Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Василена Христова

Участници
 • Общо Съдържание

  140
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  6

Василена Христова last won the day on Март 3 2018

Василена Христова had the most liked content!

5 Следващи

За Василена Христова

 • Ранк
  Психолог - консултант
 • Рожден Ден Февруари 23

Метод за Връзка

 • Website URL
  https://vasilenahristova.com/

Профил Информация

 • Пол
  Жена
 • Местоположение
  Плевен, София
 • Интереси
  Когнитивно-поведенческа терапия, Брачно и Фамилно консултиране, Консултиране при паническо разстройство, Паник атаки, ОКР (натраплива невроза).

Последни Посещения

3406 посещения на профила
 1. Защо не опиташ да прочетеш Ти не си твоят мозък и да ни напишеш после изводите, които си си извадил от книгата, какво си научил от нея и с какво тя ти е повлияла положително? Поздрави и от мен
 2. Василена Христова

  Чудене

  Здравей, съвсем естествено е тези стресови ситуации да се отразят така на тялото ти. Все пак са вид ново преживяване, с което не си се сблъсквала до момента - било то хубаво или лошо, ние не реагираме систематизирано, а според това, колко познаваме момента и случващото се. Аз специално както и в повечето ми постове, ти препоръчвам спорт като начало - тичане, тенис, фитнес упражнения, имам и клиентка, която ходи на карате и каза, че много добре й действа. Лично от моя опит - ползвала съм фитнеса като място за изразходване на натрупания стрес и дългите разходки (и до ден днешен гледам да ходя възможно най-много пеша). Страховете ти разбирам, но те са функция на мислите и не са реални. Ако обаче се задълбочи всичко, започни психотерапия. В процеса на работа разбираш как и кога да различаваш тези фалшиви мисли и усещания, а и как да живееш в мир с тях. Разбира се като всичко в този живот и тук важи поговорката "Като приемеш нещо за нормално, то спира да бъде така забележимо" Поздрави от мен!
 3. Василена Христова

  Аз и дъщеря ми

  Психотерапията може да се извършва и онлайн, разбира се е по-добре да водите лично сесиите. Чудесата се случват непрекъснато и колкото повече вярваш в тях, толкова повече ти се случват :)
 4. Василена Христова

  Напреднало !!! ОКР !!!

  В комбинация с това, прочети и книгата Ти не си твоят мозък и съчетавайки с написаното от Д-р Първанов, живей по течението Чакаме да ни споделиш, какво научи от книгата
 5. Здравей, защо има значение това, дали си терапевт или не ? Ние всички сме хора и ние всички, които пишем, че сме преживели паник ататките, наистина сме се справили с тях. Как и по какъв начин се е развил животът ни в последствие не променя това, което се е случило. Аз от своя страна работя и подпомагам една компания като проджект мениджър. Това остойностява ли повече писането ми ? Всъщност нашата работа тук е точно това - да споделим, че сме минали през този период, че сме се справили и как и какво сме правили. Ако имаш нужда от повече информация за опита на някой от нас като детайли - техники, упраженения, промени, книги - всичко, което е направил/а, сподели. Сигурна съм, че всеки би бил отзивчив. Поздрави, Василена
 6. Здравей, в случая аз изброявам стандартни методи, които от своя страна могат да бъдат валидни или не за теб. На мен и на моите клиенти те помагат. Нелогично е да ти препоръчвам нещо, което не съм прекарала през моя собствен опит - все едно да ти кажа запиши се на курс по гимнастика - ами аз не съм го правила и това може да ти навреди повече отколкото да ти помогне. В моята практика най-важното правило е да използвам само техники и знания, които самата аз съм използвала или прочела и приложила. Истината е субективна - както се казва Боклукът за един в съкровище за друг. Търсенето само показва, че все още не живееш според твоята собствена истина. Ако беше така най-малкото щеше да знаеш, как и кога идват отговори на такива въпроси и колко време отнема. Аз бих продължила да търся и опознавам, да поемам нови рискове. На повърхността всичко ни е кристално ясно и го познаваме. За да се сдобием обаче с вътрешен свят, който отговаря на нас самите и сме пълноценни, по-добри, изисква смелост, промени, кътерене на върхове :)
 7. Здравей! Със сигурност не е лека задача, но мисля, че е най-важната в живота на всеки един от нас и най-ценната. Наскоро се запознах с историята на младо момче, което употребява наркотици, а с приятелката му очакваха първото си дете. За съжаление го изгубиха. После се разделиха. Споделям тази случка, за да ти дам пример, че ако нямаш устойчива ценностна система, лични принципи и самоуважение, респект към света и природата, не би била способна да се справяш с живота и неговите предизвикателства. Пътя може да бъде чрез психотерапия,книги,бързи терапевтични техники,спорт...всички усилия и работа са от теб, избора пак е твой относно методите. Но си заслужават. Казвам ти го като човек, извървял пътя. Днес единствено бера плодовете. Весела Коледа !
 8. Здравей, това е остатъчен ефект и е резултат от стреса, който тялото ти е изпитало заради голямото количество.
 9. Василена Христова

  срамежливост

  Здравей, поздравления от мен, че осъзнаваш ситуацията и си готова да работиш, за да я промениш. Това означава, че си в правилна посока и нещата ще се развият рано или късно добре за теб. Като препоръка от мен мога да дам книгата Вашите слаби места на Уейн Дайър. https://vasilenahristova.com/2019/07/10/вашите-слаби-места/ - виж тук цитат Другата ми препоръка обаче е да започнеш психотерапия. Изхождайки от опита ми като психолог и работата ми с моите клиенти, мога да кажа, че подкрепата, която получаваш по време на психотерапията, е една от основните движещи сили за хора като теб. Задачите, допълнителното четене и дискусии помагат на съзнанието да работи в нова посока, която да затвърди и прилага в ежедневието в бъдеще. Спорт и групови занимания пък са следващата крачка след като мине известно време от терапията ти. Там ще можеш да прилагаш наученото и да видиш, как всъщност ти вече си се променила и какво си способна да постигнеш сега. Поздрави от мен и продължавай напред
 10. Василена Христова

  Защо съм в това състояние?

  Ами припадни ! Действай и припадай - 1,2,3 пъти, колкото е необходимо. Защо само си го мислиш ? Така само инвестираш мисли и си губиш времето. Аз припаднах преди време и ето - жива съм :)) гарантирам ти ! И то припаднах не по желание, а защото ми падна кръвното, ето - случи се.
 11. Василена Христова

  Учене

  Здравей ! Мисля, че няколко техники за префокусиране от добър психотерапевт, с който да работиш, ще ти помогнат да се справиш с тази ситуация. Казвам ситуация, а не проблем, тъй като смятам, че можеш да работиш със себе си и да постигнеш много и не виждам проблем, а момент, етап от живота ти. Бих ти препоръчала и литература, която да четеш и прилагаш в ежедневието си. Не смятам, че страдаш от хиперактивност, а че трябва да се научиш да променяш фокуса и да живееш Тук и сега. Усвоиш ли тези умения, всичко за теб ще се нареди по страхотен начин. Поздрави от мен :))
 12. 3-4 месеца след като си редовен в айкидото, можеш да се запишеш в кулинарни куросове, такива за рисувани или подобни, които от една страна ще те научат на нещо ново, а от друга ще общуваш с момичета, които имат различни качества и това ще ти помогне да се развиваш в общуването. Психотерапията както вече д-р Първанов спомена не може обаче да бъде заместена :))
 13. Василена Христова

  допитване

  Ще се заявиш, когато имаш ясна и стабилна самооценка, тогава нищо от това няма да те плаши.
 14. Василена Христова

  допитване

  Здравей, може би се е случвало да чуеш следното от родители и близки : Никога не правиш нищо както трябва ; Мързелива си ; Мислиш единствено за себе си ; От теб няма да излезе нищо ; Мислиш се за много специална ; Сигурно си глупава ; Не чуваш нито дума от това, което ти казваме и други подобни. Това автоматично води до твърдения, които ти си запаметила в главата си и се свързваш с тях : Никога не правя нищо както трябва ; Мързелива съм ; Мисля единствено за себе си ; От мен няма да излезе нищо ; Мисля се за много специална ; Сигурно съм глупава ; Не чувам, какво ми се говори ; Сега седни и превърни всички тези изречения на една тетрадка в : Правя всичко на ниво ; Работлива и отговорна съм ; Мисля за себе си и близките ми ; Имам страхотно бъдеще, ще се реализирам ; Аз съм специална по свой собствен начин, всички сме ; Умна съм ; Чувам и съм съпричастна към всеки разговор. Скептицизма не е довел до прогрес при никой, не спирай да търсиш
 15. Вътрешният ни свят създава нашия външен такъв и събитията в него. Имаш изказ, разсъждаваш, виждаш нещата - вложи тази енергия в нещо специално, развий се и си живей живота. Специално аз с мъж без работа не съм излизала - в крайна сметка това е липса на самоуважение към самия него и още 1000 неща, но няма да ми стигне 1 ден да ги изброя :) Умна си, възползвай се.
×