Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Явора

Участници
  • Общо Съдържание

    49
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Явора got a reaction from Pramatarova in Заекването   
    Здравейте,
    аз също съм/бях от заекващите. От тези съм при които то е възникнало между 3 и 5 години. Тоест нямам спомен някога да съм била без проблема заекване.

    Добавих думата БЯХ по горе, защото за мен заекването вече не е проблем, при условие че около 20 години е било ХИПЕРсериозен проблем, и 7-8 години не чак толкова сериозен, в момента от около 6-7 години вече не ми е изобщо никакъв проблем!!! Един човек когото познавам разбра че заеквам чак на четвъртия месец от запозанството си с мен, друг е разбирал на втория....има някои които изобщо не са разбрали все още!
    НЕ, не казвам че съм си излекувала заекването, и според мен заекването НЕ СЕ ЛЕКУВА, това за което Орлин говори неврологичният корен на заекването не се лекува!
    Неврологичните причини които са главния проблем за възникването НЕ се лекуват, но главния проблем неврологичния създава производни/периферни проблеми.
    Производните/периферните проблеми са психологичните както обяснява и Орлин - и именно те се лекуват.

    В най силната фаза на моето заекване, моето лично мнение е че едно 80% е било психичен проблем и само около 20% се е дължало на основния проблем/неврологичния/
    В момента мога да кожа че производната психична зависимост при мен е намалена до максимум 5%, с което за мен проблем вече не съществуува!!!
    Тоест основния психично-информационен паразит който тормози заекващия е - предубеденост на заекващия че заеква и какво ще си кажат хората....и ако този паразит се унищожи в неоходимото лечебно количество УСПЕХЪТ ИДВА.. Както и при чисто органичните паразити, те си присъстват в човешкия организъм винаги, но създават проблеми само когато се наруши пропорцията полезни-вредни бактерии.

    Аз също смятам че унищожаването на този паразит НЯМА КАК ДА СТАНЕ чрез дихателни и речеви упражнения, тоест чрез логопеди, курсове логита и такива подобни. Още по малко пък с лекарства! С акъла който имам в момента никога няма да посегна към Транксент, но на 19 годишна възраст съм го взела дадено ми от невролог! Спирането на Транксента ме доведе до най-тежкото ми заекване през целия ми живот........добре че продължи само 15-20 дни и после постепенно се върна в традиционните граници!
    Не че не съм ходила, ходила съм като дете при логопед и съм имала в къщи от ония специалните копирани в папка упражения за четене. Но ефекта от това според моите лични наблюдения е нулев!!!
    Ключът към справяне със заекването е психотерапията според мен. Не че аз съм ходила, дори и да съм искала сериозна психотерапия съществува едва от 5-6 години мисля, първите 10-15 години експериментиране и прохождане и трупане на опит на специалистите. Да е било тогава истински късмет/уцелване на чисдлата от тотото/ някой да попадне на стабилен психотерапевт. И то не психотерапия насочена специално към заекването е необходима мисля, а по принцип насочена към личността му като цяло и изграждането и. Ей това автоматично тушира заекването и го свежда до минимум!!!
    И При мен успеха започна от момента в който аз се примирих със заекването и приех че ще си живея цял живот с него ...един много силен непукизъм ме налегна към проблема. "И какво като заеквам......какво като някой си помисли нещо, той да не е идеален".. Започнах да се вглеждам по задълбочено и педантично в хората - и открих че почти всеки си има недостатъци, а някои даже в огромно количество! От там нататък колкото по ОСЪЗНАТА ЛИЧНОСТ толкова по малко заекване!

    Винаги са ми казавали че заекването е Психосоматичен проблем, с което са ми отправяли обвинения че аз си го предизвиквам сама. Но от опита който имам мисля че заекването е соматопсихичен проблем.
    Незнам дали има термин в медицината и психологията СОМАТОПСИХИЧЕН ПРОБЛЕМ, ако няма е добре да го въведат!
    Тоест аз и в момента имам проблем заекване той е програниран генетично в мен който се проявява рядко като не му пука от това, НО СЪС ПСИХОЛОГИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ КЪМ НЕГО СВЕДЕНА ДО МИНИМУМ.
    По нагоре някои хора слагат към заекването си разни чувства като обичам, мразя. Не го обичам, не го мразя - безразлично мие!

    А за това което говори Еленко той за восък де, баба ми лееше куршуми на цялото село идваха хора при нея, и на мен също поне 6-7 пъти.
    Ефекта разбира се беше нулев.
    Този Еленко при условие че е психолог как може да разграничава "статуса на чувствата" у човека с "аурата му".
    "Статус на чувствата" = "аурата му". А Аурата е само измерване на моментното състояние на чувствата, а не Цялостното състояние. Ако се измери дори само с разлика от 15 минути ще бъде различна.
    И Аурата(електромагнитни, звукови, светлинни.......вълни) е обект на малко популярните за сега науки Радиестезия, квантова физика и механика, свойства на електричеството и подобни.............а не е мистика и магия!
  2. Like
    Явора got a reaction from 5Я:) in Прекомерно окосмяване   
    Божидар Зим, За всеки физически дефект на човек трябва да му има нещо на мисленето ли? Този проблем започва да се появява още в детска възраст………чак пък някакви грандиозни страхове от погрозняване да е имало малкото дете че в последтсвие да се окосми прекалено?! Преди няколко дни видях едно момиченце между седем и десет години с доста забележимо окосмяване вече над горната устна и леко мъхесто потъмняване и около бакембардите…..вероятно на 3-4-5 годинки си е умирало от страх от погрозняване и е имало зависимост от външния вид и физическата си красота?!. Не мисля!

    Прекаленото окосмяване си има обяснения в повечето случаи става въпрос за конституционална обусловеност свързана с проблем с движението на хормоните по някоя от осите …..хипоталамус- хипофиза-надбъбречни жлези, ….хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза, ….хипоталамус-хипофиза-яйчници, …хипоталамус-хипофиза –тестиси……….и т.н Наименованието на тези проблеми в медицината не се наричат болести……..общо взето повечето се наричат синдроми, примерно синдром на Кушинг, синдром на поликистозните яйчници ..........и др. Степента може да е широко варираща - от лека и безобидна, до тежко/дискриминационно окосмяване. ТУК ОПРЕДЕЛЯЩОТО Е КОЛИЧЕСТВОТО НА АНДРОГЕННИТЕ ХОРМОНИ, и връзката им с хипофизните хормони.

    Окосмяване може да се появи и в последствие в по късен етап като преди това го е нямало …..от поява на тумор на някоя ендокринна жлеза.

    Окосмяване може да се появи чрез външна намеса от прекомерна употреба на някои препарати, примерно стероидни противовъзпалителни.

    Окосмяване може да се появи като конституция ……и без отклонения в хормоналния статус или привнасяне на медикаменти от вън. А единствено и само поради прекалена чувствителност на космената луковица към нормални нива на андрогенните хормони.

    Има и други вероятности и причини..........................

    Бобаля, турците имат добри традиции в обезкосмяването. Техни медицинско-козметични продукти с масло от яйца на мравки(което ти спомена) се предлагат и на българския пазар. Но ти го казвам само информативно, на практика информация за реални резултати нямам.


  3. Like
    Явора got a reaction from 5Я:) in Прекомерно окосмяване   
    Ама разбира се че има връзка между психично състояние и хормони..... твърдо да такъв им е проблема примерно на хората с паническо разстройство и депресии. Но тази връзка не е панацея!!!
    Темата не е общо говорене за връзка между психично състояние и хормони. А конкретно за прекомерно окосмяване, и това което го причинява андрогенния хормонален статус, в повечето случаи заложен още преди да се е родил човек.
    Тоест няма архив от биография(мислене, чувства) който да е формирал проблемната биология. Това също е един проблем на СОМАТОпсихичен принцип, който създава психологическа зависимост. Тук психичнара работа не може да изкорени проблема, други са водещите терапевтични механизми
    .
    Тук също са намесени фактори като наследственост, ДНК, вътреутробна грешка=конституционална обусловеност. Като имам предвид къде се намирам .....ако ми кажеш че този проблем от заглавието на темата си го е планирал човека като е бил по другите измерения и светове....или пък че е кармична зависимост от минал живот мога да го приема......което също е равно на конституционална обусловеност.

    Кой как ще си обясни конституционалната обусловеност не мисля че има някакво значение.

    Още най малко 5-6 проблема мога да изброя на СОМАТОпсихичен принцип.
  4. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in Заекването   
    Голям хаос е станал в тая тема.
    В смисъл че хората които НЕ СА НАЯСНО що е това заекване-класика преобладават. Става въпрос за заекване при което хората нямат спомен от живота си когато да са биле без този проблем. Ако някой заекващ влезе в тая тема да чете и търси информация/помощ вероятността да се обърка е сериозна!
    Разбира се ако има малко повече стаж в заекването като потърпевш веднага ще се усети кой е наясно що е това заекване, но ако е още едно малко незряло дете може и да се обърка и да започне да се обвинява неоснователно.....

    БожидарЗим проблемите които си имал ти и които ти наричаш заекване, всъщност се заблуждаваш разбира се според мен и сигурно и според всички наясно поне малко със заекването.
    Това твоето е била някаква си комбинирана не много сериозна социална фобия/тревожност, но не и заекване-класика.....даже не ми се вижда да е и това което Орлин нарича психогенно заекване. Ти нямаш разсъждения на човек който е вътре в нещата от личен опит…..

    Аз не ги говоря тези неща защото съм някакъв сериозен заекващ в момента(преди години да, сега не), и за да си намирам извинения евентуално заради некадърността ми че не съм изтрила заекването на 100% от хардиска си. Ако някой пишещ в тая тема ми завърти по телефона или скайп и си поговорим ще каже какво заекване какви пет лева....няма такова нещо. И въпреки това аз съм един заекващ човек, който в 90% от говоренето няма такъв проблем изобщо. Останалите 10% на някои хора даже им хрумва че става въпрос за акцент и ме питат вие от къде сте май не сте българка, и през главата не им минава че става въпрос за остатъци от заекване. До толкова не се забелязва и много рядко че даже са ми предлагали да ставам певица преди 4 години, разбира се не ме вълнуват подобни занимания.
    Тоест мнението ми и това че подкрепям мненията на Орлин..... не е вследствие за да си оправдавам някакви значително открояващи се недостатъци.....а поради чисто БЕЗПРИСТРАСТНО-ОБЕКТИВНИ НАГЛАСИ.

    Ще дам пример между двама заекващи, .....защото пример между закващ и незаекващ не се схваща добре виждам

    Примера е между мен и Орлин. Смятам Орлин за по зрял, осъзнат, ерудиран от мен с по здрава чувствителност и с по голям житейски опит съпоставяйки го към днешна дата, което мое мнение е лишено от каквато и да е маскираща фасада и лицемерие………абсолютно нищо нямаше да ме спре ако мислех обратното да го кажа.

    Но с днешна дата при Орлин заекването е по силно от колкото при мен. Да аз не съм се срещала с него….само съм го гледала на един запис в интернет и на скоро преди 20-30 дни в предаването на Мартина Вачкова. Всъщност си говореше доста добре… ако беше някой който не знае нищо за него, можеше и да не му хрумне че е заекващ…………но моята интуиция и нюх по въпроса са много силни и преценявам че при него проблема с днешна дата е по силен в сравнвние с мен

    Примера е с цел да покажа че степента на осъзнатост и индивидуалната схема на машината на чувствителността са условие ЕДИНСТВЕНО И САМО за намаляване на личната логофобия до лична/уникална/индивидуална здравословна степен, ………….. но не са условие за тотално изчезване на заекването, и не са условие за сравнения между двама заекващи кой повече кой по малко.

    Както човек като се роди с да кажем кафяви очи си остава за цял живот с кафяви очи.
    И за заекването от типа за който говоря е същото при голям човек, може да се работи само върху психологическата зависимост-страх, срам, вина, негативни хронични убеждения. Има нещо друго ДНК, наследственост, вътреутробна грешка ....или нещо друго от сорта...........занимаващите се професионално със заекването и като лечение и като изследване нямат точна предства със сигурност та някой пък в тая тема току що да е открил топлата вода по въппроса за произхода на заекването ЗВУЧИ ДОСТА ИНФАНТИЛНО
  5. Like
    Явора reacted to Орлин Баев in Заекването   
    Мдам, сигурно и извивката на ухото не е под правилния ъгъл или линията на живота нещо, а защо не подредбата на планетите ... Подобни "теории" за заекването е имало преди столетия - че езикът или дробовете не са наред и т.н. Обаче са наред.


    Несъзнавани вярвания "не съм разбиран и оценяван" са изключително често срещани при много хора, без това да води в тях до заекване.


    При пеене звуците се произнасят забавено, удължено и мелодично, което разрешава на речевите зони в кората да кодират речта въпреки "по-малкото си жички" (метафорично казано), а на подкорието да приеме сигналите от кората в достатъчно качествен вид, за да се случи речта. Това е - иначе хипотези всеки може да състави каквито си иска на базата на свободните си разсъждения. Но без покритие.



    Самоувереност, поне според моите разбирания, е именно смирение на егото и разтваряме за вярата и любовта на Селфа!




    Човешкото страдание и различност винаги си е било добра изтривалка за параноидните проекции на обществото.


    Както писах по-горе, пеенето е добра илюстрация именно за невралната база на заекването. Или може би магнитният резонанс греши? Както видяхме, нито социофобията, нито нещо друго са каузален фактор. Ако ги има, са само следствие. А често и ги няма.


    Явора, при много деца има нормална развитийна неплавност в говора, която не е заекване. В този форум, както виждаш, за заекването не пишат нито логопеди, нито заекващи, нито невролози специализирали в тази речева специфика. А спекулации на чужд гръб се правят лесно.
  6. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in Заекването   
    Мда, БожидарЗим ...............това определено не е вярно! Дори би накарало един закващ в пиковия момен на заекването в живота си ............и търсещ лечение ...........да се почувства още по зле и отчаян.

    Айде няма да давам пример с мен, а с баща ми. Той е човек току що навършил 60 години и няма абсолютно никакви трудности и задръжки в общуването, даже с общуването си и благодарение на контактите които е създал из целия град си изкарва хляба. Човек със сравнително силен психичен имунитет, не може да бъде съборен току така от трудност или премеждие....и е минал през много такива. И въпреки това той е заекващ човек от 4-5 годишна възраст до ден днешен, .............разбира се в момента от пълно изчезване на заекването до леко заекване И инцидентно много рядко до средно тежко. Като когато аз бях дете си беше доста тежко заекване неговото....
    Да кажем вчера бях заедно с чичо ми той е на възрастта на баща ми............той определено има трудности и задръжки в общуването, сравнително леки житейски премеждия му се струват великански, страхлив човек не поемащ дори и най малки рискове. Обаче чичо ми не заеква, нито пък има някакви други открояващи се невро-психични особености/разстройства.
  7. Like
    Явора got a reaction from veselinvalchev1981 in Заекването   
    Мда, БожидарЗим ...............това определено не е вярно! Дори би накарало един закващ в пиковия момен на заекването в живота си ............и търсещ лечение ...........да се почувства още по зле и отчаян.

    Айде няма да давам пример с мен, а с баща ми. Той е човек току що навършил 60 години и няма абсолютно никакви трудности и задръжки в общуването, даже с общуването си и благодарение на контактите които е създал из целия град си изкарва хляба. Човек със сравнително силен психичен имунитет, не може да бъде съборен току така от трудност или премеждие....и е минал през много такива. И въпреки това той е заекващ човек от 4-5 годишна възраст до ден днешен, .............разбира се в момента от пълно изчезване на заекването до леко заекване И инцидентно много рядко до средно тежко. Като когато аз бях дете си беше доста тежко заекване неговото....
    Да кажем вчера бях заедно с чичо ми той е на възрастта на баща ми............той определено има трудности и задръжки в общуването, сравнително леки житейски премеждия му се струват великански, страхлив човек не поемащ дори и най малки рискове. Обаче чичо ми не заеква, нито пък има някакви други открояващи се невро-психични особености/разстройства.
  8. Like
    Явора got a reaction from smehy in Негативизмът наш. Какво може да се направи?   
    Хм, Бях писала че повече няма да пиша в този форум(поради причина накратко казано както се е изразил в едно мнемие един потребител/модератор в сайта ще цитирам, че тук в този форум преобладават над нормата „ „ „хвърчилата без въженца” „ „ , което го споделям на 100%), ………………………….обаче такива сме хората от общество<НЕсъвършени> не си спазваме обещанията и ей ме на пак драскам някой ред тук….

    Според мен хора които са тотални привърженици на филми и книги като „Тайната”, „Подсъзнанието може всичко”, хора които образно казано са на мнение че едва ли не с визуализации и енергии който каквито му харесват рейки/прана и др. могат да преместят Черно Море в София и Витоша във Варна………..според мен са хора теоретици и буквоядци. И на практика нищо сериозно не са постигнали по този начин, …..подчертавам по този начин, а не изобщо. Според мен са хора които не са имали през живота си тежки или средно тежки премеждия и не им се е налагало да прилагат тази теория на практика, ……за това и се възхищават като я четат написана на книга. Разбира се кое е тежко премеждие и кое не е, е относително….......за някои тежко премеждие е че не могат да отидат на почивка, ниско платена работа, или пък загуба на работа, или пък развод ………………………………….…….за други тежко премеждие е че са им строшени кокалите например и са непълноценни дори и парализирани, други с рак, трети с диабет, четвърти множествена склероза, пети деца останали без родители живеещи в мизерни условия и нечовешко отношение и и т.н., и само могат да си мечтаят за първата изброена група премеждия.

    И когато човек се сблъска с наистина тежки премеждия ОТ ЛИЧЕН ОПИТ, такива високопарни изрази като този ще бъдат доста съмнителни като спасение. „ „ „ 11. Болестта е изпитание, за осъзнаване на собствените грешки, които творят кармата негативно. Вгледай се в себе си, открий грешките, които те разболяват, осъзнай ги и ще оздравееш.” „ „

    Разбира се нищо не отричам! Мнението ми от преди 5-6 месеца си остава същото, че не повече от 5 % от обявяващите се че могат нещо по енергиен начин…..наистина могат нещо сериозно. Колко от вас които са върли фенове на тази теория наистина влезли в Духовния път, и променили себе си са довели и в промяна в материята от сравнително сериозен характер. Айде не искам да се мести Черно Море в София по горе го споменах само образно, нещо по лесно да кажем излекувана болест с физическо измерение.


  9. Like
    Явора got a reaction from erendil in Силата на положителното мислене   
    Дай конкретен пример за чудо което си постигнал чрез медитация от твоя личен живот?
  10. Like
    Явора got a reaction from Канел in Негативизмът наш. Какво може да се направи?   
    Хм, Бях писала че повече няма да пиша в този форум(поради причина накратко казано както се е изразил в едно мнемие един потребител/модератор в сайта ще цитирам, че тук в този форум преобладават над нормата „ „ „хвърчилата без въженца” „ „ , което го споделям на 100%), ………………………….обаче такива сме хората от общество<НЕсъвършени> не си спазваме обещанията и ей ме на пак драскам някой ред тук….

    Според мен хора които са тотални привърженици на филми и книги като „Тайната”, „Подсъзнанието може всичко”, хора които образно казано са на мнение че едва ли не с визуализации и енергии който каквито му харесват рейки/прана и др. могат да преместят Черно Море в София и Витоша във Варна………..според мен са хора теоретици и буквоядци. И на практика нищо сериозно не са постигнали по този начин, …..подчертавам по този начин, а не изобщо. Според мен са хора които не са имали през живота си тежки или средно тежки премеждия и не им се е налагало да прилагат тази теория на практика, ……за това и се възхищават като я четат написана на книга. Разбира се кое е тежко премеждие и кое не е, е относително….......за някои тежко премеждие е че не могат да отидат на почивка, ниско платена работа, или пък загуба на работа, или пък развод ………………………………….…….за други тежко премеждие е че са им строшени кокалите например и са непълноценни дори и парализирани, други с рак, трети с диабет, четвърти множествена склероза, пети деца останали без родители живеещи в мизерни условия и нечовешко отношение и и т.н., и само могат да си мечтаят за първата изброена група премеждия.

    И когато човек се сблъска с наистина тежки премеждия ОТ ЛИЧЕН ОПИТ, такива високопарни изрази като този ще бъдат доста съмнителни като спасение. „ „ „ 11. Болестта е изпитание, за осъзнаване на собствените грешки, които творят кармата негативно. Вгледай се в себе си, открий грешките, които те разболяват, осъзнай ги и ще оздравееш.” „ „

    Разбира се нищо не отричам! Мнението ми от преди 5-6 месеца си остава същото, че не повече от 5 % от обявяващите се че могат нещо по енергиен начин…..наистина могат нещо сериозно. Колко от вас които са върли фенове на тази теория наистина влезли в Духовния път, и променили себе си са довели и в промяна в материята от сравнително сериозен характер. Айде не искам да се мести Черно Море в София по горе го споменах само образно, нещо по лесно да кажем излекувана болест с физическо измерение.


  11. Like
    Явора reacted to д-р Тодор Първанов in Път към промяната...   
    В един храм бил назначен нов проповедник.Никой не знаел,че това бил истински учител.Паството се събрало и той произнесъл първата си реч.Всички били развълнувани, проповедта била много хубава.Никой не бил слушал такава хубава проповед по-рано.На вторият ден храма се изпълнил с още повече хора.Учителят обаче повторил същата проповед.Хората започнали да скучаят и се питат ,,Що за човек е това ?’’

    На третият ден дошли отново, а учителят повторил същата проповед.Мнозина напуснали по средата, много малко хора останали накрая и то само за да го попитат,,Само една проповед ли знаете и всеки ден ли се каните да ни я държите?’’

    Един даже го хванал за расото и попитал гневно,, Що за проповядване е това?Три дни идваме да ви слушаме ,а вие и трите дни ни повтаряте едно и също дума по дума.Не знаете ли друга проповед?

    Проповедникът отговорил ,,Имам няколко.Но вие не сте направили нищо относно първата .Докато не направите нещата свързани с първата нямам намерение да ви изнасям втората.Безполезно е.’’

    Хората престанали да ходят в храма, защото ако някой отидел проповедникът започвал да изнася първата проповед.Разправят,че хората започнали дори да не минават по пътя към храма,,Там е онзи проповедник който само една и съща проповед изнася’’.


    Хака, проблема е,че хората обичат да слушат, да мислят, да се самонаблюдават, но не и да направят нещо дори и най-малкото, което да ги промени.

    Ти искаш курс по мотивация.

    Мотив означава причина.Искаш курсове, търсейки причината, която да стои зад твоята активност.Няма кой да ти я даде-причината. Сам трябва да ги откриеш тези свои причини, които да ти дадат енергия за действие.

    За това и тези курсове дават енергия за седмица две и след това всичко се връща в обичайните релси.
    Вярно е и друго -няма курс който да пребори човешкия мързел. Не напразно според много философи мързела е най-големия човешки порок.

    Така,че съм любопитен, какво стана с дъската и колко активен си в търсенето на работа?
  12. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in Заекването   
    ОК, Благодаря.!........че не е същото с ПА не е, но явно има пресечна точка както и аз си мислех.....
  13. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in За прераждането   
    Здравей!

    Аз не поставям диагнози!
    Въпроса е в това че ти си поставяш диагнози и синдроми, а аз ти казвам че нямаш такива.
    Хипохондрия най общо казано е човек който НЯМА здравословни проблеми, а си мисли че има!

    Това че има хора които не ти вярват, НЕ е абсолютно никакъв проблем още повече пък синдром. Усетих че обръщаш много внимание на това „те не ми вярват” та чак и „аз страдам от синдром на Касандра”. От никакъв синдром НЕ страдаш......е поне за това което се обсъжда в темата!!! Дръго не мога да коментирам, не те познавам.

    Психиатъра-психотерапевт който пише в сайта, също има лични преживявания от рода на твоите разговор с негови роднини които са починали и май прочетох някаъде за лична регресивна хипноза. Но изобщо НЕ си затормозява мисленето с това вярват ли му хората или НЕ………разказал си е преживяванията, който има нужда ще му повярва, който не иска това е негово право!
    Аз не съм била вярвала. Не става въпрос за вярване.....това за мен е нещо на доста по заден план, важен ми е ЖИВОТА ДНЕС и в близкото и далечно бъдеще. Да се занимавам аз с вяра или НЕвяра в прераждането за мен е разпиляване на енергия! Ако се докаже или пък аз преживея нещо лично ОК.. Ако не се докаже няма да е за първи път, то и 1999 и 2000, даже и 2003 година а сигурно и преди това щяха да стават разни неща дето ги пишеше по древните науки ама не станаха....
    В Земния свят да не вярваш на всичко и на всеки това е НОРМАЛНО, даже аз го равнявам на качеството гъвкавост!

    Пиша за да ти отговоря на въпроса…. Други въпроси в някой друг сайт на друго място аз към теб или ти към мен няма проблем, в този сайт не искам да пиша повече……НЕ ми харесва! Една сравнително малка част от него е изключително ценна, специалистите в него психотерапевти също………..но за другата думата секта е доста подходяща, сектантсткото и цензурата(контрола над словото) идва в по голямата си част от жените(не всички) в сайта и потребители и модератори!
  14. Like
    Явора reacted to Станимир in За прераждането   
    Дори и да се осъществява някакъв рамков избор от човека преди да се въплъти, то това няма никакво значение за развитието му. Единствено от значение са реакциите му във всяка една конкретна ситуация (дори и изглеждащата най-незначителна). Дори и да допуснем, че душата избира условията в които ще се въплъти и уроците, които трябва да усвои, това в никакъв случай не отменя свободата на избор във всяка една конкретна ситуация, която свобода всъщност ще определи и бъдещето ни. Каквото и решение да се взема предварително, преди въплъщението, то се отнася само до условията на въплъщението, но не определя конкретното поведение на човека по време на това въплъщение. Кое в крайна сметка е толкова важно в това решение? То само по себе си не определя нищо реално. Времето на живот в илюзията, която сме си избрали ще отмине, а душата може да си остане все същата. Промяната, развитието се извършва в самото превъплъщение, с решенията вземани във всеки един момент от него, а не с някакво предварително договаряне. По същия начин и спомените от миналото сами по себе си нямат никакво значение, а наследството под формата на навици, предразположения, качества и др. (някои от изброените могат както да пречат, така и да подпомогнат развитието ни).
  15. Like
    Явора reacted to Пламъче in Страданието облагородява или принизява?   
    Диана,точно това имах предвид - хората които парадират че са мноооооого духовни.
    Добри и лоши хора няма - има просто хора.И всеки един от тях харесва нещо,а друго не харесва и има право да изкаже мнението си.
    Този,който твърди обратното,за мен е просто лицемер.
  16. Like
    Явора got a reaction from erendil in Страданието облагородява или принизява?   
    Колкото пъти напиша нещо в този сайт, за пореден път се убеждавам че безусловна любов към всичко и към всеки няма, и не само това…..примерно и толерантност към човек с различно мнение също. Само в предното мнение афишираше ЛЮБОВ, а сега си на вълна ирония и нещо като агресия.
    Да засякох и 2-3 души които може би клонят към така наречената безусловна любов поне от това което съм засякла написано от тях, но само клонят……което е нормално, все пак идеални хора няма човек всеки ден осъзнава по нещо до като е жив!

    Христо, моето участие в този сайт не ми е животоопределящо, не се страхувам от никой, ……..вече са се провеждали спорове и то два пъти между мен и други хора по въпросите за които питаш…..от трети път няма нужда.

    С нищо не се хваля, нещо не си разбрал. Само изказвам мнение. За постигане на личностно развитие и продължаването му защото това е безкраен процес, има и НЕОБХОДИМИ има и ДОСТАТЪЧНИ условия. Незнам дали правиш разлика между двете думи, но разликата е сериозна. Това на което вие тук казвате достатъчно условие, за мен не е…………….това на което аз казвам достатъчно условие за вас не е такова!
    Но това е друга тема ............която се разминава малко със заглавието на тази........
  17. Like
    Явора got a reaction from Пламъче in Страданието облагородява или принизява?   
    Не вярвам да си умирал, че да знаеш как се усеща смъртта. Аз досега не съм засичала хора като губят близки пърото нещо което изпитат да е радост.
    Дали за хора които нямат жилище или пък им трябват примерно 100 хиляди лева за животоспасяваща операция....парите са игра за тях?!
  18. Like
    Явора got a reaction from Йорданка Динева in Страданието облагородява или принизява?   
    Колкото пъти напиша нещо в този сайт, за пореден път се убеждавам че безусловна любов към всичко и към всеки няма, и не само това…..примерно и толерантност към човек с различно мнение също. Само в предното мнение афишираше ЛЮБОВ, а сега си на вълна ирония и нещо като агресия.
    Да засякох и 2-3 души които може би клонят към така наречената безусловна любов поне от това което съм засякла написано от тях, но само клонят……което е нормално, все пак идеални хора няма човек всеки ден осъзнава по нещо до като е жив!

    Христо, моето участие в този сайт не ми е животоопределящо, не се страхувам от никой, ……..вече са се провеждали спорове и то два пъти между мен и други хора по въпросите за които питаш…..от трети път няма нужда.

    С нищо не се хваля, нещо не си разбрал. Само изказвам мнение. За постигане на личностно развитие и продължаването му защото това е безкраен процес, има и НЕОБХОДИМИ има и ДОСТАТЪЧНИ условия. Незнам дали правиш разлика между двете думи, но разликата е сериозна. Това на което вие тук казвате достатъчно условие, за мен не е…………….това на което аз казвам достатъчно условие за вас не е такова!
    Но това е друга тема ............която се разминава малко със заглавието на тази........
  19. Like
    Явора got a reaction from Пламъче in Психология и езотеризъм   
    Ако на някой не му харесва стила ми може ако иска да ми спре достъпа до форума по IP адрес или по каквото си иска. Още в началото усетих за какво става въпрос.

    Новорегистриралите се в сайта трябва да са смирени и послушни, по старите и някои модератори могат и в спорове да влизат и агресивни да са и иронични и велики глупости да говорят…………Разбира се не става въпрос за всички!

    prana_plovdiv, Остроумията ти не са актуални, по нагоре друг се погрижи вече да ми напише същото.

    Няма нужда от повече дублиращи синонимни духовно извисени мъдрости като горната!


    Толкова ли не е ясно какво съм искала да кажа, …….. след като НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДОКАЗАНИ ВСЯКАКВИ МАГИИ, ПРЕРАЖДАНИЯ, ЯСНОВИЖДАНИЯ, , БОГ и какво ли още не, не е коректно да се обявяват хората които не се вълнуват от такива неща за слепи и …..т.н .
    Познавам хора които не се вълнуват от подобни неща и личностното им развитие е на по високо ниво от на някои от пишещите тук. Вършат каквото им е на сърце и каквото е нужно живеят в подходяща среда. Ако имат здрава чувствителност, те ще си се наместят от само себе си енергиите и чакрите им без ХИПЕРфиксация върху тях. И обратно сещам се за хора от един „много духовен център” за изцеление на Мария Луиза във Варна, специалисти по изцеление на джобовете си с парични енергии.....това за което е отишъл човека е последното нещо което ги интересува. Това че човек се интересува от господ, от рейки, от прана, от чакри ….НЕ Е КРИТЕРИИ за личностно развитие!!!



    От както се зачетох в този сайт чета най-вече за любов, любов, любов и пак любов и само любов ………...позитивно мислене в смисъл положително на n-степен……..вяра и доброта и всичко най най-духовно. Някои само си мерят степента на духовността, колко са пораснали. То любов, ама тука вече минава в другата крайност високомерие и самовлюбеност и нарцисизъм при някои.

    Имам си няколко IP адреса, тъй че правете каквото искате. Информацията и хората заради които съм се регистрирала пак мога да я черпя и да ги чета...




  20. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in Разделяй и владей. Или осъзнай, разграничи, приеми и промени...   
    .
    Ако социалните/житейски ситуации не са сравнително нормални, а примерно малко по шокиращи клонящи към "човешкия ад", човек със сравнително хармонична психика.........има вероятност да се окаже със слаб психичен имунитет за конкретната по адска ситуация. На много места позитивното мислене е описано като нещо цялостно това което е дадено, основано на реално съществуващите факти каквито и да са те, .......а не само положително!
    .
  21. Like
    Явора got a reaction from Донка in Разделяй и владей. Или осъзнай, разграничи, приеми и промени...   
    .
    Ако социалните/житейски ситуации не са сравнително нормални, а примерно малко по шокиращи клонящи към "човешкия ад", човек със сравнително хармонична психика.........има вероятност да се окаже със слаб психичен имунитет за конкретната по адска ситуация. На много места позитивното мислене е описано като нещо цялостно това което е дадено, основано на реално съществуващите факти каквито и да са те, .......а не само положително!
    .
  22. Like
    Явора got a reaction from Велина Василева in Вярата в себе си   
    Ааааа, отказвам се да спирам наистина, както бях написала по горе.

    Нямам изречение в което да съм казала че всички около мене са ми врагове- хората от градския транспорт или жената на гишето или някой друг!!! Мението което защитавам е, че живота е и любов и мъка… и …приятели и врагове и успехи и провали……..и т. н противоположности, …включително и врагове, А НЕ САМО врагове! А думата „враг” дойде от цитат на някой от вас по горе, знам ли можеше и изобщо да не я използвам!


    Целия форум може и да е свързан с божествени работи и божествената гледна точка, но Все пак подфорума е за Психология и Психотерапия, ……и невярна представа за психотерапията да се афишира както виждам от някои по горе не мисля че е нужно. Психологията/Психотерапията не е вяра в господ, не е религия, не е мистика, не е магия. Въпреки че пред психотерапевта ако попадне религиозен клиент/пациент, той не е нужно да го отказва от вярата му в господ……....а да я използва по възможно най-адекватния начин. Религията си е чиста проба психология и дублира някои от психотерапевтичните техники и методи ……добре де според мен.

    Сигурно е станало ясно че не съм от вярващите в господ. Психологията като наука е формулирана сравнително от скоро, но начина по който хората са си обяснявали същите тези неща с векове и хилядолетия назад е бил Господ поради липса на друго обяснение. Въпреки че вече има научно доказано обяснение наречено „ПСИХОЛОГИЯ, Религията-господ никога няма да изчезнат. Да, приемам църквата и религията единствено като архитектурен, исторически и културен паметник, ………..като критерий за национално идентифициране и народна традиция. По никакъв друг повод не ги приемам, ….живота си го решавам АЗ съобразено с природните ми и биографични дадености+теорията на вероятностите=късмет , а не господ решава!!!
    Божествената гледна точка, лично мен изобщо не ме вълнува и от това само съм спечелила!

    1. Ако ме интересуваше божествената гледна точка сега щях да съм завряна в някой завод, кухня, склад, шивашки цех или нещо си друго където говоренето не е от инструментите за работа. Ако ги харесвах няма проблем, професии които все някой трябва да ги работи. Заекването не е знак за отказване от желания, не е знак за незрялост....както беше писано по горе, просто е малко по заобиколен път към това което ти е на сърце!
    Разбира се доста е подобрено/често дори и незабележимо и няма нищо общо с това като съм била на 20г.

    2. И ли пък господ не ми е позволил да съм родител по рано защото не съм била узряла за родител, не мисля?!?! Пред очите ми на улицата в момента е собственичката на хранителния магазин на партера, която е на 39 и няма деца. Нима някаква висша сила и дава още време за да узрее достатъчно добре за родител?!?! Нищо подобно!!! И да узрее и да не узрее за родител .....тя деца по нормален път не може да има със запушени тръби.
    И не господ или съдбата дава знак, а някое паразитче е направило поразиите - я хламидия я нещо друго .
    Деца е възможно да има ако вземе нещата в собствените си ръце - Асистирани репродуктивни технологии или осиновяване. Другото решение е да няма деца, което също е решение, ..........ако е намерила смисъл в живота в нещо друго което е напълно възможно....!
    НЕ НАПРАЗНО Я ИМА ПОГОВОРКАТА ......ГОСПОД ДАВА, НО В КОШАРА НЕ ВКАРВА!!!
  23. Like
    Явора got a reaction from Ани in Вярата в себе си   
    Случвало ми се е. И е ставало в момента в който съм се отказвала да го преследвам толкова настоятелно. Чак толкова да не мога да му се зарадвам като стане НЕ, но е имало силно чувство на носталгия по загубеното време. Единствено това то не е малко де, ми е попречвало на удовлетворението от постигнатото.

    А за обяснения аз мисля че може да се говори ако става въпрос за конкретна случка.
  24. Like
    Явора got a reaction from Ани in Вярата в себе си   
    Няма как едно изречение да обясни всичко. Разнообразието в живота е ОГРОМНО.......

    Големи идеалисти сте в тази тема......реалността е любов, любов, всичко е прекрасно и безпроблемно. Ако някой вижда този така само прекрасен живот и в черни или сиви тонове, значи всичко е само в ума му ?!?!?!

    Реалността не е само прекрасна, някои от проблемите и враговете съществуват РЕАЛНО и не са МИТ И ИСКРИВЕНО ВИЖДАНЕ НА РЕАЛНОСТТА.
    НЯКОИ проблеми и врагове съществуват реално и единствения начин човек да се справи с тях е да ги ПРИЕМЕ И ДА СЕ БОРИ С ТЯХ, ако не може да ги победи то да се научи да живее възможно най безболезнено с тях .....ако трябва до края на живота си.

    1. Мои познати се сдобиха с дете още първите месеци от като решиха че искат. А на мен ми трябваха повече от десет години.
    Трябваха ми години за да опитвам да разреша съществуващ проблем, с който те не са се сблъсквали. Който проблем не е е само илюзорен и в ума ми, а реален. С какво техния ум превъзхожда моя???.
    2. Някои Мои познати много по рано се сдобиха със сериозна работа която е свързана с комуникация с хора, а аз доста по късно. Пак поради реален проблем-заекване, а не такъм който е в ума ми само. И не защото те са знаели как да контролират ума си, а аз НЕ........а поради чисто боилогично-генетично-органичен РЕАЛЕН проблем/враг . .
    3. Някои хора се сдобиват със собствен дом още на 18-20 години примерно подарен им от родители или наследство, други се сдобиват стакъв на 30 на 40 след дългогодишен труд и спестяване. С какво ума на 18-20 годишния превъзхожда този на другия?
    4. Суровата и проблемна действителност в България за много хора/безпаричие и бедност/ изобщо не е враг който е само в ума им.
    ..
    Че има врагове които са само в ума ни-ИМА, но много от случаите се свеждат и до ПРИЕМАНЕ на проблема и врага като част от живота............ и борба с него, приемане на живота в цялото му разнообразие - и любов и тъга, и радост и разочарование, и успех и провал...............!!!

    Ама както и да е наистина стана случайно........ако бях отворила направо на последната страница на темата нямаше да се заформи това противоречие!! Е то няма лошо в различните мнения де .......но спирам!!!
  25. Like
    Явора got a reaction from Орлин Баев in Заекването   
    Здравейте,
    аз също съм/бях от заекващите. От тези съм при които то е възникнало между 3 и 5 години. Тоест нямам спомен някога да съм била без проблема заекване.

    Добавих думата БЯХ по горе, защото за мен заекването вече не е проблем, при условие че около 20 години е било ХИПЕРсериозен проблем, и 7-8 години не чак толкова сериозен, в момента от около 6-7 години вече не ми е изобщо никакъв проблем!!! Един човек когото познавам разбра че заеквам чак на четвъртия месец от запозанството си с мен, друг е разбирал на втория....има някои които изобщо не са разбрали все още!
    НЕ, не казвам че съм си излекувала заекването, и според мен заекването НЕ СЕ ЛЕКУВА, това за което Орлин говори неврологичният корен на заекването не се лекува!
    Неврологичните причини които са главния проблем за възникването НЕ се лекуват, но главния проблем неврологичния създава производни/периферни проблеми.
    Производните/периферните проблеми са психологичните както обяснява и Орлин - и именно те се лекуват.

    В най силната фаза на моето заекване, моето лично мнение е че едно 80% е било психичен проблем и само около 20% се е дължало на основния проблем/неврологичния/
    В момента мога да кожа че производната психична зависимост при мен е намалена до максимум 5%, с което за мен проблем вече не съществуува!!!
    Тоест основния психично-информационен паразит който тормози заекващия е - предубеденост на заекващия че заеква и какво ще си кажат хората....и ако този паразит се унищожи в неоходимото лечебно количество УСПЕХЪТ ИДВА.. Както и при чисто органичните паразити, те си присъстват в човешкия организъм винаги, но създават проблеми само когато се наруши пропорцията полезни-вредни бактерии.

    Аз също смятам че унищожаването на този паразит НЯМА КАК ДА СТАНЕ чрез дихателни и речеви упражнения, тоест чрез логопеди, курсове логита и такива подобни. Още по малко пък с лекарства! С акъла който имам в момента никога няма да посегна към Транксент, но на 19 годишна възраст съм го взела дадено ми от невролог! Спирането на Транксента ме доведе до най-тежкото ми заекване през целия ми живот........добре че продължи само 15-20 дни и после постепенно се върна в традиционните граници!
    Не че не съм ходила, ходила съм като дете при логопед и съм имала в къщи от ония специалните копирани в папка упражения за четене. Но ефекта от това според моите лични наблюдения е нулев!!!
    Ключът към справяне със заекването е психотерапията според мен. Не че аз съм ходила, дори и да съм искала сериозна психотерапия съществува едва от 5-6 години мисля, първите 10-15 години експериментиране и прохождане и трупане на опит на специалистите. Да е било тогава истински късмет/уцелване на чисдлата от тотото/ някой да попадне на стабилен психотерапевт. И то не психотерапия насочена специално към заекването е необходима мисля, а по принцип насочена към личността му като цяло и изграждането и. Ей това автоматично тушира заекването и го свежда до минимум!!!
    И При мен успеха започна от момента в който аз се примирих със заекването и приех че ще си живея цял живот с него ...един много силен непукизъм ме налегна към проблема. "И какво като заеквам......какво като някой си помисли нещо, той да не е идеален".. Започнах да се вглеждам по задълбочено и педантично в хората - и открих че почти всеки си има недостатъци, а някои даже в огромно количество! От там нататък колкото по ОСЪЗНАТА ЛИЧНОСТ толкова по малко заекване!

    Винаги са ми казавали че заекването е Психосоматичен проблем, с което са ми отправяли обвинения че аз си го предизвиквам сама. Но от опита който имам мисля че заекването е соматопсихичен проблем.
    Незнам дали има термин в медицината и психологията СОМАТОПСИХИЧЕН ПРОБЛЕМ, ако няма е добре да го въведат!
    Тоест аз и в момента имам проблем заекване той е програниран генетично в мен който се проявява рядко като не му пука от това, НО СЪС ПСИХОЛОГИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ КЪМ НЕГО СВЕДЕНА ДО МИНИМУМ.
    По нагоре някои хора слагат към заекването си разни чувства като обичам, мразя. Не го обичам, не го мразя - безразлично мие!

    А за това което говори Еленко той за восък де, баба ми лееше куршуми на цялото село идваха хора при нея, и на мен също поне 6-7 пъти.
    Ефекта разбира се беше нулев.
    Този Еленко при условие че е психолог как може да разграничава "статуса на чувствата" у човека с "аурата му".
    "Статус на чувствата" = "аурата му". А Аурата е само измерване на моментното състояние на чувствата, а не Цялостното състояние. Ако се измери дори само с разлика от 15 минути ще бъде различна.
    И Аурата(електромагнитни, звукови, светлинни.......вълни) е обект на малко популярните за сега науки Радиестезия, квантова физика и механика, свойства на електричеството и подобни.............а не е мистика и магия!
×
×
  • Добави...