Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aurora2012

Участници
  • Общо Съдържание

    131
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Не казвам

Последни Посещения

4210 посещения на профила

Aurora2012's Achievements

  1. "Ще ви кажа един пример за един математик от миналите векове. Той работил 20 години върху известни изчисления, по тях имал вътре в стаята си разхвърляни разни книжчета и винаги заключвал стаята си; един ден забравил да я заключи, слугинята влиза да разтреби стаята, вижда много книжки разхвърляни по пода, взима ги всички листчета, хвърля ги в печката и ги изгаря – пречиства хубаво стаята. По едно време се връща математикът и попитва: „Къде са разхвърляните листчета?“ – „Турих ги в печката; вижте как сега е хубаво наредено.“ – „Такова нещо друг път да не правиш“ – това било отговорът на математика. Ние слугуваме като тая слугиня – събираме листчетата, това не струва, онова не струва, хайде в печката. Този учен човек, чийто 20-годишен философски труд пропаднал, не е постъпил както бихме постъпили ние, а е показал едно търпение за пример: не направил друго, а ѝ рекъл само: „Друг път да не го правиш“. Сега вие се намирате в такъв период – вашата къща е отворена, слугинята събира всички листчета, ще ги видите един ден изгорели в печката и когато намерите къщата очистена по правилата на вашата слугиня, какво ще ѝ кажете? Аз зная, че ще има плач – „Господи, аз ли съм най-грешният? Тази съдба само на мене ли даде?“ И ние смятаме, че сме хора, които разбираме Божествения Закон! Ние трябва да кажем, като този философ – „Моля, друг път да не правиш туй“. А, от своя страна, да си вземем за задача да държим нещата си в порядък, да не оставяме стаята отворена и на произвола на слугите." Законът на служенето
  2. А аз мислех, че правото черво е най-неприятното и най-важното. Мислех, че егото живее там и се мисли за най-важното и в същото време е най-неприятно. Една духовна учителка ми каза да медитирам и където почувствам телесно неудобство - там ми е егото. Неудобството беше в лек спазъм в това черво. От тогава знам. Гледам поне веднъж на ден да го изпразват.
  3. Не трябва да се бърка човек в чуждите любовни истории. Това е моето разбиране. Който иска да се бърка, трябва да е готов да подели от кармата. Има ли наистина толкова щедри хора тука? А стигне ли се някой да има секс с двама и трима успоредно - отиде та се не видя... Моят съвет е: когато е въпрос за любовни отношения - намери близък мъдър човек, който те обича и познава, и говори с този човек. На живо. Не ходи по анонимни форуми. Чети книги от известни мъдри просветени хора, в които се дават насоки и вдъхновение по темата. Но това е само ако си сериозен човек по въпросите на живота...
  4. Oт Учителя в "Няма любов като Божията Любов" "...Около нас има друга преграда, магнитна, други хора живеят. Ако тръгнем към слънцето, през тоя пояс не можем да минем. Там е астралният свят. Той е над нас, но граничи с тоя свят, както земята с водата се опират...." http://triangle.bg/books/1920-02-12-19.1995/1920-12-29-05.html Около Земята са 16-те лица на Бога, които са посредник на Слънцето и чрез които нашето съзнание оперира. Те филтрират полето на съзнанието за нас. Няма как да ги задминем. Божидар, Най-после и двамата да сме съгласни напълно един с друг. Струва ми се, че дори ползваш език, който аз бих ползвал. Така ясно и задълбочено! Предполагам, че не си го направил нарочно. Благодаря, че си се постарал... Мир и светлина.
  5. Извини ме, Божидар, за шегата. Ефектът й показва, че не е от смешните. Но аз имах на ум специфичен пример от съвременността. Оказва се, че за много хора е възможно да влязат чрез интернета в чужди компютри и чужди e-mail. И те си имат логиката, че щом собствениците са си оставили вратата отворена, това е вид покана. Значи има действия, които са се смятали за неморални в миналото, днес се третират като нормални, само защото електронната врата е невидима. Един вид, ако никой не гледа и ако вратата е отворена, тогава да се влезе в чужда къща е ОК. А и в това да се поразграби там е ОК. Аз разбирам, че много от хакерите не се интересуват от духовни теми и от това кое е морално. Но моят въпрос е как трябва да постъпи един духовен човек в подобно положение? А ако един духовен човек си позволява да го прави, каква ще да е логиката или философията зад действията му, която може да го накара да се чувства свободен да се впусне в нещо подобно?
  6. Учителят казва, че каже ли един духовен учител лъжа с него е свършено като учител. Та си мисля, че ако се прибави една малка лъжа към първия отговор по-горе, ще имаме описание на комунизма. Направим ли същото за втория отговор ще имаме чудесно оправдание за мъжете да изневеряват на жените си, а и жените на мъжете. И да избират разводи вместо вярност и упоритост. Лъжата има свойството да преобразува характера на нещата. Понякога може да е само една лъжовна дума, или изпусната дума. Относителните черти бих могъл да опиша с пример от живота. Жена от Етиопия минава през травмиращото, но традиционно обрязване, а по-късно е оженена за груб до жестокост мъж. Тя възстава публично и семейството й става за срам. Тя е обявена за лош пример и зло за етиопското общество, защото нарушава установените разбирания за кое е добро и кое лошо като поведение на жена в там. Налага се да напусне страната и да избяга в Англия, където в началото живее бедно и трудно. С времето научава езика, става модел, става доста успешен модел, получава образование, написва книга за положението на жените в Етиопия, създава фондация свързана с правата на жените, става световно известна. Учителят казва, че за злото е виновно доброто, че мъкне след себе си злото, а за доброто е "виновно" злото, че го довежда след себе си.
  7. Хората имат трудност на днешното ниво да живеят дори на Антарктика, която е много по-благоприятна от която и да е планета в близост. Има проучвания колко би струвало да се разработят био-сфери на други планети (луна и марс). Излиза, че финансово е напълно невъзможно. По- лесно и по-евтино би било ако се построят по дъното на океаните. Що за живот би било без слънчеви изгреви и без сладостта на чист планински въздух? Земята е планирана за човешката еволюция в телата, които имаме. Когато тази нужда свърши, тогава и живота на планетата земя ще свърши (според Учителя). Може да се каже, че телата ни са вързани с пъпна връв за майката земя. Иначе всички ние, между преражданията си прекарваме време на съседните планети. Те са предназначени за тези периоди и са населени с душите на умрели хора. На всяка планета се учат през този период определени уроци, които следва да се упражнят по-късно на земята и отработят. От астрологичните ни карти може лесно да се определи кой на коя планета последно е прекарал време. Ако има любопитни попитайте астролозите.
  8. Това е философска тема и като такава има хубави коментари по-горе. Но може да е и много претенциозно зададен въпрос от престъпник. Да речем някой е обрал нечий дом и казва :" Защо ме вините мен. Вие не сте взели достатъчно предпазни мерки. Поемете си отговорността." Надявам се, Божидар не е извършил някакво престъпление и сега да си търси облекчение на съвестта тука ...:-)
  9. Станимир, много е вярно това за свежестта. И тези, които са разпънали Исус са били загрижени за свежестта му та му предложили оцет.
  10. А защо не да изследваме фактът, че шахът е измислен от мъже, векове наред е игран само от мъже, а и днес при цялата ни еманципация, жените там не са 50-50. Мускули не се искат... Имаше един френски филм, в който камериерката в един хотел наблюдава една влюбена двойка да играят шах и се влюбва в играта. Купува си шах, намира си учител, който след време я поощрява да се включи в местен турнир (където всички са мъже и най-напред й се подиграват) и тя за изненада на всички побеждава на турнира. Ще проверя за името на филма. Бих го препоръчал на интересуващите се от темата. Забавно и поучително.:-) Благодарение на Уики: Queen to play (Ход на царицата) е името на филма. Само 3% от професионално състезаващите се в шаха са жени. Дори аз съм учуден на този факт. В този случай може ли шаха да се квалифицира като истинско огледало на това, което става в живота? Може би шахът, когато се играе от мъже е да замести кръвопролитните битки. Или да ги подготви за тях. И най-вероятно отразява ходове в политиката или при адвокатите. А и как държавната структура и бизнесите функционират. Всичко това е интересно и полезно, но защо толков малък интерес от страна на жените? При всичките полезни неща, които развива шаха. Предполагам, че момичетата имат достъп до всичко, което и момчетата имат достъп.
  11. Има шахматисти шампиони, които са много ограничени като хора. Имам на ум конкретни примери. А има хора, които не са могли да играят никога шах, а са постигнали много неща в живота. Така че струва ми се, че шахът не е крайната инстанция за смисъла и успеха в живота. Но след това идва въпросът, какво се смята за постижение в живота.... И така до следващата тема... Като например в битовия живот Исус Христос може да изглежда до момента на възкръсването си като губещ. Умира девствен, без наследник, без да е построил къща от някакъв земен материал или да е натрупал пари, пребит и разпънат от тълпата.... Загубил по всички параграфи на земния битов шах. А каква е реалността, която сега знаем за Него? Защо се отбелязва Великден? При такива загуби? Искам да подчертая, че не съм против шаха. Аз говоря за опита шахът и правилата му механично да се експонират върху живия живот.
  12. Чудесни изложения за шаха. И това от Добромир, и от Историк. Много вдъхновяващо! Учителят винаги е наблягал, че умът трябва да води и е важно да се развива. И шахът е отлична игра за това. Както всеки уред - и умът, и шахът си имат своето място. Истинската красота в живота идва, когато зад тях застанат сърцето и Божията воля. Идеята за пръчката и морковът се смята, че ще остане в Кали Юга, както и нуждата от конкуренция и победи. Бъдещето е на вътрешна осъзнатост и взаимопомощ. Най-вероятно и шахът ще еволюира с времето. Шахът е във времето и времето е в шаха :-). Много съвременна интерпретация с прераждането отразено чрез различните игри.
  13. Относно коментарите на Томи и Станмир по-горе, за характера на шахмата: Най-вероятно и Ърни Мадоф, който задигна 50 милиарда на сума ти обикновени хора си е мислел десетилетия наред как играе на шах и колко е прозорлив. Бил е безкрайно търпелив и тактичен, уважаван. Да не забравяме, че много от поверили те му парите си са били евреи - не от най-глупавите когато е въпрос за вложения. Има морални норми, които са над физкултурните упражнения на мозъка. Има свети неща, които умът може много хитро да оправдае как да поквари или разхищи. И нямам толкова предвид тук парите на някой от горния случай, а по-скоро престъпления, чиито имена са лъжа, окрадване, изкривяване на факти, за да се очерни човек, нападение над доброто. Штази(секретните служби на ГДР) е пример от нашето комунистическо минало за насилие над доброто и над психиката на човек, ползвайки УМА. Те така добре са научили методите на манипулация и ментални игри, че са можели да доведат набелязаната жертва до самоубийство. Развили са го до ниво точна наука. Не е имало нужда от куршуми. Шахът няма нищо общо с каквито и да са ложи. Той илюстрира уменията на ума ни и предлага упражнение за развиването му. Но духовните учители предупреждават, че умът е рискови уред за ползване. ( може би затова и затворите са претъпкани главно с мъже. Жените обикновено ползват повече сърцето си, а мъжете са по "нежните качества" на ума.. Не зная точно статистиките - но нещо като 90%) Често там, където един мъж вижда победи, една жена единствено вижда как да остане жива, за да си отгледа детето и да му се радва, когато порастне. Често думите, които жената изрича, за да намери път към свободата си и към детето си, мъжът вижда някакви борби за победи. Единият говори чрез сърцето, другият само чрез ума ( а често когато е само ума, и егото се оплита). Но също умът може да бъде и отличен уред. Може да спомогне за просветление, може да построи градове и да предпази от природните стихии. Може да спаси човешки животи. Учителят говори много за нуждата и на ума, и на сърцето, и на волята, но при пълното осъзнаване на божествените принципи. В изпълнение волята на Бога.
  14. Попитах за повече коментари за бялото. Но минимален интерес. Безкрайни коментари по 50 shades of grey. Времето е такова. Духовито. А исках да кажа духовно и високо образователно. Да сме благодарни на дъжда. Ще дойде скоро. Пролет! Произходът на бялото е в пролетта. Халелуя!
×
×
  • Добави...