Jump to content
Порталът към съзнателен живот

selibium

Участници
  • Общо Съдържание

    15
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Мъж

selibium's Achievements

  1. Не помня да съм споменавал за световна конспирация нито да съм пускал такива материали. Единственото което съм споменавал са законите на ЕС и на България, а и в първия пост съм сложил препратка към сайта от който научих. Всички останали писания по темата са авторски, а до изводите съм стигнал след, като съм изчел законите. Както и да е това не е толкова важно. Виждам че някои са се засегнали от думите ми в които така и не намерих някакви обиди, но все пак искам да се извиня на всеки който се чувства засегнат. Не съм целил да засягам някой, още повече че започнах да пиша в този форум единствено с целта да пусна темата за петицията и най-вероятно повече да не вляза, но ми хареса активността ви и за това все още пиша. Диана, разбира се че ми пука повече за хората отколкото за билките. Аз дори не работя във фирмата, от чието име пиша тук и не се занимавам с билките, но това е друга тема. Получи се чудесна дискусия благодарение на вас.
  2. Жалко е като виждам хора които си мислят че живеят в една правова държава която е способна да защити хората си и собственото си производство. Едва ли можете да си представите в каква каша сте забъркани. Крайно време е да се отърсите от тоя социализъм и да разберете мръсните игри на капитализма. С хора като вас сме загубени като нация. Не си мислете че в тоя нов свят в който основна движеща сила са парите може да има някаква човечност. Ако си го мислите значи сте луди. Мислите че живеете в правова, суверенна държава!? ХА ХА. Заблуждавате се. Много малка част от законите се мислят за нашия начин на живот и за нашата действителност. Законите се измислят от ЕС. Хората които пишат проекто-законите, които се гласуват в парламента преписват европейските директиви и регламенти и прибират хонорари за това. Не само че не си помагаме по този начин, а сами се закопаваме. Помагаме на ЕС да разшири пазарите си като убие преди това конкуренцията. Ще си продават нашите продукти само че под тяхна марка и пак ще ги има на пазара. Малкото начетени хора в тоя форум не ги бърка, винаги можеш да си набереш сам билки, да си ги изсушиш и да си ги ползваш, но има хора които нямат тая възможност. Това е поредното перо за което ще плащаме повече със същите доходи. Да ни е честито. И така ако Ася, Теодора, Аделаида и Божидар нямат факти, с които да оборят моите които съм изложил преди техните обяснения и 'аргументи', по добре да не пълнят темата с глупости. Едва ли в натовареното ежедневие на българина му остава време да чете дълги теми като тая, което автоматично рефлектира върху резултата от подписката. Разбрахме че не ви пука за това какво ще стане с билките, не пречете на останалите да вземат правилното решение, а именно подписването на петицията.
  3. Да се указва информация за лечебните свойства на билките е забранено. Билките като хранителни добавки се предполага че нямат такива. Има си наредби за правила за етикетиране на билките и там си е указано всичко, като едно от нещата е да не се пише за лечебните им свойства. Това не е новина. Има си го в закона за лечебните растения от преди повече от 10 години. Там си е указано и как се издават разрешителните за бране, както и таксите. Това си го има открай време. " ... И има ли директива кое да се тълкува, че е подправка, кое се употребява за напитка както кафе, така и чай и кое е билка?!? По тази логика и дренките примерно също са билка, ябълките заради пектина също и т.н.... " Някъде четох за обсъждане между комитета по храните и комитета по растителните лекарствени продукти, кое да стане лекарство и кое да остане подправка. До колкото разбрах билките които се използват като подправки ще си останат такива, но те са една изключително малка част от всички билки.
  4. Да, наистина може и да не става въпрос за билките. Сигурно имат предвид плодовете и зеленчуците. Но да продължим с фактите. Ако си прочела директивата от 2004 значи си забелязала, че като регулаторен орган се създава Комитет по растителни лекарствени продукти, който е подчинен на Европейската агенция за оценяване на лекарствените продукти. Ето и страницата на комитета: http://www.ema.europ...jsenabled=false Както виждаш всички билки са там по азбучен ред с латинските им наименования. Няма плодове и зеленчуци. Защо ли са там след като са хранителни добавки. Защото въпросната директива точно това урежда. За всички билки има по няколко документа за оценка на билката. Можеш да видиш датите на документите. Вижда се самия комитет колко много работа е свършил за тия 7 години. Може да се предположи колко много пари са налети в тоя комитет. И след като вече знаеш всичко това, което и аз знам. Не си ли мислиш че ни хвърлят прах в очите. Продължавайте да подписвате петицията.
  5. За съжаление си прав(а) Канел. Точно такава е процедурата. Диана Илиева: Абсолютно си права. Билките се водят хранителни добавки и са в юрисдикцията на Закона за храните. Но точно това е идеята на Директивата - да преминат към закона за лекарствените средства( закона за лекарствените продукти в хуманната медицина). Най-интересното в цялата ситуация, че директивата е имплементирана в българското законодателство още през 2008 г. (измененията в закона които засягат директивата са обнародвани в ДВ, бр. 71 от 2008 г.), а именно: Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2008 г., в сила от 12.08.2008 г.) Лекарствен продукт в хуманната медицина е: 1. всяко вещество или комбинация от вещества, представени като притежаващи свойства за лечение или профилактика на заболявания при хора, или 2. всяко вещество или комбинация от вещества, които могат да бъдат използвани или прилагани на хора с цел: а) възстановяване, коригиране или промяна на физиологични функции чрез фармакологично, имунологично или метаболитно действие, или б) поставяне на медицинска диагноза. (2) Вещество е всяка материя, чийто произход може да бъде: ... 3. растителен (микроорганизми, растения, части от растения, растителни екстракти, секрети и други); ... Тук можете да прочетете целия закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Чл.37 до чл.41 включително са най-интересни. Как може от прес-службата на Министерство на здравеопазването да казват, че билките не са лекарства, като дори и в българските закони е ясно регламентирано. Изпълнителната агенция по лекарствата се явява регулаторен орган според закона, но те нямат процедура за регистрация на растителен лекарствен продукт. От цялата работа излиза, че Министерство на здравеопазването не знаят собствените си закони, изпълнителната агенция по лекарствата не си върши работата, а БТВ ни хвърля прах в очите. Дано не съм прав.
  6. линк към предаването по БТВ: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/6029249-Shte_izcheznat_li_bilkite_ot_pazara_zaradi_edna_evrodirektiva.html
  7. В цялата директива се говори за растителен лекарствен продукт и за това сте си помислили че това не засяга билките. Може би сте чели директивата през ред за да не видите дефинициите на понятията. Цитирам: "29. традиционен растителен лекарствен продукт: растителен лекарствен продукт, който отговаря на условията, определени в член 16а, параграф 1; 30. растителен лекарствен продукт: лекарствен продукт, състоящ се изключително от едно или няколко растителни вещества или от един или повече растителни препарати, или от едно или няколко такива растителни вещества в комбинация с един или повече растителни препарати като активни вещества; 31. растителни вещества: съвкупността от цели растения, растения на части или отрязани растения, части от растения, водорасли, гъби, лишеи, предимно в непреработено състояние, обикновено изсушени но понякога в прясно състояние. Някои ексудати, които не са преминали през специална обработка, също се смятат за растителни субстанции. Растителните субстанции се определят прецизно в зависимост от използваната част на растението и ботаническото наименование съгласно системата с използване на две думи (род, вид, разновидност и автор); 32. растителни препарати: препаратите, получавани чрез подлагане на растителни вещества на обработка, като например екстракция, дестилация, изцеждане, фракциониране, пречистване, концентриране или ферментиране. Те включват стритите на прах растителни субстанции, тинктурите, екстрактите, етеричните масла, соковете, получени чрез пресоване и обработените ексудати." текста на цялата директива: http://eur-lex.europ...04L0024:BG:HTML И след като вече имаме дефиниции на понятията пак прочетете директивата и ще разберете защо е целия този шум и мъгла. Наистина е хубаво "да се чете, да се знае, да се използва информацията по правилния начин, не да се манипулира и без това лесно манипулируемият български народ."(в кавички защото цитирам мнението на Мона)
  8. Не можах да гледам предаването. И сайта на БТВ не работи в момента, но приятели ми се обадиха да ми кажат, че Българското правителство отчасти си е свършило работата и на лицензиране ще подлежат само продукти произведени на билкова основа, а билките остават в продажба. Все пак не спирайте да подписвате петицията. Тя е европейска и би било хубаво изцяло да отпадне.
  9. Браво Koen. Адмирации за свършената работа. Ако повечето хора бяха будни и сплотени, като във този форум, може би щяхме да живеем в една по-добра България.
  10. Наистина ли не видяхте съседната тема Забраняват билките в ЕС. В нея става въпрос за същата директива и същата петиция. Би било хубаво двете теми да се обединят за да не се накъсва така информацията.
  11. Идеята за популяризиране чрез фейсбук е добра. Май е крайно време да си направя акаунт
  12. Салвия – Градински чай е малък вечнозелен висок до 1 м храст с дървесни стъбла. Листата са удължени, покрити със сребристи власинки, сиво-зелени. Цветовете са сини до виолетови. Билката е най-често използвана като инфузия, екстракт, тинктура, лапа и подправка. Името Салвия идва от латинското salveo, salvare - което означава здраве. Салвията може да се използва като лекарство за дихателни инфекции, хрема, кашлица, възпаление на сливиците и възпалено гърло. Тя е и стимулира апетита, облекчава храносмилането и има благотворно въздействие върху черния дроб. Използва се като помощно средство при нощно изпотяване, нервни изпотявания, проблеми с бъбреците и пикочната система. Билка съдържа изключително много химични съединения, етерични масла, минерални вещества, витамини за които се знае, че действат превантивно срещу болестите и тонизиращо за организма. Етеричните масла притежават антисептични свойства, които правят Салвията идеална за гаргара, превръзки за рани, вагинални изплакване. Горчивите съставки в гарадинския чай спомагат за облекчаване на проблеми с храносмилането. В листата на Салвията се съдържат множество други вещества, включително евкалиптол, борнеол, танинова киселина, горчиви вещества, фумарова, кафеена и никотинова киселина никотинамид, флавоноиди, гликозиди, естрогенни вещества. Тези съединения притежават противовъзпалителни, анти-алергични, анти-гъбични и анти-септични свойства. Тази билка е изключително богат източник на много витамини от група Б, като фолиева киселина, тиамин, рибофлавин пиридоксин, някои са в пъти повече от препоръчителните нива. Салвията съдържа много добри количества витамин А и бета каротин. Витамин А е мощен естествен антиоксидант и е от съществено значение за зрението. Също така е необходим за поддържане на здрави лигавица и кожа. Известно е че използването на екологични храни, богати на витамин А помагат на тялото да се предпази от рак на белия дроб и рак на устната кухина. Салвията, независимо дали е прясна или сушена, е богат източник на минерали като калий, цинк, калций, желязо, манган, мед и магнезий. Калият поддържа електролитния и киселинния баланс в организма. Манганът взема участие в синтеза на меланин и допамин. Цинкът играе важна роля в реализацията на хормоналните функции в организма. Основната функция на магнезия е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната система. С течение на времето, изследвания откриват все повече и повече ползи от тази привидно проста билка, която се използва още от древността. Салвията е класически пример за това как човек да си набави нужните за организмът му активни вещества и витамини без да прибягва до коктейлите от химикали – хапчетата. Приготвяне на Градински чай: Добавете една чаена лъжичка Градински чай в чаша вряла вода и покрийте за 5 - 10 минути да се запари. Прецедете. Добавете малко мед за подобряване на вкуса. Градинският чай е полезен при справянето със стреса. Действа стягащо, успокоително и газогонно. Той прочиства дихателните пътища, добра гаргара е при възпалено гърло, помага за преодоляване на простудни заболявания, засилва концентрацията, способността за концентрация и ускорява сетивата. Препоръчва се за справяне с депресии. Източник: http://selibium-herb...bg/2010/salvia/
  13. Не се учудвай. В тежкото ежедневие на българина едва ли му остава много време да следи новините. То не че някъде е споменавано за билките. Единствено в предаването по НоваТВ (рано сутрин през седмицата когато почти никой не гледа телевизия), в едно предаване тази неделя по СКАТ (която не е толкова популярна) и в.Телеграф с 2 статии - една от преди месец и половина и една от преди седмица. Писах до повечето популярни сайтове за билки за да се опитаме заедно да популяризираме петицията, но никой не обърна внимание макар че са пряко заинтересовани освен един сайт който публикува статия за петицията, но една птичка пролет не прави. Лошо се стекоха обстоятелствата и полежах малко в болница и сега продължавам да се опитвам да популяризирам петицията като пиша по форумите. Това, като че ли дава най-добър резултат. Правя всичко това, защото съм пряко заинтересован тъй като сме производители на билки. И въпреки че най-вероятно ще приключим с дейността си си мисля че много по-голяма ще е загубата за всички онези хора които си ползват билките и знаят силата на природната медицина. Тук е редно да направя едно уточнение. Не че няма да се продават билки, ще ги има по аптеките(само там), голяма част от билките ще бъдат забранени, а тези които се продават ще бъдат на цена около 10 пъти по висока от сегашната цена за пакетче, защото ще бъде лицензирано и тази лицензия по някакъв начин трябва да се избие от фирмата (най-вероятно фармацевтична компания), която е платила лиценза за билката. Просто света върви на много зле. Щом като на американците със закон са им забранили да си отглеждат храна в дворовете, като домати, краставици и всякакъв зеленчук - защо на европееца да не му забранят да ползва народната медицина. И когато няма будни хора да забелязват тези опити за потъпкване на човешките права законите си минават, после се обнародват, а народа разбира за това чак като се сблъска със закона.
  14. Доста ще е трудно да се спре това безумие. Комисията за разглеждане на петициите към ЕС има условие че една петиция трябва да съдържа минимум 1млн. подписа за да и се обърне внимание, а до момента има 109 298 подписа. Темпото на събиране е много бавно преди около месец и половина подписите бяха около 40 хил., а мисля че крайният срок беше 1 април (тогава директивата влиза в сила).
  15. Забраняват голяма част от билките, а другите ще подлежат на лицензиране. Това ТВ предаване по нова ще хвърли малко светлина по въпроса :http://www.youtube.com/watch?v=0xibG8FwANg&feature=player_embedded На този сайт можете да намерите още информация: http://selibium-herbals.com/bg/peticiya-kray-na-narodnata-medicina/ Линк към петицията: http://translate.google.com/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://www.gopetition.com/petition/39757.html&rurl=translate.google.bg Нека се опитаме да спрем тая поредна лудост на като подпишем петицията.
×
×
  • Добави...