Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2817
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  272

Всичко добавено от д-р Тодор Първанов

 1. д-р Тодор Първанов

  Защо съм в това състояние?

  Ще ти отговоря, но след отговорите ми сама ще се убедиш, че съм прав - въпросите ти ще станат повече. 1. Съществува ли множествена личност и мога ли да имам подобно разтройство заради онзи глас в главата ми, за който обясних по-горе. Да, съществува. Но, множествената личност не се води за болест. 1.1 Докато бях в етап на ровене из интернет имаше доста хора представящи се с множествена личност, които твърдят,че в тях живеят поне още няколко личности. И така нареченото на Запад OSSD- хора, които нямат епизоди на амнезия, но се идентифицират с няколко личности. Какво заболяване е това. Пак повтарям, не е заболяване. Доколкото съм чела разбирам, че човек е себе си във всяко съснояние, но с различна достъпност до спомени и различно "его". Аз самата не разбирам това заболяване и имам нужда някой професионалист да ми го изясни. Повечето хора явно търсят изява и гледания в youtube. Не знам как да разбирам този феномен. Или са грешно диагностицирани? Каква е разликата между човек с множествена личност и човек с амнезия , който си говори наум с различни личности които си представя. Моля ви за разяснение. След като не са болест, не ме интересуват.Във всеки случай, за 30 години практика не съм срещал описаните от теб състояния, а съм работил с хиляди хора / бях вонен психиатър и психотерапевт и от там е огромната ми практика/ 2.Възможно ли е да развия конверзионна симптоматика. Тревожи ме мисълта за парализа и ослепяване на нервна основа.(дори и обратимо) Уча за доктор и ще е доста трудно да извършвам манипулации с подобни проблеми. Всеки може да развие конверзионна сиптоматика, включително и аз. 3. Възможно ли е да припадна на работното си място при работа с пациент или това се случва основно при ситуациите , когато аз съм пациент? Да колабираш, е възможно навсякъде. Надявам се правиш разлика между колапс и припадък? Когато съм в добро психическо състояние издържам на всичко, но никой не гарантира на този свят как ще се чувстваме всеки ден на работа. Така е със всеки, като ученик си смазах показалеца на асансьорната врата.Отидох без проблем в болницата, но когато започнаха да ми махат нокътя, колабирах.Е, дядо ми ме подхвана и нищо не стана. 4. Екзистениални въпроси/солипсизъм. Справям се с мислите, но чувствата на обърканост и странност си стоят. Моля ви за някакви насоки. Тези въпроси искат отговор, твърди се ,че всеки човек на различен етап от живота си стига до тях -аз стигнах до тях след петдесетата си година, но и днес, на почти на 60, отговорите им продължават да ме вълнуват 5.Почивам си, слушам музика, спортувам, наслаждавам се на времето, опитвам се да си успокоя пренатоварената ми мисловна дейност. Не чета вече по форуми. Позволих си да пиша за мнение тук само.
 2. д-р Тодор Първанов

  Защо съм в това състояние?

  Много си чела за психични болести.Каквото и да ти се отговори във форума, ще го сравняваш с прочетеното и в теб ще възникват нови и нови въпроси.Така че, за мен да ти се отговаря на въпросите/ във форума/ е безсмислено, потърси психотерапевт, работете заедно и постепенно нещата ще ти се изяснят и ще се успокоиш. ПП ,,Не ми се вярва преди всяка сесия да се чувствам така заради изпитите ми.,, Определено, сесията ти генерира стрес, като прибавим и страхът от психични болести / в резултат на четеното/ нещата се навързват.
 3. д-р Тодор Първанов

  ........

  Това са натрапливи мисли.Поработи с някой колега и се научи, как да се справяш с тях.Сам няма как да го направиш.Виждам,че и през март си писал за натрапливости.
 4. д-р Тодор Първанов

  Натрапчиви мисли

  Диляна Колева психолог-консултант Модератори 2721 3189 мнения Пол:Жена Местоположение:Варна, Пловдив Интереси:Психология ВСУ - психолог Личен сайт: www.lammen.bg ДППТ - психотерапевт психологични консултации; детско-юношески кризи; позитивна психотерапия; фамилна психотерапия ; тревожни състояния; психосоматика. Апитерапия - консултация, рецепти, препоръки - http://manovmed.alle.bg/ Това, което ти се случва е част от известно състояние , тревожността, натрапливости стигащи до обсесии и безсмислени компулсивни действия. Състоянието е много "прилепчиво" и почти невъзможно за контролиране от самия човек. Обсесивните мисли са добри лъжци и често въвеждат човека в дълбоки вътрешни терзания. Съветът ми е да се свържеш с психотерапевт и да започнеш терапия, като за начало, ако е необходимо може и леки успокоителни да вземеш, за да си по- спокойна. Доста скоро е след раждането и самото напрежение от всичко останало също не е малко. Едно е сигурно НЕ полудяваш и НЕ няма да му направиш нищо. ,,Понякога тревожността ми е толкова голяма ,че поставям ръката си на гушката му , знаейки че никога не бих го наранила и в същото време чудейки се ,защо и как може да го правя.,, Това се нарича ,,проверка,,. Слагаш ръката си, за да се убедиш,че няма никога да му навредиш и си донесеш малко спокойствие.Така обаче няма да го постигнеш, наистина трябва да потърсиш друг терапевт и работите за справяне с ОКР-то.
 5. д-р Тодор Първанов

  Прегръщане на страха

  Не е болест. Ако бе болест до сега да си се излекувала 100 пъти.Състояние, с което трябва сама да се справиш е.
 6. д-р Тодор Първанов

  помощ

  Основната превантивна мярка е ---да спреш най-после да четеш в нета за болести. Спри бе, момиче!
 7. д-р Тодор Първанов

  помощ

  В никакъв случай не го сменяй.
 8. д-р Тодор Първанов

  Прегръщане на страха

  ,,,, Аз просто не си позволявам да достигна до лечебна доза,,, Tова изречение показва,че си мисли,че си болна.Няма как да спреш лекарствата .Те се спират, едва когато клиента разбере,че е здрав и винаги си е бил такъв.Тогава сам си ги и спира.
 9. д-р Тодор Първанов

  До д-р Първанов и д-р Баев

  Мило момиче, ще се справи с натрапливостите, когато приемеш някои житейски мъдрости.Например, че всичко в този свят, което не противоречи на природните закони е възможно или ,че единственото сигурно на този свят е,че ще умрем, и т.н..Тогава ще се успокоиш и заживееш спокойно.Това е. 1.Човек,над 25г.без фамилна обремененост,възможно ли е да развие психично заболяване(шизофрения,психоза,Бар) Това не противоречи на никакъв природен закон, значи е възможно.Но, понеже ти си с ОКР, не може вече да се разболееш и от шизофрения. 2.От силен стрес,възможно ли е да развие същите ? Силният стрес може да изиграе ролята на спусък при човек, който има генетична обрмененност.Ако го няма гена, няма как да стане. 3.При прием на наркотици(не приемам такива,но моя приятелка от детството го прави,която е в психиатрия в момента...може би и от този факт са провокирани въпросите ми)възможно ли е да се раболее от горе изброените? Едва ли е от наркотика/ има група наркотици - психостимуланти, при тях е възможно да се полудее, но след няколко години редовен прием/.
 10. Може да те прави една идея по-бавен.Всичко е индивидуално.
 11. д-р Тодор Първанов

  ОКР ли е ?

  Спри да мислиш повече по темата .Опитай се да спреш всички повтаряния за ,,късмет ,, или ,,вървене,,. Направи го и си живей като всички нас. .
 12. Споделете, как се развиват нещата при вас.
 13. Ако в населеното място, в което живееш, има клуб по айкидо, се запиши. Редовните занимания, ще повишат и самооценката ти и ще те научат да признаваш авторитети.Разбира се, това няма да замести психотерапията, но ще я допълни в много голяма степен.
 14. д-р Тодор Първанов

  допитване

  ,,Не знам как да се заявя, да викам ли, какво да правя и да споря с тях?,, Предлагам, да ги приемеш / другите/ такива каквито са. Направиш ли го, ще станеш най-спокойното същество във вселената.
 15. д-р Тодор Първанов

  допитване

  Здравей! Знаеш ли, в писмото си, ти си описала, само неща които не можеш да правиш и проблеми, които не можеш да решиш.Но, ти си над двадесет годишна, в живота си си имала доста проблеми с които си се справяла и трупала опит.В характера ти има и много черти, които са положителни и може да се гордееш с тях.Опитай се да се фокусираш върху тях и това което можеш, търси и слушай собственият си опит.В България има няколко хиляди психотерапевта, това,че с двама не се е получило, не значи абсолютно нищо, потърси друг колега, ще ти е наистина полезно.
 16. д-р Тодор Първанов

  помощ

  Отговора на въпроса ти, мога само да го предполагам. Най - вероятно, той разчита нервната ти система да се адаптира към невролептика и симптомите на тремор да изчезнат, за това ти е казал, че после ще го спре. В случая, правилното е да питаш него, аз само мога да гадая, което не е правилно.
 17. д-р Тодор Първанов

  помощ

  Всичко което е в умерено количество е полезно.
 18. д-р Тодор Първанов

  помощ

  ,, Случи се нещо по- лошо, заради страничните ефекти на лекарствата имам първи симптоми на паркинсон. ,, Нямаш никакъв Паркинсон - някои от невролептиците, като странично действие, дават оплаквания подобни на това заболяване. Посети психиатъра си, той може да ти даде лекарства за махане на тремора или замени невролептика с друг, който не предизвиква тези оплаквания
 19. ,,Мисля, че прекалено много анализирам и се страхувам какво би се случило с него, ако го оставя в труден момент - дори се тревожа да не посегне на живота си.,, Не се притеснявай, наивни жени има много. Ако ти го оставиш, той има шанс да си намери някоя друга, по-богата от теб, която по-добре да го издържа и той да се чувства страхотно. Даже, когато прекъснеш връзката си с него, му го обясни, че го правиш с тази цел, да си намери финансово по ,,мощна ,, жена .Например някоя, която да му купи кола , жилище и т.н. Сигурен съм,че ще те разбере, ако така му поднесеш нещата, не е глупав.
 20. Няма как да се превърне в лудост, но е мъчително.
 21. И да искаш, не може да полудееш.Имаш само натрапливи мисли и образи.Те никога не се реализират.Стига си се тормозила. Това е.
 22. д-р Тодор Първанов

  Перманентна замаяност

  ,,Стискам зъби. От малка съм се научила да се справям сама с всичко. ,, Ако бе моя пациентка, единственото върху което бих се съсредоточил, е да те науча, да не се справяш с всичко сама. Това желание, да се справяме сами, за да щадим другите или по друга някаква причина, е противоеволюционно и рано или късно води до огромни проблеми. Повярвай ми, понякога проблемите възникват на твоята възраст, понякога на 60 години, но няма, как това да не стане.Ние сме се превърнали от маймуни в хора благодарение на взаимопомощта и колективизма си.Без тях ще сме щели да си останем примати, поради което генетично ние вродено, когато имаме проблеми, било изхождащи от живота , било чисто емоционални, да си помагаме и справяме екипно.Ти не правиш това....няма как да си добре./ тук изобщо не отричам,че голямата част от оплакванията ти са породени от менопаузата в която си, но няма как да се чувстваш добре с този начин на мислене/ . Иска ми се да прочетеш една книга - ,,Когато тялото казва ,,не,, от Габор Мате.В началото се говори повече за най-тежките и смъртоносни автоимунни заболявания но в нея се засяга и рака, както и този на гърдата. Психичният профил на хората с него е много близък на този с Латерална амниотична склероза -давам само кратък цитат от книгата-- ,,неизменно се натъкваме на потискане на чувствата през детството. Според характеристиките на тези пациенти, те са неуморни работохолици, колебаят се да признаят, че се нуждаят от помощ, и винаги отричат, че изпитват болка – била тя физическа или от емоционалната сфера. Те проявяват тези свои качества доста преди началото на болестта. Чрез забележителната си любезност повечето (но не всички) болни от АЛС са си наложили един образ, чрез който отговарят на очакванията на външния свят, а и на самите себе си. За разлика от хората със спонтанни реакции, те са попаднали в капана на една роля, която им нанася вреди. Не уважават собствените си нужди, защото от най-ранна възраст са привикнали да се ощетяват за сметка на останалите. Заради ниското им самочувствие често се наблюдава нездрава склонност да се чувстват като част от друг човек.,, С две думи, според мен се нуждаеш от работа с психотерапевт, но не насочена към оплакванията, които си описала, а към промяна на самооценката, любовта към себе си и отношението си към близките ти.Когато тази промяна се реализира, всичко ще си дойде на мястото. ПП - може, когато прекратиш хормоните, настоящите ти оплаквания силно да намалеят, дори да изчезнат, но това не е толкова важно... промяната в характера, ще те защити в голяма степен от другото, по- страшното -това трябва да е голямата ти цел.
 23. ,,Ти не трябва да взимаш повече гъби, защото полудяваш", от там нататък аз повярвах, че полудявам, изплаших се още толкова, беше нещо като целодневна паник-атака. ,, Колкото и елементарно да звучи, точно това е станало-ти си повярвала,че полудяваш и всичко, което описваш е, продукт на тази вяра/ внушение/ .Това внушение е вече вътре в теб и ,,работи,,.За това и ти трябва психотерапевт.
 24. д-р Тодор Първанов

  Съвет - медицина

  Две години, много неща могат да се научат за две години.
×