Jump to content
Порталът към съзнателен живот

bojitchko

Участници
  • Общо Съдържание

    44
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Всичко добавено от bojitchko

  1. Венцеслав Евтимов почина на 25.05.2019! Нека почива в мир!
  2. Къде се затри , бе приятел?! Вчера, с Венци, идвахме у вас, но никой не отвори. Много несериозно отношение. Поканил си Евтимов, а си се укрил.
  3. Интересно ми е как е при теб с шестицата. Като говоря с него при набрана осмица, звукът гъгне някак си. А, забравих! Венци помоли да минеш покрай него, щото искал да ти поръча нещо.
  4. Моят телефон е стационарен и го имам от 50 години. Не бях го ползвал повече от 10 години и сега ми отговаря, че няма такъв номер. Ако не искаш да дадеш на всеослушание този, по който си говорил, моля, пиши на този адрес: bojitchko@abv.bg
  5. Май не ви е интересно какво е постигнал един български последовател на Йога. То не е и чудно! Няма българин, който да приеме, че някой може да е над него.
  6. Май не говорехме затова. Поне аз. Какво дава Хата йога е безкрайна тема и някога ще се върна на нея. Друг случай с йогата. Има собствен апартамент, но не живее в него. Обитава нещо като землянка в близост до града. Имаме уговорена среща, но в землянката няма никой. Районът представлява скат с наклон 70-80*, като дъното е на около 500 метра. Дърветата са нарядко и може да се огледа голямо пространство, а аз се славя със соколов поглед. Оглеждам наоколо, но не се вижда никакъв човек. Звъня по мобилния и той се обажда: -Идвам! -Добре, докато те чакаме ще мръднем до чешмата. -Не, бе, идвам до минута! И наистина, след по-малко от минута, йогата се появява! Откъде и как се появи?!
  7. Наложи се да го прочета на друго място. Вече разбрах, става дума за продължително стоене в определена поза. В случая "Скакалец". Мнението ми не се променя! При изпълнение на някаква поза трябва да постигнеш удоволствие от нея. Тогава се приема за правилно изпълнена. Е не можеш ли да стоиш в правилно изпълнена поза повече от половин час? Значи биеш рекорда! Не си ли виждал позата по цирковете? Не си ли виждал позата от индийски изпълнители? Не си ли виждал "скакалец", изпълнена от Лучански? Затова не ми е ясно що за рекорд е това.
  8. Сериозно надценяване! Пък и майката Земя вече се замисля как най-лесно да се отърве от тази напаст. Не забелязваш ли такава тенденция? Колкото до рекорда аз, с моето четене по диагонал, вероятно пак не съм разбрал нещо. Ти не можеш ли да стоиш в някаква поза повече от половин час? Пък ако става въпрос за определена поза, всяка гимнастичка може да надхвърли това време.
  9. Още за йога: https://news.bg/sport/balgarka-schupi-rekord-na-gines-za-yoga.html Искате популяризация, а?
  10. Нещо не се разбираме. Имам предвид това писание, пък и още подобни: "Хатха е валидна система, включвана в джнана, раджа, тантра принципите, в бхакти и карма подходите. Обаче е малка и странична, несъществена част от същностните йога системи. На запад се популяризира именно хатха, поради веществеността ѝ, резонираща с материализма на западното мислене. Това обаче опошлява цялата йога. Темата е коментирана - далеч не съм първият. Но твърдя, че е така. И тук почват едни твърдения като: асаните не са обикновени позиции - в тях се активират енергетични центриве и канали, положенията се изпълняват с фокусиране, дишане, представляват динамична медитация... и т.н. Отговорът ми е, че тези центрове и канали могат да бъдат осъзнавани през всяка друга житейска дейност. Трансът, Фокусирането, медитацията и себереализацията (пратяхара, дхарана, дхияна, самадхи) се реализират далеч по-целенасочено през практиката на същинските, споменати по-горе йога/ тантра системи. Не че хатха е невалидна. Невалиден е прекомерният акцент на западняците върху ѝ, при превеждането ѝ от маргинална в централна йога система, каквато никога не е била извън профанизацията на йога."
  11. Ами, преразкажи мнението му за Хата йога.
  12. Случай от начална среща с йогата: Харесваме си пейка и сядаме. Не можеш да седнеш до него по-близо от 50 сантиметра. Нещо пречи. След минута напрежението изчезва. Йогата проверява чуждата аура? Благодаря, че съм се оказал надежден! Още съм в началото на заниманията и говорим за упражненията в Хата йога. Питам кои упражнения са най-полезни и, естествено, питам кои от тях прави той. - Правя всички упражнения, но медитативно! Бедният, ако беше чел мнението на Орлин за Хата йога, не би си губил времето.
  13. Благодарение на приятел стигам до връзка с "оня". Той живееше в къща в планината, но се наложи преместване. Отиваме да помогнем. Стигнахме къщата и не помня защо се обърнах назад. При обръщането си напред виждам йогата (така ще го наричам занапред) в двора, зад градинската врата, отключвайки я. По какъв начин е влезнал? Свършваме работа и излизаме да се разходим. Над малък поток има мостче за пресичане. Има и две тръби с диаметър около пет сантиметра. Разстоянието между двата бряга е около 3.5 метра. Минавам по мостчето, а йогата по тръбите. Нищо за чудене! Има минаващи по въже с дължина стотици метри. Но...Защо тръбите не се клатеха и огъваха?
  14. Декември преди много години. Тъмно и ледено студено. Температура около -20*. От книжарница в Благоевград излиза човек по риза с къси ръкави и заминава нанякъде. Питам книжарката: - Тоя па какъв е? - А, това е местният йога. Това беше първият ми допир с "оня" човек. Не съм и предполагал какво ще видя.
  15. Виждаш какво са получава даже от първи опити. Представи си какво би станало при висшите нива на дишане. Знам че е добре да имаш гуру, който знае докъде си стигнал и може да те насочи къде да наблегнеш, но при нас условията са различни и ще напредваме по-бавно. Лично съм усетил, че ако избързаш с нещо, реакцията на тялото и сетивата, веднага алармират. Та, бавно, но славно! За "оня" човек: Имаш ли първата книга на Евтимов? В нея се споменава за "оня" и има някои упражнения изпълнени от него. После ще продължа.
  16. Как си с дишанията? Предполагам знаеш, изменение на психиката започва след вдишвания за повече от 32 секунди и съответно задържане 128 - повече от две минути! При сериозно отношение, това е напълно постижимо и от българи. Не че по-ниските нива са безполезни. Задължително в лотос! Всякакви "лесни пози" са неприемливи. Причината е движението на енергиите. Също е важно всеки да намери най-добрия ритъм за себе си. Тук да вметна, Орлин е прав за трудно постижимите резултати от западняците, но причината е не генетични разлики, а точно несериозното отношение.
  17. Няма лошо! Може да имаш собствено мнение, но не ти ли се струва, че предварително си си заложил болестите? Защо не вярваш във връзката йога - здраве? Трябва да си убеден, че не боледуваш. Дори да почустваш някакво неразположение, ще си кажеш - Това не е възможно! Аз не се разболявам! Но ще го кажеш с пълна увереност! Скоро ще разбереш, че това не са фантазии. Положително не си вярвал, че ще можеш да изпълниш някоя поза, така както я изпълнява демонстратор. Примерно Лучански. Ако настояваш и не пропускаш нито ден, изпълненията му няма да ти се струват фантазия. Е, защо да не можеш да въздействаш и на психиката си? А защо да не можеш да въздействаш на чужда психика? Няма фантазии! Познавам постигнали го! Впрочем, чел ли си Патанджали?
  18. Не виждам какво в повече мога да кажа. Потвърждава се мнението ми относно очакванията на Орлин. Нямаше да има спор ако бях написал -Правилно! -Точно така! -Съгласен! - +10! Не аз направих връзката йога и здраве основна. Казах, една година след началните ми занимания нямаше и помен от всички болести. Пак повтарям - начални! Някой смята ли, че през останалите 49 години съм продължил с начални занимания и постоянна цел здраве? Казах, прочел съм почти всичко достъпно у нас, но някой продължава да настоява, че видиш ли, това било извратено, комерсиално и далече от истинското. Ами знам, бре хора! Защо трябва да се повтаря, потретва и т.н. пъти?! Точно затова споменах грамофона, но той си знаеше своето и продължи да се върти без нещо съществено. И още нещо: Точно с низвергнатата хата се доближих до висшите сидхи! Някой да забелязва, че не аз говоря за здраве? И нещо за Александър: Чувал ли си, че чрез самиам, може да се постигне неангажираност? Много е важно за трудно поддаващите се европейци и американци. Нямаше да стигнеш до: "Синът ми си е ударил крака и аз потръпвам от видението на злополуката . Един колега се е напил и крещял на клиент .Малко ми е мъчно за неговото пиянство .Това са все страдания . Те валят , така да се каже , от сутринта , както дъжда помогнал за катастрофата на булеварда." Пример с "оня" човек: Говорим си и в един момент пристига брат му с изкривена от болка физиономия и казва: - Счупих си ръката! Никаква реакция от страна на "оня". Западният човек няма да го разбере, но иначе е ясно - постигнал е необвързаност. От глупости не мога да кажа две нормални и, може би интересни за някого, неща.
  19. Продължавам да пиша, щото само вие двамата участвате в темата, пък както гледам, целият форум не е особено посетен, та някакво разнообразие да има. Ма ти наистина си бил грамофон. Във всичките 4 или 5 поста повтаряш едно и също. Я да зема да питам: Четеш ли какво пишат другите и ако да, вникваш ли в написаното? Как смяташ, дали петдесет години си катеря краката на главата с цел някакво здраве? То, здравето, колкото и да го отхвърляш, щеш-не щеш, върви редом с практикуващите някаква йога. И още да питам: Никакво впечатление ли не ти прави човек, занимаващ се толкова време, пък дори и с хата йога? Поне веднаж не се ли запита, бе този човек до къде е стигнал? Че това е почти един живот! Значи размахвам крайници и подминавам всякакви болнични заведения? Много първично мислене и много далече от всичките ти "интереси"! Като ги прочетеш си викаш, брей, сериозен човек! И само едно изречение, написано от него, обръща всичко на 180. Йога не е за колективни занимания! Не е и за форуми. Аз се регистрирах заради въпросите около Евтимов. Ти за какво? Да покажеш на другите колко са прости и поне във форума да изтъкнеш величието си? Не трябваше да ти отговарям, но ето, дори 50 години не са достатъчни да се наречеш Йогин!
  20. Това е смешно и не отговаря на всичко останало, което си написал. Доказателство, че обичаш да си пишеш, а какво - няма значение. Почти бях склонен да помисля, че може и да кажеш нещо интересно, но с това изказване...Значи, от всичко, което написах, успя да стигнеш до този извод?! Браво! Не знам базата на форума дали позволява игнориране.
  21. Няма причина да не разбирам. Просто ме затрудняват дълги постове. Особено изглеждащи като писани от политици. Да можеш да говориш по определен въпрос за неограничено време, без да кажеш нещо специално, това си е дарба. Нищо не казвам за Орлин! Обобщавам. Време е да кажа и нещо за мен, защото се наврях във форума неканен и неразбран. Започнах да се занимавам по същата причина, както и Евтимов. Вероятно 3-4 години по - късно и без да го познавам. Попадна ми първата официално издадена у нас книга - "Упражнения на йогите". Малко по малко прочетох и преписах всичко, което намерих. Още пазя тези книги и от време на време си ги преглеждам - на Шивананда, на Патанджали, Раджа йога, Кундалини йога, Джанна, Бхакти, Карма...Кореспондирах с ашрами в Канада и САЩ. Изпратиха ми някои книги, между тях и на приемника на Шивананда - Девананда. Тук да вметна - много лошо впечатление ми направи деянието на Девананда. Взел книгата на гуруто си, на мястото на автор написал своето име и я издава като своя. Имам и биографията на Йогананда - впрочем да намерихте там приказка за някой болен? Та, започнах да практикувам прочетеното - за три месеца свалих 40 кг, а след още три, килограмите ми станаха 60 и сега, петдесет години по-късно, пак съм толкова. Иначе, когато започнах, бях 127 и нямаше нещо, което да не ме боли. След една година нямаше и помен от купищата болести. Междувременно попаднах и на Евтимов. Отидох на едно-две негови събирания, направи ми добро впечатление и се запознахме. Често сме се събирали Евтимов, Лидия Ковачева и аз и обменяхме мисли. И тримата сме започнали като развалини и при тримата не беше останал и помен от заболявания. Може би започва да става ясно защо търся Венци и защо съм изненаадан като чух, че се е оттеглил и то...ПО ЗДРАВОСЛОВНИ ПРИЧИНИ! Това най-малко мога да допусна и се чудя как да го намеря, за да го чуя от него. От друга страна се питам, това ли ме очаква и ако е така, каква е причината. Има някъде, някаква грешка! Къде и каква? Стана много писане, но обещавам, след още едно такова (ще кажа няколко думи за "оня" човек) повече няма говоря толкова. Това ще стане когато намеря време. Не че имам много работа!
×
×
  • Добави...