Jump to content
Порталът към съзнателен живот

krasidim1

Участници
 • Общо Съдържание

  35
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение


Репутация Активност

 1. Like
  krasidim1 reacted to д-р Тодор Първанов in Страхове   
  Ти непрекъснато мислиш, какво той мисли за теб, това не е важното-важното е, какво ти мислиш за него  и какво му даваш.
 2. Like
  krasidim1 reacted to д-р Тодор Първанов in Страхове   
  Никъде не видях, да казал,че не те харесва или иска.Ти просто му приписваш своите мисли и страхове.Преди много години, аз казах същото на ученическата си любов.Тя не си тръгна, а ми даде срок да реша какво искам и уреченият срок аз и казах,че искам да съм с нея.Така две години бяхме щастливи и ни разделиха интриги на нейната най-добра приятелка, а не нещо друго.
 3. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Всъщност човекът е бил искрен и просто е искал да си поговорите откровено.. А вярванията, които споделяш, твои са си (отхвърлена, изоставена, разочарована...)...
 4. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Не водят до нищо - вече знаеш. От страх са. Когато тръгнат, позволи си да останеш зад тях, в пораждащите ги конитивни схеми, в страховете си - общувай с тях визуално, молитвено, с обич, сама бидейки родител безусловно обичащ се, както и твърдо и решително поставящ граници. Ползвай аудио сесии нлп - имам доста. Споделила си, хубаво. Казал ти е - не иска нищо засега - малък е, не му се ангажира в този момент. Виж ясно ситуацията, извън собствените ти проектирани очаквания, такава каквато е. 
  Вероятно ще прекрачите границата. Каквото и да се случва - нещо по-сериозно или просто прекарване заедно, ползвай ставащото, за да виждаш собствените си вярвания и ги преобразуваш. 
   
  В началото и жените и мъжете, се стараят. После, стават себе си... Той самият има д си израства като човек, да става по-стабилен. Такъв е, какъвто е. А ти - ползвай ставащото, за да канализираш импулсите на вярванията си (за които говорим в началото на темата ти), в самостойна самоувереност. Коато си добра компания на себе си, нещата се променят коренно и с партньорските отношения. Появяват се зрели партньори, готови за стабилни отношения, или този до нас, чувствайки ни подсъзнателно, започва или да синхронира със собствената ни зрелост, или отпада! 
   
  Ти е нужно да бъдеш! Ти като част от Бога!  
 5. Thanks
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  ...И да не споделиш явно, ще се чувстват опасенията ти емоционано. Той е на 22, живее му се. Какво иска момче на 22? Отговори си сама... Не е невъзможно и да поиска семеен живот. По-скоро е нормално да поиска - просто светът в който живеем, се отдалечава прогресивно от нормалното, а той е в този свят, какъвто е. А той дава послания за секс, много партньори, разгул, "поживяване" до 30+, че и повече... Зависи от момчето, от качествата му, от вътрешната устойчивост, принципност, стабилност или не, които си носи или не и доколкото... Аз на твоя място бих споделил - ако не иска, нещата поне са ясни - прекарвате си добре и толкова. А ако искаш повече, търсиш други опции. Ако желае семейство - правите го. Има и трети вариант. Когато на нас мъжете ни харесва прекарването с дадена жена, можем да ѝ обещаем какво ли не и с години да я държим "на кукичка", като често обещанията ни са искрени дори за пред нас самите - тоест, можем да сме доста добри в такова заблуждаване... Искаш семейство. Ако и той иска, направете го. Не иска ли, чакането въобще не е сигурно дали ще доведе до такова, но с голяма доза сигурност ще те подхлъзне в старите ти ментални установки и наранявания, накарали те да пишеш тук! Само намеквам, че ако някога следването на някоя цел изисква търпение, в други чакането е проява на автоагресия, а знаещата какво иска жена взема решенията си асертивно!
  Сама виждаш, че когато през теб преминава потокът на любовта, преодоляването на старите когнитивни схеми, е лесно, а животът разцъфтява. Когато вчера те прочетох, почувствах този поток през теб, изливащ се между редовете ти и това ме зарадва. Знам обаче и колко неустойчива и илюзорна е тази партньорска, допаминова възпламененост и като козирог, твърде не я надценявам. Устойчивата любов идва от взаимоотношенията ти с Бога - когато през теб тече Бог, когато си проводница, само тогава любовта е устойчиво стабилна! А тя протича, когато старите когнитивни сценарии са упорито преработвани - систематично и настойчиво, интелигентно и постъпателно, докато страховите им и виновни бентове се пропукат и паднат, пометени от дебита на любовта. Та, това е най-важната работа, която имаш (ме) да вършиш(м). 
   
 6. Like
  krasidim1 got a reaction from Орлин Баев in Страхове   
  Здравейте за пореден път! Пиша ви първо,за да изкажа благодарност за многократната подкрепа.На всички,които са улашени и се терзаят -да,трудно е, чувството на обреченост и безнадеждност са доста реалистични,но това е просто тъмен облак,който минава през ума ви.Трябва време,трябва търпение и добри учители.Рано или късно урокът ще бъде усвоен.Да,стресовите моменти винаги ще ги има,ще бъдем тъжни понякога,ще се тревожим,но това е животът,приемаме го. След един такъв период на катарзис и при наличието на желание и усилия за промяна и растеж,излизаш нов променен, по-силен,помъдрял човек колкото и клиширано да звучи ! 
   
  И  естествено както винаги имам въпрос.Срещнах неочаквано нов човек.Отношенията ни са съвсем млади така да го кажа...на месец и половина.Всичко е прекрасно! Той,семейството му...главата ми обаче си създаде проблем,чието решение ме затруднява.Имаме възрастова разлика - по - малък е с 3 години от мен,все още е студент,а аз вече работя.Има още 3 години докато завърши.А аз така искам вече сериозни отношения...искам дете в близките 2 год. Хич не ми се нрави идеята да си загубя още няколко год,след което да чуя -"рано ми е още,има време" и т.н. Той отваря темата брак,деца,веднъж дори подхвърли,че иска,че е готов.Не смятам обаче,че родителите му биха го приели много присърце,както и не съм сигурна доколко е осъзнато това изказване от 22- годишен мъж...Не знам как да постъпя,глупаво е да прекратя отношенията ми заради подобни опасения.Смятате ли,че е редно да споделя с него тези свои размисли?
 7. Like
  krasidim1 reacted to mecholari in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Здравей!
  Това е нещо от последните неща, които съм попадал от Учителя:
   Някога влезна във въздуха и веднага се яви вятър. Щом изляза от въздуха, времето утихне. Като дойде бурята, оплаквате се; като дойде зефирът, доволни сте. Някога съм зефир, някога съм буря. Всичко събарям на пътя си.
  http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=1303
  Ако искаш я прочети цялата беседа може да ти е ориентир да преосмислиш някои ситуации в живота си, и собственото си поведение най-вече.
  Трябва да се научиш да се събуждаш в съня, т.е. да осъзнаваш, че това е сън. И Учителя има една песен "При всичките условия на живота, не губи, своя мир..."
  Т.е. може да е страшно, плашещо, но да се научиш да го трансформираш и да не се напрягаш. Не казвам, че е лесно. Но виж, дори и зад бурята, пак стои Учителят, иска да те научи на нещо. Да се владееш.
 8. Like
  krasidim1 got a reaction from Кон Круз in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  а как да се срещнем с това,което е отдолу и да го преработим
 9. Like
  krasidim1 reacted to Кон Круз in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Може сънят ти да означава потискане на някакви мрачни мисли и чувства. На повърхността - спокоен плаж, океан. Но отдолу бушуват стихии (страх, мъка) и понякога взимат превес над повърхностната хармония.
 10. Like
  krasidim1 got a reaction from Диляна Колева in Страхове   
  амбициозна,обичам да се развивам и обогатявам с нови изживявания,знания
  -имам харизма (казвали са ми го много пъти,така че вероятно е така)
  -отговорна
  -контактна
  -организирана


  - подхождам добронамерено
  - обичам да обгрижвам
  - имам чувство за хумор
  - проявявам емпатия и състрадание
  - стремя се да намеря индивидуалния път и подход към всеки един и да навляза в дълбочина,да дам специално отношение на всички
  - хедонист и естет

  - семейството ми
  - най-близките ми приятели
  - първата ми любов
  - семейството на най-добрия ми приятел


  - като по-малка ходех на балет и се справях доста добре
  - бях и в детски хор ,благодарение на което преодолях сценичната си треска
  - готвех се за кандидат-студентски изпити,за сертификат в най-стриктната езикова школа в града,плюс подготовка за матури и на 4-те изпита си задоволих очакванията,завърших университет успешно
  - имах огромен страх от водата след инцидент,преодолях го,научих се да плувам дори
  -никога не съм залитала по алкохол,наркотици,цигари...изобщо не харесвам да си вредя

  -  когато съм била в затруднение (финансово,емоционално) не съм натоварвала близките си
  - дарявам всяка Коледа подарък на дете от дом,гледам да давам по нещо на бездомни хора,животни
  - обичам да изслушвам с интерес и ако мога да помогна...търся най-добрия и полезен съвет
  - в работата си заявявам мнението си напоследък без да ме притеснява ответна реакция
  - наскоро изведох мой приятел на шопинг(подготовка за среща) помогнах му с визията,вдъхнах му кураж с няколко разговора и го изпратих с повече увереност към срещата,сподели,че много съм му помогнала

  - да водя разговор
  - домакински задължения
  - да декорирам
  - танцувам добре
  -да накарам човек да се чувства обожаван

  тези,които споменах,че държат на мен и ме ценят
   
  скоро не съм се замисляла за хубавите си качества... и как да ги вложа в работа,която да ме прави щастлива
 11. Like
  krasidim1 got a reaction from Диляна Колева in Страхове   
  амбициозна,обичам да се развивам и обогатявам с нови изживявания,знания
  -имам харизма (казвали са ми го много пъти,така че вероятно е така)
  -отговорна
  -контактна
  -организирана


  - подхождам добронамерено
  - обичам да обгрижвам
  - имам чувство за хумор
  - проявявам емпатия и състрадание
  - стремя се да намеря индивидуалния път и подход към всеки един и да навляза в дълбочина,да дам специално отношение на всички
  - хедонист и естет

  - семейството ми
  - най-близките ми приятели
  - първата ми любов
  - семейството на най-добрия ми приятел


  - като по-малка ходех на балет и се справях доста добре
  - бях и в детски хор ,благодарение на което преодолях сценичната си треска
  - готвех се за кандидат-студентски изпити,за сертификат в най-стриктната езикова школа в града,плюс подготовка за матури и на 4-те изпита си задоволих очакванията,завърших университет успешно
  - имах огромен страх от водата след инцидент,преодолях го,научих се да плувам дори
  -никога не съм залитала по алкохол,наркотици,цигари...изобщо не харесвам да си вредя

  -  когато съм била в затруднение (финансово,емоционално) не съм натоварвала близките си
  - дарявам всяка Коледа подарък на дете от дом,гледам да давам по нещо на бездомни хора,животни
  - обичам да изслушвам с интерес и ако мога да помогна...търся най-добрия и полезен съвет
  - в работата си заявявам мнението си напоследък без да ме притеснява ответна реакция
  - наскоро изведох мой приятел на шопинг(подготовка за среща) помогнах му с визията,вдъхнах му кураж с няколко разговора и го изпратих с повече увереност към срещата,сподели,че много съм му помогнала

  - да водя разговор
  - домакински задължения
  - да декорирам
  - танцувам добре
  -да накарам човек да се чувства обожаван

  тези,които споменах,че държат на мен и ме ценят
   
  скоро не съм се замисляла за хубавите си качества... и как да ги вложа в работа,която да ме прави щастлива
 12. Like
  krasidim1 reacted to Диляна Колева in Страхове   
  Ти си прекрасен човек. Прочети отново поста си и виж, колко огромен ресурс има в теб, като личност и като умения за справяне.
  Обърни внимание на списъка с успехите си, помисли, как си постигнала всичко това, кое е онова, което те е довело до успеха. 
 13. Like
  krasidim1 got a reaction from Диляна Колева in Страхове   
  амбициозна,обичам да се развивам и обогатявам с нови изживявания,знания
  -имам харизма (казвали са ми го много пъти,така че вероятно е така)
  -отговорна
  -контактна
  -организирана


  - подхождам добронамерено
  - обичам да обгрижвам
  - имам чувство за хумор
  - проявявам емпатия и състрадание
  - стремя се да намеря индивидуалния път и подход към всеки един и да навляза в дълбочина,да дам специално отношение на всички
  - хедонист и естет

  - семейството ми
  - най-близките ми приятели
  - първата ми любов
  - семейството на най-добрия ми приятел


  - като по-малка ходех на балет и се справях доста добре
  - бях и в детски хор ,благодарение на което преодолях сценичната си треска
  - готвех се за кандидат-студентски изпити,за сертификат в най-стриктната езикова школа в града,плюс подготовка за матури и на 4-те изпита си задоволих очакванията,завърших университет успешно
  - имах огромен страх от водата след инцидент,преодолях го,научих се да плувам дори
  -никога не съм залитала по алкохол,наркотици,цигари...изобщо не харесвам да си вредя

  -  когато съм била в затруднение (финансово,емоционално) не съм натоварвала близките си
  - дарявам всяка Коледа подарък на дете от дом,гледам да давам по нещо на бездомни хора,животни
  - обичам да изслушвам с интерес и ако мога да помогна...търся най-добрия и полезен съвет
  - в работата си заявявам мнението си напоследък без да ме притеснява ответна реакция
  - наскоро изведох мой приятел на шопинг(подготовка за среща) помогнах му с визията,вдъхнах му кураж с няколко разговора и го изпратих с повече увереност към срещата,сподели,че много съм му помогнала

  - да водя разговор
  - домакински задължения
  - да декорирам
  - танцувам добре
  -да накарам човек да се чувства обожаван

  тези,които споменах,че държат на мен и ме ценят
   
  скоро не съм се замисляла за хубавите си качества... и как да ги вложа в работа,която да ме прави щастлива
 14. Like
  krasidim1 got a reaction from АлександърТ.А. in Страхове   
  Да,права сте...имаше и такъв вариант с "любовницата".Добре,че се разминах с тези хора.Какво ли е всеки ден да се питаш- ами ако не беше положението ми,възможностите ми,този човек щеше ли да ме вземе? Да ме избере при всякакви обстоятелства,просто защото обича душата ми?
  Поглеждам нещата от нов ъгъл - ще се гордея,че въпреки трудностите,съм това,което съм.Просто трябва да спусна пердето,въобще да не гледам чуждата паничка и да се сравнявам.Всеки си върви по собствения път,води си собствените битки и трудности и си носи кръста.Ще гледам да се заобиколя с повече сърцати хора,да се зареждаме положително.В последно време ми е леко отровен психо климатът.
 15. Thanks
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Светът си е супер! Поддържайки в себе си вярвания за бедност, слабост, малкост в сравнение с другия голям, богат и т.н., получаваш съответен мъж, който да ти ги препотвърждава и задоволява самоотхвърлянето ти, вложено в тях, като те отхвърля. Има все пак нещо нелошо в тази система - служела ти е за "сито" за безсърдечните интересчии. Но неприятното е, че именно такива и привличаш...
  Така можеш да си ходиш до края на живота си -мнозина хора са подобно на навити на пружинка механизми, държащи се така, че пружинката им отново и отново да се навива по подобен начин. А можеш и да преработиш вярванията си за слабост, провал, нищожност, бедност, смотаност и малоценност спрямо големия Х... Не е до външно богатство или бедност - твърдя го. Познавам хора с родителии много бедни, а те самите с психика на шампиони, висока самооценка, постигнали много висок социален статус. Познавам и хора с родители трилионери, плуващи в собствения си малоценен психичен сос... 
  Преработвайки въпросните вярвания в себе си, променяш характера си, оттам и съдбата и живота си. Чудесно е да се стремиш към способен мъж - вложен е в женската природа този стремеж, нормален е. На крачка от привличането му си. А тази крачка се състои в разтваряне на старите си малоценно-себеотносни вярвания в тези на: Богата съм на смисъл, щастие, на самооценка, идваща от вярата ми в Бога и себе си, уважавам се, струвам, мога, прекрасна компания на самата себе си съм, приемам и обичам се безусловно, просто защото дишам и т.н. В тази посока е крачицата! 
  Една клиентка ми даде книгата на Лариса Ренар 'Изворът на женската сила". Много кифленски стил на писане и изложение, много сапунено-сериална бозавост ... Въпреки това, ако можеш да филтрираш безвкусната кашичка за народ с IQ<100, можеш да извлечеш валидните принципи, вложени въпреки поп фолк писането. 
   
 16. Like
  krasidim1 reacted to iti in Анима/анимус , влюбването   
  Естествено той има най-силна роля. Когато тази родителска роля липсва, се появява нарцисизъм, защото субектът няма модел по който да приема/отдава любов, но го има егоистичното желание. Тъй като повечето родители не струват, или направо липсват, повечето хора са нарциси. Но и родителят от същия пол също е важен, защото пък той е моделът от който обикновено се копира. При момичетата процесът според мен е по-сложен, защото аз съм привърженик на Лакан, който твърди че Едиповият комплекс винаги в началото се развива към майката. Т.е. трябва да се осъществи допълнителен пренос към бащата, който в днешно време се случва много рядко... Т.е. обратно на популярното мнение, жените са по-често нарциси от мъжете. Естествено няма как да го признаят, защото самите те се изживяват като жертви. За последното не споря, наистина нарцисът е жертва на начинът по който е израснал, но в психологията е факт, че всяка жертвата е и скрин насилник...
   
  Това разцепване на полюси винаги се получава, не само заради родителите, но и заради социалните и биологични роли които ни се налага да играем. Полюсите са това което биологично ни привлича. На друго ниво - като интелектуално, емоционално, душевно човек може да бъде привлечен и от други качества естествено. Но трябва да съществуват И тези нива, схващаш ли? Т.е. ако човек не е... особено интелигентен, надали интелектът у другия ще значи много. Ако не е изградил някаква... по-силна емоционална, душевна връзка с родителите си, и душевното ниво надали ще значи много. Затова може и реално често остава накрая само биологията, която се базира на полярности и икономически транзакции - ти предлагаш това, аз предлагам онова... Полярностите са това което хората наричат "химия", това търси биологичната/социалната ни същност, защото се нуждаем от тази транзакция за да оцелеем. Само че полярните качества, са качества които самият ти нямаш, така че няма и как да ги харесваш (въпреки че можеш да се нуждаеш от тях, но това са 2 различни неща!). Те са всичко което ти не си. Т.е. от там се получава този "феномен" че влизаш във връзки чрез които намразваш себе си, защото се предполага че  "обичаш" (макар да е просто привличане) своя антипод.  За да обичаш него, трябва да мразиш себе си, образува се конфликт кое цениш... Няма как да се чувстваш "цялостен" по този начин, защото това нещо е просто пренос. Ти нямаш контрол върху другия, а губиш връзка с единственото над което имаш контрол - себе си. Ставаш като нарко-зависим. Това е проблемът който се получава при хора които не са  развили и някакъв друг общ план (освен сексуален) на базата на който да изградят любов. 
  В животинското царство няма "връзки". Животните усещат полярно привличане, копулират, и всеки по пътя си. Няма как да "живееш, да бъдеш "цялостен" чрез своя антипод, това би било ад. Транзакциите винаги имат временен характер. Човешките връзки се базират на отговорности, компромиси, социални "договори", на търсене на по-общ човешки план и цели, не просто биологичен нагон. С това не искам да кажа, че работят страхотно, но са поне опит да бъдат търпими... Самият Юнг е имал една камара любовници, така че не се лъжи, че кой знае какви практически решения е намерил... Една от любовниците му има интересни писания по темата как сексуалният акт всъщност представлява унищожение на егото. Май го наричаше "death drive". Затова и всъщност това е транзакция с временен характер - базира се на временно притъпяване, иначе би значела перманентна смърт на егото. Но ние сме отделни индивиди и се нуждаем от ето. Т.е. цялото това нещо е интересен трик на природата, тъй като ако разчиташе да имаме правилно изградено его...
  Сянката според мен е отделно понятие, и няма толкова пряка връзка с темата ти. Това е когато изтласкваш части от собствената си психика защото не са социално приемливи. Юнг го развива най-вече като отговор на социалните норми навремето. В днешно време човек може да се изразява доста по-свободно. Но основната разлика е, че сянката е нещо което ти искаш да интегрираш обратно в себе си, защото ти е било отнето, не в желанието да го получиш чрез някой друг. Дори да се пробваш, това ще е още по-далеко от усещане за цялостност, защото ще развиеш завист - защо той може, пък аз не. Като цяло си личи, че търсиш повече "магия" отколкото реално има... 
 17. Like
  krasidim1 got a reaction from Кон Круз in Анима/анимус , влюбването   
  Правилно ли си обяснявам
  Това,което разбирам е следното - в момента,в който се идентифицираме като мъж или жена, противоположният полюс попада в несъзнаваното .За да бъдем цялостни,е нужно да интегрираме тази противоположност.Това се случва по външен път,чрез проекцията. Анимусът и анимата са скритата мъжка и женска страна на психиката. Как се изгражда образът на анимуса в психиката, родителят от противоположния пол ли е моделът? 
  Разцепването се осъществява,когато родителят притежава много противоположни качества.От една страна е  мил,грижовен,всеотдаен,а от друга на моменти е дистанциран,нехаещ и егоистичен. Ние се идентифицираме с една част от тези качества,а другия полюс натикваме в подсъзнанието си.Ако партньорът ни отразява тази сфера от сянката,която ние сме закопали в дълбоките пластове на психиката и не желаем все още да се срещнем с нея,тогава се заформя конфликт. А всъщност конфликтът е в самите нас. 
  На какво се дължи фактът,че някои  хора избират партньори,които притежават точно полюсните, нехаресвани от тях качества ? По този начин изживяват своята сянка и се чувстват по-цялостни ?
 18. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Със сигурност има много книги по въпроса: Бягащата с вълци, книгите на Лариса Ренар (с пресяване на валидните принципи от силната кифло-финансова насоченост). Със сигурност са стотици, но бидейки мъж, не съм ги чел. Нека други помогнат със заглавия. Могат да са ти полезни и някои мои и на колежки статии по темата: 
   Мъж - жена, взаимоотношения
  (Кликни за целия текст)
   
  Как да бъда с качествен партньор?   •       Като бъда добър партньор, добра компания на самия себе си. •       Като се познавам, преодолял съм страховете и комплексите си. Сянка. •       Мъж и жена, отвън и отвътре. Анимус и анима. •       Мъж и жена – естествени полови различия и роли. •       Синхроничност – отвътре и отвън.

        Как да задържа мъжа?
       (Кликни за целия текст)    Когато имаш това самоуважение, можеш спокойно да се заявяваш ясно, а в дълбочината ти на мястото на оралната празнина (про термин) заживее самостойно доверие, тогава привличащата харизма може да се обобщи до следнотго: "Давам ти това, което искаш, за да получа аз каквото искам!".Това още се нарича умение за синхрон и повеждане. А какво иска мъжът, на когото вече си поставила здрави граници, с което си му дала послания за себеуважение и доверие в теб? Иска да чуе, че е мъжествен, че става, че е голям, че може. Иска да го мотивираш и вдъхновиш (не с мрънкане и триене на сол на главата или мълчене, не за Бога) така, че дори само присъствието ти и вярата ти в него да го кара "планини да премества". Е, или поне да се опитва, но ти да видиш, че при такава жена зад себе си, мъжът наистина го прави! Тоест, посланията ти за себеуважение и доверие в теб самата при поставяне на здрави граници са го накарали да ти се довери, да ти вярва дълбоко. Тогава съблазняващото привличане поставя общуването на по-високо ниво. Даваш ли му на мъжа каквото иска от теб - мотивиране емоционално, сексуално, чувствено, интуитивно, той буквално е готов ако се наложи, да умре за теб. А умееш ли така да го мотивираш, съблазняваш и вдъхновяваш, ти го караш да покори бизнес еверестите, да направи и немислимото, ако нямаше този женски стимул зад себе си. 

  .................................

  Някои статии от Олга Валяева, М. Луковникова, Росица Тончева:

    Отхвърляйки бащата...
  (Клик за целия текст)
    При първата среща (тийнейджър на 14 години, тежки мигрени, припадъци, противозаконно поведение): – А защо не си нарисувал баща си, нали сте едно семейство?
  – Него по-добре изобщо да го нямаше, такъв баща…
  – Какво искаш да кажеш?
  – Той провали целия живот на майка, държи се като свиня… сега не работи…
  – А към теб лично как се отнася баща ти?
  – Ами, не се кара за двойките…
  – … и това е всичко?
  – Всичко, … какво от него?… дори парите за развлечения сам си изкарвам…
  – А как ги изкарваш?
  – Плета кошници…
  – А кой те научи?
  – Баща ми… той много неща ме е научил и риба мога да ловя… мога да карам кола… малко, из селото… ето, пролетта измазахме лодката с катран, с баща ми ще отидем на риболов.
  – Как седиш в една лодка с човек, който е по-добре да го няма на този свят?
  – … ами, с него имаме такива… интересни отношения… когато майка замине, на нас ни е хубаво…. тя не се разбира с него, а аз мога и с майка и с татко да се разбирам, когато не са заедно…      Обмен между мъжа и жената
  (Кликни за целия текст)

  Във Ведите се казва, че всеки човек има 7 най-активни енергийни центъра,  които наричаме чакри. На практика те са много повече, но основните са 7. Ние сме устроени така, че при мъжете и жените в тези центрове енергията се движи по различен начин. В някои по посока на часовниковата стрелка, в някои – обратно. Какво ни дава активността или пасивността на чакрите и как се получава така, че  да се допълваме взаимно.
     Зад всеки велик мъж стои една велика жена...
  (Кликни за целия текст)
    Когато срещнем своя мъж, в началото на връзката, ние сме привлечени от мъжката му сила и енергия. Гордеем се с него, когато препуска със своя мотор. Вдъхновяваме се от някое улично сбиване или състезания, в които участва и побеждава. И тук не става въпрос за буквални прояви на сила, а по-скоро за мъжкарство.
  Харесва ни дори твърдата му позиция: „Няма да ходиш там и точка!“ Вътрешно може и леко да се бунтуваме, но това е мъжествено. Чувстваме се защитени. Той е силен. Той е истински мъж...   Това очакваме от него и в семейния живот. Да поема отговорност, да взима решения, дори и да удари с юмрук по масата. Мечтаем за мъжко рамо. Но забравяме, че в този случай трябва да се откажем от някои неща в своето поведение.

     Мъже, жени, сила и слабост (автор: Росица Тончева)
  (Кликни за целия текст)

  Постигналият мъж няма вид на отявлен мъжкар, защото в него тече потока на женската енергия и тя му придава мекота, благост, топлина. Ако видя шамаросващо ме мъжкарство аз знам, че този мъж е гладен и незрял. Но той няма да получи от жена, докато не победи и не се научи да получава първо от жената вътре в себе си, която е изначално по-силната. Също така, ако видя подкосяващо женствена жена, аз знам, че тя е незряла и не отдава на мъж. Но тя няма да може да отдаде, защото първо трябва да отдаде на вътрешния си мъж. Истинската жена може да си позволи да се държи и като мъж, ако поиска, и женското й присъствие няма да пострада от това. На нея не й е нужно да се прави на слаба и беззащитна, за да доказва на себе си и на мъжете, че е жена. Когато е налице вътрешното качество, външните проявления го показват ненатрапчиво и негротескно.


    Мъжка и Женска Сила (автор: Росица Тончева)
  (Клик за целия текст)

  Винаги, когато една жена се дразни от мъжа до себе си, тя всъщност се дразни не от него, а от собственото си вътрешно състояние т.е. от отражението. И ако това отражение не показва визията на мъжкия принцип тя се чувства неестествено и неминуемо е недоволна. Когато една жена харесва и се възхищава на мъж, тя всъщност харесва себе си с този мъж, защото жената може да бъде наистина щастлива само, ако пребивава в естественото си състояние на жена. Затова мъжът трябва да се стреми във всеки един момент да разгръща максимума от своя потенциал и максимума от това, на което е способен. И това напълно изключва възможността той да пледира безпомощност или невежество. Подразбира се, че жената ще търси мъж, с когото да разгърне своя женски потенциал, към което състояние тя върви през годините. И съответно, движейки се към тази цел избира по пътя мъже, които съответстват на етапа, в който тя се намира в дадения момент. Този път може да бъде извървян и с един партньор, ако той също е убеден в ползата и необходимостта за себе си да разгърне напълно своя мъжки потенциал.
    Мъж, Жена, Отвън и Отвътре. автор: Росица Тончева
  (Клик за целия текст)

  И ако четете това и сте жени в интимна връзка следва да знаете, че ако искате мъжът ви да научи нещо от вас трябва да му показвате състояния на емоции и чувства, а не да му изсипвате мислите си. Мъжът бива отблъснат от женския ум, така както положителния полюс от друг положителен полюс. Освен това мъжът очаква да му предоставите жената във вас, защото така изследва, изучава и управлява по-добре и собственото си вътрешно съдържимо, неговата вътрешна жена. Така, както вие очаквате от него не да стои безучастно потопен в емоциите и чувствата си, а да прави избори, да взема решения и да действа. Един мъж надали ще се грижи за вас като жена, ако не се грижи за собствената си вътрешна жена – тялото. И вие като жена, ако не овластите мъжа във вас и не полагате грижи за себе си като мъж за жена си, едва ли ще можете да делегирате права и да овластите външния си мъж. Или с други думи – мъжът трябва да направи силна жената си за да има сила и той като мъж, а жената трябва да даде властта на вътрешния си мъж, ако иска да цари ред и разумност във вътрешната и среда и така и външният и мъж ще бъде разумен и организиран. Жената е правилна за мъжа, ако е издигнала и се е доверила на вътрешния си мъж. Мъжът е правилен за жената, ако е уважил и се е погрижил за вътрешната си жена. Огледайте се и забележете колко много мъже днес са в състояние – СРЕДА и очакват жената да изпълнява ролята на организиращия принцип в живота им. И колко много жени участват в това, дори недосещайки се, че изневеряват на женското предназначение. 
  Защото са просто хора.

     Мъже и жени (Кликни за целия текст)     ... Силна статия! Стандартна ситуация - мъжът се прибира полумъртъв от 12-16 часа ежедневна работа. Жената иска да си говорят, да помогне с бебето, да измие чиниите, още приказки, още контрол и желание да го променя, опитомява, кастрира емоционално... Мъжът обаче, ако е мъж, няма кой знае какъв инстинкт или природно желание за отглеждане и занимаване с малко дете или дом, нито пък за говорене до безкрай. Искаш да поклюкарстваш? Намери си приятелки, общувай. За повечето мъже емоционалните разговори са истинско мъчение - такава е мъжката природа. В течение на хилядолетия и милиони години мъжът не е имал полза от дълбоката емоционалност - пречела му е в лова, в битките, във войните...      Съвършенство в несъвършенството - Жена   (Кликни на линка за целия текст)


  Слънцето свети точно над нея и цялото и поведение сякаш говори: "Иска ми се да владея живота си, да създавам правилата си, да надхвърлям нормите. Живее ми се, обича ми се. Моля те, прегърни онова малко несигурно момиченце в мен, което се прикрива зад външната игрива жена!"...
     Да обичаш жена (Кликни на линка за прочитане на целия текст)     Ако ти съзнаваш божествеността си, виждаш богинятаи се държиш с нея подобаващо. Но не за невротичния нарцисизъм, бягство от страх говоря, а за прегърналата страха обич на смиреното, провеждащо безкрая сърце. Зрял си, цял си и затова виждаш в нея цялостност. Не половинки, а две самостойни цялости! Доколкото ти си хармоничен, дотолкова разтваряш вратата на нейната хармония, през която тя ако иска, може да мине заедно с теб. Не е нужно да правиш нищо – просто бъди себе си и обичай. Обичайки се, приемайки се, вярвайки си, можеш да обичаш, да и вярваш, да приемеш и нея. Ако на малкото момиченце в нея му липсва любов, когато ти обичаш себе си, имаш силата да не отговориш на неврозата и с невротичност, а с любяща сила. Така ставаш приказното добро огледало, което нашепва на кралицата в нея думи на вяра и обич към самата себе си. Пепеляшка се превръща в принцесата, която винаги е била!      Жената - цвете (Клик за целия текст)   ...Жената може да бъде видяна като цвете! Да, красивата и цялостна в сърдечността си жена е цвете...        Какво иска жената от мъжа?
  (Клик за целия текст)
    сигурност - високо самочувствие, воля, амбиция, остър интелект, либидо, социално положение и финансов статус, обич към известен риск и новост, приключенски дух, хумор, самостойна непривързаност вместо залепване към полата J . Е, разбира се - добрата физика е предимство. На по-високо ниво тези качества се проявяват по по-фин начин и в духовния живот - воля, хумор, рискът да се загубиш в тишината на медитацията, за да се намериш, сърдечен разум...    На второ място, когато сигурността е налице, жените наистина имат нужда от емоционална съпричастност, емпатийно разбиране, способност за осъзнаване на собствените и нейните емоции (лекситимия) - обич! Защо на второ място? Защото в милионите години еволюция оцеляването, предаването на гените, са зависели първо от сигурността, осигурявана от мъжа ловец и воин. Такъв е силният мъж и сега, но в бизнес среда! C'est ça J !      Как се лекува страхът от самота и изоставяне? (Кликни на линка за прочитане на целия текст)   ...Според мен, страхът от самота се лекува, като не оставаш сама. За целта е нужно да бъдеш максимално лоша компания на самата себе си, да си отрязала всяка връзка отвътре с любовта, с вселената, с Бога - това следователно са нужни предпоставки за лечението. След това - прилагат се прийоми като "висване на врата", натрапливо изискване на внимание, настойчиво звънене, пращане не по-малко от 354 смс-а в рамките на три часа, заляти обилно с дресинг от whatsap и viber писания и прозвънявания. Не е добре да се забравя и фейсбук месинджъра, както и добрият стар скайп...  

   
   Агапе и Ерос (Кликни за целия текст)   Американският президент Кулидж отишъл на излет с президентшата в обширно ранчо. Собственикът се радвал, че президентът така рекламира фермата и продукцията му и се въртял наоколо като калайджия около казан. Показвал, обяснявал, опитвал се всячески да бъде полезен. Това бил звездният му миг – президентът с първата дама, в неговата ферма. Когато минавали с президентшата покрай птицевъдното стопанство, фермерът с радост показвал щастливите си, щъкащи из двора кокошки. Особено гордо посочил петела:   -          А това е уникалният ми петел! – с изпъчени гърди заявил стопанинът. – Той може по цял ден, на всеки няколко минути да се занимава с оплождане. Така имам изобилие от оплодени яйца и се раждат прекрасни малки пиленца.

   

         Психология на ревността (Кликни за целия текст)
   Ревността може да бъде видяна като обсесивно компулсивно разстройство (натрапчивата невроза) - същият механизъм на действие! Нетрансформираният сексуален нагон (нетрансформиран в по-висши прояви и стремежи) бива изтласкван в подсъзнанието, където образува устойчив комплекс, едно алтер его, което има свой собствен живот, несъобразяващ се с разума и независещ от интелигентността, образованието, културата... Този чисто животински по естеството си комплекс, така изтласкан, придобива многократно по-голяма сила, защото действа от сферата на подсъзнанието, обикновено неосъзнавана от средния човек. Какво представлява този комплекс? Силен нагон, превърнал се в типичното животинско териториално чувство – защита на собствената територия – и тази защита не се съобразява с никакъв морал или етични положения, тя е чиста агресия, желание за разкъсване на съперника/цата, за най-грубо и нямащо нищо общо с човещината налагане на своята територия! Във всеки от нас животното живее и има своето място и роля. Това, което е важно, е да умеем да поставим юзди на това животно, да впрегнем импулсите му, да ги сублимираме към по-висшите им еквиваленти. Не да се борим с тях, а да ги пренасочим и изтънчим като ги прекарваме през сублимиращият механизъм на самосъзнанието и ги насочваме към свръхсъзнанието си, към истински човешкото в нас!      
 19. Like
  krasidim1 reacted to АлександърТ.А. in Страхове   
  уведоми модератор     Убеди се че правиш възможно най доброто , което намираш за такова . Другото са незначителни подробности .
  Бях около 22г , когато реших да боря този си проблем . За целта се явих на обявата за говорител в БНР . Самото начинание възприемах като появата на Пепеляшка в двореца  . Подготвих се психически и отидох , изчаках си реда и застанах зад стъклото пред микрофоните . Не помя точно как съм чел текста  . И тогава още , не знаех дали не съм сричал . Не ми се присмяха , не ме обидиха , не ме изядоха .Бе нормален разговор между равностойни хора . За тях сигурно е било и скучно , но за мен бе доказателство че съм човек както всички други .
 20. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Това е фашива дилема. Аз не бих се доверил на специалист, който не е дбър и в двете, че и в още доста по две. 
 21. Like
  krasidim1 reacted to Донка in Страхове   
  Това е толкова разпространено, че е почти нормално. Започва още в детството по различни причини. Обикновено от изопачена мотивация - вместо естествената познавателна и процесуална, възрастните все повече залагат на социалната (т.е. уча и съм дисциплиниран, за да поддържам добри отношения с авторитетите, да избегна нарушаването им, и да изградя и запазя представата на другите за мен положителна). Постепенно с изграждането на личността това се трансформира в определен образ за себе си, към който се стремя (дотук няма лошо), НО и който ИСКАМ да съм сигурна, че присъства и в главите на авторитетите ми. Там започва агресията към мисленето и отношението на хората около мен (познати или непознати - колкото повече, толкова по-агресивно). Представете си, че някой ви "бърка" в мислите и емоциите, за да разбере какво мислите и чувствате за него. Нещо повече, не просто сканира, ами и се опитва да ви моделира по своето желание какво да мислите и чувствате за него. Лично на мен, само като си го представя и започва да ми се гади.  Спирачка за тази агресия е притеснението ви, когато се опитвате да го направите. Вътрешният ни глас ни предупреждава, че нарушаваме свободата на другите около нас. 
  Само лично мнение, но изпитано и проверено.
 22. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Не, не спънка - гориво на спокойствието ти е страхчецът. Разбира се, че ще преработиш тези социални напрежения. Добре е освен личната когнитивна, хипнотична  ипр. работа, психотерапевтът ти да прави и групи и да участваш. В тях работата е на по-високо ниво, през груповата психодинамика, А твоите страхченца определено изискват цялостен подход и пробивна работа. Не след дълго, всичко осезаемо се променя! 
 23. Like
  krasidim1 reacted to Орлин Баев in Страхове   
  Животът е мъдър, Краси! Паниката сама те води към отношението към самата теб като жена, към вярванията за предадено изоставяне, нараняване и провал. Води те както добър приятел води към радостта. Възприемаш ли паниката като нещо гадно, се съпротивляваш на уроците си по прегръщане и стапяне на тези си характерови страхове, заложени през възпитанието и порастването ти. А паниката те води право към тях, за да ги разтвориш, за да ги преобразуваш в смела самоувереност. Да, паниката ти е прекрасен другар, твърдо водещ те към любовта и радостта ти - твърдя го. Засега пробваш да го мислиш. но автоматизираното ти възприятие и отношение се борят с нея. Когато терапевтът те научи вместо това сама да ходиш при паниката си, да я прегръщаш и обичаш регулярно, тя вече трансформира характеровите ти страхове - прави те спокойно обичаща, смела. Почувствай, преживей това не с главата, а със сърцето и корема си. Не знам как работи терапевтът ти, но решителни промени се случват и за броени сесии. А че през целият си живот се учим и растем, това също е така... Можеш, Животът през смиреното ти доверие го може!
 24. Like
  krasidim1 got a reaction from АлександърТ.А. in Късно ли е да поискам прошка   
  Не съм започнала отношения с друг, излязох на няколко срещи,дори не с цел започване на връзка. Просто разходка и разговор с някого.
  Грешката в моето поведение съм я отчела,старая се да бъда осъзната по отношение на всяка моя дума и постъпка,ходя на психотерапия и не се държа като зверче,освен ако много много не ме провокира
  Продължила да търся ще рече съвсем нормално човешки съм попитала 2 пъти как си,зарадвах се,че те видях тази вечер.Не съм изпаднала в драми и каквито и да било разговори за отношения.От другата страна съответно получавам груб отговор,заядлив...щеше да е ок,ако се беше сетила на време.
  Ще пусна ситуацията,да.Той не желае да обърнем страницата и да направим крачка към компромиса и уважението.Наистина не смятам,че проблемът е в моята нагласа.Не търся конфликт,просто неговият маниер вмомента е нападателен.Какво мога да направя аз?
  Не ми е казал,че е безразличен,каза-държанието ми не е безразличие...старае се да го прави да изглежда такова. 
  Ще пусна не защото не ме е грижа вече,а защото е страшно упорит и си блъскам главата в стена. Ако продължа да го търся вмомента, освен тотално да се доскапят нещата...друго едва ли.Ако му мине и усети липса и желание,ще се радвам да ме потърси
 25. Like
  krasidim1 got a reaction from Desy_V in Страхове   
  Искам да изкажа и възторга си,а не само да се оплакваме.Пуснах си ваш запис,в хода на медитацията за пръв път отдавна се срещнах със себе си.Не знаех,че имам такова кътче на спокойствие,където умът ми не е в постоянно предъвкване.Опита се на няколко пъти да се намеси,имаше на моменти страх,дискомфорт,леко нетърпение. Но чак сега разбрах за тази среща с подсъзнанието,за която се говори.Видях се като дете,почувствах се смела и безкрайно щастлива .Мислех,че това състояние вече не съществува...невероятно е.Смятам да продължавам със записите и се надявам да съм на прав път.
×