Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Иво Бонев

Участници
  • Общо Съдържание

    8
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Иво Бонев reacted to АлександърТ.А. in Как да се справя със съседка, която прави напук..   
    Извинявай за начина ми , на писане ....  (   .силно неприятна злобата й към мен...как да я неутрализирам..)    не , харесай я . Обмислял съм до къде мога да стигна , при употребата на сила . Но при такъв случай изхода е неконтролируем , направо случаен .А в дългосрочен план , негативен .
    Като минаваш покрай вързано , лаещо и агресивно куче . Какви чувства изпитваш , Как възстановяваш емоционалния си баланс  . Аз си казвам --миличко ти си добричко 30 кг. куче .И ако ми размахаш опашка , може  да те почерпя . И отминавам с достойнство .
    Не знам да има в природата случай , Някой да бъде нападнат до като гледа нападащия в очите , спокойно с любов .Малки опити съм правил Със стремеж да заобичам някой неприятен за мен . Тъкмо когато почти се получава , той ми става безразличен . И ми е все едно какво прави и какви ги върши . Дори автоматично си виждам грешката , когато той ми прави ,, кал".
    А относно нарушения домашен уют , За себе си винаги имам пример , че един напреднал адепт може да медитира и на най оживеното кръстовище . В края на краищата , ако желая да живея , ще е добре да се приспособя .Нали такъв е съвета , да приемаме с радост мъчнотийте . Да не ги виждаме като неприятности , а задачи за разрешаване .
    пп     трябва ни търпение , поне за мене де . За да не заприличам на фарисея ---http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Фарисей_и_Митар
  2. Like
    Иво Бонев reacted to марсин in Как да се справя със съседка, която прави напук..   
    Благодаря, Александър..:)
    Обливам я със Светлина и обяснявам на ангелчетата й, че ми причинява болка...изпращам й много Светлина...когато се срещнем случайно тя свива устните и демонстративно си обръща главата в страни...аз я приемам, но ми  е силно неприятна злобата й към мен...как да я неутрализирам...
    Отн нуждите на душите- от 6 г в живота ми присъстват основно такива не- осветлени хора и знам, че не е случайно..но пък точно това ме стимулира в практиките ми...:)
  3. Like
    Иво Бонев reacted to АлександърТ.А. in Как да се справя със съседка, която прави напук..   
    и аз имам някакъв опит с неразумни съседи    .Няма да се оплаквам . Предполагам мнозина са така . За това направо
    1-Добре си се сетила за раговорите . Ако може да решите проблема по удобен за двете начин . За двете .
    2-Да включиш за помощ и други , съседи на пример .За уговаряне и някакво разбирателство .
    3- При социализма и кварталния се включваше при такива проблеми . Сега може би има някой в кметството (съвета)
    4-Хубаво си се сетила за молитви . Не забравяй , да се молиш и за твоята обич . Защото и съседката е душа   . Практически трябва да ти стане симпатична . Може би дистанцирано симпатична ....В резултат на молитвите ми към душата на съседката , тя дойде на крака  . Да и огледам банята и оправя теча .Това се случи за пръв и последен път , защото трудно издържах присъствието и , И отказах .Значи беше ми дадена възможност за която не бях готов . Сега трудно комуникираме .Въпреки , че съм готов да и направя банята . И чакам втора възможност . При всяко пръскане с антимухъл , си спомням че има много да уча .
    пп . Понеже пишеш    (.и търся друг..Духовен../ дано ме разбрахте/ ) 
    Душите ни имат някаква нужда , да преживеят и неприятни за личността ни неща .Чрез което , натрупвайки опит да организираме и одухотворим по грубите си тела .За мене бе ясен знак , че изоставам с практиката .И че трябва да си спомня как , като дете поздравявах всеки срещнат по няколко пъти , нищо че ми се чудеха . Бе ми приятно да покажа уважение и радост от срещата .....Та , тогава навлизах в живота и се доказвах . Сега имам изисквания и мнение , които явно , и пречат
  4. Like
    Иво Бонев reacted to katerina_84 in Някъде бъркам, моля ви помогнете!   
    От години не съм се чувствала толкова отпочинала, четейки! Да не говорим, че имах едно ужасно, ужасно главоболие всеки ден, което изчезна..предполагам е било от напрежение.
    Междудругото, сега разбрах разликата между "силата на положителното мислене", за което говорят "розови" психолози, което всъщност не действа и силата на....силата на това да приемаш с доверие и любов, това което ти се случва. Бях чела статия на Орлин Баев по темата преди време...
  5. Like
    Иво Бонев reacted to АлександърТ.А. in Някъде бъркам, моля ви помогнете!   
    Изостави я .Всяка мисъл която те спъва я изоставяш .Насочи вниманието си към нещо друго , по близко до желаното от теб ... В началото ако ти е нужна сила . използвай някои от формулите или молитва някоя .
    Оставяш ли време за почивка при това четене денонощно ?  Не използвай насилие за да вървиш в пътя . Той трябва да е със сърце .С приятно чувство ... Разбирането идва в последствие .
     
  6. Like
    Иво Бонев got a reaction from АлександърТ.А. in Искам това мое държание да спре   
    Здравей, мило момиче! Съжалявам, че не знам името ти. Не искам да те наричам с избрания от теб ник – защо да даваме храна на това, от което трябва да се освободиш?
    Поздравявам те за това, че искаш да бъдеш хармонична и блага, че признаваш слабостите си и се стремиш да ги превъзмогнеш. Можеш! Рано или късно ще успееш!
    Може би си склонна към самосъжаление. Знаеш ли, много добре ще е вместо да се вживяваш в емоциите си и да страдаш, „че си такава“, да ги наблюдаваш спокойно, да ги изследваш като страничен наблюдател. Ти всъщност не си такава – тези бурни емоции не са твоята същност, те са само вълни по повърхността на дълбокото езеро на твоето съзнание. Влез по-надълбоко. Ти не си вълните – те са променливи състояния, които отминават. Не се вкопчвай в тях, а ги гледай спокойно и безпристрастно. Негативните емоции се причиняват главно от страховете на его-съзнанието. Когато не се отъждествяваш с егото и с неговите игрички, вредните емоции няма да получават храна и ще си отидат.

    Може да използваш някакъв метод за самонаблюдение, например Випассана. Ако искаш, погледни например тук: https://www.dhamma.org/bg/.

    И още нещо: любовта не е привързаност. Тя не се вкопчва в своя обект и не се опитва да го манипулира според капризите на его-съзнанието.

    Успех! Бог да бъде с теб и ти с Него!

  7. Like
    Иво Бонев reacted to Диляна Колева in Искам това мое държание да спре   
    Здравей depression, направи ми впечатление ника ти. Как го избра? Какво казваш през него?
    Това което правиш с приятеля ти показва голям страх и несигурност. Имаш ги в себе си, не можеш да ги разбереш, не знаеш какво да правиш с тях и ги изнасяш навън през него. Обърни се навътре и помисли, от какво се страхуваш?
  8. Like
    Иво Бонев reacted to Pramatarova in Дереализация и как да се справим с нея   
    Predvaritelno se izvinqvam za latinicata! Nqma konkretni misli, koito me tormozqt. Glavata mi prosto sqkash e pylna i raboti na visoki oboroti, taka nai-tochno moga da obqsnq. Imam chuvstvoto, che shte stana neadekvatna ot tova, tormozi me. Tova me plashi i me natovarva, ne mi dava spokoistvie i e edin ot simptomite. Tova imah predvid za kashata. I v momenta obshto vzeto nishto, zavyrshih i chakam da se zapisha, izleznaha rezultatite. Ponqkoga malko si mislq za budeshteto, i to me plashi, moje i tova da doprinasq. Blagodatq Vi iskreno za vnimanieto!
  9. Like
    Иво Бонев reacted to Донка in Дереализация и как да се справим с нея   
    Здравей. Всъщност с какво се занимаваш сега? Работиш, учиш? Или чакаш резултати от изпити? 
    Още един въпрос - може ли да изредиш поне 5-6 различни видове мисли, които са в каша или в тунел? 
    Нормално е на 19 г. човек да се пита кой съм аз  всички сме се питали и никак не е лесна възрастта. 
    Старият живот да се върне е все едно пиленцето като се излюпи и на него му е каша и затова да се върне в черупката си, детето като се появи в този свят боли го, каша му е и тунел ама наистина и да вземе да се върне обратно в утробата ли? Или пеперудата пак да стане гъсеница?
  10. Like
    Иво Бонев reacted to д-р Тодор Първанов in Дереализация и как да се справим с нея   
    Това, което описваш са симптоми на най-обновен стрес.Вероятно, от жегите, кръвното ти леко пада и до мозъка не достига достатъчно кислород.Започни на спортуваш , пий повече вода и не го мисли.
  11. Like
    Иво Бонев reacted to Донка in Относно редактирането на словото   
    Има и начини за осъвременяване на текст без той да загубва автентичното си звучене и сила, но същевременно да стане разбираем за съвременника. При това върху него до минимум ще се отразят личността и стилът на редактора..
    Текстът се оставя автентичен като се заменят само буквите, които вече не се използват в съвременната кирилица. Думите, които са изчезнали от съвременния български или се е променила формата им, се обясняват със синоними или съвременните им варанти в пояснителни бележки към текста, направени от специалисти-езиковеди и изследователите на творчеството на автора, които познават спецификата на стила, изразните му средства и културата на епохата, в която то е създадено.
    Така всеки читател има възможност да се докосне до автентичния текст и ако пожелае и има нужда да се ползва от поясненията доколкото и както той пожелае. Така всеки ще има шанса да види и чуе посланието към него лично и да изтълкува думите както за него е най-полезно в конкретния момент. Един ще чуе в тях едно, друг - друго....
    За правото или кривото тълкуване на думите на Учителите всеки читател сам ще поема своята отговорност и последствия пред себе си и Пътя си....
  12. Like
    Иво Бонев reacted to Станимир in Относно редактирането на словото   
    Различните думи носят различини вибрации и не са употребени случайно. Много от т. нар. синоними може да окажат различно въздействие. В Учението на Дънов се използват и доста символи и символични словосъчетания, изрази, притчи, чието значение лесно може да бъде изопачено от неправилен превод или редактиране. В крайна сметка скритото е много повече от конкретно изразеното в текстовете. Стилът на писане също носи определен енергиен заряд и изразява характера на автора му. Съгласен съм с Васил, че грешките и неточностите са неизбежни, те стават и при обикнолен превод от един език, но стремежа на преводача трябва да бъде максимално точно да отрази оригиналния текст, като за целта може да му се наложи и да разучи живота, характера, особеностите на епохата и другите трудове на автора, който превежда.
  13. Like
    Иво Бонев reacted to Валентин Петров in Относно редактирането на словото   
    "Вие ще живеете два живота, ще поддържате два метода. С хората ще работите както се работи със светските хора - доколкото може ще им се предаде истината на светски език...
    В Божествената наука има и една вътрешна страна, която е за посветените."
    Учителят, Свещеният час - Акордиране на човешката душа, Архив на Боян Боев
  14. Like
    Иво Бонев reacted to Валентин Петров in Относно редактирането на словото   
    'aorhama'



    Много благодаря за хубавото и ясно разяснение, братко
  15. Like
    Иво Бонев reacted to Ася_И in Защо разсъждаваме различно върху една мисъл от Учителя   
    Права си, mvm,
    На пръв поглед нещата изглеждат разхвърляни и хаотични. В едни беседи смисълът, който Учителя влага в една дума е един, в друга - друг. Прави ми впечатление, че много често е говорил иносказателно, но в този случай всеки възприема смисъла по начина, който е най-близо до него.

    Няма съвети за това как да се четат беседите и как да се тълкуват - Учителя е говорил пред голяма аудитория. А и до нас достига само написаното, преписаното, друго е да виждаш човека, движенията му, да чуваш интонацията с която произнася една дума. Както казват учениците му " те били събрани от кол и въже". Но може би това, че в повечето случаи това са били хора с различни знания, различна възраст и социален статус, различен произход и съответно - различен начин на възприемане на казаното, прави беседите му да изглеждат така? Той все пак е говорил на всички, които са искали да го чуят.

    Понякога, един текст предизвиква в мен въпроси, отговора на които намирам в друга беседа. Всъщност при мен отговорите не винаги идват когато си задам въпроса, а когато съм готова да чуя отговора. Мисля си, поне за мен, че има един много дълъг период на натрупване на знания, после вече започваш да ги осмисляш вътрешно и едва след това може да говориш по дадения въпрос, т.е. да ги прилагаш. А и Учителя много е държал на това - да опитаме знанията, които ни дава, преди да ги приложим. Това е един много дълъг процес. Отнемащ години понякога.

    За мен лично беседите от книгата Великата майка са много по-лесни и разбираеми. Те са и по-кратки. И ако преди две години ми беше попаднала тази книга, със сигурност щеше да ми е по-лесно. Ако сега трябва да започна отнякъде, бих започнала от нея.
  16. Like
    Иво Бонев reacted to Багира in Защо разсъждаваме различно върху една мисъл от Учителя   
    Да... Като лекарството на Мери Попинз... За всеки- различно... Това си има и друго обяснение- не само различното ниво и стъпало. Но и различните страни на действителността. Не може да се видят от един човек само. Затова една група може да бъде много силна. Но трябва да има обща основа, за да бъде наистина силна и насочена накъдето трябва. И тази основа, като истинска, е само една. Ако са много- не са истински.
  17. Like
    Иво Бонев reacted to Ани in Защо разсъждаваме различно върху една мисъл от Учителя   
    Мария, абсолютно съм съгласна с написаното от теб в тази тема. Както и с написаното пак от теб, но на друго място:



    Предполагам, че нямаш нищо напротив от това, че те цитирам? Защото и аз съм стигнала до същите изводи.
  18. Like
    Иво Бонев reacted to Благост in Езикът Ватан   
    и конкретно по темата от Учителевото Слово:

    Разумното

    Ханизе
    Аум Аум Аум Ом Ом Аумен
    Любов + Светлина + Мир + Радост
  19. Like
    Иво Бонев reacted to Благост in Езикът Ватан   
    Песни от Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно на ватански език+ подредени са по азбучен ред + ползвана е основно песнарката, фототипно издание на ИК "СОНИТА - 5 ", 1998

    АУМ

    Аум, Аум, Аум, Ом, Ом, Аумен.

    Това упражнение човек трябва да пази свещено в себе си. То е взето от една стара свещена песен, написана на миньорна гама. Учителят го е предал в мажорна гама. Той казва: "Ако бих ви дал тази песен, тъй както е в миньорна гама, вие не ще можете да издържите на нейните вибрации. Те ще изменят пулса на сърцето ви".
    Когато човек пее свещени песни, трябва да отвори душата си като цвят пред светлината на невидимия свят, да заеме положението и състоянието на чисто, безгрижно дете без страх от окръжаващите.
    В такова състояние той ще се слее със същества от Разумния свят и само така ще разбере какво нещо е музика, какво нещо е пеене и какво – наука. Скръбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте духом, произнесете тази дума няколко пъти. Има свещени думи, каквато е и думата "Аум", които трябва да произнасяте често, даже и да не разбирате смисъла им. Вашият дух ги разбира и това е достатъчно. "Аум" е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език, Той ще ви разбере и помогне, защото разбира и знае нуждите ви

    АИН ФАСИ
    Дадена на 7.10.1931 г. Текстът е предаден от древен свещен език.

    Аин фаси, мекри заси, фин земру Ашан меру.
    Суа си син месул. Сума си зен фесул , Суа си син месул.
    Сума си зен фесул, Сума си зен фесул.
    Във небесните ширини, във небесните глъбини, във небесните висини
    де светлина обитава и в живота вечно се проявява.
    Аин фаси, мекри заси, фин земру Ашан меру.
    Суа си син месул. Сума си зен фесул , Суа си син месул.
    Сума си зен фесул, Сума си зен фесул.

    Основната идея на тази песен е:
    Ти, Който си основа на всичко,
    Ти, Който проникваш и поддържащ всичко със своята Любов,бъди благословен!
    Нека да живея в Твоята Светлина, в Твоята Любов!
    Колко желая да вървя в Твоите стъпки!
    Целият ми живот да бъде за Твоя слава!

    БЕРШИД БА
    Дадена месец декември 1932.
    Бершид Ба = Начало на нещата

    Бе някога, бе някога, когато бе всичко тъмнина и в нея се появи Светлина.
    И Светлината очерта Красотата на Божествения Живот, който се всели и повдигна моята душа.
    И Светлината очерта Красотата на Божествения Живот, който се всели и повдигна моята душа.

    ВЕНИР-БЕНИР
    Дадена на 5.11.1922 г. (ООК , П г. 6 л.).

    Венир Бенир, Бихар Бенум. Ил Биют, Ил биют. Ом бей ют. Ил безут. Ом бей ют. Ил безут. Ом бей ют.
    Зум мезум, зум мезум, Бином ту мето.

    Мистично значение на песента:
    ВЕНИР БЕНИР – Ти, Великий, Който благославяш всички и всичко!
    БИХАР БЕНУ – да бъде благословен.
    ИЛ БИЮТ – Боже, благославяй туй Великото, Младостта, Началото на живота.
    ИЛ БЕЗУТ – Благослови Младия, начеващия, Божествения живот. Благослови Божественото, което зачева в душата – ДИХАНИЕТО НА БОГА, което сме приели първоначално.
    ОМ БИЮТ – Той е сам, Единственият, Който благославя.
    ИЛ БЕЗУТ, ОМ БИЮТ – Той е всичкото, Той е навред.
    ЗУН МЕЗУН, ЗУН МЕЗУН – целият наш живот и всичкият наш живот
    БИНОМ ТУ МЕТО – Сега така да бъде ! И човек станал жива душа.
    С това съдържание е проникната песента, но то трябва да се открие, да се намери. Това е отношението на Великото към малкото – душата. И малкото се изпълва с мисъл за Великото, за Бога. Душата си спомня за първоначалното време, когато е станало вдъхването на Божието дихание, което е приела, за първия дъх на Божието дихание. 8.Ч. 1940 г. Изгрев

    ВЕХАДИ
    Дадена на 17.06.1926 г.( ООК , IV г. 28 л)

    Вехади, Вехади, Вехади,
    Вехади , Вехади, Вехади.

    Тази песен се състои само от една дума ВЕХАДИ, която се пее. Тя е взета от непознат свещен език.Мотивът е източен и е малък пасаж от една свещена песен. Думата ВЕХАДИ означава започване на една работа.

    ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС НА БОГА
    нотирана през 1943.

    Вену Бахар, Салиму сенет, Туси Бахар, Вену сенет.
    Туси Бахар, Вену Бахар Салиму сенет. Вену ил биют.Биют, Биют, Биют.
    Вену Бахар, Салиму сенет, Туси Бахар, Вену сенет.
    Туси Бахар, Вену Бахар Салиму сенет. Вену ил биют.Биют, Биют, Биют.

    Текстът е на старинен свещен език, който не се превежда.Като се пее съсредоточено, с мистично вглъбяване, може да се достигне до вътрешно просветление и се проникне интуитивно в силата и значението на думите.

    ЕДНАТА АДИТНА - ЕДНА ВЕЧНА ИСТИНА, КОЯТО Е БОГ НА ЛЮБОВТА
    нотирана 1943

    Едната Адитна Биотна Амрихална Амерун Шемерун.
    Ил Бихар, Ил Бихар, Ил Бихар Бихар, Ил Бихар, Ил Мезун
    Вею, Вею, Вею , Та ю Би Ом Ом Биют Вею Вею Вею.
    Текстът е на старинен свещен и непреводим език. В нея се говори за първата Велика Душа, носителка на Любовта. Тази песен трябва да се изпълнява като медитация, съсредоточено, с мистично вглъбяване.

    КИАМЕТ ЗЕНУ
    Дадена на 8.12.1926 г.( ООК VI г. 12 л.)

    Киамет Зену. Махар Бену.Хайри мешина севат семуси бени.
    Хаберим яве, суберим саве, Киамет Зену.Махар Бену, Махар Бену.
    Киамет Зену. Махар Бену.Хайри мешина севат семуси бени.
    Хаберим яве, суберим саве, Киамет Зену.Махар Бену, Махар Бену.

    "Киамет зену” значи, че влизаш в едно красиво място, толкова красиво, че се чудиш върху какво по-напред да спреш погледа си. Думата "Киамет' означава Великото в живота, онова, което се крие във времето и пространството. То представлява началото на нещата, онова, което дава подтик към творчество. Означава също и силата, с чиято помощ трябва да се воюва, за да се победи ограничението и да почне възраждането. "Махар Бену" е Великият, Който урежда и съгражда нещата. Той е неизменен и постоянен.

    МАХАР БЕНУ
    Дадена на 3.12.1922 г. (ООК II г. 10 л.)

    Махар Бену Аба, Веют Биладер Адер Бену шела,
    Бену шела, Бену шела,
    шела, шела, шела,
    Биладер Адер Бену шела.
    Във мрак, тъмнота.
    Във мрак, тъмнота е бил живота наш,
    Но Слънцето на Живота просия у нас,
    И ний тръгнахме във пътя чист и свят за нас, и ний тръгнахме във пътя чист и свят за нас,
    свят за нас, свят за нас, свят за нас.

    Това упражнение Учителят е нарекъл "Молитва на ученика".
    Тя трябва да се пее концентрирано, с израз и мекота.
    МАХАР значи Великият, БЕНУ – Онзи, Който благославя, АБА – Баща на всичко.
    Идеята за Махар Бену Аба Учителят е дал графически така:
    "Махар" е естествено движение надолу. "Бену" е възлизане нагоре. "Аба" значи, че си се изкачил вече на мястото, където се стремиш. Там е равно, има простор и можеш да се движиш.
    възлизането. При "Аба" ходът става естествен. То значи, че отиваш на работа.
    "Махар" е най-приятното място; дето можеш да слезеш.
    "Бену" е най-приятното високо място, дето можеш да се изкачиш.
    "Аба" е най-приятното равно място, дето можеш да работиш - живееш. 12.12.1941 г. ( МОК ХХ г. 12 л.).

    В МРАК, ТЪМНОТА. Дадена на 3.03.1926 г. (ООК V г. 16 л.).
    Тази песен е втората част от упражнението Махар Бену Аба и представлява неговия превод.
    Графически "В мрак, тъмнота" съответствува на "Махар" – слизане надолу. "Но слънцето на живота" съответствува на "Бену" – възлизане нагоре. "И ний тръгнахме в пътя чист и свят за нас' съответства на "Аба", значи отиване на работа
    3начи има три положения; слизане, възлизане и естествено движение, дето препятствията могат да се премахнат. Препятствията произлизат от слизането и

    НЕВА-САНЗУ
    Дадена на 1.05.1929 г. (ООК VIII г. 37 л.).

    Нева санзу, нева санзу, биют менси, хариен хади хензи.
    Ава Махар вен хабер менси.
    Ава Махар вен хабер менси.
    Ава Махар вен хабер менси.
    Ава Махар вен хабер менси.

    Тази песен e написана в източен стил. Думите и са взети от прастар свещен език. Тя не може да се преведе на български, защото сричките й няма да съвпаднат с мелодията. Освен това, ако думите и се преведат, ще изгубят силата си.Песента "Нева санзу" показва един духовен път, който не е гладък, без препятствия. Тук човек трябва да слезе от височина в долина, за да разреши някой мъчен въпрос в живота.
    Тя е от песните на адептите, чиято музика е създадена много време преди настоящата.

    ФИР-ФЮР-ФЕН - Благославяй
    Дадена на 21.08.1922 г. на събора в Търново (беседата "Музика, работа и пост").

    Фир - Фюр - Фен Тао Би Аумен.
    Тао би Аумен, Тао би Аумен.
    Фир - Фюр - Фен Тао Би Аумен.
    Фир - Фюр - Фен Тао Би Аумен.
    Фир - Фюр - Фен Тао Би Аумен.
    Благославяй, душе моя,Господа:
    Благославяй и не забравяй.
    Благославяй, благославяй, благославяй и не забравяй.
    Благославяй, благославяй, благославяй и не забравяй.

    Тази песен е за тониране и лекуване – тя регулира теченията на силите в човека, поставя го в хармония с Битието. Думите са на стар свещен език; буквално не могат да се преведат. Учителят им дава само един приблизителен, частичен превод – "Без страх и без тъмнина!"
    ФИР ФЮР е това, което ръководи човека
    ФЕН е това, което отмахва препятствията, пречиства.
    ТАО е, което обгражда, пази човека като среда, в която е потопен. "Тао" значи Абсолютното, Непроявеното, Безграничното.
    БИ значи това, което се проявява.
    АУМЕН означава всички качества, които се съдържат в Божественото, – всичко онова, което трябва да възрастне и да се прояви в своята пълнота.
    С приведените изяснения не е даден същинския превод.Фир-фюр-фен е едно ритмично изречение. Това са ритмични думи със силни вибрации. Човек трябва да има разбиране за тези вибрации, за да може да се ползува от тях.Това упражнение е от естество да събуди нещо ново в съзнанието на хората, потънали в материалния живот
    още за ФИР ФЮР ФЕН има тук


    ХАДИ –Х’ЕНЗИ – Благата песен
    Дадена на 27.03.1929 г ( ООК VIII г. 32 лекция)

    Ти съзнавай, ти люби, безспирно сей, гради и в живота всичко давай.
    Тази истина, Бога , ти познавай.
    Ти познавай, ти познавай.
    Бога ти познавай.

    Тази песен е превод от чужд, непознат език. Озаглавена е ‘ Хади – х’ензи” , което на български се превежда с думите „Благата песен”. В песента е очертан за човека един гладък път без препятствия.

    ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ

    Зун Мери Ману , Зун Мери Манун Дана, Асавита Вита Нанда.
    Зун Мери Ману , Зун Мери Манун Дана, Асавита Нанда .
    Зун Мери Ману , Зун Мери Манун Дана, Асавита Нанда .
    Всичко е Светло, Всичко е осветено в Моята Виделина.
    Зун Мери Ману , Зун Мери Манун Дана, Асавита Нанда .

    Любов + Светлина + Мир + Радост
  20. Like
    Иво Бонев reacted to Inatari in Езикът Ватан   
    Хм , хубави символи , Иво , но как само напомнят Българските букви в първоначалния си вид .
    Или поне една голяма част от тях .
  21. Like
    Иво Бонев reacted to Благост in Езикът Ватан   
    Елеазар Хараш говори за 61 букви в лекцията си " Част от тайната на Ватан", държана на 13 ноември 1996г.
    Любов + Светлина + Мир + Радост
  22. Like
    Иво Бонев reacted to Иво in Езикът Ватан   
    Някои мисли от Учителя за езикът Ватан или Ватански, както го нарича понякога:

    “Преди санскритския език на мода е бил ватанският език, от който всичките езици черпят своето начало.“ (източник)

    "Най-първо има един език, на който си говорят всичките хора от всичките народи. Този език не е есперанто. В старите времена са го наричали ватански език, сега го наричат мистичен език. Всичките добри хора като се срещнат, те се познават, говорят си. Единият може да говори на български, другият на френски, но разбират езика си. Нали на Петдесятницата, като бяха събрани апостолите, говореха на този език. Като говореха на всичките езици, разбираха се. Когато духът дойде в човека, когато любовта дойде, вие ще говорите на всички езици и онова, което говорите, ще ви бъде понятно." (източник)

    “За старите езици какво знае човек? Кой е първият език на човечеството? Някой счита ватанския език. На български има една ватанска дума – вата – туй дето тъкат. Питайте онези, които тъкат, те ще ви кажат какво значи, тя е ватанска дума.” (източник)

    "Мисля, че на български език коренът е ватански, най-старият език. Българите имат една дума, която е останала – ВАТАЛИ, тя е от ватански език." (източник)

    "Думата „животно“ не е нито българска, нито славянска, нито санскритска, тя е ватанска дума. Няма да ви обяснявам какво нещо е ватански език." (източник)

    Думата Дихарма има ватански корен, която има връзка с българската дума Дар. Дихарма е това, което християните наричат: БЛАГОДАТ. Това е Дар. Щедро дава един извор! Но ако ти пиеш от тази вода и не благодариш на Бога, няма да те ползува. Човек да благодари за извора на Бога. (източник)

    Запример вие произнасяте думата „кон“ на български език. Какво означава тази дума? Тази дума днес не означава това, което някога е означавала. Също така и думата „крава“ не означава това, което някога е означавала. Трябва да се върнем към онзи първичен ватански език. Тези думи са на ватански език, но днес са изменени. Сега си служат повече със санскритски език, понеже той е наречие на ватански език. Сегашните езици пък са наречия на санскритски. Това е според филолозите. Обаче и ватанският език е корен на някой друг. (източник)

    “И тъй, помнете изреченията, с които преведохме ватанските думи: „ханизе“, „беримезаи“, „земеразахеси“. Преводът е свободен и означава: „Слънцето ни огря, и тайната си пред нас разкри“.”(източник)
  23. Like
    Иво Бонев got a reaction from Иво in 16 юни във Варна - Благотворителен концерт с музика на Учителя Петър Дънов   
    Хубаво ще е да публикуваме банковата сметка, на която се събират дарения за ораторията. За съжаление аз не я знам. имаше я на братското лозе.
  24. Like
    Иво Бонев reacted to Донка in Единство в Любовта - Духовен наряд за 22 септември - 2012 г.   
    Духовен наряд за 22 септември


    Начало: 7 ч. за цялата страна

    1. Песен "Бог е Любов"

    2. Молитва на Духа

    3. Псалом 133

    4. Прочит на Евангелията:

    Матей гл.28, стихове 17-20

    17 И като го видеха, поклониха му се; а некои се усъмниха. 18 И пристъпи Исус та им говори и рече: Даде ми се всяка власт на небето и на земята. 19 Идете прочее научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светаго Дух; 20 и учете ги да пазят всичко що съм ви заповедал; и ето, аз съм с вас през всичките дни, до скончанието на века. Амин.

    Марк гл. 9, стихове 28-31

    28 И когато влезе в къщи, учениците му питаха го на страна: Защо ние не могохме да го изпъдим? 29 И рече им: Този род не може да излезе с нищо друго освен с молитва и пост. 30 И като излезоха от там, минуваха през Галилея, и не искаше да узнае това никой.
    31 Защото учеше учениците си, и казваше им, че Син человечески ще бъде предаден в ръце на человеци, и ще го убият; и след като го убият, в третия ден ще възкръсне.

    Лука гл.17, стихове 20-22
    20 И, попитан от Фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им и рече: Царството Божие нема да дойде с изглеждане; 21 нито ще ви рекат: Ето тука е, или, ето там: защото ето, царството Божие вътре във вас е. 22 И рече на учениците: Ще дойдат дни когато ще пожелаете да видите един от дните на Сина человеческаго, и нема да видите.

    Йоанн гл.15, стихове 10-13

    10 Ако държите моите заповеди ще пребъдете в любовта ми, както съм аз държал заповедите на Отца си и пребъдвам в неговата любов. 11 Това ви говорих за да пребъде моята радост във вас, и вашата радост да бъде изпълнена. 12 Тая е моята заповед, да имате любов помежду си както ви аз възлюбих. 13 Никой нема по-голема любов от тази, щото да положи некой душата си за приятелите си.


    5. Беседа "Единство в Любовта",19.08.1940 г., Съборно Слово

    6. Песен "Любовта е Извор"

    7. Молитва: "Благодаря Ти, Боже, за всичко, което Си ми дал и Си ме научил. Благодаря Ти, Боже, за големите благодати, които имаш към нас. Ние Те познаваме, че Си Всемилостив, Всеистинен, Всемъдър."

    8. Формулата от Пентаграма: "В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа." (3 пъти)

    9. Песен "Братство, единство"

    10.Господнята молитва
  25. Like
    Иво Бонев reacted to Ivelina in Проект за благоустройство на Братския център във Варна. Нужда от помощ   
    Благодаря за полезната информация. Много хубава идея.

    Но бихте ли казали – каква е общата стойност на проекта? Каква сума е необходима за всички къщички и колко на брой са те? Освен това казвате, че е необходима и сума за изграждане на ел. мрежа – на каква стойност? Въобще може ли малко повече информация относно финансовата част на проекта, освен банковата сметка? Благодаря.
×
×
  • Добави...