Jump to content
Порталът към съзнателен живот

nastty

Участници
 • Общо Съдържание

  54
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  5

Репутация Активност

 1. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  И ся самата връзка, дето си синтезирах за символиката и значението на "извънземните" в сънищата.
  Преди две вечери започнах спор с един човек, в друг форум. Нямаше как, от моя гледна точка, да не се скюскам с него, щото е доста по-образован в научните теми от мен. А без да се скюскат двама непознати мъже, няма как да не прехвърчат "искри истина", а само его-игрички.
  В диспута ни яко "ми наби камбаната", ама отбелязването на когнитивната рамка на детинското ми поведение и последващата предпоставка за подобно поведение, доста ме засилиха "навътре". Всъщност осъзнах, че в голяма част от житейските ситуации в социалния ми живот, в които попадам, и не си харесвам реакциите в конкретни събития, се дължат на обусловени от самия мен причини. Че явно е дошло Времето да се променя и да преработя наистина някои модели, които си мислех, че са нещо незначително. 
  С две думи, осъзнах, че трябва да "порасна", както казват старите хора и да обърна повече внимание на отговорното отношение и към обществения ми живот, в който от решенията и действията ми зависи и начина на живот на доста други хора, а не само на вътрешния ми живот.
  А пък "връзката" с "извънземното присъствие" в сънищата ми към този момент, синхроничността им със динамиката на вътрешното ми развитие към момента ме насочи кам следния извод.
  Лъчът,смъртта, бяха "преходът". Нещото, което бива убивано, за да се роди новото нещо. Това ми беше лесно като символика, щото и друг път ми се е случвало да претърпявам микро катарзиси, "трансформиране".
  Но пък самото "извънземно присъствие"... това е проекция на по-разумно работещият ум. Просто е символ на "витаещият" във въздуха Разум, който е далеч от мен. Или вече по-практично...носи символиката на разумното поведение, което не проявявам и би ми донесло повече хармония във взаимодействието ми със Света.
  Очевидно подсъзнателно вече съм си го сметнал, че така вече не може и трябва качествена промяна. Но пък този извод, след като съзнателно не искам да се променя, ми иде като "съвет" под форма на тематични сънища с обща насоченост.
  Та вече смятам, че бих могъл да кажа, от гледна точка на "моята камбанария", че принципно 
  и за това удебелих шрифта по-горе.
  Но все пак това е моя интерпретация, а тя не е меродавна. И всеки може да си я ползва при тълкуването на сънищата си, но е просто една възможност за зареденост на символа "извънземни" в съня!
  Надявам се да е полезно това тълкуване на символа!
 2. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  А пък тази ми реакция се дължи на съня, който сънувах преди 2 нощи, ама не намерих време да споделя до сега, както и синтезът от "каскадата от сънища", водеща до горе-доле "изкристализиралото" значение на "извънземните" в сънищата.
  Сънят, напълно естествено беше "продължение" на предносподеления, ама вече осъзнах синхроничната му връзка с "пожелаването" ми "да разбера" какво е 
  В смисъл, че не знаех, ама не се усетих да се огранича само до това, а май несъзнателно "изпуснах" и желанието да разбера... и те ти съня..
  Този път отново осъзнах, че сънувам, но вече всичко беше по-познато откъм действия, които да предприема.
  Оцелелите хора, бяха в сгради. Небостъргачи. Аз също. Излезнах. Но вече не си губих времето да се гоня с "тостери", ами направо започнах да обикалям, за да ... ми май, за да оцелея, ама не си го обяснявах по този начин.. просто обакалях и знаех, че ще се случи нещо, но не знаех точно какво...
  Докато не видях, че корабът-майка е в небето. Наблюдавах как с един насочен лъч "прихващаше" хора и ги "дезинтегрираше"... не можех да видя как, но знаех, че ги убиваше.
  Бях излезнал на открито пространство. Нещо като огромен площад, далече от небостъргачите, които като обекти позволяваха някакво прикриване от лъча на кораба-майка.
  В този момент видях, че проекцията на лъча по площада започва да се движи към мен. Знаех, че трябва да се отдалеча, но бях забавен в движенията си. Започнах да забавям все повече движението си, щото "привличащата" сила на лъча вече ме беше прихванала. Не се сетих, че трябва само с намерение да реализирам желание да се отдалеча.
  Нямах вече съзнателна сила да се "отскубна" от лъча, за това реших да се съобразя с положението. Знаех, че е неизбежно лъчът да ме "хване". Преди да се случи това обаче реших, че просто не трябва да поглеждам към източника на лъча, докато съм в потока на лъча.
  Ах, колко сме сигурни понякога, че сме напълно подготвени, хихих, та и аз така... ама тоз лъч се оказа бая силен като интензитет. Енергийният поток бе с такава сила, че не издържах да му се противопоставя силово и ....погледнах.
  Егаси...цялото ми тяло започна да се тресе от конвулсии. Аз в будно състояние рядко съм изпитвал подобни усещания...се едно те треска ток, ама с егати ампеража...
  Докат се тресях обаче се замислих и осъзнах, че това е ... бе не беше нещо друго освен умиране. Осъзнах, че умирам и вече ми стана интересно! 
  Обаче след "дезингегрирането", вече доста по-лек, щото го нямаше усещането за тяло се "прехвърлих" в една друга форма на реалност.
  Оставих това преживаване и се събудих. Започнах обследване на телесните си усещания. Верно бях изтръпнал почти изцяло, но бързо са раздвижих, обаче без да отварям очи. "Върнах" се замалко в съня, чието преживяване още не беше "приключило", щото ми беше интересно "след смърното" развитие на съня, но горе-доле не ме изненада, и за тва си се събудих напълно, щото някой неща си имат време, а моето е в този свят.
 3. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Ейййй, на днешно време, при тези интензифицирани потоци, човек да не каже нещо...
  Предния пост го споделих, след като бях сънувал за пореден път вариация на споделения в самия пост сън, който съвпадна синхронично с поста на Насти.
  Самият сън се състоеше в това, че имаше инвазия на извънземни на Земята.
  Но, по-интересна ми беше съзнателната ми реакция в съня, както и, разбира се тоталното "потъване" в свръхреалистичността на преживяването.
  Отново екшънът в съня започна след неква обикновена, ежедневна ситуация. Погледнах към Петрич, докато се намирах на улица в Сандански. Ок, ама после в небето видях силуети на летящи обекти. Като се загледах, разпознах хеликоптери. До тук ок. Да, но в един момент един от хеликоптерите избухна както си летеше. В този момент изтръпна цялото ми тяло от страх. И имаше защо...защото в следващия момент видях извънземен кораб да профучава в небето над мен и да "сваля" още почти всички хеликоптери, които виждах.
  Иначе осъзнах частично, че сънувам, точно в този момент, но това очевидно стана доста след началото на съня (времето в съня е относително спрямо реалното време докато спя. Най - вероятно сънят ми е бил в рамките на няколко минути по време на последната REM фаза при спането).
  Както описах в предния ми пост, този път след мигновения преход до ситуацията на "разчистване" от живи хора, извънземните баха пуснали и дронове, ама такива дето са като роботизирани тостери!!! хихихи.
  Обаче преди да излезна по улиците, за да се опитам да направя нещо по въпроса с "тостерите", бях заедно с хора, които все още не сме "прихванати и терминирани". Странното този път ми беше, че и съпругата и децата ми бяха с мен. Някак бях успял да ги доведа до заводското хале, в което се укривахме. Наложи се да се разделя със семейството ми. Съпругата ми се разрева, както тя си може, ама не виждах друг вариант в онзи момент. Излезнах извън сградата и привлякох вниманието на "тостерите" и почнах да тичам по улиците, а останалото от историята на съня вече го споменах в предния пост.
 4. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Хихихи! Е кво си се чудила?! Ако знаеш колко хора сънуват извънземни, летящи чинии и др.
  Някой пък споделят, че са имали и срещи в астрала с извънземни, след като са били засечени 
  да наблюдават кораба. 
  Ама докат не решат да се покажат в сетивния ни свят, то ще си станат само сънища. Знае ли се дали наистина има извънземни? Аз не мога да го твърдя, независимо, че съм сънувал истории с извънземни!
  В някой сънища дори съм имал и прекция на тялото. Дори усещах студа, или вятъра докато тичах. 
  В един даже, докато се усетя, че сънувам, тичах, щото бяха пуснали дронове при атакуването на Земята. Ама като осъзнах, че сънувам, скочих на една ниска телефонна кабинка, като тези на Булфон. Седнах отгоре и загледах кво се случва, ама така и се събудих, щото се присетих че сънят ми е вариация на подобни, запчнали като цикъл преди 10 години.
  Иначе не знам каква трябва да е символиката на извънземните, еле па корабите им. 
 5. Like
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Винаги, всичко ми е полезно.
                                                Благодаря! 
 6. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Шеф-Голем Шеф- Дете- в скута. Прилича ми на цикъл, свързан с карирерното развитие и "освободена мечта" в съня, която преживяваш и "затвърждаваш" с "изядения бонбон". Ах, колко сладък бонобон, но подсъзнанието ти не го изрича, ама "витае", несподелено - "А, струва ли си?". Така или иначе, не описваш нито една емоция, която изпитваш в съня. А те, видът им,  носят по-голямата част от "посланията и отговорите от подсъзнанието ти". 
   
  Носим обувки, за да не нараним ходилата си. Ние принципно сме изправени и контакта ни със Земята става в точката на ходилата ни!
  Да си без обувки, според мен, е символ на "заземяване", а ти щом си често без тях, а пък и неистово "търсиш магазини, за да си набавиш", би трябвало да е проблеми със "заземяването", които съзнаваш, че трябва да решиш, но тъй като вече в съня си си се лишила от обувки, то значи, че можеш повече, но не го правиш.
  "Заземяването" често е просто да живееш живота така, както са условията, без да изпитваш тъга или гняв заради самите условия.
  Просто лична интерпретация! Надявам се да ти е полезна!
  Успех!
 7. Like
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Здравейте, отдавна не съм писала. Надявам се, всички да сте в добро здраве!
                    Моля само ако някой има тълкуване на следното да помогне - много често сънувам, че съм без обувки. Както вървя изведнъж се оказвам боса, започвам да търся магазини или други места, от които да си набавя и в повечето случаи не успявам. Това се повтаря доста често в сънищата ми в различни варианти,  не мога да разбера какво означава и затова го споделям.
             Благодаря!
           Бъдете здрави!
   
   
 8. Like
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Интересно е да! Благодаря - препоръчвам го!
 9. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  По мое мнение, най-красивото душевно+духовно преживяване, което човек може да изпита тук е осъзнаването, че самият той е плод на сбъднато желание!
  "Интереси:освен всичко друго и писател :)" - хубав интерес си споделила под аватара ти!
  Виж една твоя колежка-писателка какви красиви историики-приказки е написала 
  http://neobyatnotogovori.com/index.php?idpub=11&book=1&fbclid=IwAR21wEtX4ykJDUWTdcXBoWpXDAPl0X0BV0DGPcZouqkJDxKeVqKgxynSids
 10. Like
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Знаех си, че мога да разчитам на теб! Благодаря за жокерите!
  / А това за звездите трябва да го направя, и без това ще има падащи звезди, може даже и някое желание да ми се сбъдне/
 11. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Насти, бе то като се замислих, бих могъл да ти споделя малко "жокерче", което малко ще "ограничи" свободната ти интерпретация на предносподеления ти сън, но пък се базира на доста изследвания на съновиденията.
  Дори в случая ще ти е полезно да прегледаш тази тема - 
  Защото в нея сейсал и мона споменават за архехипните сънища, онези "особените", от които е и твоя!
  "Жокерчето" е, че в твоя сън имаш - "Река", но реката не е течаща вода, а е "Поток".
  "Старецът" е архетипен образ, отразяващ "Мъдростта", а щом е в "тъмни дрехи", значи е "недостижима" към момента на съня, "неосветена от ума ти".
  "Скалата", независимо, че е отвесна, стръмна, е "Твърдина", "Позиция", "Гледна точка", която е "високо над Потока", т.е. е съновното място на "наблюдение", от което можеш да "видиш" по-цялостно "нещата".  
  П.П. позволих си да коментирам, щото се сетих, че в доста "практики" за себепознание се препоръчва да "се върнем" към детството си. А ти, не знам дали ти е направило впечатление, но се "движиш" в тази насока. Браво! В спомените от детството си можем да "открием доста истини", които като възрастни сме забравили! Успех отново!
 12. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Насти, този сън е "мнооого дълбок". Изнесъл е до съзнателното ти възприятие съдържжания, които са част от друго ниво на съзнание, до което непринудената душевност на детето има пряк достъп.
  Не мога да си позволя да изкажа моята интерпретация на съня! Прости ми, но това вече е прекалено дълбоко отворено като достъп, а да го коментирам - тази отговорност не мога да понеса сам пред себе си!
  Препоръчвам ти да "запазиш" единствено за себе си този сън. Типично по детски да си отделяш време преди лягане и да съзерцаваш звездите!
  Собственото ти тълкуване и разбиране в дълбочина на съня само ще си дойде! Само си "отвори ума", забравяйки всичко познато.
  Успех!
  П.п. припомни си стихотворението на Яворов - "Две хубави очи".
 13. Like
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Имам и още един сън, за който се сетих. Не знам колко бях голяма, може би към седми клас, но никога няма да го забравя. Беше вечер и аз бях на ръба на една скала, а долу имаше река, до мен стоеше един стар човек с дълга сива брада, облечен в черно. В ръцете си държеше нещо като жезъл. По едно време го вдигна към небето и проговори :
          - Там, горе няма нищо, за тебе!
            Тогава започнаха да падат звезди в реката, той ми посочи на там и каза:
           - Ето това е за теб!
  Само това се сещам.
  / И на мен ми е приятно да си говорим - успокояващо ми действа /
   
   
 14. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Така изглежда от твоя гледна точка!  не е "винаги"...
  Не за друго, а защото имам лична опитност в проблема, пробвал съм различни реакции и съм си установил някаква най-адекватна лична реакция. Споделяйки я с теб се получава резониране, защото в този аспект сме на една вълна и се получава известно качество на комуникация.
  С друг човек, който е на друга вълна, няма да се получи така... такова е в живота, "+"ове и "-"уси.
 15. Thanks
  nastty got a reaction from kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Едно оооооооогромно благодаря! Много се разчуствах и някак усещам, че това е вярно.
  Чудя се само как знаеш винаги какво да кажеш? 
   
 16. Like
  nastty reacted to mecholari in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  В символизма на Учителя, умът е детето. Духът и Душата са Бащата и Майката, а детето е умът, което когато се научи да ги слуша се докосва до тяхната красота. Въпросът е, че умът слуша като вижда с образи. И сънят ти показва именно това, била си и друг път там но необходимо е точно да се научиш да прехвърляш образите в трайната памет, необходимо е да обръщаш повече внимание на това, да се стараеш да запомняш.
    Сега, след около месец моя близка ще завърши обучение за "развитие на супер мозък", много техники за запомняне, като бонус в края ще бъде как да си запомняме сънищата. Обещавам тогава, защото се интересувам живо, да я споделя и напиша тук тази техника. До тогава сутрин преди да станеш в първите няколко минути се опитвай да си спомниш сънищата, да ги преговориш. Можеш ако имаш време да започнеш да си водиш и дневник за тях. Но все пак както показва и съня, по-особените по-лесно се запомнят.
  "Нямам време за теб...", означава :намирай време.
 17. Like
  nastty reacted to Ники_ in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Най-често сънят е опит на психиката да се освободи и да отработи натрупаните в ежедневието стрес и тревожност, проблемите, страховете.
  Много често не само ежедневието ни е стресирано и тревожно, пълно с крайна емоционалност, ами и съня.
  Всички имаме опитност с тревожните сънища, от които се събуждаме напрегнати, схванати, с навралгично-телесни блокажи в тъкани и нервни плексуси - в гърлото, корема и пр., особено след кошмарни сънища.
  Често обаче тревожността е почти незабележима, а и отделно от това, ние сме до толкова свикни с нея, че тя е станала за нас наше нормално състояние.
  Даже се стига до там, че когато човек се освободи за мигове, или за минути от тревожността, от напрежението, за него едва ли не, това състояние се явява ново, неестествено някак си, като не от неговия свят - състояние на мир, покой и блаженство.
  Та сънищата често предизвикват онази тиха, дълбока, но мощна тревожност, която повечето хора не усещат, но която в същото време ги блокира - телата им, енергетиката им.
  В следствие на което техния ден е изнервен, крив и болезнен, като дори за болката не си дават сметка. Раздразнени от тази вътрешна болка, от психо-емоционните блокажи, от преживяното на сън, което ги е напрегнало, те си го изкарват най-често на околните, на близките си, на колегите си...
  Какво де'факто се получава?
  Тревожността и напрежението в нас, от ежедневието, натежава и психиката прави опити в и по време на сън да се освободи, чрез преживяване на определени сънища, които обаче на нов ред напрягат и ни блокират, което следствие става нова причина за нашето раздразнение и лошота, защото е болезнено и дисхармонично.
  Такава е нашата реакция, съвсем първична и несъзнателна.
  Ето защо човек бива да освобождава психическото и физическото напрежение, бива да освобождава тревожността и стреса, ядовете...
  И това е един не лек процес, защото в корена му са страховете отнасящи си до живота ни и до щастието ни - искаме да живеем и да сме щастливи, респективно избягваме рисковете некомфортността и болките.
  Тези неща са основните причинители на стрес и на тревожност във всяко същество - непрекъснатата борба, непрекъснато желание и непрекъснат страх, дори в съня.
  Дори сънят ни е неспокоен и често е изпълнен с неосъзната тревожност.
  Казват за определен тип сън, че е близък на медитацията и това е точно така.
  През ноща все пак, Господ така е сътворил нещата, че психиката да си отпочине поне за малко, в сън без сънища.
  Случвало се е на всеки - да спи като "заклан".
  Ако го няма този тип сън, съществото не може да си отпочине и ежедневието би го убило.
  Лошото е обаче, че този тип сън не е достатъчен (макар да се случва всяка нощ за кратко) и съществата не премахват тревожността, яда си, болката си, страховете.
  Ето защо страданието им продължава, стареят, боледуват и умират.
  Не са свободни от напрежението.
  Ето защо човек трябва да се учи да се освобождава, да премахва и да трансформира яда си, страха си, желанията, но това не е възможно без себепознание и без да се размишлява дълбоко, без да се търси истината и без да се прониква в дъбочината на съществото (сърцевината), където да се открие същността, основната и вечната.
  Тези неща са последните четири стъпки от осемстепенната Йога, систематизирана и изложена от Патанджали.
 18. Haha
  nastty reacted to catch22 in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  „Вървял един ден Конфуций из гората с учениците си много умислен и мълчалив. Те никога не го били виждали такъв, чудели се и накрая попитали какво има.

  - Тази нощ сънувах, че съм пеперуда – отвърнал Конфуций.

  Учениците се засмели:

  - Какво толкова странно имало в това.
   
  Конфуций продължил:

  - И сега вървя и си мисля дали пък в момента пеперудата не спи и не сънува, че е Конфуций….“
 19. Like
  nastty reacted to mecholari in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Как се пресъздават сънища, за които няма общоприети понятия? Необходими ли са някому, освен на този, който ги сънува?
  Тази нощ сънувах, че отивам в свят , в който формите са в млечно бял отенък. Аз се учех да вървя в него, а това е като да вървиш по тавана, с който нямаш добро сцепление, той е целият в скреж и ти сам създаваш необходимата гравитация. Страхът те дърпа с главата надолу и единствения начин да приближиш тавана е да се успокоиш и отпуснеш, ходилата приближавайки го от самосебе си. Пишейки тези редове, сякаш това не е волята а намерението...
  Когато срещна дъволът в съня си, старая се вътрешно да не трепна от страх, изпълвам го със светлина , поразявам го със кръст... Тази нощ бе „залепен“ и на върха на главата ми. Посегнах да го хвана, а той отвори уста и захапа ръката ми... Продължих да го тегля и дърпам като пипало на октопод имащо свойства на ластик, хлъзгащо и приплъзващо се. „Исках да го изхвърля“ далеч от себе си, докато формите не станаха отново млечно бели и в спокойствието се родиха златни мънички чертици, като звездите по Млечния път...
  Мислейки за енергията, „събуждайки се“ сетих се за едно мое стихотворение:

  САМОДИВСКО

  Снежно белите ръце,
  потопих ги в кърваво сияние.
  Светлината даде и Ми взе...
  Златно съзерцание...

  Снежно белите нозе,
  изподрах, разкъсах рани.
  И поих калта
  в стъпки изтерзани.

  И сега вървя
  парлява, и боса.
  Мокри ме дъжда...
  Скръб в сърцето нося.

  Символът Скръб тука е Състрадание.
 20. Like
  nastty reacted to mecholari in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Току що намерих нещо, което може да интерпретира сънищата за Юпитер от част 5 на темата в едно надградено ниво. Т.е. освен, че се намери астрономическото събитие на видимото небе, успях да разгадая защо в моя сън виждам ярката Венера, която се превръща на Юпитер. Имаме трансформация на планетите... Любовта превръща планета на Юпитер?
  ...най-напредналите човешки души като общност ще се издигнат в свръхприродното царство на ангелите при поредната планетарна трансформация-когато Земята ще се прероди като Юпитер...
  Книга „Учението на ББ- том 2“.
 21. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Насти, въпросът, който задаваш е доста дълбок и "отива" чак до най-съкровенните кътчета  на убежденията ни. Там всичко е въпрос на чиста, детска, наивна Вяра!
  За това от всички "пластове" този го наричат Съкровен( вж.значението на думата и ще си го представиш).
  Там е добре да си сама с БОГ, защото това е "ядрото" ти. 
  "Съществуват " ли наистина тези "хора от сънищата"? Избери си отговорът и не го споделяй! Не оставяй "чужди" неща в "съкровеното" ти, там ти е "двигателя на колата", която си дошла тук на Земята да се научиш да я "караш"..
  На всяко дете му е споделяна "магията на падащата звезда", но с условие да не издава желанието си!!! 
 22. Like
 23. Like
  nastty reacted to kipenzov in Хермес Трисмегист. Херметизъм.   
  "За логиката и мъдростта

  Млад евреин отишъл при известен ню-йоркски равин и заявил, че иска да изучи Талмуда.

  - Знаеш ли арамейски? – попитал равина.

  - Не.

  - А иврит?

  - Не.

  - А Тора изучавал ли си в детството?

  - Не, рави. Но вие не се вълнувайте. Аз завърших философския факултет в Бъркли и скоро защитих дисертация за логиката във философията на Сократ. Сега, за да запълня белите петна в моите познания, искам малко да понауча Талмуда.

  - Ти не си готов да учиш Талмуда, казал равинът. – Това е най-дълбоката книга от всички, написани от хората. Но ако настояваш, ще ти направя малък тест по логика, справиш ли се, ще се занимавам с тебе.

  Младият човек се съгласил и равинът продължил.

  - Двама човека се спускат в комин. Единият излиза с чисто лице, другият – с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?

  Замислил се младият философ, сбърчило се челото му:

  - Това логически тест ли е?

  Равинът кимнал.

  - Естествено, този, на когото е мръсно лицето.

  - Неправилно. Помисли логично: този, който е с мръсно лице, ще погледне този, който е с чисто, и ще реши, че лицето му също е чисто. Този, който е с чисто лице, ще погледне този, който е с мръсно и ще помисли, че лицето му също е мръсно. Затова ще отиде да се измие.

  - Хитро измислено! – възхитил се гостът. – Хайде, рави, дайте ми още един тест!

  - Добре, младежо. Двама човека се спускат в комин. Единият излиза с чисто лице, другият – с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?

  - Но ние вече го изяснихме, този с чистото лице.

  - Неправилно. И двамата ще отидатда се измият. Помисли логично: този, който е с чисто лице, ще погледне този с мръсното лице и ще реши, че лицето му също е мръсно. А този, който е с мръсно лице, ще види, че другият отива да се мие, ще реши, че и неговото лице е мръсно. И също ще отиде да се измие.

  - Виж ти, не помислих за това ....Поразително, допуснах логическа грешка. Рави, дайте ми още един тест.   

  - Е, добре. Двама човека се спускат в комин. Единият излиза с чисто лице, другият – с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?

  - Ами, и двамата ще отидат да се измият.

  - Неправилно. Нито един няма даотиде да се измие. Помисли логично: този, който е с мръсно лице, ще погледне този с чистото и няма да отиде да се измие. А този, който е с чисто лице, ще види, че този с мръсното лице не отива да се мие и ще разбере, че собственото му лице е чисто. Затова няма да отиде да се измие.

  Младият човек се отчаял.

  - Но миля ви, повярвайте, аз мога да изучавам Талмуда! Попитайте ме нещо друго!

  - Е, добре. Двама човека се спускат в комин. Единият излиза .....

  - О, господи, нито един от тях няма да отиде да се умие!

  - Неправилно. Сега убеди ли се, че знанието на Сократовата логика не е достатъчно, за да изучаваш Талмуда? Кажи ми, как е възможно двама човека да се спускат в една и съща тръба и единият да си изцапа лицето, а другият - не? Нима не разбираш? Целият този въпрос е безсмислен, и ако ти загубиш живота си, за да отговаряш на безсмислени въпроси, то всичките ти отговори също ще бъдат лишени от смисъл."
 24. Like
  nastty reacted to Иво in Хермес Трисмегист. Херметизъм.   
  Хермес Трисмегист

  Хермес Трисмегист е една изключително интересна фигура в древната история. Наричан е още Хермес ТрижВелики, защото е тройно велик, велик в трите свята: физически, духовен и божествен. Учените му преписват основите на повечето съвременни науки като астрономия, химия и медицина. Алхимиците казват, че той е основателя на алхимията и астрологията. Суфите смятат, че един от древните велики учители на това, което сега се нарича Път на Суфите. Херметици считат, че той е дал 7-те ключа, които отключват всяка врата на Небето и Земята. Други изследователи (например мавританския историк Саид от Толедо починал 1069г) твърдят, че в различните култури Хермес е бил наричан с различни имена: в древен Египет – Хермес и Тот, сред евереите и в Библията – Енох, а сред арабите – Идрис. За латински аналог се смята Меркурий. В архивите на Школата на Беинса Дуно се пази информация, че Хермес е един от великите Учители на Бялото Братство.

  За жалост голяма част от неговите трудове са изчезнали, а се твърди, че е имало томове. Основното произведение, от което са останали свидетелства е Кибалион (Изумрудения Скрижал и Корпус Херметикум са други два трактата, които също са запазeни и се твърди, че са от Хермес). В Кибалион се предават 7-те херметични принципа. Според някои изследователи те са в основата на музикалната динамична медитация Паневритмия. Това изглежда логично, тъй като Хермес е смятан за откривателя на флейтата и човек, който е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях. (виж например “Суфиите”, Идрис Шах, стр. 231-235. 2003г)

  И досега Хермес се свързва с древната мъдрост и връзката между човека и Висшия свят. Термина “херметичен” идва от неговия древен създател и означава таен, заключен. От там идва и твърденията, че древното знание е херметично или както бяхме споменали в друга тема, то може да бъде достигнато само с нужните ключове и умение за тяхното ползване. А умението се придобива с работа и практика.

  Знаете ли нещо повече за Хермес и знанието завещано от него?
 25. Like
  nastty reacted to kipenzov in Как да тълкуваме сънищата си? Част 6   
  Е, когато човек започне да има съновидения и за други светове, вече не си позволявам да казвам много. Защото тълкуването го правя от моята гледна точка - тук в този свят. 
  Единственото в такъв случай, което би ти било полезно е да се отпуснеш, без напрежение да "пребиваваш" в съновидението. Помага за този ни свят, има тонизиращо въздействие.
  Другия път, когато си в подобен сън, опитай се да си погледнеш ръцете, ако имаш усещане и за тяло към момента на съня.
  П.п. Радвам се, че нещата са се "поразвързали" при теб, че бая ги беше "оплела" с интензивните ти чувства!
×