Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Severen

Участници
  • Общо Съдържание

    86
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Репутация Активност

  1. Like
    Severen got a reaction from АлександърТ.А. in Тантра   
    Днес,пет години по-късно не мога да предложа да се влиза в каквато и да е общност, ако човек иска да открие истинското си Аз. Егрегора, който създават последователите на всяко голямо учение е голяма пречка. Помага в началото, но след това спъва. От опит мога да кажа, че Тантра, както е разкрита от Ошо в "Тантра висшето разбиране" е добра за излизане от ума, но до там. Ваджраяна Бхайрава Тантра също дава практики за излизане от ума. Лао Дзъ и Буда дават малко повече, но това е само средата на Пътя. Пустотата, до която може да ни заведе Буда е голямо постижение, но пустотата също има нива. Ако човек иска да достигне до онова наблюдаващо съзнание, след което няма нищо за разкриване, според мен Патанджали е дал от алфа до омега.
  2. Like
    Severen got a reaction from pavli82 in Психология и езотеризъм   
    Всеки път,когато ми се обади някой с проблем,който не е решен до тогава от традиционните и нетрадиционни методи питам защо съм последната надежда,защо ми се обаждат малко преди да отидат в отвъдното,защо не започнаха от мен-много странна логика.Търсим решения в областта на ирационалното накрая,а това трябва да е началото,защото всеки малко или много знае,че материята не е всичко.И тук е мястото на знаещите,да не се ограничават в собствената си област и да предлагат и други решения.
  3. Like
    Severen got a reaction from pavli82 in Психология и езотеризъм   
    Съмняващият се ум си остава такъв,колкото и доказателства да му се дадат.Ако нещо трябва да се направи,то трябва да се направи с ума,но това е нова тема.
    Ако ти имаш нужда да получиш отговори на тези въпроси,трябва да ги търсиш вътре в себе си.Тези отговори идват във вид на преживяване,а не на мисъл,в смисъл на информация.Можеш да преживееш Бог,можеш да се осъзнаеш като отделна душа,можеш да се върнеш назад в минали животи,но са твои лични преживявания.Ако не са нямат смисъл.Смисъла на тези преживявания е да те променят и за това малко хора навлизат в тях защото малко хора са готови да се променят,но и това е нова тема.
    За висшите сили мога да споделя моето преживяване.Има случаи, в които не мога да направя нищо-не се получава.Забраната може да се яви картинно във вид на един голям стоп,или просто енергията спира да тече.
    Думите заблуждават,когато кажа аз,това не е никакъв аз,защото енергията тече когато се оттегля,когато стана проводник.
    Навлизал съм в минали животи на други хора,към моето минало нямам интерес,интересува ме днешният ми ден.При запитване за конкретен здравословен проблем започвам да се връщам назад за да открия времето,когато се е породил.Случвало ми се е да мина границата на сегашния и да продължа в предишния живот.Рядко се занимавам с това защото когато съобщя какво се е случило или защо днес съществува този проблем,няма кой да го осъзнае и да продължи напред.Отговора е-така е,но...Понеже между осъзнаване и енергия връзката е пряка тоест когато разполагаш с повече енергия осъзнаваш повече,позволявал съм си да посреднича за да се повиши енергийното ниво на питащия.Но и това правя рядко защото това е лична работа и задача на всеки.Показвам,че е възможно,но всеки трябва да си върши работата сам.Тук ще вляза в унисон с някои от сайта,както казва Дънов-Земята е училище.А според друг Учител-тук не сме дошли на почивка.
  4. Like
    Severen got a reaction from ivelinage 2 in Тантра   
    В Махамудра изгарят всички грехове човешки.В Махамудра човек се освобождава от затвора на този свят.

    Тантра твърди,че не си отговорен за постъпките си.Ти ги вършиш бидейки невеж,те произхождат от невежеството ти.Ако има някой,който трябва да е отговорен,то цялото-да го наречем Бог-единствено може да бъде отговорен.Ти не си създал сам себе си,ти не си си дал сам рождение.Ти си извършил всички свои постъпки в състояние на невежвество,не си съзнавал какво правиш.В тъмнината си опипвал,в тъмнината си бил,когато си влизал в конфликт с другите.Тантра казва,че единственото нужно нещо е светлината,осъзнаването.Веднъж щом станеш съзнателен,всичко,което принадлежи на света на тъмнината ще изчезне.Ще заприлича на сън,на кошмар.
    Тантра не те учи как да действаш.Кой си ти е въпросът-дълбоко заспал или буден?Дали това,което правиш е със себе-спомняне или то се случва.Не знаеш защо,откъде идва,от коя част на несъзнателното идва импулсът,който те завладява и те кара да действаш.
  5. Like
    Severen got a reaction from ivelinage 2 in Тантра   
    Практиката на мантра и парамита,инструкциите в сутрите и предписанията,учението на школите и свещените писания не ще те доведат до реализиране на дълбоката истина.Защото,когато изпълненият с желания ум се устреми към някаква цел,той само покрива светлината.......

    Парамита означава състрадание,служене на хората.
    Практиката на мантра и парамита,инструкциите в сутрите и предписанията,учението на школите и свещените писания не ще те доведат до реализиране на дълбоката истина.Защо?Защото нея вече си я има.Тя няма нужда да бъде достигана.Ти търсиш нещо,което е вътре в теб в цялата си красота и съвършенство.Медитацията не е нищо освен завръщане у дома.Да не ходиш никъде,това е медитацията,просто да бъдеш там,където си.
  6. Like
    Severen got a reaction from ivelinage 2 in Тантра   
    Нека тялото не върши нищо,отпусни се,затвори устата плътно и мълчание пази.Опразни ума си и за нищо не мисли.Нека тялото остане в покой като кух бамбук.Без да даваш нито вземаш,остави ума в покой.Махамудра е като ума,който към нищо не се привързва.
    Практикувай така и след време ще достигнеш състоянието на Буда.

    Не прави нищо.Не е необходима йогическа позаннеобходимо е само отсъствие на активност.А как ще се получи това-чрез разбиране.Разбирането е единствената дисциплина.Енергията има две измерения.Едното е мотивирано,тя се отправя някъде,към някаква цел.Настоящият момент е само средството,а целта е някъде другаде,трябва да се постигне.
    Има и друго измерение на енергията,целта този път е да бъдеш тук и сега.Всъщност целта си ти.Това е релаксацията-енергия без мотивация.
    Когато седнеш за медитация,когато искаш да останеш в тишина,първото нещо,което трябва да направиш е да затвориш устата си-двете устни да са плътно прилепени и езикът да допира до небцето.
    И след това спри да мислиш.Мислите постоянно ще идват и ще си отиват,но това не е проблем.Не се ангажирай с тях,остани на разстояние.Просто ги наблюдавай как идват и си отиват.Остани пасивен наблюдател,трябва просто да наблюдаваш без да правиш нищо.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  7. Like
    Severen got a reaction from ivelinage 2 in Тантра   
    Вековният мрак не може да затъмни блестящото слънце,дългите калпи на самсара никога не могат да засегнат сияйната светлина на ума.
    Въпреки,че се изричат думи,за да се обяснява пустотата,същността и никога не може да бъде изразена.Макар и да казваме ''Умът е сияен като светлината'',той е отвъд всички символи и думи.Макар и пуст в най дълбоката си същност,умът обхваща и съдържа всичките неща.

    Тъмнината е едно от най-мистериозните неща в съществуването.Тя не съществува,има я някъде там,без да съществува.Тя е по-мистериозна от светлината.Тя не съществува ‘’вътре в себе си’’,тя представлява просто това,че светлината не присъства.Затова светлината идва и си отива,а тъмнината остава.
    Второто нещо,което ще осъзнаеш,ако наблюдаваш,е че тъй като тя не съществува,по директен път нищо с тъмнината не може да се направи.изгаси светлината и ще се появи тъмнината,запали светлината и тъмнината няма да я има,но не можеш да я изтласкаш някъде,не можеш да я докараш отвън.Умът се изкушава да се бори,но от това изкушение ще изгубиш енергията си,живота си и ще се разпилееш.Не се изкушавай от ума.Ако съществуващото нещо е отсъствие,търси нещото,чието отсъствие е то.
    Всеки път когато си ядосан,вътрешната ти светлина изчезва.Всъщност ти си ядосан защото светлината е изчезнала и е влязла тъмнината.Можеш да се ядосваш само когато си несъзнателен,не можеш да се ядосаш съзнателно.Какво означава това?Това означава,че природата на съзнанието е точно като тази на светлината,а природата на гнева е точно като тази на тъмнината-не можеш да притежаваш и двете едновременно.
    Опитвай се да си спомняш себе си.Опитвай се да си спомняш повече и повече,защото всеки път,когато се опитваш да си спомняш повече и повече ти ставаш центриран,ти си вътре в себе си.Иначе вървиш нанякъде-умът постоянно създава нови желания и ти вървиш след него.
    Прави каквото си правил до сега,прави каквото искаш,но си спомняй себе си и това,че правиш това нещо.Запали вътрешния пламък-открий го,търси го,той е там-и изведнъж цялото минало ще изчезне,сякаш е било сън.Няма защо да чакаш кармите ти да се осъществят-ще ти е нужна цяла вечност.В един единствен миг интензивно осъзнаване.цялото ти минало може да изчезне.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  8. Like
    Severen got a reaction from sawme in Тантра   
    В Махамудра изгарят всички грехове човешки.В Махамудра човек се освобождава от затвора на този свят.

    Тантра твърди,че не си отговорен за постъпките си.Ти ги вършиш бидейки невеж,те произхождат от невежеството ти.Ако има някой,който трябва да е отговорен,то цялото-да го наречем Бог-единствено може да бъде отговорен.Ти не си създал сам себе си,ти не си си дал сам рождение.Ти си извършил всички свои постъпки в състояние на невежвество,не си съзнавал какво правиш.В тъмнината си опипвал,в тъмнината си бил,когато си влизал в конфликт с другите.Тантра казва,че единственото нужно нещо е светлината,осъзнаването.Веднъж щом станеш съзнателен,всичко,което принадлежи на света на тъмнината ще изчезне.Ще заприлича на сън,на кошмар.
    Тантра не те учи как да действаш.Кой си ти е въпросът-дълбоко заспал или буден?Дали това,което правиш е със себе-спомняне или то се случва.Не знаеш защо,откъде идва,от коя част на несъзнателното идва импулсът,който те завладява и те кара да действаш.
  9. Like
    Severen got a reaction from sawme in Тантра   
    Практиката на мантра и парамита,инструкциите в сутрите и предписанията,учението на школите и свещените писания не ще те доведат до реализиране на дълбоката истина.Защото,когато изпълненият с желания ум се устреми към някаква цел,той само покрива светлината.......

    Парамита означава състрадание,служене на хората.
    Практиката на мантра и парамита,инструкциите в сутрите и предписанията,учението на школите и свещените писания не ще те доведат до реализиране на дълбоката истина.Защо?Защото нея вече си я има.Тя няма нужда да бъде достигана.Ти търсиш нещо,което е вътре в теб в цялата си красота и съвършенство.Медитацията не е нищо освен завръщане у дома.Да не ходиш никъде,това е медитацията,просто да бъдеш там,където си.
  10. Like
    Severen got a reaction from sawme in Тантра   
    Нека тялото не върши нищо,отпусни се,затвори устата плътно и мълчание пази.Опразни ума си и за нищо не мисли.Нека тялото остане в покой като кух бамбук.Без да даваш нито вземаш,остави ума в покой.Махамудра е като ума,който към нищо не се привързва.
    Практикувай така и след време ще достигнеш състоянието на Буда.

    Не прави нищо.Не е необходима йогическа позаннеобходимо е само отсъствие на активност.А как ще се получи това-чрез разбиране.Разбирането е единствената дисциплина.Енергията има две измерения.Едното е мотивирано,тя се отправя някъде,към някаква цел.Настоящият момент е само средството,а целта е някъде другаде,трябва да се постигне.
    Има и друго измерение на енергията,целта този път е да бъдеш тук и сега.Всъщност целта си ти.Това е релаксацията-енергия без мотивация.
    Когато седнеш за медитация,когато искаш да останеш в тишина,първото нещо,което трябва да направиш е да затвориш устата си-двете устни да са плътно прилепени и езикът да допира до небцето.
    И след това спри да мислиш.Мислите постоянно ще идват и ще си отиват,но това не е проблем.Не се ангажирай с тях,остани на разстояние.Просто ги наблюдавай как идват и си отиват.Остани пасивен наблюдател,трябва просто да наблюдаваш без да правиш нищо.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  11. Like
    Severen got a reaction from sawme in Тантра   
    Вековният мрак не може да затъмни блестящото слънце,дългите калпи на самсара никога не могат да засегнат сияйната светлина на ума.
    Въпреки,че се изричат думи,за да се обяснява пустотата,същността и никога не може да бъде изразена.Макар и да казваме ''Умът е сияен като светлината'',той е отвъд всички символи и думи.Макар и пуст в най дълбоката си същност,умът обхваща и съдържа всичките неща.

    Тъмнината е едно от най-мистериозните неща в съществуването.Тя не съществува,има я някъде там,без да съществува.Тя е по-мистериозна от светлината.Тя не съществува ‘’вътре в себе си’’,тя представлява просто това,че светлината не присъства.Затова светлината идва и си отива,а тъмнината остава.
    Второто нещо,което ще осъзнаеш,ако наблюдаваш,е че тъй като тя не съществува,по директен път нищо с тъмнината не може да се направи.изгаси светлината и ще се появи тъмнината,запали светлината и тъмнината няма да я има,но не можеш да я изтласкаш някъде,не можеш да я докараш отвън.Умът се изкушава да се бори,но от това изкушение ще изгубиш енергията си,живота си и ще се разпилееш.Не се изкушавай от ума.Ако съществуващото нещо е отсъствие,търси нещото,чието отсъствие е то.
    Всеки път когато си ядосан,вътрешната ти светлина изчезва.Всъщност ти си ядосан защото светлината е изчезнала и е влязла тъмнината.Можеш да се ядосваш само когато си несъзнателен,не можеш да се ядосаш съзнателно.Какво означава това?Това означава,че природата на съзнанието е точно като тази на светлината,а природата на гнева е точно като тази на тъмнината-не можеш да притежаваш и двете едновременно.
    Опитвай се да си спомняш себе си.Опитвай се да си спомняш повече и повече,защото всеки път,когато се опитваш да си спомняш повече и повече ти ставаш центриран,ти си вътре в себе си.Иначе вървиш нанякъде-умът постоянно създава нови желания и ти вървиш след него.
    Прави каквото си правил до сега,прави каквото искаш,но си спомняй себе си и това,че правиш това нещо.Запали вътрешния пламък-открий го,търси го,той е там-и изведнъж цялото минало ще изчезне,сякаш е било сън.Няма защо да чакаш кармите ти да се осъществят-ще ти е нужна цяла вечност.В един единствен миг интензивно осъзнаване.цялото ти минало може да изчезне.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  12. Like
    Severen got a reaction from sawme in Тантра   
    Тантра би могла да е световна религия защото е с практическа насоченост.Не съм я изучавал специално,но от това,което е в личната ми библиотека извадих откъси,които според мен биха били интересни.
    Един анекдот за Наропа,ученик на Тилопа.Това се случило преди Наропа да намери своя учител.Разказват,че бил високопоставена личност в голям университет,заместник ректор с десет хиляди собствени последователи.Бил добър ученик и велик преподавател.Един ден той стоял на земята,заобиколен от учениците си.Около него били разпръснати хиляди древни ръкописи,много древни и редки.Сигурно е бил много уморен защото заспал и получил видение.Видял една много,много стара и грозна,ужасна жена-вещица.Тя била толкова грозна,че той се разтреперил в съня си.Била толкова отвратителна,че той пожелал да избяга,но бягството било невазможно.Бил обладан,сякаш хипнотизиран от старата вещица.Тялото било отвратително,но очите и били като магнити.Тя го попитала ’’Наропа,какво правиш?’’-А той отговорил-Уча.
    -Какво учиш?-попитала старицата,а той отвърнал-философия,религия,езици,граматика,логика.-Старата жена отново попитала-Разбираш ли ги?-Наропа отговорил-...Да,разбирам ги.-Жената попитала отново-думите ли разбираш или разбираш значението?
    Такъв въпрос Наропа чувал за първи път.Казал,да разбирам думите,но не винаги разбирам значението.Видението изчезнало,а Наропа коренно се променил.Той избягал от университета и никога повече не докоснал писанията.Осъзнал,че като разбира думите,залъгва себе си,че с разбиране на думите се е превърнал в стара,грозна вещица.
    Наропа започнал да търси,защото разбрал,че писанията няма да му помогнат.Нуждаел се от жив учител.След дълго странстване той срещнал Тилопа.Тилопа също търсел своя човек,защото когато притежаваш нещо,което искаш да споделиш се поражда състрадание.Когато човек знае се поражда състрадание.Тилопа е знаел.Срещнал се е лице в лице с най-висшето,с абсолюта,и така в него се е породило състраданието.Започнал да търси някой,който е готов да получи...защото не можеш да хвърлиш знанието си за абсолюта на тези,които няма да го разберат.Нужхо е отворено сърце.
    Те се срещнали и Тилопа казал-... на теб Наропа,ревностен и верен,туй трябва да бъде казано...Неизразимото трябва да бъде казано пред ученика.Това е проблемът на всички мистици.Те достигат до преживяването на висшата реалност,но не могат да разкажат за нея на онези,които търсят интелектуално разбиране.Те могат да позволят да се случи с теб,ако и ти позволиш,ако бъдеш отворен и възприемащ.
    Много мистици просто са започвали да танцуват след своето върховно преживяване.Нещо от незнайното е ставало знайно,нещо от отвъдното е идвало на земята-какво друго да направиш?Можеш да го изтанцуваш,можеш да го изпееш.Това е песента на Махамудра.Махамудра буквално означава велик знак,върховен жест,последното,което можеш да имаш,отвъд което нищо не е възможно.Песента е дара на Тилопа,даден на неговия ученик Наропа.

    Махамудра почива върху нищо.Без полагане на никакво усилие,а оставайки свободен и естествен...

    И в това е целият метод на Тилопа и целият метод на Тантра-Без да правиш усилие...защото,ако правиш усилие егото ти се засилва,...но оставайки отпуснат и естествен.Това е начинът,това е самата основа на Тантра.
    Какво иска да каже Тилопа с думите ‘’отпуснат и естествен’’?Не се бори със себе си,отпусни се.Живей миг за миг,живей будно.Трудно ще ти бъде,защото навсякъде влизаш в конфликт с лицемерите,защото ще трябва да живееш в общество на лицемери.Ще бъде тежко,може да се почувстваш сам,но това е временна фаза.Скоро другите ще започнат да усещат твоята истинност.Ще започнат да усещат,че нещо се е случило,защото искреното същество притежава изключителна сила,изключителен магнетизъм.

    ...човек може да разруши ярема и освобождение да постигне.

    Щом станеш истински,вратата се отваря.За едно искрено същество освобождението е много естествен процес.
    Песента продължава

    ’’Ако човек вижда нищото,когато в пространството взре се,и ако след туй с ума си наблюдава ума,той различията ще унищожи и ще постигне състоянието на Буда.’’

    Ако човек вижда в нищото...Това е един метод,един тантрически метод-да гледаш в пространството,в небето,без да виждаш,да гледаш с празни очи.Гледаш,но не нещо определено,просто погледът ти е като празен.
    Първо се взри в небето-легни на земята и просто зарей поглед в небето.Опитай се да направиш едно единствено нещо,да не гледаш към нищо.В началото все няма да успяваш,все ще забравяш.Няма да можеш постоянно да си спомняш.Когато отново си спомниш,разфокусирай погледа,остави го да блуждае и просто гледай към небето-без да правиш нищо,просто гледай.Скоро ще дойде времето,когато ще можеш да виждаш в небето,без да се опитваш да виждаш нещо конкретно там.
    Тогава опитай същото с вътрешното небе.
    ‘’...и ако след туй с ума си наблюдава ума...’’
    След това затвори очи и гледай навътре,без да гледаш нещо конкретно,просто постигни един отсъстващ поглед.Минават мисли,но ти не си ги търсил,нито пък гледаш целенасочено към тях-просто гледаш,без да се ангажираш.Тогава ще можеш да видиш паузите.-минава една мисъл,след нея друга и ето пауза между тях.И после постепенно ще можеш да видиш как мисълта става прозрачна и дори да мине през умственото поле,ти продължаваш да виждаш паузата.
    И колкото повече свикваш с този начин на виждане,толкова повече мислите постепенно отпадат и стават все по-малко и по-малко.Паузите се увеличават.И ако този поглед стане естествен за теб

    ...той различията ще унищожи...

    тогава няма добро,няма лошо,няма грозно,няма красиво,

    ...и ще постигне състояние на буда.

    Състояние на Буда означава най-висша степен на будност.Когато няма различия,изчезва всяко разделение,постига се единение,остава само едното,общото.

    Облаците,които се носят в небето,нямат корени,нямат дом,нито стават отличителни мислите,които блуждаят в ума.Когато видиш собственият ум,разграничението спира.

    Мислите нямат корени,нямат дом,те се скитат като облаците.Затова няма нужда да се бориш с тях,няма нужда да им се опълчваш,не бива дори да се опитваш да спреш някоя от тях.Това трябва да се превърне в дълбоко разбиране,защото когато човек се интересува от медитацията,той започва да се опитва да спре да мисли.Просто наблюдавай,наблюдавай без да ги гледаш,просто гледай без да виждаш.Исе случва следното,колкото повече гледаш,толкова по-малко намираш.Колкото по-надълбоко гледаш,толкова повече мислите изчезват,разпръскват се.Това е ключ към най-тайнственото явление-постигане състоянието на Буда.
    Успееш ли да видиш мислите как се въртят в ума ти,успееш ли да видиш,че ти не си мислите,а пространството,в което те се придвижват,значи си достигнал до своя себе-ум,разбрал си какво представлява твоето съзнание.
    И т.н. песента продължава.
  13. Like
    Severen got a reaction from Диана Илиева in Психология и езотеризъм   
    Всеки път,когато ми се обади някой с проблем,който не е решен до тогава от традиционните и нетрадиционни методи питам защо съм последната надежда,защо ми се обаждат малко преди да отидат в отвъдното,защо не започнаха от мен-много странна логика.Търсим решения в областта на ирационалното накрая,а това трябва да е началото,защото всеки малко или много знае,че материята не е всичко.И тук е мястото на знаещите,да не се ограничават в собствената си област и да предлагат и други решения.
  14. Like
    Severen got a reaction from Креми (късметче) in Тантра   
    Последен опит по темата.
    Когато децата ми бяха малки,а аз доста по-млад,когато виждах,че се разболяват ги водех при лекар.Обичайният отговор беше опитай с ''бисептол'',ако не помогне ела пак.И когато болестта напредне ги водех втори път за да им изпишат антибиотик.Общо взето бяхме нещастни родители когато децата боледуваха.Първият пробив дойде след като поставих между двете си ръце големият си син и той свали температурата и за няколко дни се възстанови.Техниката я взех от една книга за регулиране на магнетизма на човека.И т.н. Малкият боледуваше по-рядко,някои уроци бях научил.
    Днес големият ми син има дъщеря на няколко месеца,Когато плаче и ''погледна'' към нея ВИНАГИ виждам черен облак над главата и.В останалото време има много светла и чиста аура.Почиствам я и тя спира да плаче.Няма интервал,тя следва промяната на енергията.Следва и майка си,когато майката не е спокойна около детето се появяват черните облаци.В МНОГО ФОРУМИ СЪМ СПОДЕЛЯЛ,ЧЕ КОГАТО ДЕЦАТА БОЛЕДУВАТ ПРИЧИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ В РОДИТЕЛИТЕ,НО СА МНОГО МАЛКО ТЕЗИ.КОИТО СА ГОТОВИ ДА РАЗМИШЛЯВАТ ИЛИ ДА ИЗУЧАВАТ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.
    Родителите ми са възрастни,живея далеч от тях и единственото,което мога реално да направя за тях е едно ежедневно енергийно поддържане за да могат да преживеят това,което им остава сравнително спокойно и безболезнено.
    Всичко това за да го правя го дължа на Тантра,с нейната практическа насоченост.

  15. Like
    Severen got a reaction from Надеждна in Мигрена - как да я лекуваме   
    Мигрената може да ви напусне само за една до две седмици.Не се използват лекарства или четене на книги.Достатъчно е осъзнаване на проблема и това е възможно с външна помощ.
  16. Like
    Severen got a reaction from Надеждна in Мигрена - как да я лекуваме   
    Oпита ми с мигрената не може да се използва за извеждане на статистически резултат,но скромният ми опит говори,че ако на мигрената се погледне като на енергиен проблем и се търси решение в тази посока,тя си отива много бързо.Това е като камък на пътя.Можем да го заобикаляме,можем да го поливаме с различни препарати,но можем и да го преместим или някой друг да направи това вместо нас.Защо трябва да се чака след като може да се реши този проблем днес?
  17. Like
    Severen got a reaction from Слънчева in Психология и езотеризъм   
    Съмняващият се ум си остава такъв,колкото и доказателства да му се дадат.Ако нещо трябва да се направи,то трябва да се направи с ума,но това е нова тема.
    Ако ти имаш нужда да получиш отговори на тези въпроси,трябва да ги търсиш вътре в себе си.Тези отговори идват във вид на преживяване,а не на мисъл,в смисъл на информация.Можеш да преживееш Бог,можеш да се осъзнаеш като отделна душа,можеш да се върнеш назад в минали животи,но са твои лични преживявания.Ако не са нямат смисъл.Смисъла на тези преживявания е да те променят и за това малко хора навлизат в тях защото малко хора са готови да се променят,но и това е нова тема.
    За висшите сили мога да споделя моето преживяване.Има случаи, в които не мога да направя нищо-не се получава.Забраната може да се яви картинно във вид на един голям стоп,или просто енергията спира да тече.
    Думите заблуждават,когато кажа аз,това не е никакъв аз,защото енергията тече когато се оттегля,когато стана проводник.
    Навлизал съм в минали животи на други хора,към моето минало нямам интерес,интересува ме днешният ми ден.При запитване за конкретен здравословен проблем започвам да се връщам назад за да открия времето,когато се е породил.Случвало ми се е да мина границата на сегашния и да продължа в предишния живот.Рядко се занимавам с това защото когато съобщя какво се е случило или защо днес съществува този проблем,няма кой да го осъзнае и да продължи напред.Отговора е-така е,но...Понеже между осъзнаване и енергия връзката е пряка тоест когато разполагаш с повече енергия осъзнаваш повече,позволявал съм си да посреднича за да се повиши енергийното ниво на питащия.Но и това правя рядко защото това е лична работа и задача на всеки.Показвам,че е възможно,но всеки трябва да си върши работата сам.Тук ще вляза в унисон с някои от сайта,както казва Дънов-Земята е училище.А според друг Учител-тук не сме дошли на почивка.
  18. Like
    Severen got a reaction from Диана Илиева in Психичната Сила!   
    Да излизане от дуалността.
    Голямо е изкушението да се развиват психическите сили,по-скоро да се използват,защото те се проявяват автоматично когато се постигне определено ниво на осъзнаване.Еволюцията е извела много хора до осъзнаване на умствените процеси и за това е много важно да се търси по-дълбоко осъзнаване,а не използване на качества,които ни дават временно предимство,но е просто въпрос на време много хора да достигнат това ниво.
  19. Like
    Severen got a reaction from Ани in Умолявам ви за помощ, живота ми е пълен кошмар.   
    Много добре написано,дори прекалено добре.Смятам,че проблемът ти е решим,щом можеш така ясно да го изложиш.Напиши го още няколко пъти в различни форуми и ще започне да ти олеква.Истинската,дълбоката мъка е неизразима,тя е чувство,не може да се опише.
  20. Like
    Severen got a reaction from Роси Б. in Какво е да си просветлен?   
    Това е често срещана тема,но почти не се говори по същество защото между този,който знае и този,който пита дистанцията е толкова голяма,че се е загубила връзката.
    Бих го обяснил така-всеки има някакъв опит с разбирането.Когато сме малки разбираме по-малко,а като възрастни МАЛКО ПОВЕЧЕ.Просветлението е като разбирането-започва,увеличава се и няма край,защото Универсума е безкраен и дълбок.Колкото и далеч и дълбоко да достигнеш има все повече.Какво значи да си буден?Да си повече в съзнание,по-осъзнат,по-разбиращ.Но това не означава,че скалата е от нула до сто процента.Понеже спим,движим се полубудни работим с малки числа,но може да се отиде и много по-далеч от сто,когато разширим мярката и започнем да мерим с мярката на по-развитите от нас.
  21. Like
    Severen got a reaction from Слънчева in Какво е да си просветлен?   
    Това е често срещана тема,но почти не се говори по същество защото между този,който знае и този,който пита дистанцията е толкова голяма,че се е загубила връзката.
    Бих го обяснил така-всеки има някакъв опит с разбирането.Когато сме малки разбираме по-малко,а като възрастни МАЛКО ПОВЕЧЕ.Просветлението е като разбирането-започва,увеличава се и няма край,защото Универсума е безкраен и дълбок.Колкото и далеч и дълбоко да достигнеш има все повече.Какво значи да си буден?Да си повече в съзнание,по-осъзнат,по-разбиращ.Но това не означава,че скалата е от нула до сто процента.Понеже спим,движим се полубудни работим с малки числа,но може да се отиде и много по-далеч от сто,когато разширим мярката и започнем да мерим с мярката на по-развитите от нас.
  22. Like
    Severen got a reaction from Inatari in Какво е да си просветлен?   
    Това е често срещана тема,но почти не се говори по същество защото между този,който знае и този,който пита дистанцията е толкова голяма,че се е загубила връзката.
    Бих го обяснил така-всеки има някакъв опит с разбирането.Когато сме малки разбираме по-малко,а като възрастни МАЛКО ПОВЕЧЕ.Просветлението е като разбирането-започва,увеличава се и няма край,защото Универсума е безкраен и дълбок.Колкото и далеч и дълбоко да достигнеш има все повече.Какво значи да си буден?Да си повече в съзнание,по-осъзнат,по-разбиращ.Но това не означава,че скалата е от нула до сто процента.Понеже спим,движим се полубудни работим с малки числа,но може да се отиде и много по-далеч от сто,когато разширим мярката и започнем да мерим с мярката на по-развитите от нас.
  23. Like
    Severen got a reaction from Мария-София in Чарът   
    Чаровният човек взема,не дава.Обикновено смятаме чара за положително качество,защото сме от страната на даващите,но дали е щастлив този,който взема?
    Всяко излъчване е свързано с проявите на прана в човешките тела.Изисква се упорство и работа и човек може да увеличи наличната прана във всяко тяло и от там да стане много по-търсен,по-атрактивен.Но когато го постигнеш виждаш,че заедно с ползите идват и неудобствата.Приятно е да те забелязват,да те търсят,да се въртят около теб без видима причина,но какво от това?
    Радостта,удовлетворението идва когато даваш от сърце в прекият смисъл на тази дума,когато енергията идва от сърдечната чакра,не по-рано.Тогава около теб се разнася спокойствие,някои биха казали мир.Тишина,но тя е позитивна,не е отсъствие,а преливане.Ти преливаш,даваш и си благодарен,че са приели твоя дар защото си се разтоварил.Да имаш повече от колкото можеш да използваш е по-голям проблем от това да не ти достига енергия.И т.н.
  24. Like
    Severen got a reaction from Ани in Чарът   
    Чаровният човек взема,не дава.Обикновено смятаме чара за положително качество,защото сме от страната на даващите,но дали е щастлив този,който взема?
    Всяко излъчване е свързано с проявите на прана в човешките тела.Изисква се упорство и работа и човек може да увеличи наличната прана във всяко тяло и от там да стане много по-търсен,по-атрактивен.Но когато го постигнеш виждаш,че заедно с ползите идват и неудобствата.Приятно е да те забелязват,да те търсят,да се въртят около теб без видима причина,но какво от това?
    Радостта,удовлетворението идва когато даваш от сърце в прекият смисъл на тази дума,когато енергията идва от сърдечната чакра,не по-рано.Тогава около теб се разнася спокойствие,някои биха казали мир.Тишина,но тя е позитивна,не е отсъствие,а преливане.Ти преливаш,даваш и си благодарен,че са приели твоя дар защото си се разтоварил.Да имаш повече от колкото можеш да използваш е по-голям проблем от това да не ти достига енергия.И т.н.
  25. Like
    Severen got a reaction from Ани in За "Тайните учения"   
    Окултни изследвания


    Елена Блаватска

    ПРАКТИЧЕСКИ ОКУЛТИЗЪМ
    ВАЖНО ЗА НАЧИНАЕЩИТЕ
    Има хора, които търсят практически напътствия в об­ластта на окултизма. Това налага необходимостта вед­нъж завинаги да се формулира:
    (а) Съществената разлика между теоретическия и практическия окултизъм или онова, което обикновено се нарича теософия, от една страна, и окултната нау­ка от друга, и:
    (б) Естеството на трудностите, които вървят редом със заниманията в областта на окултната наука.
    Да станеш теософ е лесно. Всеки човек със средни интелектуални възможности « склонност към метафи­зичното, всеки човек, който води чист и безкористен живот и намира по-голяма радост като помага на ближ­ния си, отколкото когато му помагат, всеки, който е готов винаги да пожертва собствените ой удоволствия в полза на другите, и всеки, който обича Истината, До­бротата и Мъдростта заради самите тях, а не заради облагите, която може да извлече от тях — е теософ.
    Съвсем друго нещо е да тръгнеш по пътя, който во­ди до дознанието за доброто и злото, що се отнася до правилното им разграничение; път, който отвежда чо­века до силата, чрез която може да стари желаното от него добро дело, често дори и без да си помръдне пръста.
    Освен това има и още един важен факт, с който начинаещият трябва да се запознае, а именно огром­ната, почти безгранична отговорност, която учителят поема спрямо своя ученик. От източните гуру, препода­ващи тайно или, открито, до малцината кабалисти от западния овят, които се заемат да обучават учениците си на основните начала на Свещената Наука — самите западни иерофанти често не подозират опасността, на която се излагат — всички тези „учители" са подвластни на един и същ ненарушим закон. От момента, в който наистина започнат да преподават, от мига, в който дадат някаква сила на учениците си — била тя душевна, умствена или физическа — те поемат върху себе си всички грехове на своя ученик, свързани с окултните науки, независимо от това дали простъпките са допуснати при извършването или неизвършването на нещо, и тъй до момента на посвещаването, след който ученикът става учител и на свой ред отговорен. Има един странен и мистичен религиозен закон, който е бил високо почитан и спазван от гръцката православна църква, наполовина забравен от римокатолическата и напълно изчезнал при протестантската. Той води нача­лото си от зората на християнството и в основата му е горепосочения закон, чийто символ и израз е бил. То­ва е догмата за абсолютната святост на връзката меж­ду кръстниците, конто опекунстват дадено дете[1]. Тези опекуни поемат негласно върху себе си греховете на току-що кръстеното дете — (миропомазано като при посвещаването, истинско! тайнство^!) — до деня, в който детето, познавайки доброто и злото, само поеме отго­ворност за себе си. По този начин става ясно защо „учителите" са толкова необщителни н защо е необхо­димо „хелите" (учениците) да преминат през седемго­дишно послушничество, за да докажат своята пригод­ност и да развият качествата, които са нужни за си­гурността и на учителя и на ученика.
    Окултизмът не е магия. Сравнително лесно е да се научат заклинанията и .методите на използване на ед­ни по-изтънчени, но все пак материални сили на физи­ческата природа. Силите на животинската душа у чо­века бързо биват разбудени, силите, които могат да бъдат приведени в действие от неговата любов, омра­за и страст се разгръщат с лекота. Но това е Черна магия — чародейство. Защото именно мотивът и един­ствено мотивът е онзи, който кара всяко упражняване на сила да се превърне в черна и зловредна или бяла и благотворна книга. Не е възможно да се ползват духовни сили, ако у извършителя е останала и най-малката отсянка на себелюбие. Това е така, защото ако намерението не е напълно искрено и чисто, духовното ще се трансформира в психическо и ще действа върху астралния план, което може да доведе до ужасии по­следствия. Силите на животинската природа могат да бъдат използвани в еднаква степен както от егоистич­ния и отмъстителния така и от безкористния и всеопрощаващ човек. Силите на духа са подвластни само на съвършено чистия по сърце — и това се нарича БОЖЕ­СТВЕНА МАГИЯ.
    Какви са следователно .необходимите условия за да станеш ученик на „Divina Sapientia[2]"? Защото нека бъ­де ясно, че никакви наставления «е мотат да бъдат да­дени, ако през годините на обучение тези условия не бъдат спазвани и стриктно изпълнявани. Това е sine qua non[3]. Никой не може да се научи да плува, ако не се пусне в дълбоки води. Нито една птица не е поле­тяла преди крилата й да са готови за това, необходи­мо й е също пространство и дързост да се довери на въздуха. Онзи, който ще си служи с .двуостра сабя, трябва да се е усъвършенствал напълно във владеене­то на тъпо оръжие за да не се нарани още при пър­вия опит — или което е още по-лошо, да нарани ня­кой друг.



    [1] Съгласно каноните на гръцката православна църква горепо­сочената връзка се е считала за толкова свята, че на брака между кръстниците на едно дете се е гледало като на най-тежка форма на кръвосмешение. Подобен брак е бил разтрогван по закон. Тази абсолютна възбрана се простирала дори и върху децата на опекуните. — Б. ав.

    [2] Божествена мъдрост (лат.). — Б. пр.

    [3] Условие без което не може (лат.). — Б. пр.
×
×
  • Добави...