Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Момчил Жеков

Участници
  • Общо Съдържание

    2
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Момчил Жеков reacted to Иво in Мисли от Учителя за вегетарианството   
    /публикува се по случай Световния ден на Вегетарианството/

    Първата храна на човека е плодната. Останалите храни, месо, риба - това са резултат от човешки тълкувания и човешки морал.

    Бъдещето на човека се определя от храната, която употребява. Колкото по-чиста и по-здравословна храна употребява, толкова по-велико и по-светло бъдеще си приготвя той. Ето защо, за да се очисти храната от отровите, които идват от земята, от една страна, и от самите животни - от друга, тя трябва да се пречисти. Никакъв физически или химически начин не са в състояние да пречистят храната от психическите отрови, освен мислите и чувствата на човека. Най-много психически отрови се съдържат в месната храна.

    Било е време, когато земята е приличала на рай, растителността е била тъй богата, хиляди и милиони плодове е имало и хората са се хранили само с плодове, но настава една ледена епоха на земята, която се дължала на известни физически причини. Тогава тази плодоспособност на земята се намалила и вследствие на това хората започнали да ядат месо, да изтребват не само животни, но и сами един друг да се изтребват, да се изяждат.

    За низшите животни месната храна е била необходима, но за един по-висок живот, какъвто е човешкият, месната храна е вредна. Тя спъва човека в процеса на неговата еволюция. С каквато храна се храни човек, такива елементи внася в кръвта си. Нечисто е месото на сегашните млекопитаещи, с които човек се храни. Като знае това, той трябва да пази чистотата на своята кръв, защото от нея зависи здравето, от нея зависи и психическото му състояние.

    Месоядството води към страдания, нещастия и болести. За да се излекува от тях, препоръчват на човека вегетарианска храна. Следователно вегетарианството не е нищо друго, освен метод за лекуване. Докато се лекуват, хората и народите трябва да се хранят с листа, т.е. с растителна храна. След това ще дойдат до истинската храна - плодоядството, което беше първата храна на човеците в рая. Другояче казано: истинската храна на човека се заключава в светлите мисли, възвишени чувства и благородни постъпки. Това са плодовете на живота, с които хората трябва да се хранят в бъдеще.

    Днес се повдига въпросът: месна или вегетарианска храна да се употребява? За предпочитане е вегетарианската храна. Защо? Едно от научните обяснения, с които се поддържа вегетарианството, е обстоятелството, че съзнанието на животните, които се колят, е доста развито. Те искат да живеят, не се поддават доброволно на клане. Въпреки това върху тях се упражнява насилие. Насилието внася в организма на тия животни различни отрови, които минават в човешкия организъм. Животните предчувствуват, че ще ги колят и започват да се смущават. Това смущение, този страх, тази омраза са причина за отровите, които се образуват в организма им. Един ден химиците ще изследват тези отрови и ще се убедят в истинността на тия твърдения.

    Страхът и отвращението, което животните изпитват, когато ги колят, внасят в организма им тия отрови. Като употребяват месото, хората възприемат тия отрови и се разстройват. Тази е причината за заболяването на хората от неврастения.

    Според устройството на човешкия организъм съвременният човек не е в състояние да извади повече енергия от месото, отколкото от другите храни, които минават за слаби. Защо е така? Защото съвременните хора са много лакоми и мислят, че силата на храната се състои в количеството или в качеството, а не в начина на употребата й.

    Месото на животните не е толкова хранително, защото в процеса на своето хранене те употребяват за себе си ценните хранителни елементи, а оставят непотребните, тия които именно хората употребяват за храна. Храната, която свинята употребява, отива за поддържане на нейния организъм, а това, което е в повече, тя натрупва като месо и мазнини.

    Когато човек яде свинско месо, туря тези клетки на работа, хваща работници на тялото си, но за да туриш една свинска клетка на работа, трябва да туриш трима души слуги да я пазят, да не избяга някъде. Разходът за пазенето струва повече, отколкото работата, която свършва.

    Месната храна сега не е хигиенична и не съставя благоприятни условия за човешкото развитие, защото вибрациите на тази храна са от друг род, несъответен за хората. Понеже тези същества са от по-ниска еволюция, те стават причина за слизането на хората към земята. Ето защо, който яде месна храна, с това той си приготвя вече условията за своето разрушение. Има хора, които не могат да ядат даже и някои растителни храни. Например стомахът на много хора не приема боб. Следователно ние трябва да дойдем до онази храна, която подхожда на новия живот. Хората на новата - шестата раса - ще се хранят с растителна и плодова храна. Месото е силна храна, но вредна и изобщо няма да се споменава за в бъдеще. Месоядството е една от причините за жестокостта и грубостта на хората и за неврастенията. Чрез храната ще се пресъздаде организмът. Ако човек не приема плодовете за основна храна, още дълго ще живее с подбудите на животните.

    Всички хора, които ядат месо, се стремят към центъра на земята. Това е движението им. Всеки, който се стреми към Слънцето, той е плодоядец или вегетарианец. Тия две посоки определят каква ще бъде храната ви. Не можеш да бъдеш вегетарианец, докато не измениш посоката на движението си към Слънцето.

    Опасността от вегетарианството за някои хора се заключава в това, че те имат животински подтици, а искат да живеят по човешки. У такива хора се явява известно стълкновение в стомаха и те казват: не ни понася нещо вегетарианството. Човек трябва да бъде вегетарианец по убеждение. Тогава той ще може да асимилира правилно храната, която приема. Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че днес той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали непокварено обоняние, вие бихте станали далеч един от друг - такъв смрад се носи от ония, които ядат месо. Като ми каже някой, че боледува, първото условие за подобряване на здравето е да промени храната си. „Ами с какво да се храним?” С плодове.

    Какво ще придобие човек, като яде месо? Ще стане по-силен. Но като яде растителна храна, ще стане по-чист. Месоядните животни са по-силни, по-жестоки, по-хищни. Ако си вълк, ще ядеш месо. Ако си овца, ще ядеш трева....

    Месоядството е престъпване на Божия закон. За да разберем коя храна е по-здравословна, нека направим следния опит: ще подложим един човек на режим - три месеца ще го храним само със свинско месо и по три пъти на ден ще пие по половин литър вино. Друг ще подложим да плодов режим. В продължение на два месеца той ще се храни изключително с плодове и ще пие чиста гореща вода. По време на опита ще наблюдаваме и двамата, да видим какви ще бъдат отношенията им към техните близки и окръжаващи.

    Може да ядете месо и сирене, но те не могат да създадат у вас едно чисто тяло, един благороден ум. Който не може да се освободи от месната храна, не може да се освободи и от злото. Кръвта се пречиства чрез храната. Пълен вегетарианец може да бъде онзи, чиито деди и прадеди от четири-пет поколения насам са били вегетарианци.


    из Книга за здравето,
    избрани мисли от Учителя Петър Дънов
×
×
  • Добави...