Jump to content
Порталът към съзнателен живот

kipenzov

Участници
 • Общо Съдържание

  641
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  35

kipenzov last won the day on Май 27

kipenzov had the most liked content!

1 Следващ

За kipenzov

 • Ранк
  Приятел на Портала

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

2256 посещения на профила
 1. Медиите не са загинали! Загина качествената журналистика в тях, или поне само единици останаха. И то подобни журналисти не са "оперативни". Станаха "шефове" и вече "играят хорото на капиталодържателя". Но има и добри новини. И то точно от влиянието от наличието на Интернет произтичат. На Стойчо Керев предаването - "Новото познание" го качиха на екран, заради рейтинга. Един реванш за "свалянето" му на "Въпрос на гледна точка". Май гражданското общество се премести в Интернет, независимо от промяната на икономическия модел (съвременен феодализъм , според мен).
 2. Зависи кой(какво) е Учителя! Има един Учител, който те учи и в който живееш - Животът! Може и в един човешки живот! Зависи каква е на човешкия живот! Ако е да откриеш основите на човешкия живот, то вече има достъпна доста информация(не само след сърфиране в Акаша). Ако "основата" е различна от основата на човешкия живот, то Взорът на човек ще е насочен в "бъдещето", но не и тук и сега! Различни "стоки", различни "цени", различно вътрешно усещане на "носителя на правото за живот"! Различни човешки Идеали! В това е друга разлика в мирогледите ни, Станимире! Аз "преследвам" "Свободата", а ти "Служенето"! И не мисля, че това е проблем?! Въпросът е да има Уважение! Цената за Свободата е, че не мога да управлявам мен си и хора, щото не обичам да се подчинявам, но за сметка на това ми е доста "широк мирогледа". Цената за Служенето е, че мога да управлявам себе си и хора, но за сметка на това ми е "стеснен мирогледа". П.П. И да! по пътя към Свободата, няма как да не "минеш" и през "падането". Ама, за да паднеш, требва да си бил и нависоко преди това! А Горделивостта, Завистта, Злобата, Похотливостта и т.н. са все предизвикателства за преодоляване! Първо "виждайки" ги у другите, а после "да ги открия" и в мен.
 3. kipenzov

  Божията прошка

  Да оставим БОГ настрана за момент, защото всички живеем в Него! Ясно е, че ввсичко произтича от Него(Източника, Точката, Частицата)! Е какво сме, ако не копия на по-съвършените ни същности?! Откъде ще се пръкне този инстинктивен стремеж за растеж и развитие?! От какво "събитие", телеологично(като бъдеща цел, самопораждане), ще се проявява архетипната история за "Вечното завръщане"?! Всичко е Симулакрум (копия на оригинала) иначе няма условия за "Каквото горе, това и долу"! Еййй, радвам се, че сподели тази представа! Радвам се щото ми е приятно да срещна и друг да може да си представи "съществуването" на форма отвъд времето. Това повечето могат да си го представят, но не могат "да вкарат" и движението, а Формата да стои неизменна и така да са оформи представата за Принципите на изграждане на Структурата!
 4. "Изобщо човешката енергия може да се разработи в три направления: в широчина, която дава стабилност на характера; в дълбочина, която дава активност и предприемчивост; във височина, която дава стремеж и полет на духа" от предложения линк за Гордост и тщеславие Донка, не знам дали знаеш, че е трудно да се дели. Примерно 3/2. Това едно и половина е Таткото - "Мама е номер едно, а Тате - едно и половина" "Великата майка" е едно - хоризонталното. Това е "периферното мислене" на женското. "Великият Баща" е двете половини на вертикалното, след равнината на хоризонталното. Това е "тунелното мислене" при мъжкото. Две посоки - хоризонтала и вертикала. Ама три "направления". Душа, Дух в потенция или латенция. П.П. Има и три ЛОГОСА - на Кибела, на Аполон и на Дионисий, които добре са описани от Ал.Дугин в това интервю - "Ноомахия – битката на умовете. Логосът на цивилизациите" а може и просто това в орфизма - Хиерогамия а иначе 2-та 3-ъгълника като се "съединят" се получава много стар символ, който евреите го наричат "Звезда на Давид", ама е доста по-стар от еврейството. Както и "Свастиката на Четирите Елемента" дето им се "изсипа на главите". Вероятно като отговор за "експропеирането" на символите и Горделивостта зад Гордостта?!?, която умело "интерпретират и налагат" под формата на Жертви - пасивни жертви, който заслужават възмездие, което си е прикрита Агресия. Макар, че полярното на това е, че Жертвата им е, за да се обедини(глобализира) света. Един Бог знае!
 5. Наистина са доста! Хубаво е Всички "да си ги виждаме", ама повечето го правят като "ги виждат единствено у другите"! И всички довеждат до потискане на творческата енергия( вкл. и сексуалната!). Вероятно не за друго, а за да се научим как да използваме тази енергия! А не да "бягаме" от нея, бягайки от нас си! Ученето става по два начина - с показване(личен пример) и с научаване на правилата. Едното дава свобода на Личен Избор, второто "изисква придържане". Не можеш "да дадеш" Свободата на друг човек, ако не си си "я дал" и на Себе си. Всеки греши! Някой обаче след много грешки, предпочитат да започнат да следват правила, а не да ги открият "пробвайки". Потискат Гордостта си, защото след "направените грешки" самоагресивно "губят" усещането си за достойнство и чест, след "съпоставката" с "клишета(,които) са ни набити в главиците", ама и ние сме се "съгласили" те да са там, дори и несъзнателно. А всичко е въпрос на самоуважение и самоувереност, добивани чрез куражът да се "изправиш", след като си "паднал". До следващото "претопяване" на Гордостта, Честта и Достойнството и смиреното начало на новия "цикъл на растеж и развитие". Корективът за "грешките" е във взаимодействието с другите и със средата( единствено е второто, ако си в Един-Е-Ние, извън обществото и "цивилизацията", ама това са изключително малко хора)
 6. kipenzov

  Божията прошка

  А страхът да загубим "постигнатото" в умствен план, колкото и да се кривим как да го наречем си е "Малодушие". Голямата Душа е захранвана от силен Дух! Силния Дух се крепи на Истинна Вяра! При Истинна Вяра, страхът, че ако рестартираме ще се получи нещо кофти, отпада от самосебе си. При Истинна Вяра, това което ще се изгради наново, ще бъде по-добро копие на предишното! П.П. Ако си сътворил къща с всичките налични тухли, то за съграждането на нова къща ще бъде със същите тухли! Единственото ново ще е Формата на "Къща", но Идеята ще е същата - "Място, в което Живееш"
 7. kipenzov

  Божията прошка

  Отваряне за Новото. Ново раждане. И така..... до следващия скок към Вечността.....
 8. Това "допълнителното", е Горделивостта! Това е "отишлата" в нереалистична проявеност Гордост, което се получава, когато няма Или по-краткото - когато проверката ни в реалността "се диктува" повече от това, което ни се иска да виждаме, а не от това, което СМЕ. Така се "раждат илюзиите" за собствената ни значимост. "Добавената стойност" за компенсиране! В Живота НЯМА отрови, има ДОЗИ!
 9. П.П. А иначе ако има желание за "ОТКРИВАНЕ" на още "Врагове", ето в тази статия - "Основните ми врагове са вътре в мен. Горделивост и самоунижение", с психоаналитичен подход е описано доста добре причината за възникването на Горделивостта, но през "лакмуса", че това е "ВРАГ", което не споделям. Поне аз! Според мен е "Предизвикателство" за преминаване!
 10. Донка, гордостта е производна на самоуважението. А реалистично изграденото самоуважение се дължи на адекватни действия и постигнати положителни реални резултати от тях в Света. Дали това бива постигано от следване на определени съвети само в един два текста или като цяло от изучаването на целокупниия Живот е въпрос на индивидуален път. Не знам за какви "разновидности" на гордостта говориш, но предполагам, че щом ги описваш като "преодолени", то става въпрос за полярно проявени в характера крайности. Негативната Гордост е Горделивост. То и в езика ни това си е показано като "звучене".
 11. kipenzov

  Божията прошка

  Първоначалната ми реакция беше, че "да простиш на Себе си", като израз, който използвах, е точно поемането на отговорност за собствените действия и минали такива. Ама като се замислих (пуснах в ума си да се движи) , самото значение малко се раздели. "Поемането на отговорността за живота ни" е по-скоро следствие на "прошката" и към самите нас. Един вид, "прошката" клони към вътрешно изживяване на Катарзис. Некво "разтваряне на отминали напрежения", "успокояване" на потиснати кофти спомени, приемане... некъв микс общо взето. А поемането на отговорността е последствие на това. Виж на колективен план вече е доста по-сложно и аз поне мога да си шляфотя, но няма да е обективно, щото не съм подготвен добре по темата. Щото Един път - Времето тече доста по-бавно при реализирането на промяната на това ниво. Даже колкото по-голяма е соц.групата, толкова по-ниска е скоростта. А второ - едно е един човек с некъв микс от родови духове и среда, в която е "извайван" и се е "изваял" чрез изборите си, а друго е множеството от всички хора в соц.групата. Сумати "родови духове", обединени в "племенни духове"( македонци, шопи, лудогорци, мизийци, Габровци...), формирана народопсихология, регионални и континентални "сборни" духове.... .... и така до плана на "Духът на Времето"(поредицата от филми с това заглавие са впечатляващи, Zeitgeist). Цивилизацията.
 12. Тука не разбрах "връзката"! Гордостта в некъв негативен аспект ли я "споменаваш"?!?! Нима ти не си Горда пред Себе си, че живееш, практикуваш, както си посъветвана в Беседите?!?!? Че живееш Живот на "хрисима християнка"?!?! Аре да не оБъркваме "Гордостта" с "Горделивостта"!!! Както и Егоцентризмът да се оказва лошо проявен Егоизъм, а не обратното, и така и двете понятия да са в негативна конотация, а не само егоизмът.
 13. kipenzov

  Божията прошка

  Вече казах, че не ми са повтаря циклажа от темата за "Нещото, което може да обедини българите"! Просто най-трудното нещо е да Простим и на Себе си, ама за това се иска да сме се "погледнали" реалистично какво сме! Каква е "реалната ни стойност", а не "добавената"! Какво реално можем и правим, а не единствено това, което мислим, че ще направим. Както са казали старите хора - "Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая!"
 14. kipenzov

  Божията прошка

  Не е въпросът "правилно ли е", "точно ли е" или не, както "изгаря от желание и го прави - "посочва", "педагожката в Теб". Просто е вариант на избор за подход за позитивно самопрограмиране (НЛП)! А "изборът" е оставен на четящия редовете, без "уклон" в неква насока. Когато използваш думата "Липса", това определено фокусира съзнанието върху представата за "нямане"... и "блокажите" не закъсняват...... Както става и с "плодовете" .......за "ядене"....
 15. kipenzov

  Божията прошка

  Всяка Идея може да се прояви в множество форми. Както и в една Форма можем да "открием" доста Идеи. Дори и Идеята за "Дух"! Ако "задълбаеш" малко ще видиш, че има Една Основна Идея ("Живот") и множеството на Производните Идеи. Основната Идея е основа на Производните Идеи, а те са проявени чрез един билюк проявени Форми. Включително и формата на "осъзнаване", "наблюдаване", отразяващи Идеята - "Взаимодействие със Цялото" и т.н. като част от Целокупното. Просто Идеите са на "по-високо ниво" в "йерархията на Проявата", такава каквато хората можем да осъзнаем. До тук съм стигнал поне аз, докато съм си изследвал съзнанието си. Това не значи, че няма и Нещо повече от Идея, "нагоре". А пък за Чувството не коментирам - там е Сакрална зона, дето не се споделя говорейки, а действайки.
×