Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Орлин Баев

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  5602
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  183

Орлин Баев last won the day on Август 13

Орлин Баев had the most liked content!

За Орлин Баев

 • Ранк
  Приятел на Портала
 • Рожден Ден 12/24/1971

Метод за Връзка

 • Website URL
  http://orlin.bravehost.com
 • ICQ
  0

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Психотерапия, психология, когнитивна наука на религията и психология на религията, интегрална парадигма в психологията и науката, визуализация, хипноза, медитация и съзерцание, сублимация и себетрансформация, човечността в човека, ресвързване и сливане с нишките на любовта, мъдростта и истината на Вселената, свободната воля...

Последни Посещения

94773 посещения на профила
 1. Орлин Баев

  Що е Щастие?

  Щастието, както си го представят, като нещо само приятничко, си е чиста проба нещастие. Реалното щастие е да живее човек по Бога. А такъв живот обхваща и приятничкото и гърчавичкото, извличайки любов, мъдрост и истинен смисъл и от двете, бидейки над тях.
 2. Орлин Баев

  Страх, че полудявам

  Стига с тези извинения - никой не те обвинява, освен ти себе си. Колкото повече се убеждаваш, че не можеш да полудееш, повече трябва да се убеждаваш и те убеждават и повече страх... Затова, знаейки, че не си и е изключено да полудееш, приеми лудостта напълно, отпусни се в нея, плавай заедно с лудостта, довери и се, шегувай се с нея, нека сте първи приятелки. Това е само игра -не можеш да полудееш, просто махаме страха от това и седенето на плитко. Допускайки го обаче съвсем спокойно и охотно, потреперваш, поиграваш си и постепенно или все по-преживелищно осъзнаваш, че това е само страх. Приемайки го, мислите стават слаби, нормализират се, а работата с тях, все по-готина и обогатяваща те цялостно, като човек и характер. Психотерапевтът ти ще те научи на това, надявам се!
 3. Орлин Баев

  Страх, че полудявам

  "Хванали" са се за полудяване, защото страхливостта ти сега е "залепнала" за тази тема и тъй като си чувала горе долу за някои от симптомите, мислите се нагаждат. Но са същите натрапливи мисли, зад които стои неувереността ти. Докато работиш с тях, променяш и нея в смелост и доверие в себе си, света, дълбоко доброто в хората. Забележи, докато работиш с натрапливостите, не докато се отърваваш - разликата е в настройката и е ключова. По-горе са те питали въпроси - прояви малко уважение и отговори! Пожелавам ти чудна работа по окр, все по-превръщащо се в рок. Рокът на решителността и смелостта ти!
 4. Цитираното мое мнението е отпреди много години - непрофесионално, лаично е, що се касае отделния индивид. Поради това го изтрих. Има теории за невротичност, предаваща се през поколенията в рода, която след няколко прераства в психоза в дадено родово "коляно". Но, това не важи за отделния човек и жизнения му цикъл. Фактът, че някой се съмнява и го е страх от психоза, вече говори за липса на такава. В тази тема с това, че продължаваш да пишеш, а ние да отговаряме, по-скоро храним хистерия, отколкото насочваме към решаване на натрапливости. Аз се оттеглям.
 5. Орлин Баев

  Живот с Шизофрения

  Споделянето на Павлин е действително полезно, дестигматизиращо и силно. Целта на темата обаче не е да храни нечии невротични механизми,а да даде качествено послание.
 6. Орлин Баев

  Личностови разстройства

  За жалост, характеропатиите са по-често разпространени, отколкото се говори за това и дори социално стимулирани и поощрявани... Искате диагнози? Има психиатрични кабинети за тази цел. Всъщност питате за друго - за болката си от общуването или от липсата на същинско, сърдечно такова...
 7. А, не аз - подсъзнателните промъкващи се хистерични вторични "печалби" - те лъжат яко, та чак ухаят. "Печалби", тоест илюзорно придаване на собствена стойност пред себе си и другите през "ужасните" преживявания. Стойност, предназначена да бъде получавана през силен творчески живот, изяви, бизнес, социални успехи - когато обаче такъв живот не е живян, какво толкова сега, ето прекрасен механизъм за невротичничко получаване на илюзия за такава собствена "героична" стойност... Не че казвам, че натрапливостите ппонякога са само удобното, замазващо връхче на хистерични проявления - не, просто говоря за подсъзнателната "важно героична" гратификация от състоянието... Казано на човешки език, както баба ми би се изразила - в основата на натрапливостите в случая прозира едно "вдивосване и тръшкане". Осъзнаването му от самия човек позволява вместо да бъде следвано сляпо, докато чрез техниките на психотерапията се справя с окр, промените да бъдат устойчиви. Иначе постоянно се наблюдава едно "буксуване" ...
 8. Какъв сероксат, за Бога? Някои пият тристаграмка преди общуване и същи действа, но... Когнитивната терапия е добра и основна тук, но стартова. По-важни са групите - психологична и не само. Както и периодичните работилници. На фона на ежедневно правени поведенчески експерименти с много, много себепредизвикване, силно и постоянно провокиране на социалния страх и преработката му: с когнитивната работа с мисленето, с отработеното в сесии хопнотерапия отношение на прегръщане с охота, медитативно... Няма никаква мистика, а просто здрава, упорита постъпателна работа! ТЕС, неврофийдбек - могат да бъдат или да не бъдат част от справянето - спомагателни и странични са. Тук вълшебни и лесни методи няма, а добре позната, ясна и здрава работа. Тоест, говоренето в сесии 1/1 тук е само началото. Развитието по споменатата пътечка е сигурно, когато е следвана отдадено и упорито. Не си прави илюзии - никак не е розовичка и лесничка, а постоянно вадеща те от зоната ти на комфорт на макс и суперпредизвикваща те до дупка и пак и пак. Само така тук се постигат резултати.
 9. Орлин Баев

  Личностови разстройства

  Ето статия, която написах за характеропатиите: Личностови разстройства. Характеропатии.
 10. Орлин Баев

  Lilito

  Епилепсията ти, ако въобще я имаш, е слаба, както са ти казали докторите. Тя сама по себе си няма общо с натрапливостите. Тоест, епилепсията такава каквато е, ти е бял кахър. Мислите за нараняване и полудяване, са едни средно статистически, най-често срещани натрапливости. В по-преден мой пост от темата тук, те насочвам към прочитане на няколко мои статии - направи ли го?
 11. Преди 20-тте, в уеническите и юношески години как беше? Тогава, на 20, как започна?
 12. Орлин Баев

  Lilito

  Оф, в тази тема случаите станаха доста, пропуснах за бременността. Да, при бременност остава вариантът силна психотерапия! Хипнотерапията, отвъд холивудските фантазии и заблудите, натрапени от филмите в народа, е добра техника. Нека си кажа пак - всеки добър психотерапевт ползва широк набор от методи през личностовата си интегралност. Не са толкова важни методите, колкото уменията, знанията, вещината и годностите на психотерапевта. Практически няма силна психотерапия без хипнотерапия, независимо дали терапевтът я обявява или дори дали знае или не, че я ползва.
 13. Орлин Баев

  Lilito

  Имаш натрапливости, към които ако се подходи различно от спецификата на работа с тях, се поддържат, разклоняват и усилват. Това е. В България по неизвестни на науката причини, едва неколцина психотерапевти се справят добре с механизмите на обсесивно компулсивното р-во. С това ти казвам, че докато намериш мотивация да посещаваш такъв, независимо къде пректикува и ти къде живееш, явно ще е нужно да пиеш психофармация. Тоест, докато оцениш важността от жива психотерапия при ефективен при окр терапевт, докато в теб назрее достатъчно силно ЗАЩО има смисъл КАК да намериш ресурси да ходиш при такъв, дотогава остава психофармацията. Не че истински помага, не - но замазва, механично притъпява нещата.
 14. Орлин Баев

  Стиляна

  Можеш да "посещаваш" психотерапевт и през скайп - по-горе препоръчах колеги, които работят презнетно. Иначе, търсейки механични и лесни решения, както ми се чини, че тук е настройката, няма нито съзнателност, нито изпълнение целта на характеровата задача, вече вложена в уравнението на готините и лекички тревожни симптомченца. Вложи интелект! Написах ти цели фермани по-горе, но имам чувството, че до теб е достигнало 0.273464563456% , докато търсиш начини да се махне "отвратителното, ужасното, тегобното, кошмарното и т.н. световъртене и пр." . Писахме ти защо това е слаба настройка, предполагаща обратното на реално справяне - прояви интелект!
×