Jump to content
Порталът към съзнателен живот

daaah

Участници
  • Общо Съдържание

    9
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от daaah

  1. Друга гледна точка за шоколада:

    В последните няколко години има куп добри новини за любителите на шоколад. Първо беше откритието, че шоколадът съдържа високи нива на антиоксиданти, дори повече, отколкото зеленият чай или червеното вино. После се появи и новината, че какаото е много богато на антибактериални агенти и похапването на шоколад няма нищо общо с появата на акне или кариес по зъбите - тук няма как да не извикаме едно мощно "ура". Какаото е и най-добрият лек срещу високо кръвно, а умерената редовна консумация на шоколад предпазва от инсулт и инфаркт, подмладява кожата и осигурява добър тонус. Шоколадът дори бил и най-доброто средство против кашлица. Имай предвид обаче, че всички тези предимства се отнасят за черния шоколад. Шоколадът има още много плюсове, но...

    Според Pesticide Action Network за отглеждането на какао се използват ужасно много пестициди, всъщност какаото е вторият най-голям консуматор на пестициди, преди него е само памукът. През 1990 г. английският вестник Mail on Sunday публикува анализ на съдържанието на пестициди в 7 шоколада на известни марки. Оказва се, че в 4 от тях има линдан – крайно отровно вещество с много негативни последствия за човешкия организъм.

    През 1993 г. организацията Women's Environmental Network тества 4 от най-известните марки шоколад (между които Nestle и Mars) за наличието на линдан. Тестовете се оказват положителни. Според проучване, направено в САЩ през 2003 г. от различни правителствени и неправителствени организации, сред най-често откриваните пестициди в шоколадовите изделия, са още ДДТ и диелдрин, които иначе са забранени в повечето страни по света.

    Пестицидите съвсем не са единственият проблем на шоколада. В повечето случаи какаото се отглежда в огромни плантации на места, където би трябвало да има тропически гори. Само през 2000 г. 14% от горите на Кот д'Ивоар са изсечени и заменени от какаови плантации. Плантациите се обработват главно от жени и деца, на които се плащат мизерни надници. Чести са и случаите, в които родители продават децата си на плантаторите или ги принуждават насилствено да работят за прехраната си, като ги лишават от образование. Условията на труд са ужасни, а работниците са в непосредствена близост с пестициди и инсектициди, които увреждат здравето им.

    След всичко това само не се отказвайте от шоколада, защото имате алтернатива. Био, а на всичкото отгоре и Феър Трейд шоколад вече се продава и у нас. Похапвайки биошоколад, можеш да си сигурен, че няма да облизваш остатъци от пестициди, а освен това на хората, участващи в целия производствен цикъл – от производството на какао и захарна тръстика до готовото шоколадово блокче – е била платена честна и справедлива надница. Така със сигурност ще ви е доста по-вкусно.

    Биокакаото и захарната тръстика се произвеждат в малки семейни ферми – до 3-4 ха. Между какаовите дървета се сеят цитрусови дръвчета, авокадо, папая, та дори боб и царевица. Така се получава една устойчива градина с много плодородна почва и богата реколта.

    Плодовете на какаовото дърво са доста големи и излизат направо от стеблото, а докато се стигне от плода до какаото на прах, има доста работа. След като се наберат плодовете, те се отварят и се вадят семената – именно от тях се прави какаото. До 8 часа след отделянето им от плода семената се поставят в дървени каси и в продължение на 5 дни се спазват точни правила за тяхното преместване и обръщане, за да могат да ферментират. Понякога при конвенционалното отглеждане на какао се пропуска процесът на ферментация, но тогава се получава по-ниско качествен продукт, тъй като точно при ферментацията се създава специфичният аромат и вкус на какаото.

    Следващият етап е сушене – какаовите зърна се поставят в големи закрити сушилни или на открито, но върху циментирана повърхност. Сушенето продължава около 8 дни, докато влажността в зърната се снижи до 6%. От всяка партида се взима проба за изследване и в зависимост от външния вид и цвят на зърната те се разпределят в различни категории. След това зърната се изпичат, а после се стриват, за да се получи какаова маса. Чрез притискане от какаовата маса се получава какаово масло и какао на прах. За да се получи шоколад, какаовата маса се стрива и после се смесва с какаово масло и се загрява. Прибавя се захар, може и мляко, ядки, подправки... И воала – нежен, чувствен, изкусителен, с една дума – шоколад.

    Източник "Дневник"

  2. Ето от тук можете да изтеглите филм на БНТ с доста архивни кадри. Част от тях са използвани в филма „Лечителят - Петър Димков” от ДодоФилм.

    А цялата „Българска народна медицина” я има в data.bg под формата на PDF.

  3. Много е странно...

    Давам си обяснение със замърсяването на Природата и от там отслабване на имунната им система... те са толкова чувствителни животинки и като се сетя колко видове болести ги мъчат ми става зле.

    Може и да е някаква наказия заради комерсиализирането им.

    На www.kolibka.com има два филма по темата:

    Who Killed The Honey Bee

    Nature - Silence of the Bees

  4. Слава Севрюкова: „Ще изтекат черните времена - споделя тя пред Милена Нейкова. - В България нещата ще се променят към добро. Когато с гръм и трясък нахлуе злото и всичко изглежда непоправимо погубено, ненадейно ще настане обрат.

    Като прогонени от подивели ветрове, ще се разпилеят разбойниците, които с десетилетия са грабили държавата. Ще дойдат честни хора, милеещи за нея. Затова ви казвам: гласувайте, кой как желае, но гласувайте! Отреденото ще стане, ала всеки трябва да поеме и лична отговорност, за да извърши България своята нелека мисия!"

    Из „Зеница към Вселената. Свръхфеноменът Слава Севрюкова”

    С това съм си отговорил на въпроса дали да гласувам или не.

    Всъщност, такова нежелание за гласуване е търсен ефект от страна на политиците. Така твърдия електорат и пазаруването на гласове има много по-голяма тежест.

    Да продадеш гласа си за мен е голямо падение. Лошото е, че според соц. проучване 44% от българите приемат за допустимо човек да гласува за дадена партия, ако неин представител му предложи материални или други облаги.

    Подкрепям коментара на solej!

  5. Не виждам лошо в проекта. Не мога да кажа как ще протече и до какъв резултат ще се стигне. Може да има намесено лицемерие, може да цели реклама, но може пък и наистина да се цели нещо добро. Аз лично искам и вярвам в добрите намерения и резултати.

    Ние може да използваме проекта, като повод да направим опит да работим заедно.

    Наясно сме, че идеите не ги раждаме ние, а сме посредници за тяхното разпространение. Ако снесем една светла идея на Земята, въпроса е да я споделим, да я предадем нататък по веригата. Не трябва да мислим ще попаднем ли сред тези 100, 20 или 5 идеи – идеята ще си стигне докъдето трябва.

    Интересно е, че проекта засяга, не дадена държава, не даден народ, а цялото човечество. Това подтиква към по-различни разсъждения и вероятно ще спомогне човек да се почувства като част от цялото. Да търси проблемите на човечеството отвъд обхвата на полезрението от собствена камбанария. Може би с това трябва да се започне - да се разгледат какви са проблемите, към които трябва да се насочим...

  6. Отнася се до проекта на Google " Project 10100"

    Както може да видите, става дума за проект, имащ за цел да събере идеи в полза на човечеството. Всеки е свободен да изпраща своите идеи, като крайния срок за това е 20 октомври. Следва селектиране на 100 идеи, които се предлагат на публично гласуване. От това гласуване се отсяват 20 идеи. Комисия избира 5 от тях и реализацията им се финансира. На практика се приемат всякакви идеи, важното е да носят блага на възможно най-много хора по света.

    Сигурен съм, че тук е пълно с човеколюбиви хора способни да дадат такива идеи. Питам се може ли да работим задружно, да потърсим такива идеи и да участваме с тях в този проект? Би било хубаво да направим този опит за всеобща работа и да видим какви ще са резултатите.

    Всеки е разсъждавал малко или повече по въпроси от този характер и може да стане добра дискусия, стига предложението да ви се вижда добро.

×
×
  • Добави...