Jump to content
Порталът към съзнателен живот

pepilotka

Участници
  • Общо Съдържание

    0
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    pepilotka reacted to Мария-София in Ново, любопитно, съдържателно,   
    Слънчева буря приближава Земята
    03.08.2010 23:29
    Очаква се да се получи зрелищно цветно светлинно шоу, видимо за жителите на север от 41-вия паралел, подобно на Северното сияние
    Очаква се да се получи зрелищно цветно светлинно шоу, видимо за жителите на север от 41-вия паралел, подобно на Северното сияние Земята може да бъде ударена от стихийна космическа буря, причинена от огромна експлозия на повърхността на Слънцето, предупредиха учени.

    През почивните дни астрономи от целия свят станаха свидетели на огромен блясък над слънчево петно с големината на Земята, което, според тях, е причинено от още по-голямо изригване на повърхността на Слънцето.

    Въпросната експлозия насочва право към Земята частици с електрически заряд.

    Според експерти и астрономи, вълните ще достигнат планетата ни в сряда сутринта и ще се сблъскат с магнитното поле, което предпазва Земята.

    Очаква се да се получи зрелищно цветно светлинно шоу, видимо за жителите на север от 41-вия паралел, подобно на Северното сияние - вълнообразни червеникави или зеленикави светлини.

    http://www.vesti.bg/...=40&oid=3168551


    <H1>Слънчево цунами заплашва Земята</H1>
    -<LI class=resetFont jQuery1280904051906="35">A + 07:43 / 04 август 2010 / По света
    Слънчево цунами се движи към Земята. То се образувало преди няколко дни при мощно изригване на повърхността на Слънцето.

    Според изчисленията на НАСА, цитирани от БНТ, предстои потоци от свръхзаредени газови частици да се сблъскат с магнитното поле на Земята.

    Слънцето се оживи след период на относителна апатия. Резултатът от последното му изригване е гигантска вълна от свръхзаредени газови частици. Така нареченото цунами е преминало над повърхността на звездата.

    Сателитите на НАСА първо засекли изригването, а после и възникването на гигантско слънчево петно с размерите на Земята. Според астрономите двата процеса са взаимно свързани. И те са причината за образуване на така нареченото цунами. То се е издигнало много бързо над Слънцето, насочило се е към нашата планета с кръгови движения и се очаква да достигне до нея в близките часове.

    Слънчевото цунами едва ли ще се има сериозни въздействия върху Земята.
    От НАСА, обаче, предупредиха, че то може да наруши работата на сателитите и да предизвика срив в комуникационните системи. Със сигурност ще бъде наблюдавано и красиво явление при сблъсъка на частиците със земното магнитно поле - сияния край полюсите.

    http://dnes.dir.bg/n...mi-6848687?nt=4<BR clear=left>



×
×
  • Добави...