Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Виктор

Участници
 • Общо Съдържание

  432
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение


Репутация Активност

 1. Like
  Виктор got a reaction from nastty in За прераждането   
  Прераждането е нъпрекъснатост на съзнанието. Тялото умира, съзнанието се преражда в друго тяло или форма. Осъзнаващият има качества, т.е. ниво на осъзнатост, пробуденост, но не и същност в смисъл непроменяемост. В качествата на съзнанието се включват и добродетели, като - състрадание; взаимопомощ; мъдрост; доброта ; смиреност и др. които подлежат на доразвиване от осъзнаващия. Прераждането е в реалността на Самсара. Освобождението от Самсара е осъзнаване на своята Буда Природа. Достигналият просветление разбира, че е безсмъртен и е едно с другите осъзнаващи същества. Поради тази причина в него се заражда висша форма на състрадание към тях непробудените и е в състояние да реши, да продължава да се преражда (въпреки възможността след достигане на нирвана и напускането на последното тяло да се слее с божественото) за да има възможността да помага за пробуждането на непробудените. Тези хора се наричат Бодхисатви. Те стоят на брега на реката в света на Самсара и виждат другият бряг - света на Безсмъртието.
  Смисъла на земния живот е - Духовно просветление.
  Вярата в прераждането смущава усилията на човека по пътя към освобождението. Всяко едно същество трябва да положи индивидуални усилия опирайки се на Ученията, които да го доведат до разбирането, че прераждането съществува, а не е догма.
 2. Thanks
  Виктор got a reaction from Кон Круз in За прераждането   
  И аз съм като теб!
 3. Like
  Виктор got a reaction from Cveta5 in Библията   
  В Библията се описват вътрешни душевно-духовни процеси. Тези епизоди имат външни изяви с второстепенно значение. Дори бих казал, че е напълно възможно нещо от тях да не се е случило на физически аспект. Имената, като действащи лица, са символи на духовни превъплъщения. Описаните действия-взаимоотношения между символите са душевно-духовните събития.
  Човешкото съзнание и мисъл не би могло самостоятелно да се адаптира в библейските описания понеже физическата сетивност е безпомощна в скритото познание.
 4. Like
  Виктор got a reaction from danielaa93 in Общуването   
  В земния си път се "раждаме" и "умираме" сами.

  Пълноценното общуване невъзможно.

  В себе си съзираме духовната си принадлежност.

  Но бъдещето ни предполагаемо е неизвестно.
 5. Like
  Виктор got a reaction from Креми (късметче) in Главоболие от година   
  Някои хора имат непоносимост към млечните продукти /кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал/. При тях, след консумация на такива продукти, главоболието може да се появи след ден - два. Единственият начин да се разбере дали е така, да се спрат тези храни за един два месеца и след това след консумация да се види каква е реакцията на организма. Аз от доста време имах такъв проблем и така го реших. Сега ям много рядко сирене и кашкавал, но само ако е добавка към някаква храна /пица, баница/.
  http://forum.swan-kingdom.com/viewtopic.php?f=30&t=798
 6. Like
  Виктор got a reaction from danielaa93 in Общуването   
  В земния си път се "раждаме" и "умираме" сами.

  Пълноценното общуване невъзможно.

  В себе си съзираме духовната си принадлежност.

  Но бъдещето ни предполагаемо е неизвестно.
 7. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Камерен хор в София. Покана за участие   
  Ядро от бивши хористки с разнообразен музикален опит основава нов дамски камерен хор в София под ръководството на диригент Галина Попова. Освен активната подготовка на певчески репертоар и добре прекараното време, ще има възможност по желание и за посещаване на медитативни и творческиупражнения за освобождаване на гласа.
   
  Заниманията ще се провеждат в 
  читалище „Акад. Андрей Стоянов” на ул. Искър
  (на ъгъла с бул. Васил Левски, с/у Първа математическа гимназия).
   
  Първо прослушване се организира на 26.2.2013 г. от 19 часа на указания адрес.
   
  За повече информация,
  моля, обадете се на телефон : 0885581768
 8. Like
  Виктор reacted to B__ in Школи и школи   
  Има различни духовни школи. Зад всяка школа стои нейният еквивалент във финните светове. Различните школи се различават освен в подхода също и в разликата в нивото на финният им еквивалент. Някой финни школи са с по-висока вибрация, други са с по-ниска, а някой са си със съвсем ниска и то настрани.
   
  Финната школа от висока вибрация сама търси своите последователи. Тя ги подготвя още преди да са осъзнали в какво са се “забъркали”. След това почти незабележимо ги взема под своето влияние и подпомагане, и им поставя задачи от високо духовно ниво, за които човекът не би се и сетил.
   
  Пак да повторя. Не можеш да поискаш да станеш член/последовател на школа от високо вибрационно ниво. Тя те избира и те прави такъв и ако е нужно работи върху теб, за да те промени, така че да ставаш за неин последовател.
   
  Това, че някой е решил да стане член на физическата школа и са го приели, и участва в работата й, съвсем не означава, че той наистина е станал последовател на финната школа от висока вибрация. Всяка физическа школа има нейното съответствие във финния свят и човек може да е член на физическата школа, но да не е член на финната школа.
   
  Още по-интересното е, че огромната част членове на физическата школа, не са членове на съответната й финна школа от висока вибрация. А членове на финната школа са тези, които тя си е подбрала, които може и да не подозират, че има физическа школа съответстваща на финната. Силно подозирам, че физическите школи съответстващи на финните от висока вибрация, ги има просто, за да минимизират неприятностите. Тоест да държат под контрол хора, които са дошли по своя воля, за да им пречат да оплескват живота си, което си е пак подпомагане.
   
  Още по-лошото е, че много физически духовни школи претендиращи да са школи от високо духовно ниво нямат съответстваща финна школа от висока вибрация. Просто нямат.
   
  Съмнителни са всички физически школи, които претендират да са наследници на известни школи от древността. Както казах финната школа от висока вибрация сама си набира последователи незабелязано за тях. На нея не й трябва маркетинг, още по-малко й трябва тълпа от навлеци алчни за духовно развитие. Всякакви такива най-вероятно нямат зад себе си финна школа от висока вибрация, а от доста по-ниска.
   
  Още по-подозрителни са такива, които хем се рекламират и хем имат строги изисквания за членовете си като вегетарианство, спазване на режим и т.н. Енергията на хората отива директно за спазване на нещо, за което не за готови, т.е. отива към финната школа от ниска вибрация.
   
  Финната школа от висока вибрация сама набира членовете си, което означава, че те дори може въобще да не се познават, а да са нещо като еднолични воини.
   
  Човек трябва по някакъв начин да «дорасте”, за да заинтересува високата финна школа от него. Това обикновено става чрез стремеж към духовно развитие без използването на думите духовно развитие. Човек например може да се окаже, че преди е странял от колегите си, а сега е започнал да излиза на биричка с тях. По някакъв начин се е променил към повече любов към околните.
   
  Говоренето и търсенето на духовно развитие, колкото по-активно е, толкова повече пречи на истинското такова. Кой всъщност в ментала най-много говори за Бог и духовно развитие? Дяволът и разните ниски школи с тъмни намерения. Духовното развитие е желание като всяко друго, а има сили, които са умели в това да го превърнат в страст.
   
  Интересното е, че вдигането нагоре към по-висока и по-висока финна школа въобще не зависи от волята на човека, а от самите школи. Когато човек включи на воля, може единствено да започне да се спуска надолу......
 9. Like
  Виктор got a reaction from Cveta5 in Опасностите в духовния Път   
  Най-голямата опасност е да търсиш нещо в себе си за да го промениш.
  Няма какво да променяш нито да постигаш ...
 10. Like
  Виктор reacted to Мария-София in Eмиграцията   
  Viva Caselli,
  благодаря ти,намерих го "случайно",влизайки в темата да пиша.Наистина е поразително...  В последния месец имах два контакта с българи,живеещи в САЩ,единият от 20г,другия от 30г.Общото е,че и двамата имат собствен бизнес там,сиреч не са бедни,и се канят да се прибират в БГ.Не се познават помежду си.Версиите са сходни.Америка е вече полицейска д-ва,американците отдавна са забравили въобще думата Свобода....Ръсят ги с химии и зарази от небето нонстоп,така че не виждат синьо небе и звезди въобще,има само бяла пелена....Самите американци говорят и мислят само за пари и ядене,най-интересното нещо,което обсъждат е в кой ресторант са били и какво са яли....
  Децата на мои приятели в Канада се върнаха също.Младо семейство с висок материален статут там.Прозрението е ,че няма смисъл да се побъркваш с цената на всичко,за да поддържаш изкуствен и ненужно висок стандарт там,когато можеш да живееш по-скромно и щастливо тук....
  Та си мисля,дали да не сменим заглавието на темата....Завръщане от Америка......
 11. Like
  Виктор reacted to no_self in Можете ли да приложите силата на волята, за да узнаете нещо?   
  Чудесно! Значи най-накрая интелектуално разбра какво е и егото ти не желае това да му се случи. Нормално, защото истината е горчива за него.

  Само да вметна, че е удивително учудващо какво търсят хората на духовния път, когато в края на краищата самият му финал, това, което се търси и се намира, самата цел е точно това, което ти Станимире твърдиш, че не искаш. За това се чудя, какво хората си мислят, че вършат усъвършенствайки се, когато не са способни да направят най-важното, което се иска от духа им и какво търсят в духовното, след като не са способни да бъдат ни най-малко духовни, а само претендират, че искат да са такива или се мислят за такива.
 12. Like
  Виктор reacted to no_self in Имаме ли вечен и неизменен „аз“?   
  Всеки е на различен етап от Пътя. Отчет от никого не искам.
  Това, че някой пита дали има 'Вечен Аз', според мен, е желанието му да се овековечи, да обезсмърти себе си. Има вечност и неизменност, която съдържа и обхваща в себе си всичко, което е вечно и неизменно. Ако питащият внимателно обмисли какво е аз-ът и открие дали той отговаря на критериите за вечност, няма да има за какво повече да се тревожи по този въпрос, ето: Азът представлява съвкупността от представите на даден индивид за собствената му същност и оценките, които си дава.
  http://bg.wikipedia....Аз_(психология)
  По пътя на логиката, ако задържи завинаги, дори и след смъртта си, тъй като тя е неизбежна, съвкупността от представите си за собствената му същност, а именно това, което е идеален личен Аз-образ (какъв иска да бъде индивида), реален личен Аз-образ (какъв е индивида според собствените му представи) тогава ще може да бъде вечен. Успех!
 13. Like
  Виктор got a reaction from Athena in Що е Истина?   
  "Идеите не са истината, а истината е нещо, което трябва да бъде преживяно непосредствено във всеки момент. Тя не е изживяване, което желаете - тогава то е само усещане. Само когато човек премине отвъд купищата идеи, т.е. отвъд личният аз и съзнанието с неговата продължителност, само когато минем отвъд тях, когато мисълта замлъкне напълно стигаме до истинското преживяване. Тогава човек вижда истината."
  Джиду Кришнамурти
  "Първата и последна свобода" стр.56

  "Истината не може да бъде придобита. Любовта не отива при онези, които искат да я задържат или да се отъждествят с нея. Те идват, когато съзнанието ви не търси, когато съзнанието е напълно спокойно, не създава движения и вярвания, на които то може да се облегне или от които може да добие известна сила - те са симптоми на самозаблудата. А съзнанието става спокойно, когато разбере какво представлава процесът на желанията. Само тогава съзнанието няма да се занимава с дилемата да бъде или да не бъде. Само тогава човек ще стигне до състояние, при което се освобождава от всички видове самозаблуди.
  Джиду Кришнамурти
  "Първата и последна свобода" стр. 127

  " Преди повече от две хиляди и петстотин години един човек, стремял се към истината в продължение на много, много жизнени цикли, стигнал до тихо място в Северна Индия и седнал под едно дърво. Решил твърдо да не става оттам, заклел се да не става, докато не я открие.
  По здрач той покорил тъмните сили на заблудите, а рано на следващата сутрин, когато планетата Венера се появила на изсветляващото небе, бил възнаграден за продължилото цяла епоха търпение, за дисциплината и концентрацията си, като постигнал крайната цел на човешкото съществувание - просветлението.
  В този свят момент самата земя потреперила, сякаш опианена от блаженството и, както ни уверяват писмените паметници, никой не изпитвал гняв или тъга, никой не се разболял, никой не извършил зло, никой не се изпълнил с гордост; светът притихнал напълно спокоен, сякаш е постигнал съвършенство.
  Този човек е Буда"
  Согиал Ринпоче
  "Размисли за всеки ден" стр. 1 февруари

  ""И в края на краищата всеки от вас, в края на своята еволюция ще бъде заставен да изкаже абсолютната истина тъй, както си е. И сегашната карма не е нищо друго, освен едно отклонение от истината. Кармата се е зародила в момента, когато ние сами сме се отказали да говорим истината. Първият момент, първото отклонение, когато човек се е отказал да говори истината, е създал сегашната карма, която е родила хиляди злини. За да се освободим от нея, ние трябва да говорим истината и да започнем да я прилагаме в живота."

  Петър Дънов
  "Книга на законите" стр. 423

  Истината е новото. Във всеки един момент новото е различно. Истината е процес, променлива, различна. Тя не може да се улови или задържи нито изкаже с думи. Истината се изживява.
 14. Like
  Виктор got a reaction from ISTORIK in Коя наука описва най- добре материалният свят?   
  В началото бе Словото.

  Материалния свят е Слово.

  Ние сме Ехо от Словото.

  Материалния свят е Ехо.

  Изучавай Ехото за да разбереш себе си.
 15. Like
  Виктор reacted in Пътят на Воина   
  "Човек реши да стане духовно същество. С учудване видя, че всички хора с нисш дух започнаха да го атакуват. Всеки се опитваше да го принизи, уязви и да го стъпче в калта. Не можеше да разбере защо толкова го мразят. Отначало реши, че е виновен и с нещо предизвиква тяхната омраза. По - късно прозря, че това е закон на Пътя - всеки различен и висш духом предизвиква омразата на тълпата и тя се опитва да унищожи различните, за да си докаже, че никой не я превъзхожда."

  Из "Притча", Токораз Исто.
 16. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Желанията, егоизма и духовно развитие …   
  Да, възможно е.
  Един от простите начини е да намери висша мотивация.
 17. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Пророчества и очаквания за 2012г.   
  Доре, ще има проблем за много хора и той ще е голям. Това виждам в момента.
  Не ми се говори повече защото който ще прави нещо от страх няма да му послужи в този случай.

  Не е важно какво ще стане в момента на смъртта ми, а в какво състояние ще съм.
  Нали?

  Нека всеки да си спомни какво има да прощава на другите и да го прости без колебание.
  Да се яде малко и храната и водата да бъдат на ниво. Медитация, молитви за който вярва.
  Това е.
 18. Like
  Виктор reacted to Мария-София in Пророчества и очаквания за 2012г.   
  СВЕТЪТ СЕ НАМИРА ПРЕД ПРАГА НА ЕДНА ПРОМЯНА, КОЯТО ЩЕ СТАНЕ ВНЕЗАПНО.
  Хората една вечер ще заспят на другата сутрин, като се събудят, ще разберат, че не са такива, каквито са били.
  Ще разберат, че всичко, което ги е мъчило, е изчезнало, страданията са изчезнали.
  Това ще бъде царството на човешкия ум.
  Когато човешкия ум започне да работи, слуги и господари ще изчезнат, управници и управлявани ще изчезнат - и хората ще бъдат свободни и всеки ще знае своето място и функция; всеки ще бъде господар на себе си и ще управлява себе си.
  Днешният социален хаос е резултат на човешките чувства, при което всеки иска да подчини и да управлява другите.
  Спасението на човечеството е в човешкия ум - великото Божествено Начало в човека, което може да го направи свободен и щастлив.


  ‎"Вие копнеете за мир, а воювате със себе си. Търсите свобода, а вече сте свободни. Търсите Любов, а сте самата Любов. Страхувате се да отворите сърцата си, а сърцата ви са винаги отворени. Страхувате се от Смъртта, а сте вечен Живот.Когато спрете войната отвътре, вие сте мирът отвън. Когато напълно се отворите за страха си, ще видите, че страхът е просто енергия. Когато срещнете Смъртта напълно, ще видите, че сте Живота. Когато застанете голи пред себе си, тогава сте свободни да сте Себе си. Погледнете дълбоко в сърцата си и ще видите, че сте Любов. Простете на себе си толкова пълно, че самото ви присъствие да прощава. Живейте този миг толкова пълно, че да сте самата Свобода. Обичайте себе си толкова дълбоко, че когато видите друг, да виждате Бога. Аз имам само Сега и Сега е винаги Тук. Мирът е жив във вас. Вие сте върховна Тишина. Тази Тишина е Мирът на Земята. Това е Краят и Началото. Мир."

  От ФБ
 19. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Пророчества и очаквания за 2012г.   
  Заинтересуван от видяното, Иван Бодхидхарма взел друга празна кутия и казал
  - Ако тази кутия заплува по течението, ще стана свободен
  Кутията заплувала по течението.

  <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hkilkPgAIwc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 20. Like
  Виктор reacted to Диан Георгиев in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Това е добър пример на въпрос който неявно предполага съществуване на заложени предпоставки, в случая че има някой, който се заблуждава. Само че какво означава да има някой? За да отговорим трябва да дефинираме съществуване и качества на съществуването. Тези качества съставни ли са, променят ли се, зависими ли са от съществуването и ако са такива, то как дефинираме тази изменчивост и съставност? Подобен диалог се е водил между Буда и неговите наставници когато той е постигнал просветление и е започнал да излага виждането си. В крайна сметка той е наблегнал на простия факт, че единственото сигурно е наличието на информация идваща от сетивни органи, които принадлежат към тяло, тази информация постъпва за анализ от съзнание (ум в будизма), който също е свързан с това тяло. Други понятия като аз, личност, дух, душа и т.н. са екстраполации, които могат да бъдат обяснени чрез функционирането на това тяло с този ум в тази среда и в този свят, който може да е потопен в други светове, които също могат да бъдат обяснени. Тази теза е много близка на съвременната психология, разликата е че се признава действието на кармата и наличието на други светове, които също въздействат на ума, за тази цел има се приема за сетиво доставящо информация от тези светове.

  В сегашната епоха има доста добри илюстрации на виждането на Буда породени от средствата за виртуална реалност. Например някой играе електронна игра, има ли значение кой е, как се казва, от къде е, анонимен ли е и т.н.? От гледна точка на факта на играта няма значение, единствено важно е че има съзнание което има достъп до информация свързана с тази игра, има тяло което му позволява да играе и се ангажира да играе. Някои висши животни също могат да играят игри и да бъдат обучени за това. Реални или не, щом съзнанието им е ангажирано с игрите, то е зависимо от тях. Това е важния факт, ако съзнанието може да се освободи от тази зависимост тогава става възможно да разбере повече.
 21. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Атман не е илюзия. Трудно е да се обясни с обикновени понятия защото е абстрактен.
  Може да се дадат някои аналогии почиващи на индивидуалното ми разбиране.
  В дървото има много нишки които минават от корените дори до листата.
  Ако дървото е като Брахман, Атман е като нишката която преминава през цялото дърво.
  Дървото ражда нови нишки но те не могат да се отделят от него.
  И да се отдели една част, останалата част продължава да живее.
  Нишката се проявява активно на много планове на съществуване/съзнание
  от които земното е не особено съществен частен случай.
  Земното съществуване е ~ листо, астралното/менталното е ~ стъблото и клоните, а
  корените са като причинното.
  Абсолютът, нероденото е като въздуха, почвата, дъжда и др.
  Дървото има семена които могат да раждат нови дървета/вселени.
  Загиването на дървото е краят на нашата вселенска манватара.
  Краят на гората при голям пожар е ~ края на много вселени и период на покой.

  Но все някъде са останали семена в почвата които си правят микропространство
  и дават началото на нов свръхцикъл. Абсолютът остава незасегнат от тези процеси.
  Атман ще може да възкръсне след пралая само ако е успял да върже семе и после да стане
  самият той начало на ново дърво. Моите 2 стотинки по въпроса.
 22. Like
  Виктор reacted to no_self in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Уважавам мнението ти и ми харесва. Най-много ми хареса за тихия глас. Но за мен, безценното съкровище е едно и е за всички. Да, сигурно е, че от мен лъха агресия и едва ли това е асоциацията на повечето за духовност. Но егото, колкото и сурово да звучи, няма да спре да страда, докато съществува. И да, вероятно силата се грижи за всичко и навсякъде. Ясно е, че тук никой не може на сила да бъде накаран да направи каквото и да било. В духовното няма място за насилие. Но има място за свобода. И жаждата за свобода на всеки може да бъде утолена, но няма жадни... А, и това за пръста, нали знаете - не гледайте пръста, гледайте накъде сочи... Пределно ми е ясно, че никой на нищо не мога да науча, защото това зависи от другия, не от мен. Но аз се упражнявам в изразяването на неизразимото - колкото и абсурдно да е това, като по този начин уплътнявам безсмисленото си свободно време, убивайки го, докато то не убие мен.
 23. Like
  Виктор reacted to Валентин Петров in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Хей Приятел май пристигнахме до гледната точка на Донка?
  Ами ако за тях не е толкова безценно? Ако вместо нашето безценно искат удоволствията?

  За сведение, след такова преживяване отпада за дни чувството за глад и полово желание и др.
  Лицевите мускули загубват подвижност за часове.
  Но има си и житейски хубавини - изобщо няма нужда от упойка при зъболекаря и др.
 24. Like
  Виктор reacted to no_self in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Така ли?! Не ми казвай, че нямаш духовен учител, от който да се учиш. Сам търсиш и сам намираш, но ако няма кой да ти посочи къде да търсиш, можеш да си се лууууташ. А когато си се научила, какво? Ще пазиш безценното съкровище само за себе си? Ако виждаш нещо очевадно, което всички останали избягват и заобикалят, не би ли искала да го посочиш с пръст, м?
 25. Like
  Виктор reacted to no_self in Към какво се стремим или мистерията наречена „духовно”.   
  Станимир, зная, че за теб не представлявам авторитет и никога няма бъда.
  Зная, че си натрупал огромна планина от знания, на които сляпо и безумно разчиташ. Какво ще правиш, ако всичкото интелектуално познание, което си усвоил бъде отстранено? Какво ще остане от теб тогава? Отъждествяването с каквото и да е е преградата към разбирането на истината.
  Всеки „Аз”, за който говорим е една измислица и илюзия. За теб съществува, но за мен е илюзия. Този „Аз”, онзи „Аз”, никой „Аз” не съществува. Съществува само в представите ни, но не е истински.
  Кой си ти? Това е въпрос подходящ за духовно търсене. Задавай си този въпрос непрестанно и ще видиш колко много различни отговори ще получаваш всеки път. Отговаряй си и продължавай да се питаш, докато не откриеш, че отговор няма, защото няма „Аз”. „Аз-ът” е постоянно променяща се величина, той не е константа, не е нещо вечно. А ако случайно откриеш вечният „Аз”, или „Аз съм”, тогава със сигурност няма да искаш да твърдиш, че това си ти, защото това сме всички ние заедно.
  И колко от опитите ви да бъдете добри и любящи в този живот бяха успешни и ненасилствени, едва ли всичките... Защо не обичате или не приемате всички и всичко безусловно? Защо за вас не е все едно какво ще дойде - слънце или дъжд?

  Не ми отговаряйте на моите въпроси, те са за вас, попитайте себе си.
×