Jump to content
Порталът към съзнателен живот

стругар

Участници
 • Общо Съдържание

  76
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  1

Мнения добавени от стругар


 1. Здравейте, отдавна не съм писал в тоя форум, некои от вас сигурно ме помнят. Както съм споменавал и в други теми, понекога сънувам пророчески сънища - случки от живота, резултати от мачове, числа от тото и т.н. Интересува ме какво евентуално може да се случи на човек сънуващ пророчески сънища ако започне да практикува въздействие върху осъзнатите сънища чрез различните тренировки за тая цел? Дали пророческите сънища ще спрат ако съзнанието ни започне да диктува събитията в нашите сънища или напротив - ще се засилят и ще могат да се предизвикват?

  Ако започнем да моделираме определен сън, той нема как да се окаже пророчески. Дори нема да е и символично-пророчески. Но от друга страна ми се е случвало макар и редко, на сън да искам да разбера конкретна информация за бъдещето и да я получавам. Обаче това състояние беше съвсем различно и се съмнявам да има нещо общо с т.нар. осъзнато сънуване.

  Имам желание да изпробвам това осъзнато сънуване, просто ми е интересно, но и се опасявам че без да искам може да развия по-силни ясновидски способности, а това е нещо което не желая, поне на тоя етап.


 2. 1. Причина - Тук може да се поставят най-различни неща послужили като причини за едно по-нататъшно действие наречено следствие. За да имаме Карма, не е задължително причините да са само в нас самите.

  Причината за всички следствия е само една и само веднъж, предизвикана е от Бог още при създаването на света. От тогава до сега има само низ от следствия, част от които сме и ние.

  До това заключение стигнах преди години посредством житейския си опит, след това установих, че и в Библията пише нещо подобно (както и в други "свещени" книги), а още по-късно разбрах, че много физици и философи от миналото са стигнали до същите изводи, наричайки това "детерминизъм".

  Предопределеността е 100%


 3. Глаголицата е леко заоблена форма на древната българска писменост, немаща никаква връзка със славяните.

  image615.gif

  Въпреки завъртулките, приликата е очевадна.

  Кирилицата от своя страна също нема нищо общо със славяните, а е компилация от уникални древнобългарски букви (б, ж, з, ц, ч, ш, щ, ъ, Ь, ѣ, ѫ, ю, я, ѧ, и др.) + гръцки букви (от финикийски произход) и букви, наподобяващи както древнобългарски, така и гръцки.

  Още по темата:

  http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot...rski%20runi.htm

  http://www.kroraina.com/pb_lang/index.html


 4. Сърдечен поздрав към стругар!

  Симпатията ми нарасна заради склонността да подлага всичко на съмнение, да търси доводи. Начетен е и доста продуктивен. Направо си е един от нашата група търсещи. Много ми напомня самата мене преди време, която защитавах месоядството в тази тема. Който търси, ще намери истината!

  Желая здраве на всички!

  Благодаря за думите :)

  Щом се дърли с нас и се опитва да носи вода от девет дерета за абсурдни неща, аз също мисля, че този човек търси истината.

  Дай пример за "носене на вода от девет дерета"? Лесно е да се пускат празни фрази, но ако требва да се каже нещо конкретно май не е толкова лесно, а?

  Неговата Душа търси истината, дори все още той самия да не разбира това.
  Аз не търся истината, истината търси мен, за да я кажа... :whistling:

  И когато драги стругар се отъждествяваш с животните, моля те не говори в множествено число. Аз в никакъв случай не съм животно.

  Ако не си животно, значи не си и човек. Защото човекът е животно, това е сигурно. А ти си човек (следователно и животно) защото мислиш и разсъждаваш примитивно по човешки, влагайки чисто човешко-животински емоции.

  като сравниш анатомията и физиологията на тревопасните животни и месоядните, ще видиш, че те коренно се различават, а човешкото устройство - макар да е по-близо до това на тревопасните - е трети вид (различно и по вътрешни органи и хромозоми и най важно според мен, че нивото на главата, не е на нивото на задника).
  Откровени глупости са това. Ако ние не сме животни, значи и другите човекоподобни маймуни не са животни, защото с тех сме почти еднакви.

  С това описание на ненужните смърти на животни, се опитвам да провокирам милосърдие и състрадателност

  Какво общо има тука "състрадателността"? Ти никога нема да погледнеш на нещата от надчовешка и надживотинска гледна точка, следователно и ще си останеш с твоята животинска "истина". И после пак ми обяснявай, че не си животно. Не разбра ли, че всички човешки емоции и чувства, независимо дали т. нар. "положителни" или т. нар. "отрицателни", както и всички морални доктрини и ценностни системи са животински и съществуват само в нашите човешки примитивни мозъци и в нашето човешко примитивно общество?

  След като така смяташ, че сме маймуни, тогава, какво излиза, то би трябва и ние да сме вегетарианци като маймуните! Не мислиш ли?

  Не мисля, защото най-близките ни човекоподобни маймуни (шимпанзетата) са всеядни като нас.


 5. Т.нар духове или призраци са наблюдавани достатъчно често като явление и е съвсем естествено да се стремим да разберем какво стои зад този феномен.

  Не са наблюдавани духове а предполагаеми "феномени", които фантазията на наивното суеверно човечество свързва с т.н. "духове". И тия "явления" изобщо не се наблюдават често, защото аз не познавам човек, който да е бил свидетел на "дух", нито пък моите познати познават такива хора. Случаите са изключително редки а още по-редки са "феномените" за които нема друго обяснение. Това да се отпечата петно на снимка, да се чуе шум, да се види "светеща" сфера, халюцинациите в полубудно, полутрезво или полудрогирано състояние, изплашена котка, чуване на гласове, внушения, "контактьорство" и др. не са "духове". Дай ми описание според теб какви качества и умения притежава един дух на умрел човек? Памет от времето докато е бил жив? Възможност да въздейства върху материални обекти? Възможност да встъпва в разумен контакт с живи хора, чрез петте им основни сетива? Защото ако всичко това го може един дух, това само по себе си е доказателство, че духове не съществуват.

  феномена е факт и въпреки, че смятам, че призраците не са от особено значение се радвам на всяко споделено мнение по въпроса.

  Защо да не са от значение? Ако наистина съществуваха и това можеше да се докаже, щеше да е от епохално значение за човечеството.


 6. Точно това казвам и аз - "доброто" и "злото" съществуват само в нашите примитивни човешки разбирания за морал. Също както и любовта, омразата и др. примитивни изцяло човешки чувства и разбирания, на които често се придава "божествен" характер...


 7. стругар, имам едно въпросче към тебе. Но искам да ми отговориш откровенно и с ръка на сърцето: Влизал ли си някога в кланичната зала на някой месокомбинат(по-голям). Не става въпрос само да си минавал, а спирал ли си се да погледаш около час закола на пет крави, десетина прасета или агнета, ей-така просто от интерес

  Кой нормален човек, може да ходи да гледа как колят масово животни, ей така от интерес? Всички знаем какво става там и не виждам какво значение има моето, твоето или което и да е друго мнение по въпроса. Всички ние сме животни в една кланица и рано или късно на всеки му теглят ножо, дали ни харесва или не, това нема да промени нещата.

  Възможно ли е един "стругар" да еволюира? Всеки човек е "стругар".

  Защо реши, че именно "стругар" (каквото и да имаш предвид под тоя термин) требва да "еволюира"?

  Едни "стругари" са по-добри, други по-лоши, като различното в по-добрите е, че съумяват да подтискат лошотията си в определени рамки.

  А кой ти каза, че делението на "добро" и "лошо" наистина съществува в законите на вселената, а не е част от примитивните човешки разбирания? Защо мислиш, че знаеш кое е "добро" и кое "лошо", и има ли граница между двете понятия в действителност...


 8. Природосъобразно или не, това е практика при хората, която не е от вчера и нема да свърши утре. Всеко нещо, към което организма се приспособи може да стане "природосъобразно". И употребата на алкохол сигурно немаше да е природосъобразна, ако човешкия организъм не беше приспособен с течение на хилядолетията да го приема...


 9. Стругар: Да но за да стане човечеството изцяло вегетарианско, броят на вегетарианците към днешна дата не е от съществено значение. От значение е какви ще са пропорциите между месна и растителна храна на човешката трапеза през следващите 10, 20, 100 хилядолетия...

  Уважаеми стругар,

  в динамичния и несигурен свят, в който живеем, доста трудно е за мнозина (е, не всички, може би) да предвидят какво има да се случи след седмица или пък утре, а ти се тровиш с някакви си там 10, 20, 100 хилядолетия...При тези ти възможности в стратегическото планиране, защо си губиш времето по разни форуми, а не се пробваш в Департамента за Глобални Стратегии на Федералния Резерв или МВФ? Ще те изслушат с голямо внимание. Не губи ценно време. Животът е обидно кратък.

  Аз не предвиждам абсолютно нищо. Само казвам, че ако човечеството некога стане напълно вегетарианско, това ще се случи единствено по пътя на еволюцията, бавно и постепенно, според законите на природата. А не съм сигурен кога (и дали) това ще се случи, затова казвам "след 10, 20, 100 хилядолетия", което би требвало да си разбрала, че означава "неопределено голем период от време"


 10. Аз като го правя, не говоря от името на природата, а говори самата природа, чрез законите си и фактите, които прилагам. Нещо което не може да се каже за голема част от вегетарианците, пишещи тука.

  Промяна в човешкия живот може и да може да има, но "вегетарианството като рязка промяна в отделния човешки живот" е нещо неправилно по принцип.

  По втория пункт, да, човечеството вече е тръгнало по този път, само че човечетата са още малко, но все повече ще стават в бъдеще вегетарианците и то смислените такива, надявам се, не като изяждат месоядните.

  Да но за да стане човечеството изцяло вегетарианско, броят на вегетарианците към днешна дата не е от съществено значение. От значение е какви ще са пропорциите между месна и растителна храна на човешката трапеза през следващите 10, 20, 100 хилядолетия...

  Не консумираш месо - не защото проявявам дискриминация към месоядните хора, опазил ме Бог от това, а защото ти прочетох внимателно днес всички мнения, беше мой пропуск. И си направих своите изводи, това е.

  Ами не знам кое точно в моите коментари те е накарало да мислиш така, но наистина ям месо и то почти във всеко едно хранене. :thumbsup:


 11. Е, айде сега. не разбераш от рецепти. Там може и да опишеш само манджите.Снощи ти бях приготвила и музика, като си казахте "наздраве" ама стана късно и се отказах. Днес съм само на сладолед и фъстъци и ще ти отложа концерта. Е , виждаш ли - чешити всекакви, та и аз съм такава.Един ден ям, на другия - не. В един ден манджи, на другия ден - вода. После само мляко и т.н. Нямам строг план ама организма ми така си иска.

  Та викам те в другата тема.

  Аз ке дойда ама не знам къде е :rolleyes:


 12. Подозирам, не, сигурна съм, че този тон е умишлено такъв. Човекът зад този ник е с висок и фин интелект, с много знания, стоицист, доста печен при това, но е лош актьор. Стругар, ти не се храниш с месо, нали?

  Хаха разкрит съм :whistling:

  Не бе Силве, защо реши така? Ти по тоя начин обиждаш месоядните, все едно човек требва да е обезателно вегетарианец, за да има много знания и "фин интелект"?


 13. Само, че, стругар, повечето от вегетарианците тук са минали и по пътя на всеядството, т.е. консумирали са и месо и наистина са стигнали до консумация на растителна храна не само от приумица, ей така да бъдат по-различни, не само, защото някой си не знам си кой си учител бил учил така, а като вътрешна убеденост, че това е пътя на човека.

  Те могат да кажат само, че това е техния личен път, но да говорят от името на Господ и от името на природата е смешно и необосновано.

  И да, вярно е, че е най-добре постепенно, но някои споделят тук, че може и изведнъж да се откажат от месото.
  Аз имах предвид не един човек постепенно да стане вегетарианец, а самото човечесто ако некога стане изцяло растителноядно, това ще стане постепенно по нормалния път на еволюцията и ще отнеме доста дълъг период от време. Мен не ме интересува отделната личност, който иска нека пие само вода и се моли, аз говоря за вегетарианството като явление и има ли то почва у нас и по света, но вие винаги обръщате разговора към себе си.

  Е, не виждам смисъл да се убеждаваме до безкрайност кое е по-полезно и кое по-вредно и кое е по-присъщо на човека в миналото и напред, и кое ще му осигури по-вероятното оцеляване, както и кое е по-голям мит.

  Ами точно в тия неща се крие доказателството за несъстоятелността на агресивните вегетариански теории, които противоречат на природните закони.

  Ако некой е решил, че като не яде (или като яде) месо се чувства по-добре, никой не го спира... Това си е личен избор на всеки - кога, какво и колко ще яде. Но това не пречи да се обсъждат над-личностни и общочовешки въпроси свързани с яденето или неяденето на даден хранителен продукт.

  Ми да ме атакува, като иска. Вегетарианство: мое решение - моя отговорност! Един милион аргументи да изложа относно собсвената си мотивация, пак няма да убедя инакомислещите. Въпросът е в безсмисленото оспорване на чуждия избор.

  Твоя избор и твоята личност грам не ме вълнуват. Ако искаш изобщо не яж нищо, нема да ме трогнеш, нема да тръгна да ти обяснявам как неяденето на нищо ще вредно за теб. Но ако започнеш да пишеш, че човечеството требва да спре да се храни и да казваш колко вредно е яденето - чак тогава може и да се намеся в разговора.

  Пък и намирам тона му за обиден и неуважителен спрямо хора с убеждения. Никой не "дърпан" да се присъединява насила тук, нито пък е гонен.

  Моя тон си е напълно нормален (за разлика от твоя), това че ти намираш некои истини за "обидни" не е мой проблем. Сърди се на майката природа за това.


 14. "Пробвай с аспирин! Няма гаранция, но понякога помага. Юлската жега е опасно нещо!"

  И после пак кажете, че вегетарианството се отразява ползотворно на човешката психика... :3d_065:

  Стругар, я се прехвърли в темата за вкусни рецепти и дай там нещо вкусно и интересно.

  Ааа аз от рецепти не разбирам, иначе ям предимно български манджи. :thumbsup:


 15. като ти се яде месо, ЯЖ И СИ ТРАЙ!

  Какво общо има това, което пиша, с това, какво ми се яде и с това, дали да "си трая"?

  Защо ти не си пасеш тревата и да си траеш?

  нали си уверен в себе си, в собствения си избор и свобода?
  Къде прочете такова нещо? Пишеш пълни глупости, точно преди малко написах, че ние хората немаме свобода.

  Вегетарианството, за твое сведение, има в основата си Любовта към Живота Въобще. Човек е човек заради Любовта си към Живота.

  Любовта към живота нема нищо общо с начина на хранене.

  Ако имаш съмнения в добронамереността на вегетарианците, защо не идеш на предстоящия Рилски събор? Изложи си гласно там либералните убеждения и виж какво ще стане.

  Изобщо не ме интересува добронамереността и злонамереността на когото и да било.


 16. Стругар, какво означава името ти? С какво е свързано?

  "Стругар" означава човек, който работи на струг. А с какво е свързано? С нищо. Като се регистрирам некъде винаги избирам дума, която да е свързана с хората от простолюдието. Некои се възхищават от "учители", пророци, мислители... а аз се възхищавам от масите, от хората, очукани от живото.


 17. Тук вярваме че това не е така.

  Ценим мъдростта и науката и знаем че има гениални учители на човечеството от които се учим.

  Може да има гениални, може да има луди, всекакви може да има. Тия глупости за "некакви учители казали така" не минават, защото учители има с лопата да ги ринеш... Това, че некой си казал да си продам къщата и да дам парите на бедните, изобщо по никакъв начин не означава, че това е най-правилното действие, което мога да направя. То е правилно от гледна точка на дадения "учител" и неговите теории, идеологии и учения, които не е задължително да са непременно верни.

  След като тези неща не те интересуват, за какво можем да говорим по нататък?
  Нема "тези неща", какви са тези неща? Празните лозунги, които подхвърляте на неподходящи места говорят само лошо за вас.

  Повечето от нас тук са яли и вегетарианска, и месна храна.

  Тествали сме върху себе си продължително време и сме се убедили как ни влияе и едното, и другото.

  Ти изглежда нямаш практически опит по въпроса. Компетентността ти е недостатъчна.

  Това нема нищо общо. Защо ми е да съм вегетарианец, за да знам, че вегетарианството като масово явление в дългосрочен план е теоретично невъзможно? Вегетарианството след еволюционна промяна на човешкия вид - Да, но вегетарианството като рязка промяна в отделния човешки живот - Не!


 18. А ето тук не си прав. Ближен е всеки човек! Независимо дали живее от другата страна на Планетата. Всички хора са ближни, защото имат общ Баща.

  Не е така. Ти използва термина "ближен" като се позова на християнството, а в Библията ясно се вижда, че "ближен" ти е тоя човек, който е до теб, приятел, роднина или некой, който ти помага. Мога да приложа и цитати за потвърждение при необходимост.

  Когато стигнеш нивото на тези учители, само тогава можеш да кажеш дали са прави или не. Защото те имат по-голяма видимост от твоята. Представи си, че от земята не виждаш по-далеч от 20 км наоколо, а като си в самолет виждаш всичко едновременно на стотици километри. Как при това положение си позволяваш да отречеш нещо, което не виждаш?
  Аз като съм на Земята и имам по-добра видимост за земните проблеми, отколкото некой "възвисен", "от самолет", или "много духовен", който разбира от духовни неща а не от материални.

  Опитваш се да се отклониш от темата и ловко манипулираш с този израз.

  Напротив, ти се отклоняваш от темата като даваш цитат от Библията, в който изобщо не става въпрос за храна.

  Това вече е откровено глупаво.
  Кое точно е "глупаво"? Че е възможно да се появят болести, в следствие от генномодифицираните зеленчуци ли?

  Отново се опитваш да манипулираш и да изкривиш посоката на разговора, просто защото усещаш че губиш спора.

  А ти изобщо не знаеш какъв е спора. Тук не се коментира моето месоядство, нито твоето тревоядство. Изпозлване на думи като "аз" и "моят" са отклоняване от темата.

  Какъв тогава е смисълът на нашия живот? Защо тогава да се раждаме ако предварително всичко е запланувано как да се случи?
  След като се позоваваш на цитати от Библията и аз ще го направя:

  "11. защото, докле не бяха се още родили и не бяха направили нищо добро или лошо (за да се знае, че Божието решение в избора зависи не от дела, а от Призоваващия),

  12. беше й казано: "по-големият ще робува на по-малкия",

  13. както е и писано: "Иакова възлюбих, а Исава намразих".

  14. Какво, прочее, ще кажем? Нима неправда има у Бога? Съвсем не.

  15. Защото Той казва на Моисея: "който е за помилуване, ще го помилувам, и който е за съжаляване, ще го съжаля".

  16. И тъй, това зависи не от оногова, който желае, нито от оногова, който тича, а от Бога, Който милува.

  17. Защото Писанието казва на фараона: "тъкмо за това те издигнах, за да покажа над тебе силата Си, и за да бъде името Ми проповядвано по цяла земя".

  18. И тъй, когото иска, милува, а когото иска, ожесточава.

  19. Но ще ми кажеш: а защо още обвинява? Кой се е възпротивил на волята Му?

  20. Ами ти, човече, кой си, та спориш с Бога? Изделието нима ще каже на майстора си: защо си ме тъй направил?

  21. Или грънчарят не е властен над глината, та от едно и също месиво да направи един съд за почетна употреба, а друг - за долна?"

  Още една фина манипулация и опит за бягство от конкретната тема.

  Какъв "опит за бягство" виде тука? Ставаше въпрос именно за подправки а не за термична обработка.

  За разлика от теб познавам и то много хора, които не ядат салатата с подправки.

  Ами ти нали не си "средностатистическа извадка" по отношение на храненето? Вероятно и познатите ти, които ядат салата без сол също не са средностатистически хора. А моите познати са точно такива, затова и аз имам по-добри наблюдения над мнозинството. А хората като цяло не ядат зеленчуци без подправки, както не ядат и месо без подправки. В това отношение месото и зеленчуците са равни, затова изречението "И до ден днешен, и най-пристрастения месоядец се опитва да избегне вроденото му отвращение към месото, чрез едно много просто действие- подправките..." "се отнася и за зеленчуците.", както бех написал и по-рано, но ти се правиш на ударен и изкривяваш нещата.

  Правиш се, че не разбираш, а е очевидно подправките се свързват с печеното, липсата на подправки с натуралното-суровото.
  Никаква липса на подправки нема в салатите от сурови краставици, домати, марула, зеле и др. зеленчуци. Ако твоя тесен кръг вегетарианци хрупа моркови като зайци, това не се отнася за хората като цяло.

  Тук аз ще използвам твоя израз и ще кажа не става дума за изключения, а за мнозинството.

  Ами ти каза "Когато хапнеш с удоволствие сурово месо като хищните животни, тогава ще призня човешкия род за месоядец.", демек "аз да хапна", аз мога да хапна, защо да не хапна суши например, което е приготвено със сурово месо. Не може да кажеш "когато хапнеш..." и после да кажеш "това е изключение". След като подтикваш към изключения с въпроса си, защо очакваш да направя обобщение за мнозинството от хора на Земята?

  Защо вече не се откажеш да упорстваш в тази тема?

  А защо ти не се откажеш да упорстваш в тая тема?


 19. Трябва. Твоето е материалистичната нихилистична философия на консуматорското общество.

  Не, "моето" е несъпротивляване на природните закони. От природна гледна точка нема никаква логика големо количество хора да живеят в една неплодородна зема и да бъдат "захранвани" изкуствено с "тръбичка". На тия хора не требва да им се помага с тирове храна а требва а със знания. Да бъдат научени да се изхранват сами и да не раждат деца, които не могат да отгледат сами. Драстичното намаляване на техната популация е нещо напълно нормално, забавянето на тоя процес само би усложнил ситуацията.

  Като цитираш Исус, защо да не споменем какво е казал той по този въпрос и относно споделянето с ближния?
  Тука не говорим за "ближния" а за хора от другия край на Земята, които не познавам. Разбира се, че когато требва и с каквото можем ще помагаме, но да се отказваме от месото, за да им дадем житото със сигурност не е помощ а мазохизъм и глупава постъпка.

  Продай имота си и раздай парите на бедните и гладните. Това е бъдещата епоха на братство в шестата раса.

  Това също е глупаво. Защо ние всичките не си продадем имотите и не дадем парите на циганите например? С това само ще провалим както своя, така и техния живот. В такива лозунги нема рационална мисъл.

  Исус е казал не само това, а също и да не става тялото ни гробница на мъртва плът, че само живата храна води към живот, докато мъртвата води само към смърт.
  Това изречение нема нищо общо с храната, била тя вегетарианска или животинска. Ти ако така тълкуваш Библията далеко нема да стигнеш...

  А моят духовен учител е казал, че в близко бъдеще хората ще се откажат от месото, защото от яденето на месо ще се появят смъртоносни болести.

  Е, "духовни учители" има всекакви. "Моя" пък може да каже, че в близко бъдеще хората ще се откажат от зеленчуците, защото ще се появят много генно модифицирани, които ще са причина за нови болести...

  Яденето на месо е чуждо на моя организъм
  Само че тук не става въпрос за моя или твоя, а за човешкия организъм като цяло.

  Когато е необходимо може да промени хода на събитията в желаната посока.

  Защо си толкова сигурен. Може пък всички събития и техните ходове да са запланувани много преди техното започване и да не подлежат нито на божествена, нито на човешка намеса.

  Не се отнася. Зеленчуците са вкусни и приятни и съвсем сурови-доматите какво ги правим? Стават за ядене сурови, както и пипера и краставиците и т.н.

  Тука нещо си се объркал. Не говорим за сурови и сготвени, а за подправени и неподправени. Аз не познавам човек, който да яде салата без сол, оцет, зехтин или олио, в зависимост от салатата. Сигурно има и такива, но те са малки изключения. Важен е средностатистическият случай а не изключенията.

  докато суровото месо не става. Теорията ти издиша отвсякъде. :whistling: Когато хапнеш с удоволствие сурово месо като хищните животни, тогава ще призня човешкия род за месоядец.

  Има доста народи, които и до днес ядат сурово месо.

×