Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ashtoning

Участници
  • Общо Съдържание

    216
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Ashtoning got a reaction from Кон Круз in Най-добрите филми   
  2. Haha
    Ashtoning got a reaction from Кон Круз in Воинът на свободата   
    Аз не знам. Още одеве случайно или не ми се наби на очи тази тема, докато разглеждах неща из форума. След като прочетох темата ми се прииска да се появи отнякъде войнът на несвободата и да ме освободи от войнът на свободата. Някак си така се чувствам.
  3. Haha
    Ashtoning got a reaction from Кон Круз in Какво е духовно?   
    Аз смятам да си призная и да заявя, че изобщо си нямам и на идея какво е духовно.
  4. Like
    Ashtoning got a reaction from Кон Круз in Християнство, Ислям, Будизъм   
    Не е нужно да си ракетен инженер, за да го разбереш това. Ясно е, че ислямският свят си е една голяма гротеска. Трябва ли да го преоткриваме всеки път отново и отново?
  5. Like
    Ashtoning got a reaction from Eлф in Музикални поздрави - 6   
  6. Like
    Ashtoning got a reaction from Eлф in Музикални поздрави - 6   
  7. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Литературата - в имена и дати   
    Вчера се навършиха 113 години от рождението на Джон Стайнбек - писател, драматург и есеист. Носител на Нобелова награда за литература. Един от моите любими писатели. 
     
    Да си жив означава да имаш белези.
    "Зимата на нашето недоволство", 1961
     

  8. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Сенека срещу Смъртта   
    Публикувах подобна тема в психотерапия, с очакване да се определи "заболяването" на Сенека - защо е решил да сложи край на живота си - това приумица ли или е осъзнат акт, което би се отнесло и до Стефан Цвайг, до Хемингуей, до много други.
     
    Т.е., когато определяме нещо като болестно състояние и депресия, не е ли просто личен избор, личен изход от съдбата, лично решение? 
    И кой може да каже дали това е правилно или не е, се пита в задачата?
     
    Кой е онзи жив човек, наш съвременен жив човек, който ще даде оценка на Сенека и ще му вмени някакви чувства, които, той не е изживял, не е видял, не е усетил, не се е докоснал?
    Кой съвременен терапевт би могъл да отсъди границата между поносимостта на битието и поносимото битие?
    Не мисля, че има такъв. 
     
    Т.е. връщаме се в изходна точка - за разликата между хората и хората и за разликата между терапиите. 
    Едно е да имаш за пациент Сенека (което реално е невъзможно) и друго е да имаш човек с невроза и с ПА. 
    Разликата между двамата е като между Небето и Земята - първият търси смисъла, вторият няма да го намери никога, но обвинява друг, че не може да намери ...
    Единият казва - смъртта е изход, вторият - искам да живея, но не зная как. 
    И в двата случая, говорим за емоционална смърт, но в първия - тя е осъзната, във втория - архетипното несъзнавано яко работи затова да властват персоните и сенките, с които всички компенсират и проецират.  
     
    И все пак, защо човеци като Сенека, се самоубиват, а други страхливци, предпочитат да живеят жалък живот, надявайки се на чужда воля? Необяснимо? Надежда ли? Хората били равни ли?
    Тогава защо не са всички митични образи като Иисус или като Ванга, ако се принизим на локално ниво?
     
    Защо Сенека трябваше да умре?
     
    *"Смъртта - опасност за неблагоразумния и благо за мъдреца. Отношението към времето е лично "мое" и към себенадзорната грижа към себе си."
     
     
    П.С. *От латински, преводът мой. 
  9. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Незабравими моменти от филми   
    Galadriel която помага на всички и води по пътя
     

  10. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Ако някой не ви обича, обичайте го вие   
    Отвъд общите предпоставки на фразата, която предполага апологетика на обичта, ми хрумва друго.
    А именно: ако някой не ви мрази, не го мразете и вие.
     
    По парадоксален начин, любовта или хайде, обичта се превръща в неомраза. 
     
    Не е ли същото?
     
    Подобни теми винаги целят (несъзнателно) да провокират говорене за обичането, което тотално ни липсва. Но се сещам за думите на немският поет Гюнтер Грас, който казва, че най-много говорим за онова, което ни липсва и най-много време отделяме на подобни диалози. В стремежа си да запълним празнината с говорене по изгубения обект (в мислене за него също).
     
    Несъзнателно или съзнателно, извиквайки, евокирайки обичта, ние запълваме празните/изпразнените от обича пространства, разгеле, я усетим. Как залива всичко и всичко, как ни обема до най-малкия ни съсъд и как ние се обичаме, прощаваме, говорим до безспир, изобщо, превръщаме битието си в логорея на обичането ... Намирам това за опасно упражнение, за бягство. 
     
    Ала не става така. 
    Не се обичаме. И не обичаме онези, които не ни мразят. Както и не мразим онези, които не ни обичат. 
  11. Like
    Ashtoning reacted to Inatari in Интересни книги - 2 (продължение)   
    Невероятна книга е "Всичко живо е трева", може би най- доброто от Клифърд Саймък. Бях в академията 2 - ри курс, когато ми попадна. Толкова се вдъхнових, че направих серия от акварели на извънземните цветя. Стояха на стената ми в стаята почти до края на следването ми. ))
    Когато мисля за тази книга се сещам и за още един голям шедьовър, но на Рей Бредбъри.
    "Вино от хлухарчета" е толкова красива книга за сетивата, за емоционалната интелигентност и неумиращото дете във всеки от нас.

    Пожелавам ви приятно четене!
    А ето и един текст, който ми хареса за тази книга.
    https://bibliotekata.wordpress.com/2011/02/02/dandelion_wine/
  12. Like
    Ashtoning reacted to Inatari in Теория на големият взрив   
    В тази тема е добре да се спомене задължително името на  Стивън Хокинг, който посвещава докторантския си тезис на теорията за големия взрив, сингулярните точки и черните дупки. Гений, който въпреки тежката диагноза успява да бъде активен и до днес на възраст от 73 г.
     
    Професор Стивън Уилям Хокинг, CH CBE FRS (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик, до 2009 - Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон)[1]. Роден на 8 януари 1942 в Оксфорд, Англия. Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване — амиотрофична латерална склероза — Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.
     
    Главните интереси на Хокинг са свързани в космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив: те показват, че ако Теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време[4]. Хокинг също така е предположил, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. По-късно той показал че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява, изчислил е максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“ но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.
    В англисиската версия на уикипедия е дадена доста повече информация:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    Хубаво е да се гледа и филмът : "Теорията на всичко", за неговия живот, научна дейност и награди.
    Ето и негови публикации:
     
    „Едромащабната структура на време-пространството“, заедно с Джордж Елис „Голямото, малкото и човешките представи“ (с Ейбнър Саймъни, Нанси Картрайт и Роджър Пенроуз) Научно-популярни:
    „Кратка история на времето“ (1988, издадена в България от ИнфоДар, ISBN 954-761-074-0, превод Красимира Матева) „Черни дупки, бебета вселени и други есета“ (1993) „Вселената в орехова черупка“ (2001) „На раменете на гигантите. Най-значимите текстове в историята на науката“ (2002) „По-кратка история на времето“ заедно с Ленард Млодинов (2005, в България издадена 2007 година от БАРД, превод Иван Златарски) „Големият замисъл“ 2010 /"The Grand Design"2010 / съавтор е американският физик Ленард Млодинов *превода не е официален
  13. Like
    Ashtoning got a reaction from Inatari in Най-добрите филми   
    Fight Club
     

  14. Like
    Ashtoning got a reaction from Inatari in Интересни книги - 2 (продължение)   
    Във Всичко живо е трева пришълците са гости от времето, те са пробили един от неговите пластове, там, където съпротивата е била най-слаба, и идват на „Съседната земя“ като лилави, мислещи растения, от която Земя ни дели само тясната пролука в градината на Брадшо Картър. Мислещите растения са нежни и отзивчиви; те идват за обмяна на опит - предлагат знания срещу техника. Могат да се превъплъщават, могат да произвеждат всичко, каквото би послужило на хората.
  15. Like
    Ashtoning got a reaction from Лиула in Християнство, Ислям, Будизъм   
    Не е нужно да си ракетен инженер, за да го разбереш това. Ясно е, че ислямският свят си е една голяма гротеска. Трябва ли да го преоткриваме всеки път отново и отново?
  16. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Критици и противници на позитивното мислене - невротизира ли хората?   
    Позитивното мислене граничи с шизофренното мислене. То, позитивното мислене, отново е бягство от реалността - подобно на всички религии, утопии, компенсаторни механизми за бягства, учения за духовно извисяване, секти, фикс-идеи, бягства от нуждите на ежедневието. Защо бягаме от ежедневието, което реално е целият ни живот. Може би, щото търсим душата ли? Съвсем не.
     
    Проблемът е другаде - онези, които нямат лично творчество (собствени идеи), се уповават на чужди умове и се лутат като опитни мишки във въртоп от безбройни въртящи се колела. И въртят колелото на илюзиите за добро битие. Пък и искат да станат част от някакъв властови механизъм.
     
    Всички очакват твърде много от психиката си и от човешката си природа - никой човек не се променя, променят се само неврозите. Нима това е новина И с течение на времето, всеки човек придобива истинския си образ, оголва се. Митовете за промяната са само митове, компенсаторни са, както са и сънищата. Човекът е ясен. Съдбата му също.
     
    Отделна е ситуацията, че много малко хора имат усещане за реалността, усещане за свобода и най-вече стремеж към нея. Под лицемерните фрази, имаме наличност просто на първични потребности, които няма как да бъдат скрити зад разни фрази, някакви божествени идеи, каквото и там да е.
    Мишката обича да гризе отпадъци, не книги.
    О, тя би искала да чете, но зъбите й са по-големи от мозъка
  17. Like
    Ashtoning got a reaction from Донка in Интересни книги - 2 (продължение)   
    Във Всичко живо е трева пришълците са гости от времето, те са пробили един от неговите пластове, там, където съпротивата е била най-слаба, и идват на „Съседната земя“ като лилави, мислещи растения, от която Земя ни дели само тясната пролука в градината на Брадшо Картър. Мислещите растения са нежни и отзивчиви; те идват за обмяна на опит - предлагат знания срещу техника. Могат да се превъплъщават, могат да произвеждат всичко, каквото би послужило на хората.
  18. Like
    Ashtoning got a reaction from Донка in Интересни книги - 2 (продължение)   
    Ето го светът на Вилейда Бортан - колонизиран преди много векове от звездните кораби, окован от закони и традиции на сурово самоотричане. Свят, където няма нищо по - позорно от това, да говориш за себе си като за „аз“, или да споделяш най-съкровените си мисли с другите.
    Но нищо във вселената не е вечно, освен, може би, самата вселена.
  19. Like
    Ashtoning got a reaction from Донка in Интересни книги - 2 (продължение)   
    В края на двадесет и второто столетие, в безкрайните подземни галерии на Вечния Център, милиарди човешки тела очакват своето възкресение…
  20. Like
    Ashtoning reacted to Лиула in Музикални поздрави - 4   
    Je suis Charlie
     

  21. Like
    Ashtoning got a reaction from Лина Коцева in Много съм добре   
    Жалко, знаех си, че трогателната част ще бъде кратка.
  22. Like
  23. Like
    Ashtoning reacted to Донка in Честито Рождество Христово!   
    Честито Рождество Христово, приятели! 
     

  24. Like
    Ashtoning got a reaction from ISTORIK in На лошите с лошо? Как да се държим с лошите хора?   
    Ха-ха. Не знаеш как да се държиш с лоши хора, дошъл си да питаш други лоши хора как да се държиш с лоши хора. По - добре се откажи, докато не е станало по - лошо.
  25. Like
×
×
  • Добави...