Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Rozy

Участници
  • Общо Съдържание

    16
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Всичко добавено от Rozy

  1. Две-три супени лъжици чиа се добавят към 1 ч.ч. подсладено с фурми или друг безвреден натурален подсладител ядково мляко, разбърква се добре и по желание могат да се добавят малко орехови ядки, стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини или други любими продукти. Слага се в хладилник за два-три часа и се консумира охладено. Отгоре може да се украси с ягоди или малини.
  2. Тъй-като се намираме във форум, който е основан на учението на Дънов, предпочетох да ви дам цитат от него и не знам защо неговите думи ви се струват абстрактни. Но ако искате да ви отговоря с лично мое мнение, което не се различава от казаното от Дънов, защото е трудно да се промени или добави нещо към думите му, все пак ще отговоря простичко и неабстрактно. Моралните принципи са първо принципите да не правим на другите това, което не желаем да ни се прави на нас, принципът на ненавреждане на другите същества, принципът на чистите мисли и чистата храна.
  3. Преди всичко, трябва да зачитаме свободната воля на детето и да му даваме тази храна, която то желае да приема, стига тя да не е вредна за неговото здраве и развитие, без значение дали ние сме привърженици на някакъв вид хранене. В противен случай, нарушаваме свободната воля и избор на детето.А когато едно дете не е готово да се откаже от приема на месо съвсем осъзнато, можем да навредим на неговото здраве. Самият отказ от дадена храна, без значение дали е месо или нещо друго, трябва да е по личната воля на детето. Има деца вегетарианци по рождение, има хора които стават такива на 50 или 60. Всичко се случва когато му дойде времето и ние нямаме право да налагаме насилствено своите идеи.
  4. И затова, тези които искат да хапват шоколад, но се притесняват или заради съдържанието на ГМО компоненти в него, или поради съдържанието на захар, могат да се правят отвреме навреме полезен и здравословен шоколад сами от сурово какао или рожков, фурми или агаве, с добавка на авокадо, кокосово масло, смлени ядки или други съставки на вкус.
  5. "И тъй, първият основен морал на живота е храненето, вторият – дишането, третият – чувствуването, четвъртият – мисленето, петият – служенето на Бога. Ако не знае правилно да яде, да диша, да чувствува, да мисли, човек не може да служи на Бога. Това са пет основни правила, пет велики закони на живота. Изпълни ли тия закони, човек е свободен да живее, както иска. Следователно, само онзи човек може да бъде свободен, който е изпълнил задълженията си към петте основни, морални положения на живота. Не ги ли изпълни, той може да говори, колкото иска, да се стреми към велики идеали, но нищо не може да постигне. При това положение той ще бъде обикновен човек, който се движи по наклонена площ. Като приложи петте основни, морални правила, човек ще дойде в онази област на живота, дето ще му покажат най-хубавата храна, най-чистият въздух, най-топлото чувство, най-светлата мисъл и най-красивото служене. Само онзи може да се домогне до приложението на тия принципи, който е придобил вътрешна и външна чистота." - Петър Дънов
  6. Бихте ли пояснили какво означава понятието "безусловна любов"? Божията любов, безусловна ли е?
  7. Разбира се! Заучените готови молитви, когато не извират от сърцето, са само думи. Молитвата трябва да бъде най-вече от благодарност. А когато се храним, трябва да благодарим на Твореца за прекрасната храна която е сътворил за нас. Молитвата не се съвместява с нечисти мисли и когато не извира от чисто сърце, от нея няма никакъв ефект.
  8. Определено храната оказва голямо въздействие върху нашите тела. Храната е носител на енергия и от това каква храна приемаме зависи състоянието както на здравето на физическото ни тяло, така и на нашият дух. Колкото по-чиста храна приемаме, толкова по-енергични, бодри, здрави и жизнени се чувстваме. Трябва да се стремим да приемаме колкото се може повече естествени натурални храни и да благодарим на Твореца за изобилието което ни е дал.
  9. Човек който спазва духовните и етични принципи.
  10. Здравословен веган сладкиш 1 голяма или 2 по-малки настъргани ябълки 1 ч.ч. оризово брашно 1 ч. ч. брашно от просо 1 ч.ч. брашно от елда/нахут/кестен/амарант/киноа 1/2 пак бакпулвер 1-2 суп лъжици кососово масло 1 шепа орехи 1/2 ч.л. канела може да се добави и 1 л. оцет или лимонов сок за подслаждане - петмез от фурми, грозде или рожков Всичко се разбърква като се добавя толкова вода, колкото да се получи кексово тесто. Сместа се излива в намазана тавичка. Отгоре по желание, могат да се наредят нарязани парченца сезонни плодове и да се поръси с кокосови стърготини. П.П. По-здравословно е, ако брашната са пълнозърнести и е препоръчително тези сладкиши да се консумират по-рядко от хора, които качват лесно килограми.
  11. Задължително сурови и накиснати за една нощ във вода, след което стават много вкусни.
  12. Отговорила съм вече на този въпрос: Не всеки вегетарианец е духовен човек, но духовният човек задължително трябва да е вегетарианец.
  13. В началото, когато бях стигнала до решението да се откажа от консумацията на месо, зададох глупавия въпрос на едно дете вегетарианче по рождение, дали може да се яде риба, а то ме погледна учудено и ми отговори възмутено: Рибата има очи и сърце! ...което никога няма да забравя. Ние възрастните сме егоисти, обичаме да се самозалъгваме, и ни е трудно да се откажем от навиците си. Месоядството идва най-вече от егото. Колкото повече си в Егото, толкова по не ти пука за живота на другите същества, а търсиш оправдания с полезността на дадения вид храна, с липсата на витамини, ензими и прочее вещества...а истински духовните учители, никога не са търсели оправдания и не са мислели, че ще получат каквито и да е липси при отказа си от месо.
  14. Вегетарианството е едно от условията за духовен напредък.
  15. Осъзнатото хранене е хранене с храни, които не са свързани с насилие и убийство на други същества. Осъзнатият човек не може да прави неосъзнати избори.
  16. Храната и духовността са в пряка зависимост. Има вегетарианци по рождение или вегетарианци, които са такива поради причината че не харесват вкуса на месото или се отвращават от него. Но осъзнатият отказ от месо е в пряка зависимост с духовното осъзнаване и развитие. Няма как духовно извисен човек да не осъзнае, че няма нищо духовно в това да вървиш по духовен път, а да си пряк или косвен съучастник в убиването на животни. Отказът от месо трябва да става само осъзнато. Телата ни са мутирали и всеки отказ от тази храна, която е станала основна част от менюто ни, може да доведе до липси и да влоши здравето. Но когато стане естествено в синхрон с духовната осъзнатост, тогава човек не може да има здравословни проблеми, а напротив, се чувства все по-чист и по-жизнен, защото няма как една храна на греха, да се съчетае с духовността.
×
×
  • Добави...