Jump to content
Порталът към съзнателен живот

dcveta

Участници
  • Общо Съдържание

    531
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от dcveta

  1. Привет! Понякога има хора, които се представят за други, измислят си теми просто, за да върви форумът. А аз винаги се вързвам на такива теми/като тази, която си пуснал,/, просто не мога да остана безучастна. Но когато реши да прекратиш темата, разбрах, че говориш за действителен случай от живота си. Та затова ще продължа и ще кажа това, което животът ме е научил, а който може нека се възползва, безплатно е все пак.

    Отношенията в семействата са много важни и същевременно сложни, не трябва да ги пренебрегваме.

    Най-лесното е, човек да се раздели, но всъщност ако ние самите не разберем някои неща, не си научим уроците/защото цял живот се учим, живота е училище/ - всичко това ще продължава да ни преследва и преследва където и да отидем, каквото и да правим, докато си научим житейските уроци.

    Забелязвам, че сега младите хора много не мислят и бързо рушат семействата си. Та вие току що сте започнали семеен живот, а там уроците които минавате са най-трудни. Не вярвам да се предадете толкова бързо. Само личности, които могат да се справят с трудни ситуации, са поставени в такива. Бог не изпитва повече отколкото са ни силите и винаги дава изходен път от изпитанията, но не винаги веднага.

    Някъде сравняваха любовта с вятъра и огъня. Колкото по-слаб бил огъня/любовта, толкова по-бързо гаснел от вятъра и колкото по-силна била любовта, толкова повече вятъра я разпалвал.

    Всичко на този свят е поставено във връзки и зависимости, на всеки е дадена различна власт, приоритет според която трябва да се съобразява, иначе живота му се обърква. Имам в предвид Божиите приоритети или Вселенските.

    Не можем да вървим срещу вятъра тоест или ще паднем ако го правим.

    Та на мъжът като глава на жената е дадено да се грижи за семейството и да печели пари. Когато жената е останала поради различни причини сама с дете, тази функция преминава на нея.

    Затова е хубаво в това отношение жена ти, да се вслушва в твоето мнение повече.

    Но от друга страна ако ти я обичаш, дори и да е сгрешила и да си загубил пари благодарение на нея, би трябвало да можеш да й простиш.

    Моят баща много ме обичаше. Бог да го прости. Когато бях дете, се отоплявахме зимата с нафта и тъкмо бяха заредили един голям варел с нафта. Спомням си, че въртях кранчето и не течеше нищо и така съм го забравила, отворено. А после то всичко си изтекло. Баща ми ме видя като играех с децата и ми каза какво е станало, с голяма болка и съжаление и любов, защото дори един шамар не ми удари. Прости ми, въпреки всичко. Ако беше бе ударил или ми беше натяквал или нещо друго, щях ли още да си спомням неговата болка? Не. Но още си спомням този случай, защото дори един шамар не ми удари, не ми каза нищо повече, не ме обиди и с една дума.

    Отделно след като вече имаш деца, трябва да знаеш, че и те причиняват много подобни неща на родителите ... загуби.

    Но не преставаш да ги обичаш и да не си говориш с тях, да не се вслушваш в думите им и да не ги уважаваш. Научаваш се да прощаваш. Мъжът ми, когато нямахме деца толкова много си ценеше елката/тогава нямаше още компютри/. Че едни деца дето ни дойдоха на гости и искаха да я видят, не им я даваше. Имаше ги за невъзпитани и лигави, а сега ела го виж. Детето пропиля компютъра, развали го и пак му прости и не само. И други неща е разваляло, защото си е любопитно и се интересува от техника, а техниката е скъпа, но ... в крайна сметка за тях живеем и за тях правим много компромиси в семейният живот. А иначе казват само там където нямало комин, там не пушело.

    Не знам, опитай се да видиш и от другата страна, да видиш и хубавите страни на живота и изпитанията, уроците.

    Защото за Бог от всичко по-важно е човешката душа. Нея не можем да си купим, нито да я закърпим, когато е наранена. Нея само Любовта, която не търси своето си я изцелява и издига. Затова обичайте се и не се задълбочавайте много, много в житейските проблеми, гледайте на тях като на уроци, които трябва да научите и приложите на практика.

    Можете да си спестите много, ако сте мъдри, но в противен случай ще страдате. Дано Бог ви дава мъдрост и разум и търпение и не на последно място мир и Любов и да направи това, което е потребно и нужно за вас и децата в името на Христос.

  2. Привет! По принцип съм се научила, че винаги най-добрите решения се дават на самият теб. Тоест от нас можеш да очакваш само потвърждения на това, което получаваш като отговор в сърцето си.

    Какво се разбира. Кризата се отразява на всички и най-вече семействата страдат. Трудно е когато едно младо семейство е разделено, но това си е и изход. Явно жена ти не се е сблъсквала с безработица и не знае какво значи, затова капризничи и недоволства. Я да пита мен какво ми е минало през главата и после дума няма да каже.

    Разбирам, че си мъж на място. То точно това си е вродено на мъжете и дадено от Бог, да се грижат за семейството. Най-важното е, че си намерил начин за прехраната, а другото може да се разреши. Когато човек има прехрана оживява и може да мисли за събиране, за разделяне, но когато няма - единствено мисли за прехраната.

    Защо не си поговорите с твоята жена и да се разберете. Трудно ли е? Жените обичат да слушат мъжете, когато говорят от сърцето. Обясни й твоите виждания, позиции, за, против. Изслушай и нейните, после преценете, вземайте решения. Според мен жена ти да не бърза да те напуща. Всъщност с две малки деца е трудно и в този период жените също са изнервени. Просто ви трябва търпение и разбиране и на двамата, а как ще го постигнете - най-добре чрез разговори и изслушване. Да, може да си загубил пари заради жена си, случва си. И обратното може да се случи, не е изключено в един съвместен живот. И четири очи винаги виждат повече от две, не го забравяй. Вслушвай се в мнението й, защото за това сте се събрали, уважавай я защото е слабият пол, но постъпвай мъдро, не като първият Адам, а като последният в лицето на Христос. Всяка жена разбира, когато се държат пренебрежително с нея и без уважение и това я отблъсква. Защото аз в такива случаи си казвам "Какво правя тук, където не съм обичана, където не мога да бъда полезна".

    Толкова ли е трудно да се показва уважение към жените?

  3. Ако зависеше от мен. И ако това щеше да те успокои бих го направил. Но в интернет нещата са общи и никога лични. Всеки може да каже, че нещо си е негов труд, но за жалост не всеки може да го докаже. Успокой се и не се гневи. Ако ще го правиш насочи гнева си към по - важни неща. Там би бил полезен, а не защото някой си е харесал твоя снимка, която може да е твоя, но може и да не е.

    Едва ли е толкова трудно да се докаже. Има места където излизат всички данни от снимката автоматично като фотоапарат, размери и други подробности.

    Но понякога се случва да се снима един и същ обект от няколко фотографи. Езерата съм ги виждала така от двама автори, две снимки. Ако не знаех, нямаше да разбера.

    Къде се намира това място? Освен авторът някой друг знае ли? Известно ли е?

    Иначе, наистина не е приятно, да те крадат, дори да е един лев. Много е неприятно. Ако ти поискат един лев, ще го дадеш и няма да остане онова чувство, че са те излъгали, възползвали са се от тебе, ограбили са те. Всеки иска да ползва чуждия труд безплатно, но за собствения иска да му плащат. Нека постъпваме както бихме постъпили към себе си, защото всичко се връща по закона за равновесието или за сеитбата и жътвата.

  4. С огромна погнуса се регистрирах в сектантския ви портал, защото няма как иначе да се обърна към вас. Кой ви разреши да използвате моя снимка в портала си? Говоря за ето тази моя снимка, която вие нямате никакво право да използвате:

    http://www.beinsadou...lery&image=2560

    Искам снимката ми незабавно да бъде свалена от портала на сектата ви...!!!!!

    Мисля, че въпросът си е точно на място, но можеше да се спестят някои думи.

    Мен също ме вълнуват въпросите за авторски права.

    Това не е ли отнемане и нарушаване на личните права - да не могат да се изтрият снимки, когато авторът им го желае?

    По принцип е позволено публикуване на снимки и изображение, когато е посочена връзката към тях. Така е по закон.

    Този, който е публикувал снимката е изпълнил това условие.

    Но сега виждам ново положение - снимката от връзката е изтрита. И какво следва? Модераторите трябва да знаят тези положения, не знам.

    А в други форуми направо се показват снимките от връзки и когато връзките се изтрият, не се показват.

    Така модераторите не се занимават изобщо.

  5. Прогноза за България през XXІІ век

    Хубавото е , че България няма да изчезне, лошото е, че няма да станем свидетели на този период, сега ни се налага/ изцяло наш избор/ да живеем в доста гадни и унизителни времена ..

    чудя се дали изобщо ще пишат в учебниците по история за нас.. :unsure::blink:

    Как ще изчезне? Нали България била черният дроб. Изчезне ли черният дроб, изчезва и целият организъм. Кой творец би го допуснал? Бяха ни изобразявали като тоалетна, но нищо.

    По принцип през черният дроб минават всички мръсотии в кръвта и я прочиства. Навярно някои виждат само мръсотиите в страната ни, но не виждат пречистването им. Ще видят и когато кръвта започне да се прочиства, ще се прочисти целият организъм и тогава няма да остане място за раковите клетки в организма, те просто ще изчезнат.

  6. докато разбереш, че пред Природата трябва да сме просто голи; заблудата, че не си ревнив; заблудата, че нямаш свое разбиране за Истинската; Истинската, която трябва да приемеш такава, каквато е; а не можеш да приемеш, без да си изградил своята вътрешна стабилност; а досега си разчитал за стабилност у жените, но всичко това е илюзия; истинската любов идва, за да те срине до основи; да не остане нищо; да остане само осъзнаването.

    Поздравления! Не съм достигнала до подобни прозрения, но някъде дълбоко вътре в себе си знам че е точно така. Съгласна съм с подчертаното. И не ме питай откъде знам, навярно от вътрешния си човек.

    ПП И все пак излиза, че Любовта е непрестанно до нас/навсякъде/ и просто ни чака, да я приемем. В действителност хората къде ли не я търсят и все не я намират и колко страдания поради липса на любов, а в крайна сметка се оказва, че тя е непрестанно до нас и ако само й отворим вратата на сърцето, ще влезе и ще ни изпълни, ако сме на една вълна с нея.

    Но защо Любовта като преход? Мислиш, че в осъзнаването я няма Любовта ли? Защото не е така.

    Бог е Любов се казва в Библията. И още "остават само тия трите - вяра, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта"1Кор.13 доколкото си спомням.

    Остава само вечното, преходното прехожда и Любовта тоест Бог е Вечно, няма прехождане, но от друга страна Любовта може да служи като мост, като преход ако това имаш в предвид от едно поколение в друго, от един свят в друг и т.н.

  7. В контекста на Библията където има Христос, има и Антихрист, където има Даниил, има и Навохудоносор, където има пророк Илия, има и Езавел, където има Йосиф, има и Фараон, където има Моисей, има и Фараон .... Цялата Библия това говори, за дуализма, за добро и зло, смърт и живот.

    Балаватска беше казала, че ключът за Библията е Кабала.

    Там се обясняват малко повече подробности като се казва, че седемте букви са двойни, тоест проявяват се двойно.

    А да, който не знае за буквите. Има три основни, три майки са наречени, те символизират Отец, Син, Святи Дух или дух, душа, тяло или земя, небе, въздух или т.н и т.н.

    Та на ниво седмица всичко е двойно, но на ниво тройка Отец, Син и Святи Дух - всичко си върви заедно/мъжът с жената, доброто със злото, смъртта със живота/. Това ниво според моето разбиране е Божието царство.

    А тук на ниво седмица Отец е отделен от Сина. Отеца е небето, а Сина земята.

    Затова се казва, че каквото на небето, такова и на земята. Затова молитвата, която дава Исус е "Нека да бъде Твоята воля, както на Небето, така и на Земята".

    Затова ние сме едновременно и на Небето/в Бог/ и на Земята/Христос/.Затова Исус казва, че ако видели сме Него/Синът/, видели сме Отец/Небето/ и т. н. Всички изводи в тази насока са правилни, истини и са основани както на писаното в Библията, така и като се използва този ключ от Кабала, за трите букви майки или за трите йод/същото е/. Те още означават широчина, дълбочина и ... още означават число, буква, мяра ...

    Така и лесно ще се разбере числото на Бог и числото на Антихрист, но засега не ми се задълбава повече.Доколкото разбирам Божието число не е седем, а три.

  8. Ето и подробности за следващия унищожителен закон за българската природа, а и за всички нас:

    Приеха закон за отравяне на България

    http://republika.bg/index.php?id=38880

    "Закон за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид в земните недра приеха българските депутати, обричайки здравето и живота на 7-милионна България. Технологията е експериментална и изключително опасна, тъй като изпускане на облак от газа в атмосферата би имал летален изход за всичко живо, което се изпречи на пътя му. В същото време това ще струва на данъкоплатците близо 4 милиарда лева годишно, категорични са еколози и експерти.

    Опасности

    Въглеродният диоксид е по-тежък от атмосферата и е отровен, така че идеята е да се улавят тези парникови газове, да се втечняват и да се инжектират в дълбоките слоеве. Законът предвижда, че 30 години ще трябва този, който инжектира втечнения въглероден двуокис в земните недра, да се грижи да не излезе на повърхността, но той остава там най-малко век.

    Земетресения

    Големи тръбопроводи през цялата страна ще прекарват опасния газ от централите до хранилищата. "Това означава да се минава през Стара планина, защото централите са в Южна България, а площадките за съхранение са в Северна - Добруджа, Търново, Плевен", обяснява Сандов. Налични земни кухини и подходящи стари газови находища има само там.

    Има огромна възможност за пробиви на нагнетения газ обратно на повърхността, или по пътя му до площадките, което ще отрови почвата и водите, защото в тях ще започнат да се натрупват токсични вещества. Могат да се активизират и разломи от микро трусове под земята, които път ще предизвикат разрушителни земетресения в Северна България.

    Стотиците километри трасе на тръбопроводите изискват специален режим - в определена зона не могат да се засаждат дървета и някои култури, ограничена е селскостопанската дейност, поливането. Това означава огромни площи земеделска земя с ограничен статут на използване, предупреждават експерти."

    ...

    При това никой не ни задължава да използваме тази вредяща на природата технология. Защо са тогава тези глупави закони? Дали ги приемат глупави министри или те много добре знаят какви ги вършат? Нека всеки започне да си задава въпроси. Защо се налага да пазим природата от атаките на самото екологично министерство и това на енергетиката?!

    Ние казваме НЕ на този шистов газ в България, в името на Христос, а те нека си правят каквото си знаят.

    Нека Бог да има грижата и да направи каквото е нужно и потребно от тук нататък по този въпрос и за всяка една подробност свързана със същият въпрос, в името на Христос, Амин!

  9. Е защо така категорично? Нещо съвършено да изостави нещо несъвършено невъзможно ли е? Хубаво, че ни обича, ама все чета как хората го разочаровали, как не спазвали неговите напътствия

    Съвършено и несъвършено е твое виждане. Въпросът си е точно "Може ли Бог да унищожи Себе Си", защото ние сме част от Бога, нали така? Ами абсурдно е.

  10. Душата я няма на земята. Душата има само една малка проекция тук на земята. Тя се явява временно като някоя гостенка на ума и на сърцето. Щом душата посети някой човек, тогава го наричат великан, вдъхновен, благороден; но после, като си замине душата, този човек става обикновен. Така е и с човешките мисли и чувства. Всички мисли, които текат в ума; всички чувства и желания, които текат в сърцето, идват все от този велик извор. Този извор е душата. Изворите на душата се поят от още по-велик извор – той е човешкият дух. Изворите на човешкия дух се поят от още по-велик извор – той е Божият Дух. Изворите на Бога се поят от още по-велик извор – от Абсолютния, Незнайния Дух на Битието. За Него никой нищо не знае.

    Из „Аз Те познах“ – НБ, 1 февруари 1925 г.

    Станимир, благодаря за този цитат. Обикновено много се спори за това дали човек е само дух или душа и дух и тяло, дали има човешки дух, Божи Дух, Святи дух и т.н.

    А тук в два три, реда са всички тези отговори. Може и да не разбирам в пълнота, но поне основното.

    Затова се казва в молитвата "Да бъде твоята воля, както на Небето така и на Земята"

    Значи това което го има на Небето/Отец/, го има и на Земята/Син/. На друго място се казваше, че Земята/този свят/ била отражение. Какво знаем за отражението, че само отразява истинската същност. Затова на други места се казва, че този свят е илюзия/мая/.

    Само не разбирам защо душата да посещава човека на земята като гостенка, тоест от време на време/би трябвало отражението да е постоянно, но не е нужно всичко да разбирам на един път.

    А Кабалистите смятат, че всички хора притежават една душа и тогава как ще посещава тази душа този или онзи, тя просто ще си е във всички хора.

    Но все пак накратко това е писано - душа-човешки дух-Божи Дух, Незнайния Дух/да не е Светия Дух?/

    А аз си мислех от прочетеното в Кор.15, че когато душата се новороди, тя се превръща в Животворящ Дух

    Защото там се казваше, че първият човек/Адам/ бил жива душа, а последният Адам, тоест Христос-Животворящ Дух.

    Но съвсем нормално е Духа да съдържа всичко в себе си, включително и душите, тоест няма противоречие.

  11. Какво разбирате под "Бог да унищожи Себе Си"? - Да престане да съществува, да престане да живее или да престане да съществува Битието/защото такъв момент ще има, както и е имало/. Всичко се събира в една точка/не може да се каже по-разбираемо и по-образно/, в Христос - и Земята и Небето, и всичко небесно и земно. Писано е в Библията в Ефесяни. Това щяло да се случи, когато свършат времената.

    А Небето и Земята и Въздуха са трите букви-майки, описани в Сефер Йецира. Трите букви майки от които е създадено всичко останало могат да бъдат също така и Отец, Син и Дух.

    Затова можем да кажем, че Синът е преобраз на Земята, а Отец на Небето. Христос по принцип се свързва със създаването на Планетите, на Земята, а Духа се свързва с въздуха.

    Затова Небето и Земята, както е споменал и П. Дънов не са били създадени. Но забелязваме, че и водата не е била създадена/вода, суша, огън - друг вариант на трите букви майки, тоест небето е водата значи, Отец също. Ха, интересно се получава и числовите стойности ако прибавим ... Май ще трябва да си прочета отново тази книжка, за да осмисля подробностите ... отдавна не бях я чела/, както и Духа. И все пак първо е била Единицата, тоест Бог.

    Кой Бог визирате - Проявеният в Битието/Битието има начало, има и край/ или Непроявеният?

  12. dcveta, възхищавам се как обеща да дадеш цитати към съответните твърдения, а нито един цитат фактически не даде?!?!? :)

    А най-уникалното е това: "Не мога да го обясня добре, но така си е".

    Евала на такива търсачи на истината :)

    Отдавна не се бях смяла така. Благодаря за хубавото настроение, което ми създаде! :)

    И никой от вас не ми каза на кой е този цитат?

    Не мога да ти обясня техниките по които преценявам даден текст дали е истина или не е истина, понякога просто го знам и не знам откъде. Опитах се, но явно не се е получило. Трудна работа, не е за мен. Свързвам си някои знания и когато едното потвърждава другото и третото - ги приемам за истина. :wub:

  13. 1) Сътворение на каквото и да е „от нищото“ е невъзможно.

    Така е, защото нищо не съществува/до този извод стигате и вие в другата тема, както виждам/.

    Всяко сътворение всъщност е трансформирането и комбинирането на нещо вече съществуващо.

    Също е така. Извода си го правя от прочетеното в Сефер Йецира.

    На тази връзка се опитах да цитирам кратко от нея, но може и да не ви е достатъчно

    Един вид си представям всички букви в един кръг, така ги описва Кабала. И от тези букви се появява света, чрез Словото, чрез тяхното съчетание и трансформиране. Не мога да го обясня добре, но така си е.

    Същото е и по закона, който казваше, че нищо не се губи само се изменя.

    Всяко сътворение просто е един нов етап, нова форма в която нещо вече съществуващо продължава своето съществуване.

    Също е така, защото Бог съществува и като Проявен и като Непроявен в Битието. Ако си го представим като сфера с букви, която не е проявена и се проявява в един момент./не е точно, но никога не може да има точно обяснение и сравнение/.

    Точно така е.

    Няма първоначално сътворение, т.е. такова преди което да не е съществувало нищо.

    До това прозрение не съм достигнала лично, но съм го чела в книгите на Друнвало и други подобни достоверни източници.

    Той обясняваше, че кръгът няма начало и няма край. А всичко, което има начало и край не е вечно.

    В Сефер Йецира се споменаваше, че началото е свързано с краят и Духът обикаля/не помня точно.

    Ние сме неспособни да обхванем истината за времето и безкрайността; не искаме да приемем, че начало всъщност няма, че сме съществували винаги, но просто съзнанието ни е било дотолкова различно от настоящото, че нямаме спомени за това.

    Това е продължение на горното твърдение. Също от примерът със сферата и буквите следва, че сме съществували винаги.

    В Библията също се споменават стихове, които можем да свържем с това твърдение от ап. Павел, че ние сме в Бог и сме умрели с Него и ще живеем с Него и сме възкръснали с Него и тем подобни.

    Тоест ние и всичко живо и сътворено е съществувало там в нищото, което не е нищо или там в Бог преди да се прояви в Сътворението, в Битието.

    Ние в миналото сме преминали през всички по-нисши царства в Природата – животинско, растително, минерално. Преди това сме преминали праз елементалните еволюции (за които почти нищо не знаем), а преди това и през други, за които дори и не можем да си имаме представа и разбиране при сегашното ни равнище на съзнание.

    Това го четох написано от Балаватска. Тя обясняваше нещата със седемте кръга и там споменаваше някои неща, които още не проумявам. Нещо се получаваше, че всеки кръг има седем части и ако се намираш в края на седмата част- можеш да преминиш в следващия кръг. Само не ме карайте да цитирам. Не знам къде беше писано.

    Но точно това обясняваше как вяско нещо си почва развитието и си преминава от един етап към друг етап на развитие.

    Съзнанието ни през тези периоди е било толкова по-ниско от сегашното, че за нас то изглежда като липса на съзнание. Сигурен съм, че един ден ще гледаме по същия начин и на сегашното си човешко съзнание. Но май малко се отклоних. Основното е да се схване идеята за вечността на съществуването както в посока на миналото, така и в посока на бъдещето.

    Тези думи мисля, че са разбираеми и няма спор за тях

    2) Всяко нещо, което има начало, задължително ще има и своя край.

    Така е и спор няма, мисля

    Вечни неща няма как да се създадат. Вечните неща просто си съществуват.

    Всичко създадено в Битието е временно. И аз мисля така. То се движи непрестанно и се променя непрестанно.

    А вечното просто си съществува в така нареченото нищо-нещо, там в сферата с буквите, там в небитието, там където е невидимият Бог.

    Това, което може да бъде създадено, променяно, развивано и т.н. има в основата си нещо неизменно.

    Така е. Да вземем човека за пример.

    Това е истинската същност на всяко същество, включително и човека
    .
    Както казах то е основата на всичко живо, това върху което се гради индивидуалната еволюция, която от своя страна представлява просто разгръщане на тази основа. Тук изборът на думи изключително много ме затруднява. Може би задоволителна аналогия може да се направи с посяването на едно семе. В най-добрия случай това мога да приема за създаване на човека. Семето няма как да бъде създадено, то си съществува като следствие от една безкрайна верига от причини и следствия. Веднъж попаднало при благоприятни условия, то разгръща само себе си. Никой не го заставя да расте отвън.

    Тук си спомням, че във всяко нещо има Душа и Дух. Във всяка клетка и всичко живо съществува Божието.

    Нали се казва още, че Бог е в нас и ние сме в Него. Тоест щом Бог е във всичко живо/а всичко е живо щом има душа в него и Дух/, то във всяко нещо можем да открием вечността/неизменното/.

    Това са моите разбирания. Не знам защо този цитат породи толкова коментари и неразбиране, но както и да е.

    Това само потвърждава, че можем да се огледаме в думите.

    Наистина искам да знам откъде е този цитат, интересува ме. Споделям тези идеи и разбирания. Ако някой знае, нека да ми каже!

  14. dcveta, какво стана с онези цитати от Сефир Йецира?! Да не ги превеждаш от арамейски :)

    Какво точно трябваше да цитирам?

    ПП Видях. Искаш да проверя как точно е писано там и защо го свързвам с цитата, даден от Станимир. Добре, ще сравня двете писания според както ги свързвам.

  15. Какво един Бог може, което човекът не може/например да сътвори косъм, да прибави лакът на ръста си, да сътвори светлина или какво друго/?

    Е, как мислиш се прави една коса по-гъста? От един косъм се правят няколко и се "садят" като ливада. Това напомня за рибите. Лакът ръст пак може да се постигне с хормон на растежа. Те хората могат да сменят половете си хормонално, та един ръст ли е проблема? Светлината пък... че хората са овладяли атомните, неутронните и прочие реакции с които постигат по-висока тампература от тази на повърхността на Слънцето. Тези примери няма как да покажат колко хората НЕ могат.

    Клонирането ли имаш в предвид? И ти би ли взел хормони на растежа и би ли си променил/а пола, след като се прави?

    Мисля, че говориш за повърхности, подобия на истинското.

  16. Но да се присъединя и аз към молбата - пусни цитат/и от Кабала, които сметнеш за добре по темата и на мен ще ми е полезно да прочета.

    Няма проблем, ще пусна някой цитат като ми остане време за ровене, но ... какво точно... да цитирам!?

    Или имаш в предвид - да поясня, на база на какво приемам за истина цитата даден от Станимир, да свържа казаното с достоверни източници ли - като Библията и Сефер Иецира, Кабала?

    Доколкото ви разбирам за второто става въпрос или не?

  17. Разминаваме се.

    Безкрайно много, че чак не ми се коментира. Мислите ми са в съвсем различна посока и дори на моменти не схващам какво казваш и което рядко ми се случва, не го разбирам. Явно е далеч от истината./знам че не си от тия които се засягат бързо и затова си позволявам да ти го кажа, тоест егоистичната природа не надделява в тебе, когато надделява - тя се засяга, обижда, гордее, завижда и т.н. - търси своето си, често срещано обикновено/

  18. В крайна сметка всеки си е такъв, какъвто е. Но аз не искам да се ограничавам по отношение на възможностите за това, какво мога да бъда и твърдо вярвам, че щом някой може нещо, мога го и аз. И колкото повече неща могат другите, толкова в по-голяма степен ми се разкриват моите собствени възможности. Как да не се радва човек на чуждите успехи – та те са гаранция за неговия собствен потенциал.

    Какво един Бог може, което човекът не може/например да сътвори косъм, да прибави лакът на ръста си, да сътвори светлина или какво друго/? Сещате ли се за примери?/тези са писани в Библията, но като се замисля в косъма е човешката ДНК и не случайно е казано преди доста, доста години/ И какво Бог не може/понеже имаше и такава твоя мисъл/.

  19. Кратко и ясно .Има ли Бог ? - Да, има. И Богове ли сме ние ?- Не, не сме богове. Имаме божествена искра в себе си, но дори и биороботите на НАСА пак не са богове. Дори и най- големите учители и гурута не са богове. Това е. Колкото и да раздуват еготата си някои в безмислени и дидактични постинги.Изобщо не ги съдя, проблемът е техен, не мой.

    Биороботите в НАСА? А тогава как да разпознаваме истинските богове от лъжливите такива, че да не последваме антихристите вместо Бог или биороботите?

    Мога да добавя. Пише, че ще променя времена и закони. Имате ли представа какво значи това?

    Ще си играе с времето и пространството, но от писаното се разбира, че ще остане заключен в него.

  20. А какво те спира да приемеш, че може да има и други положения на нещата?

    Цитатът напълно се припокриваше с писаното в Сефер Иецира за сътворението, тя е Кабалистична книга за нейн автор се смята Авраам.

    Излиза че в древното минало са имали познания, до които ние още не сме достигнали.

    По принцип Кабала се основава на опита и доказва съжденията си, тоест практикува се.

  21. Да, така е, прав си, тази тема се развива добре, благодарение на Цвета - тя много балансирано води диалога и обсъждането. Аз и нямах предвид тази тема точно, а по принцип.

    И защо ми се струва, че си хабим енергията напразно? Ами защото определено някои неща ни е невъзможно да ги разберем, поне засега. Преди време бях убедена, че за един светоглед не бива да има неясни въпроси - за всяко нещо трябва да си имаме обяснение и ако нямаме, значи този светоглед нещо не е читав :) А сега ми се струва, че е по-добре без обяснение, отколкото с прието на доверие такова.

    Това, което, както казва и Цвета, съм изпитала в живота на практика, мога да кажа - да, така е или не, не е така. За другите неща предпочитам търпеливо да ги разбера и тогава да говоря за тях. И за първите, и за вторите не е нужно да убеждавам пламенно околните, че непременно моите обяснения са верни.

    П.П. С това не казвам, че не бива да се стремим към разбиране, напротив. Но разбирането да не е самоцел; също толкова важно е да прилагаме това, което вече сме разбрали.

    Диана, благодаря за разбирането. Опитвам се, защото за мен беше по-важно да стигнем до там, докъдето Бог иска да ни заведе, но май ще остане за друго време.

    Относно разбирането, не всичко ще разберем, но нищо не е напразно. Дори много неща, които съм правила в живота си и ми са виждали безсмислени, намират своя смисъл в определен момент и знанието никога не е излишно.

    Знам, че това което не се разбира в момента обикновено се изхвърля, но си спомням книгите на Мулдашев/също от много хора неразбран/. Той използва един метод - интуиция с логика, който духовните учители в Тибет зачитат.

    Чрез него - чрез разсъждения и знания достига до истини, до истината, да кажем. А всяка истина дава свобода.

    Затова разсъжденията не са излишни, но който не му се обсъжда - негова воля. Няма проблем.

    Станимир преди казваше, че ако не сме знаели Божията воля - да не вървим с Бога, но също не е така.

    Пророците да не би да знаят какво ще се случи и какво не, но пророкуват, защото това е Божията воля, достигат до знанието първо вътре в себе си.

    На мен също ми се е случвало, да се моля или да правя неща, които не разбирам и в последствие идва разбирането.

    Понякога вършиш нещо, което си мислиш, че е Божия воля, но не го виждаш и още не знаеш защо, просто го правиш, а останалото разбираш в последствие.

    И от днешното мнение на Станимир, което прочетох -не съм съгласна - нямало значение от кого е цитата.

    Защо да няма? За мен има значение. Този човек е преминал през духовни опитности, които споделя, платил е определена цена за тях и мен ме интересува кой е и уважавам тази цена, която е платил. Защо трябва да го обезличаваме, да обезличаваме постиженията му? В последно време толкова рядко чета нещо чисто, без примеси.

    Защо да не се интересувам кой е авторът? Той е вървял с Бог там, където малцина вървят, стигат ...

  22. Смъртта не е край, а вечно начало. Не мисля за след смъртта, а изказвам позиция. След смъртта тежко и горко на всички с уж малки и незначителни грехове. Грехове, които хората приеха за невидими ще се накажат по ужасен начин. И мен ме интересува точно това. Променям каквото мога сега, защото след смъртта няма да има: " аз не съм ... ". Друго ще има!

    Да ти кажа омръзнало ми е от такива "горко на всички", "огненото езеро" и тем подобни.

    За какво да отговарят Адам и Ева - за любопитството си ли? И ако смъртта беше толкова страшна или грехът, Бог не би позволил да ядат от дървото на познанието, но след като им е позволил, значи е имал план и за в двата случая.

    Като не исках детето ми да пипа контактите ги запечатах с капаци, че да не може да ги достигне, за да не умре. Бог да не е по-малко умен от нас?

    Какво след смъртта? Нищо вечно няма и смъртта не е вечна. Не знам какво ще има след смъртта и идея си нямам.

    Но кого ще следваш ако и тези, които се правят на Богове, не са наясно? Представи си, че слушаш уж Бог, а се окаже че не е Бог и уж ти говорил за вечен живот, а после се окаже, че си затворен във времето и пространството отново.

    Кой ще ти гарантира?

  23. А ние сякаш всичко сме оправили, в ежедневието ни е пълна хармония и съвършенство, та тръгнахме да разрешаваме въпроса за сътворението.

    Привет Диана! То едното върви с другото. Не пречи и за сътворението да размишляваме и за ежедневието си, поне на мен не ми пречи.

    С кое точно не си съгласна, не те разбрах. Няма проблем. Давай и другата гледна точка, нали затова обсъждаме различията, за да стигнем до единство. Лично не видях нещо нередно в текста, който мисля, че е цитат.

    Всеки се хваща за нещо, за да гради друго. Не можеш да тръгнеш от нищото. Кажи за какво се хващаш ти и каква математика градим? На мен не ми пречат различните мнения, но или ги приемам или не, ако това не те притеснява, сподели.

    Хубаво е, когато се гради, да се гради на здрава основа казват. За мен писаното в Сефер Йецира е здрава основа/лично убеждение с което не ангажирам никого, но лично и здраво убеждение в мен/, което писано се свързва и с този текст.

    Затова не е лошо да споделиш повече, да видим къде се разминаваме. :)

×
×
  • Добави...