Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петър1_

Участници
 • Общо Съдържание

  12
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение


Репутация Активност

 1. Like
  Петър1_ got a reaction from nastty in За прераждането   
  Интересно, а дали винаги сме подвластни на стрелата на времето? С други думи, дали миналите прераждания са винаги в нашето минало?
 2. Like
  Петър1_ got a reaction from Stoyan_V in Що е медитация? Видове медитация.   
  Семантиката на думата медитация акцентира върху размисъл, размишление и съзерцание.Преди, а и сега понякога, богослови и философи казват "да медитираме върху тази тема..." имайки предвид изследване включващо възможно най-пълно сливане на обекта и субекта (в настоящия момент на разбирането му). По принцип медитирането е двустранен процес на взаимно обогатяване- медитиращият също внася нещо в "темата", което може да се долови от други, които ще се докоснат до нея истински. И няма значение как се нарича областта където тази следа се съхранява- дали това е ноосферата на Вернадски или камъчето в което Кастанеда е оставил част от себе си. Важен е диалога. В цитата, който Ваня е постнала по-горе, Учителя го е казал съвсем конкретно:

  Безмълвната медитация според мен е издигане на изследователският диалог на по-високо ниво, започване на истинското пътешествие, тъй като промените в същността на човек поел по пътя са необратими, а понякога доста драматични.
  Между другото, много от хипнотичните състояния могат да се приемат като принудителна медитация.
×