Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2768
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  258

Всичко добавено от д-р Тодор Първанов

 1. д-р Тодор Първанов

  Lilito

  ,,Страх ме е,страх да не направя всички тези глупости ,които са ми в главата.,, Точно от това никой не го е страх, тези мисли не се реализират.Любов може да усетиш едва след като пребориш страховете си иначе няма как да стане. Моли се, да имаш смелост и ги пребориш, после всичко е лесно.
 2. д-р Тодор Първанов

  Lilito

  Вземи си една малка тетрадка и всеки въпрос, който те тревожи, си го записвай.Когато отидеш на сесията, си извади тетрадката и задай въпросите си на терапевта . Той ще погледне много положително на това, ще разбере,че ти самата се интересуваш от терапията и си ангажирана в нея.Не търси отговори от нас, има опасност не познавайки те да те заблудим.
 3. д-р Тодор Първанов

  Lilito

  При ОКР ритуалите не са нещо, което е задължително.
 4. д-р Тодор Първанов

  помощ

  Песимизъм, искаш да си останеш е него, оставай.Не ни губи времето. Преди много години, писах в този сайт, че голям процент от хората, които имат психотичен епизод....след това живеят нормално и той не се повтаря. Намери ми поста и го прочети, мисля,че бе по повод една пишеща, Мона , която твърдеше, че всичко имащи психотичен епизод са опасни едва ли не за вечни времена.
 5. д-р Тодор Първанов

  помощ

  За съжаление, освен болести на сърцето, бъбреците, панкреаса и т.н. съществуват и болести на мозъка.При някои от тях, употребата на медикаменти е задължително. Психотичните състояния не могат да се овладеят с психотерапия и оставен без медикаменти, в острата им фаза, човек, може да бъде опасен и за себе си и за другите. Въпроса е, какво да се прави след овладяването на острото състояние, както е станало при теб.Има едно старо правило , то гласи следното - при първи психотичен пристъп, медикаментите се пият една година след овладяването му, при втори, две години след овладяването му , при трети , 5 години след овладяването му и едва при четвъртия може да се предложи доживотно приемане на медикаменти,,. Това е по тази тема- за лекарствата. За децата - добре е, да се изчака година- две, но това не значи, да не си търсиш и намериш приятел.Всеки човек има нужда от друг човек до себе си.
 6. д-р Тодор Първанов

  помощ

  Понеже соматичните заболявания се отразяват и на психиката, би трябвало да кажеш, за какво точно заболяване става дума.
 7. д-р Тодор Първанов

  Нещо странно ми се случва

  ,,ще приема, че и аз имам известна вина, тъй като прекалено "разтеглено-сложно" и "добронамерено" се опитах да ти споделя опита си...,, Прав си, постовете ти са много дълги и на моменти объркват, дори мен.Съвета ми е, след като ги напишеш, да ги съкратиш с 80- 90 процента и едва тогава да ги публикуваш.Повярвай ми, ефекта от така написания и публикуван текст ще е с пъти по-голям.
 8. д-р Тодор Първанов

  Lilito

  Съвета ми е да спреш изцяло алкохола и да наблюдаваш поведението си - ще има ли промяна. Този израз ,,Ще ме натъпчат с антидепресанти нали.,, е грозен.Никой, никого не тъпче с лекрства.Ти си пълнолетна и може само да ти се обясни и предложи, да пиеш даден медикамент.Избора, да го правиш или не е твой. Това е.
 9. д-р Тодор Първанов

  Lilito

  Да, възможно е да е от пребалина.Той ,,маха ,, чувства,,. Казано на прост език, той ,,нивелира ,, чувствата.От там и ти идва усещането,че не ти пука за съпруга ти и детето. Ефекта се наблюдава и при прием на антидепресанти.
 10. Оставих Ви съобщение на лични.
 11. д-р Тодор Първанов

  Помощ

  Няма нормален човек който да е в сесия и да не е в стрес, а, при теб, стреса се проявява, като натрапливости.
 12. д-р Тодор Първанов

  Помощ

  Когато сме в стрес, натрапливите мисли се увеличават.Сесията те стресира, това е, нищо повече. Дереализацията също е признак,че сме в стрес, повече спорт и почивка, по философско отношения към живота и .....ще се успокоиш.
 13. Да, съвета ми е да не общуваш с нея.
 14. д-р Тодор Първанов

  Съвет за психолог в Благоевград

  Това е вид натрапливост, дано успееш да намериш колега.
 15. Има три вида любов - сексуална, зависеща от половите хормони -романтична, зависеща от допамина -привързаност, зависеща от окситоцина. Възможно е, един човек, да е влюбен в трима различни човека, изпитвайки към всеки от тях различен вид любов / селсуална, романтична и привързаност/. Най-вероятно това се е случило с майка ти, предполагам с баща ти е налице привързаността , а с другия допаминовото влюбване.
 16. д-р Тодор Първанов

  Страхувам се

  Вижте, болките в гърба и гърдите може да са от неудобен матрак, неудобна възглавница, неподходяща стойка през деня и на работното място и т.н.. Проблема не е в болката, а в отношението към нея.Имаме едно страхливо момиче с много хипохондрични страхове.няма как да и се помогне във форума, трбва да се започне системна психологична работа, да се преодолеят всичките страхове и това е. Иначе си е преливане, от пусто в празно.
 17. Здравей! Тук се касае явно за психично заболяване, към което момичето не е критично и не се лекува.Ако тя беше моя позната, не приятел, а само позната, когато ме потърси и ми стане ясно, че е ,,неадекватна,, не бих поддържал разговори и връзки.Бих и обяснил спокойно, че както сърцето, бъбреците и стомаха боледува , така и мозъка боледува, а когато той е болен,човек вижда, чува и мисли неща,които в действителност ги няма.За това и трябва да се посети психиатър и приемат лекарства, те лекуват мозъка и всичко се нормализира-страховете изчезват. Разбира се, шанса тя да ме послуша, е нищожен, но ....всъщност аз нищо повече не мога да направя за нея.Наистина, лекарствата са решаващият елемент.
 18. Няма как да се отговори на въпроса ви, без никакъв разговор.Правилно са ви насочили, потърсете психолог.
 19. Не може да им помогнеш.Трябва да го приемеш и заживееш твоя си живот, защото сега живееш техния. Това е, приеми ми съвета и всичко ще си дойде на мястото.Може да промениш само един човек, самата себе си. Направи го, откъсни се от тях!
 20. ,,Всъщност, не мога. От това което съм прочел, не съм видял да го споменавате. Предполагам, че няма как аз самия да го направя понеже проблема си е точно в мен, просто бях в такова състояние, че просто реших да опитам каквото и да е. ,, Навсякъде подчертавам,че за разлика от другите психични разстройства, а като например паническото, хората с ОКР не могат да се справят сами. При тях собственият им мозък ги лъже за неща които не са истина и без ролята на ,,референт,, и работа за цялостна психическа промяна, то не може да бъде победено.Като, колкото в по-ранна възраст е започнало и колкото по- дълго е продължило, толкова времето за психотерапия е повече. По описанието, което даваш, срока за победата е повече от година, дори две.
 21. Пишеш ,че си чел мои постове в теми за ОКР. Посочи ми, моля те, мой пост, в който пиша, че човек може да се справи сам с ОКР!
 22. д-р Тодор Първанов

  Помощ

  Ами, влюбена ученичка си.Това, какво общо има, с това,че имаш човек до себе си ? Има три вида любов, едната е сексуална, другата романтична, третата е привързаност.Не винаги и трите вида са към един и същ човек . За справка виж това - https://www.ted.com/talks/helen_fisher_tells_us_why_we_love_cheat?language=bg#t-473058
 23. д-р Тодор Първанов

  Прегръщане на страха

  ,,От 10 минути разговор с този човек научих повече от 15 изчетени книги, а самият диалог бих го сравнил с един сеанс качествена психотерапия. Понякога един на пръв поглед по-битово ориентиран човек, но с богата преживелищност и афективност, може да бъде наистина полезен.,, В случая важи правилото ,, Учителя се появява, тогава, когато ученикът е готов за това ,,.Без четенето и другата подготовка от твоя страна, думите му щяха да си останат, само думи.
 24. д-р Тодор Първанов

  Прегръщане на страха

  Напрежението не е част от теб, то е част от живота.Едва след смъртта ни то ще изчезна.Така че, просто го приеми като знак,че си жива.Преди време , често хора напрегнати като теб, ги водех на гробището и им казвах ,,Ето тук има наколно хиляди човека, те са абсолютно спокойни в гробовете си .Предполагам, много от тях биха се съгласили да си смените местата, те да заживеят твоят напрегнат живот, а ти да легнеш спокойна в гроба им,,. Трябва да ти кажа,че никой не избираше да направи тази размяна и стане вечно спокоен.Не я прави и ти.Живей си живота, прави нови неща, запознавай се с нови хора, прави добро и се страхувай да не би напрежението да го няма, тогава ,най-вероятно, ще си на онзи свят, там напрежение няма.
×