Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Донка

Глобални Модератори
 • Общо Съдържание

  8420
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  345

Всичко добавено от Донка

 1. Електричеството_и_магнетизмът Благодаря. Какво означава за клетките "войната" да се превърне в миролюбие? Според мен конкуренцията като отличителен белег и основа на взаимоотношенията в едно съобщество, да се трансформира в отношения на взаимодействие и взаимопомощ. Всъщност точно така са построени естествените екосистеми. Човешкият мозък, обаче вижда в тях проекцията на своето войнолюбие. Може би, когато мозъкът и симпатичната ни нервна система започнат да осъзнават миролюбието и взаимодействието като основен принцип на нашия свят, ще намерят пътя към тази трансформация....
 2. Благодаря! Плод_стократен Така ни учат да разбираме творчеството... да си създаваме сами условията, различни от тези, които съществуват. А всъщност човешкото творчество е първо и най-важно в осъзнаването на съществуващите вече условия - вътре в нас и вън от нас. И после вече в тяхното хармонично и разумно ползване. То е като вълната и сърфиста...
 3. Донка

  Целта на духовния Път

  Замислих се каква е разликата между смисъл на Пътя и цел на Пътя. Като че ли съм поставяла знак за равенство досега... И "случайността" ми отговори при това двукратно в рамките на 5 мин. - плодовете.... Тук вече има спорен момент - плодът по принцип е резултат от вървенето по Пътя. А може ли да се смята и за цел? В какъвто и да е смисъл. И в какъв смисъл?
 4. Здравейте, приятели на Портала. Благодаря на всички, които изпратиха дарения за поддръжката на сайта по различни начини. Беше много ценна в един критичен момент! В момента разходите са покрити от средствата, които сайтът получи от рекламите. Оказа се, че за няколко години е събрана сума, която покри разхода за почти 1 година. Всичко това само с кликване на рекламите, които представляват интерес за вас. Имайте предвид, че всяко ваше кликване насочва софтуера към какъв вид информация имате интерес. Така че после се появяват нови реклами за подобни продукти. В моите страници, например, излизат само реклами за книги и здравословни продукти. Така че, ще сме ви много благодарни, ако кликвате върху рекламните карета поне 3-4 пъти на едно отваряне на сайта. По този начин вие помагате за издръжката му. Благодаря ви за грижата и уважението!
 5. Здравейте, приятели на Портала През всички тези години Иво сам осигуряваше не само техническата поддръжка, но и плащането на таксите за сървъра, софтуера и ъпгрейдите. Подкрепяха го модераторите от екипа на Психотерапия онлайн. По тяхно настояване , аз предоставих сметка на свое име, в която всеки от вас може да преведе сума по свое желание. Сметката се ползва само за събиране на дарения за Портала. Поемам ангажимента всеки месец да предоставям отчети за приходите и разходите, като спазвам желанието за анонимност на даренията. Номерът на сметката е: BG60 CECB 9790 1078 0669 00 в ЦКБ - Донка Иванова Маринова - за Портала Благодаря ви!
 6. Благодаря! Много важна беседа! Кротостта и смирението
 7. Неделни беседи за месец октомври 2019 г. 6 октомври 2019 г. - 571. Плод стократен - 20 януари 1935 г. 13 октомври 2019 г. - 572. Недейте се грижи за живота си - 27 януари 1935 г. 20 октомври 2019 г. - 573. Разумният домостроител - 3 февруари 1935 г. 27 октомври 2019 г. - 574. Този е живият хляб - 10 февруари 1935 г.
 8. Съборни и извънредни беседи - м. октомври 2019 г. 05 октомври 2019 г. - 14. Кротостта и смирението - Извънредна беседа - 22.01.1920 12 октомври 2019г. - 15. Електричеството и магнетизмът - Извънредна беседа - 22.01.1920 19 октомври 2019 г. - 16. Труд и мъчение - Извънредна беседа - 04.03.1920 26 октомври 2019 г. - 17. Девети март (22 март) - Извънредна беседа - 9.03.1920 г./22.03.1920 г.
 9. Скъпи приятели, след завършването на цикъла Утринни слова, предлагаме да продължим отварянето на беседи в събота с хронологично подредени Съборни беседи. Съборни беседи - м. юли 2019 г. 6 юли 2019 г. - 1. Обяснения върху обстановката на залата за събрания - Дадени при първото въвеждане в нея на 6/19 август 1919 - Преображение 13 юли 2019 г. - 2. Методи за уякчаване вътрешната връзка между хората - Беседа, държана на 19 август 1919 г. 20 юли 2019 г. - 3. Разбиране и прилагане - Беседа, държана на 20 август 1919 г. 27 юли 2019 г. - 4. Правият път - 1919 - Беседа, държана на 20 август 1919 год.
 10. Много точно определение! Благодаря! И аз много съм размишлявала и още размишлявам над това. Всъщност ако някой не е узрял за определено "добро", то може да му навреди, или да му забави и дори спре процеса на узряване. В момента съм свидетел отстрани на такова добро. Намират работа на човека, защото той няма нужните му финансови средства. Работата е съвсем подходяща, но... човекът я отхвърля, защото нещо не му "допада". Самият той не си търси работа, защото смята себе си "над" работните места, които има шанса да му бъдат дадени... Как, според вас, може да се направи в този случай непоисканото добро. Всъщност то на пръв поглед е "поискано", но по-скоро за да се докаже, че подходящи работни места за този човек няма...
 11. Донка

  Целта на духовния Път

  Съгласна съм, ако това разширяване и обогатяване ни приближава към Бог и осъзнаване на Божията воля. Днес бях на две известни археологически забележителности - Перперикон и Татул. Първото ми навя мисли и усещания за едно разширяване и израстване, довело до натрупване на материални богатства, власт и авторитет... Второто остави в мен усещането за извисяване на духа над тленното, за безсмъртието на красотата и любовта, на хармонията с Твореца.
 12. Донка

  Свободният избор и свободната воля

  През тези напрегнати дни ми "светна", че една от разликите между Божията вола и нашата човешка е в това, че Бог създава условията за осъществяване на Неговата воля, но оставя нас да я проявим. Ние първо създаваме желанието, после се мъчим да му осигурим условията... И все пак сме свободни и това да свършим.. Но винаги си понасяме последствията. Ако ползваме Божиите условия и си проявим в тяхната среда своята свободна воля хармонично на условията, последствията са награда. Във втория случай са .... уроци... меко казано.
 13. „Да видят и Лазара, когото възкръси от мъртвите.“ Отче наш. „Всичко в живота е постижимо“. Ще прочета част от Евангелието на Йоана 12 глава, до 20 стих. „Духът Божи“. Неделна Беседа: Когото възкръси - 16 декември 1934 г. „Благословен Господ Бог наш“. Тайна молитва.
 14. Добрата Молитва Беседа: Космичната обич - 24.08.1919 Неделя, Търново Господнята молитва Космичната обич
 15. Донка

  Свободният избор и свободната воля

  Всъщност ние, човеците, си имаме свободната воля, независимо дали, как и доколко осъзнаваме реалността, в която живеем.В същото време ние не сме освободени от последствията на своите мисли, емоции, решения, постъпки. Това е причината растенията и животните да се развиват в пълна хармония със системата на нашия свят. Те просто нямат избор. Кокошката не може да се противопостави на инстинкта да заспи по залез, дървото не може да се откаже да си изхвърли листата наесен... Човекът може да избере - да заспи, или да гледа сериала по телевизията, или да бодърства и работи в нощна смяна, но си поема последствията от своя избор. Независимо дали при избора той е осъзнавал какво точно избира и какви ще бъдат последствията.
 16. Донка

  Eгрегори

  Споменах Платон: Теория за формите Егрегорите също са идеи - форми. Платон извлича общия принцип, егрегорите са едно от проявленията на този принцип.
 17. Донка

  Eгрегори

  Със сигурност, но не с този термин. Идеята определено може да се проследи назад до Платон поне.
 18. Донка

  Eгрегори

  Egregore Надявам се да успеете да го преведете.
 19. Ох, де да беше така... Познавам толкова много хора, които живеят в натрапени им от медиите филми, толкова много хора, за които в реалността има само угнетяващи факти, или както лично аз си го определям - варят се в соса на собствените си умопостроения, принципи и преценки... И аз съм се варила в този сос повече от 40 години...
 20. Много силно впечатление ми направи тази мисъл от днешната беседа.... Свикнали сме сякаш да наричаме реалност точно обратното - това, което ни затъмнява ума и сърцето, това, което ни заробва и прави безсилни... Традиция може би - с въздишка си споделяме - е това е реалността, няма какво да се прави, ще се понася... Ако ли някой се осмели да каже обратното, към него поглеждат със смесица съжаление, ирония, поучително - носи розови очила, хвърчи, не желае да гледа истината в очите. А то е обратно... Можем ли да съберем примери за такива реални неща - които са внесли светлина в ума ни, топлина в сърцето ни, сила в тялото ни?
×