Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Eli Blagova

Участници
  • Общо Съдържание

    12
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Всичко добавено от Eli Blagova

  1. "За безчуствието ни понякога" Ако ми позволите, ще Ви поправя -допуснала сте правописна грешка: изговаря се "безчуствие", но се пише "безчуВствие" ------------------------ Извинявай, Ели - вместо да ти отговоря, редактирах.
  2. Много често някои духовни ученици зациклят в сложни и завъртяни обяснения, от които не само не могат да излязат, но и не допринасят за вътрешното им съзряване, нито духовно освобождаване. В този смисъл преди време попаднах на простата и ясна мисъл на един изключителен психолог- Томас Харис, използващ например в книгата си "Психология на човешкото всекидневие" термините "Дете", "Родител", "Възрастен", "Естествено Дете", влагайки в тях специфично значение. Към края на въпросната книга, той пише следното :
  3. Едно е да се рови човек, друго е да търси Духовни мостове. Според мен духовните мостове са станали реалност само за онези, осъществили среща между Бялото Братство и масоните от Холандия на 22 септември. Онова, което ме накара да вляза в този форум е неправилно зададеният въпрос в самото начало на темата: "Какво мислите за масоните ?"- как може да имате правилна мисъл за нещо, което не познавате и за което питате от любопитство ?! За масоните не може да се пита с общи въпроси, защото масонски ложи има безброй и всякакви. Аз познавам (в Южна Франция) тази, в която се практикува шотландският християнски ритуал и се свързва с езотеричното християнство, особено в своите по-висши степени. Такива ложи има малко, разпространени в цяла Европа. Не се интересувам от съществуването на друг тип ложи- политически клубове, интелектуални, египетски и прочие формирувания. Моят духовен път е белязан от 18-та ми година единствено от Христовото начало. Не се наричам "масон", в сърцето си се чувствам духовен ученик. Едно от качествата на сериозните франк-масони е, че в разговор те изслушват без да те прекъсват и за миг, държат да чуят как и какво мислиш. Относно тайната на франк-масонските ложи: тя е необходима, само дотолкова, доколкото не ползва с нищо онзи, когото не я познава; смятам , че това е едно от добрите страни във франкмасонството, защото духовният процес е интимен и сакрален, в противоположност на днешното масово надприказване на духовни теми.Според мен всички духовни форми, влизащи в обсега на нашия социален живот, независимо дали водят началото си от векове или са все още млади- всички тези духовни общества, имат свое определено място и смисъл в общата еволюция на човечеството и по-специално, в петата култура на петата коренна раса.
  4. правото на избор никога не отпада като възможност за човека ; добавям един цитат oт Рудолф Щайнер "Легендата за Храма. Свободното масонство и сродните окултни движения":
  5. В светлината на написаното по-горе, което взех от "Историческият път на Бялото Братство през вековете", том 3, на Боян Боев, исках да поясня какво имах предвид и в какъв смисъл употребих думите. Все още нямам отговор на въпроса някой знае ли нещо повече за това под какво влияние е бил Николай Рьорих. Аз лично на два пъти попадам на информацията, че Учителят е забранил да го четат, единият път беше в този сайт. Дали и други имат такава информация? Включвам се само, за да те поздравя и да ти предложа да прегледаш книгата на Сергей Прокофиев "Изтока в Светлината на Запада", в три части на руски; възможно е там да откриеш някои отговори на породилите се в теб въпроси. Имам книгите и мога да ти ги изпратя на личен имейл.
  6. Ами нека всеки да погледне себе си и в себе си, ще свърши по-голяма работа за света, отколкото да дава оценки. Критиката не е критерии за мъдрост и голям духовен майсторлък. Не познавам духовен ученик, който е познал свободата. Но познавам хора, искрено стремящи се да я постигнат. Според мен и форумните изяви са несериозна дейност, Кристиян, с която определен тип съзнания са склонни да се занимават сериозно. Но всеки има правото на избор и носи все още кармичната зависимост. Желая на всички тук попътен вятър !
  7. В един от постовете си обясняваш кръста с инструмента "мистрия"; мистрията е символ, касаещ връзката между членовете на една ложa, ето защо мистрията е инструмент на Mагистъра на ложaта, така е например в Rite Écossais Rectifié (R.E.R.) ; а тамплиерският кръст засяга вътрешният духовен порядък.
  8. LUCIUS, Истинският, същинският тамплиерски кръст е осмоъгълен, червен (gueule) на сребърен фон, т.е. бял; осемте краища на кръста символизират осемте основни добродетели; по този начин рицарите-тамплиери се идентифицират едновременно като монаси и рицари.
  9. повече за кръстовете на тамплиерите, но на френски http://templiers.net/symbolique/index.php?page=les-croix-templieres
  10. Това не е вярно: във франк-масонството няма никакви култове и символите не се делят на женски и на мъжки; бих добавила и това, че съществуват много смесени ложи, в които участват на равни начала мъже и жени, ще рече- не се прави разлика между тях като такива. Интересуващите се биха могли да намерят и прочетат "Словото на рицаря от Ramsay" от 1736 г.; в него за първи път се прави връзка между рицарите на храма и днешните франк-масони. това също не е вярно; препоръчвам Ви да прочетете написаното от френския философ Рене Генон за символизма на кръста .
  11. Здравейте ! Духовно търсещите хора често обичат да си философстват, но и често си губят времето да разсъждават върху неща, които фактически не познават. Носят се безкрайни легенди и измишльотини за масоните или франк-масоните, последната мода дойде от Дан Браун. Истината за масонството може да се разбере само, ако сте част от живота на една ложa, но не в България, разбира се. Не, няма йерархия . Йерархия има в Църквата. Нивата във франкмасонството могат да се сравнят с различните класове- 3-ти, 5-ти, 7-и... но това изобщо не е най-важното за искрено търсещите Истината души- както в България, така и навсякъде по света, те са малко на брой.
  12. Здравейте, пионери на любовта ! Преди няколко дни попаднах на вас, търсейки нещо друго. Интересното е, че кликнах точно тук и получих отговор на въпрос, занимаващ съзнанието ми от известно време насам. Много се радвам на обхваналото ви вдъхновение и радост, както казва Учителят, на непресторената ви любов и обич ! Вие сте пряко доказателство за напиращата духовна пролет, очаквана от будните души и все по-силното Христово присъствие в нас и извън нас. Имате моята подадена ръка от сърце. В този момент се сещам за нещо красиво и истинско (от Йогананда): "...аз виждам интелигентността на бебето Исус, люляна в цветчетата на розите, в люлката на светлините и в любовните мисли на всички искрени сърца." Сърдечни поздрави от земята на тамплиерите- Южна Франция !
×
×
  • Добави...