Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Иванка Калбурджиева

Участници
  • Общо Съдържание

    219
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Слънчева in Мисли от Учителя за Истината   
    "Най-хубавото нещо в света е човек да намери Истината. Или, най-голямата придобивка, която човек може да има, това е да познае Истината. Само с Истината се осмисля целокупният живот на човека. И човек намери ли Истината, той става свободен. Свободен от всичко. Едно състояние, което човек трябва да опита, да знае, това е свободата. И когато сега се говори за свобода, то е частично. Някой каже, че е радостен. Това още не значи, че е свободен, понеже радостта му може след половин-един час или след един ден, два, след една година да се смени със скръб. Когато човек добие истината, на тези състояния гледа вече другояче. Вярвам, че всички хора се стремят към истината. И всеки, според своето време, когато я намери, той ще разбере това състояние. Понеже то трябва да се опита. То не може да се опише. Можеш да кажеш: ще бъдеш здрав, ще имаш мир, ще бъдеш богат, всичко може да имаш, но това още не е Истината. Това са външни описания. Само в Истината може да се прояви и осмисли животът. Истината – това е Божественият Живот."

    Из "Новото разбиране на връзката в живота", УС (1933-1934), 24.IX.1933 г., София

  2. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Донка in Паневритмия - Пентаграм   
    Томи, много интересно предложение! Досега все се чудехме как да извиваме разгъването на пентаграма така, че да не бягаме от центъра. Ще опитаме предложения вариант!
  3. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Розалина in Житен режим 2014   
    Здравейте, приятели!


     
    Отново е месец февруари и всички добре знаем, че е време за житен режим.
     
    Житният режим се е запазил като практика в Бялото Братство. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние. Започва се в първите дни на разсипа на Луната. Добре е да се започне в сряда, но по-важно е да не е по-късно от третия-четвъртия ден след пълнолунието. Целта му е пречистване и обновяване на организма след зимата.
     
    Тази година, обявената начална дата за житния режим, е 17 февруари 2014 година, понеделник. Във ФБ има групи, които ще спазят традицията на деня сряда и ще започнат режима на 19 февруари. Която и от двете дати да изберем, пожелавам на себе си и на всички житуващи, да се изпълним със светлина и хармония, за да се подготвим за енергиите на идващата пролет.
     
    Житният режим продължава 10 дни. В сайта има много и разнообразна информация, която е на разположение чрез линковете по-долу. Ако за пръв път ще правите житен режим и имате въпроси, на които не намирате отговор, можем да ги дискутираме в тази тема.
     
    Пожелавам на всички, с Мир и Радост, да постигнем Благост!

     
    ---------------------
    За начало, ето някои полезни страници от нашия сайт:
    1. Teми от форума - Често Задавани Въпроси и обсъждания,свързани с житния пост през годините
    2. Мисли от беседи на Учителя за житото и житния пост
    3. Статии за житния пост - линкове към статии за житния пост
  4. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Донка in Какви учебни помагала използвате при разучаване или преподаване на Паневритмия?   
    Здравей magal и добре дошъл в нашия форум! 
     
    Разбира се, че има курсове по Паневритмия - почти във всички градове. Тук можеш да намериш информация за тях, а в същия сайт можеш да научиш доста полезни и интересни неща за Паневритмията и достатъчна начална грамотност, за да се включиш в кръга. 
    За разсейването и преченето на другите - това е опасението на всеки, който е влизал в кръг на народен танц и желае да се включи в Паневритмия. Ситуацията при нас, обаче е съвсем различна. Тези, които вече са научили танца, не биха могли да бъдат разсеяни и объркани - напротив - присъствието на неопитен човек наблизо е награда и урок за тях, както и нещо като изпит. Неопитен също не би следвало да се обърква от друг неопитен, защото те всички гледат и се учат от опитните. Така че, можеш да влизащ спокойно. Чувала съм, че има кръгове, които не са склонни да толерират неопитни, но досега не съм влизала в такъв. Ако усетиш нещо такова, просто си намери друг гостоприемен кръг - той всъщност е истинският кръг на Паневритмията. Поканен си в нашия - в Хасково - ние много обичаме новаците и много им се радваме. 
     
    На въпроса на Всеволод;
    - Отначало учех от филма на Ина Дойнова - имаме го тук в секцията за теглене - Паневритмия
    - Учих и в курс, организиран от нашата група и с преподавател, завършил в Спортна академия. 
    - Чела съм много от различни източници. Любими ми остават оригиналите - особено от 1934 г - теоретичната част. 
    - Много полезни подробности съм научила от д-р Балтова, Ина Дойнова и Людмила Червенкова. Те умеят да подскажат деликатно, да покажат красиво и да обяснят логично и емоционално едновременно. 
  5. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Иво in Молба за Помощ. Училище на Слънчевата Педагогика   
    „Трябват училища, в които младежите да се възпитават върху тия велики закони, как могат да станат добри майки и бащи, а също и строители на бъдещото общество.“ Учителя   Любезни приятели,   С началото на учебната година и есенното равноденствие, искаме от сърце да Ви благодарим за голямата подкрепа, която ни оказвате при създаване на училището на слънчевата педагогика. Изминалите месеци бяха изпълнени с много ремонтни дейности и подготовка на задължителната документация за издаване на разрешение за ползване на имота за училище.   Изпълнен беше проектът за енергийна ефективност и топлоизолация на цялата къща. Изградена е рампа за достъпна среда, преработени бяха санитарните възли, за да съответстват на нормативните и хигиенни изисквания. Преработена е основно електрическата инсталация на трите етажа на сградата и работни помещения. Фото-моменти от всичко направено досега може да видите на сайта на училището http://izgrevou.com/.   Предстои основно почистване, боядисване на всички помещения, изграждане на ограда от поликарбонатни плоскости и оборудване на учебните кабинети.   Обръщаме се с молба за помощ, за да довършим започнатото! Да създадем добрите условия за прилагане на методите от Учителя Петър Дънов за възпитание и обучение в училището на слънчевата педагогика – „Изгрев“!   „Хубаво е да се образува едно училище със светски деца и да се приложат в него новите методи, за да се видят какви ще са резултати­те. Тези идеи са семена, които трябва да се заровят в почвата и то нито много дълбоко, нито много плитко. Всички философски идеи трябва да имат малко препятствия и ако нямат такива, те са непроявени идеи. Заровени ли са дълбоко, и препятствията са големи, тогава работите не стават. В новото училище ще приложим метода на Природата, кой­то е най-меродавен.“ Учителя   ------------------   Дарителската сметка е:
     
    Общество Бяло Братство
    Алианц Банк България АД
    BIC: BUINBGSF
    IBAN: BG12BUIN95611100361794
     
    За контакт:
    Слав  Славов
    0896669767
    bialoto.kokiche@gmail.com
     
  6. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Светлата in Премиера на ОРАТОРИЯ от Георги Стратев, Варна, 1.11.2014 г.   
    На 1 ноември 2014 г. (събота) от 18 ч.
    в залата на Фестивален комплекс - ВАРНА,
    ще се изпълни за първи път пред публика

    ОРАТОРИЯ
    от Георги Стратев

    по текст от Евангелие от Йоан
    и теми от музикалното творчество
    на Учителя Петър Дънов.

    Изпълняват солисти, хор и оркестър на Варненската опера.

    Вход свободен
    Заповядайте!

    (В случай, че се събере група от желаещи да посетят събитието
    ще бъде организиран транспорт от София)
  7. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Розалина in Мисли от Учителя за числата   
    "Учителят разправя на учениците си за числата, говори им за 1, 2, 3, 4, 5–10. Пита ги: разбрахте ли? – Разбрахме. Какво? – Разбрахме за числата от 1–10. Добре. Отиде си малкият Драганчо в къщи, пише числата от 1–10, майката се радва. Да, но тези числа са живи, те не са само символи, те имат свои отношения. Когато ние казваме 1+2, какво означава това? – Значи да ги съберем. Е, може ли 1+2 да се съберат? В математиката казват, че по-голямо число от единицата няма, а учителят те учи да събираш 1+2, туй малкото число да го събереш с голямото. Не е ли смешно да ви дам едно бакърче да съберете морето в него? Ако тълкувате буквално, какво представлява събирането на числата 1+2? Това са само отношенията на нещата. Има известни условни знаци в математиката, с които изразяват действията. Те могат да бъдат плюс или минус, могат да бъдат знакът за умножение или деление. Питам: тия числа, 1, 2, 3, и т.н., тъй както ги пишете, съществуват ли в природата? Не, природата си има съвсем други числа, съвсем друга азбука. Тя не признава нашите числа. Символите, с които ние си служим, никъде в природата ги няма. Азбуката, с която ние си служим, няма я в природата... Математиката има своя външна страна – това е геометрията. Всички геометрически фигури съществуват в природата. Следователно, геометрията е езикът на математиката. Ако един математик не може да превърне своите математически величини в геометрически форми, той нищо не разбира от математиката. Да превърнем това нещо в ума си. Какво означава тази мисъл? – Че всяка една сила, която действа, трябва да й се даде направление."

    Из беседата "Които гладуват", НБ 7, 1924-1925 г., том "Настанало е Царството Божие"
  8. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from inadejda in Великата майка - история   
    Ето още въвеждащи размишления за "Великата Майка" от редактора

    „...явно става дума за нова, непозната досега и твърде специфична страна на Учителевото Слово. На първо място в тази специфика се откроява качествената отлика на четвъртъчните беседи от известните „форми” на Словото: неделни беседи, лекции пред Младежкия и Общия окултен клас, съборни беседи и Утринни слова. Някъде откриваме познатата ни класическа структура на неделните беседи, другаде – интелектуално-абстрактното движение на идеи, типично за школните лекции. Без, разбира се, да се позоваваме само на някаква чисто стилова синтетичност, можем с основание да приемем, че четвъртъчните беседи представляват отделно – седмо течение в Божественото Слово на Учителя.

    На второ място, описваната специфика се характеризира с особеностите на четвъртъка – денят, в който Словото се материализира и заживява между нас. Това е Юпитеровият ден на тъмносините лъчи на Светлината, чрез която Духът на Истината, Красотата и Вярата докосва човешката душа.

    Изобилието от наставления, упътвания и методи за духовна работа определят, от трета страна, четвъртъчните беседи като Слово, адресирано до съзнанието на окултния ученик. Почти пет години преди официалното откриване на Школата на Всемирното Бяло Братство през 1922 година, Учителя Беинса Дуно заявява на своите слушателки: „Вие сега сте в една Школа”. Също така, на няколко пъти нарича беседите „лекции”. Следователно става въпрос за самостоятелен цикъл от школски лекции, чрез които се изнасят и разработват специфични качества, сили и добродетели.

    На четвърто място, но може би най-ярка си остава женската специфика на слушателите на четвъртъчните беседи. Това е особено общество от жени, майки и духовни сестри. Особен клас от ученички на Космичната женственост и на общочовешкото сърце. Особено сетиво за Словото на Едната Жена, призвана да бъде Великата Майка на Божествената Любов. В този смисъл не е достатъчно да наречем четвъртъчните беседи Слово на Едната Жена. Те по-скоро представляват свещен копнеж и любовно признание на Едната Жена към Единия Мъж, посвещение за брачен съюз между сърцето и неговия жених.”

    "Великата Майка", издание 1998 г.
  9. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from veselinvalchev1981 in Думи на Учителя за мисълта   
    Човешката мисъл може да бъде права, само когато се влияе от закона на любовта. Никога човешката мисъл не може да бъде права, чиста, ако не се влияе от закона на любовта, няма какво да доказвам това. Това е за мен правило: чистата мисъл се влияе от любовта. Щом дойдем до чувствата, те не могат да се влияят от любовта. Чувствата трябва да се влияят от Божествената мисъл. Нашите мисли са прави и чисти тогава. Следователно любовта пречиства мисълта ни, а Божествената мисъл пречиства нашите чувства. Някой казва: „Да дойде Божията любов да се всели в нашето сърце." Най-първо трябва да се пречисти хубаво мисълта. Тя да е под влиянието на Божията любов.

    Из беседата "Развитие на справедливостта", ООК XIV, 1934-1935, том "Ако говоря" II
  10. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from veselinvalchev1981 in Мисли от Учителя за Хармонията   
    Цитатът е из беседата "Бог е съчетал", СЖ 2, 13.05.1917 г., София
  11. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Слънчева in Мисли от Учителя за Истината   
    ...силата на думите не седи във високото изговаряне; те са силни дотолкова, доколкото са истинни и приложими; те са силни дотолкова, доколкото са в съгласие с Божественото у човека; Казвате: трябва да се говори истината! Така е, трябва да се говори истината, но има неща, които са само външна опаковка. Да се говори истината на човека подразбира да му се каже това, което може да го подмлади. Човек се подмладява, когато прилага нещата. Ако един народ прилага законите на Любовта, Мъдростта и Истината, той ще се обнови напълно.

    "През онези дни", от "Изново" том 1, НБ, XV г.
  12. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Слънчева in Мисли от Учителя за Истината   
    „Онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъча” – мнозина четат и препрочитат този стих, но не го разбират. Много проповедници са говорили върху този стих, тълкували са го, но въпреки това, не са засегнали основната Истина, която се крие в него. Защо не е изнесена Истината, която стихът съдържа в себе си? По две причини: от една страна, невежеството на тези, които говорят върху него; от друга страна, съзнателното забулване на Истината, за да не би тя да ги изобличи. Незнанието, невежеството е оправдано – като не знае нещо, човек говори това, което знае, и така, както мисли. Обаче да знае човек Истината и съзнателно да я прикрива, това не се извинява, нито се оправдава. Истината е велик принцип. Само чистият може да говори Истината; ако нечистият се опита да говори Истината, тя ще го умъртви. Също така, само чистият може да разбере Истината. Някой иска да му се каже Истината – за да чуе Истината, той трябва да е готов да умре; с други думи казано, не можеш да чуеш и да разбереш Истината, ако не си готов да се пожертваш за нея. Думите на Христа: „Който не е готов да се отрече от себе си” подразбират готовността на човека да се откаже от живота си, за да разбере великата Божествена Истина. Много е говорил Христос върху съчетанието, както и върху по-важните принципи в Живота, но до нас са достигнали само откъслеци, върху които днес се правят свободни тълкувания, създават се различни теории, които не отговарят на Абсолютната Истина. Права мисъл е само тази, която е приложена и опитана в самия Живот.

    "Бог е съчетал", СЖ 2, 13.05.1917г., София
  13. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Ани in Мисли на Учителя за Чистотата   
    "За какво говорят хигиенистите? – На първо място те имат предвид храната, водата, въздуха, светлината, облеклото и жилището. Това са елементи на живота, с които се занимава хигиената. За да бъде жилището удобно, да отговаря на изискванията на хигиената, преди всичко човек трябва да чувства нужда от него. После трябва да съзнава, че има нужда от прозорци и да знае колко големи да бъдат. Ако не съзнава това, той не се нуждае от никаква хигиена. Същото може да се каже и за неговото тяло като жилище. Не е достатъчно само да се роди човек, но неговата форма трябва да отговаря на хигиеничните условия на живота. Това значи да бъде човек здрав. Ако той постоянно боледува, жилището, т.е. тялото му, не е съградено по правилата на хигиената. Между външното жилище – къщата, в която човек живее и вътрешното жилище – тялото, трябва да има известно съответствие. Има богати хора, които живеят в големи, просторни, светли къщи, но въпреки това боледуват. Ще кажете, че болестите се дължат на храненето. Обаче, богатите хора се хранят добре. Защо боледуват? Значи, не е само до богатата и силна храна, но здравето на човека зависи и от количеството храна, която човек употребява. При това, здравословна храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след всяко ядене човек изпитва тежест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична. Същото се отнася и до жилището. Само онова жилище е хигиенично, в което човек през целия ден изпитва радост.

    Друг елемент на хигиената на физическия свят е облеклото. Хигиенично облекло е това, което приляга добре на тялото, направено е от мека материя, приятна на пипане и същевременно е добър проводник на светлината и топлината. С една дума, то е добър проводник на живите сили на природата. Хигиеничното облекло прави човека радостен и разположен. Той се чувства в него толкова удобно, като че е част от тялото му. Мнозина пренебрегват хигиената на облеклото и следват строго модата. Обаче, модата няма нищо общо с хигиената. Тя отговаря на други изисквания, които са далеч от природните.

    Освен хигиена на физическия живот, има и хигиена на психическия. Тя включва в себе си три елемента: мисъл, чувство и действие. Значи, има хигиена на мислите, на чувствата и на постъпките. Една мисъл е хигиенична, когато пламъкът или светлината й никога не се намалява. Щом светлината на мисълта се намалява, тя вече не е хигиенична. Чувство, което никога не губи иитензивността си, е хигиенично. Започне ли да губи своята интензивност, то не е хигиенично. Всяко действие, което има права посока на своята проява, е хигиенично. Щом започне да се извратява или да изкривява своята посока, то не е хигиенично."

    "За да спазвате хигиената на физическия свят, обърнете внимание на трите елемента – жилище, храна и облекло; за да спазите хигиената на духовния свят, обърнете внимание на другите три елемента – мисли, чувства и постъпки."

    Из беседата "Хигиена на живота", МОК VIII, 1928-1929, I том "Божествените условия"
  14. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Ради in ТВ предавания за Братството този уикенд   
    Събота: "Тайнството на Бялото братство" в „Големите загадки“ по bTV, 10 ноември от 18 ч.

    В новия епизод на „Големите загадки“ тази събота, 10 ноември, от 18 ч. по bTV ще научим всичко за тайнството на Бялото братство. В предаването ще бъде даден отговор на един от най-задаваните въпроси, а именно - има ли принос България към света на духовното, мистиката и окултизма? Научнопопулярната поредица ще разкрие от къде идва мистичната сила на ритуала на Паневритмията и как да се храним така, че да сме чисти едновременно физически и духовно.

    Предаването с водещ Башар Рахал ще отговори на въпросите защо търсим духовни водачи от далечни земи, когато учителят може би е по-близо, отколкото си мислим и случаен ли е фактът, че вдъхновителят на хиляди последователи по света - Петър Дънов, се ражда точно в България. В „Големите загадки“ ще стане ясно може ли чрез заветите на Петър Дънов да постигнем духовно, емоционално и физическо пречистване и защо учителят избира българските планини, за да провежда там практиките си.

    По темата ще чуем мнението на магистъра по биология и химия Слав Славов, теолога и магистър по източна философия Мирослав Бачев, последователя на Бялото братство Ива Янчева и известния треньор и хореограф Нешка Робева.

    Източник: bTV

    Неделя: ТВ7 от 18ч. с участието на Галя Герасимова и Андрей Грива.
  15. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Ани in Мисли от Учителя за Молитвата   
    "Ония хора, които се молят, в молитвата им има голяма опасност, ако не знаят как да се молят. Големи нещастия могат да произлязат от молитвите на хората, както и от това, ако не се моли човек. Да се молите, но трябва да знаете как да се молите и когато не се молите, трябва да знаете поне как да постъпвате. В молитвата вие ще улесните дейността на кръвта да минава през вашия мозък. Онова възвишеното е горе в главата, но тази кръв ще мине през низшите центрове на мозъка, за да отиде горе. И вие ще събудите, ако не знаете как да се молите и не разбирате законите, най-низшите чувства в себе си. Трябва особена школа да се мине, за да се научи човек как да се моли. Както сега се молят хората, те си създават повече зло, отколкото добро, събуждат у себе си низшето. И във всичките религиозни събрания, навсякъде, желанието към Бога е много добро. Казва човек: „Господ ще оправи." Господ ще оправи, но има известни закони, които трябва да се спазват. Вие, като се молите, най-първо не трябва да възприемате кръвта през своите низши чувства, но трябва да знаете пътищата, как да занесете кръвта в ония висши центрове. Вие казвате: „Трябва да почувства човек." В чувствата има двояк смисъл. Тия чувствания могат да произтичат от низшето естество във вас. И в молитвата най-първо, за да се молите, трябва да мислите дълго време, за да имате една отвлечена хубава мисъл. Не влагайте в себе си, когато се молите, обикновени мисли. Когато се молите, трябва да сте спокойни, да се поставите в едно възприемателно състояние. Молитвата трябва да стане като изгрева на слънцето. Защо Господ е направил слънцето? За да се научат хората как да се молят. Не искайте изведнъж да стане слънцето много горещо. Ако се молите изведнъж силно, ще предизвикате лоши реакции. Ще мислите и се молите тъй, както изгревът на слънцето се показва постепенно, както светлината - полека. А като изгрее слънцето, ще бъде най-хубавият момент при молитвата. Дойде ли обяд, пак ще се молите. Вие трябва да разбирате законите на молитвата, защото молитвата е работа. Онзи човек, като е работил, трябва да иде на сянка под крушата. Значи светлината трябва да мине през листата. Ако се изложите на обяд направо на слънцето, ще слънчасате."

    Из беседата "Колко е добър Господ", ООК XIV, 1935 г., том "Ако говоря"-II
  16. Like
    Иванка Калбурджиева got a reaction from Ани in Мисли от Учителя за Молитвата   
    Всички хора започват работите си оттам, отдето не трябва. Например, майките учат децата си да се молят на Господа. Не е лошо това, но те трябва да учат децата си да изпълняват Божията воля, а не само да се молят. Преди да си направил някаква погрешка, изпълни волята Му. От какво се нуждае Господ? Някоя баба вдигнала ръце към Господа, моли се. – Защо се моли? – Да й прати Бог някой, да й донесе вода. Малкото дете, което е до бабата, трябва да разбере от какво се нуждае тя, да вземе стомната и да й донесе вода. Тогава Господ ще бъде доволен от детето, че е разбрало молитвата на баба си. Казвате: Да се молим и Господ ще изпълни молитвата ни. Казвам: Господ е предвидил работите от самото начало. Няма защо отсега нататък да се нареждат. Всичко е наредил, всичко ни е дал, трябва само да търсим онова, което е дадено.

    Из беседата "На фокус" от "Заветът на Любовта" т.2, Мърчаево, 1944 г.
  17. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Иво in Лятната Духовна Школа на Рила - 2012. Споделени мнения   
    Лятна Духовна Школа на Рила - 2012

    Тук можете да публикувате впечатления, въпроси, да споделете опит и т.н.

    Вижте също:
    --> Лятна Духовна Школа на Рила 2012. Информация, контакти, правила
    --> Молитвен наряд за 19, 20, 21 август, 2012 г
    --> Езикът на Любовта - томчето, от което се четат беседи тази година ; виж график на четенето
    --> Снимки от Рила 2012 - можете да добавите и ваши избрани снимки
    --> Статии. Лятна духовна школа на Рила
  18. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Ivelina in Проект за благоустройство на Братския център във Варна. Нужда от помощ   
    Благодаря за полезната информация. Много хубава идея.

    Но бихте ли казали – каква е общата стойност на проекта? Каква сума е необходима за всички къщички и колко на брой са те? Освен това казвате, че е необходима и сума за изграждане на ел. мрежа – на каква стойност? Въобще може ли малко повече информация относно финансовата част на проекта, освен банковата сметка? Благодаря.
  19. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to B__ in Eзотерични бози и псевдонаука...   
    Науката обикновено ограничава една част от света, опростява един негов модел, за да може да прави частни изводи върху него. Този модел си е правилен, доколкото изкуствено е създаден и в него се работи по определени правила. Но всички изводи са валидни само за този модел, а не за целия свят.

    В науката също има екстремисти, фундаменталисти и религиозни манизаци. Те смятат и вярват, че могат да прилагат частните изводи на науката върху целия свят.

    Ако погледнете науките, чийто модел на света е по-широк, разчупен и покрива по-голяма част от него, то тези науки стигта до идеите на окултизма, който гледа на света като едно цяло. Пример е квантовата физика. Меду другото повечето идеи там, както и идеята за холографската Вселена са дадени първоначално от окултисти.

    Самата наука, въпреки религиозните научни екстремисти, сама доказва своята ограниченост, Доказаната теорема на Гьодел показва, че всяко научно знание е ограничено и извън него има също верни твърдения (истини), които не биха могли да се изведат от науката. Т.е. това е доказателство за невидимото, несъзнаваното и т.н.

    Ха ха. Преди два века в Париж била обявена лекция "Използването на математиката при кроенето на дрехи". Имало голям интерес, в публиката били най-известните парижки моделиери. Всички били шумни и възбудени. Изправил се лекторът и почнал: "Нека за простота да приемем, че човешкото тяло представлява идеална сфера".............е това е "чистата" наука

    ......а иначе е пълно с псевдо-духовност. И научна и езотерична...
  20. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Преслава Петрова in Да сме задружни   
    Ние сме се събрали тук заедно, за да търсим различни неща и да обогатим себе си, но да обогатим и другите, и с това богатство слагаме начало на приказно познание за себе си и за света,
    за да полетим на крила, изтъкани от слънчевата Светлина, и безстрашно сме се устремили към новата Земя и нови времена, за да растем и да живеем в мир, хармония, разумност и добро.

    Събрали сме се всички тук
    да търсиме неща различни
    да обогатиме себе си и всички
    с богатството наречено познание
    и в приказния полет, като птички
    с крила извезани от светлина
    безстрашно сме се устремили...
    А Ангели нашепват ни на ранина,
    настъпи изгрев на човешката душа.

    Благодаря на всички приятели, които взеха участие! Желая на всички във форума светли и цветни летни дни!
  21. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to vorfax in Да сме задружни   
    Бе, в рима щеше да у по-хубаво. Късно ли е?

    Събрали сме се всички тук
    да търсиме неща различни
    да обогатиме себе си и всички
    с богатството наречено познание
    и в приказния полет, като птички
    с крила извезани от светлина
    безстрашно сме се устремили...
  22. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Преслава Петрова in Да сме задружни   
    Май хубаво се получава. Викам да изтъчем едно знаме в цветовете на Светлината. Сега ще се опитам да сложа първите два реда:

    Ние сме се събрали тук заедно, за да търсим различни неща и да обогатим себе си, но да обогатим и другите, и с това богатство слагаме начало на приказно познание за себе си и (за) света,
    за да полетим на крила, изтъкани от слънчевата Светлина...
  23. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to ISTORIK in Да сме задружни   
    Ние сме се събрали тук заедно, за да търсим различни неща и да обогатим себе си, но да обогатим и другите, и с това богатство слагаме начало на приказно познание за себе си и за света, за да полетим на криле, изтъкани от слънчева светлина...
  24. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Преслава Петрова in Да сме задружни   
    Дотук:

    Ние сме се събрали тук заедно, за да търсим различни неща и да обогатим себе си, но да обогатим и другите, и с това богатство слагаме начало на приказно познание....


  25. Like
    Иванка Калбурджиева reacted to Ани in Да направим Хляба на Българина безплатен!   
    Веселин, благодаря за думите:

    Много малко са хората, които приеха тази идея? Не говоря в случая за идейния проект, а за думите на Учителя Петър Дънов, казани преди повече от 90 години. Ако тези думи звучат фантастично за един човек, който никога не е отварял беседа от Учителя и не знае кой е той, то защо се приемат едва ли не „на нож” от неговите последователи?!? Ивелина в своя пост, прави едно интересно заключение, на базата на цитираната от нея и от мен книга. Аз постепенно започвам да стигам до същото. Но не ми се иска...

    Не знам кои са авторите или по-точно казано съставителите на „Учителят, Лечителят, Пророка”. Но почти всички цитати там са много лесно откриваеми в сайтовете с беседи из нета. Авторите много малко са говорили от свое име. Книгата е изградена предимно на спомени и записки от беседите на Учителя. Но едно тяхно заключение (на авторите), което е след цитатите дадени от Ивелина, ме разтърси много силно. Ето го:



    Не правим ли без да искаме и ние понякога така? Взимаме от думите на Учителя само това което ни е удобно, приятно, лесно и отминаваме, заобикаляме другото... Това което е трудно. Просто избираме широкия път пред тесния... Извинявайте за отклонението от темата.
×
×
  • Добави...