Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aurora2012

Участници
  • Общо Съдържание

    131
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Всичко добавено от Aurora2012

  1. "Ще ви кажа един пример за един математик от миналите векове. Той работил 20 години върху известни изчисления, по тях имал вътре в стаята си разхвърляни разни книжчета и винаги заключвал стаята си; един ден забравил да я заключи, слугинята влиза да разтреби стаята, вижда много книжки разхвърляни по пода, взима ги всички листчета, хвърля ги в печката и ги изгаря – пречиства хубаво стаята. По едно време се връща математикът и попитва: „Къде са разхвърляните листчета?“ – „Турих ги в печката; вижте как сега е хубаво наредено.“ – „Такова нещо друг път да не правиш“ – това било отговорът на математика. Ние слугуваме като тая слугиня – събираме листчетата, това не струва, онова не струва, хайде в печката. Този учен човек, чийто 20-годишен философски труд пропаднал, не е постъпил както бихме постъпили ние, а е показал едно търпение за пример: не направил друго, а ѝ рекъл само: „Друг път да не го правиш“. Сега вие се намирате в такъв период – вашата къща е отворена, слугинята събира всички листчета, ще ги видите един ден изгорели в печката и когато намерите къщата очистена по правилата на вашата слугиня, какво ще ѝ кажете? Аз зная, че ще има плач – „Господи, аз ли съм най-грешният? Тази съдба само на мене ли даде?“ И ние смятаме, че сме хора, които разбираме Божествения Закон! Ние трябва да кажем, като този философ – „Моля, друг път да не правиш туй“. А, от своя страна, да си вземем за задача да държим нещата си в порядък, да не оставяме стаята отворена и на произвола на слугите." Законът на служенето
  2. А аз мислех, че правото черво е най-неприятното и най-важното. Мислех, че егото живее там и се мисли за най-важното и в същото време е най-неприятно. Една духовна учителка ми каза да медитирам и където почувствам телесно неудобство - там ми е егото. Неудобството беше в лек спазъм в това черво. От тогава знам. Гледам поне веднъж на ден да го изпразват.
  3. Не трябва да се бърка човек в чуждите любовни истории. Това е моето разбиране. Който иска да се бърка, трябва да е готов да подели от кармата. Има ли наистина толкова щедри хора тука? А стигне ли се някой да има секс с двама и трима успоредно - отиде та се не видя... Моят съвет е: когато е въпрос за любовни отношения - намери близък мъдър човек, който те обича и познава, и говори с този човек. На живо. Не ходи по анонимни форуми. Чети книги от известни мъдри просветени хора, в които се дават насоки и вдъхновение по темата. Но това е само ако си сериозен човек по въпросите на живота...
  4. Oт Учителя в "Няма любов като Божията Любов" "...Около нас има друга преграда, магнитна, други хора живеят. Ако тръгнем към слънцето, през тоя пояс не можем да минем. Там е астралният свят. Той е над нас, но граничи с тоя свят, както земята с водата се опират...." http://triangle.bg/books/1920-02-12-19.1995/1920-12-29-05.html Около Земята са 16-те лица на Бога, които са посредник на Слънцето и чрез които нашето съзнание оперира. Те филтрират полето на съзнанието за нас. Няма как да ги задминем. Божидар, Най-после и двамата да сме съгласни напълно един с друг. Струва ми се, че дори ползваш език, който аз бих ползвал. Така ясно и задълбочено! Предполагам, че не си го направил нарочно. Благодаря, че си се постарал... Мир и светлина.
  5. Извини ме, Божидар, за шегата. Ефектът й показва, че не е от смешните. Но аз имах на ум специфичен пример от съвременността. Оказва се, че за много хора е възможно да влязат чрез интернета в чужди компютри и чужди e-mail. И те си имат логиката, че щом собствениците са си оставили вратата отворена, това е вид покана. Значи има действия, които са се смятали за неморални в миналото, днес се третират като нормални, само защото електронната врата е невидима. Един вид, ако никой не гледа и ако вратата е отворена, тогава да се влезе в чужда къща е ОК. А и в това да се поразграби там е ОК. Аз разбирам, че много от хакерите не се интересуват от духовни теми и от това кое е морално. Но моят въпрос е как трябва да постъпи един духовен човек в подобно положение? А ако един духовен човек си позволява да го прави, каква ще да е логиката или философията зад действията му, която може да го накара да се чувства свободен да се впусне в нещо подобно?
  6. Учителят казва, че каже ли един духовен учител лъжа с него е свършено като учител. Та си мисля, че ако се прибави една малка лъжа към първия отговор по-горе, ще имаме описание на комунизма. Направим ли същото за втория отговор ще имаме чудесно оправдание за мъжете да изневеряват на жените си, а и жените на мъжете. И да избират разводи вместо вярност и упоритост. Лъжата има свойството да преобразува характера на нещата. Понякога може да е само една лъжовна дума, или изпусната дума. Относителните черти бих могъл да опиша с пример от живота. Жена от Етиопия минава през травмиращото, но традиционно обрязване, а по-късно е оженена за груб до жестокост мъж. Тя възстава публично и семейството й става за срам. Тя е обявена за лош пример и зло за етиопското общество, защото нарушава установените разбирания за кое е добро и кое лошо като поведение на жена в там. Налага се да напусне страната и да избяга в Англия, където в началото живее бедно и трудно. С времето научава езика, става модел, става доста успешен модел, получава образование, написва книга за положението на жените в Етиопия, създава фондация свързана с правата на жените, става световно известна. Учителят казва, че за злото е виновно доброто, че мъкне след себе си злото, а за доброто е "виновно" злото, че го довежда след себе си.
  7. Хората имат трудност на днешното ниво да живеят дори на Антарктика, която е много по-благоприятна от която и да е планета в близост. Има проучвания колко би струвало да се разработят био-сфери на други планети (луна и марс). Излиза, че финансово е напълно невъзможно. По- лесно и по-евтино би било ако се построят по дъното на океаните. Що за живот би било без слънчеви изгреви и без сладостта на чист планински въздух? Земята е планирана за човешката еволюция в телата, които имаме. Когато тази нужда свърши, тогава и живота на планетата земя ще свърши (според Учителя). Може да се каже, че телата ни са вързани с пъпна връв за майката земя. Иначе всички ние, между преражданията си прекарваме време на съседните планети. Те са предназначени за тези периоди и са населени с душите на умрели хора. На всяка планета се учат през този период определени уроци, които следва да се упражнят по-късно на земята и отработят. От астрологичните ни карти може лесно да се определи кой на коя планета последно е прекарал време. Ако има любопитни попитайте астролозите.
  8. Това е философска тема и като такава има хубави коментари по-горе. Но може да е и много претенциозно зададен въпрос от престъпник. Да речем някой е обрал нечий дом и казва :" Защо ме вините мен. Вие не сте взели достатъчно предпазни мерки. Поемете си отговорността." Надявам се, Божидар не е извършил някакво престъпление и сега да си търси облекчение на съвестта тука ...:-)
  9. Станимир, много е вярно това за свежестта. И тези, които са разпънали Исус са били загрижени за свежестта му та му предложили оцет.
  10. А защо не да изследваме фактът, че шахът е измислен от мъже, векове наред е игран само от мъже, а и днес при цялата ни еманципация, жените там не са 50-50. Мускули не се искат... Имаше един френски филм, в който камериерката в един хотел наблюдава една влюбена двойка да играят шах и се влюбва в играта. Купува си шах, намира си учител, който след време я поощрява да се включи в местен турнир (където всички са мъже и най-напред й се подиграват) и тя за изненада на всички побеждава на турнира. Ще проверя за името на филма. Бих го препоръчал на интересуващите се от темата. Забавно и поучително.:-) Благодарение на Уики: Queen to play (Ход на царицата) е името на филма. Само 3% от професионално състезаващите се в шаха са жени. Дори аз съм учуден на този факт. В този случай може ли шаха да се квалифицира като истинско огледало на това, което става в живота? Може би шахът, когато се играе от мъже е да замести кръвопролитните битки. Или да ги подготви за тях. И най-вероятно отразява ходове в политиката или при адвокатите. А и как държавната структура и бизнесите функционират. Всичко това е интересно и полезно, но защо толков малък интерес от страна на жените? При всичките полезни неща, които развива шаха. Предполагам, че момичетата имат достъп до всичко, което и момчетата имат достъп.
  11. Има шахматисти шампиони, които са много ограничени като хора. Имам на ум конкретни примери. А има хора, които не са могли да играят никога шах, а са постигнали много неща в живота. Така че струва ми се, че шахът не е крайната инстанция за смисъла и успеха в живота. Но след това идва въпросът, какво се смята за постижение в живота.... И така до следващата тема... Като например в битовия живот Исус Христос може да изглежда до момента на възкръсването си като губещ. Умира девствен, без наследник, без да е построил къща от някакъв земен материал или да е натрупал пари, пребит и разпънат от тълпата.... Загубил по всички параграфи на земния битов шах. А каква е реалността, която сега знаем за Него? Защо се отбелязва Великден? При такива загуби? Искам да подчертая, че не съм против шаха. Аз говоря за опита шахът и правилата му механично да се експонират върху живия живот.
  12. Чудесни изложения за шаха. И това от Добромир, и от Историк. Много вдъхновяващо! Учителят винаги е наблягал, че умът трябва да води и е важно да се развива. И шахът е отлична игра за това. Както всеки уред - и умът, и шахът си имат своето място. Истинската красота в живота идва, когато зад тях застанат сърцето и Божията воля. Идеята за пръчката и морковът се смята, че ще остане в Кали Юга, както и нуждата от конкуренция и победи. Бъдещето е на вътрешна осъзнатост и взаимопомощ. Най-вероятно и шахът ще еволюира с времето. Шахът е във времето и времето е в шаха :-). Много съвременна интерпретация с прераждането отразено чрез различните игри.
  13. Относно коментарите на Томи и Станмир по-горе, за характера на шахмата: Най-вероятно и Ърни Мадоф, който задигна 50 милиарда на сума ти обикновени хора си е мислел десетилетия наред как играе на шах и колко е прозорлив. Бил е безкрайно търпелив и тактичен, уважаван. Да не забравяме, че много от поверили те му парите си са били евреи - не от най-глупавите когато е въпрос за вложения. Има морални норми, които са над физкултурните упражнения на мозъка. Има свети неща, които умът може много хитро да оправдае как да поквари или разхищи. И нямам толкова предвид тук парите на някой от горния случай, а по-скоро престъпления, чиито имена са лъжа, окрадване, изкривяване на факти, за да се очерни човек, нападение над доброто. Штази(секретните служби на ГДР) е пример от нашето комунистическо минало за насилие над доброто и над психиката на човек, ползвайки УМА. Те така добре са научили методите на манипулация и ментални игри, че са можели да доведат набелязаната жертва до самоубийство. Развили са го до ниво точна наука. Не е имало нужда от куршуми. Шахът няма нищо общо с каквито и да са ложи. Той илюстрира уменията на ума ни и предлага упражнение за развиването му. Но духовните учители предупреждават, че умът е рискови уред за ползване. ( може би затова и затворите са претъпкани главно с мъже. Жените обикновено ползват повече сърцето си, а мъжете са по "нежните качества" на ума.. Не зная точно статистиките - но нещо като 90%) Често там, където един мъж вижда победи, една жена единствено вижда как да остане жива, за да си отгледа детето и да му се радва, когато порастне. Често думите, които жената изрича, за да намери път към свободата си и към детето си, мъжът вижда някакви борби за победи. Единият говори чрез сърцето, другият само чрез ума ( а често когато е само ума, и егото се оплита). Но също умът може да бъде и отличен уред. Може да спомогне за просветление, може да построи градове и да предпази от природните стихии. Може да спаси човешки животи. Учителят говори много за нуждата и на ума, и на сърцето, и на волята, но при пълното осъзнаване на божествените принципи. В изпълнение волята на Бога.
  14. Попитах за повече коментари за бялото. Но минимален интерес. Безкрайни коментари по 50 shades of grey. Времето е такова. Духовито. А исках да кажа духовно и високо образователно. Да сме благодарни на дъжда. Ще дойде скоро. Пролет! Произходът на бялото е в пролетта. Халелуя!
  15. Учителят говори за различните ни съсътояния и как да се хармонизиране със съответните цветове. Цветовете имат свойството да лекуват и повдигат. Какво лекува белият цвят? (Според вас и според вашите преживявания). Всеки цвят има органически и психическо действие. Какъв е ефектът на белия цвят върху нашата психика? Какво значи присъствието на белия цвят в аурата? (За надарените да го виждат там) Защо Учителят препоръчва на главата да се носи само бяло?
  16. Интересно подбрани думи. Описват мястото, където живея и животните, които съм виждал наоколо. Съвпадение?
  17. "В изпълнение Волята на Бога е силата на човешката душа." Задачата на човек е да разбере тази Велика Воля, да опознае ресурсите, с които му е дадено да работи ( ум, сърце, тяло, условия, близки и влияния) и чрез тренировки и ползване на импулса и съсредоченото усилие на волята да ги впрегне всички тези ресурси за изпълнение на Волята Му.
  18. Вярата при младите е връзката, която от рано е добре да установят с Бога. Да не остават за след това, след като се налудуват. Тази връзка ще определи и посоката в живота по-късно. Значи като основа на сградата на живота си поставят духовното и връзката с Бога. Младите гледат напред, затова им трябва вяра. Възрастния гради върху тази основа. Той работи за градежа. Възрастните са заети с това, което става в момента. Те внимават в работата. Старият учи от опита си. Тогава има време да огледа сградата си много внимателно и да прецение или дооцени уроците, с които е трябвало да се справи. Извлича есенцията и стига до заключенията. Старите гледат назад.
  19. Красив е белият цвят. Но колко малко интерес и дискусии привлича.
  20. Струва ми се, че светлината идваща от слънцето няма цвят, въпреки че съдържа в себе си всички цветове. Нашето възприятие за цвят идва само при взаимодействието на светлината с материята и съответното поглъщане, пречупване и отражение от нея. Например - небето ни изглежда синьо, заради частиците, намиращи се в горните слоеве и взаимодействието им със светлината. Когато се получи белият цвят, това значи че светлината е напълно отразена. Това значи ЩЕДРОСТ. Нищо не се задържа в предмета. Затова когато хората избират да носят бяло тази щедрост е добре да е и вътрешна, за да е в хармония с дрехата. От избрания пример по-горе се предполага и известна относителност на възприятието ни на белия цвят. Когато всичко околно е в някакъв тъмен цвят, а известна област е осветена - тя ни изглежда бяла. Интересен оптически ефект. И в живота е така. Брат, който в средите на учениците може да изглежда не толкова просветен и напреднал, когато посети група разбойници ще изглежда много бял. А как ще изглежда ангела сред учениците... Ще дам и друг пример. Да речем някой е облечен в бяла дреха, но цялата е оплескана с кал. Какъв е цветът на дрехата тогава? Бял или кафяв? Какъвто и да го наречем, ще има едно АКО. Значи има едно идеално бяло, с което е свързано душата ни, а има и бяло над което работим чрез уроците си на земята.
  21. Самият стил на статията е демонстрация на практикуването на вътрешна дисциплина и духовна сила. Вдъхновяващо. Благодаря.
  22. Учителят ни вдъхновява да се стремим към Любовта и Светлината, но ни и напомня никога да не се движим успоредно със злото. Нашата задача е да се научим как да разпознаваме злото и как да не се движим успоредно с него. Орлин е предложил неговата идея за това. Благодаря.
  23. Е, най-после ще може да го лекуват. Оправдали са милионите долари и хилядите пожертвани гърди и жени. Хубаво е да се пускат такива вести.
  24. В Тората също се казва при какви провинения да се убиват хората с камъни, но аз не съм достатъчно запознат. Може ли да се сподели тука, за да знам за в бъдеще. Благодаря.
×
×
  • Добави...