Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Stoyan_V

Участници
  • Общо Съдържание

    66
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    2

Репутация Активност

  1. Like
    Stoyan_V got a reaction from АлександърТ.А. in Книжарницата. Въпроси и отговори. Попитайте тук   
    Учителя неслучайно казва на с. 245 от серията „Сила и живот“ в томчето беседи „Ето човека“ следното: „Сега хора, които не разбират дълбокия смисъл на първообразния език, могат да направят един или друг превод, да разместят думите. Но има известни закони, които регулират човешката мисъл и които не допущат едно своеобразно разместване. Докато човек не се научи да мисли правилно, той ще прави грешки и ще ги изкупува с ред страдания ... В трета серия на „Сила и живот“, озаглавена „Солта“, на с. 177 можем да прочетем: „Имайте предвид, че в това, върху което ще ви говоря, всяка дума има особен смисъл. Когато употребявам известна дума, аз търся нейните вибрации, защото думите се определят, тъй както се определят слънчевите лъчи. Не може да произведете известен цвят, ако не произведете вибрациите, които му съответстват. Следователно, като се говори за добродетели например, трябва да произведете вибрации, съответни на добродетелта, и тогава ще разберете съответния смисъл на тази дума. Само така ще имате една обективна реална истина,“
  2. Like
    Stoyan_V got a reaction from АлександърТ.А. in Книжарницата. Въпроси и отговори. Попитайте тук   
    Здравейте, приятели! Извинявам се за безпокойството. Бих искал да запитам защо е било допуснато определени беседи от Учителя да бъдат публикувани в два различни варианта? Повод за моето питане е нещо, което забелязах съвсем наскоро в електронните книжарници. Посочвам един конкретен пример:  беседата "Мир на този дом", от 5 март 1933 г. В страницата на братството (Petardanov.com) ясно е посочено, че лекцията има първи и втори вариант. В библиотеката "Triangle.bg" е поместена само втората версия.  В 1-ия вариант, в един от абзаците четем : "Всяка страна, в която се изсичат горите, тя е осъдена на страдания. Всяка страна, в която животните се избиват безразборно, е осъдена на страдания. Всяка страна, в която хората се избиват безразборно, страданието е още по-голямо. ..."  Съответно, във 2-ия вариант, изречението "Всяка страна, в която животните се избиват безразборно, е осъдена на страдания." е пропуснато  ...Забелязал съм ,че и други последователи на Учителя изразяват своето негодувание от това, че беседи са подложени на редакция (вероятно под претекст за някакви уж стилистични различия), като в някои случаи се забелязва промяна, "доукрасяване", или пропускане на цели важни изречения (като в горепосочения пример). ...
     
  3. Like
    Stoyan_V reacted to Alexander in Без енергийни напитки!   
    Хайде едно мнение и от моята камбанария - Хомеопатията. Така наречените "енергийни" напитки вкл. кафето, особено тип Робуста, а и зеления и черен чай, не дават енергия. Те всъщност изваждат складираната ви резервна енергия за спешни случаи, например прединфарктно състояние, грип и др. под. и... вие си мислите че някой ви е дал външна енергия. Като храна, мн. добри при физическо изтощение са 1-во глюкозата, а също и истинския шоколад, но не онзи от Палмово масло, а този с високо 70% съдържание на какао.
     Най-доброто според нас е т.н. Хомеопатичен Симилимум или Конституционалното хомеопатично лекарство, което хармонизира като отпушва чакрите, премахвайки потисканията на соматично и психично ниво и така човек разполага с всичката си налична енергия!
  4. Like
    Stoyan_V got a reaction from Д И А Н А in За древния произход на думата "Коледа"   
    ..."Източно-иранско семантично гнездо "КОЛ, КОЛЕ, СЕЛ" - "време, срок, година". Съдържа старинните български думи ОТСЕЛЕ, ОТКОЛЕ, ОТКОЛЕШЕН, КОЛЧЕМ, КОЛ (1), КОЛ (2), КОЛЕДА, КОЛОЖЕГ (КОЛАК), КОЛОВОЗ. Някои от тези думи са усвоени от южните и източни славяни, които обаче и до днес не могат да им посочат ясна етимология.
    Арабският пътешественик Ал-Бируни, живял в Индия от 1022 до 1024 г. съобщава, че в Индия се употребявал календар, въведен от саките (наречени шака от ранните индийци) [Добрев, П. Царственик на българското достолепие. Изд. къща "Ив. Вазов". София, 1998, с. 38]. Календарът е наречен шака - кала т.е, "сакска година", където кала (kala) на санскрит означава "време, период от време, срок, година". Подобна е и сакската дума sal - "година" понеже началното "С" често преминава в "К". В пехлеви sāl – година, в пущунски kāl – година (ИС-ПРС www.avesta.org.ru). Други подобни думи са санскритското kaale - "срок, край на определен отрязък от време [В. А. Кочергина. Учебник Санскрита. Учебник для высших учебных заведений - Москва: Филология, 1994. с. 336] и kalpa -"интервал от време, равен на една година - 360 дни".Санскритското kalpa - "година, срок от време" е заимствано от тохарите (kālp) и хотаносаките (kalpa) [DA-DT-b] със същото значение. Това понятие се съдържа и в индо-арийските думи кalnirnayak = calendar maker (човек, който съставя календара) и калиюга - название на древна историческа епоха.
    kālp,kālpа,sal, sāl,kāl,
    Изброените по-горе оригинални български думи (ОТСЕЛЕ, ОТКОЛЕ, ОТКОЛЕШЕН, КОЛЧЕМ, КОЛ (1), КОЛ (2), КОЛЕДА, КОЛОЖЕГ (КОЛАК), КОЛОВОЗ), в чиято старинност никой не се съмнява, съставляват общо семантично гнездо, изградено върху общата основа "селе, коле, кол", която по значение и строеж съвпада с древната индоиранска дума KAL, SAL = "срок, период от време, година". Най-вероятно тази основа и тези думи са наследени от източноиранския език на прабългарите.
    ОТКОЛЕ означава "отдавна, от преди много време, преди голям интервал от време" и съдържа основата "коле", защото "от-" е очевиден предлог. ОТКОЛЕШЕН означава "отдавнашен, който е от преди много време". Ясно е, че основата "коле" има същото значение, както и индоиранската основа KAL. Особено ценна е думата ОТСЕЛЕ, която има същото значение както и "отколе", но е много по-старинна. Тя се среща в Именника на раннобългарските владетели и в уводната част на Елинския летописец. Основата на ОТСЕЛЕ е "сел", старинен вариант на KAL, при саките sal, в пехлеви sāl.
    КОЛЧЕМ означава "винаги когато", и посочва, че някакво действие се извършва периодично, през голям интервал от време. И в тази дума основата "кол" има същото значение - голям временен интервал, срок от време.
    КОЛ (1) = „време” в изразите: „не ми е кòли” = нямам време; „не беше ми кòлица” = не ми беше време (Тетевен) (БЕР, с. 544); „да не му е кòли” = да няма време, т.е, да не живее дълго (старинна, почти забравена клетва от Трявна).
    КОЛ (2) – „месец време при определяне на бременност” (БЕР, с. 544).
    КОЛЕДА е неясно успоредно название на християнския празник Рождение Христово, честван в нощта на 24 срещу 25 декември, което се среща при българите и при няколко славянски народа. В действителност, този празник е много по-древен от християнството и има силен езически смисъл - в миналото това е големия празник на Раждащото (Възраждащото) се Слънце при древните народи - египтяни, месопотамци, перси, зает и от римляните. При тези народи КОЛЕДА има смисъл на край на старата и начало на новата година, защото при много народи е ползван слънчев календар, най-важните точки от който са свързани със слънчевите равноденствия и слънцестояния.
    Освен КОЛЕДА, при българите се употребяват и други подобни названия - "корчун", "крачун", "крачол", които се срещат и при армъните и румънците. Откъде идва това странно название Коледа? Названието Коледа е разпространено и при няколко славянски народа, но поради факта, че българите са християнизирани дареч преди тях, то може да има старобългарски произход. А как се е появило в старобългарския език? Българските историци, които приемат аксиомата за хуно-тюркския произход на прабългарите, са принудени да прибягнат до следното изкуствено обяснение. При древните римляни на първия ден от всеки месец се плащали дълговете. Този ден се наричал kalendae. Същото название и със същото значение се среща в писмени източници на старогръцки (Κaλάνδaι) и старобългарски (Êàëàíüäû). Обикновено се приема, че българското название Коледа произлиза от старобългарскотоÊàëàíüäû, съответно от латинското kalendae. Това обяснение е формално, защото липсват преки доказателства за това. От kalendae може да произлиза "календар", но не и КОЛЕДА. При гърците и съвременните латински народи такова название на празника Рождение Христово липсва. При румънците се употребява "Крачун", което няма нищо общо с . Освен това Коледа не е първият ден на всеки месец, а начало на годината. Освен това Коледа не е ден, а нощ, по-точно нощта на 24 срещу 25 на месец декември, която има дълбоко астрологическо, астрономическо и религиозно значение и няма нищо общо с плащане на дългове.
    КОЛЕ може да се разглоби на КОЛЕ (семантична основа) и (-ДА) -суфикс. За суфикса "-ДА" сравни думите беседа, ливада, свобода, войвода и т.н. "-ДА" е вариант на суфикса "-ота, -та" в: красота, топлота, страхота, чернота и т.н. Основата КОЛЕ има семантична връзка със санскритското КАЛА, КААЛЕ и сакското САЛ (година). За прехода на "А" в "О" (кала-кола), настъпил след IX-ти век в много старобългарски думи виж примерите Баян-Боян, багатур-бототур, багаин-богоин, Такто-Токту. Така че, КОЛЕДА може да е индо-иранска дума, донесена от прабългарите, със значение "година, годишен интервал, край на старата година, начало на новата година". В подкрепа на индоиранското (прабългарско) тълкуване на КОЛЕДА стои факта, че този празник се чества на третия ден след празника Еднажден - денят на зимното слънцестоене и началото на годината по прабългарския календар.
    Старобългарските и сърбо-хърватски названия на месеците януари и август са КОЛОЖЕГ (КОЛАК) и КОЛОВОЗ, съответно. Смисълът на тези думи е неясен и се търсят какви ли не обяснения на основата на сръбски и хърватски думи (през август се возят коли, пълни със зърно и т.н.). Общата част на КОЛОЖЕГ, КОЛАК и КОЛОВОЗ е КОЛО, която може да е тяхна семантична основа. Смисловото и фонетично съвпадението на тази основа със старобългарското КОЛ и индоиранското KAL, SAL ни дава повод да предположим, че тя също носи смисъла "време, година, срок". Неясен остава обаче смисълът на добавките -ЖЕГ (може би "студен" от СЕЧЕН=СТУДЕН) и -ВОЗ (може би "горещ"). Хипотетично -КОЛОЖЕГ (януари) = "време студено" и КОЛОВОЗ (август) = "време горещо". КОЛАК = януари, вероятно свързан с началото на годината..."
    (Из Статията "ИНДО-ИРАНСКИ СЕМАНТИЧНИ ГНЕЗДА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК"- Иван Танев Иванов)
    .............................................................................................................................

    " Възниква въпросът, ако празникът Бъдни вечер (нощта срещу 25 декеври) е бил важен празник в календарната нова година при българите, какъв е неговият смисъл? Защо той съвпада с Рождество Христово? Християнската църква никога не е криела, че действителният рожден ден на Иисус Христос не е известен и че датата 25 декември (Коледа) е избрана от самата Църква. Първата широко известна и приета от египетската християнска църква в Александрия дата за Рождеството на Христос съвпада с древноегипетския празник на възраждащото се Слънце – денят на зимното слънцестоене. Привързването на Рождеството Христово от светите отци на александрийската църква към слънчевия календар и денят на зимното слънцестоене се обяснява с това, че от най-древни времена народите на Стария свят са считали, че Слънцето като бог първенствува във Вселената над всичко и че точно в деня на зимното слънцестоене денят започва да нараства. Тогава Духът на Вселената се възражда и побеждава над тъмнината. В тази връзка, Фламарион в своята “История на небето” пише, че в древноегипетската традиция Слънцето е изобразявано като юноша по време на пролетното равноденствие, като мъж с голяма брада в деня на лятното слънцестоене, като старец в деня на есенното равноденствие, а в деня на зимното слънцестоене като бебе – младенец.
    В езически Рим празникът на Възраждането на Слънцето се отбелязвал в нощта на 24 срещу 25 декември и е бил свързан с култа към Митра – слънчевия бог на древните перси – зороастрийци, чийто култ отдавна е бил възприет от древните римляни. В 337 г. римският папа Юлий I утвърдил с указ датата 25 декември като ден на рождеството Христово. Съединяването на празника на Слънцето с Рождеството Христово в Рим до голяма степен е улеснено от съня на римския император Константин Велики на 27 Октомври 312 г. Преди т.н. битка за Рим, той видял върху Слънчевия диск кръст с инициалите на Исус Христос и надписа " In hoc sign um vinces " (Това са знаците на победата). След победата, Константин Велики провъзгласил християнството като държавна религия в Римската империя. Съединяването на “езическия” празник на Слънцето с рождеството Христово е било чисто прагматичен ход на църквата, която е съзнавала, че този много популярен празник е неизкореним..."
    (Източник: astronomy4all.com)
  5. Like
    Stoyan_V reacted to Darina Kirova in Паневритмия в Лондон, Англия   
    Здравейте,
    Кога започва Паневритмията в Ричмонд Парк тази година?
    Предварително ви благодаря!
    Дарина
    Brighton,UK
  6. Like
    Stoyan_V reacted to Станимир in Дали богомилите са ни издигнали   
    Потърсих из интернет какво е казал точно Б. Дуно за богомилите. Само на едно място открих връзка между изгонването им и падането на България под турско робство. Всъщност става въпрос за статия, а точната беседа не успях да открия. Някой ако има информация, ще съм му благодарен ако я сподели.

    „Латинската раса създаде инквизицията – и тя не постигна целта си. Само културните народи от англо-саксонската и тевтонската раси са сравнително по-свободолюбиви и затова имат по-силна вътрешна връзка. Там се схваща, че народите, които искат да имат бъдеще, трябва да се въодушевяват от най-възвишени идеали, но не отвлечени, а такива, които изразяват вътрешната връзка между материалното и духовното, като подчиняват материалните условия на духовните. Тук се говори само за по-напредналите представители на английската и тевтонската раси. Народите не трябва да спъват новото, което иде, не трябва да спъват идейните течения, които се явяват носители на Любовта, братството, равенството, свободата и мира. Бъдещето принадлежи, именно, само на онези благородни народи, които се въодушевляват от онези възвишени идеали. Още в старото българско царство тогавашните водачи изгониха богомилите, които бяха носители на едно велико учение за реформирането на живота и социалния строй по най-идеалния начин, но за това изгонване българите платиха с пет вековно робство под турците, защото когато един народ не приеме Великото, Божественото Слово, което му се праща от провидението, и не приложи това Велико Слово в живота си, бива изоставен да понесе последствията на своята неразумност и тогава го постига най-голямото зло. Изгонените от България богомили занесоха своите идеи и културата си на Запад. Народите, които разбраха и приложиха на практика идеите им за социални реформи, процъфтяха. А сега, ако българите разберат грешките на своето минало и не повторят същите грешки спрямо сегашните идейни течения, ще имат много по-добри резултати в обществения си живот.“
    Из В Царството на Живата Природа

    Всъщност, това което се споменава е, че турското робство е настъпило поради отхвърлянето на положителното влияние, което богомилството е можело да изиграе в духовно отношение, а не като кармична разплата за гоненията на богомилите. Според мене, сигурно е имало и кармични причини, но те са били по-дълбоки и трябва да се търсят още по-назад в миналото. Може би в по-далечното минало, отколкото историците са запознати.
  7. Like
    Stoyan_V reacted to Багира in Дали богомилите са ни издигнали   
    Наистина не е лесно да се каже какви са последствията от гоненията на богомилите за българите. Това, което е ясно, е да се живее в България не е лесно. Не се оплаквам, но е изумително по- различно и странно, отколкото където и да е другаде.
    Всъщност винаги може да се посочи някаква причина за която и да е беда. След като се е случила. Я това е причината, я не е, но е важно да се посочи...
    Но едва ли някой от четящите тук има съмнение относно това, че съдбата, която жънем сега, сме си я посяли сам самички преди. Така че и разплатата за богомилите няма кой друг да я плати, освен народът, който я е изпросил.
  8. Like
    Stoyan_V reacted to Багира in Дали богомилите са ни издигнали   
    Какво са направили богомилите дори не можем да видим.
    Това, което виждаме, е дамгата на едно страшно престъпление- преследването и унищожаването на богомилите.
    Върху хората, живяли по българските земи се е изляла една благословена възможност. Някои са я използвали, разбрали са и са последвали своето призвание. Други не сме.
    Когато една група търсещи намери Пътя и го измине, това дава мощен тласък и на останалата част от човечеството. Но то не разбира много накъде е този тласък. Това са предпоставки, които ние и до ден днешен се помайваме да използваме. Звездочели са тези които вървят по Пътя. Другите са по- скоро дебелочели. Но казват, че някои от "звездочелите" помагат и изчакват пробуждането на останалите...
  9. Like
    Stoyan_V got a reaction from Ани in Дали богомилите са ни издигнали   
    Документалният филм на БНТ "Богомилите и Светият Граал" , сниман в Окситания, Южна Франция:
        http://www.dailymotion.com/video/xlbrc2_%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B0%D0%BB_shortfilms#.UaKsgmOnbD2
  10. Like
    Stoyan_V reacted to Венцислав_ in Дали богомилите са ни издигнали   
    По-добре е да разшириш спектъра си от източници за богомилското учение.
  11. Like
    Stoyan_V reacted to Alexander in Генно модифицирани храни - за или против   
    Унгария унищожава всички посеви с ГМО на Монсанто
    В Унгария съществува закон забраняващ търговията и засаждането на ГМО. Страната е взела позиция срещу Монсанто и ГМО чрез унищожаване на около 1000 акра засадени с ГМО царевица. Това заяви заместника на държавния секретар на Министерството на развитието на селските райони – Лайос Богнар.
    В бившата социалистическа страна ГМО са забранени. Няма сигурност след изгарянето им, че след това няма пак да се разпространят и затова проверките ще продължат, защото въпреки закона търговците продължават да продават семена, за които не са сигурни, че не са ГМО.
       По време на направените разследвания органите на реда открили продукти на биотехнологичния гигант Монсанто сред засетите семена. След като ги открили те ги изгорили, защото правителството е решило, че това е много сериозно нещо и затова са ги забранили.
     
    Между другото 25-ти май е определен като международен ден на протеси срещу Монсанто и ГМО.
     
     
     
     
     
    http://lechitel.net/ungariya-unistojava-vsichki-posevi-s-gmo-na-monsanto/
  12. Like
    Stoyan_V reacted to mvm in Генно модифицирани храни - за или против   
    Великобритания тласка Европа към приемане на ГМО културите
     
    Великобритания има намерение да подтикне Европа към отслабване на ограниченията за лицензиране на ГМО културите, в условията на растящи научни доказателства за тяхната безвредност за човека. Очаква се, че в следващата седмица министърът по въпросите на опазване на околната среда на Великобритания Оуън Патерсън ще излезе с доклад, в който ще посочи начало на нов подход на правителствата към ГМО, за да се гарантира, че Великобритания няма да изостане в науката за селското стопанство. 

    Само преди две седмици , на 31 май 2013, корпорация Монсанто заяви, че няма да популяризира ГМО селскостопанските продукти в Европа, поради липса на подкрепа от повечето европейски страни и фермери. 

    Великобритания прави тази крачка, защото 61% от фермерите в страната след катастрофалния 12 месечен цикъл от лоши метеорологични условия, който доведе до сериозен спад в добивите, заявяват, че са готови да отглеждат ГМО култури. 

    При това те предупреждават, че ГМО културите се отглеждат на една дванадесета площ от обработваемите земи в света, и Британия рискува да изостане от важни технологии, които са способни да подобрят реколтата, да подпомогнат селскостопанската промишленост и да обезпечат предимства за здравето на хората чрез обогатяване с витамини. 
     
    Източници от правителството добавят, че ГМО се използват и зад пределите на хранителната промишленост, отчитайки техния потенциал в борбата с някои заболявания и в разработването на нови лекарства.
    "Същността на ГМО не е само в производството на храна " - казват те. "Има много по-широки възможности и технологии - икономически и екологически, както за Великобритания, така и за целия свят. Ние искаме да започнем диалог вътре в Европа за ГМО, основан на науката".
     
    Министрите се надяват на поддръжка от Брюксел за промяната на убежденията за ГМО. Фермерите очакват от ГМО чудо : съкращаване на разходите за борба с вредителите и оцеляване на културите в условията на силно променящ се климат. Въпросът е доколко тези очаквания ще се оправдаят. 
     
    източник
  13. Like
    Stoyan_V reacted to Мария-София in Генно модифицирани храни - за или против   
    Правени са опити с животни,хранени с гмо храни,при първото поколение не са забелязани промени,но третото поколение са дребни и абсолютно стерилни.....спира всякаква раждаемост.....
  14. Like
    Stoyan_V reacted to Донка in Прабългари, славяни, траки,...   
    Мога да дам мнението си само като филолог...
    За мен езикът е живо същество с много висока степен на сложност... Езиците на отделните общности образуват нещо като "езиково общество", където царят същите Божествени закони както в природата... Езиците на групите "общуват" помежду си - обменят си понятия, словоформи, имена, фрази, синтактични модели... Когато два или повече езика "живеят" в непосредствена близост столетия наред - особено когато те съжителстват в едно семейство и се говорят от билингвални рожби - също като физическите си носители се "женят" и постепенно се получават хибридни образувания - на фонетично, морфемно, лексикално и синтактично ниво. Така се развиват, обогатяват, приспособяват се към нуждите на хората - оцеляват онези езикови варианти, които са най-универсални и позволяват комуникация с разноезичните съседи-езици.
    Нещо такова се е получило и с нашия език, и не само с него. Затова за мен той е "Гласът на Бог" - как обикновените хора от различни племена и култури са сплели с Любов своите умове, отказали са се от гордостта на родовата чистота, която поставя акцента на различията между тях...
    Не два само - много различни езици и култури са се "прегръщали" и сплитали гените си на нашата земя... Чието ухо и сърце са отворени, ще чуе многоезичната музика и хармонията, която са постигнали с любовта и мира и съвместния си труд и творчество нашите пъстроцветни предци - българският език и култура.
    Поклон пред всички тях - и славяни, и прабългари, и траки, и.... за всичко, което са втъкали в нашите български сърца и умове. Добър урок са ни дали - богатството не е в делението и различията, не в надпреварването кой е бил по-многоброен, по-силен или по-културен.... - а в мъдростта да се научим да живеем един до друг - различни и да се обичаме такива, нашите рожби да бъдат по-различни от нас...
  15. Like
    Stoyan_V reacted to Латина in Прабългари, славяни, траки,...   
    Като си говорим за прабългари и славяни, идват ми наум два израза - "прабългарска сила" и "славянска душа".
  16. Like
    Stoyan_V reacted to Ани in Прабългари, славяни, траки,...   
    Значи славяните са нещо ката мит?

    Не знам само от кои наши прадеди сме наследили робският ефект на ветропоказателя?

    Преди 1944г. се изкарвахме едва ли не арийци наравно с Хитлер, после изведнъж станахме компактна маса от славяни с лек намек за прабългарите.

    Сега отново се устремихме към прабългаският си произход и изпратихме славяните в небитието...


    Явно,че Беинса Дуно не е знаел това пишейки: Призвание към народа ми – български синове на семейството славянско


  17. Like
    Stoyan_V reacted to Ани in Прабългари, славяни, траки,...   
    Може би по същата причина по която детето усвоява по-добре майчиния си език, независимо от това дали майката е повече или по-малко учена от бащата.
    Символично погледнато славяните са като майка на българската нация, прабългарите – бащата, а траките ... може би дядо и баба. Тук вече не съм много сигурна.



    Силвия, твоето мнение доста ме смути и обърка. Не съм специалист в езикознанието, но мисля че говоря на език по-близък до полския например отколкото до татарския, чувашкия или турския.



    От къде черпиш сведение, че траките и прабългарите са една и съща нация?



    Като се огледам виждам народ роден и отрасъл на кръстопът.
  18. Like
    Stoyan_V reacted to Диана Илиева in Прабългари, славяни, траки,...   
    Ани, чудесна тема! Благодаря ти, че я отвори, за мен лично е много интересна.

    Ще следя всички мнения и коментари.

    За мен лично е необяснимо, защо в държавата България, създадена от прабългарите върху земите на тракийските царства в крайна сметка се е наложил славянския език и в момента пишем на кирилица. Не че имам нещо против него, но и прабългарите, и траките са били древни народи със свои езици и култура, по последни данни и писменост, и много точен календар и т.н.
  19. Like
    Stoyan_V got a reaction from B__ in За прераждането   
    "Ако може да се докаже, че едно нематериално и разумно същество има живот в себе си независимо от тялото и, че е по-зле в тялото, отколкото извън него, тогава без съмнение телата имат само второстепенно значение и възникват от време на време, за да отговарят на различните условия на разумните същества." (из "Подбрана библиотека на Никейските и След-Никейски Отци на Християнската Църква" )
    "Така че, всички онези, които слизат на Земята - съобразно със своите заслуги или с това място, което са заемали там (в света, т.е. в съответствие с предишните опитности - Ред.) - в този свят е определено да се родят в различни страни, между различни народи, в различни връзки, с едни или други слабости, и да произхождат или от богобоязливи, или от по-малко благочестиви родители. Така, понякога се случва ,че израелтяни попадат сред скитите, а бедни египтяни се озовават в Юдея." 
    ( Ориген- "За началата"- III век сл.Хр. превод: П.Петрова) 
  20. Like
    Stoyan_V reacted to tetty71 in Генно модифицирани храни - за или против   
    Живея на село, имам 2 козички, над 20 кокошки, 6 патици, пъдпъдъци, зайци ( които гледам просто защото ги имам, не ядем животни), фазани, даже и сръндак. Също така си имам оранжерия, където доказах и на себе си и на съселяните си, че домати, краставици, пипер, птладжан и т.н. могат да се отгледат без торене( ползвам само оборска тор) и пръскане. Семената са си мои, разсадите - също. Животните си в началото ( първите 2 месеца от проекта ми) ги хранех с купен фураж, до момента, в който установих, че соевия шрот е ГМО. Сега се хранят с фураж собствено производство. Яйца, мляко, сирене, масло, зеленчуци...имам си всичко. Не виждам смисъл да ходя на работа, за да вземам заплата, която съответно да изхарчвам в големите супермаркети за нещо, което прилича на храна. Преди няколко дена влезнах в Пени Маркет и си купих само ориз ( нищо друго не ми хвана окото). При това с леко притеснение дали етикета му наистина показва какъв е точно - наскоро четох за ГМО ориз с гени от човешки черен дроб. Даже и за хора, които не са вегетарианци си мисля, че ще им дойде в повече тоя вид "канибализъм"? Да не говорим, че смесването на разновидни организми е доказано стерилен - някой по- горе спомена, че кучето е кръстоска между вълк и чакал ... няма такова нещо! Ако по някакво стечение се появи хибрид между тези животни, то ще е стерилно, така както са мулетата и катърите, които всеки знае, че са хибрид между коне и магарета. Тук са няколко мисли, които мен лично много ме притесняват - първо, че ГМ семена се ползват еднократно, но не се възпроизвеждат, което предполага всяка година да се купува семенен материал ( което пълни джоба на такива като Монсанто ), да не говорим, че такъв материал ти “ заразява" площите и вече не можеш нищо друго да отглеждаш като чиста продукция. Другото ми притеснение е, че на принципа на хибридното безплодие, за което споменах по- горе, приемането на ГМО с храната в един момент ще отключи същия механизъм и при хората. За съжаление това че стане ясно при поколението на нашите деца.
     
      Това е моето мнение и моето решение за начина ми на живот. Желая здраве на всички ви! Отивам да си храня гадинките.
  21. Like
    Stoyan_V reacted to Iva Ivanova in Отново за ГМО   
    В дипломатическите комуникации, които изтекоха от WikiLeaks, се появи много интересна информация за натиска, който САЩ оказва върху ЕС за приемане на ГМО: http://infoweek.bg/tab_it/it.php?show_category=1&show_sub_category=1&id=8472
  22. Like
    Stoyan_V reacted to magov1 in 25-те най-полезни храни на планетата   
    А къде е медът?
  23. Like
    Stoyan_V reacted to Ннберчев in За прераждането   
    Реинкарнацията (превъплъщението) и законът на кармата в Библията

    Вярата в превъплъщението и кармата, които са взаимно обвързани, в ранните християнски общини е била нещо, което се е разбирало от само себе си, докато не била отменена и обявена за еретическа на Вселенския събор в Константинопол през 533 година след Христа. От тогава тя станала забранена в “християнската” доктрина. Превъплъщението и кармата се споменават на няколко места в Новия завет, макар че тези цитати обикновено се игнорират или преиначават умишлено. Към 30 година от новата ера, във времето на Христос, юдеите са били добре запознати с доктрината за превъплъщението на душите, която се е наричала “гилгал” (колело, цикъл). Според Йероним, религиозин учен, разбирането за “гилгала” е било общоизвестно сред първите християни. Също и авторите на Талмуда са смятали за доказано, че Бог е създал ограничено количество души, за да се връщат на земята многократно, всеки път получавайки някакъв урок.

    Матей 20/
    22 А Исус в отговор рече: Не знаете какво искате. Можете ли да пиете чашата, която Аз имам да пия? [и да се кръстите с кръщението с което Аз се кръщавам?] Казват Му: Можем. (тук апостолите не схващат алегорията и говорят за чашата като предмет)
    23 Той им рече: Моята чаша наистина ще пиете, [и с кръщението с което Аз се кръщавам, ще се кръстите]; но да седнете отдясно Ми и отляво Ми не е Мое да дам, а ще се даде на ония, за които е било приготвено от Отца Ми.

    Йоан 18/
    11 Тогава Исус рече на Петра: Тури ножа в ножницата. Чашата, която Ми даде Отец, да я не пия ли?


    Йоан 9:2
    И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп?

    Йоан 9:3
    Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.

    Матей 11/14 “…и, ако искате да го приемете, той е Илия, който имаше да дойде.”

    Матей 16/13,14” А Исус, като дойде в околностите на Кесария Филипова, попита учениците Си, казвайки: Според както казват хората, Човешкият Син Кой е?
    А те рекоха: Едни казват, че е Иоан Кръстител; други пък - Илия; а други - Еремия, или един от пророците. (и тримата посочени са били мъртви и според християнската доктрина би трябвало да чакат второто пришествие, за да бъдет събудени. Явно е ставало дума за тяхното ново раждане в други лица )

    Матей 17/10-13 Учениците Му го попитаха, казвайки: Защо тогава думат книжниците, че Илия трябва първо да дойде? А Той в отговор рече: Наистина Илия иде, и ще възстанови всичко. Но казвам ви, че Илия вече е дошъл, и не го познаха, но постъпиха с него както си искаха. Също така и Човешкият Син ще пострада от тях. Тогава учениците разбраха, че им говореше за Иоана Кръстителя.

    Лука 1/17 ” Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия...”

    Йоан 3/7,8 “Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре.
    Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа.”

    Откровение 3/
    12 Който победи, ще го направя стълб в храма на Моя Бог; отгдето няма вече да излезе вън. (тоест няма да се ражда повече или ще постигне освобождение от прераждането, какъвто е идеалът на окултната философия)

    Яков 3/6 И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота, ни, а сам той се запалва от пъкъла.
    (Колелото на живота е цикълът на превъплъщенията и последователното преминаване на душата от едно тяло в друго, от земно към надземно съществуване и обратно.)

    В Стария завет също се съдържат примери за периодичното преминаване на душата от телесно към астрално съществуване, а след това и в друго тяло:

    Псалми 90/3 “Обръщаш човека на пръст, И казваш: Върнете се човешки чада”. (става дума за преминаването от земно към надземно или астрално и по-горе съществуване)
  24. Like
    Stoyan_V reacted to Светлата in Програма за празника на есенното равноденствие и началото на новата учебна година в София   
    Сега сме в есенното равноденствие. Пролетта е детинството на човека, лятото – юношеството, есента – възмъжаването, а зимата – старостта. Зимата приготвя условия за детинството, детинството – за юношеството, юношеството – за възмъжаването, а възмъжаването – за старостта. Четирите възрасти съставят един годишен цикъл. Понеже сега иде есен, ние влизаме във възмъжаването, което носи плодовете на живота. Старостта се ползува от тези плодове, но трябва разумно да ги използува.
    Учителя
     

     
     
    Скъпи братя и сестри,
     
    празничният наряд на 22 септември 2013 г. за София ще е на Мястото на Учителя.
    Последната Паневритмия за сезона ще бъде в Симеоново на обичайното място.
    Придвижването до там е организирано  с  микробуси,
    които ще тръгват от градинката на Учителя от 8 ч.
     
    Програма
     
    7:00 Празничен наряд на Мястото на Учителя
    10:00 Паневритмия
    11:30 Беседа „От север към юг” 22.09.1941 г. – от Съборно слово „Възможности за щастие”
    12:30 Братски обяд
    14:00 Братски концерт
     
    Братски съвет
  25. Like
    Stoyan_V reacted to Диана Илиева in Генно модифицирани храни - за или против   
    Благодаря за обнадеждаващите новини!
    В смисъл - не е хубаво, че има натрупан глифозат в хората, но по-важно е, как ще продължим нещата, какво очаква нашите деца. Хубаво е, че се правят такива изследвания, че се замислят хората, че се дава гласност. Защото доскоро това беше невъзможно.
    Хербицидите са препарати, които дори и в мали дози са токсични и тогава, вместо да унищожат напълно организма, въздействат на репродуктивните му органи. Виждала съм резултатите върху растения, които са били в съседство с третирани площи - т.е поради небрежност, вятър и т.н. фактори са получили някаква малка дозичка препарат. Плодовете са с уродлива форма, а семената в тях са видимо нежизнеспособни, а често напълно липсват.
    Бъдещето за мен е в поликултурното земеделие - може да потърсите в мрежата с тези ключови думи: "polyculture agriculture" или "permaculture".
×
×
  • Добави...