Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Донка

Глобални Модератори
 • Общо Съдържание

  8575
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  391

Всичко добавено от Донка

 1. "Изгрява вече ден тържествен". Отче наш 12 глава на Евангелието на Йоана, от I до 14 стих. "Благословен Господ Бог наш". 54. Когато посрещате - ИБ, 10.10.1920 Добрата молитва Господнята молитва
 2. Аз дойдох, за да имат живот и да го имат преизобилно.“ Отче наш. „Ще се развеселя“. 610.Да имат живот - 22 декември 1935 г. Добрата молитва Сега от вас се иска да учите. Понеже сте постъпили в училището, трябва да свършите. Някои от вас сте в отделенията, други в прогимназията, трети в гимназията и малцина в университета. Затова иска(м) всички да свършите добре, с успех, да не ви изпъдят от училището. Лошо или добре, всички трябва да свършите. И като свършите училището, тогава въпросът се решава: Всички ще имате живот. Като свършите училището, ще ви се даде разумният живот. Тогава ще станете господари на положението си и ще влезете в новия живот. Тогава ще разберете живота в нов смисъл. Всички трябва да се опретнете да учите. Да имат живот
 3. Добрата молитва 53. Без съмнение и без отсрочка - ИБ, 10.10.1920 Господнята молитва Без съмнение и без отсрочка
 4. Здравейте, приятели на Портала През всички тези години Иво сам осигуряваше не само техническата поддръжка, но и плащането на таксите за сървъра, софтуера и ъпгрейдите. Подкрепяха го модераторите от екипа на Психотерапия онлайн. По тяхно настояване , аз предоставих сметка на свое име, в която всеки от вас може да преведе сума по свое желание. Сметката се ползва само за събиране на дарения за Портала. Поемам ангажимента всеки месец да предоставям отчети за приходите и разходите, като спазвам желанието за анонимност на даренията. Номерът на сметката е: BG60 CECB 9790 1078 0669 00 в ЦКБ - Донка Иванова Маринова - за Портала Благодаря ви!
 5. Благодарност и на екипа на Психотерапевтични насоки онлайн за даренията в помощ на Портала. Платени са засега 2 месеца, през които ще се опитаме да потърсим по-евтин вариант за хостинг. Остава ни сума, за около 4 месеца (заедно с приходите от рекламите) при досегашната цена. Ако някой може да помогне, моля нека ми пише лично съобщение.
 6. Историческата личност е била "свидетел" на съответния факт - това ли имаш предвид? И съответно тя е източник на най-точната информация. А в това свидетелство влиза ли субективната гледна точка (оценяща) на историческата личност?
 7. Донка

  Бог е дуален!

  Подкрепям тълкуването на Станимир. Ще си послужа с една много популярна метафора - орехът. Докато е със зелената си обвивка, зеленият плод - е зло - горчив, оставя неизтриваеми петна (НО запазва ядката докато зрее) Черупката на ореха е костелива - зло за зъбите и препятствие за нас, ако не знаем как да я строшим (НО запазва ценната ядка от всички, които проявяват апетит) Сянката на ореха може да спаси от слънчев удар, но може да преохлади заспалия под нея. Коренът на ореха укрепва свличащите се почви и извлича влага към повърхността, предоставяйки я на други тревисти растения, НО точно по тази причина не бива да се сади в близост до сгради и водопроводи - за него не е проблем да ги разруши.
 8. Неделни беседи м. юли 2020 г. 5 юли 2020 г. - 610.Да имат живот - 22 декември 1935 г. 12 юли 2020 г. - 611.Вас ви нарекох приятели - 29 декември 1935 г. 19 юли 2020 г. - 612. Онова, което дава живот - 5 януари 1936 г. 26 юли 2020 г. - 613. Не съдете по лице - 12 януари 1936 г.
 9. Отче наш. „Ще се развеселя“. Ще прочета няколко стиха от 6 глава от Евангелието на Иоана до 12 стих. „Духът Божий“. Беседа: Да се не изгуби нищо - 15 декември 1935 г. Благословен Господ Бог наш. Отче наш. Да се не изгуби нищо - 15 декември 1935 г.
 10. Скъпи приятели, след завършването на цикъла Утринни слова, предлагаме да продължим отварянето на беседи в събота с хронологично подредени Съборни беседи. Съборни беседи - м. юли 2019 г. 6 юли 2019 г. - 1. Обяснения върху обстановката на залата за събрания - Дадени при първото въвеждане в нея на 6/19 август 1919 - Преображение 13 юли 2019 г. - 2. Методи за уякчаване вътрешната връзка между хората - Беседа, държана на 19 август 1919 г. 20 юли 2019 г. - 3. Разбиране и прилагане - Беседа, държана на 20 август 1919 г. 27 юли 2019 г. - 4. Правият път - 1919 - Беседа, държана на 20 август 1919 год.
 11. Съборни беседи - м. юли 2020 г. 4 юли 2020 г. - 53. Без съмнение и без отсрочка - ИБ, 10.10.1920 11 юли 2020 г. - 54. Когато посрещате - ИБ, 10.10.1920 18 юли 2020 г. - 55. Само хляб - ИБ, 12.10.1920 25 юли 2020 г. - 56. Нито се променя, нито се изменя - ИБ, 14.10.1920
 12. Добрата молитва 52. 400 000 форми Извънредна Беседа - 03.10.1920 Господнята молитва 400 000 форми
 13. Здравейте приятели, Изтече срока, който заплатихме със средствата от рекламите в сайта. Ще сме благодарни на всеки, който се включи с финансова помощ за заплащането на следващата вноска. Ако имате възможност и желание, можете да преведете сума на сметката - BG60 CECB 9790 1078 0669 01 в ЦКБ - Донка Иванова Маринова - за Портала (има промяна в последната цифра!). Ако предпочитате да изпратите парите по куриер или през телефонния оператор - 0898 366 770. Пощенски запис - София, кв. Симеоново, пощ ст. 1434 (ул. Здравец 24) Моля, посочете основание - Дарение за Портала, и ако желаете, ми се обадете лично, за да сте сигурни на кого изпращате, и че ще ги получа лично. Получените суми аз лично внасям като такса по сметката на хостинг фирмата. Благодаря ви предварително
 14. Много ще се радвам! В събота ще съм свободна, когато се уговорим, а можеш да отскочиш до Симеоново и да се разходим по пътеката на Учителя.
 15. Това с обективността на историческата наука ме вълнува отдавна. И на мен ми е минавало през ум да попитам някой от свидетелите на събитията...НО това желание ми се обезсмисли през годините, докато пред очите ми различни хора (мои приятели и роднини) възприемаха и наричаха (дори не говоря за тълкуване) едно и също събитие с диаметрално противоположни термини и определения. За журналисти, политици не споменавам изобщо. Така че дори и да събудим духа на някого и го попитаме, това отново ще е само неговата лична гледна точка. Е, може би ще излязат наяве скрити подробности, но каква е гаранцията, че не преувеличава, изопачава и дори измисля??? Така че най-добре е изобщо да се откажем от критерия за обективност на фактите. Само по себе си това отказване вече ще ни приближи до истината. Няма да се доверяваме изцяло на архиви, на летописи, мемоари и прочие. Те ще служат само като една от многото гледни точки към случилото се. За мен проблем на историята е по-скоро липсващата гледна точка на обикновеното население. Преди време в едно видео беше зададен въпросът замисляли ли сме се защо това, което сега наричаме история е просто списък от биографии на владетели, тяхното царуване и войните между тях. И да - съгласна съм с видеото - това е не просто промиване на съзнанието, това си е програмирането му от самото начало...
 16. Благодарност за внесената сериозна сума - дарение за покриване на разходите на Портала, на един от най-активните съфорумци!
 17. Огромна благодарност за сериозната сума, която дари един от най-активните участници във форума! Уважавам желанието му за анонимност.
 18. Отче наш. „Ще се развеселя“. Ще прочета само част от Евангелието на Йоана, 11 глава от първия до десетия стих. „Духът Божи“. 608. Дванадесетият час - 8 декември 1935 г. Благословен Господ Бог наш. Добрата молитва. "Силата на човека не се заключава в неговата физическа сила, нито в неговото богатство, нито в неговото знание, нито в неговата добрина. Това са капитали. Силата на човека седи в неговото разбиране на великите Божии Закони, които направляват неговия живот. Всички други неща се обуславят от мисълта на човека. Мисълта, това е здравословното състояние на човека. Ако не може да мисли право, човек не може да бъде здрав. Ако не мисли добре, правилно, тогава и чувствата на човека не могат да бъдат здравословни, не могат да бъдат нормални. Защото чувствата се обуславят от човешката мисъл. Постъпките на човека се обуславят от неговото сърце. Аз правя едно разграничение между мислите, чувствата и постъпките на човека. Това не е като съвременните психолози. Правилните мисли и чувства на човека създават неговата сила."
 19. Изпяхме "Благославяй, душе моя, Господа". Добрата молитва "Благословен Господ Бог" Учителят прочете глава 14 от Евангелието на Йоана: "Да се не смущава сърцето ви: вярвайте в Бога, и в Мене вярвайте... " 51. С любов и вяра - Извънредна Беседа - 26.09.1920 "Сега са последните часове на стария свят, който вече си заминава. Господ иска чисти сърца с вяра и любов и сега кажете на духовете във вас: "Господ да ви прости, идете си!", както се пъдят въшките от главата, защото знаем, че главата не е за въшки, а за възвишени мисли и чувства."
 20. Много се изписа за един от елементите на психичната структура (по З. Фройд) - Ид (То) - Его (Аз) - Суперего. Според мен, обаче, всяко разсъждение върху единия само елемент е по принцип обречено на едностранчивост и оттам изопаченост. Не могат да бъдат разбрани, описани, приложени каквито и да било положения само за Егото, ако не са взети предвид и останалите два елемента на структурата. То или себе (от себе си) е понятие, използвано в психоанализата за неосъзната част на психиката, свързана с удоволствието и нагона. Азът представлява съвкупността от представите на даден индивид за собствената му същност и оценките, които си дава. Супер-Его или Свръх-Аз е термин въведен от Зигмунд Фройд в психоанализата. С него се означават всички норми на поведение, табута, ограничения, които регулират поведението, на което придава импулс Ид (То/Безсъзнателното). Супер-Егото е носител на социалната компонента от човешкото поведение и изпълнява основно рестриктивни функции. Трите елемента са създадени да функционират в хармония, която да осигурява и осмисля живота на човека в света, който го заобикаля от раждането до смъртта му. Дисхармония, конфликт между тях, опит да се подтиска или обратно - да се преувеличава ролята на единия от тях, води до проблеми в психиката, поведението, и оттам и физическото състояние на човека. Но съвсем не призовавам в тази тема да се заемаме със строг научен анализ... Смисълът на нашите разговори тук е в обмяната на личните ни разбирания, опитности - в цялото им разнообразие (до противоположност). Осъзнавали ли сте моменти на напрежение между трите (или два от тях) елемента на структурата? В какво конкретно са се изразявали те и как сте ги решавали? Как се усеща хармонията между тях? Постигали ли сте я? Сама ли се получава или са нужни специални усилия? В какво точно са се изразявали те? Възниквали ли са въпроси, свързани с хармонията между То - Аза и Свръхаза в личния ви живот, които все още не сте разрешили? Ровейки в нета при подготовката на тази тема, открих интересна книга на български автор: Кирил Кирилов - УТЕШИ МЕ! Оставям на всеки да си състави впечатление...
 21. Отче наш. „Бог е Любов“. Ще прочета Евангелие от Йоана 4 глава от 1–17 стих. „Духът Божий“. 607. Иди повикай мъжа си! - 1935 - 1 декември 1935 г. Благословен Господ Бог наш. Тайна молитва.
 22. Здравейте приятели, Изтече срока, който заплатихме със средствата от рекламите в сайта. Ще сме благодарни на всеки, който се включи с финансова помощ за заплащането на следващата вноска. Ако имате възможност и желание, можете да преведете сума на сметката - BG60 CECB 9790 1078 0669 01 в ЦКБ - Донка Иванова Маринова - за Портала (има промяна в последната цифра!). Ако предпочитате да изпратите парите по куриер или през телефонния оператор - 0898 366 770. Пощенски запис - София, кв. Симеоново, пощ ст. 1434 (ул. Здравец 24) Моля, посочете основание - Дарение за Портала, и ако желаете, ми се обадете лично, за да сте сигурни на кого изпращате, и че ще ги получа лично. Получените суми аз лично внасям като такса по сметката на хостинг фирмата. Благодаря ви предварително
 23. Според мен неоформеното "искане" всъщност е усещане за някакво положително развитие на събитията, което е до голяма степен логично. Това предусещане, което тълкуваме като искане, настройва тялото, психиката и оттам поведението ни към реализирането на "искането". Тъй като не сме го направили целенасочено, имаме чувството, че се е случило само - "съвпадение". То е дотолкова съвпадение, доколкото е съвпадение вълната с поведението на сърфиста. Не знам дали Вселената е чула посланието ни, но при всички случаи ние сме в хармония с вселената. Ако сърфистът си лежеше на плажа в Несебър, колкото и да си иска да се понесе на гребена на вълна, Вселената няма как да изпълни посланието му... Мисля, че последното е добро обяснение и на не-случващите се и на лошите неща.
 24. Бог е Любов“. Ще прочета само няколко стиха от 19-та глава от Лука. „Всичко в живота е постижимо“. Неделна беседа: Закхее, сляз скоро! - 24 ноември 1935 г. Благословен Господ Бог наш. Отче наш. И тъй в света съществува един велик закон, който всички трябва да познавате. Достатъчно е да знаете как да произнесете една дума, за да видите силата на този закон, който действува навсякъде в света. Ако знаете как да произнесете думата Любов, вие ще се свържете с всички добри хора по лицето на земята, с всички светли любящи души, в които Любовта живее, които имат будно съзнание, те веднага ще ви послужат. Ако знаете как да произнесете тази дума, всички хора по лицето на земята, дето и да са, в които Любовта живее, още до вечерта ще пристигнат при вас. Ако сте гладни и произнесете тази дума, веднага тия същества ще се погрижат за вас и до вечерта хлябът ще пристигне. Ако не се свържете с тия същества, колкото и да викате за хляб, хлябът няма да пристигне. Закхее, сляз скоро!
 25. Неделни беседи - м. юни 2020 г. 7 юни 2020 г. - 606. Закхее, сляз скоро! - 24 ноември 1935 г. 14 юни 2020 г. - 607. Иди повикай мъжа си! - 1935 - 1 декември 1935 г. 21 юни 2020 г. - 608. Дванадесетият час - 8 декември 1935 г. 28 юни 2020 г. - 609. Да се не изгуби нищо - 15 декември 1935 г.
×