Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Димитрина_

Участници
  • Общо Съдържание

    378
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Димитрина_ last won the day on Февруари 4 2015

Димитрина_ had the most liked content!

Профил Информация

  • Пол
    Жена

Последни Посещения

6156 посещения на профила

Димитрина_'s Achievements

  1. Всъщност, има го и в Уикипедия, дори разбрах, каквото ми трябваше. Хамса е птица, най-често - гъска, и е алегория, подобна на тази с лотоса. Ти може да продължиш, уточни откъде точно е дошла Хамса-символиката. И в двете традиции също се свързва с петицата.
  2. Лиула, не мога да обясня значението и смисъла, който се влага в символиката на Хамса. Признавам че съм я виждала, но не и тълкувала. А сега, ако мога да цитирам едно пословично обяснение за Хамса, като лично аз не разбрах за създание ли е считано. Случайно попаднах на него: Пояснявам че въпросното Хамса е тълкувано в контекста на индийската култура. Юдеите може да са пренесли това название и да са го натоварили с още символика. И, ако трябва да потърся паралел на митичното същество Хамса, то бих го свързала със значението на символиката, която предлага и носи Умереността като аркан от таро. (Знанието откъдето идва или е дошло - оттам се връща, в историческия си път)
  3. Здравей, Тези карти не отговарят на въпроса ти. Рицарят колкото и да е упорит и уверен, прекалената привързаност може да е в тежест. И той, рицарят, не е твоя персонификация, просто на твоите желания и надежди. Напрежение струи от тези три карти, на мен така ми се струва. Искаш да има Справедливост, да се възнаградят усилията ти, затова в тази конкретика е мислимо да кажем, че Справедливостта е вид изразност на субективната гледна точка. Колесницата малко поизгаря нещата от емоционална гледна точка, н както ти казах това не отразява самия въпрос, така че не се притеснявай, питай пак Докога каза че беше срокът преди да обявят резултатите?
  4. Нека посоча още нещо. В подхода към разбиране на културите, но чуждите, човек се стреми да отбелязва най-важните точки, стълбове, около които се гради и сътворява култура. Страничната гледна точка не винаги е обективна, затова се и подчинява на структура и принципи, които изследователят следва. Като противоположност, сам представител на една култура не би могъл да се оцени обективно. Той трябва да излезе навън, встрани, далеч от своите рамки, но тук социалните науки дават отговор в подкрепа на неуспеха културата сама да се оцени. Тя трябва да се подложи на сравнение, фокусът да се измества. Така е и с картите, и с принципа който следват - да обменят информация и да трансформират, стига погледът да е насочен в правилната посока.
  5. - Защо Таро? Предлагам в тази тема да се обсъждат основните принципни и функционални положения по методологията на работа с картите, за да се изличи неведението, което в общия случай мнозинството си е съставило за работата на Таро като такова. Ще е трудно да се систематизира цялата необходима информация, при все че дори аз не мога да го направя на един дъх, но ще опитам да подбера най-важното. Темата е тук, за да посочи в допълнение на архивирания форум, какво е важно да знаем и какво да подлагаме на съмнение. Първо, важно е да се знае какво имаме предвид под карти Таро и с каква "мисия" ги натоварваме - е, натоварваме е силна, дума, но за начинаещия ще звучи странно. И не на последно място, а може би и най-събирателното - контекста в който се появяват като наши помощници и способ за събиране на знания, а именно настоящия български исторически контекст Важно е да се знае, поне според мен, че с разпада на предишния държавен строй, започват да се разпространяват както положителни или неутрални тенденции (от всякакъв род!), така и не толкова полезни. Езотеричната тематика, съвсем правилно може да се твърди, е заляла пазарите, разпространява се идилично и безкритично из интернет, така че напълно спокойно попада в полезрението на много хора. По един или друг начин местната социална предпоставка и нагласи изваждат на преден план определени тенденции, като нарицателно за една от тях е врачеството. Врачки, магове, шамани, екстрасенси, викачи на духове, и прочие представители на тази социална извадка Не искам да насърчавам сляпо изтриване на доверието у някого от този тип хора, но искам да предразположа към размисъл и критичност. Да си зададем по-често въпроса "Защо?" и "Може ли да се разчита на това?". И най-вече, дали Таро трябва да попада под ударите на тази стигма. Нека разширим кръгозора, защото Таро ни кара да вникваме у световете на другите, но и в своя ако суъмеем, и не е подчинено на илюзорните масови представи за магически практики. Религиите не са негова майка, т.е., не бива и да бъдат. Практиката, емпирията е най-важната съставка за човек, насочил вниманието си и желаещ да изучава системата.
  6. Съгласна съм с мнението на Джи за 3 пентакли и цялата комбинация. Но вече тя бе обсъдена, предлагам ако някой друг има налични карти, изтеглени за въпрос от такова естество, да анализира и да продължим дискусията. Аз ще се постарая да си набавя подобни комбинации, които да изкоментираме.
  7. Последните няколко поста на Александър са пълна недомислица, и аз не ги разбирам. Върха на айсберга... Истинските мъже не хленчат, мисля.
  8. Момичета, момчета...и жени - вие как виждате развитието си с "гледачеството"? Виждате ли се напреднали, мислите ли, че имате капацитета да се наричате таро прогнозисти? И още нещо, как лично виждате развитието на този и други таро форуми и страници, може ли с нещо да допринесем за тяхното развитие?
  9. Предоставям следващия КК, в който съм попитала за съвет, съответно за мен. Материалът е постен, но не бива да се отказваме, нали 1 - 8 пентакли 2 - 3 чаши 3 - 10 пентакли 4 - 9 пентакли 5 - Паж чаши 6 - Дявола 7 - Магьосника, обърнат 8 - Глупака 9 - Крал чаши 10 - 2 меча 11 - Ас меча 12 - Висшата жрица Говорих за намерения в предния си коментар, за 8 пентакли, тук също я виждам в подобен превод. Ситуационен също. С 3 чаши формира един не особено развит емоционален импулс, с привкус на Паж чаши - да, не съм особен почитател на тази карта. 10 пентакли, особено така изразена, е събирателно на надличностните (но все пак изразяващи се чрез индивида), фамилни и прочие отговорности, каквото и да означават, както и еквивалент на тези архетипи. Очаквания, които са субективни. Глупава цел, която даже не се осъзнава за цел. От Дявола нататък има свидетелства за отдръпване във вътрешните океани и пространства. Може би - Крал чаши и Дявола свидетелстват за зависимост, но от какво ли? Предполагам, зависимост от страха. Иска ми се да мисля, че трябва да стана един Глупак, който, преродил се отново из водата, създава път и смисъл. А не просто буквалността на глупака.
  10. Здравей, възможно е да имаш някаква проективност, визирам краля, тъй като той вдига летвата много нависоко. От 8 пентакли имам впечатления, че е в немалко случаи пожелателна карта, има връзка с процеса на зараждането на подбуда и интенция, но без осъществено волево действие и в крайна сметка реален резултат. Освен това, тя, по мои впечатления, обича да превърта минали сценарии. Първоначалната й позиция леко ме притеснява. Да речем, че означава твоите намерения, в конкретната ситуация. 3 пентакли някак си увисва в края, може би има неща, за които не знаеш, за състоящия се конкурс. Но, допитването чрез Таро за подобни избирателни процеси, които предполагам зависят от не един човек, може да се окаже подвеждащо. Действай по твоя си начин
  11. На шега или не, спомних си за този весел видео клип:
  12. Да продължа. Естествено, че мъжът, а не друг, ще се наложи да подсигурява в главна степен жилищното материално благополучие. В един идеален вариант, а ако не е такъв, то трябва да се работи в посока неговото реализиране. Не подкрепям мъже, които "въвеждат" жената в дома на родителите си, не живеем в индийски филм. Претендираме за европейски ценности, но де факто, не взимаме пример от тях, не искаме. Отделно, как ти си позволяваш генерализация от типа "всяка травма е причина за наследствени...болести"? Как си стигнал до този извод? Предполагам пак по пътя на (вече) собствените ти, безценни генерализации. Жената е косвен обвиняем по тази твоя "теза". И се връщаме към мита за Едем и Евиния грях Мъжът не вдъхва респект, когато се хваща за всяка буква. Ти постъпваш точно по този начин, дословно и буквално правиш дисекция на потенциално заплашващ вижданията ти изказ. А по последното ти изказване, цитирано по-горе, пълният абсурд остава пълен за егоистите и неразбиращите, за тези, които са затворили кепенците към интелекта. Твърде много мъже търсят да намерят просто отдушник в лицето на жената, неспособни да изпълнят изискванията, зададени им като жизнен план от техните майки. Народният наш лирически герой усилено си напява песента за майце, докато Орест и Хамлет са на друго мнение. А с последното не изказвам реваншизъм или крайност.
×
×
  • Добави...