Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мария - Мими

Участници
  • Общо Съдържание

    126
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Мария - Мими got a reaction from Диана Илиева in Хлябът   
    Приготвяне на квасен хляб - лично изпробвана рецепта - аз ям само такъв хляб, или по рецептите, които по-горе съм дала. Този хляб обаче се приготвя по-сложно и изисква време.

    Не мога да дам точни пропорции - мога да опиша за какво става въпрос.
    Приготвяне на квас - само с брашно и вода се замесва топка, голяма примерно две юмручета Оформя се топката, слага се в съд (не метален), наръсва се с брашно и се остава да втасва. Обикновено това отнема 2-3 дни, но не може да се каже точно, защото зависи от температурата. Но това е само при първия квас. При следващия ще опиша какво се прави по-нататък. Като се вкисели се омесва пак и пак се наръсва с брашно. Оставя се още малко. Обикновено на следващия ден е готов, за да се замеси с него хляб.

    Взима се топката квас и с брашно, вода и малко сол се замесва хляб. С толкова квас може да стане голяма кръгла пита - около 2-3 кг хляб, а може би и повече. Не съм мерила. Ако кваса е в повече - може да втаса по-бързо хляба, или да стане по-киселичък, ако е по-малко - по-бавно да втаса и т.н. Принципът е ясен.

    Омесеното тесто се остава да втасва. Обикновено втасва около 1.30 ч - 2ч. - зависи от температурата на въздуха. После пак се омесва и се слага в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Оставя се пак да втаса. Второто втасване обикновено става по-бързо. После се пече. Важно е в началото фурната да е включена само отдолу, като бухне и се поопече, се контрира отгоре. Хихихи - предполагам се сещате за какво става въпрос.

    Аааа, забравих - от замесеното тесто за хляб - от цялото, преди да се сложи в тавичката се отделя нова топка за квас. Така се осъществява приемственост между хлябовете. Красиво, нали?

    Извинявам се за дългото и без мерки и теглилки описание. Дано на някой да му послужи. Ако има проблеми - ще се опитам да напиша точни пропорции, но не знам дали ще мога. Аз ям такъв хляб - става много бухнал и в същото време плътен. Забравих състава на брашното - може пшенично типово - само, а може и да се добавят други. Но да не се прекалява с другите - няма да бухне. За този тип хляб основното е добре да е пшеничното!

    И в крайна сметка главното е много чувство!
  2. Like
    Мария - Мими got a reaction from Sha Angreal in Хлябът   
    Приготвяне на квасен хляб - лично изпробвана рецепта - аз ям само такъв хляб, или по рецептите, които по-горе съм дала. Този хляб обаче се приготвя по-сложно и изисква време.

    Не мога да дам точни пропорции - мога да опиша за какво става въпрос.
    Приготвяне на квас - само с брашно и вода се замесва топка, голяма примерно две юмручета Оформя се топката, слага се в съд (не метален), наръсва се с брашно и се остава да втасва. Обикновено това отнема 2-3 дни, но не може да се каже точно, защото зависи от температурата. Но това е само при първия квас. При следващия ще опиша какво се прави по-нататък. Като се вкисели се омесва пак и пак се наръсва с брашно. Оставя се още малко. Обикновено на следващия ден е готов, за да се замеси с него хляб.

    Взима се топката квас и с брашно, вода и малко сол се замесва хляб. С толкова квас може да стане голяма кръгла пита - около 2-3 кг хляб, а може би и повече. Не съм мерила. Ако кваса е в повече - може да втаса по-бързо хляба, или да стане по-киселичък, ако е по-малко - по-бавно да втаса и т.н. Принципът е ясен.

    Омесеното тесто се остава да втасва. Обикновено втасва около 1.30 ч - 2ч. - зависи от температурата на въздуха. После пак се омесва и се слага в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Оставя се пак да втаса. Второто втасване обикновено става по-бързо. После се пече. Важно е в началото фурната да е включена само отдолу, като бухне и се поопече, се контрира отгоре. Хихихи - предполагам се сещате за какво става въпрос.

    Аааа, забравих - от замесеното тесто за хляб - от цялото, преди да се сложи в тавичката се отделя нова топка за квас. Така се осъществява приемственост между хлябовете. Красиво, нали?

    Извинявам се за дългото и без мерки и теглилки описание. Дано на някой да му послужи. Ако има проблеми - ще се опитам да напиша точни пропорции, но не знам дали ще мога. Аз ям такъв хляб - става много бухнал и в същото време плътен. Забравих състава на брашното - може пшенично типово - само, а може и да се добавят други. Но да не се прекалява с другите - няма да бухне. За този тип хляб основното е добре да е пшеничното!

    И в крайна сметка главното е много чувство!
×
×
  • Добави...