Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Георги Балджиев

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  590
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  37

Георги Балджиев last won the day on Май 14

Георги Балджиев had the most liked content!

За Георги Балджиев

 • Ранк
  психолог-консултант

Метод за Връзка

 • Website URL
  www.georgibaldjiev.com

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Местоположение
  София

Последни Посещения

58551 посещения на профила
 1. Спомени името му, да го похвалиш - браво за смелостта му да знае къде какво може и какво не може. От там града, после държавата, накрая и света ще се срине. Нищо чудно да се засегне галактиката, може би дори зведния куп галактики, към които принадлежи Млечният път. Ти нали се сещаш, че твоя терапевт на по-малко от 50 000 евро за час няма да се навие да работи, имайки предвид, че от теб зависи толкова много. Можеш ли да си ги позволиш? Не могат да се излекуват, защото не са болест, колкото и кавички да поставяме насам и натам. Какво и доколко е възможно е многопластов въпрос - все пак, живота на човек не е съсредоточен върху мисли по една тема. В практиката са описани значително много случаи, в които бившата натраплиа мисъл остава като идея в мисловния свят, без да притеснява, така че човек е способен да бъде ефективен въпреки нея. Колкото повече търсиш успеха, толкова повече се отдалечаваш от него. Това е част от механизма на натрапливостта. Дори бих казал, с риск да не разбереш напълно, че това е вид игра. Терапевтът ти трябва да е по-скоро играч, отколкото много насериозно разглеждащ проблематиката психолог. Иначе ще го закъсате двама.
 2. Може! Уникални случаи познава практиката - като например мъж на 55 годишна възраст, като това се случва с няколко десетки посещения в кабинета. И още нещо - недей се мъчи с идеята, че си западнал психически. Аз ти предлагам, от позицията на ЗАПАДнал, да се преориентираш и станеш ИЗТОКнал. Сега, какво е да си изтокнал психически е голяма тема и наистина обект на една от трите линии на терапия, за които Орлин споменава по-горе. Поздрави!
 3. Моята тема

  По-добре не може и да бъде казано! Иска се само отдаденост: “…когато конопът се засади през пролетта, не му трябва много време преди да се подаде малък филиз…прескачах го. Всеки ден се упражнявах да го прескачам напред-назад. Когато времето се затопли, филизът расте бързо – нищо друго не расте толкова бързо – така че всеки ден се налага да скачаш по-високо. Ако не се упражняваш всеки ден, скоро конопът става толкова висок, че не можеш да го прескочиш. Правих го миналата година. И по-миналата. От пролет до дъждовния сезон. ....”
 4. Моята тема

  100 грама лоша ракия, 5 люти чушки и 7 скилидки чесън - наведнъж! Рестартира системите и сензорите Забелязваш лекотата на живота си досега, копнееш за след малко, когато отново върнеш пълноценната работа на рецепторите си Уплашила си се и му трепериш до толкова, че целия инструментариум, който си впрегнала всъщност бива завъртян от невротичната центрофуга. Все пак, всяка центрофуга има край - работейки сама със себе си резултат ще имаш, но по-бавен. Горното е доста смущаващо на фона на случилото се след това. Цял батальон въпроси ще обсъдите с терапевта ти по повод тази динамика и изход ще се очертае. Поздрави!
 5. Правилно си постъпила. Разказвай за вашето приятелство - припомняй хубави мигове, изразявай съжаление, че понастоящем сте разделени. Плавно преминавай към незначителни теми - времето, конете, вегетарианството - все за някоя ще се "закачи". Просто не вдигаш. Разговаряш най-човешки. Имам приятел от детството, болен от шизофрения. Всеки път, когато го видя се здрависваме, разговаряме се, доколкото е възможно за стари неща и така. Не е възможно. Ако познатата ти е диагностицирана с психиатрично заболяване, не използвай повече думата "изтрещя". Тя е валидна за здрави хора, отразява някаква вариантност на нормата, доколкото е възможно да дефинираме такава, по повод психичното здраве. Поздрави!
 6. Това вече Е коментар Има една много хубава книга - "Прагматика на човешкото общуване" на Пол Вацлавик - там са описани подобни случаи на комуникация, която уж не е комуникация. Позовавам се на нея по повод следващите редове. Тъй като аз съм специалист по комуникация не мога да подмина съобщението ти. Затова си позволявам да отговоря малко офф топик. И в резултат на прочитането на закодираното ти съобщение, искам да се извиня! Извинявай, че натоварих темата ти с моята интерпретация на заглавието. Да, прав си, това е просто една интерпретация. Тази интерпретация дори може би беше излишна, ок. Поздрави!
 7. Това момиче може да вдъхнови не само "всички треперковци, колебливковци и предпазливковци". Проблемът на трите групи, таргетирани в залавието на темата, не опира винаги и само до екзистенцията на Клер - проблематиката е много по-всеобхватна и съществува възможност споделеното от момичето да не профилактира адекватно всяко, подчертавам всяко, треперушене, колебливене и предпазлицикане. Още повече, че така поставена темата някакси укорява плашливите хора. Те не са за укор - някъде по пътя си в контекста на безкрайността са тези хора и няма защо да им натиряме така - виж, виж умиращите, а ти колебливецо, си зациврил тука. Че доста често помага това напомняне - помага, факт. Но не може и не бива да се генерализира. Проблема със страха и тревогата е много по-всеобхватен от едно лигондрене на тема "о, ужас, страх ме е". Надявам се бъда разбран правилно. Не искам дискусия или полемика по засегнатите от мен въпроси, а просто да я има и другата гледна точка. Е така за пълнота. Иначе дето Орлин вика - кърти момичето, отвсякъде! И дано има повече силни дни на Земята, че да вдъхновява и още, и още. Мерси за споделеното и поздрави!
 8. Страхове

  На въпроса ти - много спорт, много секс, още по-много смях през качествен хумор в изкуството - кино, книги, театър. И грам да не те вълнува дали ще те "наемат". Ако Бог е рекъл - сега ще стане, ако ли не - по-натам. Но ти за всеки случай съдействай на Бог с нещата, които споменах по-горе. Успех!
 9. Страхове

  Как можеш да бъдеш себе си, като не знаеш коя си, как? И подчинението е естествена функция на размитата, вероятно противоречива представа за самата себе си - някой, който знае кой е той, ще застане в супериорна позиция спрямо теб, неизбежно е. Колкото и парадоксално да ти звучи - тази ти способност е също следствие от ниското ти мнение за себе си. За какво ти е да си "душа" на компанитя, защо я тормозиш компанията, вместо да ѝ се довериш и оставиш да си формира собствена душа от всички участващи в нея? Много е вероятно ако оставиш това да се случва, да изпиташ някакъв дискомфорт. Защото ако не ти задаваш теми, някой друг ще го направи и ти... ще трябва да се позиционираш адекватно в контекста, зададен от другиго. Ще се случи подобна ситуация с тази на местоработата ти. Нали си даваш сметка, че ще мине време и ще станеш "душата" на работното място, на отдела, дирекцията или цеха, няма значение. Но това е доста изморително. Нямаш си представа колко често чувам - "омръзна ми всеки да разчита да го изслушам, да му вдъхна малко от моята енергия и ведрост, да дам тон на деня... и прочие". Така че моя съвет в случая към теб е едностъпков - за да започне да се променя нещо при теб, остави приятелската компания сама на себе си, без да я одушевяваш, но присъствайки будно в нея. Така ще се тренираш на много неща. Психотерапевтът ти ще ти обясни и насочи за останалото, което си е доста. Но отнякъде трябва да се започне. П.П. Широколистно ли си или иглолистно? В края на гората ли си, или в средата? Как се отнасяш с останалите обитатели на екосистемата от висините на дървеното си битие? Ако ти като дъщеря си дърво, какво в екосистемен смисъл са майка ти, баща ти, братя и сестри ако имаш, партньор също... Макар да звучи закачливо, опитния терапевт ще разбере много от тази метафора и ще ти помогне да си изградиш добра оценка дори от позицията на настоящето си "дървесно" съзнание. Да не говорим колко интересно става, когато се засегне смисъла на "не ставам за нищо". Поздрави!
 10. С благодарност :-)

  Здравей, писах ти и на лично, но ще го напиша и тук - напиши името на терапевта си, някак анонимно седи. Понякога две добри думи струват повече от хорарара за работата ви заедно (споменавам го, защото и ти засягаш темата, че това са разумно похарчени пари). Поздрави и успехи напред в приключенията на живота!
 11. Хипохондрия помощ

  Привет, преместих мнението в твоята си тема. Пишеш, че промяна няма - това е добре - жива беше, очевидно си все още жива - това е добре, че няма промяна. Оттам насетне, промяната по отношение на качеството на живота, както сме ти писали, не може да дойде от упорито търсене на несъществуващ медицински проблем. За нас ще е по-интересно да разкажеш какво предприе по отношение на мислите, нагласите си, убежденията, отношението към живота и прочее.
 12. Анатоли

  Ще се включат, имай търпение. А ако имаш специфично питане, можеш да им пишеш и през системата за лични съобщения. Поздрави!
 13. Анатоли

  Да, възможно е. Но не заради самите тях, а защото вече си се "научил", придобил си навик да се страхуваш. Те евентуално са просто "пусковия" механизъм на страха ти. Всеки човек, страдащ от невроза е в такова състояние. Не си изключение. Още един плюс за невротичността ти е новата семейна ситуация, новия модел, в който трябва да впишеш себе си като ресурси за приспособяване. Всичко е обяснимо, но обяснението не помага с нищо. Търси колега, с когото да работиш и преодолееш страховете си. Не би бил добър баща иначе, ако не положиш усилия в тази насока. Поздрави!
 14. Здравей, в отговор на молбата ти да коментирам проблема ти - няма какво да добавя... Без реална психотерапия проблемът ти трудно ще се реши от само себе си, да не кажа много трудно. Лекарствата не могат да сторят нищо в случая, тъй като ти не си болна - здрава си. Чувството на вина, перфекционизмът ти и неспособността да прощаваш - щом си ги осъзнала като проблеми, можеш целенасочено да работиш по тях. Почти във всяка книга по личностно развитие, предлагани понастоящем по книжарниците, тези теми са засегнати от различни гледни точки. Най-малкото, което можеш да направиш е да четеш. И да спортуваш - ама яко да спортуваш! Пиши на Диляна Колева - тя работи по скайп. Поздрави!
 15. Здравейте! Може ли да дадете мнението си в темата ми?

×