Jump to content
Порталът към съзнателен живот

АлександърТ.А.

Участници
 • Общо Съдържание

  1808
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  33

Всичко добавено от АлександърТ.А.

 1. АлександърТ.А.

  И.Стефанова

  Нали знаеш ? Чашата е полупразна или полупълна . Научи се да избираш , как да гледаш . Мотивиращо ще е , ако знаеш че това е най важната истина . Живота ни се крепи на нея .
 2. АлександърТ.А.

  Името на човек - има ли значение

  Всички сме чували идеята ,, човека е слязъл в материята " . Един аспект на това слизане е изграждането на днешното логично , предметно мислене .Този процес е плавен . Постепено сме придавали все по голямо значение на материалните предмети , давали сме им имена и сме се учели да говорим боравйки с тях .Та това даване на имена е било според качествата и взаймо връзките на предмета с останалите предмети . Това после
 3. Въпроса ти е от гледна точка крайноста на изразите . . На практика е по различно . За някои неща , не само раждането и смърта , нямаме избор . Живота се разстила с постепенна неизбежност . Но за други имаме пълната свобода да избираме . Това са най често отношенията ни с други хора и там е най лесно да го разберем . Там е фокуса на развитието . Лесно е защото е очевидно , като престъпиш човешките закони те вкарват в затвора . Също , заложения принцип на материалното облагодетелствуване е , принасяш ли полза за обществото , то те облагодетелствува повече материално . Разбира се това се изопачава , даже обръща на опаки от тъмната страна в човека . Модераторска бележка: Темата е отделена от тук. Подобна тема е разисквана във форума преди няколко години - Свободната воля. Поради големия и обем, тя ще бъде затворена, но от нея могат да се коментират мнения в настоящата тема.
 4. АлександърТ.А.

  Страхувам се

  Точно ума представя усещанията . Той ги събира от рецепторите , обработва ги , сортира . И това без да му се месиш .Болката не се създава в рецепторите , а в ума . Когато му пуснеш някоя мисъл за опасност , той комбинира усещанията в светлината на опасност . За него няма значение дали опасноста е само 51% или 20 % . Той алармира създавайки болка . В това се състой психологическата работа . Да създадеш себеувереност чрез начина си на мислене .
 5. АлександърТ.А.

  Страхувам се

  Пуснах съобщение в (психотерапия , насоки , препоръки онлайн). Трябва там да търсиш специалистите . В предишната ти тема . За справяне с живота , човек е нужно постоянно да увеличава волята си .Това става със взимане на решения и тяхното изпълнение . Няма значение какви , щом решиш нещо го изпълни .Не се повлиявай от времето или нечие чуждо мнение , или пък от повила се емоция . Всяко нещо допринася за укрепване на волята и от там за себеутвърждаването . Макар храненето на рибките в аквариума да изглежда незначително . Изпълнението по предварителен , разумен план , ще даде резултати . пп Изглежда объркано . Тревожиш се , вглъбяваш се в негативните неща . Не трябва ли ти сама , по собствена воля да решаваш на кое колко внимание да обръщаш . Трябва да знаеш че колкото повече позволяваш на ума си да се занимава с един проблем , Толкова повече този проблем изпъква пред теб и от него не може да забелязваш други неща . Щом вече психичното напрежение се е пренесло като телесни усещания , е време да промениш отношението си към света . Но нека специалистите те насочат най добре .
 6. Искаш да кажеш ,че следващото не е каламбур ? -----,,Кой е най-големият проблем на България – незнанието или незаинтересоваността? - Не знам и не ме интересува.... ----,, На въпроса "Познавате ли представители на хомо сапиенс?" 80% от българите отговорили: - Да, един - двама, но не ми пречат особено! " -------,,В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?! " -----,, Разговор, който може да се дочуе само в България. - Мини довечера да се видим за малко! - Не мога, утре ще шофирам.... "
 7. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Ако не си в линията на шегата където постоянно се пренасям , значи ....Си още много млад , ще рече неопитен . Значи не разбира самотата на старите . Ще ти я обясня по сериозно . В чист вид , самотата се появява със половото съзряване .То тласка с неутолима сила , човека да търси конкаткти .За това при най младите има толкова често психически сривове и депресий . Човек ,често и не разбира тъгата , липсата която усеща . Но с течение на времето това се променя . При старите хора , преобладаваща е друга причина .С течение на годините , човек става все по общителен . Разбира се не е еднакво за всички , но това е обща тенденция на по осъзната визия за общуването.Като прибавим намалелите социални контакти ,се получава това за което говориш . По съсредоточеното общуване с малко хора . Това го прави много по различно от истинската самота на самотния младеж .
 8. Дядо ми , баща ми , майка ми , бяха професионални фотографи . За това , като срещна подобна история силно се развълнувам . https://dariknews.bg/novini/komentar/petyr-arnaudov-fotografyt-na-ludiia-polk-video-2164210
 9. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  kipenzov , Когато знанието набляга на формата , се отплесва в илюзийте .Това се случва само при възрастните . Само възрастен може да си вярва на илюзийте . Първоначално детето приема всичко , като се стреми да го интегрира в себе си . Някъде в края на детството , в зависимост от околните възрастни , постепенно влиза в собствената роля на възрастен . В зависимост от това с което е дошъл , в зависимост от пречупването в семейството и по късните наслагвания --- започва да играе на възрастен... Когато наистина завърши детското . Вече далеч не всички разбират какво е реално . Има едни които се борят и други които живеят .Тези , които живеят също са различни . Едни се пристрастяват а други виждат илюзията . Най малко са тези от последните , които играят по илююията защото така са решили или не виждат по добър избор . Но едно нещо отличава възрастния човек . С течение на годините , къде съзнателно , къде не . Той , зрелия човек , неусетно променя първоначалните емоционални реакций .Тези първите , които автоматично е попил в първите си години . Разбира се само тези пречещи за добрата интеграция . С това искам да ти кажа , че всеки се стреми да овладее емоцийте си . И това става само чрез работа на ума .Това означава че отпада обличането на емоцията с представи ---оправдаването . Водещо е желанието , какво иска човека . Това признание , да не търся смисъл в думите ти , няма значение . И на един друг тука казах че нечие мнение , е просто повод да подредя свои мисли .И ако са неподредени . То е защото на никой не го интересува , за да се старая . Значи запиши си ---себичен .
 10. АлександърТ.А.

  Изучаването на детската природа

  Хубава тема ! http://webstage.bg/roditelstvo/6104-vazpitanieto-ograbva-a-ne-popravya-horata-lev-tolstoy.html
 11. АлександърТ.А.

  Страхувам се

  ето инф. -----http://orlinbaev.blogspot.com/2013/06/blog-post.html тя идва от тука ----http://orlinbaev.blogspot.com/p/blog-page.html Няма да ти казвам диагнози , защото не съм доктор , Но знам че всички преживявания , дори тези уж съвсем физически усещания в тялото . Са породени от ума . А човека не е ума , ума е инструмент . От човека зависи на къде ще го насочва .Мъдреците , а и обикновенните йоги отдавна знаят , че ако не позволиш на ума да се занимава с нещо , той няма да дава информация за него . Това нещо няма да съществува . Разбира се това силно концентриране на ума , за обикновенния човек се получава само при сугестиране---хипноза . Но на практика това се използва от всички в различна степен , независимо дали го разбират . Например някой вижда че му е пълна пощенската кутия . Подозира че там са сметките от топлофикация . Но и за това не ги пипа . Има време , ще събера пари и тогава . Нека там да чакат , къде ще ходят , забравя ги .
 12. АлександърТ.А.

  Страхувам се

  https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/zashto-genite-i-emociite-sa-prjako-svarzani.html?fbclid=IwAR1xW8CR8n_Rx74d-7cL9JpnUPqaw1egdppgpTC1AuUTkBvU9O4FoMmfObc Имаш нужда спокойно да разгледаш и чуеш , какво казва професора .Не расъждавай гледай и слушай .Расъжденията на другия ден .
 13. АлександърТ.А.

  Венцеслав Евтимов

  https://www.stefibozhilova.com/?p=1602 една хубава статия за Венцислав Ефтимов
 14. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Я провери кое е първо ,,Тангризма" или ,,Орфизма". В интерес на истината няма много информация за Тангризма Моята позиция е да посоча интересни и в голямата си част вярни твърдения . Те са добри за разглеждане . Не мисля че мога да бъда възприет за учител знаещ истината . По скоро за събеседник в някакво не много претенциозно обсъждане . Например съм привърженик на твърдението , че Христос е повелител на кармата .И това не влиза в конфликт с твърденията на Мавров . Също , мисля че той представя нещо за българско , като естествени наследници на ,,Тангрическото" Контрола е в ръцете на съответните висши същества от по високи ерархий .---мисля че го има в клипа . пп . Мавров Твърди в друг клип , че Тангризма--учението за произхода на нашия свят , е първото учение на земята . От него са заимствали и създателите на ,,Ведите" . Мисля е ясно , че нямам мнение по този въпрос .... Но за кармата почти същото е както при Щайнер ( сегашното ми виждане) .
 15. От вчера търся една статия в българска медия . Там автора без излишни словоизлияния обяснява като естествен процес това поведение на ,,жертва" , на мнозина в страната ни . Да в България е засилено това поведение , в следствие на силния тоталитарен контрол и отпадането му . Но вече се продолява . И точно тук аз виждам обединение . Изоставяне на вайкането , че ни е лошо наследството , че тази партия не върши това което мислим че трябва нещо да ни дадат защото заслужаваме . Все повече хора приемат реалното положение и правят нужното за да намерят добра работа . С други думи все повече хора поемат отговорноста за живота си , в свои ръце . Това е обединяващото . И ако говорим за ролята на жертвата . То може да се каже че излизайки от тази роля и включвайки се в сегашния живот се обединяваме . То и друг начин няма .
 16. Симпатичен ми е със стремежа за научно , задълбочено излагане на проблема . Но съфорумника претендира за знания по психология за разлика от мене , коментиращ само лично знание/опит . Може и да бъркам и за това го казвам , да ми го обясни . Но до сега не успява .и даже бърка . Например тази решетка не е абстрактна а си е много реална и действаща . И ми се струва , че тя , като обяснение , важи не само за ,,жертвата" . Исках да конкретизира обясненията си , защото жертва е понасящия негативи . И това винаги е само лично . Колективното се появява в последствие при рецидив или продължително негативно приемане . Така се появява глутницата , Първия повод за приобщаване , е общия враг . Това по футболните стадиони е точно такова . Но да се лепи към целия народ ? Kipenzov ----Хубаво си дал адрес на статия . Ще взема да я прочета , щото не ми се вярва да видя прилика с Българския народ . . В такива четива има търсено ядро , чрез многословни обяснения . И ако се извади някое от обясненията може да се твърдят най различни неща . пп .Не бих използвал израза ,,твърде стар съм " . А както би казало внучето ,,нямам време за глупости " Авторът сеща ли се как възприемат четивото му ? А такива статий привличат много хора в нужда . На първо четене остава идеята ,, аз съм в такъв кръг , да , и ето изход няма " ... Да обясненията продължават , но обреченоста остава . За несвикналия трябват усилия за да я преодолее . И мисля , че тази статия не е за широко публично достояние . Стигнах до място където автора обяснява с английски термини , какво иска да ни каже на български Първите 30 г. от живота си , като зомби повтарях че е въпрос на жизнен интерес човек да знае един западен език и най вече английски . После схванах че човек е най важно да може да мисли на родния си език . Защото ако българския му куца то вече е жертва . Ако не беше това с английските термини , щях да кажа че много ми хареса .
 17. АлександърТ.А.

  Какво ядем? Как го избираме?

  Какво ядем и как го избираме е вечен въпрос . Ще го допълня с този клип , като доказателство за това че храната постоянно се променя . Това едва ли ще учуди някого , за разлика от твърдението , че хората също се променят . Това последното не се продава и значи може да почака ...
 18. АлександърТ.А.

  Свободният избор и свободната воля

  Срещнах един чудесен клип . В него има пояснение за свободната воля .
 19. АлександърТ.А.

  Чии са децата ни?

  Добра тема от преди 3 години . Някъде срещнах твърдението , че Бог ни поверява децата си , да се учим взаимно .
 20. Хубаво е , че ти се приказва . Няма значение дали това изчерпва въпроса . Прав си , в думите си и ти го повтарям , незвисимо , че се опитваш да ме представиш , като противник . .Интересно ми , е що , постоянно настояваш , че те критикувам и др. подобни за личноста ти . Явно се идентифицираш със защитаваната позиция . Ако не ми бе симпатичен , според начина на приказване , нямаше да ти обръщам внимание . Въпреки че обратно на мен , постоянно коментираш мисленето ми . Няма проблем , но се разминаваш със смисъла на който наблягам . Например : Демонстрираш знание , но въпроса ми бе за съществителното , ----какво е човек да се чувства жертва ----. Не за процеса ---как . Явно ти се струва много елементарно за разискване . Но за да има разбиране думите трябва да имат общо разбираем смисъл . Иначе многото приказки само скриват реалното . Това върху което може да се изгради нещо общо . Покрай вчерашните избори , ми омръзнаха ,,умни "речи , красящи ораторите . За яснота преписвам тезата ти ,, че народа се обединява от манталитета на жертва" и питам . Не е ли манталитета на ,,Бай Ган.о" и на ,,Андрешко" по ясно видими . Също , българина е ,,Умник"---той всичко знае , той може , той е сайбията . . ПП Обясних ти че познавам онези изживяващи се като жертва . Като започна от времето на Живков , когато жертвите вечно се оплакваха от власта ( на уше ) . Вечно тях ги унижавали , подтискали , малтретирали . Те и сега недоволстват че са се родили в ,,такава изостанала държава ". Но са само гръмогласна група мързеливци и нагаждачи ,търсещи лесен начин да прескочат околните . Има ги на всякъде и ще ги има за напред . Но не ги приемам като достойна за коментиране част от народа ни . Кому е нужно да коментира калта около ботушите си .
 21. Отивам в разговорки След като не съм засегнал личноста , защо тя се прави на ощипана ? Защо , вместо да ми обясни за какво говори изразява само емоция ? И когато аз давам някакъв смисъл на нейните аргументи не ги защитава ? Повтарям заради сложното мислене . У всеки народ има и робски и всякакви други черти .Не е така лесно да се посочат две неща и това да дава реална карттина . И за това изтълкувах по друг начин твоя пример за да ти дам друга визия . Че поведението на работниците може да го приближиме към образа на ,,Андрешко". Което никак не кореспондира с образа на жертва . Посочих и друг факт . На Народа не му пука , че го описват с робска психика . Не ги последвай онези по телевизията . Те с маймунджелъците си пари вадят . И е все едно какво днес говорят , утре е друго . И не цитирай а помисли какви черти реално може да има един народ . И да не се отплесваме сега пък на тема какво е нация --народ--и т. н. . Ще ти го кажа по най простия начин ,. Един организъм с период на живеене единица , Почти не разбира друг организъм с период на живот стотици .Той най често коментира някакво временно положение .
 22. не мисля да споря за несъществени неща . пп . все пак благодаря .... Не отговори с какво засегнах личноста ти . За да се аргументираш поне ти .
 23. С какво те окепазих ? .....Прав си кой съм аз , че да ти давам съвети . .....Е , извинявай . Но не мога да се въздържа и ще кажа . Няма да казвам че са 100% , но само повечето случаи , когато има недоразумение м/у двама . В основата е предположението , което някой е взел за истина . Май не е добре да ти обяснявам моята гледна точка ----Вероятно ще процължим да не се разбираме . Но ще напомня (най вече на себе си) общо приети истини ------- Човек няма какво да защитава , на земята . Защото първо е добре да се дистанцира от егото си , да го овладее . Това е добра отправна точка , като за такъв форум ..... Моето включване бе заради акцентирането върху (жертва и робска) . Това те понижи в моите очи( че кой съм аз) , и те постави в редовете на множество ,,лаладжий " . Тези псевдо интелектуалци изтъкват само тази черта у народа ни и забравят много други .Например , защо си затварят очите за народния героизъм , а той е доказана черта . ПП . Наричм ги псевдо интелектуалци защото имат (някои) голями познания , умни са , но акъл нямат да дадат на магарето вила сено . Но се отплеснах , извинявай . Не харесвам тази разпръснати навсякъде хора , умеещи само да критикуват . И в реда на шегата ще ти напомня , че такива хора са открили слънчевите петна p.p. Надявам се да разбереш следната най обща представа . Току що гледах за пореден път песента ,,Няма такава държава " на г-н Трифонов . Слушам я тази песен с удоволствие и смесени чувства . Също както , когато си гледаш удареното коляно и ти е малко гадно , че е забрало .
 24. (българската ни народопсихология е робското мислене.)------------ , Забелязал съм у мнозина говорещи подобно , някои слабости . При някои разбира се . Подтиква ги неосъзната амбиция за растеж . И ограничениата на средата ги регистрира , не като като канализиране и насочване на растежа . Така се появява ,,дефекта" у другите . Тяхната ,,изостаналост" . Тука виждам детското поведение за изпробване на възможностите . Не , че те са деца , А просто те проверяват . Даже бих казал , че твоето заключението е повече детското . Казвам , знаеш ли мислите в главите им ? А е просто . Не знаят , ти до колко си ,,законен" в поведението . Няма да разказвам наблюденията си на хора с подобни нагласи . Ще ти задам само няколко въпроса за размисъл .То е , за всеки говорещ , за другите . Както много често слушаме различни глашатаи да говорят за манталитета на народа . -----Как се чувствам като жертва/роб ? -----Само от мене ли зависи как живея ? ----Аз от този народ ли съм ? Изобщо към коя група се причислявам ? ----Мога ли да живея добре , ако ме имат за чужд , или за един от тях ? -----Като съм началник , с какво съм по добър ?....Тука е естествено , да съм се повече специализирал . Но как се вписвам в общия живот ? Като се знае ориентировъчно , че една трета от времето си , прекарваме в работата . пп . Ако се приема за азбучна истината ,,Човек е едно със средата . Не само човешкото общество , а цялата природа " . Забравя се , че ,,Човек живее както мисли" ....Той , народа го е казал по друг начин : ,, Всеки прилича на приятелите си "
×