Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Донка

Глобални Модератори
 • Общо Съдържание

  8741
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  488

Репутация Активност

 1. Like
  Донка reacted to Кон Круз in Защо сме толкова тъпи?   
  От 1-2 констатации (особено, ако не са подкрепени със силна емоция), реалността няма да се промени. Нещата не са толкова лесни иначе щеше да настане страшен хаос. Има разлика между това да посочиш една действителност и това многократно, дълго време, емоционално да я подхранваш.
  Кришнамурти е казал, че човек трябва да признае нещата такива, каквито са, а не да бяга от тях. Ако си крадец и т.н., да го признаеш, а не да казваш на черното бяло.
 2. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 665. Подобно е на невод - Неделна Беседа,10 октомври 1937 г.   
  Благодаря! 
  http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Подобно_е_на_невод
 3. Like
  Донка got a reaction from Αέλιος in 108. Без Бога и без Любов не може - Извънредна беседа, 25 май 1922 г., четвъртък   
  Добрата молитва
  108. Без Бога и без Любов не може - 25 май 1922 г., четвъртък
  Господнята молитва
   
 4. Like
  Донка got a reaction from Αέλιος in 108. Без Бога и без Любов не може - Извънредна беседа, 25 май 1922 г., четвъртък   
  Добрата молитва
  108. Без Бога и без Любов не може - 25 май 1922 г., четвъртък
  Господнята молитва
   
 5. Like
 6. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in Лъжата. Да говорим ли истината?   
  Ще си позволя да отговоря, защото въпросът е интересен.
  Ако отсрещната страна премълчи или отклони отговора, това ми говори, че съм питала прекалено директно. Нямам право да искам информация или мнение от никого.
  По-скоро бих показала, че съм готова да го изслушам, когато стане готов и пожелае да ми каже каквото той има или смята за важно да ми каже.
  В случая на Диана отколняването и премълчаването е доброто решение, което би трябвало да укроти претенциите на питащия - аз обикновено правя така, когато ми задават въпроси, на които не се смятам длъжна или не желая да отговарям. Другото решение е лъжата - умишлената или неумишлената (причинена от недостатъчно информация или непроверена такава или от недобре обмислено мнение).
  Мога да ви уверя от дългогодишен опит, че най-искрените отговори - споделяне ще получите именно когато покажете, че ви е грижа, но не притискате с въпроси. Така се получава и възможно най-близката до реалността информация за вътрешния свят на човека до вас.
 7. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in Лъжата. Да говорим ли истината?   
  Ох, ние Девите
  Това, че те разбирам, съвсем не означава, че смятам лъжите ти за благородни и неизбежни, мила... Те измъчват самата теб, а още повече майка ти, която подозира, че не и казваш истината и рано или късно, ще се убеди в това.... Тогава и ти и тя ще страдате много повече, отколкото от конфликтите, предизвикани от истината. (Майка ми от такива благородни лъжи стигна до загуба на съзнание при невротична криза, при мен кризите на сърдечна невроза се усилваха от астматични пристъпи...)
  След като успях (с помощта на Лазарев и Учителя) да преодолея тежката си зависимост от синдрома "Майка + Учителка" и между мен и децата ми се възцари мир и любов, истина и уважение към свободния избор и правото на "грешка", осъзнах, че и аз не мога да продължавам да "щадя" майка си.
  Беше труден период... ако ти е интересно, мога да ти разкажа подробности лично... но успях! Макар и не изцяло, макар и с цената на "плач и скърцане на зъби", които трябваше да посрещам само с "мамо, много те обичам, и точно затова не мога да те лъжа", "може би това не ти харесва и те тревожи, но те уважавам и обичам толкова много, че предпочитам да ми се караш и сърдиш, отколкото да те излъжа" и неизменните целувки и прегръдки.... Е, постепенно и тя се отказа да контролира и да се тревожи "благородно" за мен и моето добро, сега се учи да обича себе си и да бъде щастлива без да се жертва за нас....
 8. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in Лъжата. Да говорим ли истината?   
  Съчувствам ти, Милкана - не ти е лесно. От твоите думи разбирам, че майка ти трудно приема факта, че вече не е в състояние да "осигурява" безопасността и "доброто" на момиченцето си. От фразата за лъжата, кражбата и убийството оставам с впечатлението, че майка ти е принципен и взискателен към себе си преди всичко човек (а може би не само към себе си). Ох, не бих се учудила, ако е учителка (като мен и родителите ми ).
  На въпроса за лъжата - в момента ти с лъжите си по особен начин "лекуваш" майка си. Тя получава хомеопатични дози от това, от което се е опасявала и което е презирала най-много. И аз ги получавах от децата си навремето... заслужено... като майка ти.
  Сега споделят с мен като с най-добрия си приятел, НО това се случи едва след като поставих Любовта, а не морала и принципите, не дълга и грижата за тях на първо място в душата си. Успях да ги убедя с делата си, че каквото и да се случи, както и да постъпят, каквото и да ми кажат, ще ги обичам и разбирам. Оставих пълната отговорност за живота им на тях самите и се отказах да "посвещавам" моя собствен на тях.
 9. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in Лъжата. Да говорим ли истината?   
  Знам колко ни помагат обобщенията да затворим очи пред факта, че се поддаваме на страха и изкушението да излъжем! Съвсем не всички лъжат!
  И лично аз мисля, че няма такова нещо като "благородна лъжа" - това е все едно да кажеш "светла тъмнина" или "добро зло".
 10. Like
  Донка reacted to АлександърТ.А. in 664. Бал маске - Неделна беседа, 3 октомври 1937 г.   
  Неделни беседи - 1937 г., 1937 г.
  По образ и подобие (1937–1938)
  Бал маске
  Отче наш. Бог е Любов. Сега ще кажа първите няколко стиха от първата глава на Евангелието от Йоана: „В началото бе Словото. И словото бе у Бога. И словото бе Бог. То в начало бе у Бога. Всичко чрез него стана и което е станало, нищо без него не стана.“ Духът Божи. 
  Философията на живота седи в това, да се избягват еднообразията. В живота съществува едно еднообразие, което носи всички неприятности. Щом започва да ти става мъчно, ти си вече в еднообразието на живота. Даже ако пее човек, ако пее една и съща песен, и тя става еднообразна. Разнообразие е нужно в живота. Но трябва да знае в какво седи разнообразието. Ами не е ли еднообразие, ако всеки ден четем молитвата „Отче наш“ все по един и същ начин? Днес я четем, утре я четем, ред дни я четем, все по един и същ начин, докато най-после тя стане еднообразна. Всякога, когато четеш „Отче наш“, трябва да внасяш една нова мисъл. Всеки ден човек трябва да внася едно ново тълкувание в нея. Ако два пъти четеш „Отче наш“ с една и съща мисъл, ти си вече на крив път. И през целия си живот, и през цялата вечност все трябва да се притуря по нещо ново, както в молитвата „Отче наш“, така и във всичко, което правите. Щом тази молитва стане еднообразна, тя изгубва вече своя смисъл. ............................................................................
  Като казвам, че трябва да имаме любов към Бога, питам: Защо трябва да имаме любов към Бога? И защо трябва да имаме любов към ближния си? Ние трябва да обосновем на научна база, защо трябва да обичаме Бога. Ако ти не обичаш Бога, от тебе нищо няма да излезе. Бог не се нуждае от тебе. Той от нищо не се нуждае. Тъй щото, ти със своята любов нищо няма да му придадеш. Ако Го обичаш, нещата ще минат от Него в тебе, и от тебе човек ще излезе. Но ако не Го обичате, с тебе ще стане същото, каквото с дядото и магарето. Ще кажете, че това е обидно. Че през целия си живот човек върши неща, които обиждат неговата мисъл. Когато човек мисли криво, това е едно робство. Когато чувствува криво, това е робство. И когато постъпва криво, това е робство. Това всичко не е нищо друго освен едно робство. Кривата мисъл руши, кривото чувство руши и кривата постъпка руши. Някой казва: „Аз не искам да вярвам в Бога.“ – Това е за тебе. Като вярваш в Бога, ти нищо няма да му придадеш. Но като вярваш в Бога, ти ще намериш пътя, ще имаш светлина да се движиш из този път. Докато човек не намери Божествения път, той нищо не може да постигне в живота си. И най-великите хора в света са опитали тази истина. Изобщо всички хора в света са велики. Аз ги деля на четири категории велики хора: обикновените хора са велики, талантливите са по-велики, гениалните са най-велики, а светиите са над гениите. ..................................
  Сега, от научно гледище, трябва да се изучи защо вярата на обикновения човек е слаба. Изобщо, корените на ума се намират в сърцето. Следователно, всяко дърво, което няма корени, не може да има плодове. Вярата е плод на това дърво. Често религиозните, като говорят за сърцето, казват, че то е покварено, опорочено. Това показва, че те нямат ясна представа за първичния човек, когото Бог създаде със сърце, пълно с всички възможности за проява на вярата. Първичният човек, това е космическият, истинският гений, който носи в себе си сърце, богато с възможности за проява на вярата. Човек не може да има вяра, докато не обича. В дадения случай умът е екран, върху който вярата на човека ще се прояви. Умът е екранът, върху който ще се прояви вярата. Върху това платно на ума ще се прояви и знанието. Че наистина умът е платно, се вижда по това, че каквото човек знае, всичко пише на екрана. Обаче, махнат ли се картините от екрана, човек нищо не знае. 
  Бал маске 
 11. Like
  Донка reacted to royalrife in   663. По образ и подобие - Неделна беседа, 26 септември 1937 г.   
  Какво ще стане с човечеството не е важният въпрос в момента. Хората не са прости, пък и нямат долно произхождение. За да ги повдигнем и после научим как да живеят ще трябва някои от нас да  умрат за греха и да възкръснат към правдата и любовта. Малко квас е необходима за да се подкваси голямо количество мляко.
    "И казвам ви, на всички ви трябва да бъде задача: отдето минете, да носите Божествените мисли; отдето минете, да носите и Божествената Правда – Божиите блага. Навсякъде да бъдете като ухание на тия цветя и който ви види, да каже: „Има хора в този свят, които носят Името Божие.“ Вътрешният живот. Вътрешни и външни прояви. Трите книги
 12. Like
  Донка reacted to АлександърТ.А. in   663. По образ и подобие - Неделна беседа, 26 септември 1937 г.   
  трябваше да бъде---понякога ми е тъжно като виждам как страдат без яснота за причините . Нормално е да не се приема неразбраното . Но да няма желание за размисъл ? Наистина ли човечеството безвъзвратно ще се раздели или всички със зор ще вървим компактно овладявайки егоизма си ?
   
 13. Like
  Донка reacted to АлександърТ.А. in   663. По образ и подобие - Неделна беседа, 26 септември 1937 г.   
  Неделни беседи - 1937 г., 1937 г.
  Всяка лошавина у човека трябва да умре . Сега на много хора им е мътно това . Вижте колко различно приказват за позитивното и негативното .Трябва да се работи , да се обмислят писанията . Понякога се обезсърчавам като гледам в днешните времена как кармата бързо се разплаща . .. Но да се върви по верния път , винаги е от полза .
 14. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 106. Верен на себе си - Извънредна беседа, 23 май 1922 г.,   
  Тайна молитва
  106. Верен на себе си - 23 май 1922 г.,
  Тайна молитва
  Верен на себе си
 15. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 106. Верен на себе си - Извънредна беседа, 23 май 1922 г.,   
  Тайна молитва
  106. Верен на себе си - 23 май 1922 г.,
  Тайна молитва
  Верен на себе си
 16. Like
  Донка reacted to royalrife in Защо сме толкова тъпи?   
  Присъдата е произнесена. Сега какво ни очаква ? Просветление ? Какъвто и остроумен отговор да се даде на въпроса защо сме толкова тъпи, пак ще си останем тъпи. Каквото мислиш, това става.
 17. Like
  Донка reacted to АлександърТ.А. in Защо сме толкова тъпи?   
  Не тъпи , мързеливи е точната дума .Всеки разглеждан проблем трябва да се види в цялия му обем , до дъно . Не да се приема удобното обяснение . А  ако се приема , да не се забравя че това е временно решение до намиране на по истинското . Да не се забравя , че всичи пътища водят до Бога . 
  Ето повод да споделя , въпреки яснотата , за няколкото комично-образователни , гледни точки .
  1--Гошо е жертва и точка 
  2--Гошо се учи , събира знание .
  3--Гошо си плаща стари кармични дългове
  4-- Гошо събира помагачи(длъжници) за следващия живот .
  (и друг път съм чакал образовани , да ми помагат в граматиката)  
 18. Thanks
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 105. Празното време - Извънредна Беседа - 16 май 1922 г.   
  Тайна молитва
  105. Празното време - ИБ - 16 май 1922 г.
  Тайна молитва
  Празното време
 19. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 662. Идете при чистите извори - Неделна беседа, 19 септември 1937 г.   
  „Отче наш“
  „Ще се развеселя“ 
  662. Идете при чистите извори - 19 септември 1937 г.
  „Благословен Господ Бог наш“
  „Отче наш“
  Идете при чистите извори
 20. Thanks
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 105. Празното време - Извънредна Беседа - 16 май 1922 г.   
  Тайна молитва
  105. Празното време - ИБ - 16 май 1922 г.
  Тайна молитва
  Празното време
 21. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 662. Идете при чистите извори - Неделна беседа, 19 септември 1937 г.   
  „Отче наш“
  „Ще се развеселя“ 
  662. Идете при чистите извори - 19 септември 1937 г.
  „Благословен Господ Бог наш“
  „Отче наш“
  Идете при чистите извори
 22. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 104. Семената - Извънредна беседа, 9 май 1922 г.   
  Тайна молитва
  104. Семената - 9 май 1922 г.
  Тайна молитва
   Семената 
 23. Like
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 104. Семената - Извънредна беседа, 9 май 1922 г.   
  Тайна молитва
  104. Семената - 9 май 1922 г.
  Тайна молитва
   Семената 
 24. Thanks
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 103. Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство - Извънредна беседа,1 април 1922 г.   
  Утринна молитва на ученика
  103. Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство - 1 април 1922 г.
  Молитва на окултния ученик
  Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство
   
 25. Thanks
  Донка got a reaction from АлександърТ.А. in 103. Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство - Извънредна беседа,1 април 1922 г.   
  Утринна молитва на ученика
  103. Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство - 1 април 1922 г.
  Молитва на окултния ученик
  Правилник за учениците на първи окултен клас на Бялото Братство
   
×