Jump to content
Порталът към съзнателен живот

izgrev

Участници
  • Общо Съдържание

    262
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от izgrev

  1. „Отче наш“

    „Духът Божи“

    Ще прочета двайсета глава от Притчите.

    „В начало бе Словото“

      Неделна беседа: Праведният ходи в целостта си - 2 юли1933 г.

    Благословен Господ, Бог наш“

    „Отче наш“

    Цитат

     

    Аз съм срещал мнозина, които искат да изучава тайните на природата, да ѝ станат господари. Природата не се нуждае от господари. Тя се нуждае от слуги. Ти, ако в твоя ум залегне мисълта да ѝ станеш господар, ти създаваш най-голямото нещастие, което някога може да те сполети. Ако ти искаш да станеш господар, ти не може да я заместиш. Ами всички онези, на които тя услужвала, ако ти станеш господар, ти нямаш нейните познания. Какво ще правиш? С всичките ония същества, които очакват от нея, ти ще си създадеш цяло нещастие. Казват: „Хората трябва да станат господари на природата.“ Не – казва. Добри слуги, разумни слуги.

    Този закон са го разбирали в древността. Всеки човек, който искал да бъде учен, всеки човек, който искал да бъде богат, той трябвало да разбира законите на служенето. Един умен слуга трябва да бъде, не един глупав. Умните господари са станали от умните слуги. Онези, които са заемали мястото на умните господари, са станали от умните слуги. В света се раждат слуги, господари не се раждат. В света съществува само един господар. То е Цялото. Следователно, ако човек иска да бъде господар, природата е господар на първо място. Втори не може да стане. 

     

     

     

  2. Сега ще ви направя един малък разбор. Имате понятие за човешкото сърце, много криво понятие. Малко християни съм срещал, които имат ясна представа за сърцето. Казват: „Нечисто е сърцето.“ Че е нечисто, нечисто е, но туй не е голямото зло на сърцето. В сърцето на човека са вложили най-голямото богатство. Всичкото злато, което има, е вътре, окаляно е отвън. Че е оцапано, оцапано е. Ако се очисти, е чисто. Самите материали са здрави, няма нищо калпаво. Отвън е оцапано, трябва да се изчисти. Външно животът на човека е позлатен. Нечистото сърце ако не се чисти, златото не излиза. Затуй човек страда. Като се очисти, иде Божественото благо. Казвате: „Не е добро сърцето.“ Ако не е добро, защо Господ казва: „Сине мой, дай си сърцето.“ Господ казва: ще очисти греховете отгоре, ще очисти сърцето. В сърцето е вложен капитал, който отгоре е оцапан, златото и всичките хубави работи са оцапани. Бог казва да Му дадем сърцето, за да го очисти. Бог вложил най-хубавите работи в него, затуй сега трябва да го очистим. Има пари жълтици, които са оцапани отгоре. Гледат да ги изчистят, но да останат старите надписи. Тези монети струват много скъпо. Ако се изтрие написаното, не струват. Какъв е законът? Ако не изчистите сърцето си, ще страдате. Ако изчистите лицето, което е позлатено, пак ще страдате. Ако не очистите сърцето, ще страдате, понеже, като очистите лицето, което е позлатено, ще излезе медта отдолу, отровата. Да готвиш в една медна тенджера, некалайдисана, е отровна. Казвам, не чисти само лицето, което е позлатено. Като го изчистиш, ще излезе лошото. Лицето отвън е златно, отвътре не е. Сърцето си трябва да чистиш, понеже, като изчистиш отвън сърцето, ще излезе златото отвътре. Под думата злато, разбирам знанието, мъдростта вътре. А пък под думата лице разбирам онези предохранителни неща, които Бог е турил отвън, не ги премахвайте.

    Добро,_справедливост,_разумност

  3. Според Езотеричното учение обаче, възрастта на нашето земно кълбо се определя на около 320 000 000г.

    Елена Блаватска -"Тайната доктрина-Антропогенезис";том2;изд.Астрала2005г.

    Не ми е ясно защо Блаватска държи на тези 320 милиона години, след като научния свят категорично(за сега поне) твърди, че възрастта на планетата е 4.5 милиарда години.

    Може би нещо пропускам?

  4. Опитвам се да заобичам себе си

    Продължавай.

    Няма хора идеални и без кусури. Когато успееш.....

    Дай Боже, Небето да ти изпрати човек, който да те приеме и обикне такава, каквато си!
    ...тогава е възможно да ти изпрати "небето" този човек! Докато не се приемеш и заобичаш с всичко в себе, няма да дойде "Юнака на Бял кон".

    Мое скромно мнение.

  5. Достатъчно силен, за да носи отговорност за живота и съдбата си

    Достатъчно осъзнат, за да разбира силните и слабите си страни.

    Да обича (в истинския смисъл) себе си, хората и живота си

    Да не живее в страх, да умее да рискува

    Действен, мислещ, твърд.

    Не трябва да е ... страхлив, хронично мрънкащ, пасивен ... женствен

    Май само това ? Aaaaaaaa, не! Не само това.

    Мъжът трябва да е Бог!

    Ама богат де. Не някой местен дребен Бог. И умен.

    Красив.

    Нежен.

    И послушен разбира се!

    И да разбира от нежна женска душа.

    Да може да я отменя, когато е служенбно заета с пране и готвене.

    А ако и глади.....това е мъж!

    Един истински мухльо.

    А другите мъже какви са само....ооооо, до малкия им пръст не можем се докосна!

  6. Естествено възниква въпросът - нима приемането на даден Учител и на Неговото учение за авторитет и следването Му, означава лишен от творчески импулси живот (папагалщина) или точно обратното - живот изпълнен с вдъхновение и творчество?

    Естествено второто. Ще живеем живот, изпълнен с вдъхновение и творчество и няма да се обожествяваме, защото не сме богове(даже не можем да сме учители), а сме си обикновени хора!

    И от такива обикновени като мен и теб има нужда в обществото ни!

  7. Истини много. Лъжи много.

    Истината от Днес не е истината от Вчера. Понякога Истината отпреди е Лъжата сега.

    Двоен стандарт е неподходящ термин(може би), но друго не ми идва на ум в момента!

    Любовта е истина. Почтеността е истина. Родолюбието е истина. Емпатията е истина! Уважението и себеуважението са истини.

    Майчината любов?...истина ли е?...истинска ли е?...или сега така, а утре иначе?

    За тези човешки понятия не мога да кажа, че днес са истина, а утре може и да не бъдат.

    Ако бъркам....??..дали Лойола не се е преродил?

  8. иначе истината не ми е нужна и не ме изкушавa.
    Това е много интересна позиция! Не съм се замислял в този аспект. Но може би, защото истината е съблазнителна във всички ситуации в които ни поставя живота. Т.е., излиза, че е била важна за мен. Интересно! Истината да не ми е нужна? Ще помисля още!

    За подарена истина не плащам. Плащам само за преоткрита и изнамерена от пясъци.

    Още една интересна позиция! Да плащам за истината? Не разбирам. Истината бизнес ли е?

  9. Не мога да спортувам активно

    5-6 километра е идеално

    Не, не е идеално.

    Може да се използва ходенето, но за да се получи ефект от това, е нужно да се ходи 2-3 пъти седмично по 30-40 минути до изпотяване! 5-6 километра помагат за повишаване на апетита.

  10. Във физически план приятелството се свежда до очакванията.
    Имам си приятели. Не един. И стари, вече тръгнали по своя си път с, които вече не се виждам, и сегашни, с които още потдържам връзки! С всички тях съм имал един и същи начин на контакт.Харесвал съм ги, защото са точна такива, каквито са и никога не съм искал(изисквал) нещо повече от тях, освен да бъдат себе си! Никога не съм искал нещо повече и затова.......

    но когато решат да изискват от мен, стоя настрана

    не ми се е налагало да стоя настрана, или да държа тях настрана!

    Който е достатъчно силен и добър може да помоли приятел да му покаже грешки,
    Почнем ли да си показваме грешките, дори и да сме го поискали, край с приятелството! На практика май се получава така: искам съвет, но очаквам точно определен отговор! Не го получавам, ерго, приятеля е "лош"!

    С приятел не обръщам внимание на "грешките". Той дори ми е симпатичен с неговите"грешки"! Харесвам последния си приятел точно заради тези така наречени "грешки". Там му е чара.

    И изобщо може ли човек да има истински приятели на този свят или все си живеем в света на заблудите и понятия като приятелство и всички други хубави неща могат ли да се открият тук и да просъществуват ненаказано?

    Според мен може! Махаме очакванията и се радваме на "САМОБИТНОТО" поведение на човека до нас! Радваме се и се забавляваме, нищо повече. Никакви изисквания! Всиочки хора са различни. Не могат да мислят и чувстват еднакво. Точно тук е удоволствието, мисля си, от контакта с хората.

    Приятелството не търпи поучения, нравоучения, насоки, съвети и пр. Ако това се държи настрани, може да има приятелство! Ние не сме ПО...от приятелите си! Ако пък сме наистина ПО.....не бива да го демонстрираме.

  11. аз нямам бог.Аз съм корена, бог е дървото.Слънцето грее и това ми стига.

    Корена храни дървото. То е зависимо от корена. Дали Бог е зависим по същата логика?

    Слънцето грее..........съгласен съм. :thumbsup2: И на мен това ми стига!

  12. Чудя се защо повечето интелигентни хора, разкрепостени, интелектуални и свободолюбиви, се женят повече от два пъти.

    Разкрепостени?....но само ако се отнася за тях самите.

    Свободолюбиви, но...свободата е за тях, а партньора трябва да се съобразява с "нещата от живота"! Ами...общо взето, "свободолюбивия" върви отпред, а зад него с магарето крета партньора!

    В брака...като в приятелството! Всеки е равноправен и важен. Няма предимство за единия, защото....е по-умен например; или по-богат....или "ПО-" изобщо! Ако няма "ПО-"в брака!...... има разбиратъелство и любов, има брак и семейство! И то щастливо. А такива са семействата на повечето ми приятели!

  13. satory, нали не искаше да се теоретизира?

    Много моля хора 4ели само книжки без практика да не размиват темата, изпълвайки я с теоритични разсъждения.
    А тук.....

    На базата на тези изследвания е съставено описание на прехода на душата между преражданията. Но ако Вие не сте запознати с тези изследвания,

    Можете да запо4нете с книгите на Майкъл Нютон.

    С това, което предлагаш, отиваме към теоретизиране. Дай нещо от твоя практически опит!

    Ако пък не можеш.....кажи си го и да разговаряме свободно по интересната тема.

  14. Много моля хора 4ели само книжки без практика да не размиват темата, изпълвайки я с теоритични разсъждения.

    Темата много ми допада. Винаги ме е вълнувал този въпрос.

    От забележката си вадя извода, че имаш някакъв практически опит. Би ли споделил, или разказал нещо? Благодаря предварително.

  15. не са ли някак огледални и взаимозаменяеми?

    Едната е контрапункт на другата.

    Толкова са контрапункт, колкото са небето и земята !

    Че какво толкова ми е интересното, че да се занимавам със САМООПОЗНАВАНЕ?!

    А със самопреценка....ДА? И като как ще се самопреценяме, като грам представа си нямаме за себе си? Дори не се броим за повече от Сергей!

    Ами, мисля си, да ползваме даровете на придората, да ползваме жените си...и толкоз. Да си ходим от този сайт е по-добрия вариант в този случай!

  16. където безапелационно се отхвърля самопреценката, с други думи – има нетърпимост към преценяването въобще.

    Дали има нетърпимост....не мога да твърдя. Но, отхвърлянето е безапелационно, защото, кой може да остане безпристрастен при използването на преценка и особено на самопреценка? Какво гарантира истинност, безпртистрастен поглед и пр.? Винаги се стига до "изместване" дори и при най-силно желание за достоверност!

    Докато познанието и самопознанието ни предпазват от поставянето на грешни "диагнози"! Единствения недостатък е постигането на псевдопознание;но,това вече си е личен избор!

  17. Защо в темата за диалог все към спор ни влече?

    Елементарно, Уотсън!

    Спорещия смята, че ако успее да "надприказва" опонента, е постигнал нещо значимо(дори в живота) и това му дава сили да продължи напред. Всеки си има някаква формула за постигане на себеуважение!

  18. Градивен би бил твоят анализ и човекът, който го получи може наистина да надникне в себе си отстрани - с всичката реалност, суровост, насоченост към вътрешните сили/състояния и в същото време топлота, загриженост и положителна нагласа.
    Мисля си, че никой не би искал да надничат дълбоко в душата му. Всеки си "отива" с тайни несподелени. Едва ли има човек, който би се "разголил" пред света. Има мисли и желания несподелими! А надничащия(или опитващия се)в чуждата душа не е добронамерен, нито пък загрижен. Тук прозира....."боже, колко съм велика(велик)".

    Сигурно за това се дразним, когато ни характеризират, преценят и етикират.

    "Не ми прави характеристика" е често срещано изречение дори тук, във форума!

    Тогава, който търси - ще намери!

    Да, така е мисля! Който реши да търси в себе си, ще намери!

    Но не с помоща на "изявени" психоаналитици от "улицата"!

    Умишлено не намесвам професионалните душевни лечители. Обикновенно там се ходи доброволно и с мотив!

  19. Обичам и усещането - "удариха ме по едната буза - сега е мой ред да успея да обърна към посоката на удара другата"

    Обичам най- добрия Човек, когото познавам!

    Както и първата тревичка и цвете в ранната пролет!

  20. За да можеш да опознаеш другия, задължително условие е да опознаеш първо себе си. Но "другия" също трябва да е опознал себе си, за да се стигне до общо опознаване!

    Според мене, с колкото и голямо внимание да се опитваме да слушаме другите, никога не можем да ги разберем по начина по който те искат да ги разберем. Единият проблем е, че те не могат да изразят идеите си правилно (освен ако не използвате висша телепатия в общуването, както при Учителите и напредналите ученици). Другия проблем е, че ние даваме на думите различно значение от това което дава говорещия.

    Мисля си, че това е валидно и по отношение на слушането и разбирането!

  21. Прекалено много въпроси относно "За" се появяват, говорейки за ефтаназия! Определено е невъзможно да се даде еднозначен отговор. И понеже не е възможно, мисля, че е излишно да се умува! Човешкия живот е "собственост" на Бога и само той има власта да решава!

    Ефтаназията е хубаво нещо, но човек сам трябва да си "дръпне шалтера- с таблетки, или по някакъв друг начин. Не е редно друг да опере пешкира.

    Не мога да го потвърдя! Хубаво? Лошо? Не знам! Да "дръпнеш" шалтера сам? Отново не може да се даде един отговор! Бог решава и разполага. Дал ти е живот, остави той да всеме решение. Ами ако това е изпит? Ами ако "бориш" карма?

×
×
  • Добави...