Jump to content
Порталът към съзнателен живот

rhea

Участници
  • Общо Съдържание

    0
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    rhea reacted in Как се прави сирене и кашкавал? Сирищен ензим!   
    Чак да няма такова нещо като ензими от заклани животни - не е като да няма.
    Дядо ви Емил е учил Ветеринарна медицина и в частност "Технология и Ветеринарно-санитарна експертиза на храните от животински произход".
    Ходил съм по кланници, разрязвал съм лимфни възли, правил съм експертиза на месо, на жлези, ... ходили сме по мандри, гледали сме технологиите на сирена и кашкавали, ... по месокомбинати, млечни централи, ферми за месо и мляко...
    Фантазията ми не е толкова богата, колкото си мислите.
    Не съм Специалист Нумеро Уно на държавата по хранителни продукти, но все поназнайвам някои работи.
    Пък и един лек "рисърч" в гугъл изкарва доста информация, повечето от която - вярна.

    едит - Диди, татко ти не добавяше ли едни капки от малко шишенце в кашкавала? Да или Да?
  2. Like
    rhea reacted in Как се прави сирене и кашкавал? Сирищен ензим!   
    Бих предложил на админите да променят заглавието на темата на "Млечните продукти - състав и влияние върху човешкия организъм".
  3. Like
    rhea reacted in Как се прави сирене и кашкавал? Сирищен ензим!   
    Георги Димитров е цоцал до 3-годишна възраст и затова успял да научи немски в затвора...
    Не съм алерголог, но консумацията на сурово мляко алергизира организма ...
    За мен в това няма нищо страшно - просто не консумираш мляко.
    Страшното идва после - ако в резултат на тази алергия имунната система реши да атакува бета клетките на панкреаса до пълното им унищожаване...
    Наскоро се запознах с една идея за капсулиране на островчетата на Лангерханс и изолирането им за имунната система, така че тя да не може да ги унищожава... хитро, нали?
    ...
    Но нека не спамя в темата, че да не разстройвам админите.
    ... и финален коментар към зеленоухия мастър джедай - абре, холан, ти тъй кат ме гледаш, да не мислиш, че ще ти давам рецепти за сирене!?
  4. Like
    rhea reacted in Как се прави сирене и кашкавал? Сирищен ензим!   
    1. Поради термичната преработка на млякото, калцият се свързва с казеина в параказеинатен комплекс, от който калцият не се усвоява. Това е причината в млечните продукти да се добавя допълнително калциев хлорид - погледнете опаковките - дори в прясното мляко вече почват да ни рекламират варианти с "Калций" за здраве!? Ако си намерите някоя дружелюбна крава, която ви остави да си пиете "директно от извора", калцият ще си го усвоявате. Интересно, че човекът е единственият бозайник в природата, който не желае да се отбие, а продължава да бозае от чужди майки, в случая - кравешки.
    2. Консумацията на млечни продукти води до увеличено отделяне на калций чрез урината /хиперкалцурия/. Това се случва в отговор на настъпилата в резултат от метаболизма на аминокиселините ацидоза. Ацидозата активизира остеокластите, клетките, които разграждат костната тъкан. Те работят в противовес на остеобластите, които градят и строят... не мечтаят за пътища леки, а ватенка топла за зимния ден...
    3. Резорбцията на калций от чревната лигавица се увеличава в отговор на увеличената секреция с урината, но аз бих попитал дали това се наблюдава и в дългосрочен план /възможно е в реални условия диетата да не съдържа достатъчно калций, за да се набави необходимото количество само с храната, или пък степента на резорбция да спада с течение на времето и това да доведе до допълнително активизиране на запасите от калций в костите... тук въпросът не е съвсем изяснен за мен...
    4. Установено е, че консумацията на храни, които алкализират рН, увеличава костната плътност и предпазват от остеопороза организма.
    5. Остеопорозата се среща доста по-често при жени, отколкото при мъже, понеже рН става по-киселинно след менопаузата. Направени са изследвания, че цитратът и бикарбонатът влияят благотворно на костната плътност при жени в менопауза.

    http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPNS%2FPNS62_02%2FS0029665103000673a.pdf&code=2c39e617db372bca454f2789ffa4ab4d

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199406233302502

    6. Млечните продукти са отговорни за голяма част от алергиите при хората.
    7. Консумацията на млечни продукти има отношение към диабет тип 1 при деца.
×
×
  • Добави...