Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Amitaba

Участници
  • Общо Съдържание

    21
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Мъж

Amitaba's Achievements

  1. Месоядецът става съпричастен към убийството на животното / консумирайки резултата от престъплението/ и така поема част от вината на производитела, касапина и търговеца. Животните се управляват от Групов Дух, който автоматично отмъщава на враговете на подопечните му животински Същности. Добър апетит! Привет! Не смятам, че, от по-висша от обичайната човешка гледна точка, убийството на животно за храна е престъпление. Нито че някой отмъщава - това също не бих приел за Принцип в Природата. Кармата не е закон за отмъщение за извършени престъпления, а закон за понасяне върху себе си резултатите от това, което причиняваме другиму. Така се и учим. "Престъпление" и "отмъщение" са категории, отразяващи нашето (човешко) непълно и пристрастно виждане на нещата. Колкото от ползата от яденето на месо - може би през миналите хилядолетия е било "полезно" като вид/раса/цивилизация да паднем толкова ниско - това е част от придобиването на опит и израстването ни и е толкова полезно, колкото атеизмът, войните и всички заблуди, през които сме преминали, придружени от съответните страдания. Но сега нещата вече не стоят така. Време е да изплаваме от мрачните дълбини и това постепенно се случва. Хрумвало ли ти е следното: Христос не е имал нужда да употребява каквато и да е храна. Не е имало смисъл да го демонстрира - това не е било възможно за хората около него и следователно е било безполезно да знаят. (Ако го е бил показал, кой знае в следващите векове колко християни са щели да умрат от глад в усърдието си. ) Ял е, с каквото са го канели, за да бъде съпричастен и да не ги обърква. При това положение, съвсем безсмислено би било да яде едни храни, а други да отказва.
  2. Можеш да помогнеш само когато човекът иска помощ. Опиташ ли се да помогнеш, без обектът на "помагането" ти да е осъзнал, че иска нещо да промени или просто да бъде подкрепен, това не е помощ, а просто намеса със съмнително полезен резултат. Говоря и от опит. Познавам една жена, която в момента живее като клошар. През целия си живот е мислила само зе себе си, била е подкрепяна от децата си, не иска да работи нормална работа и да води нормален живот. Няколко години е живяла сама в общински двустаен апартамент, даден под наем на дъщеря й, а дъщерята е живяла при други хора поради невъзможност да излезе на глава с майка си. Когато накрая реши да се премести в апартамента, заедно с приятеля си, майката предвидливо продаде за жълти стотинки (при положение, че не е била в нужда и е предупредила съвсем спокойно какво смята да направи) кухненска печка, хладилник и всички чугунени радиатори от целия апартамент (на вторични суровини). Когато след това дъщерята молеше майката-клошар да си събува обувките винаги когато влиза (да чисти и дума не би могло да стане) и да не пуши в апартамента, тя, която не плащаше нито наем, нито сметки, нито дори изцяло храната си, казваше, че никой не й е казвал какво да прави и няма да се съобразява с никого. Това са само общи щрихи на ситуацията. Дъщерята и приятелят й решиха да напуснат апартамента, знаейки че това означава да плащат многократно по-висок наем, а "майката" ще остане без дом - допълнителна болка и чувство за вина за тях. Домоуправителката на входа ги разубеди. А жената-клошар, подготвяйки се за напускане, си беше намерила къде да живее - мазето в същия блок. Така й харесва. Ръка й се подава постоянно. Но тя не желае нищо да промени. Иска както досега да живее - на чужд гръб. Когато на 33-годишна възраст се развела "от пълна глупост" (според думите на дъщерята), казала на двете си деца (едното на 13, другото на 15 години): "Вие сега ако не се грижите за мен, какво остава когато остарея..." Светът не е толкова просто устроен, колкото понякога изглежда.
  3. Физиката. Квантовате механика като дял от физиката описва не само материалния свят, докосвайки се (засега) до много загадки. - Математиката сама по себе си няма стойност - тя е въртене в кръг от абстрактности. Единственият смисъл да се развива и изучава математиката като наука, е за да бъде използвана за целите и задачите и в рамките на друга наука. - Философията не е наука. Горещо препоръчвам филма "What Тhe Bleep: Down The Rabbit Hole", може лесно и бързо да бъде свален от kolibka.com / Научно-популярни филми / Човек.
  4. И аз мисля така. Ако можеха да говорят обаче... Ако можехме да ги разберем... По-скоро е демонстрирала привързаност и доверие. Животните имат емоции и някакво ниво на съзнание. Разбират някои неща, но това не означава, че мислят абстрактно. Пък и има различни видове животни. Медузата е животно, паякът е животно, косатката е животно - не са на едно ниво на съзнание.
  5. Храненето е много важно и е тясно свързано с духовното развитие (както и с много други аспекти на живота). Разбира се, че храненето не ти осигурява мъдрост и познание, но може да те държи далеч от тях. Заложени са във всеки. А с какво се постигат според теб? Може би с пари?
  6. Споделено в един форум: "Трябва да се прави много голяма разлика между "Медитативни техники" и самата "Медитация". Медитацията е неподлежащ на контрол процес. Тя настъпва спонтанно, като съня. Медитативните техники са тези които се стремят в далечно бъдеще да доведат до състояние на медитация, но те нямат общо със самото явление медитация. За съжаление на запад и у нас Медитативната техника се слага в категория Медитация и това внася голямо объркване и неразбиране в хората. Иначе, във всеки курс по Йога или книга издадена на БГ, Руски или Английски, могат да се намерят описания на Медитативни техники, но в книга е невъзможно да се опише самата Медитация. Подчертавам, Медитация не е да си представяш птички, пчелички, красиви полянки, цветенца и др. Тя не е каквото и да е емоционално състояние. Тя не е да летиш в облаците. Тя не е да изпаднеш в транс. Тя не е да започнеш да дремеш. Тя не е да заспиш." Източник: http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Num...n/0/page/0/vc/1
  7. Това и аз съм го чела за навлизане в по нисши астрали, но все пак би трябвало да има различни методи за защита, било то и метода да представлява просто повишаване на вибрациите. Ако приемем, че няма ефективна защита, тогава какво е решението? Човек да не започва да медитира преди да се изчисти вътрешно? 1. Медитацията не е нещо, което се прави. 2. Ако човек не е достигнал определено ниво на чистота и спокойтвие, медитацията просто няма да се случи. 3. Това с астрала не е медитация. 4. Да не медитираме преди да сме се "изчистили" напълно е като да не влизаме във водата преди да сме се научили да плуваме. ?!? 5. 1, 2, 3 и 4 са мнения.
  8. Аз също гледах филма скоро. И също като теб си зададох тези въпроси. Все пак да имаш много пари и хубава къща е нещо приятно но не непременно необходимо за духовното израстване. На пръв поглед изглежда съмнително - е, добре, ще привлечеш желаното в живота си, но какви ще бъдат последствията? Ето отговорът, както аз го виждам: Нищо от това, което имаме или нямаме в живота си не може да е добро или зло само по себе си. Ето, всички ние имаме достъп до интернет, но всеки сам решава как да го използва. Т.е. едно нещо е добро, ако е използвано правилно. Ако човек не пренебрегва духовните си потребности, каквото и да има - той го е заслужил. Дава се на този, който не е привързан и зависим от това, което има. Започнем ли да се привързваме много и да претендираме - в грешка сме, и ако не се осъзнаем и променим - загубваме това, което сме "имали". За всяко благо, което имаме в живота си, е нужна енергия - като започнем от здравето и стигнем до взаимоотношенията. Тази енергия получаваме, когато отдаваме енергия. Един начин е да подпомагаме чисто физически някого. Друг, по-фин начин е... благодарността. Благодарността е форма на любов. Когато благодарим, ние обичаме, излъчваме любов. Неслучайно във филма се набляга така силно върху благодарността като условие за просперитет. Когато си доволен и благодарен, ти си в едно състояние на духа, което привлича благоприятни условия и имаш правото да получиш нещо конкретно, ако си го пожелаеш. Ако си постоянно раздразнен, мърморещ и недоволен - колкото и да визуализираш и да си самовнушаваш - гаранция, че нищо няма да получиш. Самото ти състояние на неудовлетвореност и мрачност, ще оформи условия на мизерия и нищета около теб. Филмът просто насочва към това как действат някои закони във Вселената и колко е важно да разберем, че от нас самите зависи как ще живеем. Тук не става дума да си поръчаш нещо и да чакаш да си го получиш. Не. Идеята е да станем по-обичащи. Благодарният човек е обичащ човек. И резултатът е благополучие. Дълго време човечеството се е лутало и едва сега хората осъзнават, че те са творци на живота си - истински вълшебници. Може би вече сме дотатъчно зрели за да поемем тази отговорност - да бъдем съзнателни творци на собствената си реалност. И все пак винаги остава нещо загадъчно, нещо, което не е в наша власт, нещо, което ни превъзхожда по мъдрост и величие, нещо, на което да кажем: "Да бъде твоята воля!" И да знаем, че това пожелание е най-доброто за нас. А иначе имаме право да си играем и да експериментираме, защото животът е и игра.
  9. Миналата година 5 пъти в рамките на няколко седмици ми се случи да намеря 2 лв. Не знам какво значи това, но е изумително. Веднъж бяха точно на съседната пейка до тази, към която съм се бяхме запътили в парка - при случаен избор на пейка сред десетки такива. Единият път пък банкнотата плуваше в морето - видях я точно пред мен. Във всичките 5 случая приятелката ми беше с мен. Случвало ми се е да си намеря и 20 лв на улицата, точно когато се бях запътил към едно място, и си мислех как след сбирката ще дам 2 лв за касичката. Замислял съм се за тези случаи с двулевовите банкноти. Често се случва, когато някой на улицата ми иска пари, да му дам. Това не са неща за изтъкване и разказване, но ето един интересен случай: Излизах и носех торба с боклук за изхвърляне. И до контейнера за боклук видях един циганин, на около 30 години. Попита ме дали имам някакъв стар панталон или други стари дрехи. Нямах такива, които да му дам. Заговорихме се и от дума на дума той сподели, че има малко дете, а жена му е починала скоро - показа ми и снимка. Не знаех дали всичко това е вярно, защото съм срещал какви ли не хитреци, но със сигурност знаех, съдейки по дрехите му, че живее бедно. Изглеждаше искрен. Казва: "Седя там на бордюра и не знам какво да правя, и ми тече вода от очите. Нямам пари, а детето ме чака вкъщи." Имах в себе си 20 лв на цяло и никакви други пари - дори сотинки нямах. След като си поговорихме, казах му да изчака и отидох в близкия магазин. Купих две хубави вафли и му ги дадох - една за него и една за детенцето, и му дадох още 2 лева. Той беше толкова радостен и благодарен - стопли ми се сърцето. Случвало ми се е да видя истинска благодарност в очите на хората - дори и за отстъпено място в препълнения влак. В София има и много професионални просяци, които когато им дадеш пари, личи как се радват, че са те изработили, особено ако им дадеш повече. Неописуемо е усещането да нахраниш някой гладен или да стоплиш някой премръзнал. Понякога, когато се храня с благодарност за вкусната трапеза, си представям колко хубаво би било на някой много гладен човек, ако седне да се храни заедно с нас. Сещам се за думите на Петър Дънов, цитирам по памет: "В бъдеще ще обичате хората за това, което можете да им дадете, а не за това, което можете да вземете от тях."
  10. Едва ли някой го прави. Много усилия изисква да се правиш на какъвто не си и да поддържаш един фалшив образ. По-скоро някой, които в "реалния" живот несъзнателно поддържа някакъв вече изграден образ, което му коства много усилия и отнема много енергия (възможни причини - ниско самочувствие, желание да се покажеш еди какъв си, да бъдеш какъвто "трябва" или смяташ че се очаква от теб да бъдеш, натиск на близкото обкръжение да продължаваш да следваш същата линия на поведение и т.н.), в един такъв форум, където няма съвсем директен контакт с другите, би се чувствал свободен да експериментира с нови модели на поведение, с търсене и намиране на едно ново себевъзприемане, което постепенно би могъл да пренесе и в други сфери от живота си. Т.е. тук е по-лесно да бъдеш какъвто искаш да бъдеш, а ако навън си различен, по-скоро онова е "фалшивото" - просто там има много повече фактори, с които да се съобразяваш. Но мисля, че и тези случаи са редки. Най-често тук сме това, което сме и другаде. Между другото, кой знае "какъв е в действителност"?
  11. Мура, я издай малко тайни за шоколадите и мурите... Ти хапваш ли шоколад?
  12. Ще се опитам да отговоря по реда на въпросите, които засягаш. Хамбургерите не са бързоусвояема храна. Може би са бързопоглъщаема, но не и бързоусвояема. Точно защото усвояемостта на протеина е малка (може би 50 г на ден, не на хранене) не е нужно да поглъщаме големи количества проетини, дори е твърде натоварващо за отделителната система. Пчелен мед консумирам почти всеки ден, но не по 1/2 килограм. Да знаеш, че от един път не става. Пробвай 6 месеца да се храниш различно (възниква въпросът как, ама става вече много сложно) и тогава със сигурност ще усетиш разлика. Хм... Казваш, че месото е направило маймуните по-силни физически. Дали защото хората все още го консумират обгорено или обварено са толкова болнави в днешно време? И доста по-слаби физически от същите или по-малки по размер маймуни. Едва ли месото е фактор тук. Пък и като се замисли човек, конете, биволите, носорозите, слоновете... хич не са слаби, а мръвка не щат и да помиришат. П.П. А за прекаляването с храните - месни или немесни, и затлъстяването... какво общо има с яденето или неяденето на месо? Който е курдисан да преяжда, ще го прави, докато не се осъзнае. Въздържането от храна, когато нямаш нужда от нея, е едно от най-мъдрите неща на този свят.
  13. Здрасти, Мура! Да, не сме хищници и е неуместно да бъдем сравнявани с тях по анатомия и физиология. Вероятно изглеждат абсурдни такива твърдения, но хората просто споделят опита си. Аз мисля, че по-скоро е вярно това за миризмата. Да, човекът не е тревопасно същество, нито хищник, а всеядно, но месото е една твърде тежка храна, която държи човек в едно притъпено състояние на съзнанието и не е подходяща за хората, които продължават да еволюират. Агонията на умиращите животни, пренесена с месото, създава емоционален, умствен, физически и душевен дискомфорт у човека, който е много по-фин и чувствителен за тези неща от лъвовете например.
  14. Ако приемаш съвети, ще ти предложа следното: Опитай се по-често да мислиш за нещо друго, различно от пушенето и цигарите, въпреки че не е лесно. Просто когато се хванеш, че мислиш за това, насочи вниманието си към нещо друго. Няма значение дали мислиш за пушене или за отказване на цигарите - и в двата случая вниманието ти е в същата посока - цигари. А колкото повече мислим за нещо (независимо дали го оценяваме като добро или лошо), толкова по-силно го привличаме в живота си, особено ако влагаме и емоция. Успех!
  15. Може би това, че хората също имат много потни жлези и излъчват миризма, е едно доказателство, че не са хищници...
×
×
  • Добави...