Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кон Круз

Участници
 • Общо Съдържание

  1748
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  10

Репутация Активност

 1. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Насватбяване и счупени крака   
  Насватбяване
  Преди няколко сутрини сънувах, че майка ми ме кара да ходя на някаква сватба. Ще се жени нейна бегла позната, която работи като продавачка. Чак с майка сме отишли в някакъв специализиран магизин, за да ми избираме костюм за събитието, на което ни най - малко нямах желание да ходя. Оказва се и че не съм звъннал на началника, за да му кажа, че няма да дойда на работа. Помислих си да му се обадя и да му кажа за какво става дума. Погледнах стенния часовник - часът беше между 12:05 и 12:09. Подметнах на майка ми, че може и да не отида на сватбата. Щях да се чувствам там като по задължение и нямаше да имам настроение да говоря с когото и да е било. Погледнах през прозореца и видях от двора да излиза някаква жена облечена в черни кожени дрехи (същата щеше да е част от гостенките на вечерното сватбено тържество).
  ......................................................................................................................................................................................
  Счупени крака
  Днес сутринта сънувах, че съм в някакъв склад, проснат по корем. Складът се контролира от претъпна група. Със строшени от бой крака. Строшили са ми ги мутри, с които съм се бил. Захвърлили са ме като парцал. Една мутра минава покрай мен и отива нанякъде. Мрачно е, но ден. Влиза дневна светлина, макар и малко. След малко настава нощ. Може би помещението е осветявано само от лунна светлина. Седнал съм на пода, неспособен да избягам с потрошените ми от бой крака. Появява се някаква млада чернокоса симпатизираща ми жена. Застанала е на колене точно пред мен и ми говори със съзаклятнически тон. Навярно и тя е пленничка и иска да избягаме заедно. Казва ми: "Аз съм извънземна, от Марс съм!" Уплашвам се и тръгвам да пълзя назад помагайки си се ръцете ми. Тя тръгва да пълзи към мен. Пълзи и ми повтаря, че е марсианка. След малко е отново ден. В склада има няколко мутри. Не очакват това, което се случва след малко. Макар и със счупени крака, аз се изправям, решен да се бия и да избягам от това проклето гангстерско помещение. Не изпитвам болка нито докато съм на земята, нито докато съм се изправил. Усещам само лека отпадналост. Влизам в бой с една от мутрите. Нанасяме си удари с крака. Чувствам, че нямам сили да се преборя и спирам да се бия. Решавам да действам с хитрост. Идеята ми е да стана техен човек и това да ми даде възможност да се измъкна. Предлагам им го. Не ми отговориха. За малко се разсейват понеже се заприказвак помежду си и не гледат към мен. Вратата на склада е оставена отворена. Побягвам през нея. Излизам на улицата и политам свободен. Навън е слънчево.
  П.П.: Бях облечен в някаква бяла окървавена риза. Никога не съм бил в толкова тежка ситуация, колкото в този сън. Важното е, че се измъкнах и попаднах на слънчево място, както в съня в който бях убил някакъв крадец пред вратата на къщата.
 2. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Слънце сме   
  В същността си сме Слънце.
  "И тъй, когато казваме, че слънцето не ще зайде, ние разбираме възвишения Божествен свят, дето слънцето действително не залязва. Слънцето, което не залязва, принадлежи на човешката душа. Значи, душата има свое слънце. Ние разглеждаме душата в смисъл на истинския човек. Тъй щото, иска ли някой да знае какво всъщност представя човек, нека той има предвид душата. Външният човек, когото виждаме, не е „азът“; той е слуга на същинския човек, на душата. Някога човек казва: Аз съм. Ако това „аз“ е същинският човек, тогава защо често той търси помощта на другите хора? Ако ти си „азът“, т. е. великото и славното у човека, защо търсиш помощта на баща си и на майка си, както и помощта на своите приятели и близки? Щом казваш „аз съм“, направи нещо подобно на земята или на някоя слънчева система! Ти казваш аз съм и нищо не можеш да направиш. Някой казва: Знаете ли кой съм аз и какво мога да направя? Ти си едно аз, което нищо не може да направи. Това не трябва да ви обезсърчава. Човек трябва да започне с негативната страна на живота, за да разбере великите закони, които се съдържат в него. Един ден, когато човек се съедини със своята душа и каже „аз“, той ще може да създава цели системи. И тогава човек няма да създава своите системи между готовите вече, да нарушава законността и реда в тях, но ще го поставят в някое празно пространство, там да създава и твори, както иска и както разбира. Във вселената има още много празни, ненаселени пространства, които един ден трябва да се изпълнят и населят. Дойде ли човек до това положение да се слее със своята душа, ще му дадат възможност да създава, да твори. Ще му кажат: Хайде сега, направи един свят, какъвто ти искаш, дето слънцето да залязва и да изгрява, или да изгрява, без да залязва. Ще кажете: Възможно ли е Бог да предостави на човека сила и власт да създава светове и системи? – Възможно е, защото и без това светът, в който сега живеем, е създаден от ангели, вследствие на което и в него виждаме известни дефекти. Тия ангели, макар и да са работили по всичките правила на висшата математика, все пак са допуснали известни погрешки, които и до днес изправят. Наистина, те са работили с милиони години върху създаването на този свят, тъй щото грешките, които са допуснали, са съвсем малки. Например, когато слънцето се завърти сто милиона пъти около себе си, забелязва се само едно изключение. Същото нещо се забелязва и в движението на земята, както и в движението на човека: когато земята, както и човекът се завъртят сто милиона пъти около себе си, забелязва се едно изключение от правилния ход на тяхното движение. Великото и красивото се заключава именно в това изключение, понеже в него едновременно става повдигането и падането на човека." (http://beinsa.bg/beseda.php?id=1107&fbclid=IwAR3l1yFSCPV64jSHpk5LLTDmGEXkFV0hIetKEWXJeHHByPSUMnxbU61KFkU).
  В сериала "Луцифер" в последния епизод на втория сезон, майката на Луцифер преминава през един пространствен портал и отива някъде, където да си създаде своя собствена вселена - отделна от тази на Баща му.
 3. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Душата ти е цигулка!   
  Душата ти наподобява виртуозно изработена цигулка, от която можеш да извлечеш вълшебна музика. Когато обаче се отклоняваш от истината, когато проявяваш неискреност или просто безцеремонно лъжеш, тогава се пораждат фалшиви тонове, колкото и прекрасна да е твоята цигулка… музикантът се оказва калпав. А той е калпав не заради друго, а защото му липсва чистотата на пределната искр-еност, свързваща го с Божията искр-а, която пречиства и озарява човека отвътре. Само чистият може да бъде проводник, но се изисква смелост – смелостта да бъдеш истинен във всичките си мисли, чувства, думи и дела! Колкото и трудно да е… каквото и да ти струва това… цената си струва! Нечистият, неискреният, фалшивият с клеймото на малодушието си дамгосва и деформира красотата на своето лице - прекрасния образ, по който е създаден, и разкрива пробойни в своята аура… става достъпен за тъмни същества и влияния. Лишава сам себе си от човешко достойнство. Изпитва болка и страдания, които го озлобяват. А злобата е пътека към ада. Адът е вибрационна сфера, към която принадлежат души със сходни на тази сфера вибрации. В своята неосъзнатост те се опитват да превърнат живота и на другите в ад. Мислят си, че другите са им виновни. Не се вглеждат себе си. Такива хора се нуждаят от лечение – от дълбоко разтърсване и катарзис, за да се откърти и да изпадне от тях нечистотата, забулила и скрила светлината на душите им.
  Автор: borislavil
 4. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Луди сме   
  „Душевноболният или сънуващият човек изобщо няма обективна представа за външния свят; но всички ние сме повече или по – малко луди, повече или по – малко спящи; всички ние носим в себе си един необективен възглед за света, възглед изкривен от нашия нарцисизъм. Трябва ли да давам примери? Всеки лесно може да ги открие, като се вгледа в самия себе си, в своите съседи, като чете вестници. Степента на нарцистично изкривяване на реалността е различна. Една жена, например, се обажда на лекаря, казвайки, че иска да дойде на преглед още същия следобед. Той отвръща, че този следобед е много зает, но може да я приеме на следващия ден.
  Нейният отговор: „Но, докторе, аз живея само на пет минути от вашия кабинет”. Тя не може да проумее неговото обяснение, че тази близост за нея изобщо не му спестява време. Тя преживява ситуацията нарцистично: щом тя пести време, той също пести време; единствената реалност за нея е тя самата.”
  Източник: "Изкуството да обичаш", стр. 122, Ерих Фром.
  Книгата е написана преди 63 г., а нещата коментирани в нея са кажи-речи същите, каквито са били и тогава, и преди онова време.
 5. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, "Защото каквото човек мисли, това и става"   
  "Има един вътрешен принцип на ума. Щом вие мислите само за Черното братство и виждате хора все от Черното братство, вие сте свързани с него и сте негови членове. Това е закон. Защото каквото човек мисли, това и става. Ако аз подозирам всеки един човек в престъпление: Иван, Драган, Петко - всички тези десет-двайсет души аз ги нося в ума си и тези хора ще ме покварят. Затова Христос казва: "Любете враговете си." Избавлението сега иде чрез Любовта. Любовта ви избавя от всичките тези души, от всичките тези форми. Аз няма да критикувам, но ще констатирам един факт. Някой път констатирай злото и извади поука за себе си, пък и друг нека извади поука, но никога не се занимавай с него - да го държиш в ума си, да мислиш за всички негови прегрешения, защото иначе ти ще се спънеш в своята еволюция. И обратното е вярно.
  Ако мислим за хората добро, с това ние привличаме съответните сили в Природата към нас." (стр. 171)
  "Когато не обичаш врага си, има условия да слезеш на неговия уровен, но когато го обичаш, има вероятност да го издигнеш на своя уровен." (стр. 175)
  П.К.Д.
  Из "За отношенията между хората", д-р С. Балтова
 6. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Из "Мистерията Лим"   
  "На следващия ден се събрахме негови приятели и колеги и отидохме да го изпратим. Умиращ от студ /беше 20.12/, аз се взирах в лицето му и не можех да повярвам как това 23–годишно, младо и жизнерадостно момче, лежеше неподвижно в този злокобен ковчег. Довчера се смееше, говореше, вълнуваше, пишеше дори стихове,свиреше на акордеон, а сега – тих, спокоен, умиротворен завинаги. Снимаха ме пред ковчега му – вцепенен, втрещен от ужаса на смъртта… В следващите дни и нощи щях да се опитам да я осмисля: ”Смъртта не е страшна. Страшното идва от наивната детска илюзия, с която живеем. Затворили сме очи и се правим, че тя не съществува. Мислим си, че след като ние не я виждаме, и тя няма да ни види и ще ни отмине... Но смъртта е безпристрастна... като земята, тя приема и бедния, и богатия; и стария, но и младия; грозния, но и красивия; злия, но и добрия; глупака, но и мъдреца. Тя е вярна приятелка на всеки. Но ти живееш така, сякаш си “во веки веков” на тази планета. И забравяш една проста истина /всъщност, всички истини са прости/ - дошъл си тук и ще продължаваш да идваш отново и отново, докато не усвоиш земните уроци. Затова си дребен в мислите, в чувствата, в делата си. В опита си да игнорираш смъртта, ставаш дребнав, нищожен, посредствен. Цял живот работиш, за да си купиш кола. За какво ти е? За катафалка? Бъди спокоен - ще ти намерят! Цял живот трупаш пари. За какво са ти? В отвъдното няма да вземеш и стотинка. Цял живот строиш къща. За какво ти е? Във вечния дом има място за всички! Цял живот се опитваш да създаваш връзки, да се уреждаш. За какво? Там, и без да имаш връзки, ще те уредят! Приятелю, не е ли по-разумно да побързаш? Може би нямаш време за губене. Може би този път тя идва за теб... Не си мисли, че пак ще те отмине. Подготви се и я посрещни, както подобава. С достойнство. Но за да умреш достойно, трябва и да си живял достойно! Когато пред теб възникне проблем, сложи го пред лицето на смъртта. Тогава той ще се смали и без усилие ще го превъзмогнеш. Делата си слагай пред лицето на смъртта - и те ще придобиват необятни размери. Не отлагай за утре последния жест - голямото добро, с което трябва да те запомнят хората. Направи го непременно днес, защото утре може да е късно!”
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  "Животът е разумно насочено движение. Главната идея е развитие от низшето към висшето, от простото към сложното, от материалното към духовното, от несъзнателното към съзнателното. Бог - това е духовната същност, идеята, законът за развитие. Природата е неговата материална реализация. Бог и природа са двете страни на едно и също нещо. Човекът е съвкупност от материална и духовна същност, които оказват влияние една на друга."
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  "Бабата на съпругата ми береше душа. Преди да легнем, Силвия влезе в банята. След десетина минути като тайфун се втурна в стаята. Беше много уплашена.

  - Баба е починала!

  - ???

  - Сигурна съм! Баба си е заминала... Докато бях под душа, видях хавлията ми, както беше закачена на закачалката, да отскача нагоре и след това да пада на пода... Сякаш някаква невидима сила сила я издигна... Баба си е заминала!

  Предположението ù се оказа вярно. Първите няколко нощи, според традицията, направиха опит да оставят цяла нощ осветена стаята, в която беше починала бабата, но някой изгасяше осветлението... Докато една нощ всичко стана ясно: бабата се яви в съня на своята дъщеря Маргарита, за да ù се скара и да ù каже да не оставят повече лампата светната по цяла нощ, защото трябва да се правят икономии... А баба Сийка наистина беше свикнала да живее икономично..."
   
  Откъси от книгата "Мистерията Лим" на Борислав Русанов (свищовски езотерик и регресионист, бивш учител)
  http://obuch.info/misteriyata-lim-borislav-rusanov.html&fbclid=IwAR3c_9DLOyAYVsSRgPSUGSDCWjJrJ_N4cbHtfBLqILe0zVMXgVZD2dxbRdc
 7. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Още от "Пътят на душите"   
  "Ще познаете тайното царство, където живеят всички души.
  Пътят на това пътешествие преминава през голия, скалист, забулен в мъгли склон на смъртта.
  В този коридор извън времето танцува една насочваща светлинка, загубена за съзнателната памет, но различима в състояние на транс."
  (стр 9)
  "Когато в духовния свят душите виждат образи, които се свързват с места, където са живели или които са посетили на земята, за това си има причина. Душите виждат незабравения дом, училище, градина, планина или морски бряг, защото една доброжелателна сила позволява на земните миражи на познати неща да ни успокоят. Нашите планетарни спомени никога не умират - те ромолят завинаги в душата - разум, носени на крилете на въображаеми сънища, точно както в човешкия ум се появяват представите за духовния свят."
  (стр. 41 - 42)
  Д-р Майкъл Нютън (психо и хипнотерапевт).
  В книгата се твърди, че дори в отвъдното, където се общува телепатично и човек не може да скрие за миналото си нищо от останалите души, може да се предава информация така, че тя да е достъпна само за желан събеседник. Пише, че това става посредством т.нар. "допирно общуване". Душите се допират и мислите им преминават от едната към другата като "електрически звукови импулси" (както се е изразил един пациент, поставен под хипноза).
 8. Like
  Кон Круз got a reaction from Alexeo for блог пост, Едгар Кейси за свободната воля   
  "Никъде Кейси не е поставял по - голям акцент върху важността на свободната воля при вземане на решения, отколкото при родители за отглеждането и напътстването на децата им в годините на формиране на личността. В един от най - забележителните примери казал на родителите на единадесетгодишно момче, че хрониките на детето могат да бъдат тълкувани "или в много оптимистична, или в много песимистична насока" (3633-1). Кейси заявил, че момчето е склонно "да има по - високо мнение за себе си, отколкото би трябвало" и че най - големият му талант е свързан с музика, писане или поезия. Обещаващият млад гений можел да използва способностите си, за да носи радост на другите или за свои егоистични интереси - склонност, която по - рано бил следвал.
  Младият господин проявявал "пълно пребрежение към другите...само за да постига своето".
  При тълкованието Кейси заявил: "Има неограничени заложби. Как ще бъдат насочени от индивида? Как другите могат да му помогнат да осъзнае тези наклонности? Отговорите би трябвало да се крият в самия него". Възпитанието на детето било изключително важно, защото дарбите, слабостите и гениалността му можели да се развият, така че да стане или нов Бетховен, или Уитиър*, или Джеси Джеймс**..."
  Седем години по - късно момчето простреляло и ранило баща си и баба си. По - късно било изпратено в болница с диагноза шизофрения и починало две седмици след тридесет и първия си рожден ден.
  Един от основните принципи, които Кейси е извлякъл от Акашовите хроники, е важността на личната ни отговорност при избора на път в живота и влиянието ни върху околния свят. Просто казано, ние оказваме въздействие върху всяка душа, която срещнем, и имаме важна роля в създаването на собствената си съдба, преживявания, взаимоотношения и дори в световните събития. С терминологията на Кейси нашият живот не е предопределен, а сме "сътворци" при неговото развитие."
  *Уитиър - Джон Грийнлийф Уитиър (1807–1892), американски поет. Бел. на К.Круз.
  **Джеси Джеймс - престъпник, превърнал се в легенда. - Бел. на пр.
  Източник: "За Акашовите хроники" (Кевин Дж. Тодеши), изд. къща "Хермес" - Пловдив, 2009 г., стр. 107-108.
 9. Like
  Кон Круз got a reaction from Слънчева for блог пост, "Ангелите не само са загрижени ​​..."   
  "Тълкованията на Кейси показват, че ангелите не само са загрижени за развитието на човечеството в материалния свят, но и че основната им мисия е да ни насърчават да се върнем към осъзнаването на връзката си с Бога. Докато архангелите могат да се уподобят на Божии гласове, сонмовете от ангели действат като Негови сетива. Тези разклонения са различни нива, различни духовни и материални проявления, чрез които Бог познава Себе Си в индивидуализирани същества, духове и степени на съзнание.
  Душите на всички хора на земята са като листата на голямо дърво - ангелите и архангелите са клоните, а Бог е дървото. Човечеството се смята за едно от най-високите разклонения на Божието творение; ние въплъщаваме всичко, съставляващо по-низшите физически царства на земята, и също така притежаваме всички аспекти на висшите духовни царства. Цялостният модел на дървото е запечатан във всеки лист. В известна степен ние също притежаваме различни нива на възприятие и съзнание като „физическите йерархии“ от атоми, клетки и кръвни телца, които изграждат по-големите системи на органите в тялото ни, които на свой ред съставляват „цялостния“ индивид. Ангелите, архангелите и душите представляват индивидуации на „цялостния Бог“. В тълкованията на Кейси се казва, че всяка душа е кръвно телце в Божието тяло. Разкривайки в още по-голяма пълнота необятността на тази картина, едно тълкование сравнява земята с атом във вселена от светове! В колективното човешко съзнание на земята ние съставляваме една много малка - но важна - част от целостта на Бога. В тази малка част обаче се съдържа моделът на цялото. Микрокосмосът е миниатюрно копие на макрокосмоса."

  Из "За ангелите, архангелите и невидимите сили" (стр. 127-128), Робърт Грант.
 10. Like
  Кон Круз reacted to avuso for блог пост, ЛУЦИФЕР   
  Той някога е бил възвишен светъл дух,

  наречен Луцифер – за облика си лъчезарен.

  Дошъл от Висши светове преди епохи тук,

  но бил със суета и властолюбие покварен.  От светъл принц той станал княз жесток

  на мрака, злото и всеобщата разруха.

  Хармонията на света със хаос най-дълбок

  решил да замени, за да пребъде тука.  Така от ангел Светлоносец станал Сатана-

  хилядолетен зъл властител на Земята,

  обрекъл този свят да тъне в мрачина,

  докато новия Спасител не дочака.  Вместо блажени бъднини - живот нелек

  отрежда на човеците по пътя на раздора,

  В заблуда и невежество от век на век

  държи умело сляпо вярващите хора.  Вместо към райски висини - към ад дълбок

  от времето на Атлантида той Земята води.

  Ала печалната съдба на този стар народ

  поука трябва да е за сегашните народи.  Че всяка непомерна гордост или страст,

  природните стихии силно разбунтува

  и ако разумът над тях не придобие власт,

  той няма дълго над материята да царува.  Но има Сила похода на тъмните да спре

  и да прогони Луцифер от земните предели:

  Архангел Михаил от същата звезда дойде,

  родила Сатаната, но и Братята му Бели.  Така завършекът на тъмната епоха зла

  с Армагедон открива ерата крилата,

  в която вечната борба за хляб и свобода

  ще бъде само от изкуството позната.  Тогава мечът ще се прекове на плуг.

  Реката на живота ще пои полята.

  Сам Бог ни обеща да бъде раят тук.

  Мир, труд и радост ще царуват на Земята. 11. Like
  Кон Круз got a reaction from feya for блог пост, Свободния избор!   
  "Като казах това, по мое виждане свободният избор е отровен подарък. Да кажем, изпитание предложено на гордостта ни. Благодарение на тази свобода можем, действително, да се възгордеем да водим живота си както пожелаем. Само че, когато в нищо не ни върви, се обръщаме към небето, молим: "Помогнето ми!"
  Но небесните пратеници, били те Велики Водачи, или ангела ни хранител, тази сила, която бди над нас, може да се намеси само, ако напълно изоставим свободния си избор! Да си казваме: "Правя каквото си искам, но ако се давя, ти ще ме спасиш" е детинско виждане за връзките с божественото. Да не говорим за практичните молитви в стил: "Боже мой, моля Ви, направете така, че да спечеля от лотарията."
  Истинската молитва се състои в това да се предоставиш напълно на Бог.
  "Изоставям свободния си избop, постъпете с мен както намерите за добре, защото каквото правите, знам, че го правите от любов." Едва тогава водителите ни се намесват, връщат ни на правия път.
  Но повечето измежду нас се отказват от това просто действие. Дали инстинктивно не отгатваме, че божията воля не винаги ни устройва? Че Той никога не ще подпомогне не съвсем чистите ни начини да се сдобием с богатството, властта, някоя любов? Така хората често предпочитат да запазят свободния си избop. Правят "това, което искат", не винаги доброто и утежняват кармата си.
  Докато, ако се оставим да бъдем водени, можем да ускорим еволюцията си. Можем да преминем по-бързо етапите към божествената светлина, можем да избегнем лутанията из пътищата без изход. Единственият приемлив, свободен избор в последна сметка е този, който се състои в това, да се подчиниш на Бог. Най - големият мъдрец е този, който показва пълно смирение. Именно, чрез изоставянето на свободния си избор човек може да облекчи страданията си. Защото завръщането в материята е синоним на болка за душата. Наистина в това тяло от плът тя трябва да познае ужаса на желанието, на завистта, на глада, на жаждата, на болестта. Адът за нея е на земята."
  Откъс от "Траектория от един живот към друг", Пако Рабан.
  Това със смирението е много трудно изкуство. А и не винаги знаеш/усещаш, кое е божията воля за конкретния случай, а и дори да знаеш/усещаш, може да не си сигурен, че именно това е божията воля (тоест, няма как да си напълно убеден, че си се отказал от свободния си избор и си подчинил живота си на Божественото по отношение на абсолютно всички ситуации в живота ти). В този ред на мисли, пълното отказване от свободния избор е нещо, което не е никак лесно за постигане...
  То въобще възможно ли е човек напълно да се е отказал от свободния си избор? Може би се има предвид да се отказал за по - съществените неща. Бях прочел в един коментар коментар, че ангелите нямат свободна воля. Но те ангелите са друга бира.
 12. Like
  Кон Круз got a reaction from Донка for блог пост, "Дали любовта ти към един човек е Божествена..."   
  "Дали любовта ти към един човек е Божествена, се познава по това: ако тя роди в теб Любов към всички, тя е Божествена. Щом обичаш едного, сърцето ти се отваря за всички, към всички си разположен, във всички виждаш доброто и красивото.
  Когато дойдете до Божествената Любов, вие няма да обръщате внимание на човешките грешки. Любовта извинява каквито и грешки да направите. Ако няма това качество, тя още не е Божествена Любов.
  Човешката любов се променя и изменя. Духовната се променя, без да се изменя. А Божествената нито се променя, нито се изменя. Тя само расте. Когато любовта на човека се мени, това показва, че той не оценява благото, което Бог му е дал. 
  При човешката любов човек обича някого, но утре не иска да го види. При Духовната любов човек обича някого, но като види в него нещо отрицателно, някой недостатък или лоша проява, явява се подтик да се отдалечи от него, понеже той не заслужава любовта му. Значи Любовта му се променя. Но той веднага преодолява този подтик и казва: “При всички условия ще го обичам, понеже както и да се проявява той външно, вътрешно е винаги добър.” Това значи, че неговата Любов не се изменя. Значи Любовта му в критичен момент има раздвояване, колебание, което той преодолява. А човекът, който обича с Божествена Любов, каквито и слабости и недъзи да види в онзи, когото обича, неговата Любов не изпитва никакво раздвояване и колебание."
  Учителя П.Д.
  Из "За отношенията между хората", (д-р С.Б.).
 13. Like
  Кон Круз got a reaction from Донка for блог пост, "Човешката любов трае една, две, три години..."   
  !!! Човешката любов трае една, две, три години, а някой път и двадесет години, но в края на краищата се разваля. Ако някой те обича, обича те за нещо. Не обича още твоята душа. Или сърцето ти е красиво, или си богат, или имаш знания, или можеш да работиш. Има защо да те обича. Щом имаш това, за което те обича, ще те обича. Щом го изгубиш, тази любов ще изчезне. Такава е сега любовта на Земята.!!!
  ------------------------------------------------------------
  Но истинската Любов е да люби той твоята душа. Започни да обичаш по новия начин своите ближни, своите приятели и след това – всички.
  Има една любов на сенките. Тя носи ограничения и страдания. В реалната Любов няма скърби и страдания. Тя нито ограничава, нито се ограничава.
  ...
  В реалната Любов няма скъсване, няма смърт. Там има растеж и постижения. Човешката любов представлява външна красива дреха, в която сърцето се облича и вместо то да се радва, скърби. И човек тогава се намира в противоречие. Двама души се обичат и понеже не разбират Любовта, те минават в любовта на сенките. За да се избавят от противоречия, трябва да минат в Любовта на Реалността.
  Всъщност няма човешка, Духовна и Божествена Любов. Всяка любов е Божествена, само че поради несъвършенство на съществата, през които минава Любовта, тя добива примес и затова не може да се прояви в своята Чистота и Пълнота! Както и да схващат хората Любовта, както и да я делят, тя си остава неизменна и неделима. Любовта не е нито Ангелска, нито човешка, нито животинска. Когато говорим за животинска любов, подразбираме, че животното, което не е разбрало Любовта, я проявява по своему. Под човешка любов разбираме своеобразната човешка проява на Любовта, която хората още твърде слабо разбират.
  Всъщност Любовта никога не се губи! Когато човек обикне някого, свършено е вече! Той ще го обича през цялата Вечност. Никоя земна сила не е в състояние да направи, щото той да изгуби Любовта си. Никоя земна сила не е в състояние да разкъса тези връзки на Любовта, понеже в тях е Първичната причина."
  Учителя П.Д.
  Източници:
  1. „За отношенията между хората“ (д-р С.Б.).
  2. http://petardanov.com/…/8234-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%…/….
   
 14. Thanks
  Кон Круз reacted to Stoyan_V for блог пост, П. Йогананда за преражданията на някои известни личности   
  "Изглежда, че относно въпроса за превъплъщението философията на Индия се разминава с християнските учения. Но в действителност тази доктрина се отрича единствено в широко разпространените тълкувания на Библията, но не и в самата Библия. Превъплъщението не се явява нехристиянско или неюдейско учение. То се е проповядвало от няколко велики отци на ранното християнство, включително и от Ориген (185-254 г. сл. Хр.), който е твърдял,че го приема като нерушима традиция на "апостолските времена".
  /Британската енциклопедия нарича Ориген "Най-бележитият от всички Отци на църквата,може би, с изключение на Августин". Ориген пише за прераждането- "Нима не е разумно, че душите се помещават в тела в съответствие с техните достойнства и предишни постъпки?"/
  Едва след петото столетие след Рождество Христово, през 553 г.сл.Хр., на Втория Константинополски събор, тази доктрина е била окончателно отхвърлена от християнските догми. Анатемата, която е била произнесена срещу тази доктрина е била следствие на политически маневри, а не толкова на теологична чистота. Учените неотдавна установиха, че папа Вигилий, присъствал по това време в Константинопол, не е взел участие в провъзгласяването на анатемата и всъщност е бойкотирал изобщо този събор...
  Беседите за превъплъщението понякога се оказваха крайно интересни. Веднъж аз попитах Учителя: "Имал ли е Юда някаква духовна реализация?"
  "Той определено е имал лоша карма -отвърна Учителят, но въпреки всичко той е бил пророк".
  "Бил ли е?" Такава вариация на известната тема за злодеянието на Юда ме порази.
  "О, да -потвърди Учителят уверено. Той е трябвало да бъде пророк, за да стане един от дванадесетте. Но е трябвало той да преживее страдания в течение на две хиляди години заради предателството. През този век той, най-накрая, е получил освобождение в Индия.
  Иисус се явил на някакъв учител и е помолил той да бъде освободен. Аз познавах Юда в този живот", -добави Учителят.
  "Вие сте го познавали? Мен страстно ме развълнува тази история. Как изглеждаше той?"
  "Всякога много спокоен и сдържан. У него все още се е съхранила някаква привързаност към парите". Веднъж един друг ученик започна да се шегува по повод на тази склонност. Но Учителят поклати глава и каза спокойно: "Не бива. Оставете го на мира".
  През 1936 година Учителят посети Стоунхендж в Англия. На своя секретар, Ричард Райт (брат Дая Мата), той подметна тихо: "Аз самият съм живял тук преди три и половина хиляди години".
  Понякога той ни заинтригуваше с препратки, винаги мимолетни, относно миналите животи на някои знаменити обществени личности. "Уинстън Чърчил е бил Наполеон- ни говореше той. Наполеон е желаел да покори Англия. Чърчил, в качеството си на министър-председател на Англия, е разрешил тази амбициозна задача. Наполеон е искал да унищожи Англия. В ролята на Чърчил той е бил принуден да председателсва при разпада на Британската Империя. Наполеон е бил изпратен в изгнание, след това отново се връща във властта. По същия начин и Чърчил е бил отлъчен от политиката, но след известно време отново се възкачва на власт". Интересен е фактът, че Чърчил в младостта си е намирал вдъхновение във военните подвизи на Наполеон.
  "Хитлер- продължи Учителят, е бил Александър Велики. Любопитно е, че и двамата- Хитлер и Александър, са приели стратегията на мълниеносната атака - блицкрийг, както я е нарекъл Хитлер. Разбира се, на Изток, където завоеванията на Александър са довели до гибелта на велики цивилизации, названието "Велики" звучи саркастично".
  Учителят се е надявал да пробуди в Хитлер общоизвестния интерес на Александър към религиозните учения на Индия и, по този начин, да отправи амбициите на диктатора към по-високи духовни цели. Той действително се е опитал да се срещне с Хитлер през 1935 година, но му е била отказана такава среща.
  "Мусолини - казваше Учителя, е бил Марк Антоний. Кайзер Вилхелм е бил Юлий Цезар. Сталин е бил Чингиз Хан".
  "Какъв е бил Франклин Рузвелт?" - попитах аз.
  "Аз никога никому не съм казал за това -отвърна Учителят с усмивка. Аз се опасявах от неприятности!"
  "Ейбрахам Линкълн, -ни обясни той, е бил йога в Хималаите, който е умрял с надеждата за постигане на расово равноправие. С раждането си Линкълн е имал за цел изпълняването на това желание. Той се е завърнал отново в това столетие като Чарлз Линдбърг -каза Учителят.
  Интересно е да отбележим, че независимо от достойните заслуги, Линкълн не е получил така широко обществено признание, докато почти без особени усилия то е станало достояние на Линдбърг. Странно е, че след смъртта на Линдбърг, неговият хавайски приятел Джоузеф Кахалеахи, възкликнал: "Това не е незначителен човек. Този човек е от нивото на Президент" ...
  Известно е, че Чарлз Линдбърг е проявявал интерес към индийската философия. Вероятно (може само да гадаем), осъществявайки желанието, възникнало в йогата да се посвети на делото за расово равноправие, и отхвърляйки, като Линдбърг, общественото признание, което е било кармическа награда за успеха на Линкълн, той отново в следващия си живот да стане йога.
  Относно по-святи хора, Учителят казваше, че Тереза Нюман, католическата притежателка на стигматите от Конерсройт, Германия, е била Мария Магдалена: Ето защо,- ни обясни той, тя е притежавала дарбата да получава видения от Христовото разпятие".
  Лахири Махасая -веднъж той ми каза в Туенти-Найн Палмс, е бил най-великият светец на своето време. В предишния си живот той е бил крал Джанака.
  Бабаджи го е посветил в златния дворец, поради факта, че той е живял в дворец и преди. Според друг ученик, Учителят е казал, че Лахири Махасая е също големият средновековен мистик Кабир.
  "Бабаджи, -ни каза Учителят, е въплъщение на най-великия пророк на Индия Кришна." Учителят ни разкри, че той самият е бил най-близкият приятел и ученик на Кришна, Арджуна ("Принцът на преданните", както е наречен в Бхагавад Гита). За нас се оказа лесно да повярваме, че той е бил този могъщ войн, тъй като изключителната волева сила на Учителя, неговият вроден талант за водачество, и неговата огромна физическа сила (когато той избираше да я прояви) характеризираха някого със склонностите на могъщ, непобедим герой. Говорейки за това превъплъщение, Учителят ми каза: "Ето защо, в този живот, Аз съм толкова близък с Бабаджи".
   
  / Откъс от глава 28 на книгата "Път" от Свами Криянанда /
 15. Like
  Кон Круз got a reaction from Skylove for блог пост, Любопитно за роми и расист   
  Кратък мой разказ от по - миналата година, касаещ  действителни неща.
  "Днес един мой познат ми разказа следната поучителна история. 
  Преди години, докато бил студент в град, който ще означа с буквата "Я", той и негов приятел се отдали на запой в същия този град. Приятелят му бил расист (и все още е, но в по - малка степен). Мразел циганите и работейки като охрана в магазин - побийвал тези, които се провинявали. На тялото си има татуировка с лика на Херман Гьоринг (ръководител на "Луфтвафе" - военновъздушните сили на Нацистка Германия). Два дни познатият ми и приятелят му расист пили и се веселили. Решили да продължат наливането в гр. П. и отпътували натам. Сърцето на татуирания започнало да бие много учестено и той се притеснил за живота си. Потеглили към болницата, пред която моят познат оставил расиста и друг свой приятел и влязъл в лечебното заведение, за да търси помощ. Междувременно, расистът припаднал от притеснение и изтощение. Момчето, което стояло при него го оставило и влязло в болницата, за да търси помощ. Видяло някакъв лекар и му обяснило за какво става дума. Лекарят му казал нещо от рода на: "Ами тук има носилка. Вземете я и го донесете!" Трима цигани, без да са молени, взели носилката и помогнали за пренасянето на припадналия младеж в болницата. Расистът по - късно се възмутил от това, че лекарите и други българи не са му се притекли на помощ. В този ден, отношението му към циганите станало по - добро, защото от личен опит се убедил, че не всички са еднакви.
  Много езотерици биха казали, че тази случка е начин за това висшите сили, които често биват наричани с думата "Бог", да въздействат позитивно върху духовното развитие на младежа."
 16. Like
  Кон Круз got a reaction from Skylove for блог пост, Бащата-Майка   
  "Отче наш, Който си на небесата!Да се свети Твоето име,да дойде Твоето Царство,да бъде Твоята воля..." (Мат. 6:9-13 и Лука 11:1-4)
  "29. Не две ли врабчета се продават за един асарий *? И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец;
  30. а вам и космите на главата са всички преброени;
  31. не бойте се, прочее: от много врабчета вие сте по-ценни." Библия,Евангелие от Матей, глава 10.
  "Стремежът ми казва, че моят Бог е Състрадателна Майка. Осъзнаването ми казва, че моят Бог е Баща Освободител. Единството с Бог ми казва, че моят Бог е Съвършен Приятел.Когато се обръщаме към Бога Баща, ние чувстваме Неговата мъдрост, Неговата вътрешна Светлина, Неговата необятност. Когато се обръщаме към Бога Майка, ще почувстваме безкрайна любов, безкрайно състрадание, безкрайна загриженост. Това не означава, че Богът Баща няма Състрадание. Той също го има. Но Бог изразява Любовта, Състраданието, Загрижеността чрез женската форма повече, отколкото чрез мъжката. В мъжка форма Той дарява Мъдрост, Светлина, Необятност." - Из "Криле на радостта", Шри Чинмой.
  "В Ума на Бащата-Майка смъртните деца са у дома си." "В Света не съществува индивид, който да е без Баща и без Майка." "Безкрайният ум на ЦЯЛОТО е утробата на Световете." Из "Кибалион", Тримата Посветени.
  "Нашият Бог е Баща-Майка. И мъжкият, и женският аспект имат еднакво важно значение.

  Принизявайки един от аспектите, вие нарушавате Божествената хармония и това намира отражение във вашия свят във вид на различни дисхармонични прояви, започвайки с дисхармонични прояви вътре в семейството и завършвайки с различни катаклизми и стихийни бедствия.Двата аспекта на проявление на Божеството трябва да бъдат уравновесени във вашия живот. Аспектът на Бащата, почитането на Волята на Отеца, Волята на Бога и аспектът на Майката, който позволява тази Воля да се прояви балансирано в материята....Вие трябва да се покланяте на Жената-Майка, която ви е дала живот, която е довела вашата душа във въплъщение." - Гуан Ин, богиня на милосърдието. (http://www.videlei.com/info/?e=49).
  Относно последния цитат ще кажа, че не съм съгласен, че трябва да се покланяме. Но ми харесва факта, че в този текст се отдава еднакво значение и на Бог Баща и на Бог Майка. По принцип говорим за Великото То като за "Него", "Той". Бог обаче е не само Баща Велик и Могъщ, но и Майка Любяща Космична. Най - великият хермафродит!
  Когато хората говорят за земната родина (в нашия случай България), в огромния брой случаи казват "родина" (не отечество, което е в мъжки род, нито пък "татковина", което е в женски род, но създава алюзия за мъж). Говорят за страната си в женски род. Някои казват "отечество" (сещам се за един политик, който като че ли мнооого по - често казва "отечество"). Лично аз, както и масата хора, много повече говоря за скъпия ни земен дом като за майка. Думата "родина" и словосъчетанието "Майка България" ме докосва по - силно, отколкото "нашето Отечество". Както Небесния Отец, така и земния дом е и Баща и Майка (поне в българския език).
 17. Like
  Кон Круз got a reaction from Skylove for блог пост, "Небето е мъж, Земята — жена"   
  Наистина, никога обичаният не търси, без да е търсен от любимата. Щом светкавицата на любовта блесне в едно сърце, знай, че друго замира от обич.
  Когато в твоето сърце сияе обичта към Бога, не се съмнявай в Божията обич.
  За да ръкопляскаш, винаги са ти необходими две длани.
  Божествената мъдрост е съдба и по нейния закон обичта ни съединява един с друг.
  Нейната повеля свързва всяка частица от света с другата половина. В очите на мъдреца Небето е мъж, Земята — жена, тя вдъхва живот на всичко, идващо от небесата. Търси ли Земята топлина, Небето щедро й я дава. Жадува ли за свежест и влага — небето я дарява. Небето обикаля като съпруг грижовен зимнина да трупа за своята любима.
  Земята пък, стопанка прилежна, ражда и кърми своите деца. Земята и Небето са две разумни същества, защото на логиката отговарят делата им. Ако те не се радват един на друг, защо тогава ще се сливат в прегръдките на обичта?
  Как без Земята могат да цъфтят, цветя и дървета? Без нея какво ще се роди от небесните лъчи и дъждове? Когато Бог вдъхна у мъжа и жената воля да запазят света със своето единство, Той накара всяка частица от битието да се стреми към своята половина.
  Само привидна е войната между деня и нощта — целта им е една и съща. Споява ги една обич в името на съвършенството на общото им дело. Без нощта човешкият род не ще спечели, а денят няма да има кого да храни.
   
  Джеляледин Руми (1207 - 1273) - персийски поет и мистик. 
  Източник: Nicholson, R. A. Rumi. London, 1950, pp. 122–123.
  Преводач: Владимир Ганев.
 18. Like
  Кон Круз got a reaction from АлександърТ.А. for блог пост, Допълнение към "Джон Кехоу и позитивното мислене"!   
  Линк за статията на Донка, която допълвам: http://www.beinsadouno.com/board/blogs/entry/2630-джон-кехоу-и-позитивното-мислене/. Присъединявам се към защитата на Джон Кехоу, без да го абсолютизирам!
  Откъси от "Подсъзнанието може всичко", гл. 7, стр. 45-46.
 19. Like
  Кон Круз reacted to Донка for блог пост, Джон Кехоу и позитивното мислене   
  Пътят ми към позитивното мислене не мина през книгите на Джон Кехоу. Не мога да нарека себе си нито негов почитател, нито дори сериозен читател. Все пак, когато един автор е зачисляван към пропагандаторите на розово - бонбонено позитивно мислене, което отхвърля приемането на негативите, струва ми се коректно да цитирам няколко пасажа от негови книги - бестселъри, които ми се намират под ръка:

  Подсъзнанието може всичко - "Феникс дизаин" - стр.67  стр. 82  стр. 89


  Когато отворих книга на Кехоу, вече бях минала през Лазарев, Дон Мигел Руис, Екхарт Тол, още няколко автори, и вече бях избрала Учителя, запазвайки пълно уважение и благодарност към останалите. От височината на преживяното в личния ми живот и трансформацията, която все още продължава, макар и с по-тихи и почти незабележими отвън, но осезаеми за мен самата стъпки, мога да си дам сметка, че Кехоу има интересен подход, който би могъл да послужи на много хора. Аз в момента изпробвам няколко техники в работата си и в личния си живот.
  Далеч съм от мисълта да абсолютизирам когото и да било и да го превръщам в гуру. Но по съвета на Учителя винаги се опитвам да извлека за себе си нещо добро и полезно от всички. И най-вече да не отричам никого и нищо....
 20. Like
  Кон Круз reacted to Лъчезарна for блог пост, Питат ме някои: „Трябва ли да се женим?“   
  Сега ще се спра, ще ви приведа един окултен разказ за едно племе, наречено Финуси. Не казвам същинското му окултно име, понеже не е позволено. Туй име е измислено от мене, то е мое, говоря ви истината. И името на героинята не давам, аз я кръщавам Квистиния или Квистина, както искате. В нея се пробудило съзнанието и поискала да постъпи в Бялото Братство, за да може да ускори своето развитие.

  И тръгнала тя по света да търси начин и методи, чрез които да се домогне до това знание, като минавала през разни братства, с които не била запозната.

  На едно място трябвало да заложи своя ум, за да ѝ дадат знание – заложила го; на второ място трябвало да заложи сърцето си, за да ѝ дадат любов – заложила го; на трето място, за да добие сила, трябвало да заложи своята воля – заложила я, и на четвъртото място заложила душата си. Като заложила душата си, тя разбрала, че изгубила всичко, а не придобила нищо.

  Сега аз ще направя своето сравнение, ще преведа този далечен разказ.
  Ако ние заложим своя ум, който Бог ни е дал, ако заложим своето сърце, което Бог ни е дал, своята воля, която Бог ни е дал, и своята душа, ние ще усетим, че всичко сме изгубили: това се нарича грехопадение. Това е онзи велик разказ от Библията за райската градина, това е залагане на всичко, за да придобиеш знание и любов. Но като заложиш всичко, ти ще усетиш, че всичко си изгубил, а нищо не си придобил.

  Питам тогава: как трябва да се намери тази истина в света?
  Е, знаете ли кога се е явил бракът? Сега ще зачекна един въпрос – историята на брака.

  Един от адептите или от учителите на великото Бяло Братство, като паднала тя в отчаяние, обърнал се с молитва към Бога и казва, че погрешно е направила всичко туй, и да ѝ покаже Бог един път. Тогава трябвало един от братята на Бялото Братство да се ожени, за да я спаси, да отдели половината от своя ум, да ѝ даде половината от своето сърце. Това е онзи разказ за излизането на Ева от Адам. Тя е другата история.

  А сега вие се жените, но за какво?
  Женитбата, това е един закон за спасяване на хората, то е една от великите жертви, които човек може да направи.

  А сега, когато женят някого, как го женят? Поне българите как се женят? – Ще се явят най-първо стари баби, не зная как ги наричат – сватите, ще почнат отдалече да посещават дъщерята, казват: „Не мислите ли да я задомите, има красив момък, че той е такъв-онакъв, тя ще живее щастливо, те са богатички хора, заможни хора, ще бъде гледана като „писано яйце“. И майката няма да каже на дъщерята истината, а казва: „Ти ще живееш живот!“ Щом се оженят, дъщерята казва: „Мамо, ти каза тъй, ама ние не живеем, както каза ти“. Майката казва: „Мама, и ние с баща ти така живеем, тъй се мъчим“. И тази дъщеря ще проповядва на своята дъщеря, че ще живее щастливо. Така се жените вие. Но ще кажете: „Тъй е направен светът“. Не женете никога, никого, не женете, разбирате ли!

  Онзи, който е готов да пожертва своя живот, да избави тази Квистиния, нека се ожени и като се ожени, тази женитба трябва да бъде между нея, него и Бога. Ако той може да влезе в тази област, той трябва да бъде герой, където и да бъде, да се качи в невидимия свят, в менталното поле, и там да се сражава, да вземе нейното богатство, след туй да слезе в астралния свят, там да има друго сражение, да освободи сърцето на своята възлюблена, тогава да слезе във физическото поле, да освободи нейната воля, тогава да се качи в причинния свят, да освободи нейната душа, и след като ѝ възвърне всичките богатства, да каже: „Възлюблена, аз свърших твоето избавление, вземи си всичко, ние сме свободни и можем да служим на Бога, както искаме“.

  Това значи женитба, а сега е обратното: сега мъжът ще заложи ума на жена си, ще заложи сърцето ѝ, всичко ще заложи, ще я опропасти, пък и жената ще заложи някой път…

  Аз не засягам сега никого лично, аз засягам въпроса много принципиално, какви са сегашните ваши погрешки не ме интересува. В бъдеще, ако искате да изправите вашия живот, да няма насилие, трябва да приложите Божествената Любов в себе си. Вие трябва да кажете: „Господи, ние ще работим отсега нататък точно както Ти искаш от нас. Първо, никога няма да изменим Твоя закон, а ще го изпълним, Твоята дума на две няма да направим, всяка Твоя дума ще бъде свещена за нас, свещена, свещена ще бъде“. И тогава знаете ли каква радост ще блика, когато някоя Божествена дума влезе, когато тя проникне във вас, каква радост иде, каква светлина прониква в душата ви? Вие ще имате ли тази опитност? Всички можете да я имате.

  Питат ме някои: „Трябва ли да се женим?“
  Аз ще определя. Вие казвате: „Нашият учител казва, че не трябва да се женим“.

  Ако ще продаваш ума на твоята жена, сърцето, волята, душата ѝ, не се жени, кракът ти да не стъпи в нейната къща. И ако ти, като жена, ще постъпиш така, не се жени.

  Но ако ти, като герой или героиня, идеш да я освободиш, ожени се за нея, ожени се без сватове, без попове, без ничия друга сила, освен само едната Божествена Сила, Божествена Любов, която те прониква. Туй трябва да бъде новото схващане за брака.

  А за сегашния брак Павел казва: „След като умре жената, ти можеш да се ожениш за друга“, в този брак, който е до 60 години, той може да се ожени 10 пъти. Не, той като се ожени, ще тръгне на далечно пътуване и след като придобие всичкото богатство, ще се върне и ще ѝ го предаде, ще ѝ даде една свещена целувка, която ще струва 100,000 пъти повече, отколкото всички ваши сегашни удоволствия. Тогава и 100 пъти може да се жените, ако искате, но ще ходите като герои.

  Аз говоря за бъдещия брак, за истинския, а за сегашния брак не говоря, вие се женете, живейте както искате, ни най-малко не се меся там, вие имате сделки като двама търговци, които се сговарят, всеки трябва, според както е обещал, да изпълни своето обещание, право или криво, трябва да го изпълни.

  ~
  ...сегашните християнски народи по Любов не служат на Бога, в църквите им същите проповеди, службата става отлична, Писанието разбират, молитви отлични, на пръв поглед, всичко това е хубаво, даже и аз сам го харесвам, но същественото – онази Христова Любов – няма между тях, т.е. има любов, но обикновената. Ще кажете: „Някой християнин дал 100,000 лева“. Има и светски хора, които не са християни и те са дали един милион.

  Героят на християнството трябва да се отличава с нещо от светските хора.
  Той трябва да бъде герой, който трябва да се качи горе, да върне ума на брата си – да внесе светлина в него, да му върне сърцето – да даде свобода на чувствата му, да освободи волята – да му даде сила, и да развърже онези ремъци на душата му, за да може и тя да расте и да се развива, да почувства пълна свобода в душата си – туй наричам Любов в света, то е Любов.

  То е Любов, която не заробва, която те освобождава, ти почнеш да дишаш и почваш да растеш и тогава, като мине втори път, ще кажеш: „Аз много ти благодаря, ела в моята градина, ще ти откъсна тия плодове, вземи от тях“. Тогава и двамата ще бъдете радостни.

  Не правете никому насилие, нито оклеветявайте!, Неделна Беседа, 4 юни 1922 г.
 21. Like
  Кон Круз reacted to Лиула for блог пост, Всичко започва и свършва все някога с Маркес   
  „Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш.”
 22. Like
  Кон Круз reacted to Ради for блог пост, Kyokushin Dojokun - Клетва на Киокушин Карате   
  Hitotsu, wareware wa, shinshin o renmashi, kakko fubatsu no shingi o kiwameru koto.
  Ще тренираме сърцата и телата си, за да постигнем твърдия и непоклатим дух.

  Hitotsu, wareware wa, bu no shinzui o kiwame, ki ni hasshi, kan ni bin naru koto.
  Ще търсим истинското значение на бойното изкуство, така че с времето нашите сетива да бъдат готови.

  Hitotsu, wareware wa, shitsujitsu goken o motte, kokki no seishin o kanyo suru koto.
  С истинска жизненост ще търсим съвършенството на духа, на себеотрицанието.

  Hitotsu, wareware wa, reisetsu o omonji, chojo o keishi, sobo no furumai o tsutsushimu koto.
  Ще следваме правилата на учтивостта, уважението и зачитането на по-висшите и ще се въздържаме от насилие.

  Hitotsu, wareware wa, shinbutsu o totobi, kenjo no bitoku o wasurezaru koto.
  Ще следваме нашите богове и никога не ще забравим добродетелта на смирението.

  Hitotsu, wareware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.
  Ще гледаме нагоре към мъдростта и мощта, без да търсим други желания.

  Hitotsu, wareware wa, shogai no shugyo o karate no michi ni tsuji, Kyokushin no michi o mattou suru koto.
  През целия си живот, чрез мъдростта на каратето, ние ще се стремим към изпълнение на истинското значение на изкуството.

 23. Like
  Кон Круз reacted to Иво for блог пост, Какво да пиша в своя Блог?   
  Какво да пиша в своя Блог?

  Първоначалнатя идея на блога е да представлява личен дневник. Това е място, където може да публикувате текст, картинки и видео по теми, които ви вълнуват и са ви близки. Останалите участници, могат да оставят коментари (ако сте разрешили) към вашите публикации.

  Възможностите са почти неограничени, но ето някои идеи:

  - споделени размисли и преживявания от деня ви или от живота ви по принцип
  - цитати от статии, книги, филми с или без ваш коментар
  - снимки, които харесвате и са ви направили силно впечатление
  - видео от youtube или vbox7, което ви е грабнало с нещо
  - ваши авторски статии
  - кратки статии / разкази / притчи от любими ваши автори
  - житейски мъдрости
  - ваши стихове или избрани стихове от любими ваши автори
  - размисли по обществени въпроси и събития; новини от света или вашата общност
  - цитати от форума, които искате да коментирате и да предложите своя гледна точка
  - всякакви други творчески идеи, които ви хрумнат и намирате за полезни за вас и вашите читатели

  Наслаждавайте се!
 24. Like
  Кон Круз reacted to Viva Caselli for блог пост, Ако те попита някой, скъпа!   
  Ако те попита някой,
  какво съм бил за теб?
  Кажи му само приятел.
  Нека да не знае всичко.

  Не му позволявай да се радва и тъгува.
  Да се радва, че не сме намерили сили да продължим.
  Да тъгува, че съм те имал първи.

  Ако меланхолия те обземе,
  когато жалния глас на саксофонът те подсети за мен,
  просто се сети, че си ме имала.

  Има ли смисъл да се питаш.
  Защо живота ни раздели?
  Нима е важно, приятелко моя?

  Младостта си отдадохме един на друг, скъпа!
  Това е смисълът, че щом сме били заедно,
  пак ще бъдем!
  Гореща следа, която е в тебе и в мене.
 25. Like
×