Jump to content
Порталът към съзнателен живот

jul

Участници
 • Общо Съдържание

  450
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  1

Всичко добавено от jul

 1. На днешната дата, (10 юли 1856г.) е роден Никола Тесла - геният, който озари нашия свят в началото на 20-ти век. Човекът, открил начин за доставяне на безплатна енергия до всяко кътче на планетата. ‎- Г-н Тесла, доколкото знам, Вие имате над хиляда патента за най-различни изобретения. - Ами аз нищо не изобретявам, просто го виждам, всичко това вече съществува. Знаете ли, ще Ви разкрия тайната си. Аз повече не работя за настоящето, сега аз работя за бъдещето. (Лонг Айлънд, 1900г.) Никола Тесла е баща на съвременната концепция за енергосистемата и автор на повече от 700 патента, слага началото на електрификацията. Тесла открива принципите на робототехниката и двигателите, работещи със слънчева енергия, родоначалник е на телемеханиката, формулира принципа за предаване на изображения, използван по-късно в телевизията, на "проникващите лъчи", известни днес като рентгенови. Пръв разработва електрическото запалване на автомобила, сваляйки бензиновия двигател, флуоресцентните лампи, негови са идеите за електронните микроскопи и лазерите. Преди да бъдат открити космическите лъчи, Тесла предсказал тяхното съществуване и използването на безплатен ток чрез безжично предаване на електрическа енергия на големи разстояния. След като хората на Томас Едисон запалват неговата люборатория и геният изпада в немилост....какво знаем днес за него? Тесла твърдял,че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.Той обяснявал сънищата си като”друг свят”, където всички тези изобретения му били показвани от населяващите този свят. Също така твърдял,че там самият той се чувства по-добре отколкото в реалния живот и, че за него онзи свят, който се появявал в сънищата му, бил също толкова истински, колкото и този.
 2. Вижте тук пример с обединението на два народа в името на Мира и Любовта - толкова е истинско, трогателно......(всички вероятно знаете за военните заплахи между Иран и Израел след атентата в Бургас). и отговора.......
 3. Знаете ли историята за двата филма от Изгрева, споменати от автора на темата? Научих я и ви я споделям... Първият е заснет през последните дни на декември 1944 година при полагането на физическото тяло на Петър Дънов на Мястото на Учителя, а другият е сниман на 22 март 1945... ....Филмите от Изгрева са на две ролки от по 120 метра. Това са черно-бели позитивни филми, предназначени за прожекция. Те са иззети от служители на Държавна сигурност от жилището на човека, който ги е съхранявал, заедно с много други вещи. През годините филмите са пожалени от съдбата по абсолютен начин – голяма част от филмите в куфарчето са унищожени, докато тези от Изгрева са в идеално здраве днес. Куфарчето беше върнато от същия този служител, който преди години извършил обиска – нещо в него се обърнало – започнал да сънува Учителя и по думи на този, който е съхранявал филма в годините преди да му бъде иззет – се обърнал към Учението. И в този момент този човек решил да върне куфарчето с документалните филми – на една Паневритмия се разпознали след толкова години и си разменили едно куфарче....
 4. jul

  Мания за величие

  Да...и нима това не са едни от най-самотните и нещастни хора?....... Надутото его пречи за създаването на сърдечни взаимоотношения, където съществува естествено приемане, изслушване и балансирано приемане/отдаване. Опитвали ли сте да се пошегувате с тях? Не се заблуждавайте от усмивката и привидната "веселост". Хората с подобна мания са сред най-обидчивите и бързо ще смачкат ентусиазма ви, защото те обикновено приемат лично думи, които може и да не са отправени към тях. Изобщо, липсата на чувство за хумор какво още разкрива?
 5. Според етичните принципи на католическата църква някога изгоряха хиляди смели котараци Кое наричаш етично? Понякога наричаме неетично това, което ни настъпва по мазолите, т.е. комплексите, които ВСИЧКИ до един притежаваме...трудно можем да избягаме от сянката си.
 6. Флорестанчо, и ти си от хората, които безкрайно обичам и този прекрасен форум ни подари! Ти нали няма да хвърчиш през прозореца, а ще останеш, за да реализираме щурата идея да почистим Витоша....от снега през зимата?
 7. "Казването на истината е една операция без упойка" - Учителя Това също може да бъде повод за премахване на даден профил.Не знаем кой как се припознава и възприема болезнено в конкретна ситуация! Всички ние знаем, че е много трудно да се понесе нещо, изложено директно и без заобикалки. Има хора, които говорят по-прямо, макар и не злонамерено. Други са меки и захаросани, а отвътре врят и кипят, и очите им святкат (но не от святост). Аз например съм от хората, които не могат да говорят така...а и не искам да се конфронтирам директно (Имам явно прекалено силно застъпени Везни в картата), но се възхищавам на онези, които притежават смелостта да кажат нещата, дори и с цената на това да им одерат кожата. А това моето, нима не бие към лицемерие?! Нещо може да ти е неприятно, но ти благо мълчиш и захаросваш. Та се възхищавам на искрените и смели хора и знаете ли защо? Защото такъв човек никога няма да ти забие нож в гърба.
 8. В този форум се запознах с някои от най-най-любимите си хора....половината вече са изтрити. Слава Богу, свързахме се и разменихме координати преди това да се случи...Искам да благодаря, че ги срещнах тук и ми помогнаха за толкова много неща!!!
 9. Ей, диванета, вие кога излязохте навън, бързо тук! Докога ще се занимавам аз с вас?!
 10. jul

  Mъжът -2 част

  Хм, за мен горните критерии не са за любовни/съпружески отношения, а показват чист стремеж към сделка. Единствените критерии може да са любовта и сродството, привличането също, за да не останем на ниво приятелство. Останалите неща са напълно вторични, подменяеми, променливи (коремните мускули може старателно да се отпуснат, а портфейлът да се смали, е, тогава какво правим?) Когато търсех своя любим някъде най-дълбоко и съкровено в себе си се запитах какво наистина искам - човек, който да ми е сроден, взаимна любов и разбирателство. Никога не ми хрумвало да търся и определям външни характеристики, камо ли за парите. Ясно е, че както можеш да си на върха на вълната, така и да паднеш под земята. При все това, наистина има много жени, които горките...се подлъгват в търсене на външните критерии. Каквото повикало, такова се обадило.
 11. jul

  Разговорки

  Да, аз съм дресьорката му - справя се отлично със съчетанията.
 12. Абе хора, изписахте романи!!! Толкова, толкова енергия да се аргументирате и убеждавате другия и то абсолютно безсмислено! Отде тоз ентусиазъм ))???
 13. jul

  Интересни ТВ предавания

  Аз пък гледайки горното предаване се замислих как неизползваната сексуална енергия направо като пара може да изпуши под формата на ....словоохотливост. Или блокиране, срам, вина - т.е. обратното. За всеки случай става видима и чуваема, когато се подпуши Истерия идва от "hystera", т.е. матка...
 14. Да, vorfax, през този експеримент сме минали всички и можем да се похвалим с богат опит, защото самата ни образователна система е основана върху т.нар. парциален подход. Още ме топлят спомените от академията. Моята специалност (История на изкуството), като теоретична предлагаше богат асортимент от изпити, където от нас се очакваше за кратък период да запаметим множество имена и факти много често поднесени без връзка - всеки семестър имах между 11 и 14 теоретични изпита, но продължителността на сесията беше като тази на художниците, които имаха 2-3. Е? Учиш по 24ч. на ден, защото обикновено за всеки изпит имаш по два дни, четейки томове с книги, без да спиш. През семестъра беше трудно да се учи, защото имахме пълна програма -от сутрин до вечер лекции. Продължих и с медицина - същото! Парциалният метод не работи, защото при едно елементарно запознаване с психофизиологичните закони на мозъка става ясно, че мозъкът не възприема изолирани символи . В съзнанието и активното внимание запаметяването се подчинява на „закона на Милър", набелязан от Вундт, когато изследва капацитета на вниманието при преработване на едновременни информационни елементи при възприятието и представата. Дълготрайната памет, обаче, лежи в т.нар периферни перцепции и следва други закони. Няма случай, при който мозъкът да работи само с коровите си структури или само с подкорието, или само с дясното (лявото) полукълбо. Функционалното единство на мозъка е неразкъсваемо, независимо от обстоятелството, че в някои случаи на преден план изпъква една или друга активност. Голото запаметяване, така както ми го предлагаш ти, води не просто до умора, отегчение, ниска мотивация и плитко запаметяване, а при някои хора може да се стигне и до невротични заболявания, а при децата и до т.нар. скрита дидактогения. Ако наистина те интересува как функционира мозъка, паметта, какво представляват резервите на личността, препоръчвам ти да се запознаеш с труда на проф. Георги Лозанов - един велик български учен, физиолог на мозъка, психиатър и педагог - има негови научни статии и книги на българскиhttp://www.spiralata...=1&find=�������, английски, испански, френски, немски и др. езици, защото той е световно признат учен. ЮНЕСКО призна метода му Сугестопедия, основан именно върху невероятните способности на мозъка, ключа към скритите резерви и паметта за...най-иновативния в света. При Лозанов и с лупа да търсиш, няма да откриеш следи от езотерични бози. Разбира се, в България е малко известен, защото братята комунисти го държат под домашен арест 10г, от страх да не имигрира, точно когато става световно признат и разпространяват лъжи за метода. По-късно австрийският президент го кани във Виена и му създава институт. Той се върна в България преди няколко години. Почина... наскоро...днес се навършват точно два месеца. Знаеш ли защо пиша толкова сантиментално? Защото аз бях една такава жертва а образователната система и мир нямах какво става, защо така учим, забравяме, как наистина функционира мозъкът и защо използваме едва няколко процента от него. Е, наложи ми се да науча спешно, много спешно френски и...се свързах с него малко преди да си замине. По метода взех за кратко време огромен материал, без стрес, монотонно повторение, лудо писане на глаголи, а разгръщайки креативността си по красив и вдъхновяващ начин. От изходно положение - едва да връзвам изречения, с взети официално часове за начално ниво, за няколко седмици...използвайки лингвистичните, психологически, неврофизиологични, артистични, педагогически и психотерапевтични аспекти на метода си взех официалния изпит за ниво В2 (за завършена езикова все едно). Бях единствената в групата, която учеше френски от няколко месеца и това беше изпит, на който хората се явят по няколко пъти, след като са учили преди това езика с години. По метода през 70-те години в България се обучават ок.5000 деца във всички дисциплини в училище - те успяват да вземат официално материала, предвиден за две години в рамките на няколко месеца - без проблеми с дисциплината, без домашно (!) и без здравословни усложнения. Струва си човек да се запознае с специфичната организация на мозъка, с неговата фасетна функция, с психофизиологията на лингвистичния айсберг, с централните и периферни перцепции, за да узнае какви необятни способности са скрити в него - ей така, от обща култура. За един преподавател обаче, който искрено желае ефективност в учебния процес и който наистина цени детската психика - това е задължително.
 15. Аз също съм на мнение, че не бива да прокарваме елементи на порицание, вина и страх, когато се докосваме до най-фините пластове на хората - душите им. Едно е да бъде естествено решение, взето отговорно и съзнателно и съвсем друго, когато е провокирано от травма и погнуса. Мисля, че отношенията между нас - хората, надхвърлят като мощ и влияние екологичните проблеми и страданията на животните. И знаете ли защо? Защото ние ги създаваме. Ако работим в насоката да се хармонизираме самите ние и да смекчим отношението си към хората, ще се промени самата заобикаляща реалност. убедена съм, че негативните ни мисли създават на физическо равнище....боклуците. Убедена съм, че настървеното ни отношение към "месоядните", към престъпниците, към....към...и към....създава реалността с животните в кланиците. Този проблем НЯМА как да се оправи, ако първо не се оправят самите хора помежду си!!! Затова и еколозите, хулещи тези, които замърсяват и рушат, се въртят в порочен кръг. Затова и вегетарианците, които подяждат другите, всяват вина и се настървяват срещу "виновниците", не са по-различни от тях.
 16. Това е груба фактологична грешка, взимайки предвид научните експерименти, извършени през последните десетилетия и съответните емпирични доказателства в областта на мозъка, физиологичните процеси и паметта.
 17. Привет~ Самата оздравителна програма е насочена към целия организъм и има строго определен (бих могла да кажа дори....геометричен ) ред, в който се извършват самите упражнение, като се поставят акценти и към дадени заболели органи. Много е важно точно това - цялостният подход, подплътен от ВЯРА в успеха. Не мога да опиша просто едно упражнение, защото се запчва със загрявка, преминава се през определен вид дишане, визуализация, работа с емоциите и т.н. нали разбираш... Аз съм срещала упражненията дадени за мъжете в третата му книга - нар. се "Уроците на Норбеков". Не съм ходила на курсовете му, но съм работила самостоятелно и съм много доволна. Разбира се...в друга насока, предвид пола ми ... Имам познати....вече доста...които си свалиха очилата - но пак казвам, акцентът не е върху лекуването на един орган, когато цялата система страда и на първо място - психиката. Самият Норбеков казва, че механичното изпълнение на упражненията е 1-2% от цялата програма! Тук можете да изтеглите книгите: http://www.spiralata...Type=1&find=�������� Първата е "Опитът на един глупак..." и там разказва подробно своята история, дава основата на упражненията с картинки. Втората е "Къде на..." и т.н. ще се ориентирате. Колкото до Пандора - пак стигнахме до вярата. Все едно някой да ти поднесе една връзка с поне 100-на ключа, казвайки, че вратата може да се отвори със сигурност с поне един от тях...ти обаче си опитал 30-на и вече си се отчаял. Един добър психотерапевт може да бъде безценен, особено що се отнася до това да спомогне да се открият онези фини и скрити блокажи. Тук и жената има роля...при това съществена.
 18. Здравейте, може да опитате с оздравителната програма на М.Норбеков. Той е минал през същия проблем и има чудесни и ефективни упражнения. Колкото до сексуалната енергия - потискането й е най-сигурния път към множество заболявания....не ви съветвам да се мъчите. И да, качественият секс е основа в хармоничните отношения - не казвам единствено необходима, защото над нея се гради, но съществена! Напълно е възможно да се регулират нещата....вече хиляди хора по света са успели, можете и Вие. Нека не забравяме, като жени, че играем много важна роля за това - Вие бихте могла да му помогнете.
 19. jul

  Българското отчуждение

  Благодаря ти, Преслава, много мило. Бих искала да споделя, че всичко това, което спомена при отварянето на темата много пъти ме е търмозило и занимавало и мен. Това, което ме преобърна, е контрастният досег с други страни и култури, и съответно техните проблеми....които, повярвай ми,, на пръв поглед замаскирани зад материалното благополучие....не са никак малки!!! Когато се докоснеш до едно по-голямо отчуждение, студенина и лицемерие, разбираш, че това, което ни притеснява в България, непрестанното мрънкане, песимизма пр. са едни трошици...и ...те могат просто да се почистят и отстранят. По-трудно се гради другото... В България наистина лесно се кастрят мечтите, смазва вярата и т.н. но това е хубавото на отворените врати днес - когато излезеш, се връщаш обновен - за какво? Да съзреш с положителни очи страната, да оцениш прекрасното в нея! Това е валидно и за другите места и хора....помага... И някак това, което преди ти се е струвало като тежък и нерешим проблем, сега виждаш, че не е така сериозен, на фона на такива, с които можеш да го сравниш! Това ми напомня на тийнейджърите, които имат пререкания с родителите, дразнят се, карат се, но инак се обичат. И когато всеки свободен поеме в своята посока, остават любовта и уважението. Такава е връзката и с родината май...Аз поне не съм злопаметна и така е по-леко. В мен остава спомена за красивото и той нараства с времето. страшна комбинация, ще се разберем идеално - аз самата съм астрологично коте-куче....
 20. jul

  Българското отчуждение

  Българите са прекрасни - това общо казано (ясно е, че добри хора има навсякъде...) и точно както по-горе Емил от Льонеберя е писал - да потвърдя и аз: по-добре леко диви и неопитомени, но искрени хора, отколкото елегантно лицемерни и възпитани, каквито много често се срещат на Запад. Прекрасни са българите, но леко посърнали и със смачкан дух. Но това се оправя..(!)..особено когато видите другите докъде са го докарали, тогава нещо те "тресва" по главата! Не съдете само по материалното състояние на западняците, помислете с какво са платили, за да го имат и какво се крие зад "културата"... Аз познавам вече немалко българи, в които гори новото и това, което обожавам в тях са отворените им сърца, искреността и топлината!
 21. http://www.public-republic.com/magazine/2012/06/92442.php#more-92442
 22. Продължават и днес! Целта е президентът да постави вето! "Държавните гори и защитени територии заемат 20% от територията на България. Те са последният публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце. С приемането на измененията на Закона за горите ще се увеличи изсечената и застроена площ в горите и защитените територии, сред които и Природен парк Витоша. За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост, без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение." Както обикновено...тези протести не са отразени в новините по телевизията - ясно е защо. Свободната медия е интернет...
 23. Мили rumenk, Вие очевидно през годините сте бил един прекрасен, грижовен и отговорен баща. Не бих си и помислила да намекна, че обсебвате сина си, не и Вие. Не случайно Ви помолих да споделите за най-важния фактор - майката. Сам описахте какво е положението. Нали разбирате, това, което ни се случва в детството има най-пряко отношение към сегашните прояви на личността ни. Защо Ви насочих към нея и към този по-ранен период? За да разберете къде се коренят тези прояви у него. Лъжата е бил естествен защитен механизъм срещу налагането на волята...в случая не Вашата, а тази на майката. Вие берете плодовете на нещо, посято от преди десетки години. Никога не е късно за промяна, но желанието трябва да е и от страната на сина Ви. А имам и друг въпрос. Неговата майка продължава ли активно да се бърка в живота му? Включително и с тревоги, контрол, насоки като от родител към малкото "немощно" отроче? Защото ако продължава, това определено е проблем. Не говоря за Вас, а пак повтарям, за майка му.
×