Jump to content
Порталът към съзнателен живот

rossin

Участници
  • Общо Съдържание

    39
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    rossin got a reaction from Донка in Сравняване на реализацията на личности с еднакви натални карти   
    Не бях правила карта на първото момче. От години нямам много наблюдения.
    Данните са 09.05.1989 г., гр.Пловдив 20.30 ч. първия, 20.40 ч. втория.Ако е необходимо ще кача карти.
    Все пак има разлики.
    Купсидата на 6 дом в първата карта е в последния градус на Овен, във втората  в първия на Телец. Марс в Рак-8 дом и Венера в Телец-7 дом, съответно управителя на триплицитета на К6 в единия случай е Юпитер/Близнаци/, в другия е Луна/Рак.
    В детската им възраст първия имаше проблеми с храненето-капризен и злояд, развиваше анемия. Втория -проблеми със сливици и гърлото, които преодоляхме около началнта училищна възраст. Като цяло здраво дете. От 8 годишен и системно занимаващ се със спорт.
    Първия проявяваше слаб интерес към спорта и ученето изобщо, завърши средно образование и от тогава работи като барман.
    Втория успоредно със спорта завърши техникум, след това технически вуз. В момента с танци и спорт се ветрее по Европа.
    И двамата са правили сами избора си.  
     
  2. Like
    rossin reacted to Йордан Анов in Арабски точки. Теоретични основи.   
    По темата за Колелото на щастието/точката на Фортуна няколко интересни афоризма:
     
    “Ако Колелото на съдбата се намира в трети дом, това означава, че роденият под такава конфигурация, бил той мъж или жена, ще се ожени за чужд на него човек.”
     
    „Ако Колелото на съдбата е в съединение с Марс в девети или трети дом, това означава, че роденият в такава конфигурация ще бъде жесток и безпощаден.”
     
    „Ако Колелото на съдбата се намира заедно с Венера, в коетои да е място, в което тя има сила, означава че роденият ще има дълъг живот и щехарчи много, ще получава помощ от жени, възможно е и да се отличи средмъдреците и ловците.”
     
    „Когато Колелото на съдбата се срещне с Марс или Юпитер,това означава че роденият ще бъде смел и отдаден, прославен и храбър рицар, изявен пълководец в битки и сражения, на който му е съдено да спечели не малко победи.”
     
    „Роденият получава определена полза от своите братя и те отнего, ако управителя на дома на братята се намира в съединение с Колелото на щастието или с неговия управител се намира в силна позиция.”
       „Ако Слънцето образува аспект с Колелото на Съдбата, а диспозитора й се намира под неговите лъчи, това означава, че роденият ще падне от високо място.
    Ако управителят на Колелото на Съдбата се намира под лъчите на Слънцето това ще доведе до смърт на родения съгласно природата на знака, в който се намират. Още повече, това се случва когато управителя на Колелото е изгорен или е разположен в  „сърцето на Слънцето”, но ако той избягва изгарянето, нищо подобно не се случва.”
    „Ако една от двете зловредни планетисе намира в съединение с Колелото на щастието или с неговия управител, или образува с него квадратура или опозиция и особено, ако откриеш, че този аспект се сключва от един от ъглите, а Луната се намира в неблагоприятно положение и от своя страна образува аспект към Колелото, това означава че ще се появят кредитори и врагове във връзка с натрупаното богатство, от което те ще отнемат голяма част.
    Ако Марс образува нараняващ аспект, богатството ще бъде отнето от врагове, грабители и недоброжелатели.
    Когато Колелото на щастието и Луната образуват апликиращ аспект към най-благоприятната планета, а управителя на Колелото не е поразен, това означава съхраняване на собствеността и че нищо от него няма да бъде откраднато. Разходи ще се правят само по воля на собственика, за собствено удоволствие и полза.
    А ако и неблагоприятни и благоприятни планети образуват аспект към Колелото на щастието и с неговия управител, без каквото и да е подобрение във формиращите се аспекти между тях, тогава разгледай положението на Луната по отношение на най-близната от тези планети, било тя благоприятна или неблагоприятна, а също така разгледай, с коя от тях образува аспекти каква сила има в това място”
     
    „Ако искаш да узнаеш колко години ще се задържи някой на длъжността си, пресметни колко градуса има от планетата, която екзалтира в знака на Asc до управителя на знака, в който се намира Колелото на щастието. Приеми всеки градус за година и в съответствие с полученото число – толкова и ще се задържи, разглежданото лице, на длъжността.”
     
    "Ако те попитат, дали си струва да се предприеме пътешествие или не, разгледай Слънцето, Луната, управителя на Asc, управителя на Колелото на щастието и управителя на знака където се е случило последното новолуние или пълнолуние. Ако те се намират в падащи домове, знай че това пътешествие ще се осъществи, особено ако управителя на Asc, образува апликиращ аспект към управителя на 7-ми и 3-ти дом или към Марс.”
     
    "По такъв начин трябва да определиш и Колелото на щастието, ако някоя планета съставя с него аспект, значи към човека ще дойде изобилие, което ще отговаря на природата на планетата образуваща аспекта."
  3. Like
    rossin reacted to Йордан Анов in Арабски точки. Теоретични основи.   
    Арабските точки, както и Лунните възли са тема, която кара повечето занимаващи се с астрология, щом се сблъскат с тях да нижат безкрайни изречения от мистификации. Но преди всичко трябва да се търси здравия разум. Старите астролози са били практични, пестели са усилия и не са се впускали в излишни разсъждения. Точно поради тази причина има арабски точки на всички основни хранителни стоки, с помощта на които може да се прави прогноза за тяхната цена.
     
    Но все пак има седем основни арабски точки, които се получават от сумите на планетите, чиито имена носят.
    Формулите за изчисляване на седемте точки са:
     
    Точката на Форуна или точката на Луната – описва човешкото тяло, неговото здраве, богатството, репутацията, начина на мислене и заниманията.
     
    За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето
    За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната
     
    Точката на Меркурий – описва враждите, слуховете, знанията, ръкописите.
     
    За нощно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна
    За нощно раждане – точката на Форуна + Asc – точката на Духа
     
    Точката на Венера – описва веселието, насладите, любовните удоволствия.
     
    За нощно раждане – точката на Фортуна+ Asc – точката на Духа
    За дневно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна
     
    Точката на Духа или точката на Слънцето
     
    За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната
    За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето
     
    Точката на Марс – описва силата, властта и гнева
     
    За нощно раждане – Марс + Асц – точката на Форуна
    За дневно раждане – точката на фортуна + Asc – Марс
     
    Точката на Юпитер
     
    За нощно раждане – точката на Слънцето + Asc – Юпитер
    За дневно раждане – Юпитер + Asc – точката на Слънцето
     
    Точката на Сатурн
     
    За нощно раждане – Сатурн + Asc – Фортуна
    За дневно раждане – Фортуна + Asc – Сатурн
     
    Може би най-известната арабска точка е Колелото на съдбата или наричана още точката на Луната. Тя, както и всички останали точки, се изчислява за дневно и нощно раждане. Има автори които отричат това разделение и ротация на формулата, такъв е още Птолемей, но делението по вида на раждане е основно за цялата традиция на астрологията. Като тази, така и всички останали точки взимат силата си от планетите, които ги изграждат, ако Слънцето и Луната са слаби в хороскопа, няма как да имаме подчертана Фортуна - дееспособна, а ако пък те са силни, а диспозитора на точката е слаб ще имаме „колос на глинени крака”.
     
    Колелото на съдбата може да се използва в няколко техники при работа с хороскопа. Преди всичко и може би най-важно, Колелото на съдбата може да се ползва като втори асц, получава се един вид двойно счетоводство, което може да се използва за извличане на допълнителна информация, която да поясни основната извлечена от хороскопа. Знака, в който попада точката на Луната се приема за първи дом. Тази техника работи със системата знак – дом, фактически един знак е един дом, без оглед на това каква домова система използваме при построяването на хороскопа. Значението на домовете производни отпозицията на Фортуна са описани от римския астролог Манилий в неговата „Астрономика”.Първи дом описва дома, земевладенията, съдбата, Втори дом – война, чуждиградове, Трети дом – търговията, приятелството, Четвърти дом – съдилищата, Петидом – брачните съюзи, Шести дом – личните ресурси, Седми дом – опасностите, Осми дом – привилегиите и обществения статус, Девети дом – децата, Десети дом –характера, Единадесети дом – здравето и силата и Дванадесети дом – успеха, обществените амбиции.
     
    Преди да се започне работа с арабските точки трябва да се определи тяхната сила и дееспособност. Трябва да се вземе под внимание силата, есенциална и акцидентална, на планетите, които участват като компоненти в изграждането на точките – от две слаби не можем да получим едно силно. На второ място трябва да разгледаме две положения – съвпадите на точките с планети и техните диспозитори. Точките работят и се проявяват точно чрез диспозиторите си, когато не са в съвпад с някоя планета. Също така трябва да се вземе под внимание, кои теми в картата управлява диспозитора на точката, с която се работи. Това ще даде яснота за проявлението на точката, или темите, които ще вземат участие в проблема.
     
    Когато тези фактори са оценени можем да използваме точките в няколко техники за прогнозиране.
     
    Например, както стана дума вече, при силно Слънце в картата при дмевно раждане, можем да правим тематична карта за съвпада на транзитното Слънце върху наталната Фортуна/точка на Духа, това се случва един път годишно или ако имаме силна Луна при нощно раждане, можем да разглеждаме ежемесечния възврат на Луната в наталната позиция на Фортуна.
     
    Друг вариант за работа с точките е ежедневно да се прави корекция за транзитното положение на планетите, които участват във формулата на дадената точка, като се използва наталният асц. По този начин да се разглежда новата точка, да се разгледат нейните съвпади и диспозитори, темите които управляват и темите, в които се намесват.
     
    Третия начин за работа с точките е като се използват като сигнификатор на наталната карта. Когато искаме да разгледаме дадена тема в наталната карта, а имаме недееспособни планети, било то в падение или изгнание или в слаба акцидентална позиция, да прибегнем до точките и техния диспозитор. Той ще опише темата, която ни интересува, а вече с помощта на възврати, прогресии и тн, можем да съдим за динамиката и развитието на разглежданата тема.
  4. Like
    rossin reacted to Йордан Анов in Взаимоотношения между планетите. Основни принципи.   
    В тази тема ще разглеждаме основните взаимоотношения на планетите в астрологическата карта, такива каквито са били в традицията на Астрологията.
     
    Ще бъдат представени цитати от различни астролози от миналото, тяхната формулировка и тълкуване.
     
    Темата е отворена за обсъждане и коментиране на неясните моменти. Всеки може да посочи примери, за едно или друго правило, съответно да се разгледа резултата, проблемите и  решенията по даден казус.
     
    Целта е да се събере набор от техники, които да помагат при разглеждането на картите, било то хорарна, натална или елективна.
     
     
    Като за начало съм подбрал няколко основни цитата от Бен Езра
     
    Осми способ – силата на една планета преминава в друга
    Има две възможности.
     
    Първо.
    По-бърза планета се отделя от друга, за да образува съединение или аспект с трета планета, при това бързата планета взима силата на напуснатата планета и я отдава на третата, нова планета, с която встъпва в съединение.
     
    Друга възможност.
    Лека планета образува съединение с друга, по тежка и бавна планета, а тя, от своя страна, образува съединение с още по бавна планета. В този момент планетата, намираща се в средата, взима силата на най-бързата и я отдава на най-бавната от трите планети.
     
    Девети способ – Предаване на светлина
    Може да се осъществи в две форми
     
    Първа форма.
    Две планети не се свързват нито в съединение, нито в аспект, но и двете формират съединение или аспект с трета, която има аспект с дома, за който е зададен въпроса.
     
    Втора форма.
    Управителя на Асцендента и планетата сигнификатор на въпроса не се обединяват нито в съединение, нито с аспект, но трета планета взима светлина от една и я предава на другата.
    Единадесети способ – планетата дава сила.
    Когато планетата се намира в своя домицил, екзалтация, триплицитет, терма или фас и в това място образува съединение или аспект с друга планета, се приема че тя й отдава своята сила.
     
    Тринадесети способ – Планетата отдава своята природа.
     
    Когато планетата се намира в знак и влиза в съединение с управителя на този знак, или с планета, имаща достойнства в този знак – екзалтация, триплицитет или управление по терна или фас, се приема че в този момент тя отдава своята природа на тази планета.
     
    Осемнадесети способ – Връщане на светлина за Добро
     
    Първи вариант.
    Планета се съединява с друга, която се намира под лъчите на Слънцето. Планетата, която се намира под лъчите на Слънцето не може да получи силата на тази, която се приближава към нея, и в този момент силата отново се връща към същата тази планета.
     
    Втори вариант.
    Планета формира съединение с друга, която е ретроградна. Ретроградната планета не може да получи сила от приближаващата се към нея и в този момент силата се връща, обратно към тази, която отдава.
     
    Връщането на Светлина предполага три възможности.
     
    Първа възможност.
    Една планета отдава сила на друга, която не е в състояние да я приеме, при което я връща обратно за добро. Но ако планетата, отдаваща своята сила също не може да я приеме, тогава такова връщане се осъществява за Вреда.
     
    Втора възможност.
    Ако планетата, отдаваща сила е директна, а приемащата сила е или изгорена, ретроградна или се намира под лъчите. Този случай се нарича „връщане за Добро”. Ако планетата, отдаваща своята сила, не е директна, се приема за „връщане за  Вреда”
     
    Трета възможност.
    Планетата отдаваща сила е или ъглова или се намира в следващ дом, а планетата, която връща тази сила се намира в кадетен дом, се приема че това е „връщане за Добро”. Но ако планетата отдаваща сила се намира в кадетен дом, става дума за „връщане за Вреда”.
     
     
    Двадесет и девети способ – Обсада
     
    Когато една планета се отделя от друга, неблагоприятна планета, след като е формирала с нея съединение или аспект, а след това съединение с още една планета, или планета се намира в знак, по такъв начин, че между две зловредни планети е попаднала една добра. Това наричаме Обсада, защото планетата, която се намира по средата ще бъде отслабена. Но ако Слънцето формира аспект с благоприятната планета, която се е отдалечила от зловредната, или с тази планета, която се намира между зловредните, то то премахва от нея вредата и нейната слабост няма да бъде толкова значима.
  5. Like
    rossin got a reaction from Донка in 06.Взаимна рецепция. Владетел на Генитура   
    Според древните автори това не е рецепция. Дето се казва "не е на едно и също ниво". За да има рецепция по трон и екзалтация,триплицитет терма или фас, всяка от планетите трябва да има достойнства в знака на другата.Когато става въпрос за рецепция по триплицитет, фас или терма, задължително трябва да има аспект между планетите.Има и други "правила", които не съм измислила аз, но конкретния случай не са приложими.
  6. Like
    rossin got a reaction from Писантин in Уран/марс/възел съвпад при Пламен Горанов   
    Писантин,
    аз не съм астролог, да не говорим професионален.  
    Дори на такива като мен, аматьори, ще им направи впечатление, че говориш за  "широк съвпад на две планети със Северен възел". Колко хора само в БГ са родени по това време, да не говорим за такива, които са родени при по-точни аспекти?
  7. Like
    rossin reacted to Йордан Анов in Усещане за Астрология   
    Да усетиш, за това става дума!
    Ние сме тези, които трябва да изживеят хороскопа си, ние сме тези които трябва да го почувстват, така се приближаваме до себе си. По този начин се научаваме да се изслушваме, да чуваме това което идва отвътре. Когато веднъж сме се докоснали до красотата на хороскопа, като сме го припознал в музика или картина, тогава вече сме хванали нишката, която ни води към душата и красива история, която ще ни разкаже.



    Когато запръв път чух Arvo Part, си спомних за моя Плутон на Асц.




  8. Like
    rossin got a reaction from Донка in Упражнение върху планети на трон и в екзалтация   
    Слънце в 10 дом– ляво око
    В рецепция по трилицитет с Венера
    Луната в 4 дом -дясното око
    във взимна рецепция по трон с Юпитер и в собствен триплицитет.
    Дясното око е по-силно.
    ПП. Това без да включвам аспектите.
  9. Like
    rossin got a reaction from Донка in 06.Взаимна рецепция. Владетел на Генитура   
    Владетел на генитура
    Карта 1:
    Юпитер в Рак/10 дом, западен/-/


    Карта 2:
    Юпитр в Овен/12 дом,западен/-/,управител на огнен триплицитет

    Карта 3:
    Юпитер в Рак/6 дом, близо до десцедента, западен/-/


    Карта 4:
    Марс в Скорпион /7 дом,управител на воден триплицитет


    Карта 5:
    Юпитер в Риби/4 дом

    ПП. С изключение на карти 2 и 3, се колебая между повече от един отговор. Направо ударих на камък.
  10. Like
    rossin got a reaction from Донка in 06.Взаимна рецепция. Владетел на Генитура   
    Домашно
    Рецепции
    Карта 1:
    Меркурий в Лъв и Слънце в Дева-рецепция по трон
    Марс в Лъв-управител на земен триплицитет и Слънце и Сатурн в Дева-управители на огнен триплицитет-рецепция по триплицитет.

    Карта 2:
    Марс в Риби и Юпитер в Овен-рецепция по трон
    Луна в Стрелец-управител на земен триплицитет и слънце в Телец-управител на огнен триплицитет- рецепция по триплицитет.

    Карта 3:
    Сатурн в Телец и Венера в Козирог-рецепция по трон
    Марс в Риби и Юпитер в Овен-рецепция по трон
    Слунце в Козирог-управител на огнен триплицитет и Луна в Овен-управител на земен триплицитет-рецепция по триплицитет.

    Карта 4:
    Венера в Овен и Марс в Телец-рецепция по трон
    Слънце в Риби и Венера в Овен-рецепция по екзалтация
    Луна в Скорпион и Юпитер в Козирог-рецепция по падение
    Венера в Овен-управител на земен триплицитет и Юпитер в Козирог-управител на огнен триплицитет-рецепция по триплицитет.

    Карта 5:
    Венера в Рак и Луна във Везни-рецепция по трон
    Сатурн във Водолей и Меркурий в Лъв-рецепция по триплицитет.Не съм сигурна дали да я отчитам, защото Сатурн участва и в двата-огнения и въздушния.
  11. Like
    rossin got a reaction from Розалина in Онлайн курс по астрология в нашия форум - вашите мнения и препоръки?   
    И аз се записвам.
    Цяла седмица за една тема ми се стори първоначално много, но все пак сме работещи хора. Сигурно щото нямам търпение...........
  12. Like
    rossin got a reaction from Донка in Онлайн курс по астрология в нашия форум - вашите мнения и препоръки?   
    И аз се записвам.
    Цяла седмица за една тема ми се стори първоначално много, но все пак сме работещи хора. Сигурно щото нямам търпение...........
×
×
  • Добави...