Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Антикал

Участници
 • Общо Съдържание

  40
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

Всичко добавено от Антикал

 1. На 25.06.2003 завърши един национален конкурс за есе на тема "Как бих инвестирал/а 1 милион с най-голяма полза за развитието на страната". Резултатите са вече на лице и всеки може да ги прочете на адрес: http://www.bulgaria-gateway.org/bg/134/glasuvane.php Наистина е интересно да се докоснеш до съкровените мечти на хората, да видиш през техните очи пътя за една нова и по-добра България. Всъщност това може да ни накара да се замислим - с кой от аворите на есета сме съгласни и с кой не. Имаме ли по-добра идея и необходимо ли е да я споделим? Смятам, че една от темите за размисъл в живота, съпътстващи всеки търсещ човек е имено това - благоденствието на ближния. Никой не се чувства щастлив, когато знае че съседът му гладува или едва оцелява въпреки ежедневния труд. И точно затова конкурса провокира всеки, който някога си е задавал този въпрос. Аз така и не се наканих да седна и да напиша моето виждане по въпроса, но с удоволствие бих разговарял с всеки от вас. Мисля, че чата в този портал на 03.07.2003 от 21.00 е удобно време, но ако някой иска може да ми пише и e-mail. :-) П.П. Благодаря за отделеното време, защото то единствено не спира и не може да се върне!
 2. Антикал

  "Звук и Картина"

  Здравейте, Новата визия на сайта мого ми харесва , но определено съм въодушевен от възможността за публикуване на картинки, а скоро и музика. Аз лично първо се възползвах от възможността да си поставя аватар който не е от галерията към сайта. Сега може да се избере картинка и от интернет. Ето ви и един саит за избор: Awatars А ако напишете avatars в GOOGLE със сигурност ще намерите картинката която търсите Според мен използването на аватари онагледява разговорите. А сега малко за музиката. Мисля, че с нея сайта ще стане съвсем различен - ще придобие ново измерение. За пример ще ви дам един сайт с много въздействаща интродукция: The Interview with God изберете view presentation. Бъдете търпеливи зарежда се бавно. Ако имате някакви свежи идеи за използване на Музиката в сайта ще ми бъде много интересно да ги обсъдим а сигурен съм и не само на мен. Поздрави!
 3. Привет отново, Не исках да прозвучи песимистично. Всеки има свободната воля да търси и да се развива. Като споменах "борба" и "арена" предния път, мисля че не използвах най-точните понятия. Нищо чудно пред очите ви да са се мернали "гладиатори от древен Рим" Е, нямах това предвид. Мисля, че в любовта, учението и войната - борбата е изразена по различен начин но навсякъде присъства - къде с другите, къде със себе си. Може би неяснотата идва от това, че "борба" не е точния термин Просто не се сещам друг по-точен в момента Личната сила на всеки е различна и не винаги човек може да прецени дали преодоляването на даден проблем е по силите му. Та от тази гледна точка малко предпазливост /не страх :)/ би била от полза, още повече при липсата на учител. Като се замислим около 1/3 от времето си прекарваме в сън и познаването на това състояние може би, може да помогне много, но едва ли е толкова просто. Нека погледнем как едно новородено опознава света. На него са му нужни няколко години за да научи основните правила и при това са му отредени 2-ма наставници, които го обичат като част от себе си. ...... А относно отрицателните влияния аз знам за 2 случая. В единият нямаше последици. По-скоро преживян стрес от особеното състояние на тялото и духа. А в другия, за който не смея да твърдя, че имено тези практики са били причина, има съмнения за шизофрения. Тук става въпрос за много чувствителна натура.
 4. Привет Това е наистина интересно, но трябва човек да е много внимателен. Всичко в живота е борба и е добре когато излезеш на арената да знаеш какво може да загубиш. Иво е изброил много от нещата, които биха донесли полза от ОС, но е добре да се изброиат и "вредите" които могат да бъдат нанесени. Лично аз познавам хора с особено тежки травми след подобен род занимания. Е, причината никога не е само една, но БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!
 5. Привет, Мисля, че няма миродавен отговор на този въпрос. Всеки трябва сам да го намери и то след като изпадне в такава ситуация. Според мен отнемането на човешки живот по каквато и да е причина не е оправдано. Но това е общия принцип, ако аз или мой роднина сме в такова положение не знам със сигурност реакцията си. Често човек няма сили да вземе правилното решение и затова трибва да е готов да посрещне последиците. Ели не е лесно да правиш такъв избор, но всеки си има място в света и носи отговорност за правилното използване на правомощията които има. В тази връзка си мисля, че ако всеки осъзнава отговорностите които дадено положение носят едва ли щеше да има толкова мераклии за "шефски" и "управленчески" длъжности.
 6. Привет Най-доброто лечение според мен е системни грижи за тялото и духа, които да не позволяват да се стига до болести. Но това май е идеалния вариант и едва ли има някой от нас, който да не се е разболявал. Аз лично не съм ползвал лекарства /от съвременната медицина/ повече от 10 г. Не че не съм се разболявал, но не е било нищо сериозно - настинка, грип, кашлица. Обикновено ползвам "бабини" методи на лечение - напарване на краката във много гореща вода, чайове и 1-2 дни лежане. До тук добре, но ако на човек се случи да се разболее от нещо по-сериозно, което да нарушава функцията на някой от вътрешните органи - как да процедира? Ако се обърне към съвременната медицина има много малка вероятност да се излекува напълно - обикновено само го "закърпват" временно Ако посегне към нетрадиционната - също тежко му и горко. На всеки истински лечител има поне 10 000 "измамника", които са такива съзнателно или не. Аз лично избрах втория. Знам че съм избрал правилния начин, но все още не съм срещнал лично лекар на който да се доверя. За сега вярвам само на себе си. Лошото е, че не съм достатъчно компетентен и ако до момента се справям със собственото си здраве, то с това на близките си не мога. Проблема опира до това че да се излекува дадена болест - трябва да те лекува някой, който е лекар по душа. Да е разбрал призванието си, да го е приел, да е натрупал необходимия опит и ........................Чак тогава ще може да определи от какво си болен в действителност и ще намери начин да ти помогне. И така човек стига до задънена улица - няма кой да го излекува, а и той самия няма нужните познания и опит. Теоретично има лекари но на практика се спасяваш сам. Може би положението не е чак толкова лошо ако си се замислил навреме. Всеки може да води един по-природосъобразен живот и да боледува по-малко, а и Учителя е изнесъл не малко беседи за здравето, но нима другите са обречени? Замислете се колко хора познавате които на 30 г. примерно са здрави без сериозни оплаквания! Аз самият макар че съм се интересувал в тази област нямам кой знае какви познания. Когато искам да бъда полезен на някой близък никога не съм сигурен дали това което е помогнало на мен ще помогне и на него. Фундаментални рецепти няма. Ще се радвам много ако някой има решение на проблема. Аз за съжаление не познавам истински лекар, макар че много бих искал. Впечатли ме един китайски трактат за здравето - "Су вън". Но описаните там техники, както и навсякъде другаде искат ПРАКТИКУВАНЕ а аз нямам практика освен със себе си. До сега успешно прилагам в комбинация с други други методи - ЧИ ГУН - китайска система за хармонизиране с природата. Но това е метод за самолечение, а не за лечение. Май се поувлякох Знам че билките имат голяма сила но и те приложени неправилно не водят до добри резултати.
 7. Привет Аз съм напълно съгласен с Иви. И според мен първо възниква учението. То е нещо чисто и спонтанно, и ако приемем човечеството като един голям организъм - е по-скоро начин за саморегулация. Най-важното е, че то обслужва необходимостите на своето време и място. Ако е достатъчно всеобхватно се превръща в религия, защото много бързо набира необходимия брой последователи, а за да остане "живо" са необходими хора които да го поддържат. Така в известна степен можем да наречем Религията - "следващото стъпало". Тук са налице обаче и много провокиращи фактори - учението е станало обществено достояние и трябва да отстоява многото нападки на инакомислещите или по-точно казано на тези, заради които е възникнало. Така според мен се стига и до догмите - стрмеж да се даде отговор на даден въпрос , който да е валиден за всички случаи. Сами знаем че това е невъзможно по простата причина, че всичко се движи и нещата днес изглеждат по един начин, а утре по друг. Сега ако разгледаме тази религия достатъчно дълго във времето ще открием естествени разцепления. Всеки по собствен начи вижда промяната - необходима да отговори на новите обстоятелства. Ето ги наченките на сектите - неадекватни действия или бездействия спрямо променящите се околна среда и потребности. И повдигайки се малко по-нависоко за да обхванем с поглед целия този процес, виждаме отново едно раждане-живот-смърт макар и на по-различно ниво. Не е чак толкова неестествено да има секти - нали?
 8. Привет , Много интересни изгледи от езотеричния университет. Като ги разгледа човек, в главата му нахлуват мисли едновремено за приказните картини от "Властелина на пръстените" и "Хари Потър". Изведнъж се озовава в "Света на Диска", където всичко е възможно. И ако само за миг се пренесе там - цялата суета завладяла света му се струва безкрайно излишна. Даа, може и да се реализира ....
 9. Коледа е! Благотворителните организации в цял свят събират по-голяма част от даренията си именно по това време на годината. Май само този християнски празник успява да пробуди доброто у нас. Дори е "модерно" да си състрадателен. А дали благотворителната дейност не е "като да наливаш вода в пустиня" ? Могат ли парите да даряват щастие или напротив? Ако могат тук има обявена една прилична сума, която чака да бъде "похарчена" макар и не реално. Но май всички мечти са се сбъднали или поне така изглежда. ВЕСЕЛА КОЛЕДА на всички!
 10. Привет , Танца наистина е удоволствие, но и той иска да му отделиш време. Когато човек харесва нещо и го изучава - изпитва и удоволствие от практикуването му. Например една двойка по състезателни танци с удоволствие танцува в дискотеката, докато голяма част от хората не изпитват същата наслада поради простата причина, че не се чувстват в "свои води". Всъщност това е и основната разлика според мен между клубовете по танци и дискотеките. В един клуб всички имат общата цел да се научат да танцуват и изпитват удоволствие от хармонията между музика и движение. Така се получава един своеобразен език в който чувствата понякога се изразяват много по-добре. Или иначе казано танца е добър метод за изразяване на душата Аз също го препоръчвам горещо за разтоварване от ежедневното напрежение. Танцувайки Антикал
 11. Привет Иво, Образованието на едно дете май започва далеч преди да е заченато , но целенасочените усилия по време на бременността и в ранното детство определено са решаващи за подрастващите. Колкото повече грижи се полагат толкова по-добър ще е рзултата. Добре е обаче да не се прекалява. Макар и с риск да се отклоня малко от темата мисля, че появяването на "малкото човече" показва повишената нужда от внимание и насочване на повече енергия под каквато и да е форма. Според мен достигането до съзнание, че възпитанието на малките деца формира бъдещото човечество е ключов момент в духовното израстване на човечеството. Надявам се да не ви е прозвучало прекалено философски
 12. Здравей Иване, Доста мислих преди да направя поредната публикация. По отговора ти съдя, че може би съм те засегнал и първото нещо което искам да направя е да ти се извиня и то искрено. Не исках да се почувстваш, мишена като прочетеш написаното и умишлено написах няколко абзаца преди да ти задам въпроса. Цитат от Иван: Аз също нямам за цел да превръщам едно нещо в друго. Поставих тази тема защото според мен е провокираща по особен начин. Открих я в интернет и се опитах да отговоря на провокацията и с цялото си същество, да не разделям материя и дух а да ги обединя. Беше ми интересно. За себе си открих някакъв отговор но не претендирам че е миродавен . Именно заради това ми се прииска да чуя и мнението на други търсещи. Предположих, че щом у мен не предизвиква материални стремежи, които да изместят духовното едва ли ще повлияе негативно на други развиващи се личности. А ако я чете някой, който няма осъзнати духовни стремежи то мислейки от позицията на милионер, пък макар и само в мечтите си, може да се издигне за малко над ежедневните проблеми и да открие добрината и Бога в себе си. Но това е дълга тема и няма да се отплесвам. Цитат от Иван: Идеята беше доброволно да се споделят разсъждения които възникват след прочита на темата,. Аз си позволих да те попитам лично, защото ми направи впечатление първия ти отговор. Интересно ми беше имаш ли желание да споделиш нещо по-конкретно като инвестиция. Наистина обаче не съм искал да предизвиквам у теб негативни мисли и усещания за което се извинявам. Иначе казано уважавам нежеланието да отговориш по темата, защото всеки си има път и не винаги му е до мислите на другите. Цитат от Иван: Тук просто искам да уточня, че аз съм домакин колкото и ти. Съвсем случайно попаднах на форума и ми хареса. И по стечение на обстоятелствата сега когато ти отговарям вече имам 5 звездички под името- т.е. приятел на портала, но не защото съм домакин, а защото имам 30 публикации във форума. Всъщност 30-та беше по темата “Астрология и хранене”. Приятелски летен поздрав Антикал П.П. Мисля, че ако някога се видим на живо ще имаме доста по-ползотворна комуникация.
 13. Здравей Силви, Опита който споделяш е много интересен. Аз също се интересувам от правилния начин за хранене на деца. Имам дъщеричка на 2г и бих искал да и помогна да се храни пълноценно. Моля те опиши по-подробно какви храни си използвала и комбинациите от съставки. Ще съм ти много благодарен Поздрави!
 14. Привет на всички форумци! Лятото е в разгара си и желая на всички да си изкарвате приятно летните дни и нощи При нас във форума обаче се развихри диспут. Под воала на приятелския тон май започнаха да попрехвърчат искри. Чета и разсъждавам.... Първо - воденето на публични разговори е доста трудно и ОТГОВОРНО нещо.Често се случва обличайки мислите си в определени слова да предизвикваме мисли и чувства различни от нашите. Второ - сравнително "крайните" мнения /изказванията базирани на личен опит/ не трябва да звучат наставнически поне според мен. Защото за различните хора необходимите опитности са различни. А и нашите лични опитности и знания се изменят малко или много с течение на времето. Така да се върнем на темата. Всеки има личен избор определен от развитието до което е достигнал.Това му дава правото да мечтае за материя или за дух във всичките им форми. И никой от нас не може да обвинява друг за това което е в момента. Ами ако от скоро съм стигнал до идеята че освен материя има и дух, че Бог е сътворил света. Нима това че, мечтая за автомобил е нещо лошо. Може да го получа а може и да не го получа. Ще дойде време в което мечтите ми ще са насочени в друга посока. А може би и време в което да нямам мечти. Това са просто етапи на развитие. Понеже аз поставих темата във форума се чувствам малко или много отговорен за усещанията които би предизвикала у случаен читател. В тази връзка помислете правилно ли е да оказваме случайно въздействие с думите си на хората около нас? Бих искал споделения опит да не ограничава а да разширява полето на избор. А сега няколко въпроса: Искам да попитам Иван “ще слезе ли при нас материалните” и ако утре спечели от ТОТО-то 1 000 000 $ каква материална инвестиция би направил конкретно, ако въобще би направил такава? Изкуство е ако си на по-високо ниво да умееш да слизаш и да разговаряш с тези които те питат. Както Исус е слязъл в човешки образ. Всъщност щях да задам още доста въпроси, но размислих …. поне засега. Ще изчакам първо отговор от Иван. Сега като се сетя и Кирил “мина метър” изказа се по темата, но спомена само че е съгласен с Иво за университета и нищо повече. Ей хора вярно че като му дойдат на човек парите ще намери как да ги уполозотвори. Искате не искате все нещо ще направите, дали ще ги дарите, подарите, изхарчите или инвестирате това е вашия избор и за него става въпрос. Всеки е прав за себе си и ако друг беше живял вашия живот не се знае дали щеше да постъпи различно. Така че по смело Горещи летни поздрави! Антикал
 15. Напълно съм съгласен с Ради. Любовта трябва да не е обсебваща, сам Бог ни е показал какво е Любов. Мисля че всеки трябва да се научи да обича първо себе си за да може да обича и другите. Да разбере какво всъщност е Любов във всичките и аспекти. В тази връзка има един адрес с впечатляваща презентация. Музика, картина и текст събрани по невероятен начин. Текста е на английски и малко се изчаква докато се зареди, но пък си заслужава. Ето го и него: http://www.theinterviewwithgod.com Приятно гледане!
 16. Привет Димо, Има нещо което не ми е много ясно. Как човек разбира дали му е определено да се жени или не? Имайки предвид, че голяма част от хората се женят докато са млади (20-25г.) и нямат достатъчно опит. Как да се предпазим от нежелана грешка? А защо се влюбваме и се чувстваме "на седмото небе", когато любовта е споделена и може ли това чувство да е само заблуда? Извинявай че питам толкова много! Антон
 17. Тогава нека да конкретизирам малко. моя теза: 1. В човека има божествена частица. И тя е тази която има достатъчно потенциал да го изведе до края. 2."Учител" е термин който означава проявление на Бога в духовна или физическа форма извън нас самите. Неговата мисия е да те научи да слушаш Бога вътре в себе си. 3. Ако си търсещ можеш да намериш отговори на всички въпроси вътре в себе си без намесата на "Учител". 4. Излиза че можеш и без "Учител". Нека да разберем колко хора са съгласни и ако не са ЗАЩО?
 18. Привет, Ами щом Учителя е вътре в нас, и е част от нас самите необходимо ли е да го наричаме Учител. Това е божествената частица която всеки от нас носи и може просто да се нарече Бог. Така поставен въпроса вече съм съгласен че не може без Бог. Аз поне тълкувам понятието "Учител" като проявление на Бога в друга форма, която е извън нашето духовно или физи4еско тяло. Така мисля. Антон
 19. Здравейте , Аз мисля, че нямаме нужда от учител. Имам предвид учител, който е нещо различно от нас самите. Учителят е във всеки от нас и ако успеем да чуем гласа му не ни е необходим друг. А "външните" учители ни помагат само да чуем своя собствен вътре в нас. Мисля че ако правят нещо повече от това - вече не са учители. И като потвърждение искам да задам един въпрос: "На самотен остров ти ако живееш, на самотен остров там на край света, / тук малко си попях / та смятате ли че в такава ситуация Бог не е помислил за теб? Нима не е създал 4овека с всичко необходимо за развитието му? Антон.
 20. Привет на всички, Имам един върос: ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ МЕЧТИ? Не хабим ли енергията си напразно по нещо което едва ли ще се сбъдне? Не е ли по правилно да живееш в настоящия миг и да оставиш нещата да се случват? Има ли опастност мечтите да те откъснат от реалността и да живееш в един измислен свят? И лошо ли е ако това се случи? Май не мога да броя - въпросите станаха повечко. П.П. А има ли смисъл да задавам всички тези въпроси?
 21. Привет, Иви аз също търся отговора на този въпрос и затова из4аках някой да сподели опит. Но уви. Знам 4е колкото повече се доближава човек до Бога толкова по ясно му става всичко и все по-малко пита. Аз съм избрал пътя си и лека по лека откривам това което ми е нужно. Но не ни пречи да се опитаме да направим портала един добър помощник на настоящите и бъдещи майки и бащи. Мисля че всеки може да сподели по нещо истинско! Антон
 22. Антикал

  За ценните неща в живота

  "Който побеждава другите е велик, а който победи себе си е могъщ" - Лао Дзъ Това е естествения стремеж на търсещия. Поздрави, Антон
 23. Антикал

  Вегетарианство

  Учителя е казал, че със 100 гр. жито може да се живее цяла седмица, стига да усвояваш правилно енергията събрана в житните зърна. Според индусите, на по висши етапи на развитие основния начин за пречистване и зареждане с енергия е праната. Излиза, 4е колкото по напред си в "еволюцията" си в толкова по първичен вид можеш да обработваш енергията. Антон
 24. Антикал

  Вегетарианство

  Здравейте, Иска ми се да попитам и Ради дали е вегетарианец? И какво би споделил той с нас?
×