Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Teemu

Участници
  • Общо Съдържание

    12
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Teemu got a reaction from Radita in За връзката между възпитанието на децата и преброяване 2011   
    Разбирам добрите намерения, но за въпросното преброяване имам много неприятно чувство, той е и толкова естествено, че не мога да го обясня - не мога да разбера как в този форум, като знаем целите и насочеността му, може да се говори за полза от мероприятие, което аз поне лично свързвам с неща като контрол, принудителност, разделение, пилеене на пари (при положение, че данните ги има в общините), принизяване на индивида... Аз ли съм сбъркам или?
  2. Like
    Teemu reacted to Донка in Психотерапия и учението на Учителя Петър Дънов   
    Сега започнах да осъзнавам, че най-съществената психотерапия в учението на Петър Дънов се състои в това, че помага човек постепенно да се освободи от оковите на чувството за "пълна чаша", т.е. "нека аз ви обясня - вие не разбирате". Не познавам по-осакатяващо живота състояние от това да се усеща човек "пълна чаша".
  3. Like
    Teemu reacted to Станимир in Отношението към другите, алтруизъм и егоизъм   
    Това да се обясни интелектуално май е доста сложна задача. Ключът е в осъзнаването на космичните закони, в естествения ред на нещата. Освен това всичко съществуващо е взаимозависимо. Ако например клоните в едно дърво спрат да подават жизнени сокове към листата, то цялото дърво ще умре. Получавайки енергия от по-високото ниво в космическата йерархия няма начин да не я предадеш към по-низшите звена без това да се отрази на тебе самия. Друго, което може да се спомене е, че абсолютно безгрижие към другите не може да съществува. Може да обичаш малко, може да обичаш силно, може да мразиш малко, може да мразиш силно, но задължително или обичаш, или мразиш. Омразата обаче е зависимост и е абсолютно несъвместима с духовното израстване. Невъзможно е да нямаш отношение към някого. Това означава, че самия ти нямаш ясна индивидуалност.
  4. Like
    Teemu reacted to marinkov in Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения....   
    Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети:
    http://bgpetition.co...menu/index.html

    Основна цел на настоящата петиция е осигуряване по законодателен път на възможността във всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинския бюджет (като болници, детски градини, училища, студенстки столове, затвори и др.) да се предлага вегетарианска храна на лицата, които пожелаят такава. Настоящата ситуация налага извода, че на практика държавата дискриминира и потъпква конституционните права на вегетарианците, като не уважава правото им на свободен избор на храна, и те са изправени пред реалната ситуация да гладуват във всички тези обществени заведения, които в крайна сметка се финансират от техните данъци. Съгласно чл. 6, ал. 2 от Конституцията на Република България, не се допускат никакви ограничения на правата, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Чрез липсата на законодателна уредба, чрез инертността на институциите на държавата, се допуска дискриминация на всички български граждани, които са вегетарианци по убеждение или религиозна принадлежност, като реално се ограничава тяхното право на нормален достъп до обществени и здравни услуги....
  5. Like
    Teemu reacted to Иво in Ваксините и ваксинацията. Петиция за правото на избор   
    ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА

    ПРОМЯНА НА ИМУНИЗАЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ

    В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  6. Like
    Teemu reacted to Ани in От какво имаме нужда?   
    Колко пъти да прощаваме?

    Ванка, пожелавам ти след 10 години това да ти бъде най-големия грях за прощаване!
  7. Like
    Teemu reacted to B__ in Какво мислите за духовната дейност на Михаил Иванов?   
    Solej, то ти я отвори тази тема, а сега протестираш, че водела до осъзнаването на разни неща.

    Преди отварянето на темата аз, например, имах съвсем неутрално отношение към Михаил Иванов.

    То и сега ми е неутрално, но имам едно наум.
  8. Like
    Teemu got a reaction from Пламъче in Какво мислите за духовната дейност на Михаил Иванов?   
    Казано е: "По плодовете ще ги познаете". В този смисъл всичко, което съфорумците споделиха за дейността на Михаил Иванов в чужбина, и това, което е оставил като духовно наследство, говори красноречиво. Извън това, моите лични наблюдения - от записаното слово, и дори от клипчетата в youtube, водят до едно много позитивно отношение и интерес да науча повече. Btw адмирации към Орлин, мисля че първия текст от Михаил Иванов, който съм чел, беше негов превод.

    Солей, знам че Учителя е говорил за ролята на Кирил и Методий, но за първи път научавам, че и Михаил Иванов ги е споменавал. Можеш ли да споделиш какво знаеш, или да дадеш линк?
  9. Like
    Teemu got a reaction from Орлин Баев in Какво мислите за духовната дейност на Михаил Иванов?   
    Казано е: "По плодовете ще ги познаете". В този смисъл всичко, което съфорумците споделиха за дейността на Михаил Иванов в чужбина, и това, което е оставил като духовно наследство, говори красноречиво. Извън това, моите лични наблюдения - от записаното слово, и дори от клипчетата в youtube, водят до едно много позитивно отношение и интерес да науча повече. Btw адмирации към Орлин, мисля че първия текст от Михаил Иванов, който съм чел, беше негов превод.

    Солей, знам че Учителя е говорил за ролята на Кирил и Методий, но за първи път научавам, че и Михаил Иванов ги е споменавал. Можеш ли да споделиш какво знаеш, или да дадеш линк?
  10. Like
    Teemu got a reaction from Ирина - Horus - Чебурашка in Извънземни в Библията?   
    Ха, нещо форума беше забил, дано този път да ми покаже коментара->

    Говори се за, хм, пак могат да се нарекат "извънземни", само че ако искаш да ти стане по-ясно, виж славянската версия на апокрифната "Книга на Енох", би трябвало да я намериш из нета. Аха, ти всъщност си го написал накрая Съвсем отделно нещо са исполините, принадлежащи на една отминала епоха, и хората. В Библията е доста объркващо, защото тази информация за исполини например не може да се съпостави на времевото развитие на историята, цели етапи от развитието на Земята (известни на достатъчно езотерични течения) са зачеркнати.

    Цитата за Бог е малко даден извън контекст и трябва да се прочете цялото, но пък и не е ясно в оригинал как е - дали не става въпрос за Яхве например. Оттук пък може да направиш връзката с легендите на богомилите за създаването на света - как той е творба на Лукавия и т.н., което пък да навържеш с Божиите синове (за множественото число). Всъщност това ще го видиш и при Енох, а какво значение има кои са потомците на тези паднали ангели? Ако визираш конкретен народ - едва ли има такова нещо.

    Троичността е късно въведение и изменение в Христовото учение. На мен ми е известна поне една причина за въвеждане на троичността – за да се очертае Божествен, нечовешки произход на Христос. Изначално става въпрос за подобносъщност, а не за равенство между Христос и Бог. В тази насока, ранните последователи на Христовото учение би трябвало да са приемали Христос като много напреднала душа със специална мисия на Земята, като велик Учител и пратеник на Бога.

    Според мен точно в библейския смисъл са се "познавали" и са ги вземали за жени. Ирина, стана ми интересно това за древните свитъци - може ли линк или инфо?
×
×
  • Добави...