Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Inatari

Участници
  • Общо Съдържание

    2750
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    15

Репутация Активност

  1. Like
    Inatari got a reaction from Ahmet in Материалното положение в България   
    Мона , така е . Наистина сега се осъзнаваме като гражданско общество . Сега порастват и политиците ни и още много други неща .
    Хората са изтощени от всякакви политически режими .
    Естествено ,че на много от нас представите за Западно - европейските страни са едни , а в действителност са други нещата .
    Много хора никога не са напускали пределите на България , не знаят как е там в Западно-европейските страни .
    Но и много хора са пътували , работили , учили там .
    За духовността в България , за душата в изкуството ни ,в отношенията ни във всичко има за какво да ни завидят .
    Ние има много да се развиваме , като държава , вътрешна и външна политика , законодателство , изпълнителна и съдебна власт . Дори и като гражданско общество .
    Но факт е ,че на Евровизия първите 10 песни и изпълнители бяха все от Източно -европейските държави .
    Знаеш ли докато бях в Щатите , много пъти са ми казвали '' Ти си източно - европейка , нали ?"
    Това , много ме изненадваше . И ,когато попитах по какво са познали ,не веднъж са ми отговаряли , че са много елегантни жените от Източна Европа ,с много богата душевност , силно духовно присъствие . Много различни хора са ми казвали това , от различни социални кръгове , с различни професии и дори различни националности .
    За проституцията , нямам кой знай какво наблюдение . Ще си имаме закон и за това , всичко по реда си .
    За България предстоят хубави времена , с много труд и дух и смелост ше си заемем мястото в Европа . Но ще видите ние ще променим много от консервативността и нравите по статукво . Както и Македония и Сърбия и Хърватската република .
    Дори след 5 години Европа ще бъде с много по - различно лице .
    И досега виждам изненаданите лица на англичани , французи , германци , когато видят красивите неща , уникалните неща в България .
    Баща ми е живял 3 г във Франция , пътувал е и работил в Германия много , както и В Швеция и Белгия и Австрия и ми е разказвал много за нравите там . За начина по който гледат на България и Българите и аз не съм очарована , никак дори .
    Но смятам ,че има много талантливи и способни хора в България . И аз съм с тях ,давам всичко от себе си ,за тях. Каквото ще да става.
    Критиките са нужни ,дори те трябва постоянно да присъстват в пресата , да държат будно обществото ,да бъдем едно взискателно и будно гражданско общество.
    Неслучайно всичките ни "забавни "предавания и шоу- програми имат политическо звучене . Просто това е един вид рецензия за политиците и държавниците , в открит текст или под формата на скеч .
    Знам , че се развиваме в правилната посока , едни от най - трудните крачки сме ги направили . Предстоят още много планини за изкачване и всяка от тях е труден, съдбоносен връх.
  2. Like
    Inatari got a reaction from Ahmet in Материалното положение в България   
    Ами аз пък си мисля , че е много неразумен избора на момичето , за стриптизьорска работа . Независимо от положението в България . И проблемите със семейството й.
    Не бих могла да критикувам , единствено да се опасявам за нея и нейното , по - нататъшно развитие .
    Веднъж една моя приятелка ,при това много талантлива и от семейство на също интелигентни и талантливи хора , реши че ще изкарва допълнително пари ,заради студентската си такса като позира на интернет камери гола или по бански. И ми разказа как половината Витиз се занимавали особено услиено с тази работа . Аз положих нееднократни усилия да я предпазя и да я накарам да си промени решението и накрая наистина успях . Тя в момента завършва академията и се занимава със целия грим и макияж в един театър . Радвам се ,че успях да й помогна да намери сили да се справи с това . И тя много се радва.
  3. Like
    Inatari got a reaction from АлександърТ.А. in Глобализацията - братство между народите или световно господство?   
    Глобализацията върви под ръка с още едно понятие, а именно "мултикултурализъм". Това е явление, което има и много неприятни последици от културна гледна точка, загубата на идентичност и асимилирането на определени етноси беше нещо, което силно ме занимаваше през 2010 година. По-точно живите култури и живата идентичност от гледна точка на културното наследство на Тибет беше тема на една дипломна колекция, която правих.
    Мултикултурализмът като резултат от глобализацията има и позитивни страни, но като цяло е един тюрлю-гювеч от естетики и това е прекрасно изразено в еклектизма в модата, особено в бързата мода.
    Идеята за братство, единство на нациите и обединено човечество от позицията на съвременността са  толкова далечни, че не знам кога всички ще бъдат всичко това, взето заедно без да накърняват културната си идентичност, даже държавните си интереси или спецификата в  лицето на всеки един отделен народ.
  4. Like
    Inatari got a reaction from АлександърТ.А. in Може ли бог да унищожи себе си?   
    Поне пишете Бог с главна буква, че това е като да пропуснеш титлата "професор"," доктор" и незнам още какво пред нечие име.Седнали ми да се чудят дали Бог може да унищожи Себе си. Ами да за света това е тоталният край на съществуване.
    Но дори и това да стане, тоталният хаос, пак ще се роди нов свят в него. Хората откриха нови планети в 21 век,що за срам.
    Те седнали да се чудят дали Бог можел да унищожи себе си. Не разбрахте ли? Ние сме пеленачета в развитието си, така както е поставена човешката раса в момента е на 10 000 години,от които съзнателни 2000 г./от раждането на Исус Христос/ какво имало преди това, не е толкова важно, а какво ще има след това по- скоро. Ние творим бъдещето, една малка, миксроскопична част от бъдещето. Нека всеки се труди в неговата вселена и всичко ще е ок. Ето какво даде на човечеството Бог чрез своя Син- съзнание,за добро и зло.Това е гарантирано.Тогава Божественият план работи. Скоро няма да има потоп, няма да ходят мъртви по земята и така. Ще живеем щастливо с единия крак в друга вселена още цял век.Векът, в който технологиите ще бъдат подчинени на човешкия дух, ще работят заради него.Какво по- хубаво време за живот от това се питам аз.Мисля,че дори този въпрос е много по - съществен от това дали Бог може да се самоунищожи.
  5. Like
    Inatari got a reaction from АлександърТ.А. in Къде е границата на търпението?   
    Аз съм нетърпелива към себе си и собствения си живот .Искам , ей така всичко веднага да се случва .Всичко наведнъж да постигна ,но не става.
    За дълготърпението трябва много по - дълбоко се разровя .

    Търпението е особено настроение на ума ,едно по - широко възприемане на света .
    В отношенията изобщо не мога да кажа ,че съм търпелива . Дори струва ми се ,че с възрастта вместо да ставам по търпелива ,се получава точно обратното .
    Добре ,че хората около мен проявяват повече търпение .

    Някъде прочетох ,че колкото по -търпелив е един човек ,повече опитности има ,повече пъти се е прераждал и е видял повече завършени цикли на живот и смърт от останалите .

    Търпеливият човек знае ,че е вечно същество ,че понятието време е различно от това на земята .
    Човешкият живот ,казват старите хора е като едно отваряне на врата . Докато се осъзнаеш и ето ти си на прага на следващия си живот .

    Търпеливото пътуване през реалността на духа ,за там трябва вечно търпение .
    Защото духовната реалност е различна от земната . Животът на духа се измерва с реални постигнати духовни успехи с развитието в еволюционната спирала .
  6. Like
    Inatari got a reaction from Донка in Ако всички хора станат художници, светът ще се оправи!   
    А иначе художниците си намират какви ли не възможности за препитание. МАсово работят в рекламния дизайн като графични дизайнери/ въпреки, че си имаме и специалност РЕкламен Дизайн и Плакат и Визуална Комуникация , две отделни специалности с много малки, но все пак съществени разлики.
    Смея да кажа, че почти от всяка специалност излизат смело напред хора, които се хвърлят в сферата на частния бизнес и услугите, така префасонират и намират приложение на специалността си, че в крайна сметка проработва.Не всеки път, но доста мои приятели успяха, защото рискуваха.
    Други работят за разни фирми като изпълнители или проектанти, дизайнери от всякакъв тип.
    Трети се ориентират към сувенирите, изложенията, базарите и свободната практика .
    А четвърти остават в академията като асистенти, преподаватели и т.н
    Но който наистина иска си е практикуващ художник, независимо от обстоятелствата в България.И да абсолютен абсурд е един човек 5 дена в седмицата да работи за някаква верига примерно и в събота и неделя, да си прави нещата за фестивала по съвременно изкуство. Аз познавам и няколко такива, с награди на всичкото отгоре.
  7. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Българинът има една особена черта   
    Хахах, Силвия СД” и аз се изкушавах да напиша тъкмо това ,че българинът има много особени черти.
    Но , когато става дума за българинът като етно- прототип, за
    България много внимавам какво казвам...
    Искам да зареждам с обич народа си, страната си. Да бъда благонастроена ,доброжелателна. Ние имаме нужда от това, от доброжелателство,добро разположение на духа.
    А пък и сме си особен народ ,особени нрави. Изключителни хора са българите и България е изключително място. Независимо колко добре завършваме започнатото. Сигурна съм ,че ще имаме изключителна съдба.
  8. Haha
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    Vorfax, ако имах голямо его, така както ти си внушил че е истината за мен, аз нямаше да се опитвам да водя някакъв конструктивен диалог с теб, но доколкото си спомням ти не ми отговори сериозно, каза че надценявам твоите кучешки възможности.
    Аз имам да ти прощавам доста обиди, но кажи ми има ли смисъл, след като ти не правиш никакво усилие да си коректен към мен или да се опиташ да разбереш моята гледна точка без да я критикуваш, а именно да погледнеш обективно върху нещата.
    Аз не искам да си развалям настроението, като се сетя за предишни караници, защото това не ми захранва егото, а напротив уронва достойнството ми, разваля настроението ми и просто имам единствено неприятни спомени, именно защото много етични граници бяха нарушени.
  9. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in България в Европейския съюз   
    Ние си го заслужихме безпощадния анализ. Получихме си го .
    Влязохме достатъчно унижени там в Европейския съюз.
    Без волна програма ,само със задължения и критики.
  10. Like
    Inatari got a reaction from Орлин Баев in Театърът, най-старото сценично изкуство   
    Последната постановка ,която гледах ,беше "Клюки от ада",с Васил Михайлов,Ивайло Христов.
    И една млада актриса,чието име така и не разбрах .
    Постановката беше чудесна , много добър текст . Много добро поставяне и от Ивайло Христов, който се изяви и като режисьор.
    Комедия по френски с много лют сос от екзистенциален хумор. Наистина буквално може да приемете това.
    Заглавието е особено добре намерено и изразява общия тон на постановката.
    Ще ми се да видя още по- модерни неща. Има глад за млади актьори ,за нови имена.
    Стига вече с еднопосочно ориентираните културни прояви на затвърдени театрали и легенди .
    Името осигурява посещаемост наистина ,но нали преди всичко трябва да се прави изкуство вътре в един театър.
    а не само да се продават билети с познатите имена .
    Като че ли други по - големи причини, би трябвало да свързат хората в това свещено пространство от сцена , светлина и тъмна притихнала зала.
    Време е да се даде път и на другото поколение ,а не само случайни единични пробиви да нахлуват на театралната сцена ,достъпна само за корифеите ,застанали там през последните 30,40 години .
  11. Like
    Inatari got a reaction from Орлин Баев in Театърът, най-старото сценично изкуство   
    Да, театърът е наистина най- старото сценично изкуство . Още в античността ,древните гърци са се забавлявали по този интелектуален начин . Комедия ,трагедия ,сатира ...Театралните жанрове са много ....
    Ако го нямаше театъра ,нямаше да съществува и киното .
    Може би дори бащата на киното е тъкмо театъра .
    Средновековният театър също е бил уникален ,актьорите са били само мъже ,обикновено пътуващи театрални трупи .
    ...Разкошът на френския кралски театър . Мястото на жената в изкуството -театър е особено .
    Куртизанките са били и актриси ,единствените жени , които обществото е допускало да се занимава с изкуство . А гейшите в Япония са били истински майсторки на танца ,свиренето на музикални инструменти ,рисуването върху коприна и калиграфията . Те са били артистки ,в пълния смисъл на думата .
    Съвременния театър е нещо съвсем различно ,безбройни са поколенията актриси и актьори ,които обичаме и си спомняме .
    Имах шанса да се запозная отблизо с Бела Цонева ,Рашко Младенов ,Бисер Киров и Светлин Русев .

    И четиримата са много свързани с изкуството ,по - точно са големи имена в изкуството .
    Досега с хора ,като тях ме кара да откривам истинските неща в моето собствено изкуство ,да си задавам много въпроси ,свързани с ценностната ми система и въобще артистичното ми израстване .
    Споделете собствените си любими театрали ,режисьори ,постановки .
  12. Like
    Inatari got a reaction from Орлин Баев in Театърът, най-старото сценично изкуство   
    Препоръчвам ви да гледате "Хамлет" в Народния театър. Невероятна постановка на Явор Гърдев, изключителна сценография и актьорска игра. Получих съобщение във фейсбук, че ще гостуват във Варна, може би летния театър. Не знам как ще им се получи там, но сцената в Народния беше удивителна. 
    По-съвременен прочит на Хамлет едва ли ще гледаме скоро. Много, много ми хареса, отново започвам да ходя на театър. А музиката и медиаарт-а е върха, супер, браво на Явор и целия екип. И не напразно имат 6 аскера, театралната академия хубаво е отсъдила този път..
  13. Haha
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Космополитизъм   
    Христо не се обиждай, нямам нищо против теб.Аз говоря по принцип за тясно- мислещите хора, нищо от изказването ми не е насочено към теб. Не съм искала да те обидя.И няма да тръгна да цитирам и да ровя твои мнения, за да доказвам каквото и да било, така както ти направи.
    Аз съм достатъчно осъзната във всичко, което правя и просто няма смисъл от такова преекспониране на едни същи мисли и да им се прави разбор от нечия гледна точка, просто за мен това е излишно.
    Желая ти хубав,слънчев ден!
  14. Like
    Inatari got a reaction from Прогрессор in Музикални поздрави - 6   
  15. Haha
    Inatari got a reaction from Кон Круз in За сблъсъка на културите   
    Буш си знае много добре цената ,да бъде политик . Какво е продал от себе си .
    Браво на Соломон Паси ,за всичко което изнесе на раменете си. Познавам се лично с него , както и с посланника на България в Москва. Съдбата ми е поднасяла доста необичайни ситуации в моя живот . Но има и добри политици , нашите колкото и да са лоши , не могат да навредят в световен мащаб, това е най- хубавото.
  16. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Нови български думи. Диалекти.   
    Да, така е . Да не говорим за героите от колумбийски и индийски сериали.Моите почитания, но за нищо на света,хахаха.А между другото в Щатите изобщо не можеха да ми произнесат името,независимо от избрания правопис.Казваха ми или "Айна" или "Ениа",хахах проблем си беше тогава.
  17. Like
  18. Like
    Inatari reacted to Донка in Среща на Порталци - 2016 г.   
    Нощувката се очертава 25 лв. на човек в добри условия. Има и вариант под 15 лв на човек, но стаите са с по 3 и 4 легла. Моля изберете вариант:
    - сами се грижим за храненето си
    - заплащаме за приготвянето в механата на къщата. 
    Моето предложение - проверено по телефона и условно резервирано е
    Родопски хан
     
  19. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Какъв е смисълът на физическата красота? - част 2   
    Хахах, красотата е всичко друго , но не и разбойник.Разбойническо е отношението на хората към нея.
  20. Like
    Inatari got a reaction from Илен in Изобразителното изкуство - имена и биографии   
    На 1 март е роден Оскар Кокошка (1886-1980) - австрийски художник и писател от чешки произход, най-голямата фигура на австрийския експресионизъм и Сандро Ботичели (1445 -1510) - велик италиански художник, представител на Флорентинската школа. 
    Оскар Кокошка



     
     
    Сандро Ботичели 


  21. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in Въображението   
    Въобразяваме си цялата ни представа за живота си , въобразяваме си реалността около нас, представяме си я някакси . Представяме реалността на съзнанието ни изцяло по наше въображение .
    Въпреки , че срещнах голям противоречив отклик , аз все пак мисля , че да , НИЕ СМЕ ТВОРЦИ НА РЕАЛНОСТТА КОЯТО НИ ЗАОБИКАЛЯ. В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА . Ние си я сътворяваме , въобразяваме и представяме по абсолютно творчески начин , както намерим за добре.
    Обективна реалност няма .
    Фактология на живота и обективни истини , няма , а само свободни интерпретации в уникални конфигурации .
    Всеки изживява по собствен авторски начин реалността , тя е изцяло рожба на неговото съзнание.
    Ако си въобразим , представим определена реалност , тя намира отклик във вселената и получава материален живот .
    Много съпруги с безкрайните си мисли на ревност и "въображаеми "любовници " на съпрузите си , в крайна сметка наистина стават творци на реалност изпълнена с мисли за изневяра , а накрая и със самата нея.
    Те сами привличат "въображаемите образи на любовници " в материалния свят.
    Какво точно е реалността , до голяма степен трябва да си я предтавим , въобразим .
  22. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in България. Ще я бъде ли?   
    Това е абсурдно да тълкуваш буквално думите на Петър Дънов и да имаш едно дете,само поради тази причина.Ако имаш повече от едно си лаком или нещо от сорта.Не мисля,че хората с две деца,нещо са се объркали или сгрешили по пътя си.
    А какво толкова и да са три.Според мен за всеки човек нещата стоят по индивидуален начин,независимо дали е брат,сестра или обикновен човек.Просто на всеки чувалът е различен, с различна тежест и пълнеж.
    Въпросът е да разбереш ти колко можеш да носиш.И какво има вътре в твоя чувал.
  23. Like
    Inatari got a reaction from Кон Круз in България. Ще я бъде ли?   
    Ходих на Шипка вчера,заедно с една австралийка и един англичанин.И двамата са си купили къщи в България.Австралийката-Сю дори живее вече от 5 години в България,старае се да учи български и вече знае доста български думи.
    Идеята да отидем на Шипка, а след това и до Етъра беше изцяло нейна,а колата с която отидохме беше на англичанина-Колин,с дясно разположение на кормилото.
    Знаете ли имаше страшно много хора на Шипка,много руснаци,поляци,германци и всякакви.Всички бързаха да се изкачат по тесните коридори на кулата на Шипка и да стигнат до върха,а това е невъзможно без да се изчакваме един друг,защото всъщност е толкова тясно ,че двама човека не могат да се разминат.
    Първото възклицание на Колин беше "Това е толкова Келтско или Англосаксонско като градеж!"
    А Сю разказваше истории,които беше чувала и чела за боевете при Шипка,ето някои нейни думи"Колин,толкова кърваво е било,че дори българите и руснаците са хвърляли мъртвите си събратя,трупове, по турците от този Хълм,наистина въпрос на живот и смърт,на робство и свобода!"
    Аз се обърнах изумено откъде тя знае за това.
    Прекарахме близо 2 астрономически часа на Шипка ,като разгледахме всеки документ,снимка и портрет на генерал,архитект и скулптор,униформите,самарското знаме,топовете и пушките и сабите,почти всичко ме накараха да им превеждам,което не беше лека задача,защото повечето надписи и мемориални плочи са пълни с цитати от Вазов и са използвани много стари думи, които не се използват в съвременния български език.Но успях да се справя някакси,като дори сама открих собствената си история,която беше непозната за мен.За първи път видях всички тези намръщени,сериозни и устремени българи да дадат живота си за България,там на Шипка.
    И това стана благодарение на тези двама чужденци,странни птици дошли в България,решени да я опознаят като своя родина.
    След това отидохме на Етъра там пихме кафе и сода в единственото традиционно българско кафене .
    И какво се оказва сервираха ни турско кафе ,приготвено на пясък.
    При което Сю възкликна :"Каква ирония,тук в подножието на Шипка да се продава турско кафе!",тя отказа да пие.
    Има невероятни хора,независимо от националността.Както и недостойни също от всички националности.
    Но човек трябва да обича родината си,тази която чувства като такава.
    Когато тръгнахме от Шипка,Колин възкликна"Колко красиво място,колко красива е България,а колко ужасни неща са се случили тук!"
    Идваше ми да плача дори и сега когато ви разказвам за това.
    Каквото и да видя по света ,а истината е ,че за годините ми то не е малко,просто има само една страна,която мога да нарека родина и това е България,каквато и да е, тя е моя и аз съм нейна.
  24. Like
    Inatari got a reaction from Донка in Модата като спектакъл и пърформанс   
    Здравей, Донче, мерси за хубавите думи.:))) Но тази колекция на Виктор и Ролф е много популярна в момента, във фейсбук, в интернет, навсякъде. Концептуалисти и философи до мозъка на костите си, те отново повдигат въпроси като "До колко модата е изкуство ? и "Има ли връзка, паралели и практики между модата и съвременното изкуство? ". Теми, които вълнуват дизайнерите и модните анализатори още от времето, когато експонатите на Пиер Карден са обявени за елитарно изкуство и е призната тяхната музейна и художествена стойност. Много на място ти е примерът. Поздрави!!!
  25. Like
    Inatari got a reaction from Донка in Модата като спектакъл и пърформанс   
    Тази тема чака да бъде посетена, разгледана и осъзната най-сетне от точните хора! Надявам се това да се случи скоро, гледайте, поствайте и коментирайте, няма да ви ухапи някой! Хах!
×
×
  • Добави...