Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сингам Книголюбеца

Участници
 • Общо Съдържание

  778
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

7 Следващи

За Сингам Книголюбеца

 • Ранк
  Киноман, интернетоман, книгофил

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

17376 посещения на профила
 1. "Човешката любов трае една, две, три години..."

  !!! Човешката любов трае една, две, три години, а някой път и двадесет години, но в края на краищата се разваля. Ако някой те обича, обича те за нещо. Не обича още твоята душа. Или сърцето ти е красиво, или си богат, или имаш знания, или можеш да работиш. Има защо да те обича. Щом имаш това, за което те обича, ще те обича. Щом го изгубиш, тази любов ще изчезне. Такава е сега любовта на Земята.!!! ------------------------------------------------------------ Но истинската Любов е да люби той твоята душа. Започни да обичаш по новия начин своите ближни, своите приятели и след това – всички. Има една любов на сенките. Тя носи ограничения и страдания. В реалната Любов няма скърби и страдания. Тя нито ограничава, нито се ограничава. ... В реалната Любов няма скъсване, няма смърт. Там има растеж и постижения. Човешката любов представлява външна красива дреха, в която сърцето се облича и вместо то да се радва, скърби. И човек тогава се намира в противоречие. Двама души се обичат и понеже не разбират Любовта, те минават в любовта на сенките. За да се избавят от противоречия, трябва да минат в Любовта на Реалността. Всъщност няма човешка, Духовна и Божествена Любов. Всяка любов е Божествена, само че поради несъвършенство на съществата, през които минава Любовта, тя добива примес и затова не може да се прояви в своята Чистота и Пълнота! Както и да схващат хората Любовта, както и да я делят, тя си остава неизменна и неделима. Любовта не е нито Ангелска, нито човешка, нито животинска. Когато говорим за животинска любов, подразбираме, че животното, което не е разбрало Любовта, я проявява по своему. Под човешка любов разбираме своеобразната човешка проява на Любовта, която хората още твърде слабо разбират. Всъщност Любовта никога не се губи! Когато човек обикне някого, свършено е вече! Той ще го обича през цялата Вечност. Никоя земна сила не е в състояние да направи, щото той да изгуби Любовта си. Никоя земна сила не е в състояние да разкъса тези връзки на Любовта, понеже в тях е Първичната причина." Учителя П.Д. Източници: 1. „За отношенията между хората“ (д-р С.Б.). 2. http://petardanov.com/…/8234-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%…/….
 2. "Дали любовта ти към един човек е Божествена, се познава по това: ако тя роди в теб Любов към всички, тя е Божествена. Щом обичаш едного, сърцето ти се отваря за всички, към всички си разположен, във всички виждаш доброто и красивото. Когато дойдете до Божествената Любов, вие няма да обръщате внимание на човешките грешки. Любовта извинява каквито и грешки да направите. Ако няма това качество, тя още не е Божествена Любов. Човешката любов се променя и изменя. Духовната се променя, без да се изменя. А Божествената нито се променя, нито се изменя. Тя само расте. Когато любовта на човека се мени, това показва, че той не оценява благото, което Бог му е дал. При човешката любов човек обича някого, но утре не иска да го види. При Духовната любов човек обича някого, но като види в него нещо отрицателно, някой недостатък или лоша проява, явява се подтик да се отдалечи от него, понеже той не заслужава любовта му. Значи Любовта му се променя. Но той веднага преодолява този подтик и казва: “При всички условия ще го обичам, понеже както и да се проявява той външно, вътрешно е винаги добър.” Това значи, че неговата Любов не се изменя. Значи Любовта му в критичен момент има раздвояване, колебание, което той преодолява. А човекът, който обича с Божествена Любов, каквито и слабости и недъзи да види в онзи, когото обича, неговата Любов не изпитва никакво раздвояване и колебание." Учителя П.Д. Из "За отношенията между хората", (д-р С.Б.).
 3. Българско кино

  Филмът "Цар Иван Шишман" (1969 г.) за чието съществуване научих преди няколко месеца: https://wikivisually.com/lang-bg/wiki/Цар_Иван_Шишман_(филм).
 4. Българско кино

  Комедията "Корави старчета" от 2011 г.(https://www.bnt.bg/bg/a/koravi-starcheta-2). Гледал съм по - голямата част от него. Намирам го за интересен. А около направата на филма любопитно е това, че умират двама режисьори още преди да бъде завършен...! Единият умира, филмът е поет от друг - той също почива преждевременно. Има ли някаква мистична причина, не зная...
 5. Историята на България

  В село Гугутка, с предишно име Арнауткьой, намиращо се в Южна България, община Ивайловград, Област Хасково, по време на Априлското въстание дошли башибозуци, които искали да бастисат местните българи. Някои от местните турци се застъпили за тях. В една редица били наредени българите и техните турски защитници - били разстреляни всички.
 6. Преяждане

  "Според мене, 75% от сегашните хора преяждат. Някой казва, че не преяжда. Не преяжда, а иска да обича всички хора, и те да го обичат. Това не е ли преяждане? Можеш ли да дадеш на всички хора това, което те искат? Имаш ли силата на слънцето? Ти не си научил да обичаш майка си, баща си, братята и сестрите си, приятелите си, които са ти направили добро, а ще обичаш целия свят. Човешкото сърце се познава в трудни моменти. Човек трябва да събира Божествена енергия в себе си, да обогати своето сърце, че да може в трудни времена да прояви своите чувства. В такива времена, именно, той трябва да има храна, с която да поддържа живота на своя ближен." П. Дънов
 7. Интересувам се не само от противоположностите, но и от нюансите. Заблуда е да се мисли, че съществуват противоположности, които да са абсолютни. :) Гледам да избягвам едностранчивостта, защото това диктува природата ми и защото я намирам за детинска и отдалечаваща от истините по дадени въпроси. Стремя се да стоя на разстояние от работи, които ми се струват крайни, независимо в каква посока са. Интересни са ми още любопитните факти и парадоксите.

   

 8. Не знам дали някой е почерпил идеята от другия, но и К. Г. Юнг също е виждал Чингис хан в Сталин!
 9. Световна история

  Интересни статии: 1. "Хитлер, Сталин и Мусолини в анализ на Юнг". Автор: Хюбърт Никърбокър: http://glasove.com/categories/interviuta/news/hitler-stalin-i-musolini-v-analiz-na-iung. 2. "Странната история на вещерското вуду парти за убийството на Хитлер. Главният вещер Уилиам Сийбрук и група младежи се опитват да убият Адолф Хитлер с помощта на тъмни сили": https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/veshterskoto-vudu-parti-za-ubijstvoto-na-hitler-6073237. 3. "Пробвали да убият Сталин с магия": http://sanovnik.bg/n4-21969-Пробвали_да_убият_Сталин_с_магия. 4. "Как нацистите са използвали за пропагандата си "перфектно" арийче от еврейски произход. Един фотограф прави нацистите за смях, след като избират неговата снимка на красивото еврейско бебе Хеси за своята пропагандна кампания: https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/istoriiata-na-perfektnoto-arijche-ot-evrejski-proizhod-6071186. 5. "Забранената любов на "Аушвиц": https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zabranenata-liubov-na-aushvic-6040914.
 10. На мен не ми пречи да има паневритмия в еди кой си български университет. Не я виждам като нещо вредно, а и в крайна сметка: курсовете са доброволни, така че няма лошо, които имат желание да се занимават.
 11. Екзекутирани са по домовете им цели мафиотски семейства. Предполагам целта на този средновековен подход е била да няма после отмъщаване от страна на близките на убитите...Но ако изходим от теорията за прераждането... Част от италианските мафиоти успяват да избягат в Щатите. Завръщат се победоносно при съюзническия десант в Сицилия на 9 юли 1943 г. В Германия престъпниците са били още по - сериозно смачкани, но за огромно съжаление с цената на много по - голямо зло.
 12. Забавно - 2

  Ако можеш да превръщаш водата във вино - би могъл да отвориш кръчма.Ако можеш да превръщаш виното във вода - би могъл да затвориш кръчма.
 13. Разговорки - 2

  Диана Миличевич: млада македонска българка от македонскобългарско-сръбски произход: http://fermata.btv.bg/article/uchastnitsi/diana-milichevich.html.
 14. Световна история

  "Както и при Хитлер - големи надежди и много разруха след себе си. ... Мусолини всъщност е доста сложна и противоречива личност. Той е социалист от ленински тип с други думи изповядва някаква марксистка ерес, също както Ленин и също както Хитлер. Той вярва в обобществяването, в историческите закони и прочие, и също като тях има силното желание да построи някаква нова политическа и икономическа Утопия. Но, за разлика от тях, извън идеологическите нагласи, просто като човек, в самото начало той не обича насилието в големи мащаби, особено насилието заради самото насилие, многократно се изказва и пише против него. Той рядко прави зло по своя инициатива, а почти винаги бива изкушаван към такава стъпка, докато накрая дългите години на власт и ласкателства все пак успяват да атрофират напълно моралното му чувство. Няма живот без проливане на кръв казва той, но това е пак част от някаква поза, в действителност през 1919-1920 г. той е напълно неспособен да поеме по пътя на непредизвиканото насилие, на него винаги му е нужен претекст. Но суетата му е огромна, както и жаждата за власт, така че, за да го направят Дуче, той се примирява с насилието, а 1922 става годината на фашисткия терор. ... Много му харесват грандиозните неща и проекти. Пресушаването на блата, например, едно значително практическо постижение...Мафията е натикана в нелегалност, изчезва уличното насилие. Няма, естествено, стачки, а и корупцията не е толкова коментирана, макар и да не е ясно дали е намаляла или просто е станала по-прикрита. ... А и контрастът с гладната и обезверена Русия е направо поразителен. Затова не е чудно, че Хитлер се възхищава много от Мусолини и изпитва уважение към него. Той го смята за пример, достоен да бъде следван. Между болшевишките варварства на Изтока и гнилият либерализъм на Запада, Италия наистина дава вид, че предлага някакъв трети път. Но нацисткия лидер не среща отначало никаква взаимност на чувствата. Мусолини смята себе си с известно основание за образован и цивилизован човек. Расизмът на Хитлер го отвращава, а през 1934 г. той намира самия Хитлер за безподобен шарлатанин и опасен бандит. Това е съвършено вярна оценка... ... На 22 май 1939 г. той подписва Стоманеният пакт първият от цяла поредица бандитски пактове с човека, когото преди пет години е смятал за враг на цивилизацията. Още преди това е преобърнал предишните си възражения срещу расовата политика и през 1938 г. създава италиански вариант на Нюрнбергските закони. Сега вече Мусолини иска война повече от всичко и нетърпеливо (той по принцип е нетърпелив човек) подражава на Хитлер, фабрикувайки претенции към ред френски градове." Целият реферат за италианския диктатор: http://www.referati.org/benito-musolini-1-/48771/ref/p4.
 15. Историята на България

  И ето още нещо, за което не се учи в учебниците ни по история (или поне по мое време не се учеше). Касае се за времето на Втората световна война и българското управление в територии населени главно с българи, но били до преди войната част от Гърция. "За въздигането на новоосвободените земи България увеличава бюджета си от [5] 8,46 милиарда лева в 1940 г. на 14,39 милиарда в 1942 г. (1,7 пъти) и на колосалните 27,58 милиарда в 1943 г. (3,3 пъти) при относително еднакъв курс към долара през 1941-44 г.[6] С тези десетки милиарди на българският народ се преобразяват изостаналите под чуждо управление области – построяват се нови училища, болници, гари, пристанища, ж.п. линии, граждански и промишлени обекти, отводняват се блата, прокарват се пътища, изграждат канали за напояване на Сярското поле, корабостроителници в Кавала и на о. Тасос, благоустрояват се селищата, залесяват се голите баири оставени от чуждото управление[7]. Политиката по отношение на завареното гръцко население, състоящо се предимно от Малоазийски преселници, обаче е коренно противоположна. Тя е в отговор на политиката на генерал Йоанис Метаксас, чиито диктаторски режим през 1936 г. забранява употребата на български език не само на публични места, но и като домашен. Местните българи без разлика на тяхната възраст са принуждавани да учат гръцки език и са подложени на жестоки репресии, а изявите на българско самосъзнание са абсолютно забранени. В резултат българската държава налага политика на жестоки репресии над местното гръцко население, затваряйки гръцки училищa и забранявайки изучаването на гръцки език.[8] Тази политика цели пълното експулсиране на гърците от региона.[9] Гръцките кметове, учители и други официални лица са депортирани или избити.[10] Българската власт конфискува цялата собственост на гръцкото население и я прехвърля на българското.[8] Като последица на тези действия, гръцки партизани и цивилни организират Драмското въстание в края на септември 1941. Въстанието е потушено безкомпромисно, като 3000 въстаници (от които 1000 невъоръжени) са убити, а в следващите седмици българската армия убива 15 000 гърци, като в някои области са разстреляни цели села.[8] Българската окупация е най-смъртоносна за гръцкото население – българската армия избива общо 40 000 гърци, докато Германия екзекутира 21 000, а Италия – 9000.[11] Междувременно, започва заселване на тези територии с напусналото ги след Първата световна война българско население, както и с нови заселници от Старите земи." (https://bg.wikipedia.org/wiki/България_във_Втората_световна_война.) Не знам до каква степен е вярно съдържащото се в по - горния цитат и в нецитираните части на съответната уикипедска статия. Като източник на твърденията за българските убийства в Гърция е посочен труд на американският историк Маршал Лий Милър.
×