Орлин Баев

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  4995
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  88

Орлин Баев last won the day on March 12

Орлин Баев had the most liked content!

За Орлин Баев

 • Ранк
  Приятел на Портала
 • Рожден Ден 12/24/71

Метод за Връзка

 • Website URL
  http://orlin.bravehost.com
 • ICQ
  0

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Психотерапия, психология, когнитивна наука на религията и психология на религията, интегрална парадигма в психологията и науката, визуализация, хипноза, медитация и съзерцание, сублимация и себетрансформация, човечността в човека, ресвързване и сливане с нишките на любовта, мъдростта и истината на Вселената, свободната воля...

Последни Посещения

78030 посещения на профила
 1. Имам чувството, че като ни четеш, разбираш нещо от сорта на: Ахдико нкйхгуио охуъиоио виновна. Найопп уйхлл;;л евгенихупо, йодйхид, йедцхкгдц, йххииуги, ср! Виновна, гхдцкдгби, защото хедцгиигуедги, уигбеигуигуе, виновна, Аз гхдцудцгу, тя идуиггуъ, чужбина гдцгхгдц, тя, аз виновна, гхдцигиедгие, удицугиуггир! Защо дали виновна, не да гбуиудгуидцгуир, аз тя !
 2. Хубаво е, че пишеш. Но не личи да четеш отговаряното ти, не личи да осмисляш, осъзнаваш, да свързваш когнитивни, а оттам и емоционално променени "точки" в ума си. Направи го, прочети ме пак, казвам ти доста. А ще ти пишат и други вероятно. Да,запали свещ, помоли се, това е о'к, добра социална формалност е.
 3. Не можеш да се самолекуваш, тъй като не си болна. Можеш да се учиш - разликата е огромна. И да, ако добри автомонтьори има немалко, както казва д-р Първанов, то въпреки масовия бум на желаещи да учат психология и психотерапия, истински ефективните терапевти в малката ни страна се броят на пръстите на двете ръце (ако не и на едната...). Има професори, представящи се за терапевти, но всъщност преподаватели в университети. Има казващи че са и слагащи се в позицията на психотерапевти, но всъщност франчайз дилъри на някоя/ някои школи в терапията, здраво хванали финансовия кокал, но на дело с твърде слаба или никаква ефикасност. Има и мнозина опитващи се да бъдат терапевти, но с твърде слаби енергия, призвание, любов, харизма, пробивност и още много други дефицитни качества, които дипломите не могат да купят, а само качествено смленият и тежък житейски път и опитност могат. Защото това е истинският личен опит, извън илюзиите за предлаган и фасилитиран такъв в терапевтичните школи. Има терапевти, самите те прекалено слабо докоснали се до състоянията, с които се занимават, застават пред пациента от позицията на знаещи, като всъщност с тялото, с клетките си не чувстват в дълбочина преживяваната болка и динамиката ѝ, тъй като не са били в нея -а тази липса на лична опитност тук поставя такъв терапевт в позицията на сляп слепец да води. Има и бизнес ориентирани тв звезди с огромни такси, но ниски съзнания. Има и похвално духовни, но неумеещи да свържат духовност и наука в холистично цяло, в което да добавят и огромната палитра от необходими лични качества... А има и чудесни, преживели две и двеста, интелигентни, знаещи, можещи, отдадени на помагането на човека да си помогне, на събуждането на любовта в хората чрез собственото им пламъче. Но са огънчета всред много колегиален пушек и мъждене...
 4. Терапевтката ти е казала с една чуждица, че имаш да се учиш, да разширяваш съзнанието си, да усвояваш уроци, вложени в тревожността ти. Правиш ли го, фантомните симптоми се стапят, а зад тях заживява дълбоко доверие в себе си, в живота, тялото, в съдбата ти. Не се ли учиш, ще циклиш или пиеш хапчета, или и двете... Така че, реши си.
 5. Нормално е, човешко е да изпиташ състрадание, да искаш да бяха различни нещата и да можеше да помогнеш. Дотук добре. Обаче, ти не можеш да поемеш отговорност за ситуацията на безумна емиграция на българите, бягащи от старите си майки или от майка си България в чужбина, Това е извън силите ти. Да, такива българи продават любовта към родителите си за един пробит долар/ евро, казано символично. Но, ти не можеш да поемеш отговорност за тяхната невежа безотговорност. Нито пък можеш да манипулираш мислите, чувствата и поведението на тази жена, за да я накараш да изживее остатъка от живота си смислено, творчески, с преливащ ресурс, съзидателно, с приятели, активно и красиво - това е извън теб по всякакъв начин, субективен и обективен. Оттук натам, можеш да се помолиш за бившата си хазяйка, да ѝ пратиш добри мисли и сърдечност. Както и да видиш, че събужда твои собствени чувства, в собствената ти психика, като просто е тригер, но те вече са били в теб. Собствени отношения за сякаш си задължена непеменно да помогнеш, да задоволиш, да бъдеш отговорна за делата на другия, за да бъдеш сякаш и ти добра и стойностна. Но, виж, че такова отношение е преобръщане, слагане на каруцата пред коня, автоагресивно е. Първо е нужно да уважаваш себе си, да поемеш здрава отговорност за собственото си щастие и добруване, а отговорност за действият ана другите не можеш и не трябва да поемаш. Обичай, но не съжалявай. Обичта е чиста, спокойна, има здрави граници, прегръща, гореща е, но и спокойно уважава първо теб самата. Съжалението обаче е просто прикрит страх да не се случи подобно нещо с теб самата, ако не си достатъчно добра или отговорна или задоволила значимия друг... Виж, че най-важното е да обичаш и приемаш себе си, да се уважаваш дълбоко - тогава виждаш, че няма нужда да поемаш отговорност за нечия безотговорност. Виждаш, че можеш да обичаш, но не и да съжаляваш! Обичай - себе си, после другия, Бога в себе си и Бога в другия!
 6. Да, вероятно от семейството ти се прокрадват модели... Свикнала си на отношения с едно и много наум, с известна дистанция, интерес, напрежения... Когато се появи любящ мъж, това всъщност те плаши, струва ти се, че ако не го гониш, някакси ти прониква твърде дълбоко, в онази зона, в която сега е недоверие. Недоверие, което ти задейства с любовта си, тъй като е безусловна, а ти не познаваш такава. Всъщност ти е полезно да си с такъв човек, така можеш да извадиш, ясно да видиш семейните си програми, да ги препрограмираш. С помощта на психотерапевт се получава по-лесно. Един колега, Алексей, казва: "Винаги имаш избор. Дори да те изядат, можеш да излезеш или отгоре, или отдолу!" ...
 7. Режимът на битка, поддържан от теб по отношение на "лошите" мисли те е държал в тревожност --> Когато тревожността не бива решавана известно време, мозъкът вкарва човека в депресивен режим, с което тревожността до голяма степен се погасява, за сметка на появилите се тъга, безсмислие, празнота, безчувственост... Нереалното усещане и реакцията ти спрямо него е част от този процес на преминаване от тревожно в анхедонично (безчувствено) състояние. Дереализацията те учи на нещо важно - да губиш малкия невротичен контрол и се доверяваш. Да се доверяваш на тялото, Себе си, живота, Бога. Ти обаче се бориш, което поражда изтласкването на страховете, дисоциира ги, а в по-силна тази битка закономерно прераства в потиснатостта, в която сега си. Един добър признак е, когато тревожността се върне. Защото тя е по-лекото състояние, с което се работи и което всъщност поражда и потъването, в което си. Вероятно и в Германия, освен в България, има вещи и холистично работещи терапевти, които могат за няколко сесии силно да повлияят състоянието ти. Да ти помогнат да си помогнеш качествено - с транс, умения за работа с дереализацията, с мислите. Важно е терапевтът ти да бъде умел, да знае и може, наистина да се справя. Проучи и виж кой е такъв. Друг вариант са нет консултациите през скайп или друга медия с терапевт от България. Но, също е много важно да е изключително вещ и да те води със здрава ръка,,а не просто да си говорите! От гледна точка на нас, терапевтите - нищо особено не преживяваш - работим със случаи като твоя ежедневно. Това, което виждам е, че е добре да поработиш обаче с добър колега! Умишлено го повтарям и се надявам да го чуеш и направиш! Успехи!
 8. Расте вината и оттам нормалното приятелско кликване между личностите ви, се превръща в натрапливо гонене на мисли, които идват пак и пак. Всъщност, когато махнеш тази скалъпена от обществото морална цензура, която сега живее в теб, спокойно можеш да си общуваш и да осъзнаеш, че е супер готино да сте добри и близки приятелки. Тоест, вината идва от това, че ти се струва, че мислите противоречат на нормите в теб. Промени нормите, разшири ги, поработи с мисленето си. Виж, че първо, тези мисли отначало са нормални, просто желание за добра дружба. Стават нахални и плашещи те, когато ги интерпретираш изкривено и погрешно, като неправилни. Тогава те могат да отместят фокуса си в сексуален - не защото отначало са такива, а защото с неправилното си тълкуване и потискането им, компресираш и либидо, което прихващайки се за отначало супер нормалните мисли, ги изопачава до такива със сексуален оттенък. А на практика и преди да се бориш с тях, те са си едни чудесни нормални мисли за приятелство. Та, това, което имаш да правиш, е да промениш тълкуванието на мислите, да видиш, че са просто мисли за другарство, но малко попребити от морала ти, се изкривяват. Когато приемеш мислите и махнеш борбата, те се нормализират. Не си гей, но тъй като с твърдата си вътрешна борба си си докарала мисли, че си, можеш да си кажеш: "Приемам се изцяло, такава или онакава!". Приемайки се наистина, отвъд думите, но в една дълбока релаксация и спокойно отношение към тези мисли, те се стапят до обикновени. Тогава знаеш, че всичко е наред! Виж тази ми статия от вчера (имам и други по темата - ако имаш желание, намери ги): Справяне с натрапващите се мисли
 9. Това няма как да знаете, докато не поговорите с него. Засега проектирате неувереност и нищо повече.
 10. В Плевен живее един от най-надеждните в областта на тревожните разстройства специалист - психиатърът-психотерапевт д-р Тодор Първанов. Проявете упорство, направете каквото е нужно, за да приеме момчето. както се казва, пред прага си имате съкровище, та не е нужно да ходите другаде. Колегата няма да лекува сина ви, тъй като не е болен. Ще го учи на смелост! Успехи!
 11. Доколкото себе си познаваме отвътре, дотолкова и другия пол познаваме. Защото ако отвън сме жени, отвътре сме мъже и обратното.
 12. Много добре почваш и до жените изцяло резонирам с теб! После вече проектираш лични субективности.
 13. Казваш, че се чувстваш объркан, хаотичен, явно бъркаш духовност с дрогиране и бягане във фантазия при липса на заземеност, партньорка, стабилно следване на призвание... Казваш, че се чувстваш разбил вратата, а в същото време пишеш тук, където хората разчитат на собственото си дмт и т.н. вещества, като открехват внимателно тясната врата, нежели да я изкъртват с гаубицата на външни вещества, за да избягат от собствени нерешености... Какво търсиш от нас, невежите, докато защитаваш очевидно наличните си вторични изгоди, чувствайки се велик във великите си трипове? Та ние сме едни скучни разчитащи на молитва, медитация и приложно добротворен живот атависти - как бихме могли да те разберем въобще?!
 14. Нулевата стъпка е мотивацията за работа, при ясното осъзнаване ползите от промяната и минусите от статуквото, при развенчаване илюзорните ползи от него и твърде страхуваното бъдеще. Всъщност, промяната е далеч по-лесна и блага. В терапия тяга към промяна, мотивация се създава чрез разделяй и владей принципа. Създава се пораждащо енергия напрежение в една вербална и поведенческа игра между статукво и промяна, като както писах, ясно се преобразуват фантазиите на вторичните печалби, вижда се същностната гадост и се създава тяга към вече вижданата светла и блаа промяна. Това е груб, стартов, но работещ подход при мотивиране при зависимости. След него се продължава по горните стъпки. Това е в терапия. Когато човекът не осъзнава и не иса да ходи на такава, обикновено в далеч по-дълги срокове самият живот, през болката от съсипията от зависимостта, води до такова осъзнаване и моитвация към промяна - евентуално.
 15. Тоест всичко започва добре, но постепенно се повтаря същаа картинка. Аз ясно предположих какви дефицити в поведениети и психиката зад нея предполагам и виждам в теб. Оттъук насетне, можем да си чешем пръстите до Марс и обратно по клавиатурата, но няма как да ти свършим работата по научаване на себезаявяване и себеприемане, граници и привличащо съблазняване. Може да се дадат някои насоки, да. Но както писах, по отговорите ти съдя, че ще одраскат само ламарината, а не знам дали имаш каско, пък и ние, поне аз де, обичам да върша реална работа. Писах как, какво, къде. Приятно чесане!