Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сингам Книголюбеца

Участници
 • Общо Съдържание

  768
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

7 Следващи

За Сингам Книголюбеца

 • Ранк
  Киноман, интернетоман, книгофил

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

17303 посещения на профила
 1. Забавно - 2

  Ако можеш да превръщаш водата във вино - би могъл да отвориш кръчма.Ако можеш да превръщаш виното във вода - би могъл да затвориш кръчма.
 2. Разговорки - 2

  Диана Миличевич: млада македонска българка от македонскобългарско-сръбски произход: http://fermata.btv.bg/article/uchastnitsi/diana-milichevich.html.
 3. Световна история

  "Както и при Хитлер - големи надежди и много разруха след себе си. ... Мусолини всъщност е доста сложна и противоречива личност. Той е социалист от ленински тип с други думи изповядва някаква марксистка ерес, също както Ленин и също както Хитлер. Той вярва в обобществяването, в историческите закони и прочие, и също като тях има силното желание да построи някаква нова политическа и икономическа Утопия. Но, за разлика от тях, извън идеологическите нагласи, просто като човек, в самото начало той не обича насилието в големи мащаби, особено насилието заради самото насилие, многократно се изказва и пише против него. Той рядко прави зло по своя инициатива, а почти винаги бива изкушаван към такава стъпка, докато накрая дългите години на власт и ласкателства все пак успяват да атрофират напълно моралното му чувство. Няма живот без проливане на кръв казва той, но това е пак част от някаква поза, в действителност през 1919-1920 г. той е напълно неспособен да поеме по пътя на непредизвиканото насилие, на него винаги му е нужен претекст. Но суетата му е огромна, както и жаждата за власт, така че, за да го направят Дуче, той се примирява с насилието, а 1922 става годината на фашисткия терор. ... Много му харесват грандиозните неща и проекти. Пресушаването на блата, например, едно значително практическо постижение...Мафията е натикана в нелегалност, изчезва уличното насилие. Няма, естествено, стачки, а и корупцията не е толкова коментирана, макар и да не е ясно дали е намаляла или просто е станала по-прикрита. ... А и контрастът с гладната и обезверена Русия е направо поразителен. Затова не е чудно, че Хитлер се възхищава много от Мусолини и изпитва уважение към него. Той го смята за пример, достоен да бъде следван. Между болшевишките варварства на Изтока и гнилият либерализъм на Запада, Италия наистина дава вид, че предлага някакъв трети път. Но нацисткия лидер не среща отначало никаква взаимност на чувствата. Мусолини смята себе си с известно основание за образован и цивилизован човек. Расизмът на Хитлер го отвращава, а през 1934 г. той намира самия Хитлер за безподобен шарлатанин и опасен бандит. Това е съвършено вярна оценка... ... На 22 май 1939 г. той подписва Стоманеният пакт първият от цяла поредица бандитски пактове с човека, когото преди пет години е смятал за враг на цивилизацията. Още преди това е преобърнал предишните си възражения срещу расовата политика и през 1938 г. създава италиански вариант на Нюрнбергските закони. Сега вече Мусолини иска война повече от всичко и нетърпеливо (той по принцип е нетърпелив човек) подражава на Хитлер, фабрикувайки претенции към ред френски градове." Целият реферат за италианския диктатор: http://www.referati.org/benito-musolini-1-/48771/ref/p4.
 4. Историята на България

  И ето още нещо, за което не се учи в учебниците ни по история (или поне по мое време не се учеше). Касае се за времето на Втората световна война и българското управление в територии населени главно с българи, но били до преди войната част от Гърция. "За въздигането на новоосвободените земи България увеличава бюджета си от [5] 8,46 милиарда лева в 1940 г. на 14,39 милиарда в 1942 г. (1,7 пъти) и на колосалните 27,58 милиарда в 1943 г. (3,3 пъти) при относително еднакъв курс към долара през 1941-44 г.[6] С тези десетки милиарди на българският народ се преобразяват изостаналите под чуждо управление области – построяват се нови училища, болници, гари, пристанища, ж.п. линии, граждански и промишлени обекти, отводняват се блата, прокарват се пътища, изграждат канали за напояване на Сярското поле, корабостроителници в Кавала и на о. Тасос, благоустрояват се селищата, залесяват се голите баири оставени от чуждото управление[7]. Политиката по отношение на завареното гръцко население, състоящо се предимно от Малоазийски преселници, обаче е коренно противоположна. Тя е в отговор на политиката на генерал Йоанис Метаксас, чиито диктаторски режим през 1936 г. забранява употребата на български език не само на публични места, но и като домашен. Местните българи без разлика на тяхната възраст са принуждавани да учат гръцки език и са подложени на жестоки репресии, а изявите на българско самосъзнание са абсолютно забранени. В резултат българската държава налага политика на жестоки репресии над местното гръцко население, затваряйки гръцки училищa и забранявайки изучаването на гръцки език.[8] Тази политика цели пълното експулсиране на гърците от региона.[9] Гръцките кметове, учители и други официални лица са депортирани или избити.[10] Българската власт конфискува цялата собственост на гръцкото население и я прехвърля на българското.[8] Като последица на тези действия, гръцки партизани и цивилни организират Драмското въстание в края на септември 1941. Въстанието е потушено безкомпромисно, като 3000 въстаници (от които 1000 невъоръжени) са убити, а в следващите седмици българската армия убива 15 000 гърци, като в някои области са разстреляни цели села.[8] Българската окупация е най-смъртоносна за гръцкото население – българската армия избива общо 40 000 гърци, докато Германия екзекутира 21 000, а Италия – 9000.[11] Междувременно, започва заселване на тези територии с напусналото ги след Първата световна война българско население, както и с нови заселници от Старите земи." (https://bg.wikipedia.org/wiki/България_във_Втората_световна_война.) Не знам до каква степен е вярно съдържащото се в по - горния цитат и в нецитираните части на съответната уикипедска статия. Като източник на твърденията за българските убийства в Гърция е посочен труд на американският историк Маршал Лий Милър.
 5. Разговорки - 2

  Борислав Русанов (Фейсбук): "Седя си една сутрин на пейка в парк и се наслаждавам на тишината, спокойствието и свежия въздух, и изведнъж ме връхлита един руснак, около два пъти по млад от мен, и почва да ме поучава (на руски) защо бил умрял Христос. Разбира се, прави го с цел да ме спаси. Не че съм го молил за спасение или пък изпитвам нужда да бъда спасяван, ама пък има такъв тип хора, които от моя гледна точка са така зомбирани… без собствена мисъл в главата, че не те те питат дори искаш ли или не искаш да бъдеш спасяван, а направо те спасяват. Малко е смешно – все едно съм влязъл в морето и си плувам спокойно, и някой се хвърля да ме спасява. От определена гледна точка е смешно, от друга – налудничаво. Тези хора те смятат за спасен тогава, когато приемеш тяхната истина, т. е. това, което те проповядват. За мен няма проблем всеки да си изповядва каквато и да е вяра, стига да не я натрапва на другите, защото това си е форма на агресия, а аз съм особено чувствителен в това отношение – нито имам желание да налагам възгледите си на някого, нито пък допускам някой да ми налага възгледите си! Та не можахме да се разберем с братушката-сектант. Аз му казвам, че във всеки от нас има искра от Божественото съзнание… Божествен потенциал, който трябва да разгърнем, да проявим… Искрата да превърнем в пламък… И да приближим индивидуалното съзнание до Единното… Или да осъзнаем себе си като част от Цялото. Тогава ще бъдем вътрешно озарени и изпълнени с мир, любов и радост. Наистина доброжелателни, неагресивни и милостиви. Това е Благодат! Няма ли човек този фундамент – мир, любов и радост – напразни са всичките му приказки за Бог… поне според мен. Братушката обаче ме обяви за противник на Бога и ме прати по дяволите. Адът ме бил чакал… На туй му се вика християнска любов Още по тематаhttps://www.facebook.com/br.borisov/posts/10151105511793889"
 6. Забавно - 2

  Едно време хора бягаха от Германия, а сега бягат към Германия.
 7. Световна история

  "Известна е например историята на трите снахи на френския крал Филип IV Хубави, управлявал между 1285 и 1314 г., които доста си изпатили от суровите средновековни нрави (повече обаче си изпатили любовниците им).Всичко се случвало в една стара бойна кула край Сена. Там предполагаемо (историците нямат консенсус по въпроса) две от снахите на френския крал - Бланш и Маргарет - се забавлявали с двама от неговите рицари. Под “забавления” се имат предвид ядене, пиене и секс. Третата снаха - Жана (или “Жан”, както е правилното, макар и необичайно за нас френско произношение) - била обвинена, че най-малкото е знаела какво се случва, а може и самата тя да е имала извънбрачна връзка.Оказало се, че това, което за кралските снахи си било един супер добър купон, за обществото било едновременно неморално, престъпно и уронващо кралския престиж.Заради всичко това и трите снахи били изпратени в затвор, като впоследствие само Жан била освободена, след като съпругът й станал крал. Той така и не повярвал на обвиненията срещу нея.Обвинените рицари обаче нямали този късмет. Те били екзекутирани, като по всяка вероятност преди това са били измъчвани, за да си признаят, че са правили секс с кралските снахи. Също по всяка вероятност са били и кастрирани. Доста височка цена, колкото и да са били вървежни Бланш и Маргарет."(http://www.vratovrazka.bg/…/Сексът-и-средновековието-дворцо…).
 8. Показано е 10 пъти. В интрото на сериала. Понякога се ровя за езотерични анализи на приказки и филми. Относно "Десетото кралство" попаднах само на следното (филмът се споменава след рисунката на Соломоновия храм): http://podvodni.blog.bg/politika/2012/09/12/okultnata-strana-na-quot-atentatite-quot-ot-11-9-2001-chast-.999164?reply=3952683. Доколко е състоятелен анализът не зная. В еп. 2 видях масонска символика...Пирамида (зад сцената), нещо като триъгълник с око (явяващо се като облегалка на разположения на сцената трон), тронни майстори (които са изработили трона за коронацията на принца на четвъртото кралство). Нещо, което ми се стори забавно от еп. 5 и което бие на черен хумор. Малко след като Вълк и Вирджиния са се справили с ловеца, канещ се да убие Вирджиния в дървото, в което я беше затворил. Кракът на ловеца е затиснат в капан, а самият той е приведен в безсъзнание. Вълкът, Вирджиния и баща и се канят да бягат. Вирджиния: Чакайте! Не можем да го оставим така. Вълк: Права си. Дай брадвата. Аз ще го довърша. В-я: Не можем да го убием! Вълк: Напротив! Той би ни убил. В-я: Не бива! Беззащитен е! Вълк: Затова трябва да действаме бързо. .........................................
 9. Eмиграцията

  Вчера бях в по - критикарско настроение. Гледах интервю с българка с малко дете, чийто съпруг е отишъл в Лондон преди 2 месеца, за да може да осигури прехраната на нарасналото семейство. И да утъпче пътеката, по която след него да минат жена му и детето му и там да си живеят. Жената каза едно нещо, което е вярно: че там хората нямат затруднения с плащането на елементарни сметки като тук. Но изрече и твърдение, което намирам за глупост. То е, че в Лондон децата могат да живеят по - спокойно. Ще каже човек, че интервюто е взето преди ерата на зачестилите ислямистки атентати в Европа...В България сега е по - спокойно за децата отколкото в западните страни.
 10. Разговорки - 2

  Нещо от миналата година. "Новоизлюпеният национал Марселиньо: Чувствам се 80% българин ... Халфът на Лудогорец обеща: до мачовете с Португалия и Македония ще науча химна ... Как в Бразилия гледат на новината, че си национал на България? - В моя град Манакапуру е истински празник. Това е най-малкия град в щата Амазония. Много приятели и местни журналисти ми се обадиха да ме поздравят. Получих много съобщения. Три дни телефонът почти не спря да звъни. Всички в Манакапуру са много щастливи заради мен. Защото това е един от върховете в кариерата ми. Преди време никога не съм си и помислял, че ще играя за национален отбор на друга държава. Но ето, че се случи. Това е нещо уникално за мен, наистина. Отдавна имаш български паспорт. Сега и повиквателната... Чувстваш ли се вече половин българин? - Ще ви кажа нещо сериозно, на което трябва да ми повярвате. Чувствам се 80 процента българин и 20 процента бразилец. Не го казвам, защото сега съм в България и говорим за националния отбор. Наистина е така. Много успешни неща в живота ми са свързани с България. ..." (http://www.livesport.bg/novoizljupeniqt-nacional-marselinjo-chuvstvam-se-80-bylgarin-99445.html).
 11. Разговорки - 2

  .
 12. Eмиграцията

  Като гледам и слушам как някакви хора българи разправят, че бягат от България, защото тук е зле и че биха се върнали, ако положението се оправи и чак ми става смешно. Да се чуди човек дали да се смее или да възкликне: "Тъпи, тъпи хора...!" Разправят, че цветът на нацията бягал. Тук сме оставали по - посредствените. Може и така да е донякъде, ама мисля, че и много тъп мат`рял бяга. Викат някои, ще се върнем ако положението се оправи. Абе, аланкоолувци..., че как ще се оправи положението, ако бягат все повече хора от България?! И дори да се оправи без вас напусналите (избягалите), няма ли да е готованско да се върнете в уредената държава, която други са оправяли с пот на челата си години наред? Преди години един мой роднина разсъждаваше по същия начин. Да съм отидел в чужбина да съм поработел нещо 2-3 години, така да съм си оправел живота и да съм се върнел после тук. Тук нямало да бъде все зле. Щяло да се оправи положението.
 13. Забавно - 2

  Редактирано. В контекста на горния ми коментар. Не харесвам Хитлер (ако че във връзка с него има неща, които са ме впечатлявали и съм намирал за позитивни). Имал е и позитивни качества, но кой ли няма. Хитлер е бил звяр, диктатор и човекомразец - спор няма. Не харесвам диктатурата. Но Хитлер поне ни е бил съюзник - това от българска гледна точка може да се отчете като позитивен факт. За повечко контрол съм в България, но не за чак диктатура. Като цяло съм либерален човек, демократичен и индивидуалист. Не защитавам Хитлер, но ще кажа, че... Чърчилчо също е бил голям боклук и чудовище, макар и да е бил по - читав от Хитлер. На неговата съвест лежи смъртта на 10 милиона индийци (мисля толкова бяха горе-долу). Гаден алкохолик и българомразец. Предизвикал е изкуствен гладомор в Индия. В Дрезден английската авициация избива около 150 000 цивилни германци. В София летците му избиват деца с играчки бомби. Първият концлагер в света е британски. Идеята за избиване на индивиди, считани за непълноценни я е имало в Англия още преди Хитлер да бъде роден дори. Хитлер със своята нехуманна политика е нещо като кулминация на тази идея. За Хитлер някои пишат, че след края на войната е можело и над българите да ни подпука, понеже сме славяни. Това ми изглежда като глупост. Тогава се е пропагандирало, че сме роднини с хуните, а не славяните. Както и да е...Не защитавам дивотите на Хитлер, не харесвам зверската му радикалност, не одобрявам извращенията му, но от чисто българска гледна точка е бил изгоден за нас българите от други. За Рузвелт не знам точно колко гаден е бил (предполагам по - добър от Сталин, Хитлер и Чърчил). Обаче знам, че принудителната кастрация на хора е въведена първо в САЩ, не в Германия. И янките имат много кирливи ризи (не само по време на ВСВ; има даже теори за отвличане на американски граждани и правене на разни експерименти с тях в по - ново време). Против съм и паметника на американските летци в България, и против паметника на съветската армия. Паметници на агресори нямат място в родината ни. Относно Сталин - част от жертвите, които се приписват на германската инвазия в СССР всъщност са жертви на Сталиновия режим. Чудовище и той. Един от бащите на създадената в кръв и лъжи македонска нация. Враг български. Навредил не само на България, но и на таврийските и волжските българи. Когато се каже "Хитлер" се сещаме за геноцида над евреите, но масов тормоз над евреи (макар и поради НЕетническа причина, макар и много по - малък) е имало и в СССР! Чудовища разни - кое по - голямо, кое по - малко. За едни едно е било по - вредно, а за други - друго.
 14. Забавно - 2

  Младеж води в квартирата си девойка и казва: - Събличай се! - Ама чакай, ние почти не се познаваме. - Събличай се! - Недей така, запознахме се вчера, дори нямаме общи познати! - Адолф Хитлер знаеш ли го? - Да - Айде събличай се тогава! ! ! Хитлер не е бил чак толкова лош човек. Най-малкото той е убил Хитлер. Пак настана време за избори на нов политически лидер, и Вашият глас ще от решаващо значение. Ето кратка справка за трите основни претендента: Кандидат 1 - Нееднократно е бил забелязван в компанията на кредитни милионери и бивши бандити. Физически нездрав. Имал е две любовници. Закоравял пушач. Изпива 8-10 мартинита всеки ден. Кандидат 2 - Двукратно изгонен от работа. Има навика да спи до обяд. В училище е употребявал наркотици. Всяка вечер изпива бутилка коняк. Кандидат 3 - Има бойни награди за мъжество и героизъм. Вегетарианец. Не пуши. От алкохолните напитки от време на време употребява само бира. Никога не бил замесен в подозрителни контакти с мафията, рецидивисти, пране на пари или други незаконни действия. Живее скромно. Гласувайте по съвест за Вашия кандидат. 1._______ 2._______ 3._______ Благодарим Ви. Списък на кандидатите: Кандидат 1 - Франклин Делано Рузвелт. Кандидат 2 - Уинстън Чърчил. Кандидат 3 - Адолф Хитлер. И Хитлер, и Сталин са герои. Що...Щото Хитлер е спрял Сталин, а Сталин е спрял Хитлер.
 15. "Десетото кралство" (2000 г.)! Не знам дали е случайно, но в това хубаво 10-епизодно сериалче съдържащо масонска символика (поне в 1 от епизодите си), бутането на кулите-близнаци е показвано около година преди да се случи реално...
×