Jump to content
Порталът към съзнателен живот

naiden001

Участници
  • Общо Съдържание

    8
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Мъж

Последни Посещения

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

naiden001's Achievements

  1. Разговорът беше изцяло негова инициатива. Предполагам, че започна защото се загледа в некролога на Гери. А новата информация е тая - за която ме пита... Това с пазенето в тайна обаче ме замисли!
  2. Днес имаше доста тежък разговор за мен. Защо е поискала да ни напусне, как се е борила, с какво се е борила и т.н., щом душата е звездичка - къде е тялото и кой го е сложил там и че иска наистина да го помилва а не само наужким... Така стигнахме до градината и продължихме да говорим пред вратата, за да не чуят другите... Разговорът ни е тайна!? Как бихте обяснили, защо пази в тайна тая нова за него информация?
  3. Искам да споделя с вас думите на една ваша колежка от Велико Търново: Умира тялото, а душата става звездичка! Това мисля, че е най-точният отговор на моето питане. От една страна детето не се чувства излъгано, че майка му е звездичка, а от друга - се появява връзката със смъртта.
  4. Извадката от книгата би била полезна за бъдещи загуби, дай Боже да няма скоро и би била подходяща за по-голямо дете. Все пак той нямаше 3 г. когато жена ми почина. Но дори и тогава - не бих се възползвал много. Има нещо нечовешко в разказаната история
  5. Здравей, Няма проблем да кажа на детето, както е видно то вече му е казано а и то само вижда, че майка му я няма при нас... Както отговорих и на д-р Първанов, че според мен е време аз да му изясня връзката между звездичката и смъртта, а не някое дете в градината... Малкия в игри умело спасява ранени войници и убива лошите, което ме води на мисълта че започва да осъзнава понятието смърт и когато някое дете го спрегне с майка му - ще назрее психически проблем. Възможно ли е според вас травмата, която със сигурност преживява, но не може да ясно изрази /освен, че много му липсва мама и че му е мъчно - това си го казва/, да оказва влияние върху поведението му? Конкретно: детето изпада на моменти в нерви за незначителни неща. Ядосва се хвърля си играчките, реве и се тръшка. Изпаднал така, нищо не е в състояние да го извади /нито милувка и успокояване, нито наказание, нито разсейване и ангажиране с други неща/. Всичко приключва рязко, както е започнало и се извинява, че ме е разсърдил или сам започва да говори за други неща. Такова поведение се наблюдава не само при мен, а и в градината и при баба му, т.е. навсякъде.
  6. Да, в момента и моето дете знае че майка му е на небето, а отскоро и дядо му. Чувства се добре от това. Когато има звезди - маха им говори им и им се радва. Проблема е в това, че продължава да задава въпроси като: кога мама отново ще стане човек и ще дойде при нас и защо мама е решила да стане звездичка. Същевременно в игрите си умело и осъзнато войничетата се се стрелят, убиват, раняват и умират. Това ме води на мисълта, че той не прави аналогия между звездичката и смъртта. и не е въпрос на дума или синоним, а на осъзнаване и чувства.
  7. Много благодаря на д-р Първанов, надявам се не си вярва, че ми е помогнал Явно познанията приключват до часовете по литература и конкретно - синоними...
  8. Здравейте. Съвсем кратка предистория: След раждането на нашият син, се откри онкологично заболяване на жена ми. След почти три години борба тя се предаде. През времето на борбата за живота и малкия беше с нас и за мое учудване има спомени от двегодишна възраст. Явно някой неща са му направили доста силно впечатление и е преживял част от нашия стрес. След като тя ни напусна, му казах че мама е станала звездичка и той го прие добре. Често и маха на небето, радва се на звездите и т.н. дори се хвали в градината, че майка му е звездичка. Явно е, че така не може да продължи до безкрай, а и се притеснявам, че някое дете може да му каже, че е починала, което със сигурност че му причини стрес и ще подрони авторитета ми пред него. Въпросът ми е, как да избера момента и как да поднеса тази информация на детенце. П.П. От скоро време се опитвам да обясня, че само душите се качват на небето, какво е душа и т.н. но без особен успех. Благодаря Ви предварително!
×
×
  • Добави...