Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Над_02

Участници
  • Общо Съдържание

    9
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Над_02 reacted to Донка in Чистотата   
    Напоследък ми се поставя сериозно този въпрос - не само и не просто за обмисляне... За прилагане, най-вече. 
    И стигнала съм до изводи за себе си - чистотата е свързана с истината - тази, която е свободна от емоциите и ценностите на човешкото его. А те са като домашния прах - нормално е да се стелят непрекъснато, както е нормално и да се почистват редовно - внимателно и с любов. 
    И още - вътрешната чистота е силно зависима от външната - но само ако осъзнаваме тази връзка и почистваме едновременно...
  2. Like
    Над_02 reacted to Ради in Чистотата   
    Здравейте,

    Иване, радвам се, че ти харесва темата - за мен тя наистина е много важна.

    Според мен, ако човек не се стреми към чистотата, не може да мисли и разсъждава - в истинския смисъл на думата. Неговия ум е в плен на неговите страсти и низши желания.

    Въпроса е как постигаме и запазваме чистотата си в ежедневието? Тя е състояние, и човек трябва да е буден - да не я загуби, да не се изцапа с някоя мисъл, чувство или постъпка.
    Затова според мен ние трябва да анализираме и изпитваме мислите и чувствата си, както и нашите действия. Трудна е така будност, но нали всички се стремим?

    Молитвата, постът- също са средства за пречистване.

    И тука една малка препратка към така нагорещената тема за вегетарианстово - месето е нечиста храна - то ни цапа.
  3. Like
    Над_02 got a reaction from АлександърТ.А. in Излизане на душата от тялото по време на сън?!   
    Да, попитах защото при мен се отключи това преживяване след загуба на човек от семейството. Когато човек е усетил смъртта от близо и връзката с другия свят се засилва. Извинявам се, не съобразих и съм си позволила да използвам неучтивата форма на общуване!
  4. Like
    Над_02 reacted to nastty in Излизане на душата от тялото по време на сън?!   
    Не няма нищо такова, всичко е горе-долу наред. Съпругът ми почина млад, но това стана преди пет години и малко или  много човек свиква с това, а и много често го сънувам и така един вид пак е с нас. По този повод искам да споделя нещо, надявам се да е от помощ на някого, когато идва в сънят ми обикновено това са два вида сънища. Единият е все едно е още жив и си правим някакви ежедневни неща, а дугият е когато идва от там, аз така ги наричам, т.е знам че е умрял и си говорим за отвъдното какво правят там и др.неща... Позволих си да го напиша, за да могат  хора загубили близки да намерят утеха в това, знайте, че те са найстина някъде там!  
    Благодаря за мнението!
  5. Like
    Над_02 reacted to АлександърТ.А. in Свободният избор и свободната воля   
    Благодаря за напомнянето .  
    Рождество Христово ----раждане на Христовия Дух в нас , който ще освободи човека .
  6. Like
    Над_02 got a reaction from АлександърТ.А. in Свободният избор и свободната воля   
    Самото заглавие на темата е и отговорът. Всеки избор направен във времето носи със себе си решение, ситуация, житейски опит. Така се случва развитието, надграждането на един възрастен. При децата е различно. Докато сме деца събираме информация, откриваме, изследваме нови територии. Етапът на осъзнаване като възрастен е част от първото помъдряване. Да предопределено е да се родим/умрем. Това в цикъл, част от природата. Но съзнателно взети решения, са част от поемането на отговорност за собствените действия. Често срещан случай е хората да се оправдават с предопределеност, съдба, когато събитията не се случват така както са били планувани подсъзнателно. Голяма грешка, ние сме отговорни както за нашите действия, така и за всички избори в живота си. Губим право на избор, когато загубим себе си. Мъжът и жената се свързват, но често мъжкото начало налага обществените правила по които живеем. Психологията е част от женското начало и с грижата към другите, които не могат сами да се справят. Здравословния начин на живот е избор, но се иска и воля. Връзка с природата, основата на женската енергия и решителност, действия, част от мъжкото. Жената е по-устойчива от мъжа, но само когато живее осъзнато като такава. Мъжът е по-слаб в това отношение, непостоянен но на действия, работа е той. Само тогава се чувства добре. Така си мисля, споделям мнение. Жената е баланс, мъжът е хаус в балансът. 
    И така, да има предопределеност, заради пол, религия, общество, възпитание. Но правото на избор, свободната воля е това, което ни прави уникални, неповторими. Пожелавам на всеки да има силата да е смел, да е стъпил здраво на земята и да живее животът си, както иска. А не както му е наложен. 
  7. Like
    Над_02 reacted to АлександърТ.А. in Свободният избор и свободната воля   
    Лесно е да се твърди обратното на нещо което ти говорят . То е израз на механичен закон още наричан инерция .В такива условия живеем , на изява чрез противоположности . Та е логично ,както  да няма , така и да има свободна воля . Но те и двете са валидни в определени случаи , не са абсолютно верни за всичко .
    Твърдението че живеем без свободен избор е в разрез на всичко което знаем като познанание в материален и духовен аспект .То противоречи на принципа на живота с отричането на творчеството и ражданато на новото . То е само логика , математика , където 1+1=2 . Докато в живота 1+1 прави 3 .То се стреми да ме убеди че е известно  дали сега ще стана от леглото или ще продължа да се излежавам . Само че на кого е известно ? Нали за мен е незнайно . А е знайно какво става с мен ако приема това твърдение и то не ми харесва . Най малкото защото не ми върши никаква работа освен като залъгалка , докато чакам гаджето . Да не се притеснявам ще дойде ли ?

     
  8. Like
    Над_02 reacted to АлександърТ.А. in Свободният избор и свободната воля   
    Свобода,
    От книгата Учителят говори
  9. Like
    Над_02 reacted to АлександърТ.А. in Свободният избор и свободната воля   
    Да това е есенцията и човек не занимавал се веднага му дава вяра . То е логично издържано . Но практично незначително .То е човешко твърдение и не може да му вярваме повече от колко на други .И като мерим с човешки аршин е ясно , че без свободна воля няма промяна . Защо му е на Бог да върши нещо механично , познато  ? Пак опираме до волята на Бога . Но тя е непознаваема и не можем да я цитираме или използаваме за оправдание . Остава пак нашата . Е , ако някой желае може да се разграничи и от нея .Това на което сега даваш глас казва и , че личния избор много трудно се променя . На това се гради и твърдението че нямаме свободата на избор  . Но някои хора са го направили и те казват обратното . Бог създава за да опознае себе си . Бог е твореца . А в опознаването  в творчеството има неочакваност има свобода .
    Да ,не искам с цитати с тях е ясно . Остава вярата и личния опит . Всеки които не го мързи може да опита .И ако не знае как , най лесно е да чете . Има ясно обособени авторитети . Да изследва тяхното наследство , все още е прясно .
×
×
  • Добави...