Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aurel

Участници
  • Общо Съдържание

    23
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Всичко добавено от Aurel

  1. Преди да се въплъти човек на земята, наблюдава основни моменти от своя бъдещ живот. Има причини един живот да протече по един начин, а друг живот по друг начин. (понякога основно кармични). НО променяйки кармата, може да се промени и живота. "Помогни си сам, за да ти помогне и Бог". Според Учителя не трябва да очакваме Бог да върши нашата работа. Провидението и нашите усилия обединени!
  2. Според Рудолф Щайнер кофеина е...токсин и май е за предпочитане да не зависим от него, пък има значение дали пием експресо или капучино, също така в какво количество. Според мен някои чайове са за предпочитане - мурсалски с добавка от РОЗОВИ листенца! има някои далекоизточни билки - женшен, елеутерокок, левзея, китайски лимоник, китайско императорско плодче(червено), др. (някои неща има в китайския магазин на Пиротска 18 в София) "Дозата прави отровата" Ха наздраве!
  3. Това че за някои събития които още не са станали може да сънуваме и след това те да станат, не значи задължително че всичко е предопределено. Друг е въпроса какъв е механизма по време на сън да узнаваме за неща, които не са станали. Но това е дълбок въпрос. Ще се опитам да загатна някои неща, поне доколкото съм разбрал. В Духовния свят някои неща се различават от тези на земята , съотвено и във връзка с времето и пространството. А ако времето там е "отзад - напред"?... За да стане нещо на физически свят , то трябва да има причина, първообраз, импулс от по-висш свят. И това което някои ясновидци могат да доловят е какъв импулс действа в момента. Разбира се доколко и до каква степен зависи от тяхната сила, чистота, пробуденост. Друг процес - възприятие по време на сън. НО! могат да възникнат нови импулси, в това число съзнателно излъчени, които да неутрализират едно донякъде възможно дисхармонично събитие. Разбира се , кое може да се отмени и какво не е друг въпрос и по хубаво човек да се моли Бог да реши по най хубав начин.
  4. Това че имаме свободна воля е едно, това че някои са по склонни да постъпват по един начин, а не по друг е друго. Това касае и кармата - може да има желания, мисли , мисловни вълни/врити (на санскрит) от хиляди години, от стотици животи, които при благоприятни условия може да се активират, и ако човек иска да се развива духовно трябва да обръща внимание на мислите, чувствата, желанията и постъпките си, да работи над себе си. Естествено че трябва време. Според Учителя човек не може да познае Христос и Отец, докато не ликвидира със своята карма. С кармата може и трябва да се работи. Казано е: "В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа" Тайната на желанията
  5. Като една насока искам да дам една мисъл от Рудолф Щайнер, над която може да медитираме и размишляваме: Има значение какво желаем, там където са нашите желания, там е нашата воля, и от това което избираме съзнателно да желаем, може да зависят немалко неща в живота и в Духовния Път. за това как да развиваме дадени благородни желание, един от начините е работа с формули от Учителя. (има значение и какви формули ползва човек
  6. Работата с ароматите е много сериозна и не случайно още от древността са били използвани аромати във връска с духовна работа. Но има значение какви масла, как и колко се използват. Различни растения са свързани с различни качества или с духове и понякога някои аромати може да имат неблагоприятно влияние. Според Рудолф Щайнер пачулито е свързано с отвратителни сатурнови духове (използва се за сексуален стимулатор включително и напоследък май доста разпространено.(дори в пръчици и парфюми) а това може да окаже влияние на хора, които даже не подозират. Съзнателното използване на аромати за неблагоприятно влияние на подсъзнателно ниво може да е даже вид черна магия.(със сериозни кармични последствия) В тази връзка трябва да се внимава какви пръчици и парфюми се използват. Примерно в състава на Шанел 5 имаше около 3-4 вида масла влияещи възбуждащо сексуално. И такива неща се правят съзнателно понякога (за съжаление) Но има ароматични масла, които още в Библията са споменавани -примерно миро, смирна, исоп. Тамяна на масло може да е още по силен. Лавандулата за успокоение даже при психически проблеми. Чаено дърво, Бор, хвойна - пречистващо и дезинфекциращо. Според Учителя здравеца има здравословен аромат. Щайнер е давал в смисъл, че груповия дух на розата е свързан с... Пентаграма Според мен за предпочитане сами да определяме какви аромати да вдишваме. Има аромоизпарители за 6-8 лева, които могат много да помогнат. налива се вода в чашката капват се няколко капки масло и се запалва свещичка под чашката. Може да се комбинират няколко масла, но според мен те трябва да бъдат със сходно или допълващо се действие - успокояващи с релаксиращи, тонизиращи с ободряващи... Успех!
  7. Морала не трябва да се разглежда само като приети от масите социални или етични норми на поведение. Има един космически морал, който преобразява вътрешно човека и го повдига. Морал който се базира на Познанието и Мъдростта. за пример - десетте божи заповеди имат дълбок окултен смисъл, те не са само социално-юридически норми. Ако човек знае защо не трябва да краде или да лъже, нещата са по различни (поне според мен). Друг е въпроса че не всички са готови за някои знания и може за някои да е по-подходяшо от кармична гледна точка просто да ги спазват, отколкото да си създават нова карма, смятайки ги за религиозна отживелица. Беседи и упътвания на събора през 1921г.
  8. Общо взето в различни времена са били пращани различни Учители, за да водят хората в в дадена епоха и място. Идването на Кришна на земята се датира преди около 3000 години преди новата ера. Оттогава много неща са се променили, включително съзнанието на хората и условията на земята. Това че група хора иска да насочва хората към учения отпреди 5000 години, не значи че ние трябва да го следваме. Общо взето това което може да се наблюдава във връзка с така нареченото "Движение за Кришна съзнание" мисля че потвърждава моята теза. Отшелничеството и напускането на света не е най-подходящия метод за духовно развитие. Според Учителя дори един чиновник на бюрото си може да работи и да се моли. Друг момент - за така наречената "маха мантра", която Прабхупад и неговите последователи насочват да се повтаря, се смята че е най подходяща за Кали юга (тъмната епоха). Обаче Кали Юга от окултна гледна точка е завършила. На 9 март стар стил 1914 година Учителя организира молитвено събрание, на което тържествено обявява настъпването на Нова епоха в Духовния свят (Епохата на Водолея). Следователно оттам трябва и нови методи за работа в духовния път. Освен това във Бхагават Гита пише не само за бхакти йога, пише и за медитация и др. Според мен Прабхупад дава едно по-специфично тълкувание на бхакти йога и не случайно за някои възниква усещане на сектантство... Доколкото съм запознат с биографията на Чайтания Махапрабху, той е имал някои мистични преживявания, но определено е имал проблеми със социалното общуване и всекидневни неща от живота. Според Учителя практичните неща са на място, и че глупав човек не може да служи както трябва. Ума трябва да се развива, а не да се...разрушава. За мен поне, ако някой член на движението за Кришна съзнание се опита да ми продаде книга на Прабхупад(което по моя информация е много развит бизнес ) просто тактично бих отклонил предложението, въпреки че на моменти усилията да ви приобщят към литературното наследство на Прабхупад може да са доста интензивни
  9. Срещал съм че кабалистически "Адам позна Ева" се тълкува в смисъл - за да познаеш нещо трябва да направиш връска с него. Според Учителя за да изправим отношенията си към Бога трябва да се свържем с Него.
  10. Медитациата е нещо много интимно за някои хора. Има някои техники с които човек може да започне, за да работи за постепенно постигане на медитативни състояния. Учителя също е говорил за медитация и концентрация. Концентрацията като подготовка. (да се мисли за едно)
  11. Според мен Истинската Любов не е обсебваща, а преобразяваща. Човек може да бъде разтърсен до дълбочина, за която дори не подозира. Бог е Любов - "Ехие ашер Ехие", "Този, който е"... друг е въпроса че Любовта има много форми..35000000
  12. Ученика трябва да учи! Ученика учи с Любов! Любовта е магия, която превръща отрицателните сили в положителни. За това трябва наука, знание и методи! Не е достатъчно само да се каже "Обичайте се", трябва да знаеш как да я придобиеш. Не трябва да търсим Любовта, за да не я загубим. Трябва да се готви човек за нея - да има чисто сърце и центрове за нейното възприемане. Това е нещо конкретно и практическо - Как да се подготвяме за Нейното идване! има методи. а това че някои изпозват Божествена енергия (за която се държи строг отчет) за егоистични цели/насилие/разрушение/ си е за тяхна сметка, въпреки дори съзнателните опити да се избегнат последствията от практикуване на черна магия.
  13. Девета беседа от Учителя, държана на 15 декември 1940 г, в 10 ч, София-Изгрева
  14. Според мен въпроса е кой набляга и кой не)) Учителя е давал методи за концентрация и медитация(и то МНОГО СЕРИОЗНИ), това че някои не са запознати с тях е друг въпрос. На дишането е обръщал също внимание, но дихателни упражнения подходящи за съвременния европеец. Това е същественото. ДА, може, но не започват всички. това не е панацея а духовно-научни методи за развитие на съзнанието. На мен са ми били странни концепции от вида че не трябвало практики. Според мен има сериозна причина Учителите да дават такива( и то разнообразни и то немалко)! И точно това е работа отвътре. какво иначе? Друг е въпроса че това трябва да е съчетано с правилен начин на живот, щото примерно окултни практики съвместно с употреба на месо и алкохол могат да са още по вредни, отколкото само месо и алкохол. Не е въпроса нещо да отричаме, просто има сериозни причини тези неща да не са подходящи за съвместяване.
  15. Според Учителя, хората остаряват по внушение. Също така е давал закони и методи, имащи отношение към подмладяването. Давал е задача за подмладяване с 10 години. Не е задължително човек да изглежда по-стар ако става по-възрастен! "Със силата на волята човек може да се подмлади. Как? - Влагайки мисълта че ще се подмлади" - Тоест ние да залагаме положителната програма(спримерно с многократно повтаряне на формулата "Ще се подмладя".) има и други методи, касаят енергиите, жлезите с вътрешна секреция(щитовидната) Изтегли: Мисли и методи за подмладяването
  16. Естествено че дишането влияе върху съзнанието, това не го е открил Гроф! Важния въпрос е как трябва да дишаме и с каква цел. Да се диша бързо е вредно, а за подмладяването именно трябва да се диша по-бавно и по-бавно. Учителя е давал в смисъл преди сън вечер да прашаме мисъл към подсъзнанието си да дишаме бавно. Според мен прилагайки правилно дихателни техники от истински Учител, е доста по сигурно и надеждно. Иначе за така нареченото "холотропно дишане" маи е имало и смъртен случай преди време. Ако някой се интересува от дихателни упражнения по Учителя, може да ми пише на бележка.
  17. Целия въпрос е човек да знае какво трябва да прави за да се мисли правилно и то не само за тези които не мислят със собствените си глави. Ако човек следва едно истинско духовно Учение, това не значи "че е кон с капаци", система и насоки в сериозното езотерично обучение са от изключителна важност. И ако някой мисли че може да има дълбоко духовно развитие без да прилага методи за езотерично обучение, според мен това може да е знак на духовна незрялост или липса на запознаване с някои сериозни закони. Учителя е давал в смисъл "Правете упражнения". Това не е случайно! Що се отнася до така наречената "Анастасия" според мен е неподходящо да се обожествява героя на един донякъде окултен роман и то що се отнася до том първи от известната поредица. За достоверността и нивото на следващите книги ... не ми се коментира. Някои хора правят немалък бизнес от това. А някои вярват. По важно е каква е реалността а не просто да мечтаем и да създаваме мисъл форми... За някои образа на "Анастасия" може да е вдъхновяващ, но трябва ли да приемаме... желаното за действително. Много неща зависят от съзнателните усилия за работа върху себе си. И дори едно семейство само да си произвежда храна, това не е гаранция че това е достатъчно за духовно развитие. За това има други методи. Че е хубаво човек да се храни с чиста храна, това е несъмнено.(иначе между другото, смята се че и Хитлер е бил вегетарианец...) За да възприема човек Любовта, Мъдростта и Истина има условия и изисквания. Хубаво е човек да знае как се постига това, което иска да постигне и какви са правилните начини. Само желание и ентусиазъм за някои неща не са достатъчни.
  18. За работата със формулите - смята се за най-силно да се произнасят мислено с концентрация, като се произнасят многократно. Смята се че мантрите/формулите имат основно влияние върху ума(пречиствайки го) и оттам и върху други тела. Разбира се има различни формули, някои от които имат по комплексно действие. Учителя е давал формули и на древния ватански език.(който е още преди санскрит) Аум е дума от този език, има и други. ето някои формули също така е хубаво няколко човека да медитират заедно с Аум 5-10 минутки. Може да си направим едно малко упражнение да медитираме посетителите на форума(който иска и има разположение), примерно 5 минутки в 20.00 часа
  19. Първо система има! Учителя Беинса Дуно отваря Школата на Всемирното Бяло Братство 1922 година и използва понятието "Новото Учение". Имало е и има езотерични и духовни школи създавани от Истински Учители и Посветени! Концепцията че просто така може да си будем духовни явно не намира потвърждение на практика. И затова според мен съществуват и ШКОЛИТЕ, да дадат методите за работа. Човек може да има хубави идеи, но ако няма конкретни практически методи, може да няма резултати. Според Учителя не трябва да очакваме Бог да свърши нашата работа! А завръщанато към "родовите имения" според мен е слабо вероятно да е преломния момент в човешката еволюция! За да вървим в съзвучие с истинското Езотерично Христианство трябва да бъдат надраснати както кръвните родствени връзки, така и националното! По времето на Учителя е било правен правено опити за организиране на комуна, с отрицателни последствия! Има информация че самия той е регулирал по време на сън енергиите и телата на живеещите на Изгрева и въпреки това на Изгрева по дори по негово време е имало конфликти и дисхармония. Какво остава за хора, които дори да имат силен стремеж и желания нямат сила и опитност за пълно овладяване на своите енергии? Явно пътя е друг, и не е във "вноса на революция" от Русия! Има какво Русия да възприеме от Учението на Учителя, за руски окултни течения като цяло съм силно резервиран (от собствен опит/наблюдение) Трябва да се тръгне отвътре навън, човек може да даде само това, което има. Ако ръчното обработване на земята и произвеждането на храна със собствени усилия гарантирано правеше хората духовни, може би по селата щеше да има много повече духовни и просветлени хора, поне моите наблюдения не потвърждават това.
  20. За дишането има някои основни неща, които трябва да се има предвид! 1. Трябва да се диша дълбоко! 2. Трябва да се диша бавно! 3. Трябва да се диша през носа! Доколкото ми е известно, в така нареченото "холотропно" дишане има практики, които са в нарушение на законите 1,2,3 дадени от Учителя! Въпроса с дишането е много сериозен, и за това е хубаво да се следват Истински Учители! "Има много системи за дишането, много правилни и неправилни. Всички методи за дишането са хубави, но в тях липсва един съществен елемент. Има наука за дишане на индусите, но и в нея липсва нещо. В него липсва волевото дишане. Този метод на индусите е придружен с големи противоречия: Големи печалби има, но и големи загуби. В този начин на дишане стават големи кризи. Тези методи са упражнявани от индусите с хиляди години, вследствие на което те имат големи постижения. Каквито и колкото да са добри тези методи, те не са добри за европейците. Те дават големи жертви. Европейците нямат преживяванията на индусите. Един метод за дишането е следният: След като приемете в дробовете си чистия въздух, и го задържите 15-20-30 секунди, трябва да кажете в себе си положителните думи: "Господи, заради голямото благо, което си ми дал, аз съм готов да изпълня Твоята Воля." 6-та неделна беседа от Учителя, държана на 27-ми октомври 1935 г. 10 ч. София
×
×
  • Добави...