Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Орлин Баев

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  5705
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  199

Орлин Баев last won the day on Октомври 20

Орлин Баев had the most liked content!

За Орлин Баев

 • Ранк
  Приятел на Портала
 • Рожден Ден 12/24/1971

Метод за Връзка

 • Website URL
  http://orlin.bravehost.com
 • ICQ
  0

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Психотерапия, психология, когнитивна наука на религията и психология на религията, интегрална парадигма в психологията и науката, визуализация, хипноза, медитация и съзерцание, сублимация и себетрансформация, човечността в човека, ресвързване и сливане с нишките на любовта, мъдростта и истината на Вселената, свободната воля...

Последни Посещения

97239 посещения на профила
 1. Орлин Баев

  Светлю

  Защото колкото повече воля, толкова повече натрапливости, затова. Какви методи и какво принципно отношение са ви дали или сте разбрала не знам, но не е волята пътят тук...
 2. Току що се връщам от обучение по хипнотерапия, където преподавах на психолози и лекари. Силен метод е хипнотерапията, така е. Благодаря за добрите думи сърдечно! Аудио сесиите хипноза и нлп затова са сложени свободно - за да се ползват и помагат. Искам да кажа обаче, че докато продължавате с тях, помагайте и на терапевта си в живите сесии и помежду им. Промяната към смисъл и щастие е сигурна, когато той е силен в работата си, а вие мотивирана!
 3. В цялото ти отношение прозира изтласкване, избутване на нежеланото. Нито медитацията, нито позитум е положителност и хубавичко, а е цялостност, обхващаща колкото светлината, толкова и сянката. С други думи, от ума си казваш неща, но практически бягаш от собственото си подсъзнание. Колегата ще ти помогне!
 4. Орлин Баев

  Перманентна замаяност

  Същият няма да станеш. Далеч по-цялостен, щастлив, смислен, не по детски, а сърцато смел и обичащ. Вече вървиш в посоката. Човекът, към когото си се насочил, ще помогне с лекота!
 5. Това е. Супер! Съдействай на колегата - нещата се променят в рамките на броени сесии значително и осезаемо. С любов, идваща през смиреното доверие, в молитвеното и медитативно приемане, което вече започваш да усвояваш. Тогава любовта протича, заявяваш се спокойно пред себе си и света. Съответно, външните промени се случват закономерно.
 6. На вторичните печалби на статуквото, което рационализираш във върл рев, пасва да е "обречен" - така е удобно. Вътрешните пътища за справяне са не само налични, но задължително разкриват ниагари от смисъл и щастие. Тогава външните промени се случват с лекота. Но, в зоната на комфортното жертва мислене, тинята е някак си своя си... Да не давам впечатление, че те критикувам, Не, казвам че е лесно да промениш нещата. Старите модели те объркват, крещят отвътре като песове по луната на статуквото. Всичко се променя - не си тези програми, повече си. Помагай на терапевта ти да ти помага да си помагаш активно, интелигентно и постъпателно!
 7. Умишлено оставих само здравата част от думите ти - тя и ще ти помогне.
 8. Орлин Баев

  Сила на характера

  Волята е свобода, а не толкова инатлив напън. Преодоляването на това, което оковава, води към свободата. Трансформирането на страховете е старт. Освобождаването от зависимите навици, вече същностно в развитието на волята. Като цяло обаче, волевият човек, живеещ от его позиция, не е приятна картинка. Толкова е и волеви - себеналагащ се, да. Същинската воля е свързана с живота от позицията на Човека, с пътя на любовта, водеща до мъдростта, която освобождава,.
 9. След час ще се виждам с Димитрина... Не мислиш ли, че нейното мнение за състоянието ти е валидно?!
 10. Имаш да учиш явно, процес е. Съвети тук не даваме, а и в кабинетите си, директни такива, рядко. Има общи принципи, но всичко е лично, а рабоата също е индивидуализирана според това какви урци имат да се учат. Това, което виждам в думите ти е, че отношението ти към голяма част от теб е като към нещо външно - искаш да се махне, пробваш да я натикаш в дън гори тилилейски. Когато посоката е оцялостяващо прегръщане, това не е самозалъгване - "да си го кажа или опитам, за да се махне гадното преживяване". Не, нужно е да е истински смирено приемане - на фона на цялостно себепзнание, свързване на точки, учене. Не е механика, не е хапче. Точно така. Всеки от нас си има стил, подход. Разчитай на терапевта си. Че имаш да учиш, имаш. Че имаш да превръщаш мрънкане в благодарно учене, имаш. Ще се случи - съдействай му активно!
 11. Да се дава е добре, когато е търсено, иначе няма ненаказано добро ,превръщащо се в зло, когато е неискано. Да се самосъжалява човек, означава да изнася отговорността навън, поставяйки се в позиция на жертва, обвиняваща тялото си, съдбата, психиката, несъществуващаа случайност и т.н. Случващото се като симптоми си има причини както възприятийно-отношенчески, така и характерови и е напълно закономерно, когато се проследи. Неврозата мъчи, когато човек не се учи от нея. Когато го прави, е просто добра работа по себе си. Честно казано, знаем какво изживява човек с натрапливи мисли... Добра шегичка... Излиза, че страхът е нещо външно, атакуващо невинната жертвичка. Мислех си, че е продуциран от погрешното възприятие на собствените характерови вярвания, продуциращи нормални автоматични мисли, превръщани в натрапливи именно от невежата им интерпретация... Но сигурно съм се объркал, а боят със сянка наистина е чудна идея за увековечаване на едни нищо и никакви в началото, нормални мисли, превръщани от незнанието в натрапливости... Още малко и ще почнем да съжаляваме... Да, но съжалението не е нищо повече от страха "да не бъда и аз така" и няма нищичко общо с любовта. Затова предпочитаме да обичаме, докато сме безжалостни към невежеството. Ако хирурзите съжаляваха ненужното за организма, едва ли биха си вършили работата. Та така...
 12. Много точно и цвнно, По принцип, но и изразяващо характеристиките на човека с п.а. Благодаря!
 13. Орлин Баев

  Перманентна замаяност

  Понякога единият спорт е достатъчен... Има обаче цялостен процес на вглеждане зад симптома, осъзнаване и общуване с наличното под него, за да бъде преобразувано от невротично, в здраво. Не е механично количествен, а съзнателно качествен процес.
 14. Орлин Баев

  Перманентна замаяност

  Защото над 7 е нужно не да се справяш от его позиция, а да се довериш. А това вече не е техника, а скок в пълната липса на контрол, с отношение на смирено доверие, провеждащо приемането на любовта. Приемане, осъществяващо един качествен скок в теб. Когато загубиш его конрола, се ражда самообладанието на сърцатата ти храброст. Възпламенява се куражът ти. Думата кураж идва от френски -етимологията ѝ идва от сърдечен устрем. Приемайки се напълно слаб и провален в молитвеното и медитативно притихване, на което невротичното преживяване само те учи, а психотерапевтът единствено му помага - само тогава самосъзнателният ти център се прехвърля в един дълбоко вярващ си не от его напън над страх, а от присъствието в потока на любовта човек. Преживелищно е простичко и красиво. Его умът може да насочи с метафори към това преживяване, но само през смиреното си притихване, да го проведе. В зен се казва: "Отмести се, за да минеш!"... . Виж в статията от линка. Страхът под замайването наистина ти е приятел. Не е целта с техника да го замажем или спираме, а с или без техника, да извлечем добрите му послания. Защото е прекрасен посланник на любящата ти смелост, на целостта ти!
 15. Орлин Баев

  Ревността

  ... за да ги ползва за угода на какво - за его заблуди, рационализирани като широкоскроеност?.. Определението на рационализацията е: Извиняване на несъзнавани подбуди (егоистични, невротични, характеропатийни...) с привидно рационални аргументи. Има такива жени. Или мъже. Има отворени връзки. Не се наемам да съдя. Въпросът е - ти искаш ли такава? Това е тантра толкова, колкото разпространения на запад стречинг, представян за йога, е такава. Тантра е действително велика дисциплина, свързана основно с медитацията, съзерцанието, осъзнаването на вътрешния Богочовек. Сексът е една малка част от нея, при това в оригиналната индийска и тибетска тантра практикуван главно...целомъдрено, като вътрешно сливане между съзнание и енергия, вода и огън, шива и шакти. Като външен акт също, но регулирано, с един партньор, без никакво прекаляване. Действителната тантра е свързана с огромна дисциплина, чистота и отдаденост на състраданието и смирената жертва и преобразуване на човешкото в божествено, с основен принцип трансформацията. На разгула, представян за тантра, в страните от където произлиза, винаги се е гледало като на служба на порока, каквото и е всъщност. А за запада - профанизацията е огромна... Понастоящем единствената реална тантра може да се намери в тибетския будизъм - свързана е с много, много усилия, смирение и предано следване на тесен, труден, нагорен път, издържан реално от малцина. Това, което дружките на твоя познат преподават като тантра, е откровено надолен, широк път, угоден отначало, но постепенно отдалечаващ от любовта и мъдростта. Дори наричането на това тантра, ми е глупаво - пазарен продукт за западния роб, служещ на тщеславието си е. Добре продаван на хорското невежество, но твърде далеч от Бога, от Бодхисатва природата, от любовта и мъдроста продукт... По-надолу в текста си описваш тотално размиване на здравите граници на партньорството, налагано ти като "това е нормално". Има хора, живеещи в отвоени партньорства - не искам да квалифицирам - малък грешник съм... Та, има ги. Повтарям въпроса си от по-горе - искаш ли това? Ако да, ок - живеете си в подобни отношения. Ако обаче не от ума и наложени от родители, система и учения вярвания, а от душата и сърцето си знаеш, че такива разбирания са криви и подобен начин на живот далечен от любовта - ако въпреки това останеш в такива отношения, влизаш в болезнена автоагресия, в един "чуден"мазохизъм. Да, от ревността полза няма. От позицията на живата си душа и мъдро сърце, подпомогнати от здравия разум, реши - искам ли това или не!
×