Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2932
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  309

Всичко добавено от д-р Тодор Първанов

 1. Никакъв проблем, но той е за хора на моята възраст - над 55г., за млад човек няма никакъв смисъл да го пие.
 2. ,,Но както казах, не знам дали това е достатъчно на подсъзнателно ниво да си махна тази омраза и агресия към себе си и страх от мнението на хората,, Представата за нас самите се формира от родителите в първите няколко години от живота ни.Ако предположим,че си на двадесет и пет, то ти си с тази представа повече от двадесет години. Тя изгражда ди поведението ти. Терапията, която си започнал е, удачен метод да се промениш и живееш спокойно.Но ще трябва време, една, две или дори повече години. В случая трябва търпение. ,,Най-вероятно след година-две ще се преместя в друг град и там може би бих имал по-добър избор от психотерапевти.Лекарствата няма как да ми решат проблема, факт е, но биха ме стабилизирали временно, докато намеря наистина ефективен и резултатен психотерапевт., Ти едва си започнал работа с терапевта си и вече му нямаш доверие и обмисляш лекарствата .....не е добре за терапията. ,,Все пак не отхвърлям и сегашния ми терапевт, де, но просто изпитвам съмнения, защото този механизъм в мен просто няма задоволяване, колкото и факти да изкарвам против лошите ми мисли..,, Ако, една - две години използваш този механизъм, той няма как да не проработи.Наистина е въпрос на упоритост и приемане на факта, че ще трябват няколко години работа и то работа , която ти , а не терапевта ти ще върши. Представи си го като треньор, ти си спортиста, той може да е най-добрият в света, но, ако ти не следваш съветите му и не тренираш достатъчно....нещата няма да станат.
 3. Трябва да започнеш и психотерапия, това е цената която трябва да платиш в случая.
 4. Ако наистина си в депресия, едва ли щеше да пишеш тук и търсиш помощ за този проблем.Уплашен и притеснен - да, но ...другото не е така. Анафранила се смята за най-добър антидепресант, при ОКР.Но той и потиска най-силно сексуалната функция.Ако се замени с друг, тя ще се подобри, но мислите ще станат по-,,силни,,. За мен, правилният начин за справяне с натрапливите мисли е чрез психотерапия.Тя може временно да се съчетае с медикаменти, но си е основният метод.
 5. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Коментирай това с терапевта си.Ние, нищо повече от това което сме ти казали не можем да ти кажем.Самата същност на ОКР-то е да те кара да се съмняваш във всичко.
 6. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  ,,Не искам да си мисля това, знам, че съм аз, ,, E, когато не искаш една мисъл, но не може да се отървеш от нея, тя каква е? Всичко което те плаши са само едни натрапливи мисли, нищо истинско няма в тях.
 7. Здравей! Ти имаш натрапливи мисли / ОКР/ , нормално е, почти непрекъснато да си тревожен.Справянето с ОКР-то ще доведе до успокоение. Ти пишеш ,, Да, може би разбрах, че трябва да се изживее и, че натрапливите мисли са просто един фалш, но това не означава, че това нещо ще престане. ,, ,,Може би разбрах,, изобщо не върши работа за справянето с ОКР. Едва, след като не само си разбрал, но и напълно приел,че всяка натраплива мисъл е лъжлива, ще можеш да се отървеш от натрапливостите и заживееш спокойно. Представи си, че аз съм човек, който никога не говори истината и всяко мое твърдение е лъжа. Ако аз ти кажа, че ще полудееш и ще се самоубиеш, това ще те уплаши ли? Разбира се ,че не, защото аз никога не говоря истината.Е, когато приемеш,че и ОКР-то, никога, ама абсолютно никога не говори истината / в смисъл натрапливата мисъл винаги е лъжа/ тогава ще си спокоен и щастлив.
 8. Няма как да се прецени без подробен преглед.
 9. Зоните на удобство са като драпирани с плюш ковчези. Но когато си настанен в драпиран с плюш ковчег, ти всъщност си мъртъв.
 10. Преди две години едно момче пишеше че има проблем с общуването с жените, и ходи на психотерапия при мъж.Посъветвах го да си намери терапевт жена, за да може чрез общуването си с нея да добие нов опит който явно му недостига.Днес застъпвам същото мнение.
 11. Преди много години, при мен дойде млада жена / на около тридесет годишна/ .Каза ми, че търси психотерапев за оседемдесет и две годишният си дядо, който живее в едно село на тридесет километра от мен.Попита ме, дали бих се съгласил да работя с него.Поисках да ме закара при дядо си и предвид възрастта му, да преценя, мога ли да му помогна.Качи ме в колата си и отидохме при дядо и.Оказа се, че той е глух, но за него се грижи брат и и по неведоми пътища, той може да чува само честота на неговият глас.Тоес, аз трбваше да говоря, а брат и да повтаря думите ми, за да ги чува дядо и.Прецених,че човека не е засегнат от атеросклероза и и се съгласих да работя с него. Връщайки се, тя каза нещо което много ме изненада ,, От месец търся психотерапевт, който да работи с дядо ми и едва ви намерих,,. Направо не повярвах на ушите си и я попитах ,, Боже, кой търси в България, психотерапевт за 82 годишният си дядо, от къде ви хрумна тази идея?,, Тя ми отговори -,, Ние със съпруга ми живеем в Тел Авив.Във фирмата в която той работи, има осигурен безплатен такъв и той го ползва.Но, когато влезна в болницата за лечение на бронхопневмония му назначиха псохотерапевт, който работи там, за да му помогне да преодолее, среса от заболяването и лечението му да е по-бързо. Така че, аз знам,че всеки човек в затруднено положение , независимо какво е то, се нуждае от психотерапевт.,, Нейният дядо, бе най-старият ми клиент, с кого съм работил, най - старта жена бе с ОКР, на оседемдесет годишна възраст. Вие, сама очаквате, психотерапията да промени възприятията ви, но когато възприятията се променят....твърде често се намират и решения на предварително обявени за непроменими ситуации.
 12. Mоже би, защото съм на възраст ,,над 55,, такива истории, много ме натъжават. Но, за жалост, често съм ги чувал. С приказки няма как да ви помогна.Бих могъл обаче, да ви дам една идея - започнете психотерапия. Идеята да приемате антидепресанти е неудачна, те не могат да променят нищо, нещо повече, взимат ви и останалата ви малко сила, да направите каквито и да е промени в живота си и да се чувствате по-щастлива.
 13. д-р Тодор Първанов

  травма

  Трябва първо да консултираш с невролог.
 14. Права си. Без сериозно проведена психотерапия наистина няма как да се справиш.
 15. Три са факкторите които потискат сексуалното ви желание.На първо място е тревожността, никое животно не се размножава когато е тревожно.Второто е хмела от който се прави бирата , третото е спирта в концентрата . Но, най-важното е тревожността.Справете се с нея, спрете алкохола и всичко ще се оправи.
 16. д-р Тодор Първанов

  травма

  Бях ви писал отгоре - никакви промени в мозъка няма и не се откриват при посттравматичното разстройство.
 17. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  ,,Може би имам нуждата да ми се казва “да Окр е” на всяка откачена мисъл, защото за мен всяка следваща е все по-откачена.,, Не да ти се казва / мислите на ОКР са безброй и няма кой да седи денонощно до теб за да ти казва -това е ОКР/ ти трябва да го правиш.Написал съм ти го в предният пост -ТИ ТРЯБВА ДА СИ ГО КАЗВАШ. САМА .
 18. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Габи, рано или късно, ще трябва да замениш шопинг терапия с психотерапия.Направи го по-рано, измъчваш се напразно.
 19. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Габи, лъжите които може да ти пусне ОКР-то са безброй.То може да те лъже, че не може да правиш каквото и да е, например да гълташ, да дишаш, да чуваш, да говориш, да ходиш и каквото и да е.Това е неговото естество - един лъжец в собственият ти мозък. Може да те лъже и че може да направиш каквото и да е, че може да полудееш, да спреш да имаш чувства, да започнеш да харесваш жени, а не мъже и така до безброй варианти. За съжаление, лъжите му изглеждат като истина и ти им вярваш/ както и всеки с ОКР/. Основното правило е, да не се правят никакви проверки в истинността на тези лъжливи мисли.Просто всеки път когато имаш мисъл която ти създава дискомфорт и се повява няколко пъти в съзнанието ти трябва да си казваш ,,Това е една натраплива мисъл, тя е продукт на моето ОКР и е лъжа.,, След това никакво разсъждение по нея и търсене на логика - нея няма такава. Разбира се, мисълта няма да изчезне и пак ще се връща, но всеки път това трябва да е поведението ти. Много мощно средство е съгласяването, за него се иска доста смелост, но то е по-ефективното. Например, ОКР то те лъже,че не може да четеш.Ти му отговаряш всеки път -,, да така е,, и повече нищо не правиш.
 20. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Всичко това са само лъжи на ОКР-то.
 21. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Aабсолютно всичко, което описваш в постове си, са симптоми на ОКР.Нищо друго, само неоснователни страхове. Темите на ОКР са безброй, сега те лъже,че не можеш да четеш, преди че ще полудееш и така ще бъде години наред, защото не се вземаш мерки. Питаш как ще ти помогне психотерапията - ще промени мисленето ти, ще станеш устойчива на стрес и много по-смела.Отделно ще знаеш, как да различаваш натрапливите мисли и се справяш с тях.Една такава терапия би продължила около година, обикновено сесиите са един път седмично / в началото/ после стават по-рядко.
 22. д-р Тодор Първанов

  Периодично гадене

  Няма сериозно заболяване което да протича само с гадене и то толкова време.Просто адреналина свива корема ти и ти наистина усещаш гадене/ не си внушаваш/ но то е от страхът ти да не си болна.
 23. д-р Тодор Първанов

  Преглед

  Не, не може.
 24. д-р Тодор Първанов

  ОКР или нещо друго

  Всичо това са натрапливи мисли.
×