Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кон Круз

Участници_
 • Общо Съдържание

  1857
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  16

Мнения добавени от Кон Круз


 1. Александре, мислех първоначално, че в горния текст ти разказваш за себе си и се учудих... :D Друго което се стрелна като мисъл в съзнанието ми е, че някой път може да се видим за безплатни уроци по стрелба и че в случай на вражеско нападение ще си един от хората на които ще разчитаме, ако че не си в първа младост.  :D


 2. Преди около 30 г., една баба помолила едно момче да я преведе от единия до другия портал на гробищата. Момчето я превело. Тя му благодарила и му казала, че много я е било страх, при което младежът отговорил : "Когато бях жив и мене ме беше страх."


 3. "Съседът ми одра колата (но всичко е точно). Намалиха мойта заплата (но всичко е точно). Откраднаха ми колелото (но всичко е точно). Ударих си кутрето в леглото (но всичко е точно)…На плажа заваля порой (но всичко е точно). Животът ми е в застой (но всичко е точно). Майка ми не ме обича (но всичко е точно). Осъзнах безсмислеността на своето съществуване и илюзорността на най-дълбоките си мечти и надежди. Но всичко е точно."

  Гуру Папи Ханс

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Много нещастия са започнали с "глей как са прай".


 4. Като цяло не съм фен на народната музика (много малко слушам). Но в течение на годините започна лека полека да ми харесва повече. Донякъде защото тя е много наша. Донякъде защото започнах повече да виждам и оценявам красивото в нея и да разбирам повече текстовете. Донякъде заради заливащите ни пошлост и ориенталщина. Като дете гледах на народната музика като на нещо старческо.

   


 5. "Разчитайте на онази жена или на онзи мъж, които обръщат внимание на малките неща. Който не обръща внимание на малките величини, е разсипник - от него нищо добро не се очаква. Малките величини водят към големите, които могат да се използват за добро на всички хора. Правилно е да се върви от малкото към голямото, а не обратното. Това показва, че и в живота, и в природата съществува известна последователност."

  Дънов, 19 януари, 1919 г. София.


 6. През 1973 г. Мартин Купър провежда първия разговор по мобилен телефон.
  През 1959 г., инж. Христо Бъчваров създава мобилен телефон, който показва на изложение в Москва!! Не започва масово производство на апарата му, понеже частите не били български... (предполагам са били западни и там е бил проблемът за системата).

  "Третата ми жена, която сега е в Италия, попитала наскоро нейни приятели италианци дали знаят, че аз съм изобретил този апарат, а те й отвърнали, че това го е измислил американец през 1980-а година. Звъни жената по телефона и пита: „Коя година ти беше патента на радиотелефона?“. Казвам: „Мисля, беше 1964-та“. Отварям патентите и какво гледам – 1959-а...В Москва, във BДНХ представях радиотелефона, който съм изобретил, събраха се всички в космическия център, започнаха да звънят на жените си, голямо удивление беше. Но от цялата работа за мен остана само една кошница с медали и ордени. Като ги погледнеш сега, виждаш, че са изработени от пиринч – не стават и за претопяване, а пише, че са златни." (http://e-vestnik.bg/3914/?fbclid=IwAR19f6Hth6gNTqc75twEa7szRl8S5AGO1gyu-ZyyH6uYCn2V28u6l7ewCwQ-).


 7. Аз знам какво може да се направи (извън умишленото игнориране/несподеляне на негативни новини от страна на четящите и гледащите). Това, което би могло да се направи на едно по - високо ниво е свързано с мека цензура по отношение на свободата на медиите в частта "негативни новини" (крими хроники и злополуки от света и нас) и с насърчаване на по - големия процент позитивни новини.


 8. В 22.01.2015 г. at 19:29, Станимир каза:

  Първо е добре да се определи кой точно е чистия български генотип. Защото когато се взема генетичен материал избирателно могат да се получат много странни резултати. Разбира се, че има разлика между северните и южните славянски народи. А що се отнася до руснаците, в скоро време броят им в Блъгария може да се изравни с този на "българите". И "виновни" за това ще са "братята" американци.

  Защо пък американците да се виновни? Не че ги защитавам, питам просто.


 9. Когато четях за съпротивата срещу византийската инвазия най - голямо впечатление ми направиха верността и борбеността на Николица. Два пъти попада във византийски плен, но два пъти успява да се измъкне и да продължи борбата.
  "Никулица или Николица (на гръцки: Νικουλίτσας) е български аристократ, болярин от края на Х - началото на ХІ век.
  В края на Х век Никулица е управител на град Лариса. В 983 г. цар Самуил завзема града след обсада и продава в робство всички жители, с изключение на рода на Никулица, който най-вероятно е от български произход и бил взет на служба при българския владетел.
  Никулица става управител на Сервия (Бел. моя: град в днешната Егейска Македония) по време на управлението на цар Самуил, след завоевателя на града Димитър Полемарх. Той е наричан с галено име, поради ниския му ръст. През 1002 г. византийците, начело с Василий II, обсаждат града и след дълга обсада успяват да пробият, въпреки отчаяната защита. Никулица е закаран в Константинопол и му е дадена титлата патриций. Но българския аристократ напуска Константинопол и се присъединява към силите на Самуил, които се опитват да си върнат Сервия. Василий II действа бързо и се насочва към града с армия и успява да отблъсне българите. Самуил и Никулица напускат, но скоро последния е нападнат и заловен отново. Закаран е обратно във византийската столица и е затворен.
  Успява да избяга още веднъж и продължава борбата. След смъртта на Иван Владислав през 1018 г. той е сред болярите, които продължават съпротивата в планинските райони на страната. След като войските му са обградени от византийската армия, разбира че по-нататъшната съпротива е безсмислена и се предава на Василий II с остатъка от армията си. Василий II го изпраща в Солун под арест.
  Негов потомък е Никулица Делфина Лариски оглавил в 1066 г. едно от следващите български въстания срещу империята." (
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Никулица?fbclid=IwAR1MRwXdM8eDRlGqtyjw-am90eFGuq-6whPP-EkM4yyioKkxAgf3OEhIVUs.)

  Замислих се: защо византийците не са убивали някои български велможи, ами са ги държали в плен, че и титли са им давали. И даже Николица три пъти са го пленявали. Можело е да го убият без дори веднъж да го отведат като заложник. Поне за момента не ми е известно да е бил убит даже след третото пленяване. Мисля, че отговорът е този: били са ценни кадри. По принцип разни знатни личности са били държани като пленници с цел да бъдат гарант за спазването на някаква договореност или за да може по - късно евентуално да бъдат ползвани за размяна с хора пленени от вражеската страна.


 10. В 25.06.2018 г. at 21:29, Кон Круз каза:

  Сценаристът Е....

  Според журналиста Бюлент Мумай, п. Р. Т. Е. влияел върху сценариите на част от турските сериали. И дори присъствал на снимачните площадки на някои от тях. Това важало особено за историческите и националистически филми по държавната TRT1. В тези филми има изопачаване на историческите факти. 
  В дните на излъчване на пропагандните продукции, в социалните мрежи се качват снимки на техни почитатели, които седят пред телевизорите с щитове и мечове. По време на излъчването на епизодите, възгласи "Аллах, Аллах!" отекват не само по екранните бойни полета, но и от диванните бойни полета пред телевизорите.
  А когато битката се води срещу християнска армия (в повечето случаи било така), тогава зрителите дерат гърла: "Отсечи главата на неверника!"

  На един от султаните османски (не помня кой) дето изгубил 1,2 милиона квадратни километра територия, в устата му вмъкнали реплика от сорта на "Няма да отстъпя и педя турска земя!" Това в един от турските сериали. :lol:


 11. Такова животно като "средностатистически българин" реално няма. Но нека условно да приемем, че има. Представете си един усреднен образ на българите. Средния българин. Във всеки народ има какви ли не хора, но в даден народ определена черта може да е преобладаваща. А да е по - силно от Б.

  Срещал съм две противоположни мнения за самочувствието на българина (включително тук в Портала). Едното е, че българите са комплексиран народ, мазохистичен. Другото е, че самочувствие хич не им липсва, че им е много голямо и неоправдано.

  Сложете двете позиции на кантарите на сърцата и умовете си. Кое смятате за съдържащо повече истинност? И защо?


 12. Смятате ли, че съществуват духовни причини зад т.нар. "цветна слепота", която е наглед едно чисто физическо явление? Ако "да"  - какви според вас (или според някой духовен авторитет) са тези корени на явлението?

  "Терминът "цветна слепота" обхваща всякакъв тип дефекти в цветовото възприемане. Пълната липса на цветовото възприятие поставя човека в свят от бяло, черно и сиво, но това е рядко. Това състояние, при което функционират само пръчиците, се случва на около двама от всеки сто хиляди души. Още по - рядко е дефектът, който ограничава дейността до един тип конуси, когато всички предмети са или червени, или зелени, или сини.

  Най - честата форма на частична цветна слепота е неспособността за различаване на червеното и зеленото. Това състояние е причинено от липсата на червени или зелени конуси. Хората, невиждащи червено или зелено, използват само два конуса за възприемане на всички цветове и като резултат объркват червеното, синьо-зеленото и сивото.

  Когато ретината няма червени конуси, червеният сектор на спектъра стимулира земените конуси, увеличавайки чувствителността към зеленото. По същия начин липсващите зелени конуси карат тяхната дължина на вълната да се принесе към червените конуси и да ги стимулира.

  Малък брой хора иман проблеми с жълто-синьото - недостатък, причинен обикновено от болест. Цветната слепота може да бъде резултат от физически разстойства или излагане на определени отрови, но в повечето случаи състоянието е наследствено. Доказано е, че около осем процента от мъжете и един процент от жените имат някакъв тип цветен дефект.

  Двете главни теории, отнасящи се до цветното виждане, включват обяснение за цветната слепота в подкрепа на своите становища, но разбирането за това състояние, изглежда, се изплъзва също както опитите да се проследи самото зрение."

  Източник: "Едгар Кейси. Силата на цветовете, камъните и кристалите", изд. "Хермес", стр. 75. Автор: Дан Кембъл.

  Защо например при жените цветната слепота се среща по - рядко?

  Защо някои души избират именно такива тела?


 13. Днес сутринта сънувах, че е нощ и се намирам пред земния бабиндом. В двора лампи не светят. По силуета разпознавам по - младия ми първи братовчед, който се задава по сравнително тясната пътека и вика: "Мусолини, Мусолини!" Кап. Списаревски би го разкритикувал този сополанко чуждопоклонник. :D

  След това бях в друг град, непознат. Отново тъмно. Виждам един познат, каратист. Политам над него (алелуя). Той ме видя.

  После сънувах, че в стаята ми има някакво животинче приличащо на гущерче. "Пантерата" ми черна се спусна срещу този звяр, който не успявах да хвана и изхвърля навън.


 14. Склонен съм да мисля, че в България (а навярно и по света), истинските, чистити, твърдите патриоти (като Левски, Списаревски...) са много много малко (особено в едрия бизнез и политиката). Какво тогава остава за истински космополити... Такива са огромна рядкост в света.


 15. В последните месеци взех по - малко да си помня сънищата. А още преди това взеха да стават по - скучни. Повече от година вече летя на сън максимум 1 път на месец-месец и половина (на всичкото отгоре и тези ми сънища станаха по - невзрачни). Преди години летях поне веднъж в седмицата.


 16. Не знам дали този план наистина е това, за което се пише и говори от години, но допускам като възможно да има планомерност в определени разрушителни процеси в страната от началото на промените. Но и ние също сме си виновни.


 17. В 27.08.2010 г. at 11:08, Орлин Баев каза:

  Като споменах как в булгаристан се колят традиционно прасетата на работодателката си в Канада, жената се разтрепери, изтърва волана на трака и трябваше да се сменим. Не можа да си представи, че това се случва в 21-ви век и нарече цялата ни нация варвари.

  Според мен, ако човек яде свинско е по - достойно сам да си коли прасетата, отколкото да ходи в някой хипермаркет и да си купува месото и децата да не знаят от къде идат мръвките (макар че купуването може би е по - добро от друга гледна точка). За хората по селата (най - бедните в страната) животновъдството е основен поминък. Не е много хуманно, да...

  В 13.02.2011 г. at 9:21, Диляна Колева каза:

  Иска ми се да споделя огромната си болка от избиването на хиляди животни в Странджа, под заглавието "Шап".

  Избиха се хиляди здрави бременни животни, защото можело да се заразят.

  Шапа е болест която по никакъв начин не засяга хората. Във ветеринарната медицина си има метод и карантини за лечение на шапа и се е прилагало до преди да влезем в евросъюза." Прекрасният съюз" ни нареди да избием всички животни, защото такава им била политиката и защото е в пограничен район. За сравнение в Турция също има шап, но те не са в Евросъюза и на тях никой не може да им наложи такова нещо и те си лекуват животните, там никой не прави такива масови убийства на здрави животни. Защото това е безумие. Все едно някой нас да ни избие защото се е появил грип, някой който не е засегнат по никакъв начин.

  Избиха животните в села в които основния поминък е животновъдството, в тези села е траур, няма нито едно животно и има забрана в следващата 1 година да няма никакви животни, не знам дали хора, които не са живели в такава общност могат да си представят огромната трагедия.

  То да беше само в онази година...! Замислям се дали пък не е умишлено, дали няма план за обезлюдяване на онзи район от страната...! Знаем, че в природата вакуум няма... Или просто става дума за западна чиновническа тъпотия и българско държавно безгръбначие.


 18. По - рано ли са съзрявали в психическо отношение хората преди 50-100-150 години и т.н...., отколкото днес?

  Ако смятате, че "да" - на какво мислите, че се дължи? По - кратка средна продължителност на живота например? Но ако е това, не би ли следвало да съзряват и физически поне толкова бързо, колкото и днес? В Уикипедия пише, че акселерацията се наблюдава от 150 години (смятах, че са в пъти по - малко...).

  По - лесен живот? По - суровите условия са предпоставка за по - бързо душевно съзряване.

  Комбинация от фактори? Посочете ги, моля.

×