Jump to content
Порталът към съзнателен живот

кетинан

Участници
  • Общо Съдържание

    0
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    кетинан reacted to B__ in Искам бебе   
    Значи ти трябва дете, на което да натрапиш нещо, което разбираш за перфектно семейство?!
    А то би ли искало? ....да се реоди само заради това?
  2. Like
    кетинан reacted to Буболече in Моментът на зачеването   
    Темата е изключително интересна, но за съжалениев момента няма много материали по въпроса. Тази тема тепърва ще се разгръща в нашето общество. Чела съм наистина за въздържанието и духовното очистване на родителите чрез лечебно гладуване преди да започнат да си правят дете. Чела съм също , че приготовленията за едно зачеване започват доста преди самото дете да бъде заченато , защото душата на детето слиза на земята и един вид обучава своите родители. Имало три важни периода за развитието на човешкия индивид - 9 месеца преди зачеването, 9 месеца по време на бременността и 9 месеца след като детето се появи на бял свят. Този период от 27 месеца е от особено значение.
  3. Like
    кетинан reacted to Ани in Зависимостите - част 2. Алкохол, цигари, дрога и др.   
    Защо се стига до алкохол, дрога, цигари? Или по-точно казано – защо някои стават зависими от тези неща, а други – не? В този подфорум (Психология), а и в другите има много подобни теми. Ако модераторите решат, могат да слеят тази тема с някои от тях. (вижте също темата: Зависимостите - част 1)

    Но на мен ми се иска да повдигна въпроси, които са общи, за всички зависимости. А именно:

    - Всеки ли човек, посегнал към чашка бира , вино или концентрат има опасност да се превърне в алкохолик?

    - Всеки ли човек опитал някаква дрога , има опасност да стане наркозависим?

    - Кога, защо и как някои хора стават зависими от алкохол, цигари, дрога?

    В една друга тема от форума имаше сблъскване по въпроса да се употребява ли алкохол и в какво количество. Полезен или вреден е? Но съвсем малко хора си зададоха въпроса – защо се пие? Какво кара човек да посегне към чашката, дрогата?

    Повод да се замисля по този въпрос бяха някои мнения в другата тема за алкохола. Ето последното:



    И аз се опитах да кажа същото в първия си пост там, но никой не ми обърна внимание. Явно писането не ми е стихията. Затова и опрях до цитатите. Така, че не се сърдете когато ги ползваме. Не всеки има дар слово.

    Забележете, че Учителя акцентира върху астралното и умственото пиянство. Но това е понякога предпоставка за посягане към алкохола на физическо ниво. Нещата са се счупили някъде другаде. Какво може да се направи за да се предотврати такова "счупване"? Един от отговорите ми е - човек да е буден. Но за съжаление събуждането често става след като сме се спънали в "камъка". Или наш близък се е спънал...

    Обикновено отварям тема, когато нещо ме интересува. Така, че имат думата специалистите. А може би и хора сблъскали се с този проблем, изпитали негативите на тази зависимост и измъкнали се от нея. А може би все още измъкващи се? Или хора смятащи, че на тях това не може да се случи? Всъщност за това е и форума - всеки да си каже какво мисли.
  4. Like
    кетинан reacted to Aliya in Социална тревожност с панически атаки   
    Според мен паническото разстройство и въобще страхът в човека е нещо, с което не можеш директно да работиш - т.е. да се опитваш да го анализираш, да се вглеждаш в него непрекъснато и да се опитваш при това да го заобичаш.
    И страхът, и паническото разстройство са като тъмнината, те имат това основно качество на тъмнината - с нея не можеш да се бориш директно. Никой не е в състояние да се бори с тъмнината и да я надвиеТъмнината е отрицание, а с отрицанието не можеш да се справиш, защото то е липса, отрицанието е липсата на нещо, на положителното. Така както тъмнината е липсата на светлина, и за да се справиш с тъмнината, трябва да внесеш в нея светлината, положителното, така и с всяко отрицателно борбата не е директна, а чрез привнасяне на положителното.
    Страхът означава липсата на любов в живота ни, липсата на любов и вяра в Съществуванието, в това, което ни заобикаля и това, което е вътре в нас, в душата ни. Ето защо при проблеми като страх, тревожност, паническо разстройство, трябва да засилим любовта в живота си, като започнем първо от себе си и след това я раздаваме и на другите. Да се обичаме повече, да си обръщаме повече внимание, по-често да се вглеждаме в себе си, по-често да се уединяваме и медитираме. Като работим само върху засилването на положителното, на Любовта, без да обръщаме прекалено много внимание на пристъпите на тревожност - не да ги пренебрегваме, не да ги осъждаме, а просто да отбележим че, да, те са тук, и да отминем нататък, към диалога със сърцето си, към любими занимания, любима музика, любими хора. И никога да не забравяме да започнем най-напред с обич към себе си.
  5. Like
    кетинан reacted to B__ in Това, което не ни харесва у партньора, всъщност...   
    Това, което НЕ ни харесва у пратньора.....всъщност, НИ харесва.

    Това, което не ни харесва у пратньора е това, с което той се различава от нас. Ето кратък списък на някои от основните ралики между партньорите, които създават напрежение:
    - Единият изразява чувствата си навреме и нормално; другият ги задържа и има прекомерни реакции
    - Единият знае посоката си в живота; другият не
    - Единият има прекомерни страхове; другият не се страхува от нищо и не разбира страховете
    - Единият има прекомерно желания за секс; другият не
    - Единият отдава голямо знаение на убежденията; за другия никое убеждение не е сигурно
    - Единият може да започва нещата; другият не
    - Единият може да пести пари и да спазва обещанията си; другият не
    - Единият може да има собствен ритъм на работа и справяне със стреса; другият не
    - и т.н.

    Е, всичко това са генетично заложени неща. Също генетиката ни принуждава да избираме партньор, който е различен от нас, за да има еволюция и да няма грешки в генетичния материал.

    И ако аз съм човек, който може да изразява чувствата си, то генетично ще съм привлечен от човек, който не ги изразява лесно. И всичко това е генетичното привличане, което е в основата на сексуалното привличане.

    Това, което след време се оказва, че не ни харесва у другия, е това, което първоначално ни е привлякло към него. Привлича ни различието. Друг е въпросът дали ще успеем да изградим любов на по-високо ниво.
×
×
  • Добави...