Jump to content
Порталът към съзнателен живот

АлександърТ.А.

Участници
 • Общо Съдържание

  1873
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  37

АлександърТ.А. last won the day on Ноември 7

АлександърТ.А. had the most liked content!

8 Следващи

За АлександърТ.А.

 • Ранк
  Приятел на Портала

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Местоположение
  София

Последни Посещения

15485 посещения на профила
 1. АлександърТ.А.

  Историята на България

  Минало незабравимо ! Началото на съвременна Македониа . https://www.youtube.com/watch?v=2su8156IsYk&feature=em-subs_digest-vrecs
 2. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Кипензов , до някъде е забавно да те чета . Но все пак са и досадни многократните повторения . За това няма да повтарям пак че говориш правилно . А пак ще опитам друго и те питам : Свободна воля ли е написване на мнението ти . Ще те разбера ако кажеш че не е воля а избор . пп А за различните обяснения е ясно . Всяко е част от една мащабна истина гледана от различни точки и тълкувана от различен опит . И е ясно че щом е част от истината , не е истина . Както е коментара и на ,,Б" това е положението както го е написал . Но не това е интересното . Интересното е на къде е истината , На къде да се върви . Или по точно имаме ли шанс да вървим в правилната посока . Твърдението че нямаме свободна воля е израз на опита натрупан до сега . Практически опит доказващ че постоянно сме били побутвани в развитието си . Побутвани и предпазвани . Но според мъдри хора и учители сега сме вече в положение на самоопределящи се . На хората като вид , е дадена възможноста на свободата . И това не може да бъде по друг начин , защото навлизаме в шестата раса .Започваме да живем все повече в любовта .А любовта е следствие на свободата . Живота с любов е невъзможен без живот в свобода .И не е въпрос на философски избор , А е правилен свободен избор с последващо правилно действие . Както казваш , прилагане на сила в правилна посока , като следствие на свободен избор . Защо и как сме в това несвободно положение е широка тема . За това цитирах есенцията на един умен човек , Че свободата на човека е в избора му как да постъпва , егоистично или не . И гледам как това твърдение се подминава , като маловажно, не тук а на всякъде .Ето това също е доказателство за липсата на свобода не само във волята . Защото свободата в мисленето е първичното условие за свободната воля . А хората се заблуждават и вместо да пренесат свободата от мисловния свят във физическия . Правят обратното . Огранияенията на материята я пренасят в мисленето и се загубват .
 3. АлександърТ.А.

  Христос, Христовият Дух

  14 г. след този пост , Значи просто да обеля някоя дума . Не рекламирам никое духовно течение . Просто споделям как пристигна до мен тази идея . Значи четях писаното от известен ученик на Щайнер . Темата за Голгота е широко разработена и там видях нещо което отдавна знам като усещане , догатка ... Усещането е че в човека има особенна сърцевина , която ние не желаем да показваме , Може би основателно се страхуваме да не нараним най чистото у себе си ...Та , ежедневието е толкова брутално , по--някога ... Постепенно , с усилие премахнах тази предпазливост/страх . И странно , уж се откривах , а започнах да забелязвам тази сърцевина у други хора . Това забелязване , не веднага , ме разкри още повече , а учудващото бе че ставах все по неуязвим . Като , че ли изваждането на тази сърцевина отвън , ме защитаваше . Май се увличам , и за това направо за описанието което намести , много неща в мирогледа ми .Разбира се със свой думи : ---Значи всички сме уверени че получаваме телата си , наследени от родители и предци .Всички сме виждали не пряко , а рисунки или снимки(както ни убеждават) на ДНК . Мисля всички знаем , че с раждането си получаваме и физическо тяло -- много по малко си дават сметка , че с раждането получаваме и още едно по финно , енергийно тяло . И то е водещото от тези две тела .То е фактора за оформяне на физическото тяло . --Още по--малко са се интересували за развитието/битието на човека през времето и имат до някъде вярна представа , що значи , че Христос ни е спасил . Много има изписано , няма спор .Но никъде няма съществено описание , като например ,,взел тази част......и я занитил за калъпа на човека ... А човека след първото идване на Христос е променен . До тогава хората живеят като се водят от водачи . След събитието на Голгота , всеки човек получава възможноста да открие в себе си Бога ,,Аз съм ". И ако успее , не му трябват външни водачи/учители . В това е спасението --незаличимата вътрешна връзка на всеки със Бога .
 4. АлександърТ.А.

  Как да вземаме решение

  Как да вземаме решения ? Son_Goku Трябва да знаеш , че обикновено няма фатално значение от решението . Обикновенно няма голям избор . Просто поглеждаш с мисълта , кое е най добре за теб и другите хора . Тогава решението само ти се показва . Според мен проблема е в реализирането , не в мисленето .Просто , по някога трудно се преминава , от мислене към действие .А няма страшно дори и да сгрешиш . Страшното , е в колебанието , То блокира и отваря пространство за страхове . Даже да сгрешиш в избора , пак е добре . Следващия път ще знаеш кое да избягваш . А последващото на решението действие ? Действа се , без колебание . Ще гледаш резултата после като свършиш .Чак тогава ще коригираш нужното и пак действаш . Мислите са си мисли и са изобилни . Грешка е да се обръща внимание на всичките . За да е полезен съвета , съветващия трябва да знае ориентировъчно ценностната ти система . тази която не я показваш на всеки Така , че помисли за терапевт . А ето едно универсално упражнение . Ще е по трудно ако се впечатляваш от лаещи кучета . Значи , когато минаваш по край затворено в двор куче и то те лае упорито .До като минаваш , наблюдавай поведението му чрез въпроса ,,дали има нужда да си поиграе или нещо друго му липсва , храна , вода , ласка" . Или пък нещо не те харесва , страхува се . Опитвай един два дена с единия въпрос после с другия . Когато усетиш разликата в чувствата , наблегни на тях да ги затвърдиш . Какво да затвърдяваш ? Ами умението да контролираш чувствата си . При единия въпрос а различни от , при другия .
 5. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Благодаря :
 6. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Тезата ти , е ясна , даже банално ясна .Тя е ясна на всеки следящ политическия живот в страната .Тя е част от различните мнения изливани в медийте .Достатъчно е да споменем последните избори , като се спрем на двете противоречащи си тенденций в мненията . 1---всеки е имал свободата да направи своя избор и другата 2---няма никава свобода , защото изборите са манипулирани и т.н. ...... Т. н. твоя теза си я дистанцирал малко като приемаш съдържанието на ,,свободна воля" да е от позицията на абсолютната свобода . Значи щом има някакво ограничение , то няма свобода . Но има разлика м/у свобода и свободна воля . Също е различно ако говорим за абсолютната свобода и някоя друга в рамките на каквито и да са граници .Макар и двете да се определят от осъзнаването .Свободата е в рамките на разбирането , не извън него .Извън него се намират инстинктите , несъзнаваното , Духът .Просто е несериозно да се определя централно , да има един прочит на свободна воля .При положение , че това понятие , сме го дестилирали чрез разума си .Това е бикновения човешки живот . Кипензов не че съм против това което си повтаряш . Съгласен съм с него . Не съм доволен от гледната ти точка . Тя е ограничаваща . Наистина трябва да уточним значението на думите .Значи , до колкото съм разбрал под воля се разбира действието . Като под посока на действието се разбира конкретното действие . После ,,човек има свободен избор но няма свободна воля" Това твърдение е доста противоречиво . Не може да има проява на действие . без да има проява на избор . Значи признаваш полу свободната воля . Нали тя е насочена от свободния избор . Това твърдение е много по добре формулирано още в 19 век от Гурджиев (има и други). Само , че той го обяснява със спящото състояние на хората .В съвременоста срещам друг добър термин за това човешко състояние . Рефлекторното съзнание/ум .За довършване на картината , ще напомня какво казва Дънов в беседите . То е , че сега човек има воля в потенция . Още я изгражда . И ще я има когато стане цялостен човек . Когато висшия му ,,Аз "поеме контрола , когато егото престане да се страхува и манипулира .С други думи , човек ще е изградил , човешката си воля . едва когато започне да живее съзнателно и в подсъзнателното . Но тези уточнения не противоречат на днешното ни положение . Ние имаме малка воля и ни е дадена свободата да я прилагаме .За съжаление , не мога да видя до колко сме свободни да се саморазрушим и от кога точно не ни ограничават дори в това . пп Това обяснение е добро за изясняване различните области в съзнанието За да имаме повече яснота как става самото формиране и групиране в конструкцията на понятията . Наричат го с различни имена , Дух на народа , на групата и т.н. . Но трябва ли да не признаваме , че тези влияния действат вътре в човека . Че от индивида зависи на какво ще даде предимство , в поведението си .
 7. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Може да е несериозно , за което се извинявам Израстнал съм с понятието ,,воля" , като за вид сила . Сила с която можем да въздействаме . Сила обусловена от себеосъзнаване и себевладеене . И последната оформена идея за свободната човешка воля е , че можем да избираме как да постъпваме . Да постъпваме като егоисти , или не .
 8. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Това че заместваш едно твърдение с друго , не го прави по достоверно . И двете са човешки интерпретаций , еднакво показващи сегашното съзнаване . Философите са доказали , че наблюдателят може да наблюдава/познае част от себе си . Това се вижда както при огледалото , така и при идеята за разделяне на наблюдател и наблюдаемо . Двете равностойни части , могат да опознаят само настрещното и никога себе си . Значи не е достатъчно да се раздели на части . Не знам точно кога ( ) , но тази идея се развива в ----разширение и сливане на ,,двете половини" ---- А сега вече : ,,И Духът да се върне при Източника"(сливането) ---се оформя като път на любовта . В крайната цел , сливането , се получава и пълното себепознаване . Без сливане/обединение , остава частичното познание . Разделеното познание на всяка частица . И най важното имам предложение , за да не предизвикваме усмивки . Нека МОДЕРАТОРА да добави ,, ЧОВЕШКАТА СВОБОДНА ВОЛЯ " към заглавието .Може да е подчертано добавено
 9. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  . Меренето като довод съм го изоставил , Не работи поради доказана субективност . Но пък това : ,,Човек може да приложи свободно воля за задоволяване на желание да се образова и да проверява наученото на практика. " Го твърдя и аз , Само че човек има множество такива възможности . Не е само волята да ти се преклони Точно така . Само че сега обсъждаме кое е предното . Кое след кое следва . И това може да се наблюдава в собствените преживявания .Въпроса в случая е до колко човек забелязва и различава протичането на вътрешните процеси .Най често , както до сега (до 20 век) чувстването е рефлексно . Наблюдавайки случката, несъзнателно , пред вътрешния взор изникват чувства и картини на подобни случки .Каква е разликата след 20 век . Почти няма такава . Преди винаги е имало малко хора , себевладеещи се . Хора открояващи се със свободно поведение , на независими от ежедневния бит , ограничаващ останалите . От 20 век тези хора стават все повече . За това е нужно да се говори за постижимата свобода . Свободата която е достъпна за всеки . Ограничението е в самия човек . И няма значение за воля или намерение говорим . Важна е свободата и пътищата за достигането и . За какво говоря ? За неща ясни и достъпни за всеки . То е водещата роля на човешкия дух . И подвластноста на емоционалния и материално--минералния живот . И човек има една опция , чрез която да избира мислите и мисловните области в които да държи ума си . Чрез това избира и чувставането , емоцийте , настроенията си . И като следствие получава контрол над ежедневието си . Това е най обобщено казано , за пътя на развитие с цел , бъдещия човек . А нищожно значението как ще го кажеш : on the will of will ; on purpose ; will kipenzov
 10. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  А това са цитати за медитиране .... В какво се състои свободата човешка ? Къде човек може да приложи свободно волята си ?
 11. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  да, точно така е , за физическото тяло на човека .За човека признаващ първенството на веществените , минерални зависимости . Но човекът в умстените си прояви е ограничен само от собствените си представи .Това е ясно за мнозина . По трудно се приема емоционалната свобода , тъй като тя е следствие овладяване на умствената .Това отношение е видно в : ,, Това, обаче, не ни освобождава от личната отговорност за последствията " За да е по ясно припомням сравнението на живота с река . Човек вече е изградил ум за да може да избере на къде ще плува . Сам поема отговорноста на личните преживявания . Просто защото множество хора са все още спящи , трябва ли да ги галим по главичките и успокояваме . Не е ли по добре да се покаже , до колкото могат да го разберат , че всеки отговаря за живота си при всеки избор и във всеки един момент . Това че не вижда винаги последиците от постъпките си не отменя последствията . kipenzov Когато обръщам внимание , че това (ние нямаме свободна воля) не е точно така . То е само за пояснение . А и ти после ме подкрепяш , като казваш : ,, А този отговор е, че "свободната воля" не ни е "отнета", а сме се съгласили да е "поорязана" като условие да участваме в Играта, наречена живот. " ПП нарочно оставих за накрая о ище един довод : ,,ние нямаме свободна воля.....но остава Свободният ни избор" Във най материалните прояви се наблюдава това различие . Можеш първо да избираш и после да действаш . Но в душевния и духовен план това не е валидно . С волята си избираш за какво и как да мислиш . Поне това е заложено като възможност .
 12. АлександърТ.А.

  Теза

  Здравей . hurtled За шизофренията , не ми се говори . Но тук има нещо и то е начина на мислене . Практичноста , ангажираноста на ума с непосредствените задачи . Най вече липсва склоноста за фантазиране , задълбаването в илюзийте . Често проблемите изникват когато има емоционални натрупвания следствие необработени стресови случки . А това се става , когато липсва този ,,селски" навик на ума да пресява информацията , според практичноста на ежедневния бит . Предполагам , като всеки , зацикляш в неприятни емоционални състояния . Изхода е в създаване и затвърждаване навика да насочваш мисленето в желана посока . Както и kipenzov ти казва , не става без работа . п.п. Ето подходящ цитат от една беседа :
 13. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Може и така да се каже . Но като обикновени търсещи хора , единственото 100% вярно предположение за Божията воля е , че всичко случващо се в този момент , е Негова воля .Само това , което сега се случва и вече случилото се . За бъдещето имаме известна свобода в рамките на разбиранията си . После , личните разбирания , като се преплетат с разбиранията на множество същества , дава условията за реализиране и става Неговата воля .
×