Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дамян

Участници
  • Общо Съдържание

    219
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Дамян

  1. Благодаря за заченатата дискусия по играта на дяла "Пентаграм".

    Геометрията на Паневритмията в досегашното й изучаване е почти неразработено поле, според моите наблюдения. В беседите и лекциите на Учителя геометрията като наука е широко застъпена. Там всяка линия и фигура проговаря през Учителя. Там той ни учи да говорим и разбираме фигурите в една, две, три и повече проекции. Нашата най- силна страна получена от типа на образователната ни система ,която сме минали на Земята , е проекцията в равнина, след това в триизмерното пространство, стереометрията, и понататък сетивата ни свършват.

    Според мен, да развием сетивата си в по горните измерения,трябва да съгласуваме третото измерение, материалния свят и неговите закони на построение, с духовния свят, светът на нашите душевни усещания. Душата също си има закони на построение,тя също има материална конфигурация, но според мен, нейните форми се изменят с огромна скорост, близка до скоростта на светлината и от т.н. стробоскопичен ефект, който има развито светлинно тяло, може да види тези форми.

     Така че, в играта на Пентаграма има и геометрия на плоскостта, има геометрия на обемността, има геометрия на невидимостта, която е в душите ни, в мислите и чувствата и техните невидими движения. По мое усещане е оставено поле за проява на невидимите връзки на душите в играта на това упражнение. Сиреч не всичко може да се построи по законите на военния парад. Нагласянето на формата на Пентаграма в рамките на 8 такта под звуците на "...нов живот на милостта в света да въдворим. ." ни дава поле за проява на нашата лична и взаимна свобода в милостта да съградим нов Живот , нова форма. Или по скоро да възстановим загубената форма на Живот, която сме имали до излизането ни от Бога. Ако сме в Хармонията на четвърто измерение, в закона на Любовта, то формата се постига бързо и точно. Ето тук е полето, по мое наблюдение и усещане през годините, че е полето на изява на Духа, който пропускаме или не,да работи в нас.В тези 8 такта.

     Благодаря на Тони за повдигнатата тема,която е дълга и сякаш едва сега започва.

    Благодаря на брат Всеволод за професионалните графики, в които е вложил много старание и научено- духовен усет. Тази конфигурация е много интересна и е прекрасна тема за размишление за силите,които биха се получили при това изпълненине.

     Благодаря за възможността да говорим за видимата и невидима Геометрия на Светлината в различните материални полета на проявления.

  2. Здравейте, почитатели на ИЗГРЕВите.    Водата тече , а с нея и времето. За ИДЕАЛ има нови 37 видео материала и за мен беше много приятно да ги видя след 5 години. Надявам се и за вас ще бъдат.   Паневритмията е особено вълнуваща да се види.  Приятно гледане.      https://vimeo.com/51373222

  3. Мелхиседек, чието име означава „цар на правдата”, бил цар на Салем (Ерусалим) и свещеник на Всевишния Бог (Битие 14:18-20; Псалм 110:4; Евреи 5:6-11; 6:20-7:28). Внезапната поява и изчезване на Мелхиседек в книгата Битие е малко загадъчна. Мелхиседек и Авраам се срещат за пръв път след като Авраам поразява Ходологомор и неговите трима съюзника. Мелхиседек дава хляб и вино на Авраам и неговите уморени мъже, като демонстрира приятелство. Той благославя Авраам в името на Ел Елион („Всевишния Бог”) и прославя Бог, че е дал на Авраам победа в битката (Битие 14:18-20).

    Авраам дава на Мелхиседек десятък (една десета част) от всички предмети, които е събрал. С този акт Авраам показва, че признава Мелхиседек като поклонник на единия истински Бог, както и като свещеник, чийто ранг е духовно по-висш от неговия. Съществуването на Мелхиседек показва, че е имало и други хора, освен Авраам и неговото семейство, които са служели на единия истински Бог.

    В Псалм 110, месиански псалм написан от Давид (Матей 22:43), Мелхиседек се вижда като символ на Христос. Тази тема се повтаря в книгата Евреи, където Мелхиседек и Христос са считани царе на правдата и на мира. Като цитира Мелхиседек и неговото уникално свещенство като образец, авторът показва, че новото свещенство на Христос е по-висше от стария левитски ред и свещенството на Аарон (Евреи 7:1-10).

    Някои предполагат, че Мелхиседек в действителност е бил поява на Исус Христос преди въплъщението.

     

           Следователно и Мелкиседек и Авраам са жреци и царе, но Авраам е дошъл по земите на Мелкиседек да търси земя за рода си. Така като и двамата са избранници божии те изразяват братска любов и взаимно уважение. Авраам дава десятък  на Мелкиседек, което е обикновенно дан на мирянин към общата хазна, доброволен акт в името на Бог за укрепване царството му на Земята.   

       Такива десятъци са изплащани и на богомилите в Дубровнишко, Босна и Херцеговина, в знак на благодарност и признателност към чистият им живот и върховенство на учението им.  Предполагам, че процентът имперското мислене и поведение на братска Русия към българите в един момент окончателно ще се разтвори и изчезне. Русия накрая ще признае  и поклони на древните си братя българи, по чийто земи жънат посятото древно българско семе и ще отделят една десета от урожая си.
     

  4. По мое усещане,духовния път на човешката душа се дели на два главни пътя- първия,навътре и втория навънка. Да достигнеш до вътрешното Аз е голямо лутане и страдание,но везеш ли в стаята на уюта си,поне за момент и го задържиш,става новото раждане. Родил се втори път ти търсиш новия живот,новите хора,новите форми на проява.

    Започва втория път,на единение със себеподобни.Но този път е много стръмен и се иска много време на приготовление и засилки да поемеш в него.Има хора дето са се решили да излязат от единението,набрали да сили и са извикали със всичка сила "Напред. ФИР ФЮР ФЕН ТАО БИ АУМЕН"

    В ИДЕАЛ са от тези хора,бях там и го усетих.!

    През 1992 година 18 семества си продали имуществото събрали парите си в едно и скочили в кюпа -купили си Рай,няма връщане назад.

    Точка.

    Те са направаили ИЗГРЕВ,селище-завет на Учителя,една от практичните цели на Учението.Те са минали етапа на намиране на себеподобните и дългия път на странстване по прашните пътеки на съборните прояви.Съборите дават седмица,месец покой.Една идеалистична и приказна форма на съвместен живот,близка до панаирната еуфория.

    След съборите обикновено настъпва вакум.Лутане и търсене на новия баланс с физическата реалност,която си има съвсем други натрапени закони.

    А тези хора в ИДЕАЛ са намалили до минимум законите на външното общество,с които живея, и си имат свои ,такива кооито ние на Рила си ги почитаме за месец време.

    Работят на изключително високо и професионално ниво,всеотдайни и любящи братя и сестри.Поддържам контакт с тях,макар и рядко,все пак те имат много работа.

    Аз им се прекланям до земята на тези Българи-благари.

    Когато дойде време и в България или където и да е по света,да се строи ИЗГРЕВ-селище,те с готовност ,вярвам,ще ни помогнат с опита си.

    А това ще стане.

    Дамян.

  5. Ние като живеещи извън България/но само засега/ българи,които сме влюбени в този красив танц,сме си мечтали за таква вълна. НА първо място е необходима обозначаване на групите,после връзка помежду ни.После да се планира отдалечко,защото в чужбина събиранаето е проблем,причини-много.Хубаво е да се направи за някой юбилей или празник,зада има начален тласък на инициативата.Мисля,че трябва да има добро фото и видео представяне във Феисбук или в този сайт,за популяризиране.Може да се направи общ видео филм ,като се сглоби една мозаечна Паневритмия,различните упражнения да са от различни групи по света,от различни националности.

    Ние в Чикаго правим такъв опит по Сакайпа,всяка неделя сутрин от 8 ч. Чикагско /16:00 ч. българско/ време има конферентна връзка между групи в Лондон,Чикаго,Финикс/Аризона/,Лос Анджелис,отделни хора от Русия,България.С групите във Франция и Канада ,мисля че няма да има никакъв проблем с включването им,само ние да се уточним.

    Тъй като е изградено вече нещо,предлагам да се обединим около тази връзка- Скайпа на брат Борис,в чийто дом стават най-често връзките,е boris.mitov

    Ако има други делови предложения,да ги обсъдим.

  6. Това е радост,прелетна пролетна радост за всички българи,за България,за Майката Земя. Рядка проява на обичта ни към Паневритмията.Направена е по случай Фестивала на Българското Образование ,макар че не я виждам обявена в програмата,но това не е от голямо значение.

    Това е "градски" вариант на Паневритмия - по работно ежедневни дрехи и чепик,но на мен ми харесва ,защото има ентусиазъм и светлина в душите на танцуващите и музикантите.В крайна сметка това не е Паневритмия -за образец,а по-скоро Паневритмия-покана за танц към пробуждащи се души.

    Харесва ми също неафиширането на проявата,нека танца и музиката да говорят,пък който му харесва-да се хваща.А на който -не,ще отмине и поне ще му стане по-леко.

    Дори само в една душа да се е проявил подтика към танца,това е грандиозен успех.

    Пред НДК от днес вече нищо не е същото.

  7. Въздух дишам благодат.

    Радостно отивам за дома.

    Цялата Природа с мене пей.

    Слънцето ме живо грей.

    Мен природата обича и в живота ми помага,

    чадо свое ме нарича и ми казва дума блага:

    "Работи, учи, време не губи,

    време не пилей, скъп живот пази.

    Той е Божи дар, мил и скъпоцен.

    Ти добре варди го всеки час."

    А подир игрите ще отида да работя,

    време да не губя, дор в небето слънце грей.

    Хай напред, едно, две, три,

    с бодри стъпки ти ходи.

    Още малко ние тук

    ще си поиграеме сега.

    Ходи, ходи, ходи, за водата ходи,

    през речица бистра, по пътека чиста.

    О, водице сладка, жива, носиш ти живота нов.

    Теб обичам, теб жадувам, тебе търся всеки час.

    По ливади и градини непрестанно тичаш ти.

    Тъй през всичките години бягай, тичай и лети

    Можеш да намериш текста в този сайт в раздела "Статии"- Паневритмия-текст.

    Дамян.

  8. Мона, благодаря за информацията. Успях да видя материала в архива на БНТ.

    Ако други имат желание, могат да го сторят на този линк: ТУК

    Лъха топлина и копнеж от репортажа. По земята ни, духа на Учителя и войнството на Всемирното Бяло Братство сплотяват редиците си и това се чувства, а сега може и да се види по лицата на много хора, даже през луминофора на телевизионния екран.

    "Напред да ходим смело

    в чертозите безмълвни

    на тайното познание

    с любов и сила пълни"

    Мир, Любов и Светлина.

    Дамян.

  9. Местата по земното кълбо,свързани с Учителя Беинса Дуно,не са сбор от случайности.Взаимовръзката между тях е дълбоко окултна.Бог е събрал светското и духовното трасе сигурно с много дълбок замисъл.

    Скоро попаднах на архивен филм от 1925 г. на Теологичната Семинария,Дрю,Ню Джърси.

    http://www.drew.edu/depts/library.aspx?id=14927

    Тук драматичния кръжок към семенарията прави документален филм за живота на студенти и учители.Да,тези сннимки са правени 30 г след завръщането на Учителя в България,но те са близки,много близки до ежедневния му живот там.Вижда се обстановката в която е живял и учил младия Петър Дънов,като се започне от посрещането на входната врата до завършването и дипломирането.Интересно за мен бе да видя как студентите провеждат групови молитви,най старата Библия в университета от 1611г,как обучават в молитви дечица на полянката,общите братстки обяди,драмата като допълнение към духовните практики.Вижда се на една черна дъска,рисунка на Великата пирамида в Газа,Египет.

    Всичко това демонстрира дълбокия стремеж за свързване на науката и религията,практичната насоченост и волевото израстване на студентите по онова време в Америка.

    Забелязва се разликата с традиционното християнство у нас в края на 19 век.

    Филмчето може и да се зареди,122 МБ е обема.

    Желая на любителите на архивите,интересни съпреживявания на онези времена.

    Мир,Любов,Светлина.

    Дамян.

  10. Благодаря, Дамян,

    Заинтригува ме с това, което си публикувал. Ето какво намерих още за дядо Влайчо - бил е признат за феномен и то в години, когато за това не се говореше:

    Дядо Влайчо феноменът-скиталец

    Има книга за него от Мария Жечева - „Дядо Влайчо – феноменът от с. Коньово”.

    Благодаря,Ася_И за линка.Тази тема изглежда трябва да бъде продължена.Това е един човек,който бил скрит от централизираната братска дейност,така да се каже.Той е търсел живия Бог в живеещите,давал им е директна вяра и спешна помощ.Странствал 10 години,отрекъл себе си в добруването на Бога измежду унижените.Работел за бобена чорба и подслон,през села и паланки.

    Нашата земя българска не е е оставала от светци,види се.Има ги и сега.Много от тях немогат да натиска бутончета по компютрите,щото нямат време да помагат.Уверен съм ,че си имат друг интернет.Дано и ние един ден се включим към тях,пък ако ще и на dial-up връзка.

    Светъл ден.

    Дамян.

  11. Благодаря ти, Дамяне!!! :3d_099: Великолепни са тези варианти на Мартин Лазаров - звучат съвременно и носят духа на Учителя. Само, дето не ми стигна това, което чух... :rolleyes: Искам още! :D Имаш ли представа дали е записал и други композиции по музиката на Учителя и къде биха могли да се чуят?

    Не съм правил опит да се свързвам с него и да го питам.Сигурен съм ,че има още,щото то си личи.Той стои до извора и не ще се пусне.Обича прясната вода.

    Ако имаме вдъхновение,някой ден,може и да го питаме,докъде е стигнал със записите.А може и той да ни изненада.

    :3d_041: Ей така.

  12. По нашия край,Ямболския,едно име се споменава с почит и уважение-народния лечител дядо Влайчо,както всичко го наричат.Днес научих,че той е свързан с Учението и Учителя.За жалост много малко се знае за него,но съдейки по живите спомени за него,той е ученик-пример за достоен живот.

    Наема къща в родното си село Конево,Новозагорско и чете беседи на Учителя.Сам произнасял сказки на различни теми. Говорил за народни поверия, правил опити за окултни тълкувания и реферати, да пише стихове и откровения. Посветил много време да изучава историята на богомилите и тяхното тайно учение. След 1944 г. е преминал даже 5 години през Белене за убежденията си,но това не го сломява.

    Повече можете да видите от този линк на "списание 8 "

    http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl62 ще видите и чернобяла снимка,на която той играе Паневритмия.

    Ще се раздвам ако някой нещо е чувал за него ,да сподели.

    Мир и Любов.

    Дамян.

  13. След хита "The Day After Tomorrow"(2004) Роналд Емерич ще разбуни духовете по земята пак по експоатираната тема-2012.

    Става дума за започналата рекламна кампания на филма "2012" ,чиято премиера е на 13 Ноември 2009.

    /трейлър на HD резолюция намерих само в Yahoo- http://l.yimg.com/m/ver/271.4/embed-2009-0...0&preview=0 /

    Макар в светските хроники това да е една от многото печеливши дъвки,все пак много хора ще се замислят.Дано.

    Питам се само,дали това е начина за пробуждане-страха от катастрофата.Макар филма,както и предния да внушава вяра в оцеляването,поне на мене не ми действа "пробуждащо".По скоро придобивам една по едра визуална представа забрава за отминало предстояще.

    Все пак щом е създадено,значи е от Бога и ще изиграе ролата си,каквато му е отредена.

    Да го гледаме пък,що не?

    Първо ще почакаме малко,обаче.

    Светъл ден.

    Дамян.

  14. Наскоро срещнах в нета,блога на един българин,професионален музикант,живеещ и практикуващ професията си обаче в Бразилия.

    Мартин Лазаров от Пловдив.Какво бе учудването ми когато чух ,че той си свири джаз,но си харесва и музиката на Учителя.

    Има много красиви интерпретации,чуйте ги,ако имате време.

    http://www.idealwellness.ca/html/eng/index.html

    Приятно слушане.

    Дамян.

    Поправка-линка към Мартин е този- http://profile.myspace.com/index.cfm?fusea...endID=393472714

    Съжалявам,но и друг път е възможно да се повтори. :3d_044:

    Светъл ден.

    Дамян.

  15. Наскоро срещнах в нета,блога на един българин,професионален музикант,живеещ и практикуващ професията си обаче в Бразилия.

    Мартин Лазаров от Пловдив.Какво бе учудването ми когато чух ,че той си свири джаз,но си харесва и музиката на Учителя.

    Има много красиви интерпретации,чуйте ги,ако имате време.

    http://www.idealwellness.ca/html/eng/index.html

    Приятно слушане.

    Дамян.

  16. Ще добавя и аз нещичко от мойте "фаворитес",казано на чист английски :3d_022: да речем:

    1.Сайта на Риния: http://www.truth-of-life.net/ нейния вариант на Учението в живота.Харесва ми,защото опитва живота на дело.

    2.Център Слънце в Аризона,САЩ- http://www.angelfire.com/moon2/isisaz/ много живи хора,посветени на практическото приложение на науката за слънцето и приложението на Паневритмията,има българи там.

    http://www.angelfire.com/moon2/isisaz/SUNGAZET7.pdf тук ще видите и брат Роланд Шауер от Австрия,дошъл да преподава Паневритмията пак там.

    3.Сайта на Леон Москона,един добър българин,работещ здраво,, кандидат за "Нобелова" награда за религия,номинация за годишната награда на Templeton.

    http://www.secondcomingmission.com/index.html

    Наскоро издаде книга на Български-“Завета на Истината”. Тук има представяне на книгата- http://www.kiskinov.net/2008/01/11/%d0%bd%...82%d0%b5%d0%bb/

    4.Един мохикан на Паневритмията в Германия-брат Ангелов,възхищавам му се-

    http://www.paneurhythmie-angelovs-schule.de/page4.php

    това може да е интересно за модераторите,тук има текста на Паневритмията на Немски!!!

    5.Немски сайт за Учението,пак практично линкче http://www.prosveta.de/index.php?cPath=80_83

    има едни черни тонколонки в дясно до всеки албум,чукнето по говорителчето.....появчва се "играч" или player

    чува се позната музика,нали,но непозната за много българи интерпретация.И тези хора работят красиво,с любов.

    6.Сайта на Паневритмиците в САЩ- http://paneurhythmy.org/

    и групата в Чикаго http://paneurhythmy.us с много видео и фотоси.

    7.Накрая оставам братята и сестрите от ИДЕАЛ, канадския ИЗГРЕВ.

    http://www.idealsociety.org/

    http://www.idealwellness.ca/html/eng/index.html

    http://idealcreation.ca/ .....ех,кога ще ги стигнем американците,пееше Тошко Колев,когато се върна от Канада,

    сигурно е имал тях предвид :3d_137:

    Това е моят дан в този подфорум.

    Мир,Любов,Светлина.

    Дамян.

  17. Обикновено след силно преживяване трудно се пише,трябва да отшуми и после да дадем думата на нашия приятел мозъка-преводача на сърцето,и той да се изкаже.

    Мантрата е това пре вживяване,но то не отшумява вече ден и не мога да го чакам повече-трябва да споделя и аз нещо.

    Усещането ми беше същото,когато преди 5 години видях Паневритмия в интерпретация на хора и се вживях.Сякаш това не бе нищо ново,не го виждам за първи път,сякаш съм в кръга,а гледам отвън.Никога не съм спирал да играя и да съзерцавам танца,едновременно.Закъснял съм за Паневритмия или пея АУМ.Необикновена Любов от пръв поглед.Това бях/ме Аз/ние.

    Стана и нещо друго.

    Започнах веднага да пригласям на записа и отидох,не знам защо,в другата стая и пеейки пуснах мойта чупанарка/стария ми комп-подарък от Борката/.Той бързо зареди и пуснах пак през него мантрата и отново започнах да пригласям,гледайки през прозореца.То няма кой знае какво да се види,коли на паркинга и високата плътна дъсчена ограда на комплекса,висока около 2 метра.

    В този миг ми минава мисълта,че наистина тази мелодия изгражда и дава подем,да тя е за новите хора!И след това виждам две ръце се хващат от другата страна на оградата,след секунда още две,....и още две...станаха 6.С голяма лекота 3 бели момчета с бели тениски и черни гащета я прескочиха и тръгнаха към моя прозорец.В последния момент се разделиха и ...всеки по пътя си.

    Това вече беше множко,потекоха ми сълзи/първо дясната/.

    С това не се свърши.

    Може би най-силно ми въздейства изпълнението.То ме грабна от първата нота.Защо?

    Учителя на много места все казва ,че духовното пеене е тихо и то излиза от дълбочината на сърцето.Най трудно се пее тихо.

    А ние като научим нещо от някоя песен и все се силим да пеем мощно.Да,но в бетона жито не покълва.

    Разбирам Бориславил,че му е неудобно в тази ситуация.Самоизявата не е от отличителните черти на Ученика.Но таланта се дава да се изяви и укрепне,мисля.А талант имаме всички,затова и Учителя е взимал на куп учениците в ОКК и ги е учил да пеят.Всички можем да пеем и ще пеем.

    Тази мантра и това изпълнение дава кураж! То обръща силата ни навътре-към тихото,дълбоко,бездънно,междуатомно пеене.За това пеене Галктиката е една теснотия.

    То ни помага да се върнем в себе си.

    Ами,...това е.

    Мир,Любов,Светлина.

    Дамян.

  18. Излезе на бял свят нов диск с изпълнение на Паневритмията от дамския хор на ИДЕАЛ,Канада.

    http://www.idealsociety.org/html/Communica...thmy_women.html

    Всеки път като слушам тяхно изпълнение се изпълвам с умиление от устрема да тези красиви хора.

    Те наистина посрещат слънцето всяка сутрин и сигурно вдъхновени мисли в тях текат,щото с такива гласове пеят-слънчеви.

    Да им пожелаем много вдъхновение и любов и с новият сайт http://www.idealcreation.ca/

  19. Понеже ни е дадено да живеем в тази гъстота-Материята,зрима от сетивата "на една ръка разстояние",все ни се иска да интерпретираме живота от тяхна гледна точка.

    Да пипнем,да "видим",да поухаем,да помачкаме,да се попъчим.

    Но унесени в играчките си забравяме едно-че тя е създадена да ни служи,да опознаем себе си в пътя към Бога.

    Всяко време си има своето проявление на материята,която Господ ни дава да ни е помощник.Това проявление никога не се повтаря и никога неможе да играе същата роля,ако се помъчим да го имитираме като му направим материален клонинг.

    Духът на Беинса Дуно е на Миров Учител.Миров ,ми говори,че нещо е свързано с мировете,със световете,със вечния живот.

    Та,решил Бог да ни изпрати в едно парче от времето,на едно парче земя,от една красива планета наречена Земя,в едно светло ъгълче наречено Слънчева система,което пък е кьоше на безброй много други сияещи места по Всемира-Що?Един велик ДУХ на ЛЮБОВТА.Да ни научи на нещо велико.Нещо което движи всемира.

    Значи ,мисля си той-Учителя,както му викаме,Петър Дънов...утре може да му скимне и да си отиде,както и дойде.Та нему е даден Всемира и той може да си избере всякаква планета,галактика и всякаква форма на живот и съзнание и да се вмести тихичко помежду им да сее благо Божието слово,и тихичко да им свири с цигулката си/не знам,там може да са им други цигулките.Нищо ,и на нея ще се научи да свири/.

    Тези мисли се втурнаха в мен на 19 Септември 2008 г.Денят в който се навършваха 120 години от записването на младежа Петър Дънов в един американски университет.

    На 19 Септември 2007 г.,т.е. една година преди тази годишнина,аз пуснах идеята за отбелязване на годишнината да работи

    в пространството и се обърнах към Учителя/Бог-Ако това е за победата на Божието царство на Земята ,нека да се материализира.

    И започнах да звъня на много хора в България ,в Америка,в Канада.Пращах писма с електрони.Пратих две и до декана на Университета. И що стана-нищо,едно готино нищо.Отвсякъде нищо,на различни планове/не искам да се впускам,и без това много се проточи писанието ми/.Пълен провал.

    Та,си помислих-Учителю,благодаря за урока.Разбрах те.

    Нашата задача е да стрим в душите си.Не,че да се строят сгради е лошо,не.Ама те да ни служат да растем.А тази форма-къща ,дето се разхубавява сега,е изиграла ролята си.Добре е да я има,но като туристически обект.А

    за един ученик от Бялото Братство,кавито се редим всички ние тайничко,това дело е сковаващо.То те кара да се вместваш в изживелите очертания на времето.То те отклонява в миналото,то те извежда от вечността.

    То отнема живота

    Така си мисля.Може и да не тъй,ама има нещо вярно.

    Дамян.

  20. Благодаря ви за добрата тема.Думите,които се редят в тази страничка нещо ми затрептяха.Сигурно щото съм търсил и аз отговора на усещането,че смъртта ни е дадена и ни предстои.

    Почнах да сърфирам из дербите на умосферите тази зима,да постигна покой на душата си по темата.

    Първо си зададох въпроса-Защо по това време ме трогна тази хубавица-смъртта,да мисля за нея?Като погледнах през прозореца ми светна крушката......приличат си,даже си подхождат.Студ,Свитост,Самота скриват сякаш сянката на смъртта.

    В нея обаче е скрит Живота,под бялото покривало на снежните кристали спи и пее житото,цветята и копнежа на човешката душа за обнова.Е,викам си,ами то е толкова красиво.Да изчезне,уж нещо и да се появи друго.Въздъхнах.

    И в следващия миг пак усетих смъртта.Ами въздуха,който досега беше в гърдите ми,и той отлетя.Умът се спря.Да го гоня ли? Но не ми се даде време да мисля много,обаче.....с пълни гърди си загребах нов. И така си заживяхме с нея,със смъртта.

    Та,смъртта се оказа,че има различни проявления и тя е част от колелото на живота.Има ежесекундна,ежевековна,ежееонна и т.н. смърти,и също такива животи.И Любовта Божия към различните проявления на живота изпарява времето и пространството и то става част от нас и ние преставаме да мислим за него,както сега дишаме и гледаме.Просто то си е.

    И не забелязваме смъртта и живеенето,като отделни стоки на рафта на сегашното си въплащение.Просто то си е.

    И ние не се раждаме и умираме,просто ние сме.

    Просто ние си живеем просто,с една завидна простота в един невиден простор.

    Като всички гениални неща създадени от Бога и тя е проста,като фасул.

    На нас ни се дава да я изживеем и заобичаме.

    Така си мисля аз,може и да не е точно тъй,но има нещо вярно.

    Дамян.

  21. Молитвы и формулы

    Изживяването да прочетеш този труд на нашите мили сестрички е голямо и запомнящо се. Да изкажеш на тези два братски езика ,братски молитви-това е събитие ,което съм очаквал и то сега трепти в душата ми.

    Тази сутрин имах голямото желание да чуя и видя едни мои руски приятели,ей така просто да усетя вечността и силата на славянската саможертвеност и мяххкии знак.Те пък много се радват на нашето "обратно"-да и не.. Ето че вие изпълнихте това мое желание по един неповторим начин.Поклон.

    Но това са само зрънцата от една смайваща привързаност между нас,българи и руси,сякаш изтъкана от един негниещ вътък.

    Да,ще тъчем!

    Ще сновем,тъчем и не ще се спрем

    Ще мятаме совалката от ляво,от дясно.Щото тоз вътък здрав е,и изпечен в огъня на времето.

    Ще съградим нова черга, пътека нова към светлината.

    Лъчиста светлина в душите ви да грее,Александра и Ваня.Нека Бог ви дари с още много сила и живот.

    Дамян.

  22. Тази игра на страшни думи като "грях" е патент в така нареченото християнсто след Христос.Това не е човек.Това е жива проява на Божията Любов към човека.Нама такова понятие християнство в божествения свят.Всъщност Христос никога не е идвал,защото той никога не ни е напускал.Само че ние трябва да го усетим и заживяеем най накрая освободени от всичките тези внушения на поучителите за последните две хиляди години към нас човеците,че ние сме едва ли не една биомаса греховна и непоправима.И трябва да им се молим на тях,които ни отпускат този "гювеч" -да сме гадно грешни,да пишат нови и нови измислици и внушения.

    Бог е Любов и всеки е изтъкан с нея,в нея,от нея,край нея,през нея,чрез нея,заради нея.........

    Фир фур фен Тао би Аумен.

    Без страх,братя и сестри.

    Смело напред!

    /и погледа на 30 градуса над хоризонта,форма-бяла,обувки-боси/

    Дамян

  23. Благопожелания за спорна духовна дейност на тая чудна нива-Паневритмия.Разумния подход и сърдечното съзвучие между търсешите души,би отвело танца на хармоничните движения до нови висини.Наред с бързото си разпространение по света Танца се нуждае от нова жива сила и форма на изява,която да предаде обновеност в очите и душите.

    Като се погледнем през "очите" на You Tube и други "видеоиздайници" не можем често да си дадем оценка на танцуващи.По скоро се виждаме като хора вършещи нещо с голям ентусиазъм.И ако има ножица за изрязване на брак-движения,то често подстригвайки ни ще подскачаме.

    Понякога гледам танци от съвсем различно тесто,на световноизвестни трупи и по малки.Прекрасна хореография,костюми,музика,дават образ на една идея,кратко казано.Поставям се намястото на един американец,който обикаля полянката ни по Паневритмия сутрин рано я на кънки,я с колело,я с въдица по брега на езерото.Та той снощи е гледал някой такъв бляскъв спектакъл.Какво ще го накара да мисли че това е Танц-Висше Изкуство.

    В Паневритмията-идеи,дал и дава БОГ.Музика-излял БОГ.Хореография-взел БОГ.Костюми-???

    Много ме радва ,че ще се поднесе виждане за динамични модели в играта,наред с другите интересни теми.

    Да кажа,че тайно се надявам големи хореографи от българската тацова школа ,като една Нешка Робева например,да усетят

    божествения полъх на Паневритмията във вените си и да помогнат на България и света с опита си.Или да повикаме Неволята.

    Помогни си сам -да ти помогне и БОГ.

    Подкрепа гореща към работната среща пожелавам.

    Любовта към любимия ни танц ще извае образа му такъв,какъвто БОГУ е угоден.

    Успех.

    Дамян.

  24. PANEURHYTHMY

    The Sacred Dance of Life

    Workshop at the Master Ballet Academy,

    4030 E. Bell Rd. Phoenix, AZ

    August 22 √ 24, 2008

    Call 623-780-0261 for more information

    Във Финикс,Аризона,САЩ от 22-24 Август 2008 ще се състои тридневен семинар по Паневритмия и изучаване песенното творчество на Учителя Беинса Дуно.Водещ семинара Роланд Шауер диригент на братския хор на Австрия.

    Повече информация за събитието във Финикс,Аризона,САЩ

    http://paneurhythmy.us/Calendar.shtml

    Дамян

×
×
  • Добави...