Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Георги Балджиев

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  504
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  27

Георги Балджиев last won the day on Ноември 10

Георги Балджиев had the most liked content!

За Георги Балджиев

 • Ранк
  психолог-консултант

Метод за Връзка

 • Website URL
  www.georgibaldjiev.com

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Местоположение
  София

Последни Посещения

56265 посещения на профила
 1. Дилема

  Много, много ценнна насока дава Орлин! Наистина ли мислиш, че религията - това е Бога? Това звучи по-земно. И смятам, че няма нищо лошо, дори напротив, да държиш на това си мнение без дори да търсиш морални устои някъде в религиите. В исторически план религиите са използвали табутата и догмите, за да държат под контрол масите. Полигамността би означавала опасна свобода на личността в онези времена. Затова християнската религия е налагала така мракобесно правилата си. Защото винаги сексът е бил основната движеща сила на човечеството, няма какво да се лъжем. Това, че малцина дръзват да признаят колко мощно е влиянието на жените над мъжете в чисто сексуален план, не омаловажава ни най-малко тази сила. Достатъчно е да хвърлим бегъл поглед върху културата на народите във времената назад - сексът присъства по един изразителен начин, достигайки до развратността на съвременната открита и прикрита порнография. Това е - сексът е основната валута на планетата Земя - в крайна сметка всички правим всичко в името на него. Общо взето и ти така - подреждаш настоящото си търсене около секса. Разбираш ли - независимо дали връстничките ти развратно го правят или ти - целомъдрено се пазиш - всички имате център на гравитация около секса. Дали го правиш, дали го отхвърляш - няма значение - правиш секс. Тази тема е твоя секс. Виж и това: Поздрави!
 2. Помощ страх

  Здравей, Вики! Страх! - много думи, с които описваш едно единствено състояние - състояние на страх. Напълно обяснимо и логично защо е дошло при теб. Нямам идея орално-садистичния характер как е спомогнал за това, знам само, че молбата ти за помощ е толкова неудовлетворима през форум, че няма накъде... Прекалено много неща си преживяла, за които не си имала нито житейската, нито каквато и да е друга опитност. Много млада си - това е най-големия капитал, с който разполагаш. Има толкова много години живот пред теб, че всяко усилие в посока справяне с това състояние ще бъде многократно щедро отплатено. Необходимо е да смениш психотерапевта си. Терапевтът ти трябва да може да те преведе през една личностна промяна, в която основния акцент ще е доверието - доверието в теб, в живота, в битието въобще. Нищичко в този план на живота ни не се случва случайно и без смисъл! И когато човек не намира смисъл - тогава идва страданието в мащаб, подобен на този, който описваш. Всички любими хора, които си загубила, всичката борба, която си водила - не е било напразно и без смисъл. Тези хора не са си отишли, за да те оставят страдаща и объркана в този странен свят. Смисъл има и той е много над някакви си характерови особеностички, аналитично-обяснителни терапевтични сесии и прочее. Необходимо е дръзновение - да събереш останалото от силите си, за да се отскубнеш от водовъртежа на негативистичното мислене и сътвориш живота си, който ще бъде низ от случки - и добри, и не до там добри, всяка от тях със смисъл и място в житейската ти история, от която в крайна сметка можеш да направиш така, че да бъдеш горда и удовлетворена. Работа е, при това не самостоятелно. Пожелавам ти да намериш бързо пътя и помощниците си по него!
 3. Дилема

  Здравей, да беше чуденка дали да влезеш в магазин - да те съветваме. Тук за мен няма място за размишления - връзката, при това такава, каквато описваш, че искаш е нещо много, много отговорно и сериозно. Представи си, че това не е твоят човек и поради вярата ти, ти не се разведеш никога с него - ще търпиш един потиснически живот ли? Или ще разчиташ, че може и да се получат нещата, въпреки твоята неувереност? Предполагам става въпрос за оръжие за масово поразяване... За деца ли говорите? - защо не го споменаваш, ти искаш ли деца? И ако да - този човек - прекрасният техен баща ли ще бъде, или просто склонилият да бъде семенен донор на теб, която си се опазила толкова години от прегрешение? За теб и всички, които четат тази тема - никога, ама никога не влизайте във връзки, при това сериозни с хора, към които нямате чувства и не се привличате. Освен ако разбира се, не искате да създадете поредното нещастно съвместно семейство-подобно начинание. Къде във книгите на твоята вяра пише, че трябва да си притисната, стигайки 30-те? Защото май няма свещена книга, в която да го пише това. Ако пък броиш социалния натиск, то... той е нещо много разноолико в сравнение с това, което ти описваш като принуда... например секса..? Съжалявам, но лично аз няма как да не се присъединя към отбора на невярващите, макар да съм вярващ. В днешни времена, връзка без секс е на практика невъзможна, еле над 30-те... виж на 18-20, може да мине, но... нравите и моралът е вече друг. Което не прави изборът ти укорим, напротив, но ще трябва да понесеш цената му. Човекът може да е прекрасен, но щом не ти харесва... Не правиш секс, не можеш да решиш... светец ще трябва да е слезнал на Земята да ти предлага. Тази ти убеденост е най-прекия път към възможно най-грешния избор. Хора всякакви, отде реши, че няма да се намери такъв, който да обичаш истински? Моят съвет е категорично не влизай в такава връзка. Очевидно тя ще завърши със създаване на семейство, децата в което ще растат значително нещастни при положение, че родителите не се обичат. Такива деца ли искаш да имаш?
 4. Прекалено разумно е написаното, за да е психотично състоянието, но... нека и д-р Първанов се включи с мнение. В малкия си опит в комуникацията с пациенти с шизофрения, не съм попадал на така разумно мислене, което ме навежда на мисълта, че е леко пресилена диагнозата. Още повече, че няма фамилна история, няма проблем в професионалната реализация, доколкото разбирам... Преди време ми бяха попаднали 50 теста от една компания, в която се измерваше стреса на работното място. Нарушена памет и концентрация, както и социална изолация бяха доста често срещани характеристики на анкетираните. Дали в тази фирма са наемали кадрите си по критерии психиатрична диагноза? - едва ли Съветът ми е да дойдеш в София и се консултираш с двама психиатри. И едва тогава да търсиш отговор на първоначално зададения въпрос. Бъди внимателна и при избора си на психотерапевт - не са чак толкова много колегите, които работят качествено с тревожни разстройства. Поздрави!
 5. Здравей, Ако никога не си диагностицирана с шизофрения от психиатър и поводът да потърсиш консултация с психотерапевт е само паниката, то можеш да бъдеш спокойна. Няма да загубиш разума си - това не става толкова лесно. Още повече, че щом се страхуваш от това, шансът на практика е нулев. А ако наистина те вълнува въпроса дали по принцип човек може да има паника и шизофрения - препоръчвам ти да не се интересуваш от тази и подобни теми. Само ще засилиш ненужно безпокойството си. Поздрави!
 6. Безкраен страх

  Здравей, задаваш най-важния въпрос на съществуванието ни Но нивото на съзнание и ум, които задават въпроса, отговор няма да дойде. Има много път за извървяване. Защото ако просто ти бъде даден крайния отговор - че животът няма смисъл, може да го изтълкуваш по безброй превратни начини. Животът няма смисъл - той е своего рода празник на битието - танц на материя, енергия и съзидателна Сила. Но в този танц има невероятен момент - всяка осъзнала се система (като нас, човеците) има право и възможност да придаде смисъла. Това е много по-различно, дори бих казал величествено и вдъхновяващо, отколкото простото намиране на някакъв скрит смисъл, в игра на криеница, в която... кой и от кого би се крил..? „Ти не си случаен. Съществуванието има нужда от теб. Без теб ще липсва нещо, което никой не може да замести. Ето кое ти придава величие – че съществуванието ще усеща липсата ти. Звездите, слънцето и луната, дърветата, птиците и земята – всичко във вселената ще почувства малка празнина, която не може да запълни никой, освен теб.“ ... „Поеми живота в ръцете си. Огледай се – всичко около теб празнува. Виж дърветата – не са сериозни като теб. И птиците не са сериозни. Усети енергия в тях. Почувствай със сетивата си как празнуват, че са живи! Виж реките и океаните – виж колко диви и радостни са. Всичко около теб се е потопило в радост – просто защото съществува. Гледай света около себе си. Чуй го. Стани част от него.”
 7. Какво следва..

  Благодаря ти, приятелю! Оказва се полезно да се поддържа нарочен сайт в планетарната виртуална паяжина Но нали това е най-голямото човешко предизвикателство - да се ресвържем и заживеем като едно цяло, каквото всъщност сме, но сме леко и донякъде нарочно, позабравили. Поздрави!
 8. Какво следва..

  Здравей, виж тук - поредица от 3 материала за това какво да правим в ситуация като твоята, в ситуация на неоправдан страх. Поздрави!
 9. То не е до несериозност - въпросите са интересни, сигурно има заровено куче в тая област, но... само легенди и слухове засега, без реално измерване или друг категоричен резултат... От опит знам, че дискусия по хлъзгави въпроси е най-малкото неплодотворна. Така че, благодаря за разбирането
 10. Здравей, отчайващо момиче! Не намирам никаква логика в случващото се при теб..! - имаш прекрасен мъж, който носи на скандали; Имаш дете, а все още смяташ себе си за момиче, а не за жена; Никнейма ти е ~щастие~... Може би в ежедневието си имаш някакъв стрес, за който не споменаваш? Например някакво негодувание или несбъднати планове; Тежка физическа работа или пък недоспиване, свързано с отглеждането на малкото дете? Или пък е дошло време да се замислиш и подредиш живота си по повод екзистенциалния въпрос, свързан със смъртта и умирането. Какво е според теб обяснението на това, което ти се случва? Чела си другите теми и вече знаеш, че това е реакция на стрес. Какъв е стресът ти - свързан с минало събитие, проблем в настоящето или безпокойство за бъдещето?
 11. Много интересни въпроси! Те много добре резонират с една екзотична еволюционна хипотеза, според която микроорганизмите са най-висшата форма на живот на Земята. Като такива те са създали нас, хората, като съвършени биореактори, които имат очи, уши и вкус, които могат да пренасят иначе трудно подвижните бактерии на хиляди километри... като ходим на Бахамите ходим не ние, а бактериите в нас.... Общо взето нещо подобно на хипотезата за висшия разум Зебра, който се маскира като природа и околна среда, а ние вярваме, че управляваме ресурсите на планетата Виж, несериозно е да дискутираме какво пише в посочената Бяла книга, която е далече от научно произведение, още по-несериозно е да дискутираме препоръките на жената от кварталната билкопродавница.
 12. Помогнете със съвет!

  Има един фундаментално простичък начин за повишаване на самооценката. Прилагането му би трябвало да е първата стъпка, при това напълно самостоятелно, по пътя към трайното и устойчиво доверие и здраво себеоценяване. И това е заниманието с нещо, в което си добра - все в някоя област от живота си много, ама мноооооого добра. Започваш да правиш от това нещо по повече, по много. Независимо дали е спорт, готвене, бродиране, професия или разливане на кафе на публично място. Все в нещо те бива адски добре. Прави го все повече и все повече. Естествено, това е само началото. Процесът е труден, да не кажа изключително труден, за завършване, без психотерапевтичен процес. Но началото му е наистина толкова просто.
 13. Тревожна бременност

  Здравей, в ситуацията, която е актуална при теб в момента, няма друга ефективна алтернатива освен психотерапията. Хубаво е останалите месеци от бременността да работиш в структуриран процес по промяна на мисленето си, а психотерапията е именно това. Поздрави!
 14. Валентина

  Привет, аз пък мисля, че е съвсем нормално и навреме да мислиш за смъртта. Друг е въпроса какво мислиш... Но, като стана дума за въпрос - какво е питането ти всъщност?
 15. С молба за мнение от специалист...

  Той д-р Първанов ще ти отговори, но аз се чудя защо му поставяш този въпрос... Имаш лечение, "лекуваш" се от "болестта" си - защо са ти техники? Нима вирусните инфекции се лекуват с психологически техники?
×