Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2756
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  256

Профил Коментари добавени от д-р Тодор Първанов

 1. ,,Трябва ли да бъдем честни с него за дълбочината на проблемите му? ,,

  Това се нарича ятрогения.

   

  Винаги когато чуя за дълбочина на проблемите питам- Колко метра са дълбоки тези проблеми, или е километри.

  1. Полина Юлиева

   Полина Юлиева

   Точно така - на психодинамичен език (който за съжаление очевидно не познавате), вие се увличате в капана на безкрайно умуване, в който пациентът ви вкарва (за такъв пропуск ние търсим супервизия, но вие явно сте над тия неща).

   За този, който има уши да го чуе, този пациент крещи, че има огромен проблем (нарцистична патология, която го обрича да се блъска в стените на хорското неразбиране и отегчение цял живот. Той не знае това, само има смътното усещане, че нещо с него не е наред, и единственото, което може да си признае (не без отчаяние) е, че от време на време го връхлитат панически атаки.)

   Като не чувате и омаловажавате проблема му (нещо, което за него е равносилно на ретравмиращо преживяване, защото вероятно така са правили всички авторитети в живота му) вие само задълбочавате състоянието му. Не че можете да направите нещо друго, без разбиране за психичната динамика...

  2. д-р Тодор Първанов

   д-р Тодор Първанов

   Съжалявам, вие най-вероятно не сте прочели началото на рубриката- в нея поясняваме/ Орлин го прави на няколко пъти/ ,че тя има за цел, да даде най-прости насоки за това, какво да прави питащият.Тук не е място в което се провежда психотерапия и никой не гледа на питащият като на пациент, той е просто човек, който има нужда от съвети.

   За да не спорим повече, най-добре ще е да потърсите друго място ,където спокойно да помагате на хората, следвайки вашите разбирания, как да го правите.Ние го правим тук повече от 10 години, хората са доволни и не бихме искали нещо което работи , да се променя.

   Поздрави!

   Д-р Т.Първанов

 2. не е променял(a) статуса си

×