Jump to content
Порталът към съзнателен живот

niko

Участници
 • Общо Съдържание

  106
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 1. Ами той не е казал: "Аз имам чиста съвест, защото ми е слаб ума." А е казал: "Някои хора ..." Даже не става дума само за един човек, а за повече. Значи надали става дума само за опита му с неговия ум, а вероятно и за други. А иначе си напълно прав, че явно способността да се замозалъгваме е навред и трябва да се пазим от нея. А защо аз пак не мога да отварям нищо друго освен тази дискусия? Защо дори личните ми съобщения не се отварят? Да не би някой да е блокирал сайта? модераторска бележка: ако имате въпрос относно ползването на личните съобщения или други технически въпроси, моля свържете се с нас за съдействие.
 2. Защо ли Толстой е казал онази мисъл? Какво ли е преживял, за да му хрумне нещо такова?!
 3. Определено си прав Синева, но не бива да се успокояваме само с това, че ще намерим Бог, няма да го намерим само със самоувереността си, че ще го открием, а с активно търсене. А това ще стане, когато се смирим и научим на самокритика, всички, без изключение. Забавното за мен тук до сега е било, че много хора ми пишат, че сигурно аз съм този, който е високомерен, защото тона ми бил такъв или онакъв. Не чух до сега никой вън от приказки, че си желаем разни хубавини, да се опита, да се самоанализира сам пред другите. Страх ни е май. От какво ли? Да не ни се присмеят предполагам.
 4. Май Толстой бил казал, че някои хора си мислят че им е чиста съвестта, защото им е слаб ума. Какво ли е искал да каже с това?!
 5. Венци, някой се е капсулирал някъде, но надали ще разбере истината без да умее да се съмнява. Ако имаш очи виж сам казаното от Христос. Той ни е говорил с логика, тя логиката явно не е дело на сатаната нито пък аз съм я измислил. Ако някой отказва да спазва логиката, ако ще тя да изисква съмнения сега, то този някой не спазва ловото на Христос. И пак ще напомня за незрящите, едни думи на Христос: Първо разберете земните неща, а после скачайте към небесните. Някой тук замислял ли се е дали действително вече е разбрал земните неща? Сигурно нали, щом сте минали на небесните, нямам начин трябва да сте разбрали земните. ...
 6. Sendero, Преди изобщо да седнем да общуваме, преди тръгнем да правим, каквото и да било. Трябва да имаме ясни изразни средства. Трябва да се четем и изслушваме. Трябва да се реагира адекватно на думите на другия. Това не е просто философстване, заради философстването. Това е начина, по който и сам Иисус е говорил с хората. Аз се опитвам да следвам примера му. Ще се радвам, ако всеки го прави, защото само тогава вървим заедно по един път. Аз не помня момент в който да са попитали Иисус някакъв конкретен въпрос и той да почне да плямпа за времето или за плетки. Той е давал винаги адекватни на въпросите отговори. Надявам се, всички щом се имате за християни да сте видяли това. Ако и това не сме видели... лошо. Падението е факт. А после да се фукаме, кой какъв педагог и с колко годишен стаж и колко деца ще бъде просто смешно. Смирение на всички! лека нощ ПП: нито в добрите магии вярвам, нито в лошите, ей на Зара се молеше за мен, ама ми се случиха гадни неща. Не че ми пука, аз просто си приемам съдбата. Пожелавам го на всеки да го може!
 7. И няма лудост, която да не може човека да обладае.
 8. Когато човек си е наумил нещо, когато е навлязъл в една задънена улица и факта, че още не вижда стената в края й му дава увереност, че там стена няма и той натиска още, и още педала на газта, лети бясно към един край, в който дори няма да разбере от къде и как е дошъл, щото уверен, че там няма стена сигурно тъкмо ще си изтръсква падналата пепел от цигарата в скута му. ============ Синева не ти завиждам, пожелавам ти искрено успех с тези хора! Аз за сега не съзирам нещо, с което да мога да помогна. Стискам ти палци! Ще се радвам, ако намериш време да ми отговаряш на въпросите, както и да питаш на свой ред, ако имаш такива. === Донке, предавам се, аз съм тъп и безчувствен и там каквото още си мислиш. чао.
 9. Донке, нищо не си разбрала нито от думите ми за секса, нито пък има връзка между двата първи пасажа, които си цитирала. Извадила си всичко от контекста му, защото не умееш явно да четеш дълги текстове последователно. Това е причината да не разбираш писаното от мен и преди и сега. Липсва ти концентрация, без да искам да те обиждам, но ти сама го показваш като за пореден път не виждаш смисъла, който влагам. И аз и ти правим секс поради причините, които ти си изброила, но това са усещанията в главата ти и моята Донке, това не е магия. Аз да се можем да правим секс така че да ни доставя удоволствие, то както вече казах са нужни съответните физиологични и анатомични обстоятелства, надявах се, че като на зряла и опитна жена не трябва да обяснявам особеностите на вагината й, поради което спрях само до там в обясненията си Донке, но ще почакаме тя да не може повече да се овлажнява след някоя друга година и тогава пак ще си говорим, какво ти е удоволствието от секса. А да си чувала за момиченца, които са тесни долу и изпитват панически ужас само като си помислят за секс. Или момчета на които им е тясна "крайната плът"? Само два от многото примери Донке! А уж си педагог и опитна. Какво си видяла в тоя живот Донке? НЕ знам. Не се заяждам по никой начин с теб, но съм изумен от това, че не разбираш това, което се опитах да кажа. Очаквах повече от теб. Ако сама не знаеш иди на кожен лекар и се консултирай с някои особености на половата система и като разбереш за тях, вярвам ще разбереш и защо нарекох секса: "правенето на секс е един малко или много акт на насилие, двустранно насилие при това"!!! Четеш през ред, малко опит, жалко. А моите слова по никой начин не лишават света от онези хора, с които "твоят" свят е населен. Това че си забиваме главата в пясъка и нехаем за реалните причини и обстоятелства, а се радваме като диваци, на каквото ни е дадено днес без желание да го осмисляме не ни прави с нищо по-висши, за каквито опасявам се хора като теб се имат.
 10. Донке, или говорим с теб на различни езици или се гъбаркаш с мен. Къде в думите ми виждаш, че външното е отражение на вътрешното? Би ли ми обяснила с малко повече думи, какво точно имаш предвид, моля!!! За мен, както според мен примерите ми дават да се види. Човек опознава външното, като външното може да му влияе, всъщност дори винаги му влияе и реално разбирането ни отговаря на това, което постъпва у нас като информация по един или друг канал, както и резултат от философиите, които възприемаме. Както е казано, всеки човек си е във времето (епохата). НЕ е аз да съм "генетичната" информация за моето време, не е аз да го обуславям, а то мен ме прави такъв или онакъв. Ако се бях родил преди 2000 на малък океански остров най-много щях да съм добър ловец на риба или майстор на лодки и салове, но никога писател, композитор, учен или незнам си какво друго. Просто не проумявам изразните ти средства Донке. Ще те моля подобни коментари да ги аргументираш, а не само някакви такива жестови фрази, придружени или не от весели емотикончета. успех нико
 11. Радвам се Ради, че стигнахме до твърдението, че ти не можеш да ми обясниш някои неща, защото това означава, че за това за което до сега обявявахме, че е недоказуемо с подходите на разума и науката все пак остава възможността да е доказуемо, (това вече и други подкрепиха мимоходом). Надявам се, че ще се опитаме да споделим конкретния си опит и да анализираме заедно, коя чат от този опит как е добита и какво е значението й точно. Пък ще видим дали и ние няма да стигнем до някои истини заедно. За истината аз просто казвам: Тя е. Виж мъдростта и любовта могат и да се появят тук там, могат и да не, ама истината тя просто Е. Друг е въпроса дали ние сега я виждаме или не. Прав си, че на сляп не можеш да му обясниш усещането от светлината, ако е сляп по рождение разбира се. Както на глух да му обясниш усещането от музиката и повярвай ми разбирам те и не чувствам обида. Но … ако слепия има разум, ако може да го използва, тогава можеш да му обясниш, че ги има. Няма да можеш да му обясниш усещането за красота било от музика или цветове, това определено си прав че се усеща със сетивата, които подразват определените центрове в мозъка. Е винаги можеш ако държиш да му дадеш някакво усещане, да му подразниш електрически тези центрове и ще породиш някаква реакция, но тя няма да бъде удоволствие най-вероятно, очаквам да е по-скоро страх, но защо е друга тема. Удоволствието от музиката Ради не идва веднага, едно 2 годишно дете не може да се наслаждава на музиката на Моцарт, за който даже австрийския престолонаследник казал, че има много ноти и не разбира. Ето и днес виждаш има хора, които обичат чалгата, други симфоничната музика. Защо ли? Ами всичко е въпрос на познания и асоциации. Хубавата музика е игра на хармонии, има различни “стъпки” така да го наречем в различната музика. При нея както и при танца има по-прости комбинации има и по-сложни. Тези, които отговарят на моментното ти ниво на компетентност и умения ти доставят удоволствие, защото предизвикват в теб някакви приятни установени вече картини. Да картини, както музиката, така и ароматите предизвикват някакви усещания за картини, за цветове. Това сигурно и в мистиката сте го забелязали, май всяка зодия си имаше и цвят и т.н. Да най-съществената информация за нас е зрителната, и останалата всъщност само я допълва като буквално се смесва с нея. Ето защо разбирането за цветове го имаме по-рано от колкото разбирането за дадена музика. Ето вземи и литературата. Тя също може да ти се стори някаква мистика, защото и тя, както и театъра носи някакво удоволствие. Не напразно древните гърци имат цял куп музи. Но и в литературата и драматургията знаеш, че си има приказки за деца и романи за зрели. Тук не искам да влизам в полемика дали някои приказки за деца са просто приказки за деца, да някои наистина имат по-сериозни послания, но си има и доста по-простички приказки. А и в училище Донка като педагог знае поне това, че не започваме с Достоевски, а народни приказки, то май Достоевски изобщо и не се учи де, но това пак е друга тема. Не знам дали някои от вас се е заглеждам по някоя от музикалните телевизии като МТВ, там обикновено вървят клипове в които разни цветни и динамични изображения вървят заедно с някакъв еднотипен и прост ритъм, но дори да не е толкова прост, майсторите на клиповете не се отказват от атрактивните зрителни игри за зрителите. Което буквално те омайва, ако се загледаш по-дълго. Честно казано намирам подобни телевизии и представления за много вредни за развитието на потенциала на даден човек, но това пак е друга тема. Същественото е, че цялата тази информация отива на едно място и усещането за удоволствие от нея е едно в крайна сметка, то е просто усещане за удоволствие, за магия. Т.е. усещането за магията на тези явления ти няма да можеш да покажеш на съответно-ощетения човек, но ако както почнах вече, той има ум, може да му докажеш за съществуването им. Аз не съм изобщо всесилен и всевиждащ, казвам го за да ти дам веднага един пример с мен. Аз знам, че има не само тримерно пространство, знам, че има и повечемерно, знам, защото математиката го доказва. Но аз никога през живота си не съм виждал такова пространство и никога няма да видя, но и не ми е нужно да ти призная. Даден съм тук в тримерното и тук ми е работата, а да се питам има ли и къде, а и как изглежда 4римерното … е просто лишено от всякакъв смисъл за мен и за вида ми. Т.е. познанието е важно за съществуването ни и за изпълнението от нас на Божиите принципи, то не ни е за да се кефим на това или онова. Някои илюзии са ни дадени просто за да улеснят един вид вземането от нас на решение да направим нещо, за което без разума и без емоциите изобщо не бихме и се опитали да го правим. Така че, да илюзиите ги има. Да всеки е виждал, как бързодвижещото се колело на кола сякаш изглежда се върти назад, но с разума си ние знаем истината и тя не е точно това, което дадено наше сетиво ми подмамва в даден момент. Ето за това аз ти казвам, ако има нещо мистично в реални измерения, то е доказуемо, то може и да не е осезаемо за мен, ако ще да съм слепия аз, но то е доказуемо, ако го има. Сега от друга страна се зачети в моята теория за нещата, каквито аз ги обяснявам и ми кажи, къде виждаш пробойните в тях. Ето така се работи конструктивно за откриването на дадена истина. А за вредното влияние на мистика мисля както и аз и други вече казахме … надали има смисъл да се спори. Имайки предвид желанието ми за оцеляването на вида ни, а надявам се и твоето такова, то нека работим първо за това да си оправим обществото. А не да му даваме някакви мечти, които само ще го вкарат в един транс, който може и да няма полза за вида ни, а може и много време да ни отнеме, па не дай си боже да се окаже и пагубен за вида ни. Ето това искам аз от всички всъщност. Усмивки Нико
 12. Благост, Бог е в създаването на живота, но не е мистика, така исках да го кажа. Същестуващото го има, дали е родено заради любов или не знам, знам че днес за да правим секс изпитваме удоволствие, което се нарича още любов. Правенето на любов е и правене на деца така да се каже. Ето защо за много човешки философи и самият живот трябва да е роден от любов и затова автоматично я обожествяват. Истината е че, правенето на секс е един малко или много акт на насилие, двустранно насилие при това. Реално ако не бяха подходящите анатомични и физиологични условия щеше да е доста болезнен и надали някой щеше да иска да прави секс. Не говоря само за човешкия вид. Без изключение всички “конюгиращи” организми изпитват някакво стремление към тази дейност. Така че тя е на всякъде заради типа еволюция в която сме. Изменчивостта и ефективнсотта и за приспособяването към средата го изискват. Ето защо ако слезем под нивото на живите системи и техните рецептори е чиста спекулация да твърдим, че има абсолютна любов. Ако я има и тя се изразява в това свързване, то би трябвало всеки два атома да кажем да се свързват в една молекула от любов сигурно. А пък многоатомните молекули … групова любов. Науката днес разглежда обаче 4 различни сили на взаимодействие между различните по размери частици. Може любовта да е 5тата или пък да е просто обединение на всички 4. Изобщо спекулациите нямат край, но те са малко безпредметни и реално няма смисъл да правим подобна теория, защото тя не носи ореол над главите ни и не ни приближава с нищо към Бог, спекулациите са си предположения, които реално не носят полза за вида ни. Полза има само ако нещо е доказуемо. А ако мистиката се обявява за недоказуема … . Ето защо и е всъщност безпредметна, а като се има предвид рисковете, които носи, тя си е направо опасна. Ние днес имаме нужда от ефективно общество. Сами виждате, как какво положение е България. Българите не умеем да работим заедно, нямаме търпение и толерантност един към друг. Големеем се, вярваме си лесно, харесва ни да си имаме собствена истина. Не търсим доказуемост. Ето защо и мистиката вирее лесно у нас днес. 45 години разни идиоти унищожаваха разума в България. Проповядваха ирационалност и безхаберие, в резултат имаме емоционален народ, който лесно мрази. Статистически изследвания показват, че ние заедно с турците и сърбите сме най-големите расисти в Европа. Достатъчно е да видите новините и силно увеличаващото се число на сериозни проблеми с малцинствата и ще се убедите. Уви разни “бг-пророци” говорят за раси, за това, колко сме велики ние българите, леко по леко тези неща се натрупват в главите на младите неумели в мисловната си дейност българи и резултатите са за мен плачевни и днес, а не виждам някой да работи за подобряването на положението. Някои от вас ще кажат, че не ги интересува политиката, че Бог е над нея и т.н. и ще кажат една велика глупост, защото политиката, не е изкуството да излъжеш простия за да спечелиш пари, политиката е организацията на обществото, а това че днес в България ние сме оставили тарикати разни да си развяват коня и да ни крадат парите, това не е болка за умиране, но реално е пагубно за развитието и бъдещето на вида ни, защото всеки вид се развива в контекста на популациите си, а ние българите сега от глупост, емоции и липса на вяра в доброто неусетно си унищожаваме държавата и популацията. Ето защо и мистицизма намирам за вреден особено днес. Това което наистина трябва да направим докато се питаме дали има 5 сила наречена любов и даже преди да се запитаме това, то е да се смирим, да си подадем ръце и на базата на разума да вървим заедно напред, а дали има или не любов във вселената после ще разберем, този отговор няма да ни избяга. Но както добре е казано, нека сега първо разберем земните работи, преди да бързаме да се засилваме към небесните! Приятен уйкенд Нико
 13. Здравей Ради, Благодаря за отговора, радвам се, че показахме на Зара, че мистиката я има и не е моя измислица. Т.е. аз не се боря срещу мое въображение, а действително има хора, които вярват в нея. Казваш, че за теб мистиката е свещен дълбок процес, процес на общуване между душата и създателя й. Аз душата ли съм, ако я имам и аз де, та, аз душата ли съм и дали имайки я се счита, че и аз общувам със Създателя или ако имам душа, тя си контактува със Създателя, пък аз евентуално не я слушам? Щото ако е така, пред мен стои възможността да я послушам в даден момент нали. Добре, допускайки утвърдителен отговор и да съкратя малко времето, ще попитам: Какво се променя, ако няма мистика, ако няма нищо друго освен разум и ако емоциите, като любов, омраза, стремление към мистика и потайности са само плод на нашия разум и са негова защитна броня осигуряваща психическа стабилност на дадения индивид? Какво се променя, ако Бог е в разума, а не в мистичните полети на “душата”? По-грозен ли е моят Бог от твоят? Както виждаш даже не те питам вече, защо Христос е проповадвал това или онова, макар че и на тези въпроси да бе отговорил, би дошъл според мен до същата позиция като мен. И каква е причината според теб някои хора да си позволяват да вярват в неща, в които има толкова много неясноти, неясноти, които всъщност някой твърди, че може да ги обясни доста просто и лесно. И къде според теб е изкушението, дали в тези дето бързат да си фантазират за небесните работи или тези дето със старание и последователност се опитват първо да разберат земните работи? Изобщо, как може да имаш комфорт в душата си, наистина ли само любовта е останала да те топли и окриля? Бог само любов ли е? Щото според мен е И в любовта, но не е само в любовта като емоция. А и не е ли чист фанатизъм да летиш в някаква надежда, без сравняване с реалността? А доказвайки, че в някои отношения си доста реален, защо се отказваш да прецениш и реалността за която аз говоря по отношение на мистиката? Мистиката не изключва ума, но ума я изключва, изключва я, както нещо обективно. Приема и може да ти прости грехопадението да се увлечеш по нея, но не приема да й вярваш во веки веков. Аз имам духовен живот и без мистика, аз се лишавам не заради мистиката, а заради разума. Аз обучавам себе си не в мистика и незаради нея, а точно за да се браня от нея. Защото тя е само красив, примамлив полет на душата и нищо повече. Може и да греша, разума ми остава отворен към знанието, ако имаш различно от моето. Аз мога да доказвам нещата които осезавам, ще се радвам, ако за да сме на един път ми докажеш грешките ми, тогава ще тръгна и аз по твоя път. Ако ли не, твоят път просто ме изключва. Не ти, а пътят ти. Един недоказуем път. Странно, толкова много доказуеми неща правим по цял ден, а изведнъж си казваме, какво пък, имам нужда и от малко недоказуеми. Някои имат Ради, аз наричам това обаче заблуда. Не с цел да ги обидя, а по дефиниция. Но ако все пак ми докажеш или покажеш някак си онуй що мислиш, че душата ти някак си възприема, ще съм твой. Очите ми са отворени Ради. Душевния мързел се опосредства всъщност точно от мистиката, защото там не се държи за доказуемост. Там се твърди, че се раждаме научени и дебелоглавата наука, както и лошите сили ни развалят. Странно, но тук открих двама души в лицето на Синева и Зара, съвсем сериозно и за двамата считам за интелигентни, а Синева просто обичам вече, но единия каза нещо, което другия не прие. А уж и двамата са приели мистиката и любовта и Бога и т.н. значи трябваше на Зара да й е ясно, защо Синева каза онова за механичното следване или пък на Синева да му беше ясно защо Зара не би се съгласила и да не бе дори помислял да каже такова нещо. Но той го каза, аз знам защо го каза, каза го защото има очи и вижда. Още не е видял всичко но е далеч по-напред по пътя от Зара. Това разбира се е моята теория за разликата в техните мнения. Опасявам се, че няма друго обяснение меродавно, макар да очаквам сега някои опити. Няма мъдрост на мистиката. Мистиката е фриволност, грехопадение по моята теория. Ако имаше мъдрос, нямаше да има толкова много противоречия и неотговорени от теб въпроси. Не искам да се чувстваш подценявам от мен, защото не е така, но е време да сложим нещата на масата. Има маса, ако имаме и какво да сложим да го слагаме. Това е. Нали всъщност търсим истината и няма значение от къде ще дойде тя. Казано е: “Неведоми за нас са пътищата господни”. Аз вярвам и в това и то също е част от моята теория. В нея няма нищо недоказуемо. А и по-интересното е, че ако изповядваме разума и целим да усъвършенстваме потенциала му, няма да има тези последици, които уви Мистиката води със себе си. Което за мен е може би най-важният аргумент на моята теория и на онова, коеот според мен и Христос е проповядвал. Аз не мразя никой и никой не наричам никой тук грозен шарлатанин. Печалбари е имало винаги, Иисус вече гонил едни от храма, но това аз изобщо не разисквам тук. Тук само търся истината. Покажи ми я и съм твой. Илюзията не е мистика сама по себе си, тя е само резултат от влечение по мистиката, разума за сметка на това, не предполага илюзии, нито фанатизъм. Предполага само всеотдайност към вида ни. Нямам никаква идея какво е канал 2001, ако е българска ТВ, аз не живея в България от доста време и съм пропуснал май съществена част от безумията, които стават там. Какво са Близнаци, Везни и Водолей, какво и как управляват? Коя част на въздуха е носителя на информацията предаване и контролиране от въпросната тройка?
 14. Зара, Барикада има там, където хората откажат да действат заедно, откажат да приемат единна система за разбирателство и обявят, че някои са по-някакви от другите. Като например, ако ми кажеш, че аз не мога да разбера духовното дето ти го осезаваш с някакви там неясни за мен начини. Значи ме оставяш автоматично някъде от другата страна. Така че в кавички или не, смисъла си остава. Сложните според теб мисловни операции са най-обикновени мрежи от неврони, които са изградени за да ти помагат да се ориентираш в един или друг смисъл на думата. Няма нищо сложно в смисъла на мистично. Сложно е само ако искаш да ти обясня, колко и кои точно твои неврони отговарят за еди коя си твоя реагкция и сложността идва от това, че нито има смисъл, нито желая да ти дисецирам мозъка за да ти ги показвам. За последния цитат, изобщо не проумявам, каква емоция си видяла. Ей на седя гледам го и се чудя и пак не виждам. Би ли ми обяснила като на малко дете, защо реши, че в изпозлването на дума като "обявявам" има някаква емоция, било позитивна или негативна?! Просто анализирам реакцията и търся причината. Няма емоции Зара. За твърдението ти, че няма мистика те аплодирам! Дано само не ни се разминават пак понятията. Защото според мен не само, че всичко ще бъде обяснено, но и надали ти си наблюдавала или приживяла някакви сега необясними феномени. Ако считаш, че това е така, ще се радвам да ги споделиш, но мисля, че ако мълчанието ти по въпросите ми за зодиите и формирането на характера на хората означава, че си съгласна с мен, както и моите обяснения, то поне астрологията вече можем за изключим като един такъв феномен.
 15. Неточността не е никога свойство, тя е недостатък породен от липса на знания. Ще се радвам винаги да си говорим, аз не познавам на този свят още човек, на който аз да съм затръшкал врата и ти обещавам, че и на теб не бих! НА този свят има само практически области, останалото е прогноза за практиката, а понякога се превръща в мечта, копнеж, но мистиката в крайна сметка е само едно разсейване и нищо друго. Йогите са постигнали само едно нещо: спокойствие и търпение в едно. Разбира се, че могат да си контролират някои дейности и рефлекси, всеки който работи достатъчно добре и последователно може. Никой не се ражда способен да пази равновесие на две гуми, но с малко съвети и тренировка се научава да кара колело. Благодаря за пожеланията. А за биополетата не съм открил още нищо удовлетворяващо изискванията на правилно проведеният експеримент, ако ти имаш конкретни такива данни, ще се радвам да ми ги споделиш. Приятен съботонеделник! Нико
×